{"guid": "ceeaa84f-50b4-4d5c-9b43-4066b4ef2c6d:c6e75993-7dc7-45d6-b799-8fc982b5d50a", "ecli": "ECLI:SK:KSNR:2017:4017200154.2", "spisova_znacka": "19Sa/7/2017", "nazov": "Rozsudok Krajského súdu Nitra sp. zn. 19Sa/7/2017 z 5. 6. 2017", "citacia": "rozsudok Krajského súdu Nitra z 5. júna 2017, sp. zn. 19Sa/7/2017, ECLI:SK:KSNR:2017:4017200154.2", "identifikacne_cislo": "4017200154", "sud": {"guid": "sud_123", "nazov": "Krajský súd Nitra", "typ": "krajsky", "slug": "krajsky-sud-nitra"}, "sudca": "Mgr. Ján Bednár", "sudca_id": 955, "sudca_url": "https://www.kauzis.sk/judikatura/sudca/mgr-jan-bednar-955", "datum_vydania": "2017-06-05", "forma": "Rozsudok", "povaha": ["Zrušené"], "oblast": ["Správne právo"], "podoblast": ["Žaloby proti právoplatným rozhodnutiam a postupom správnych orgánov"], "merito": null, "pravna_veta": null, "pravna_veta_zdroj": null, "zhrnutie": null, "kolegium": null, "senat": null, "stav": null, "zbierka": null, "predpisy": [{"iri": "/SK/ZZ/2003/461", "nazov": "zákon č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení", "url": "https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2003/461", "judikatura_url": "https://www.kauzis.sk/judikatura/predpis/461-2003"}], "paragrafy": [], "ma_text": true, "text_zdroj": "dump", "pdf_url": "https://obcan.justice.sk/content/public/item/c6e75993-7dc7-45d6-b799-8fc982b5d50a", "zdroj": "infosud", "url": "https://www.kauzis.sk/judikatura/r/ECLI:SK:KSNR:2017:4017200154.2", "api_url": "https://www.kauzis.sk/api/v1/judikatura/ECLI:SK:KSNR:2017:4017200154.2", "text_url": "https://www.kauzis.sk/api/v1/judikatura/ECLI:SK:KSNR:2017:4017200154.2/text", "citacie_n": 0, "text": "Súd: Krajský súd Nitra Spisová značka: 19Sa/7/2017 Identifikačné číslo súdneho spisu: 4017200154 Dátum vydania rozhodnutia: 06. 06. 2017 Meno a priezvisko sudcu, VSÚ: JUDr. Eva Šišková ECLI: ECLI:SK:KSNR:2017:4017200154.2  ROZSUDOK V MENE SLOVENSKEJ REPUBLIKY  Krajský súd v Nitre, v konaní pred sudkyňou JUDr. Evou Šiškovou, v právnej veci žalobkyne: E. S., R. XXX, proti žalovanému: Generálny riaditeľ Sociálnej poisťovne, ul. 29. augusta 8 a 10, Bratislava, v konaní o starobný dôchodok, takto  r o z h o d o l :  Súd  z r u š u j e  rozhodnutie Generálneho riaditeľa Sociálnej poisťovne - ústredia Bratislava číslo: XXX XXX XXXX X zo dňa 01. 12. 2016 spolu s rozhodnutím Sociálnej poisťovne, ústredia Bratislava č: XXX XXX XXXX X zo dňa 18. 07. 2016 a vec  v r a c i a žalovanému na ďalšie konanie.  Súd  n e p r i z n á v a  žalobkyni právo na náhradu trov konania  o d ô v o d n e n i e :  I. Stručný priebeh administratívneho konania  1. Z predloženého administratívneho spisu žalovaného, ktorého súčasťou je aj spis prvostupňového správneho orgánu súd zistil, že žalobkyňa  podala dňa 29. 06. 2016 žiadosť o invalidný  dôchodok. Na základe odborného posudku o invalidite zo dňa 29. 06. 2016 bola u žalobkyni stanovená miera poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť 35 %.  2. Na základe tohto odborného posudku vydal prvostupňový správny orgán  rozhodnutie č. XXX XXX XXXX X zo dňa 18. 07. 2016, ktorým zamietol žiadosť žalobkyne o invalidný dôchodok  s poukazom na posudok posudkového lekára sociálneho poistenia pobočky Sociálnej poisťovne Levice zo dňa 29. 