{"guid": "ff1194e9-db98-48d4-9999-dbaab87b5ad2:1b003ba9-1a3b-4b8d-a275-533e8306b9a3", "ecli": "ECLI:SK:KSBA:2016:1405222385.4", "spisova_znacka": "10Co/164/2015", "nazov": "Rozsudok Krajského súdu Bratislava sp. zn. 10Co/164/2015 z 25. 5. 2016", "citacia": "rozsudok Krajského súdu Bratislava z 25. mája 2016, sp. zn. 10Co/164/2015, ECLI:SK:KSBA:2016:1405222385.4", "identifikacne_cislo": "1405222385", "sud": {"guid": "sud_101", "nazov": "Krajský súd Bratislava", "typ": "krajsky", "slug": "krajsky-sud-bratislava"}, "sudca": "JUDr. Vincent Szabó", "sudca_id": 1019, "sudca_url": "https://www.kauzis.sk/judikatura/sudca/judr-vincent-szabo-1019", "datum_vydania": "2016-05-25", "forma": "Rozsudok", "povaha": ["Potvrdzujúce"], "oblast": ["Občianske právo"], "podoblast": ["Zodpovednosť za škodu"], "merito": null, "pravna_veta": null, "pravna_veta_zdroj": null, "zhrnutie": null, "kolegium": null, "senat": null, "stav": null, "zbierka": null, "predpisy": [{"iri": "/SK/ZZ/1964/40/#paragraf-420.odsek-1", "nazov": "§ 420 ods. 1 OZ", "url": "https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/1964/40/#paragraf-420.odsek-1", "judikatura_url": "https://www.kauzis.sk/judikatura/predpis/40-1964/paragraf-420"}, {"iri": "/SK/ZZ/1964/40/#paragraf-442.odsek-1", "nazov": "§ 442 ods. 1 OZ", "url": "https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/1964/40/#paragraf-442.odsek-1", "judikatura_url": "https://www.kauzis.sk/judikatura/predpis/40-1964/paragraf-442"}], "paragrafy": ["/SK/ZZ/1964/40#paragraf-420", "/SK/ZZ/1964/40#paragraf-442"], "ma_text": true, "text_zdroj": "dump", "pdf_url": "https://obcan.justice.sk/content/public/item/1b003ba9-1a3b-4b8d-a275-533e8306b9a3", "zdroj": "infosud", "url": "https://www.kauzis.sk/judikatura/r/ECLI:SK:KSBA:2016:1405222385.4", "api_url": "https://www.kauzis.sk/api/v1/judikatura/ECLI:SK:KSBA:2016:1405222385.4", "text_url": "https://www.kauzis.sk/api/v1/judikatura/ECLI:SK:KSBA:2016:1405222385.4/text", "citacie_n": 0, "text": "Súd: Krajský súd Bratislava Spisová značka: 10Co/164/2015 Identifikačné číslo súdneho spisu: 1405222385 Dátum vydania rozhodnutia: 26. 05. 2016 Meno a priezvisko sudcu, VSÚ: JUDr. Ayše Pružinec - Erenová ECLI: ECLI:SK:KSBA:2016:1405222385.4  ROZSUDOK V MENE SLOVENSKEJ REPUBLIKY  Krajský súd v Bratislave v senáte zloženom z predsedníčky senátu JUDr. Ayše Pružinec Erenovej a členov senátu JUDr. Ľuboša Sádovského a JUDr. Silvie Walterovej v právnej veci navrhovateľky: V. R., N.. XX. XX. XXXX, A. A. L.. Č.. XX, A., zastúpená: Erben & Erben, advokátska kancelária, s.r.o., Mostová ul. č. 2, Bratislava, IČO: 35 724 111, proti odporcovi: W. W., N.. XX. XX. XXXX, A. V. L.. Č.. XX, A., zastúpený advokátom: Mgr. Milan Valla, Kempelenova ul. č. 1, Bratislava, za účasti vedľajšieho účastníka na strane odporcu: Generali poisťovňa, a. s., Lamačská cesta č. 3/A, Bratislava, IČO: 35 709 332, o náhradu škody, na odvolanie odporcu a vedľajšieho účastníka proti rozsudku Okresného súdu Bratislava IV zo dňa 08. júla 2014, č. k. 12C/388/2005 - 474, takto  r o z h o d o l :  Odvolací súd rozsudok súdu prvého stupňa vo výroku, ktorým uložil odporcovi povinnosť zaplatiť navrhovateľke sumu 787 eur so 6 % úrokom z omeškania ročne zo sumy 787 eur od 14. 02. 2006 do zaplatenia,   p o t v r d z u j e .  o d ô v o d n e n i e :  Súd prvého stupňa napadnutým rozsudkom uložil odporcovi povinnosť zaplatiť navrhovateľke sumu 787 eur so 6 % úrokom z omeškania ročne zo sumy 787 eur od 14. 02. 2006 do zaplatenia, vo zvyšnej časti návrh zamietol s tým, že o trovách konania rozhodne samostatným uznesením po právoplatnosti rozhodnutia vo veci samej. Svoje rozhodnutie odôvodnil právne ust. § 420 ods. 1, § 442 ods. 1 Občianskeho zákonníka, článkom III. bod 2 písm. j) Zmluvy č. 20256 uzavretej medzi navrhovateľkou a poisťovňou Union, a. s., článkom III. bod 1, 7, článkom IV. bod 1, 3, 6, článkom IV. bod 4 písm. a), článkom VIII. bod 1 prílohy k zmluve č. 20256 a vecne tým, že mal vykonaným dokazovaním preukázané, že odporca dňa 18. 02. 2005 spôsobil dopravnú nehodu, následkom ktorej vznikla na motorovom vozidle navrhovateľky EČ: A. XXX K. škoda, ako aj na jej zdraví, ktorá si vyžiadala jej práceneschopnosť od 18. 02. 2005 do 23. 04. 2005 s tým, že za škodu zodpovedá odporca, nakoľko ju spôsobil porušením právnej povinnosti pri vedení svojho motorového vozidla. Uviedol, že Česká poisťovňa likvidovala poistnú udalosť ako totálnu škodu na motorovom vozidle navrhovateľky, pričom jej vozidlo bolo ohodnotené na sumu 10. 965,- Sk (363, 97 eur), hodnota predajných zvyškov 3. 283,-Sk (108, 97 eur), spoluúčasť 300,- Sk (9, 95 eur), a teda celkové plnenie poisťovne navrhovateľke predstavovalo sumu 7. 382,- Sk (259, 97 eur) s tým, že vzhľadom na právny názor odvolacieho súdu uvedený v uznesení Krajského súdu v Bratislave zo dňa 01. 03. 2012, č. k. 3Co/147/2010 - 342, ktorým bol zrušený v poradí prvý rozsudok 02. 06. 2010, č. k. 12C/388/2005 - 289 v napadnutej časti, t. j. vo výroku, ktorým uložil odporcovi povinnosť zaplatiť navrhovateľke sumu 1. 361, 78 eur s úrokom z omeškania 6 % ročne z uvedenej sumy od 14. 02. 2006 do zaplatenia a priznal navrhovateľke náhradu trov konania, zamietol návrh navrhovateľky na zaplatenie sumy 3. 283,- Sk (108, 98 eur) uplatnenú  titulom náhrady škody za predajné zvyšky vozidla, ktorých hodnotu poisťovňa odpočítala od poistného plnenia, keď odvolací súd vyslovil, že predajné zvyšky vozidla mali majetkovú hodnotu a spôsobilosť poškodeného subjektu naložiť s touto hodnotou nie je rozhodujúca. Poukázal na skutočnosť, že navrhovateľka dňa 28. 01. 2004 uzatvorila s poisťovňou    Union, a.s. zmluvu č. XXXXX na vykonávanie sprostredkovateľskej činnosti ako rodinný poistný poradca na dobu neurčitú, počnúc dňom 01. 02. 2004, ktorú ukončila výpoveďou, keď jej výpovedná lehota začala plynúť dňa 01. 01. 2011 a skončila dňa 31. 01. 2011, pričom si v konaní uplatnila aj nárok na zaplatenie ušlého zisku počas práceneschopnosti, kedy nemohla vykonávať sprostredkovateľskú činnosť pre poisťovňu s tým, že navrhovateľka v konaní preukázala, že činnosť sprostredkovateľky pre poisťovňu reálne dlhodobo od 01. 02. 