06. 2016, podľa ktorého nie je invalidná, lebo pre dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav nemá pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 40 % v porovnaní so zdravou fyzickou osobu.  3. Proti rozhodnutiu zo dňa 18. 07. 2016 podala žalobkyňa odvolanie, v dôsledku čoho  bol vypracovaný nový odborný lekársky posudok zo dňa 05. 10. 2016 a týmto bola určená miera poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť u žalobkyne 60 %, pričom rozhodujúcim zdravotným postihnutím boli určené choroby zmyslových orgánov - zrak, iné poruchy a choroby oka - ľahké, dlhotrvajúce, alebo ustálené formy, čiastočne poškodzujúce funkciu oka, ktoré majú vplyv na jej pracovné zradenie, obojstranné a to 50 % a iným zdravotným postihnutiam bolo určené navýšenie 10 %, teda spolu 60 %.  II. Stručné zhrnutie napadnutého rozhodnutia žalovaného    4. Žalovaný vydal dňa 01. 12. 2016 rozhodnutie, ktorým rozhodnutie  prvostupňového správneho orgánu zmenil tak, že podľa  §  70 ods. 1 zák. č.   461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov zamietol žiadosť   žalobkyne  o invalidný dôchodok. V odôvodnení svojho rozhodnutia uviedol, že posudkový lekár sociálneho  poistenia ústredia Sociálnej poisťovne posúdil  zdravotný stav žalobkyne dňa  05. 10.  2016 a určil  celkovú mieru poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť na 60 %. Uviedol, že pri posudzovaní zdravotného stavu žalobkyne boli zohľadnené lekárske nálezy: prepúšťacia správa z hospitalizácie na kardiologickom oddelení zo dňa 05. 01. 2009, ortopedické vyšetrenie zo dňa 23. 03. 2016, neurologické vyšetrenie zo dňa 18. 12. 2015 a zo dňa 12. 09. 2016,  kardiologické vyšetrenie zo dňa 08. 12. 2015, očné vyšetrenie zo dňa 19. 11. 2015 a reumatologické vyšetrenie zo dňa  22. 09. 2016. Za rozhodujúce zdravotné postihnutie posudkový lekár sociálneho poistenia ústredia Sociálnej poisťovne určil choroby zmyslových orgánov, zrak, iné poruchy a choroby oka, ľahké, dlhotrvajúce alebo ustálené formy čiastočne poškodzujúce funkciu oka, ktoré majú vplyv na jej pracovné zaradenie, obojstranné, kapitola VII, oddiel A, položka 11.2, písm. b/ prílohy č. 4 k zákonu č. 461/2003 Z. z.  s mierou poklesu  vykonávať zárobkovú činnosť  50 % (z rozpätia 40 % až 50 %). Za iné zdravotné postihnutie bola miera poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú  činnosť zvýšená o 10 %, na celkovú mieru poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť 60 %. Ďalej v odôvodnení rozhodnutia uviedol, že účastníčka konania v odvolacom konaní predložila dôkazy,  ktorými preukázala nesprávnosť posúdenia jej zdravotného stavu a následného rozhodnutia o jej nároku na invalidný dôchodok.  5. Žalovaný  v rozhodnutí skonštatoval, že účastníčka konania medicínsku podmienku nároku na invalidný dôchodok  splnila.  Poukázal na ust. § 72 ods. 1 písm. g/ zák. č.  461/2003 Z. z., podľa ktorého je potrebný počet rokov obdobia dôchodkového poistenia na vznik nároku na invalidný dôchodok poistenca vo veku nad 45 rokov najmenej  15 rokov a zisťuje sa z obdobia pred vznikom invalidity. Pred vznikom invalidity,  t. j.  pred 29. júnom  2016 získala účastníčka konania 5033 dní  obdobia dôchodkového poistenia.  Získanie ďalšieho obdobia dôchodkového poistenia nebolo preukázané.  Z uvedeného vyplýva, že účastníčka konania ku dňu vzniku invalidity získala 13 rokov a 288 dní obdobia dôchodkového poistenia, čím nesplnila podmienku potrebného počtu rokov obdobia dôchodkového poistenia na vznik nároku na invalidný dôchodok a preto bola jej žiadosť o invalidný  dôchodok zamietnutá.  III.  Podstatné zhrnutie argumentov  žalobcu  6. Proti rozhodnutiu žalovaného zo dňa 01. 12. 2016 podala žalobkyňa v zákonom stanovenej lehote žalobu zo dňa 27. 01. 2017, ktorá bola na Krajský súd v Nitre doručená  dňa   01. 02. 2017.  7. Namietala, že podľa jej zistení bola dostatočne dlho dôchodkovo poistená, ale určitú dobu nemá započítanú na osobnom dôchodkovom liste a nepozná dôvody, prečo sú vynechané. Žiadala, aby jej chýbajúce roky poistenia boli započítané na osobnom dôchodkovom  liste a aby jej boli tieto roky uznané. Uviedla, že od 15. 04. 1991 do 23. 02.   1992 bola nezamestnaná.  Od 01. 08.  1996 do 11. 06. 1999 bola samostatne hospodáriacim roľníkom.  Od 12. 06. 1999 do 01. 02. 2001 opatrovala syna a člena rodiny. Od 16.  12.  2009 do 16. 12. 2012 bola na rodičovskej dovolenke a dňa 07. 01. 2010 zaslala Sociálnej poisťovni rodný list dieťaťa, aby bola evidovaná na dôchodkové poistenie.  Zo Sociálnej poisťovne jej bola zaslaná prihláška, ktorú vyplnila a zaslala späť.  8. Žalobkyňa pripojila k žalobe rozhodnutie Okresného úradu práce v Leviciach zo dňa 22. 04. 1991, podľa ktorého jej podľa § 17 zák. č. 1/1991 Zb. a vyhlášky MPSV č.  50/1991 Zb.  bolo priznané hmotné  zabezpečenie pred nástupom do zamestnania vo výške 1.440,- Kčs od  15. 04. 1991. Z rozhodnutia vyplýva, že jej hmotné zabezpečenie bude poskytované  do dňa nástupu do zamestnania, najviac po dobu jedného roka.  Z odôvodnenia rozhodnutia ďalej vyplýva, že žiadosť o sprostredkovanie zamestnania bola podaná dňa         15.  04. 1991.  9. Žalobkyňa ďalej predložila i rozhodnutie Obecného úradu v Plášťovciach zo dňa 11. 06. 1999 o zrušení osvedčenia o zápise žalobkyne ako samostatne hospodáriaceho roľníka v evidencii Obecného úradu v Plášťovciach a ukončenie poľnohospodárskej výroby dňom       11. 06. 1999. Rozhodnutím Okresného úradu Levice zo dňa 22. 06. 1999 bol žalobkyni priznaný peňažný príspevok v sume 5.000,- Sk mesačne od 12. 06. 1999 a to na základe zistenia,  že opatruje svojho syna W. S., dvanásťročného, ktorý je dlhodobo  ťažko zdravotne postihnutý a vyžaduje mimoriadnu starostlivosť.  Z odôvodnenia rozhodnutia    vyplýva, že okrem neho žalobkyňa opatruje i svoju starú matku F. Y.. Ďalším rozhodnutím Okresného úradu Levice zo dňa 06. 02. 2001 bol žalobkyni znížený opakovaný peňažný príspevok pri starostlivosti o blízku a inú osobu od 01. 02. 2001 zo sumy 5.000,-  Sk na sumu 2.200,- Sk a to z dôvodu, že sa žalobkyni narodilo dieťa.  Žalobkyňa predložila spolu so žalobou i list zo Sociálnej poisťovne pobočka Levice zo dňa 8. januára  2010, v ktorom sa uvádza, že vzhľadom na to, že dňa 07. 01. 2010 predložila Sociálnej poisťovni rodný list dieťaťa, v prílohe jej zasielajú registračný list FO - prihlášku a vyhlásenie fyzickej osoby, že sa riadne stará o dieťa na účely dôchodkového poistenia.  