2004 vykonávala nepretržite a preukázala svoje dosiahnuté príjmy z predchádzajúceho obdobia, skutočnosti, ktoré vyhodnotil ako reálne existujúce okolnosti, z ktorých možno vyvodiť, že ak by nedošlo ku škodovej udalosti, k zamýšľanému zisku by došlo, keď tento záver podporili aj dôkazy o výške vyplatených provízií za obdobie bezprostredne nadväzujúce na skončenie práceneschopnosti, aj za obdobie ďalších kalendárnych rokov 2006, 2007. Uviedol, že skutočnosť, že odporca zasiahol do výkonu sprostredkovateľskej činnosti navrhovateľky a jeho konaním bola jej činnosť prerušená, preukazuje to, že v tejto činnosti pokračovala po skončení PN až do roku 2011, pričom sa stotožnil s obranou odporcu, že zisky dosahované navrhovateľkou záviseli od viacerých okolností, ktoré svojím konaním nemohol ovplyvniť, avšak prioritne vychádzal z toho, že odporca spôsobil dopravnou nehodou navrhovateľke zranenie, ktoré malo za následok práceneschopnosť, okolnosť ktorá bola prvotnou príčinou toho, že sa navrhovateľka sa sprostredkovateľskej činnosti, ktorú vykonávala za účelom dosiahnutia zisku, venovať nemohla, t. j. odporca svojím konaním ovplyvnil, že navrhovateľka bola práceneschopná a v tom čase nevykonávala žiadnu činnosť. Poukázal na závery súdneho znalca, ktorý zhodnotil, že ťažkosti a príznaky poškodenej vyplývajú jednoznačne z poúrazového stavu a vyhodnotil  ich za natoľko vážne, že jej znemožnili vykonávať svoje obvyklé pracovné aktivity, ako vedenie motorového vozidla, cestovanie za klientmi a zároveň vyjadril presvedčenie, že v plnej miere nemohla vykonávať ani všetky domáce práce. Súd prvého stupňa v dôvodoch svojho rozhodnutia ďalej uviedol, že ďalšie okolnosti, od ktorých závisela výška zisku sú sekundárne a mohli sa premietnuť do hodnotenia výšky ušlého zisku s tým, že z tohto hľadiska posudzovať nárok navrhovateľky a ustáliť, že aj keby bola práce schopná, nemusela by dosiahnuť zisk, pretože je závislý od viacerých okolností, a nepriznať nárok navrhovateľke na ušlý zisk vôbec, by bolo nespravodlivé, pričom v konaní mal preukázané, akú konkrétnu prácu navrhovateľka nemohla vykonať a tým prišla o ušlý zisk. Uviedol, že je nesporné, že navrhovateľka čerpala dávky nemocenského poistenia za dobu práceneschopnosti vo výške 333 eur, ale táto skutočnosť sama o sebe nezakladá dôvod na zamietnutie nároku na ušlý zisk, keďže bola zohľadnená pri určovaní výšky ušlého zisku a v časti 333 eur odpočítaná s tým, že sa nestotožnil s tvrdením odporcu, že navrhovateľka participovala na vzniku škody tým, že nemala motorové vozidlo vybavené bezpečnostnými opierkami, čím porušila prevenčnú povinnosť, nakoľko poškodenie zdravia navrhovateľky vyžadujúce si práceneschopnosť, je v príčinnej súvislosti so zranením a spoluzavinenie navrhovateľky nebolo ničím preukázané, z dôvodu ktorého na tieto argumenty odporcu neprihliadol. Poukázal na skutočnosť, že v súlade s uznesením odvolacieho súdu za účelom stanovenia doby práceneschopnosti ustanovil do konania znalca, zo znaleckého posudku ktorého mal nesporne preukázané, že dĺžka práceneschopnosti nebola neprimeraná, bola adekvátna a z dostupnej dokumentácie vyplývala snaha navrhovateľky začať pracovať a neboli zrejmé tendencie neúmerne predlžovať práceneschopnosť s tým, že pri dĺžke práceneschopnosti, resp. jej ukončenia je ukončenie práceneschopnosti k určitému dátumu do budúcnosti, vychádzal zo znaleckého posudku MUDr. Malinovského, ktorý v znaleckom posudku k tejto otázke uviedol, že je to ojedinelý postup, avšak v odôvodniteľných prípadoch možný s tým, že napriek tomu, že znalec konštatoval, že ukončenie PN navrhovateľky od 13. 04. 2005 ku dňu 23. 04. 2005 nebolo veľmi vhodné, nemal pochybnosti o dĺžke trvania práceneschopnosti navrhovateľky, nakoľko zo znaleckého posudku vyplýva, že dĺžka práceneschopnosti bola adekvátna zraneniu a zdravotnému stavu navrhovateľky, keď znaleckým posudkom bolo preukázané, že dĺžka trvania PN nebola ovplyvnená, resp. bola ovplyvnená v minimálnej miere faktormi popísanými znalcom MUDr. Vicianom v trestnom konaní, (degeneratívne spondylartrotické zmeny v oblasti krčnej chrbtice, vek, biologický stav), nakoľko rozhodujúcim faktorom bol úrazový dej a jeho intenzita v momente nárazu a preto v zmysle uvedených záverov znalca, ustálil dobu práceneschopnosti zhodne s dobou práceneschopnosti určenou praktickou lekárkou navrhovateľky. Poukázal na skutočnosť, že navrhovateľka si ušlý zisk uplatnila za dobu práceneschopnosti, keď odvolací súd vyslovil (v uznesení, ktorým bol v poradí prvý rozsudok súdu prvého stupňa v napadnutej časti zrušený, pozn. odvolacieho súdu), že sa javí podľa provízneho systému, že nárok na ušlý zisk za dobu február a marec 2005 nie je daný vzhľadom na splatnosť provízie s tým, že je nesporné, že v mesiaci apríl 2005 nebola navrhovateľke vyplatená žiadna odmena, keďže bola práceneschopná, ktorej by nárok na províziu vznikol v prípade, ak by vo februári, resp. marci 2005 uzatvorila poistné zmluvy, pričom tým, že k uzatvoreniu žiadnych zmlúv v marci, apríli 2005 nedošlo, nevznikol jej nárok na vyplatenie provízie a uviedol, že pri posudzovaní, z čoho jednotlivé provízie plynuli,    vychádzal z výpovede navrhovateľky a z jednotlivých provízií vyplatených za rok 2004 a január 2005 a z prílohy k zmluve č. XXXXX, keď mal preukázané, že zmluvy boli uzatvárané na rok, 5, 10 rokov a provízia bola splatná rozpočítateľne, čo znamenalo, že ak klient platil poistné mesačne, navrhovateľka dostávala províziu mesačne a ak klient zaplatil jednorázovo, aj jej provízia bola jednorazová s tým, že zo sto zmlúv sa zrušili tri a odpočet provízie sa vykonával v závislosti od toho, kedy klient zmluvu zrušil, napr. keď zrušil na začiatku mesiaca, provízia sa mohla zrušiť už v danom mesiaci, ak na konci mesiaca, tak sa zrušila až v nasledujúcom období.  Uviedol, že mal z jednotlivých vyúčtovaní provízií preukázané, že okrem mesiaca január 2005, kedy bola provízia vyplatená aj za neživotné a za životné poistenie a mesiac október 2004, kedy bola provízia nulová, boli provízie vyplatené za uzatvorenie zmlúv životného poistenia a paušálne odmeny s tým, že sa stotožnil s argumentáciou navrhovateľky, ktorá poukázala v podaní zo dňa 19. 10. 2009 na rozhodnutie NS ČR 25Cdo/965/99, v zmysle ktorého je ušlý ziskom podľa § 442 Občianskeho zákonníka i akákoľvek strata na zárobku, či odmene, ktorú možno odškodniť, ak škoda spôsobená na veci  znemožnila poškodenému vykonávať činnosť smerujúcu k dosiahnutiu prospechu, ktorý by  mu podľa zmluvy prináležal a ktorého by sa mu iste dostalo v prípade, že by nenastala škodová udalosť. Nie je podstatné ako je tento prospech vyplývajúci zo zmluvného vzťahu štruktúrovaný a definovaný (odmena hodinová, paušálna), preto aj strata nároku na zaplatenie zmluvnej paušálnej odmeny v dôsledku nemožnosti dostať sa k svojim zmluvným záväzkom predstavuje, bez ohľadu na mieru podnikateľského rizika plynúceho zo zmluvy, ušlý zisk poškodeného v rozsahu v akej je v príčinnej súvislosti so zavineným protiprávnym konaním a z uvedeného právneho názoru vychádzal a ustálil, že je daný nárok navrhovateľky na ušlý zisk, ktorý predstavuje stratu na provízii, bez ohľadu na jej štruktúru, pričom je irelevantné z čoho provízia pozostáva, či sa jedná o odmenu za uzavretie zmluvy, paušálnu odmenu, odmenu za udržanie poistného kmeňa, nakoľko navrhovateľka mala zmluvou s poisťovňou Union, a.s. dohodnuté vyplácanie provízie, ktorej súčasťou boli aj paušálne odmeny a v dôsledku úrazu a poškodenia motorového vozidla nemohla svoje zmluvné záväzky plniť. Súd prvého stupňa v odôvodnení svojho rozhodnutia uviedol, že odvolací súd vyslovil záver, že za ušlý zisk nemožno považovať províziu, ktorá bola navrhovateľke vyplácaná za udržanie provízneho kmeňa a preto pri určení ušlého zisku vychádzal z priemeru provízií za obdobie február 2004 až január 2005, v ktorých následná provízia nemohla byť zahrnutá, keďže podľa provízneho systému určeného v článku III. bod 7 prílohy k zmluve a článku IV. bod 4 písm. a) prílohy, následná provízia sa vypláca až od druhého poistného roku, a keďže navrhovateľka