Žalobkyňa  bola poučená, že tlačivá je potrebné vypísať, podpísať a obratom zaslať späť Sociálnej poisťovni.  IV. Vyjadrenie žalovaného k podanej žalobe  10.  Vo vyjadrení k žalobe zo dňa 27. 03. 2017, ktoré bolo doručené súdu dňa 30. 03. 2017 žalovaný žiadal, aby súd podanú žalobu ako nedôvodnú zamietol. Uviedol, že  na základe podaného odvolania žalobkyne proti prvostupňovému správnemu orgánu bol zdravotný stav žalobkyne posúdený posudkovými lekármi sociálneho poistenia organizačných zložiek žalovanej  dňa 26. augusta  2016 a dňa 5. októbra 2016.  Dátum invalidity stanovil  posudkový lekár od 29. júna 2016, t. j. dňom spísania žiadosti o invalidný dôchodok, nakoľko už v danom období bol zdravotný stav žalobkyne dlhodobo nepriaznivý. Celková miera poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť žalobkyne bola určená na 60 % od 29. júna  2016. Na základe uvedených skutočností generálny riaditeľ Sociálnej poisťovne dospel k záveru, že odvolanie žalobkyne bolo dôvodné.  Žalobkyňa teda medicínsku podmienku nároku na invalidný dôchodok  splnila.  11. Pred vznikom invalidity,  t. j. pred 29. júnom  2016 žalobkyňa získala  5033 dní obdobia dôchodkového poistenia, t. j. 13 rokov a 288 dní obdobia dôchodkového poistenia, čím nesplnila podmienku potrebného počtu rokov obdobia dôchodkového poistenia na vznik nároku na invalidný dôchodok,  a preto bola jej žiadosť o invalidný dôchodok zamietnutá.  12. K námietkam  žalobkyne,  že jej nebola započítaná doba od 15. apríla 1991 do       23. februára 1992, kedy bola nezamestnaná,  žalovaný uviedol, že v uvedenom období nebola žalobkyňa vedená v evidencii uchádzačov o zamestnanie,  a preto predmetné obdobie nebolo možné započítať  do obdobia dôchodkového poistenia.  Námietka žalobkyne, že jej nebolo započítaná obdobie od 1. augusta 1996 do 11. júna 1999, počas ktorého pôsobila ako samostatne hospodáriaci roľník, je nedôvodná, pretože žalobkyňa za uvedené obdobie nemá uhradené poistné na nemocenské poistenie a dôchodkové zabezpečenie. Obdobie od             16. decembra 1999 do 16. decembra 2012, počas ktorého bola na rodičovskej dovolenke, žalobkyňa nebola v predmetnom období registrovaná ako fyzická osoba, ktorá sa stará o dieťa do šiestich rokov veku, za ktorú hradí poistné štát, a preto ani uvedené obdobie nie je možné započítať do obdobia dôchodkového poistenia.  V.   Posúdenie podstatných skutkových zistení  a právne argumenty  13.  Krajský súd v Nitre ako súd vecne a miestne príslušný (§ 10 a § 13 ods. 1 zák. č. 162/2015 Z. z. Správny súdny poriadok ďalej len „SSP“) preskúmal žalobou napadnuté rozhodnutie žalovaného zo dňa 01. 12. 2016 ako i konanie, ktoré predchádzalo jeho vydaniu  a dospel k záveru, že podaná žaloba je dôvodná, a preto vyššie označené rozhodnutie žalovaného, ako i rozhodnutie prvostupňového správneho orgánu  podľa § 191 ods. 1 písm. c/ SSP zrušil a vec mu vrátil na ďalšie konanie z dôvodu, že je nepreskúmateľné pre nezrozumiteľnosť alebo nedostatok dôvodov.  14. Podľa  § 70 ods. 1 zák. č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov, v znení účinnom v čase rozhodovania žalovaného, poistenec má nárok na invalidný dôchodok, ak sa stal invalidný, získal počet rokov dôchodkového poistenia uvedený v § 72 a ku dňu vzniku invalidity nespĺňa podmienky nároku na starobný dôchodok alebo mu nebol priznaný predčasný starobný dôchodok.    Podľa § 71 ods. 1,  2,  4, 5, 6, 7, 8, 9 vyššie citovaného zákona, poistenec je invalidný, ak pre dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav má pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 40 % v porovnaní so zdravou fyzickou osobou. Dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav je taký zdravotný stav, ktorý spôsobuje pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť a ktorý má podľa poznatkov lekárskej vedy trvať dlhšie ako jeden rok. Pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť sa posudzuje na základe a) lekárskych správ a údajov zo zdravotnej dokumentácie zdravotníckeho zariadenia a zhodnotenia liečby s určením diagnostického záveru, stabilizácie ochorenia, jeho ďalšieho vývoja, ďalšej liečby a b) komplexných funkčných vyšetrení a ich záverov, pričom sa prihliada na zostávajúcu schopnosť vykonávať zárobkovú činnosť, zostávajúcu schopnosť prípravy na povolanie, možnosti poskytnutia pracovnej rehabilitácie alebo rekvalifikácie. Miera poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť je uvedená v prílohe č. 4. Miera poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť v percentách sa určuje podľa druhu zdravotného postihnutia, ktoré je rozhodujúcou príčinou dlhodobo nepriaznivého zdravotného stavu, a so zreteľom na závažnosť ostatných zdravotných postihnutí. Jednotlivé percentuálne miery poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť sa nesčítavajú. Mieru poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť určenú podľa odseku 6 možno zvýšiť najviac o 10 %, ak závažnosť ostatných zdravotných postihnutí ovplyvňuje pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť. Na určenie zvýšenia hodnoty sa vychádza z predchádzajúceho výkonu zárobkovej činnosti, dosiahnutého vzdelania, skúsenosti a schopnosti rekvalifikácie. Obdobne to platí, ak pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť je dôsledkom viacerých zdravotných postihnutí podmieňujúcich dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav. Ak v prílohe č. 4 nie je uvedené zdravotné postihnutie, ktoré je príčinou dlhodobo nepriaznivého zdravotného stavu, určí sa miera poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť v percentách podľa takého zdravotného postihnutia uvedeného v tejto prílohe, ktoré je s jeho funkčným dopadom najviac porovnateľné.  Podľa § 72 ods. 1, písm. g/, ods. 2 vyššie citovaného zákona, počet rokov dôchodkového poistenia na vznik nároku na invalidný dôchodok poistenca vo veku nad 45 rokov je najmenej 15 rokov. Počet rokov dôchodkového poistenia na vznik nároku na invalidný dôchodok sa zisťuje z obdobia pred vznikom invalidity.  Podľa § 195 ods. 1, 2, 3 vyššie citovaného zákona, organizačná zložka Sociálnej poisťovne pred vydaním rozhodnutia postupuje tak, aby presne a úplne zistila skutočný stav veci, a na ten účel obstará potrebné podklady na rozhodnutie. Podkladom na rozhodnutie sú najmä podania, návrhy a vyjadrenia účastníkov konania, dôkazy, čestné vyhlásenia, ako aj skutočnosti všeobecne známe alebo známe organizačnej zložke Sociálnej poisťovne z jej činnosti. Organizačná zložka Sociálnej poisťovne pri posudzovaní veci objasňuje rovnako dôkladne všetky rozhodujúce skutočnosti bez ohľadu na to, či svedčia v prospech, alebo v neprospech účastníka konania.  