začala s činnosťou rodinného poistného poradcu vo februári 2004, nemohla jej byť v prvom roku činnosti za uzatvorené zmluvy vyplatená následná provízia a následná provízia, t. j. provízia za udržanie poistného kmeňa, mohla byť prvýkrát vyplácaná až od februára 2005  za zmluvy uzatvorené vo februári 2004, avšak provízie za február 2005 pri výpočte nezohľadňoval. Poukázal na to, že odvolací súd v uznesení, ktorým jeho v poradí prvý rozsudok v napadnutej časti zrušil uviedol, že navrhovateľka pre preukázanie ušlého zárobku neprodukovala žiadne dôkazy, ktoré by preukazovali, že v období práceneschopnosti nemala možnosť uzatvárať žiadne zmluvy, prípadne sprostredkovateľskú činnosť s tým, že dôkazom o tejto nemožnosti je jednoznačne znalecký posudok MUDr. Malinovského, ktorý zhodnotil, že ťažkosti a príznaky poškodenej vyplývajú z poúrazového stavu a hodnotil ich za natoľko vážne, že jej znemožnili vykonávať svoje obvyklé pracovné aktivity, ako vedenie motorového vozidla, cestovanie za klientmi, a podobne, pričom vyjadril presvedčenie, že nemohla v plnej miere ani vykonávať všetky domáce práce, tak ako bolo uvedené v predošlom znaleckom dokazovaní a poúrazové ťažkosti ju aj v tomto výraznejšie obmedzili. K dôkazu o predjednaných zmluvách pred práceneschopnosťou navrhovateľky uviedol, že tento dôkaz nepredložila, nakoľko s odstupom času nemala k dispozícii všetky zmluvy, ktoré mala rozpracované a poukázala na to, že ukončila sprostredkovateľskú činnosť pre poisťovňu a z tohto dôvodu nemôže mať žiadne údaje o klientoch ani k dispozícii s tým, že tvrdenie navrhovateľky preukazuje aj správa Union, a.s., ktorá potvrdila ukončenie spolupráce s navrhovateľkou, z ktorej mal preukázané, že poisťovňa nevedie, ani neviedla centrálny register rozpracovaných poistných zmlúv jednotlivých sprostredkovateľov poistenia. Súd prvého stupňa uviedol, že splatnosť provízie dohodnutá zmluvou v znení prílohy k zmluve zo dňa 26. 01. 2004 nemá vplyv na posúdenie nároku na ušlý zisk, nakoľko navrhovateľka žiadala priznať ušlý zisk za dobu práceneschopnosti t. j. február až apríl 2005, pričom nie je rozhodujúce, že v mesiaci február a marec 2005 jej boli vyplatené provízie za zmluvy uzatvorené pred práceneschopnosťou, nakoľko škodová udalosť nastala dňa 18. 02. 2005 a zasiahla do výkonu sprostredkovateľskej činnosti navrhovateľky, pričom tento zásah trval do 23. 04. 2005, keď je potrebné rozlišovať medzi vznikom nároku a splatnosťou provízie, ktorá bola súčasťou dohody medzi navrhovateľkou a poisťovňou, pričom zmluvné podmienky sa mohli meniť a preto dospel k záveru, že nárok navrhovateľky na náhradu ušlého zisku je daný a o jeho výške rozhodol na základe voľnej úvahy, a pri výpočte vychádzal z reálne dosiahnutých provízií za obdobie pred práceneschopnosťou, ktorých výška nebola sporná a bola preukázaná vyúčtovaniami za jednotlivé mesiace za obdobie február 2004    až január 2005 s tým, že z dôvodu objektívneho posúdenia priemernej provízie, do výpočtu nezahrnul províziu za mesiac február 2005, nakoľko v tomto mesiaci bola už navrhovateľka práceneschopná a výšku ušlého zisku ustálil z provízií a odmien vyplatených za obdobie od februára 2004 do januára 2005, predstavujúcich sumu 6. 301, 83 eur. Uviedol, že priemerná provízia za uvedené obdobie predstavuje sumu 525, 15 eur, z ktorej vypočítal priemernú dennú províziu 17, 50 eur a po vynásobení počtom dní PN 64, dospel k sume 1. 120 eur s tým, že po odpočítaní dávok nemocenského poistenia zostáva k úhrade suma 787 eur a nakoľko  predmetom konania zostala po predchádzajúcom rozhodnutí suma 1. 361, 78 eur, do ktorej pôvodne zahrnul aj sumu 108, 97 eur za predajné zvyšky, a návrh v tejto časti, ako aj návrh vo zvyšnej časti ušlého zisku bol nedôvodný, zamietol návrh navrhovateľky na zaplatenie sumy prevyšujúcej sumu 787 eur. Rozhodnutie o priznaní príslušenstva k priznanej istine odôvodnil právne ust. § 121 ods. 1, § 517 ods. 2 Občianskeho zákonníka a vecne tým, že dobu omeškania ustálil ku dňu nasledujúcom po dni doručenia návrhu na začatie konania 13. 02. 2006 s tým, že ku dňu 14. 06. 2006 bola úroková sadzba určená nariadením vlády SR č. 87/1995 Z. z. v znení neskorších predpisov vo výške 6 % ročne. Výrok, ktorým rozhodol, že o trovách konania rozhodne samostatným rozhodnutím po právoplatnosti vo veci samej, nakoľko predmetom trov sú nielen trovy účastníkov, ale aj trovy štátu, odôvodnil právne ust. § 151 ods. 3 O. s. p.  Proti tomuto rozsudku v časti výroku, ktorým mu bola uložená povinnosť zaplatiť navrhovateľke istinu 787 eur so 6 % úrokom z omeškania ročne zo sumy 787 eur od 14. 02. 2006 do zaplatenia, podal odporca v zákonnej lehote odvolanie z dôvodu, že účastníkovi konania sa postupom súdu odňala možnosť konať pred súdom (§ 205 ods. 2 písm. a/ O. s. p. v spojení s ust. § 221 ods. 1 písm. f/ O. s. p.), z dôvodu, že súd prvého stupňa vec nesprávne právne posúdil tým, že nepoužil správne ustanovenie právneho predpisu a nedostatočne zistil skutkový stav (§ 205 ods. 2 písm. a/ v spojení s ust. § 221 ods. 1 písm. h/ O. s. p.), konanie má inú vadu, ktorá mohla mať za následok nesprávne rozhodnutie vo veci (§ 205 ods. 2 písm. b/ O. s. p.), súd prvého stupňa neúplne zistil skutkový stav veci, pretože nevykonal navrhnuté dôkazy potrebné na zistenie rozhodujúcich skutočností (§ 205 ods. 2 písm. c/ O. s. p.), na základe vykonaných dôkazov dospel k nesprávnym skutkovým zisteniam (§ 205 ods. 2 písm. d/ O. s. p.) a napokon z dôvodu, že rozhodnutie súdu prvého stupňa vychádza z nesprávneho posúdenia veci (§ 205 ods. 2 písm. f/ O. s. p.) a navrhol rozsudok v napadnutej časti zmeniť a návrh navrhovateľky zamietnuť alebo zrušiť a vec vrátiť prvostupňovému súdu na ďalšie konanie. Uviedol, že nárok navrhovateľky na náhradu ušlého zisku neuznával, nakoľko navrhovateľkina činnosť spočívala v značnej miere v náhodilosti s tým, že na unesenie svojho dôkazného bremena bola povinná preukázať, že nebyť škodovej udalosti, sprostredkovala by pre poisťovňu Union poisťovňa, a.s. uzavretie konkrétnych poistných zmlúv s konkrétnymi osobami, pričom za ich sprostredkovania by jej bola zo strany poisťovne vyplatená provízia v konkrétnej výške, avšak do dnešného dňa nepreukázala, aké konkrétne zisky a na základe akých konkrétnych skutočností by dosiahla v prípade, ak by nenastala škodová udalosť a poukázal na totožné právne závery uvedené v uznesení odvolacieho súdu zo dňa 01. 03. 2012, sp. zn. 3Co/147/2010 - 342 (správne číslo konania, pozn. odvolacieho súdu). Namietol, že pri určení výšky ušlého zisku navrhovateľky nie je možné mechanicky vychádzať z jej zárobkov z iných období jej podnikateľskej činnosti, nakoľko aj z ňou predložených dôkazov jednoznačne vyplýva, že výška jej ziskov bola veľmi nestabilná a náhodná, pričom za niektoré mesiace, počas ktorých nebola práceneschopnou, nedosiahla svojou podnikateľskou činnosťou žiaden zisk, ba dokonca dosiahla stratu a preto bola povinná na unesenie svojho dôkazného bremena preukázať, že nebyť škodovej udalosti, sprostredkovala by pre poisťovňu Union poisťovňa, a.s. uzavretie konkrétnych poistných zmlúv s konkrétnymi osobami, pričom za ich sprostredkovania by jej bola zo strany Union poisťovne, a.s. vyplatená provízia v konkrétnej výške, avšak navrhovateľka nepreukázala, aké konkrétne zisky a na základe akých konkrétnych skutočností by dosiahla v prípade, ak by škodová udalosť nenastala. Vytkol súdu prvého stupňa, že napriek tomu, že rovnaký právny záver vyslovil aj odvolací súd v zrušujúcom uznesení (zo dňa 01. 