Podľa § 196 ods. 1 vyššie citovaného zákona, dôkazom je všetko, čo môže prispieť k zisteniu a objasneniu skutočného stavu veci, najmä výpovede účastníkov konania a vyjadrenia účastníkov konania a svedkov, odborné posudky, znalecké posudky, správy, listiny, vyjadrenia a potvrdenia iných fyzických osôb a právnických osôb. Netreba dokazovať skutočnosti všeobecne známe alebo skutočnosti známe z činnosti Sociálnej poisťovne .  Podľa § 209 ods. 1,  2,  3, 4 vyššie citovaného zákona, rozhodnutie organizačnej zložky Sociálnej poisťovne sa vydáva písomne, ak tento zákon neustanovuje inak. Rozhodnutie musí byť v súlade so všeobecne záväznými právnymi predpismi, musí vychádzať zo spoľahlivo zisteného skutočného stavu veci a musí obsahovať predpísané náležitosti. Rozhodnutie musí obsahovať výrok, odôvodnenie a poučenie o odvolaní alebo o opravnom prostriedku. Odôvodnenie nie je potrebné, ak sa všetkým účastníkom konania vyhovuje v celom rozsahu. Výrok obsahuje rozhodnutie vo veci s uvedením ustanovenia právneho predpisu, podľa ktorého sa rozhodlo, prípadne aj rozhodnutie o povinnosti nahradiť trovy konania. Ak sa v rozhodnutí ukladá účastníkovi konania povinnosť na plnenie, organizačná zložka Sociálnej poisťovne určí pre ňu lehotu.    15. Žalobkyňa na pojednávaní uviedla, že v žalobe nenamietala mieru poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť, ale tú skutočnosť, že jej žalovaný nezapočítal obdobie dôchodkového poistenia. Uviedla, že bola evidovaná na Úrade práce v Leviciach, a predložila súdu i žiadosť o sprostredkovanie zamestnania,  doručené Úradu práce Levice dňa 15. 04. 1991. Následne pracovala u nich v obci, v pobočke, kde lepili topánky a to v roku 1992. Po zrušení prevádzky začala vykonávať prácu samostatne hospodáriaceho roľníka a to asi 2,5 roka. Žalobkyňa uznala, že nehradila v tomto čase nemocenské a dôchodkové dávky a v tejto časti teda rozhodnutie žalovaného nenamietala. Následne jej ochorel syn W., o ktorého sa starala od roku 1999 do roku 2002, kedy sa  súčasne starala aj o svoju starú matku. V roku 2001 sa jej narodil druhý syn U., začala poberať rodičovský príspevok do roku 2006, lebo s druhým synom bola na materskej dovolenke 5 rokov, keďže i tento mal zdravotné problémy ako starší syn. V roku 2009 sa jej narodil tretí syn  J. a s ním bola na materskej dovolenke 3 roky a vtedy sa i prihlásila do Sociálnej poisťovne, prihlášku poslala  doporučene, ale nedisponuje dokladom. Žiadala o súčinnosť i pobočku Sociálnej poisťovne, kde sa však nestretla s ochotou.  16. Podľa názoru súdu samotné rozhodnutie napadnuté žalobou neobsahuje dostatok dôvodov, ktoré viedli k záveru žalovaného o tom, že žalobkyňa, ktorá splnila medicínsku stránku nároku na invalidný dôchodok, nemá dostatočný počet rokov dôchodkového poistenia.  Súd poukazuje predovšetkým na to, že žalobkyňa doložila rozhodnutie Okresného úradu práce v Leviciach zo dňa 22. 04. 1991 o poskytnutí hmotného zabezpečenia pred nástupom do zamestnania, z ktorého rozhodnutia vyplýva, že splnila podmienky ust. §§ 12 a 13 zákona o zamestnanosti (zák. č. 1/1991 Zb.), ako i to, že žiadosť žalobkyne o sprostredkovanie zamestnania bola podaná dňa 15. 