03. 2012, č. k. 3Co/147/2010 - 342), prvostupňový súd v napadnutom rozsudku vyhodnotil neschopnosť navrhovateľky uniesť svoje dôkazné bremeno v jeho neprospech a navrhovateľke priznal nárok na náhradu ušlého zisku, ktorého reálnosť nebola žiadnym dôveryhodným spôsobom preukázaná a v rozpore s právnymi závermi vyslovenými odvolacím súdom vyhodnotil neschopnosť navrhovateľky uniesť dôkazné bremeno v jej prospech, teda rozhodol na základe nedostatočne zisteného skutkového stavu v prospech účastníka, ktorý neuniesol svoje dôkazné bremeno. Namietol, že v tejto časti napadnutý rozsudok odôvodnil nepresvedčivo a nedostatočne, v rozpore s požiadavkami    na odôvodnenie súdneho rozhodnutia reglementovanými v § 157 ods. 2 O. s. p., nakoľko žiadnym spôsobom neuviedol, z akého dôvodu považoval, napriek právnym názorom odvolacieho súdu za nepodstatné, aby navrhovateľka preukazovala že nebyť škodovej udalosti, sprostredkovala by pre poisťovňu Union poisťovňa, a.s. uzavretie konkrétnych poistných zmlúv s konkrétnymi osobami. K príčinnej súvislosti medzi škodovou udalosťou a tvrdeným vznikom ušlého zisku namietol, že prvostupňový súd v napadnutom rozsudku vo vzťahu k tejto otázke iba stručne uviedol, že zranenie spôsobené navrhovateľke v dôsledku dopravnej nehody bolo príčinou jej práceneschopnosti, čo bola prvotná príčina, že nemohla vykonávať sprostredkovateľskú činnosť za účelom dosiahnutia zisku a zároveň poukázal na znalecký posudok vypracovaný MUDr. Malinovským, podľa ktorého navrhovateľku spôsobené zranenie obmedzilo vo vedení motorového vozidla a pri výkone domácich prác s tým, že uvedené právne závery prvostupňového súdu sú nesprávne a nedostatočne odôvodnené, nakoľko spôsobené zranenie mohlo obmedziť navrhovateľku pri vo výkone manuálnych prác a vo vedení motorového vozidla, avšak navrhovateľka nevykonávala podnikateľskú činnosť, ktorej esenciálnou súčasťou boli manuálne práce, vedenie motorového vozidla alebo dobrá fyzická kondícia, keďže jej činnosť spočívala v kontaktovaní potenciálnych klientov Union poisťovne, a.s. a v následnom uzatváraní poistných zmlúv. Uviedol, že napriek poškodeniu krčnej chrbtice navrhovateľky a ňou tvrdenej nemožnosti viesť motorové  vozidlo, nebolo jej znemožnené pokračovať vo výkone podnikateľskej činnosti, nakoľko jej žiadne skutočnosti nebránili komunikovať s potenciálnymi klientmi Union poisťovne, a.s., dopraviť sa na obchodné rokovania verejnou dopravou, ktorú využívajú pri svojej podnikateľskej činnosti aj iné fyzické osoby a na týchto obchodných rokovaniach ústne komunikovať a podpísať poistnú zmluvu. Poukázal na skutočnosť, že ani zo záverov znaleckého dokazovania nevyplynulo, že by navrhovateľke bolo v dôsledku zranenia znemožnené alebo obmedzené vykonávanie takých činností, ktoré nevyžadujú dobrú fyzickú kondíciu, alebo by bola inak obmedzovaná pri verbálnej komunikácii, ale bola obmedzená iba pri výkone manuálnych činností a preto jedinou a priamou príčinou dočasného pozastavenia zárobkovej činnosti navrhovateľky nebola škodová udalosť (dopravná nehoda), nakoľko pri nej neutrpela zranenie takej intenzity, ktoré by jej  úplne znemožnilo výkon jej zárobkovej činnosti, z dôvodu ktorého vychádza rozsudok v tejto časti z nesprávnych právnych záverov, je nedostatočne odôvodnený, nepreskúmateľný, čím mu bola odňatá možnosť konať pred súdom. Uviedol, že navrhovateľka nedodržala svoju prevenčnú povinnosť (§ 415 Občianskeho zákonníka) tým, že nemala v čase dopravnej nehody svoje motorové vozidlo vybavené opierkami hlavy, čím značne zvýšila riziko, že v prípade dopravnej nehody dôjde k nežiaducemu pohybu a následnému zraneniu hlavy a krčnej chrbtice, pričom každý vodič je povinný dbať na to, aby jeho motorové vozidlo malo také vybavenie, ktoré znižuje alebo zabraňuje riziku vzniku škody na zdraví, majetku, prírode a životnom prostredí, pokiaľ je takéto vybavenie bežným vybavením iných motorových vozidiel a vytkol súdu prvého stupňa, že v napadnutom rozsudku k tomuto argumentu iba stručne uviedol, že dané tvrdenie preukázané nebolo. Namietol, že skutočnosť, že navrhovateľka nemala svoje motorové vozidlo v čase dopravnej nehody vybavené opierkami hlavy vyplýva z viacerých listinných dôkazov nachádzajúcich sa v spise (aj v trestnom), pričom okolnosť, že zranenie navrhovateľky bolo spôsobené nežiaducim pohybom jej hlavy a krčnej chrbtice, ktorému by opierka hlavy zabránila, bola preukázaná znaleckým dokazovaním.  Proti tomuto rozsudku v časti výroku, ktorým bola odporcovi uložená povinnosť zaplatiť navrhovateľke istinu 787 eur so 6 % úrokom z omeškania ročne zo sumy 787 eur od 14. 02. 2006 do zaplatenia, podal v zákonnej lehote odvolanie aj vedľajší účastník na jeho strane  z dôvodov uvedených v ust. § 205 ods. 2 písm. d), f) O. s. p. a navrhol rozsudok v napadnutej časti zmeniť a návrh navrhovateľky zamietnuť a priznať mu náhradu trov konania. Namietol, že nárok navrhovateľky na ušlý zisk je nedôvodný, keďže hodnota ušlého zisku musí byť jednoznačne vyčísliteľná a ide o hodnotu, ktorú by poškodený pri normálnom chode vecí mal k dispozícii v určitom časovom okamihu, ktorý predchádza uplatneniu tohto nároku v konaní pred súdom s tým, že uplatnenie ušlého zisku navrhovateľkou je hypotetické rovnako, ako aj určenie samotnej výšky ušlého zisku s tým, že existenciu tohto nároku v konaní nepreukázala. Nestotožnil sa s názorom súdu prvého stupňa, že existencia tohto nároku bola preukázaná dĺžkou vykonávania činnosti navrhovateľkou na základe zmluvy so spoločnosťou Union poisťovňa a.s., a dokumentmi o výške provízií vyplácaných za nasledujúce obdobia, nakoľko tieto doklady a skutočnosti nie sú dostačujúce pre určenie, že za obdobie PN vznikol navrhovateľke nárok na ušlý zisk, resp., že preukazujú požiadavku pravidelného chodu vecí, keďže z predložených dokladov zo spoločnosti Union poisťovňa, a.s., ako aj samotnej navrhovateľky vyplýva, že neuzatvárala nové zmluvy v každom kalendárnom mesiaci, resp., že by jej v každom mesiaci vznikol nárok na províziu a poukázal na    mesiac október 2004, kedy navrhovateľke nielenže nevznikol nárok na žiadnu províziu, ale ešte jej bola provízia aj odpočítavaná kvôli stornu poistných zmlúv uzatvorených v predchádzajúcom období s tým, že to isté platí aj pre mesiac november 2005. Uviedol, že nie je možné na základe prehľadu uskutočnených obchodov pred a po PN považovať za jednoznačne preukázané, že navrhovateľka jedine v dôsledku PN neuzavrela žiadnu zmluvu a prípadné ďalšie okolnosti, ktoré mohli ovplyvniť jej úspešnosť v uzatváraní zmlúv, považovať za sekundárne príčiny s tým, že navrhovateľka v priebehu celého konania nepreukázala, že by mala pre dané obdobie rozpracované nejaké zmluvy, alebo aspoň dohodnuté termíny s klientmi, pričom bez týchto dokladov nie je možné nárok navrhovateľky na ušlý zisk jednoznačne preukázať. Poukázal na skutočnosť, že navrhovateľka podávala návrh dňa 02. 