04. 1991. Nie je zrejmé, na základe akej úvahy dospel  žalovaný k tomu záveru, že žalobkyňa nebola vedená v evidencii uchádzačov o zamestnanie a preto jej predmetné obdobie (od 15. 04. 1991 do 23. 02. 1992)   nie je možné započítať do obdobia dôchodkového poistenia, ako to uviedol vo svojom stanovisku k podanej žalobe. Okrem toho žalobkyňa na pojednávaní predložila súdu i žiadosť o sprostredkovanie zamestnania zo dňa 22. 04. 1991, na ktorom je odtlačok pečiatky Okresného úradu práce v Leviciach.  17. Žalovaný sa v rozhodnutí nezaoberá ani dobou, počas ktorej  žalobkyňa opatrovala svojho syna W. S., ktorý bol dlhodobo ťažko zdravotne postihnutý a opatrovala i svoju starú matku F. Y., pričom poberala peňažný príspevok v sume 5.000,- Sk mesačne od 12. 06. 1999, ktorý jej bol znížený na sumu 2.200,- Sk rozhodnutím Okresného úradu Levice zo dňa 06. 02. 2001 z dôvodu, že sa žalobkyni narodilo dieťa. Žalovaný žiadnym spôsobom neodôvodnil to, z akých dôvodov neboli uvedené obdobia, ktoré žalobkyňa preukazovala listinnými dôkazmi započítané do doby dôchodkového poistenia.  Odôvodnenie napadnutého rozhodnutia nie je dostatočné, ak sa žalovaný v odôvodnení rozhodnutia nevysporiadal so všetkými skutočnosťami, ktoré žalobkyňa preukazovala, v dôsledku čoho je napadnuté rozhodnutie žalovaného nepreskúmateľné pre nedostatok dôvodov.  18. Odôvodnenie rozhodnutia je popri jeho výrokovej časti ďalšou a nemenej dôležitou náležitosťou rozhodnutia. V odôvodnení rozhodnutia správny orgán uvedie skutočnosti, ktoré boli podkladom rozhodnutia, akými úvahami bol vedený pri hodnotení dôkazov a pri použití právnych predpisov, na základe ktorých rozhodol. Odôvodnenie musí nadväzovať na výrokovú časť rozhodnutia a musí byť s ňou v súlade. Správny orgán je povinný v odôvodnení rozhodnutia uviesť všetky podstatné skutočnosti, ktoré boli podkladom rozhodnutia, t. j. opísať predmet konania, poukázať na skutkové zistenia, uviesť dôkazy, z ktorých vychádzal pri vydaní rozhodnutia, ako sa vysporiadal s návrhmi na vykonanie dôkazov, prípadne s námietkami k vykonaným dôkazom. V odôvodnení rozhodnutia správny orgán musí uviesť i záver o tom, ktoré skutočnosti a na základe čoho považoval za nepochybne zistené, posúdiť ich právny význam, vysloviť úsudok o predmete konania a uviesť, z akého dôvodu aplikoval na predmet konania predpisy citované vo výroku rozhodnutia. Pri právnom posúdení veci však nestačí iba citácia právneho predpisu, alebo odkaz naň, ale je potrebné, aby sa vyložil obsah právnej normy tak, aby bol účastníkom konania zrejmý vzťah medzi skutkovými zisteniami a právnym posúdením veci (rozsudok Najvyššieho súdu SR zo dňa 15. 03. 2011 v konaní pod sp. zn. 3 Sžo 83/2010).  19. Rozhodnutie žalovaného tieto zákonom požadované náležitosti neobsahovalo, v dôsledku čoho ho súd posúdil ako nepreskúmateľné pre nedostatok dôvodov.   