12. 2005, t. j. iba 10 mesiacov od dopravnej nehody, a bola od začiatku sporu zastúpená advokátom a preto v čase začatia súdneho konania musela mať tieto dokumenty k dispozícii, čo vyplýva aj z vyjadrenia Union poisťovne, a.s., ktorá uviedla, že každý sprostredkovateľ si viedol evidenciu rozpracovaných poistných zmlúv sám s tým, že ak by ich predložila už pri podaní žaloby, resp. v priebehu konania, mohli byť v spise ešte pred ukončením jej činnosti pre poisťovňu Union a.s., z dôvodu ktorého nemôže ísť jej nečinnosť na ťarchu odporcu, a v konečnom dôsledku aj na jeho ťarchu, pričom tento nedostatok nie je možné zhojiť ani poukazovaním na to, že navrhovateľka v období pred a po pracovnej neschopnosti vykonávala svoju činnosť, a to aj z toho dôvodu, že napr. nie je zrejmé, či zmluvy z obdobia po PN neboli napr. zmluvami, ktoré počas PN presunula na neskoršie obdobie, resp., či a v akom rozsahu provízie vyplácané v nasledujúcich obdobiach (rok 2006 a nasl.) obsahovali začiatočné, resp. následné provízie podľa zmluvy s Union poisťovňou, a.s., ako aj vzhľadom na vyššie uvedené skutočnosti. K spôsobu výpočtu ušlého zisku prvostupňovým súdom uviedol, že nie je úplne zrejmé, aké provízie do tohto výpočtu zahŕňal (napr. výška provízií za rok 2004 je iná než je súčet provízií predložený Union poisťovňou a.s na č. l. 274) s tým, že do výpočtu prípadného ušlého zisku nie je možné automaticky zahrnúť provízie podľa dokladov predložených navrhovateľkou, resp. Union poisťovňou, a.s. (rozpis provízií za jednotlivé mesiace na č. l. 142 a nasl., príp. č. l. 274) s tým, že doklady predložené navrhovateľkou obsahujú vyčíslenie provízií ako celku bez toho, aby bolo zrejmé, aká časť z tejto provízie predstavuje sumu za novú zmluvu (ktorá teoreticky mohla navrhovateľke počas PN ujsť) a aká časť provízie predstavuje sumu za zmluvy uzatvorené v predchádzajúcom období (tzv. následná provízia), nakoľko tieto položky nie je možné zamieňať. Uviedol, že okolnosť, že suma uvedená v potvrdeniach zo strany Union poisťovňa a.s. obsahuje obe položky provízie, potvrdzuje aj skutočnosť, že za mesiac marec 2005, kedy bola navrhovateľka celý mesiac PN, obdržala províziu vo výške 2. 046,- Sk, a to aj napriek tomu, že podľa prehľadu doručeného Union poisťovňou a.s. (č. l. 239) v tomto mesiaci neuzatvorila žiadnu zmluvu s tým, že zároveň nie je možné do výpočtu zahŕňať paušál vo výške 1. 500,- Sk, resp. 2. 000,- Sk, nakoľko nárok na paušál vznikol podľa čl. II zmluvy v prípade: a) paušál 1. 500,- Sk - pri uzatvorení 5 poistných zmlúv životného poistenia alebo 6 poistných zmlúv neživotného poistenia; b) paušál 2. 000,- Sk - bez ohľadu na počet uzatvorených zmlúv, ak bola ročná produkcia v mesiaci minimálne 40. 000,- Sk, pričom z prehľadu zo strany Union poisťovne a.s. a z dokladov doložených navrhovateľkou vyplýva, že tieto predpoklady nespĺňala vždy, a to ani v mesiacoch, v ktorých nebola PN, keď tento paušál nebol navrhovateľke vyplácaný ani v mesiacoch máj 2004, október 2004, november 2004, jún 2005, august 2005, september až november 2005, z dôvodu ktorého nie je možné ani túto položku automaticky považovať za ušlý zisk. Nesúhlasil s názorom prvostupňového súdu, ktorý uviedol, že je bezpredmetné, o aký typ provízií išlo s poukazom na rozhodnutie NS ČR 25Cdo/965/99, nakoľko toto rozhodnutie nie je možné aplikovať na daný prípad, pretože je zrejmé, že na priznanie paušálu musela navrhovateľka spĺňať zmluvné predpoklady, ktoré sa jej plniť nepodarilo ani v iných mesiacoch. Poukázal na skutočnosť, že vznik nároku na províziu sa neodvíjal od momentu uzatvorenia poistnej zmluvy, ale až od momentu zaplatenia poistného, t. j. reálne nemusel navrhovateľke zisk ujsť v období PN, ale až v nasledujúcich mesiacoch, avšak navrhovateľka si uplatnila ušlý zisk, ktorý jej mal ujsť za obdobie PN s tým, že na túto skutočnosť poukazoval už odvolací súd v odôvodnení svojho rozhodnutia zo dňa 01. 03. 2012. Uviedol, že do výpočtu nie je možné zahrnúť ani mimoriadne provízie, ktoré sa vyplácali v prvých štyroch mesiach (zrejme mesiacoch, pozn. odvolacieho súdu) trvania zmluvy o sprostredkovaní, nakoľko išlo o mimoriadne odmeny slúžiace na motivovanie rodinného poistného poradcu (čl. II bod 1 Zmluvy č. 20 256) a zároveň nie je možné do výpočtu zahrnúť ani iné mimoriadne motivačné provízie, na ktoré nie je zmluvný nárok (boli priznané napr. za december 2004) a preto pre výpočet prípadného ušlého zisku bolo a stále je nevyhnutné, aby navrhovateľka predložila minimálne doklad o dohodnutých schôdzkach, prípadne predjednaných zmluvách, ku ktorých uzavretiu nedošlo v dôsledku jej PN, a z ktorých by bolo možné ušlý zisk vypočítať a až v prípade, ak by navrhovateľka týmto spôsobom preukázala svoj nárok, bolo by možné súhlasiť s tvrdením súdu prvého stupňa, že ostatné príčiny, ktoré by mohli spôsobiť neuzavretie týchto zmlúv, sú irelevantné a prioritnou príčinou ušlého zisku bolo protiprávne konanie    odporcu s tým, že ak však ale nie je k dispozícii ani len približný rozsah zmlúv, ktoré boli predjednané, nie je možné považovať prípadný nárok navrhovateľky na náhradu ušlého zisku za preukázaný a už vôbec nie v prípade, ak navrhovateľka mala k dispozícii doklady, ktorými by tento nárok preukázala, avšak tieto nepredložila už pri podaní návrhu. Namietol, že vo vzťahu k spôsobu výpočtu ušlého zisku neboli zohľadnené prípadné výdavky, ktoré by navrhovateľka musela reálne vynaložiť na to, aby potenciálne prejednené zmluvy reálne uzatvorila s tým, že napr. z daňového priznania za rok 2004 vyplýva, že síce príjmy navrhovateľky boli vo výške 200. 832,- Sk, ale výdavky boli vo výške 115. 608,- Sk, t. j. reálny zisk navrhovateľky za rok 2004 bol iba 85. 224,- Sk a z daňového priznania za rok 2005 vyplýva, že príjmy navrhovateľky zo živnosti boli v sume 178. 086,- Sk, výdavky vo výške 107. 500,- Sk, t. j. reálny zisk navrhovateľky za rok 2005 bol 70. 586,- Sk, t.j. 2. 343, 06 eur, pričom je nereálne, aby ušlý zisk navrhovateľky za 64 dní pracovnej neschopnosti predstavoval takmer tretinu celkového zisku navrhovateľky za rok 2005 a poukázal na rozsudok NS ČR zo dňa 28. 08. 2008, sp. zn. 25 Cdo 1233/2006 a uznesenie NS SR zo dňa 28. 04. 2010, sp. zn. 4 Cdo 319/2008 a uznesenie zo dňa 21. 12. 2009, sp. zn. 4 M Cdo 23/2008. Vedľajší účastník vo svojom odvolaní namietol aj priznanie úroku z omeškania od 14. 02. 2006 z dôvodu, že v tom čase bol k dispozícii iba znalecký posudok MUDr. Viciana, z ktorého vychádzal aj pri posudzovaní odôvodnenosti dĺžky PN navrhovateľky s tým, že o dôvodnosti dĺžky PN sa odporca, ako aj on dozvedeli až na základe znaleckého posudku MUDr. Malinovského, ktorý sám v posudku uviedol, že: „Znalcom uvedené odborné stanoviská je možné chápať aj ako iný, odbornejší pohľad na diagnózu poškodenej vzhľadom aj na medicínsky pokrok od roku 2005 do roku 2013, ako aj podrobnejšie rozoberanie problematiky úrazu krčnej chrbtice lége artis - podľa poznatkov súčasnej doby\", z čoho vyplýva, že jeho pôvodné závery o primeranosti dĺžky pracovnej neschopnosti boli v čase, keď vypracovával stanovisko k nároku navrhovateľky, odôvodnené a správne.  Navrhovateľka vo svojom vyjadrení k odvolaniu odporcu a vedľajšieho účastníka uviedla, že navrhuje napadnutý rozsudok potvrdiť z dôvodu jeho vecnej správnosti a zároveň si uplatnila právo na náhradu trov odvolacieho konania. Uviedla, že odporca vo svojom odvolaní úplne odignoroval závery súdneho znalca MUDr. Malinovského, ale aj podrobné odôvodnenie prvostupňového rozsudku, v ktorom sa dôsledne a vyčerpávajúcim spôsobom vysporiadal so všetkými v odvolaní vznesenými námietkami týkajúcimi sa výšky škody, t. j. ušlého zisku, keď ani jeden z odvolateľov argumenty prvostupňového súdu nevyvrátil, a ani nespochybnil. Poukázal na skutočnosť, že zo znaleckého posudku MUDr. Malinovského jednoznačne vyplýva, že si dĺžku PN, ani závažnosť diagnózy umelo nezväčšovala s cieľom získať vyššiu náhrady škody s tým, že aj v otázke jej poúrazovej schopnosti vrátiť sa k štandardnej aktivite všetky argumenty odporcu a vedľajšieho účastníka na jeho strane vyvrátil, keď uviedol, že jej  ťažkosti s úrazom boli natoľko vážne, že jej znemožnili vykonávať obvyklé pracovné aktivity, ako je vedenie motorového vozidla, cestovanie za klientmi a pod., a je na hranici cynizmu jeho tvrdenie, že žiadne skutočnosti jej nebránili s potenciálnymi klientmi komunikovať, dopraviť sa na rokovanie verejnou dopravou, keď táto predstava úplne ignoruje charakter jej práce poisťovacieho makléra, ktorý potrebuje okrem iného aj duševnú pohodu na to, aby úspešne a najmä osobne mohol kontaktovať svojich klientov a komunikovať s nimi tak, aby ich presvedčil o vhodnosti ním ponúkaných produktov, pričom rovnako dôležitá jej aj flexibilita a mobilita, ktorá nemôže byť závislá od harmonogramu verejnej dopravy. Namietla, že nie je možné rozumne predpokladať, že poistný maklér úspešne presvedčí náhodilého klienta cez telefón o vhodnosti uzavretia poistnej zmluvy a preto je argumentácia odporcu, že tento druh práce mohla vykonávať aj napriek, resp. počas PN alebo využívaním verejnej dopravy, neúnosná. Uviedla, že sa súd prvého stupňa správne vyporiadal aj s okolnosťami, ktoré časovo predchádzali škodovej udalosti a tvorili základ pre jej príjmy v predchádzajúcom období s tým, že odporca tieto úvahy súdu prvého stupňa žiadnym spôsobom nevyvrátil. Poukázala na skutočnosť, že v zmysle princípu spravodlivosti, ktorým sa prvostupňový súd pri rozhodovaní riadil je nepochybné, že jej odporca svojim konaním spôsobil úraz, v dôsledku ktorého pracovať nemohla (zarábať) a preto by bolo nespravodlivé, ak by nebol zaviazaný k náhrade škody. K požiadavke odvolateľov, že mala detailne preukázať, aké konkrétne poistné zmluvy mala v čase dopravnej nehody rozpracované a aké z nich vyplývali provízie uviedla, že je po 10 - tich rokoch od úrazu nenáležitá a nespravodlivá s tým, že obaja odporcovia dobre vedia, že vzhľadom na odstup času a jej povinnosti voči Union, a.s. ich k dispozícii nemá, v dôsledku čoho nedokázala presne preukázať každú časť uplatneného nároku. K odporcom vznesenej námietke o jej spoluzodpovednosti za vzniknutú škodu, spočívajúcu v tom, že používala motorové vozidlo bez hlavových opierok, čím sa vedome vystavovala riziku úrazu, uviedla, že to považuje za cynizmus, nakoľko si odporca vedome zamieňa príčinu s následkom, keďže, ak by do nej nebol narazil, samotný technický nedostatok auta, by jej úraz nespôsobil.    Vedľajší účastník na strane odporcu sa k jeho odvolaniu vyjadril tak, že sa s ním stotožňuje, námietky voči použitej právnej argumentácii nemá a súhlasil so záverom, že prvostupňový súd pochybil, rozhodol nesprávne a nezákonne.  Odvolací súd preskúmal vec viazaný rozsahom a dôvodmi odvolania podľa § 212 ods. l O. s. p. v znení účinnom od 1. 1. 2013, vec prejednal bez nariadenia odvolacieho pojednávania podľa § 214 ods. 2 O. s. p., keďže pre nariadenie pojednávania neboli dané zákonné podmienky vyplývajúce z ustanovenia § 214 ods. l O. s. p. (nebolo potrebné zopakovať alebo doplniť dokazovanie, súd prvého stupňa nerozhodol bez nariadenia pojednávania, nejde o konanie vo veciach porušenia zásady rovnakého zaobchádzania a nevyžadoval to dôležitý verejný záujem) a rozsudok verejne vyhlásil dňa 26. mája 2016 podľa § 211 ods. 2 v spojení s § 156 ods. 3 O. s. p., pričom o termíne verejného vyhlásenia rozsudku boli účastníci, ich právni zástupcovia, upovedomení zákonným spôsobom.  Súd prvého stupňa riadne zistil skutkový stav veci, keď vykonal dokazovanie v rozsahu potrebnom na zistenie rozhodujúcich skutočností (§ 120 ods. 1 O. s. p.) z hľadiska posúdenia opodstatnenosti návrhu, výsledky vykonaného dokazovania správne zhodnotil (§ 132 O. s. p.) a na ich základe dospel k správnym skutkovým a právnym záverom, ktoré v napadnutom rozhodnutí aj náležite odôvodnil (§ 157 ods. 2 O. s. p.).  Podľa § 219 ods. 2 O. s. p., ak sa odvolací súd v celom rozsahu stotožňuje s odôvodnením napadnutého rozhodnutia, môže sa v odôvodnení obmedziť len na skonštatovanie správnosti dôvodov napadnutého rozhodnutia, prípadne doplniť na zdôraznenie správnosti napadnutého rozhodnutia ďalšie dôvody.  S poukazom na citované ustanovenie, prihliadajúc na obsah súdneho spisu a z neho vyplývajúci skutkový stav, sa odvolací súd  nezistiac v postupe súdu prvého stupňa z hľadiska procesnoprávneho žiadne vady majúce za následok nesprávne rozhodnutie vo veci  samej, v celom rozsahu po skutkovej a právnej stránke stotožňuje s dôvodmi týkajúcimi sa odvolaním napadnutého rozsudku prvostupňového súdu, ktorým návrhu navrhovateľky vyhovel.  K námietke odporcu a vedľajšieho účastníka na jeho strane, že napadnuté rozhodnutie spočíva na nesprávnom právnom posúdení veci, odvolací súd uvádza, že právnym posúdením je činnosť súdu, pri ktorej zo skutkových zistení vyvodzuje právne závery a aplikuje konkrétnu právnu normu na zistený skutkový stav. Nesprávnym právnym posúdením veci je omyl súdu pri aplikácii práva na zistený skutkový stav. O nesprávnu aplikáciu právnych predpisov ide vtedy, ak súd nepoužil správny právny predpis alebo ak síce aplikoval správny právny  predpis, nesprávne ho ale interpretoval alebo ak zo správnych skutkových záverov vyvodil nesprávne právne závery, avšak v prejednávanej veci, s odvolaním sa na obsah už uvedeného odôvodnenia, odvolací súd považuje skutkové zistenia súdu prvého stupňa za úplné a ich právne posúdenie súdom prvého stupňa za správne.  