Nepreskúmateľnosť pre nedostatok dôvodov neznamená len absolútny nedostatok odôvodnenia, ale zahŕňa aj prípady, keď pre dané rozhodnutie nebol dostatok dôvodov. Nepostačuje, že rozhodnutie je zrozumiteľné pre žalovaného, teda pre správny orgán, ktorý ho vydal, ale  rozhodnutie musí byť zrozumiteľné aj pre účastníkov konania (najmä v prípade, ak správny orgán rozhodol inak, ako žiadal účastník konania) ako i pre    súd, ktorý rozhodnutie preskúmava v správnom súdnictve na základe žaloby podľa SSP. Aby súd mohol žalobou napadnuté rozhodnutie v rozsahu dôvodov žaloby náležite preskúmať, musí byť výrok rozhodnutia správneho orgánu riadne a dostatočne odôvodnený. V opačnom prípade nie je možné súdny prieskum napadnutého rozhodnutia zrealizovať. Úlohou súdu nie je dopĺňať vecnú či právnu argumentáciu rozhodnutia žalovaného, ktorá mala byť už uvedená v odôvodnení jeho rozhodnutia. Z uvedených dôvodov súd napadnuté rozhodnutie žalovaného ale i prvostupňového správneho konania zrušil podľa § 191 ods. 1, písm. d) Správneho súdneho poriadku a vec vrátil žalovanému na ďalšie konanie.  20. Úlohou žalovaného v ďalšom konaní bude opätovne rozhodnúť o nároku žalobkyne na invalidný dôchodok a v odôvodnení rozhodnutia sa vysporiadať so všetkými vecnými námietkami žalobkyne, ktoré boli upresnené v priebehu konania pred správnym súdom a to vo vzťahu k počtu rokov obdobia dôchodkového poistenia žalobkyne, najmä s prihliadnutím na ňou produkované dôkazy.   Žalovaný je viazaný vyššie uvedeným právnym názor súdu podľa § 191 ods. 6 SSP.  21. O trovách konania správny súd rozhodol podľa § 167 ods. 1 SSP tak, že žalobkyni, ktorý mala v konaní úspech, nepriznal právo na náhradu trov konania, lebo ich nežiadala priznať a zo spisu jej žiadne trovy nevyplývajú.  Poučenie:  Proti rozhodnutiu správneho súdu nie je prípustný opravný prostriedok, ak tento zákon neustanovuje inak (ust. § 133 ods. 2 SSP).  Proti každému právoplatnému rozhodnutiu krajského súdu je prípustná kasačná sťažnosť, ak zákon neustanovuje inak (ust. § 439 ods. 1, 2, 3 SSP). Kasačnú sťažnosť  možno odôvodniť len dôvodmi uvedenými v ust. § 440 ods.1, 2 SSP. Kasačnú sťažnosť môže podať účastník konania, ak bolo rozhodnuté v jeho neprospech v lehote jedného mesiaca od doručenia rozhodnutia krajského súdu subjektu oprávnenému na jej podanie, ak nie je ustanovené inak. Lehota na podanie kasačnej sťažnosti je jeden mesiac od doručenia rozhodnutia krajského súdu v prípadoch uvedených v § 145 ods. 2 SSP. Zmeškanie lehoty nemožno odpustiť. Kasačná sťažnosť sa podáva na krajskom súde, ktorý napadnuté rozhodnutie vydal. V kasačnej sťažnosti sa musí okrem všeobecných náležitostí podania podľa § 57 uviesť označenie napadnutého rozhodnutia, údaj, kedy napadnuté rozhodnutie bolo sťažovateľovi doručené, opísanie rozhodujúcich skutočností, aby bolo zrejmé, v akom rozsahu a z akých dôvodov podľa § 440 sa podáva (ďalej len \"sťažnostné body\"), návrh výroku rozhodnutia (sťažnostný návrh), pričom sťažnostné body možno meniť len do uplynutia lehoty na podanie kasačnej sťažnosti. Sťažovateľ musí byť v konaní o kasačnej sťažnosti zastúpený advokátom. Kasačná sťažnosť a iné podania sťažovateľa musia byť spísané advokátom. Tieto povinnosti neplatia, ak má sťažovateľ, jeho zamestnanec alebo člen, ktorý za neho na kasačnom súde koná alebo ho zastupuje, vysokoškolské právnické vzdelanie druhého stupňa, ak ide o konania o správnej žalobe podľa § 6 ods. 2 písm. c) a d) a v prípade, ak je žalovaným Centrum právnej pomoci.", "vazby": {}, "cituje": [], "citovane_v": []}