K odvolacím námietkam o nesprávnych skutkových záveroch prvostupňového súdu odvolací súd uvádza, že vnútorné presvedčenie súdu (ako výsledok hodnotenia dôkazov), by sa malo vytvárať na základe starostlivého uváženia a zhodnotenia jednotlivých dôkazov jednotlivo aj v ich komplexnosti tak, aby vychádzalo z pravidiel formálnej logiky. Podľa  ust. § 132 O. s. p.  dôkazy súd hodnotí podľa svojej úvahy, a to každý dôkaz jednotlivo a všetky dôkazy v ich vzájomnej súvislosti, pritom starostlivo prihliada na všetko, čo vyšlo za konania najavo, včítane toho, čo uviedli účastníci. Pri hodnotení dôkazov súd v zásade nie je obmedzovaný právnymi predpismi, ako má z hľadiska pravdivosti ten-ktorý dôkaz hodnotiť; uplatňuje sa teda zásada voľného hodnotenia dôkazov a len vo výnimočných prípadoch zákon súdu ukladá určité obmedzenia pri hodnotení dôkazov (napr. § 133, § 134, § 135 O. s. p.). Kontrola výsledku hodnotenia dôkazov, ku ktorým dospel súd, sa uskutočňuje najmä prostredníctvom inštitútu odôvodnenia rozsudku upraveného v § 157 ods. 2 O. s. p., podľa ktorého má súd uviesť, čoho sa navrhovateľ domáhal a z akých dôvodov, ako sa vo veci vyjadril odporca, prípadne iný účastník konania, stručne, jasne a výstižne vysvetliť, ktoré skutočnosti považuje za preukázané a ktoré nie, z ktorých dôkazov vychádzal a akými úvahami sa pri hodnotení dôkazov riadil, prečo nevykonal ďalšie navrhnuté dôkazy a ako vec právne posúdil. Súd má povinnosť dbať na to, aby odôvodnenie rozsudku bolo presvedčivé a vyhovujúce najmä základnej požiadavke preskúmateľnosti. V posudzovanom prípade súd prvého stupňa v rozsahu potrebnom pre rozhodnutie dostatočným dokazovaním riadne zistil skutkový stav veci, aplikoval naň správny predpis a svoje rozhodnutie aj podrobne a presvedčivo odôvodnil;  z odôvodnenia rozhodnutia presne, zrozumiteľne a určite vyplývajú v logickej nadväznosti  a s hodnotiacou väzbou    k jednotlivým dôkazom skutkové zistenia, ktoré v súhrne vytvárajú skutkový nález súdu. Okolnosti namietané odporcom a vedľajším účastníkom v odvolaní vo vzťahu k spôsobu vyhodnotenia vykonaných dôkazov nemajú za následok úvahu odvolacieho súdu, ktorá by nebola zhodná s v napadnutom rozhodnutí prezentovanou úvahou prvostupňového súdu. V tejto súvislosti odvolací súd poznamenáva, že do práva na spravodlivý proces nepatrí právo účastníka konania, aby sa  všeobecný súd stotožnil s jeho právnymi názormi, navrhovaním a hodnotením dôkazov, ani právo na to, aby bol účastník konania pred všeobecným súdom úspešný, tzn., aby sa rozhodlo v súlade s jeho požiadavkami a ani právo účastníka konania vyjadrovať sa k spôsobu hodnotenia ním navrhnutých dôkazov súdom, prípadne sa dožadovať ním navrhnutého spôsobu hodnotenia dôkazov.  V posudzovanej veci ide o v poradí druhý rozsudok súdu prvého stupňa, keď prvý rozsudok zo dňa 02. júna 2010, č. k. 12C/388/2005 - 289, ktorým rozhodol tak, že odporcovi uložil povinnosť zaplatiť navrhovateľke sumu 1. 361, 78 eur s úrokom z omeškania 6 % ročne z uvedenej sumy od 14. 02. 2006 do zaplatenia a priznal navrhovateľke náhradu trov konania, návrh o zaplatenie sumy 1. 061, 79 eur a úroku z omeškania 6 % ročne zo sumy 2. 423, 57 eur od 26. 10. 2005 do 13. 02. 2006 zamietol, konanie o zaplatenie úroku z omeškania 6 % ročne zo sumy 2. 423, 57 eur od 24. 04. 2005 do 25. 10. 2005 zastavil z dôvodu čiastočného späťvzatia a odporcovi uložil zaplatiť súdny poplatok vo výške 81, 50 eur na účet Okresného súdu Bratislava IV, zrušil Krajský súd v Bratislave uznesením zo dňa 01. marca 2012, č. k. 3Co/147/2010 - 342 vo výroku, ktorým súd prvého stupňa návrhu vyhovel a priznal navrhovateľke náhradu trov konania (1. 361, 78 eur s úrokom z omeškania 6 % ročne z uvedenej sumy od 14. 02. 2006 do zaplatenia a trovy konania v sume 1. 150, 05 eur) a vec mu v tomto rozsahu vrátil na ďalšie konanie.  Predmetom odvolacieho konania je posúdenie vecnej správnosti výroku rozsudku súdu prvého stupňa, ktorým uložil odporcovi povinnosť zaplatiť navrhovateľke sumu 787 eur so 6 % úrokom z omeškania ročne z tejto sumy od 14. 02. 2006 do zaplatenia, titulom ušlého zisku za dobu jej práceneschopnosti trvajúcej od 18. 02. 2005 do 23. 04. 2005 v dôsledku dopravnej nehody, ktorú zavinil odporca dňa 18. 02. 2005.  Podľa § 415 Občianskeho zákonníka, každý je povinný počínať si tak, aby nedochádzalo ku škodám na zdraví, na majetku, na prírode a životnom prostredí. Podľa § 420 ods. 1 Občianskeho zákonníka, každý zodpovedá za škodu, ktorú spôsobil porušením právnej povinnosti.  Podľa § 442 ods. 1 Občianskeho zákonníka, uhrádza sa skutočná škoda a to, čo poškodenému ušlo (ušlý zisk).  Základnou zákonnou požiadavkou vzniku zodpovednosti za škodu je príčinná súvislosť medzi protiprávnym úkonom a vzniknutou škodou ako vzťahom príčiny a následku. Predpokladom všeobecnej zodpovednosti za škodu podľa ustanovenia § 420 ods. 1 Občianskeho zákonníka  je 1) porušenie právnej povinnosti, 2) existencia škody (majetková ujma) a 3) príčinná súvislosť medzi porušením právnej povinnosti škodcu a vznikom škody (tzv. kauzálny nexus). Zavinenie sa predpokladá, avšak za podmienok ustanovenia § 420 ods. 3 Občianskeho zákonníka sa škodca môže zodpovednosti zbaviť. Porušením právnej povinnosti je mienený objektívne  vzniknutý  rozpor medzi tým, ako škodca skutočne konal (prípadne opomenul konať) a tým, ako konať mal,  aby jeho konanie zodpovedalo povinnosti uloženej právnym predpisom, či inou právnou skutočnosťou alebo zmluvou. Okrem porušenia povinnosti zákonnej a zmluvnej, zákon zakladá všeobecnú povinnosť (tzv. generálnu prevenciu), ukladajúcu každému konať takým spôsobom, aby svojim konaním nespôsobil škodu na zdraví, majetku, či iných hodnotách (§ 415 Občianskeho zákonníka), a to bez ohľadu na to, či medzi poškodeným a škodcom existuje právny vzťah alebo neexistuje. Porušenie tejto  povinnosti je rovnako porušením právnej povinnosti v zmysle ustanovení § 420 ods. 1 Občianskeho zákonníka. Príčinná súvislosť medzi kvalifikovanou škodnou udalosťou a vznikom škody je jednou zo základných podmienok zodpovednosti za škodu. Príčinná súvislosť je daná vtedy, ak nebyť konkrétnej škodnej udalosti, by ku škode nedošlo. Ak by príčinou vzniku škody bola iná skutočnosť, zodpovednosť za škodu by nenastala, príčinou vzniku škody môže byť iba tá okolnosť, bez ktorej existencie by škodlivý následok nenastal, pričom nemusí ísť o príčinu jedinú ale stačí, aby išlo o jednu z príčin, ktorá sa podieľa na nepriaznivom výsledku, o odškodnenie ktorého ide, a to príčinu podstatnú. Príčinná súvislosť však musí byť bezpečne preukázaná a nie je možné ju iba predpokladať. Posúdením otázky príčinnej súvislosti sa rozumie posúdenie všetkých okolností, ktoré vyvolali vznik škody. Zákonné ustanovenie § 415 Občianskeho zákonníka    subsumuje požiadavku dodržiavať zákonné ustanovenia a zmluvy, ako i požiadavku takého konania, ktoré nemá za následok vznik škôd na zdraví, na majetku, na prírode a životnom prostredí, má teda charakter, ako už odvolací súd vyššie uviedol, generálnej prevencie a iba v prípade, ak si niektorý účastník občianskoprávneho vzťahu neplní svoju všeobecnú prevenčnú povinnosť vyplývajúcu z daného ustanovenia, je možné vyvodiť, že si neplní svoju právnu povinnosť, koná teda protiprávne a zároveň zodpovedá za škodu, ktorá vznikne v príčinnej súvislosti s týmto  opomenutím.  Z dikcie citovaných zákonných ustanovení teda vyplýva, že škoda ako kategória občianskeho práva sa chápe ako ujma, ktorá nastala v majetkovej sfére poškodeného a je objektívne vyjadriteľná v peniazoch, t. j. všeobecným ekvivalentom a je napraviteľná poskytnutím majetkového plnenia, teda poskytnutím predovšetkým peňazí. Skutočnou škodou (damnum emergens) sa rozumie ujma, ktorá musí spočívať v zmenšení majetkového stavu poškodeného oproti stavu pred škodnou udalosťou. Podľa ustanovenia odseku 1 sa uhrádza skutočná škoda a ušlý zisk.  Ušlý zisk je v podstate ušlým majetkovým prospechom a spočíva v nenastalom zväčšení (rozmnožení) majetku poškodeného, ktoré by bolo možné dôvodne očakávať s ohľadom na pravidelný beh vecí, nebyť škodnej udalosti. Doktrína teda vysvetľuje ušlý zisk ako majetkovú ujmu vyjadriteľnú v peniazoch, ktorá na rozdiel od skutočnej škody spočíva v tom, že v dôsledku škodovej udalosti nedošlo k rozmnoženiu majetku poškodeného, ktoré poškodený mohol odôvodnene, teda dokladovateľným spôsobom očakávať vzhľadom na pravidelný, normálny chod vecí, t. j. nestačí iba hypotetický ušlý zisk, ale musí ísť vždy o zisk, ktorý sa dal reálne očakávať, a preto je povinnosťou poškodeného vznik škody preukázať, v súdnom konaní ho preto zaťažuje dôkazné bremeno o tom, že škoda vznikla.  Z hľadiska vzniku ušlého zisku nestačí iba všeobecný, resp. pravdepodobný predpoklad, ale musí vždy ísť o prospech, ktorý sa dal podľa obvyklého priebehu vecí na základe dostatočne overených (doložených) a vyčíslených vecných podkladov očakávať s tým, že judikatúra z tohto dôvodu považuje za ušlý zisk majetkovú ujmu spôsobenú tým, že škodová udalosť zasiahla do priebehu deja vedúceho k určitému zisku a prax vychádza z toho, že každý prípad je nutné posudzovať individuálne tak, aby bola zistená ako vysoko pravdepodobná výška ušlého zisku, t. j. výška, ktorá sa podľa bežného uvažovania v praktickom styku blíži už k istote (rozsudok NS ČR, sp. zn. II. Odon 15/1996).  K odvolací námietkam odporcu a vedľajšieho účastníka v podanom odvolaní, odvolací súd uvádza, že Občiansky zákonník neustanovuje kogentné pravidlá, akým spôsobom je súd povinný postupovať pri zisťovaní výšky ušlého zisku, nakoľko je vždy rozhodujúci stav, aký tu bol pred vznikom škody, teda predtým, ako poškodenému škoda vznikať začala, pričom spôsob zisťovania výšky ušlého zisku potom v každom jednotlivom prípade závisí od skutkových okolností a tvrdení poškodeného o konkrétnych okolnostiach, z ktorých vyvodzuje, že by v žalovanom období dosahoval pri svojej bežnej činnosti zisk, o ktorý prišiel.  V posudzovanej veci navrhovateľka vykonávala činnosť rodinného poistného poradcu, t. j.  činnosť, ktorou pre obchodnú spoločnosť Union poisťovňu, a.s. sprostredkovávala uzatváranie poistných zmlúv na produkty životného poistenia a iné, t. j. vzťah medzi navrhovateľkou a poisťovňou bol na základe zmluvy č. XX XXX uzavretej dňa XX. XX. XXXX založený zmluvou o obchodnom zastúpení, keď jej predmetom bolo sprostredkovanie obchodov v prospech poisťovne, uzatváranie rôznych poistných zmlúv za odplatu (províziu).  Odvolací súd sa v celom rozsahu stotožnil s právnym názorom súdu prvého stupňa, že navrhovateľka v čase, keď odporca zavinil vznik škody na jej zdraví (dňa 18. 02. 2005) nebola začínajúca sprostredkovateľka, keďže činnosť pre poisťovňu vykonávala už rok (od 01. 02. 2004), pričom zároveň preukázala aj príjmy, ktoré dosiahla pred vznikom škody, t. j. výšku vyplatených provízií, a zároveň sa nebolo možné stotožniť s argumentáciou vedľajšieho účastníka v podanom odvolaní, že navrhovateľka nevykonávala podnikateľskú činnosť, ktorej esenciálnou súčasťou bolo vedenie motorového vozidla a ani dobrá fyzická kondícia, a preto mohla naďalej v sprostredkovateľskej činnosti pokračovať, t. j. kontaktovať klientov a následne uzatvárať poistné zmluvy, na stretnutia sa dopravovať mestskou hromadnou dopravou z dôvodu, že zo znaleckého posudku č. XXXXX-XX/XX vypracovaného MUDr. Dušanom Vicianom dňa 10. 08. 2005, na účely trestného konania jednoznačne vyplýva, že zranenia, ktoré utrpela, podvrtnutie v oblasti krčnej chrbtice, otras mozgu 1. stupňa, pomliaždeniny v oblasti pravého predlaktia a pravého predkolenia s krvným výronom do podkožia si vyžadovali liečbu 10 - 14    dní (otras mozgu), podvrtnutie v segmente krčnej chrbtice (21 - 28 dní) s tým, že súdny znalec MUDr. Peter Malinovský, PhD. vo svojom znaleckom posudku č. XXXXXX - XX/XX D. F. XX. XX. XXXX uviedol, že zranenia navrhovateľky neboli bežným podvrtnutím alebo pomliaždením krčnej chrbtice, ale išlo o závažnejší typ poranenia spojeného aj s poškodením mäkkých tkanív krčnej chrbtice, z dôvodu ktorého dĺžka jej PN zodpovedala charakteru a povahe zranenia, ktoré navrhovateľka utrpela.  K tvrdeniu vedľajšieho účastníka, že navrhovateľka zanedbala svoju prevenčnú povinnosť tým, že nemala v čase dopravnej nehody svoje motorové vozidlo vybavené opierkami hlavy, čím značne zvýšila riziko, že v prípade dopravnej nehody dôjde k nežiaducemu pohybu a následnému zraneniu hlavy a krčnej chrbtice, odvolací súd považuje za nutné uviesť, že zo znaleckého posudku č. XX/XXXX, vypracovaného súdnym znalcom Ing. Vladimírom Hopkom, na účely trestného konania (Č.:Y.-XX/DI- A.-XXXX) nielen jednoznačne vyplýva, že motorové vozidlo navrhovateľky stálo, keď doňho narazil odporca, ktorý jazdil rýchlosťou vyššou ako bola primeraná vzdialenosti, na ktorú mal rozhľad, vzhľadom na klimatické podmienky v čase dopravnej nehody, nedodržal teda bezpečný pozdĺžny odstup od pred ním sa nachádzajúceho vozidla, na ktoré reagoval oneskorene s tým, že jeho konanie, nevhodnou technikou jazdy, s prihliadnutím na klimatické podmienky a adhézne podmienky povrchu cesty spolu s rýchlosťou jeho jazdy, bolo bezprostrednou príčinou kolízie, ale najmä, že osobné motorové vozidlo navrhovateľky, Š. XXX R., rok výroby 1983, opierky hlavy ani vo výbave nemalo a preto je tvrdenie vedľajšieho účastníka právne irelevantné.  Výrok rozsudku súdu prvého stupňa, ktorým návrh vo zvyšku zamietol odvolaním napadnutý nebol a preto nadobudol právoplatnosť.  S poukazom na citované ustanovenie a za stavu, keď súd prvého stupňa v danom prípade v potrebnom rozsahu pre rozhodnutie vo veci samej zistil skutkový stav vykonaním potrebných a účastníkmi navrhnutých dôkazov, a keď odporca a vedľajší účastník na jeho strane v odvolaní neuviedli žiadne skutočnosti, resp. tvrdenia, s ktorými by sa nebol súd prvého stupňa v odôvodnení napadnutého rozsudku dôsledne vysporiadal a následne takto riadne zistený skutkový stav aj správne právne posúdil, tzn. že na správne zistený skutkový stav aplikoval zodpovedajúce ustanovenia, rozhodol vecne správne.  Odvolací súd preto, v celom rozsahu stotožňujúc sa s vysloveným právnym záverom súdu prvého stupňa uvedeným v odôvodnení napadnutého rozsudku, na ktoré odôvodnenie spĺňajúce všetky požiadavky ust. § 157 ods. 2 O. s. p. poukazuje, tento rozsudok ako vecne správny podľa § 219 ods. 1, 2 O. s. p., potvrdil.  O trovách odvolacieho konania rozhodne súd prvého stupňa v súlade s ust. § 224 ods. 4 O. s. p.  Toto rozhodnutie bolo prijaté senátom Krajského súdu v Bratislave pomerom hlasov 3:0 (§ 3 ods. 9 zák. č. 757/2004 Z. z. o súdoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších zákonov).  Poučenie:  Proti tomuto rozsudku odvolanie nie je prípustné.", "vazby": {"vyrok_vztahy": [{"sz": "12C/388/2005", "guid": "b0e202d6-b906-4efa-bf18-668025cb0338:28ec8095-8052-4308-ab23-a1c4ed88d70e", "vztah": "potvrdene"}]}, "cituje": [], "citovane_v": []}