{"guid": "c69ca61c-2aa2-4790-b3d1-e3635a5f74ba:a7fed00b-d699-4e28-86cc-c1fa1da339fd", "ecli": "ECLI:SK:KSPO:2011:8011200685.1", "spisova_znacka": "1Sp/13/2011", "nazov": "Rozsudok Krajského súdu Prešov sp. zn. 1Sp/13/2011 z 23. 11. 2011", "citacia": "rozsudok Krajského súdu Prešov z 23. novembra 2011, sp. zn. 1Sp/13/2011, ECLI:SK:KSPO:2011:8011200685.1", "identifikacne_cislo": "8011200685", "sud": {"guid": "sud_155", "nazov": "Krajský súd Prešov", "typ": "krajsky", "slug": "krajsky-sud-presov"}, "sudca": "JUDr. Silvia Izsáková", "sudca_id": 184, "sudca_url": "https://www.kauzis.sk/judikatura/sudca/judr-silvia-izsakova-184", "datum_vydania": "2011-11-23", "forma": "Rozsudok", "povaha": ["Zrušujúce"], "oblast": ["Správne právo"], "podoblast": ["Opravné prostriedky proti neprávoplatným rozhodnutiam správnych orgánov"], "merito": null, "pravna_veta": null, "pravna_veta_zdroj": null, "zhrnutie": null, "kolegium": null, "senat": null, "stav": {"sz": "9So/19/2012", "sud": "Najvyšší súd", "typ": "najvyssi", "guid": "632c8a1e-356b-4e6e-b212-05f9d5bf46d4:d2157711-fd92-4490-87ab-d37e28727fec", "datum": "2013-04-23", "vztah": "zmenene"}, "zbierka": null, "predpisy": [{"iri": "/SK/ZZ/2003/461", "nazov": "zákon č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení", "url": "https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2003/461", "judikatura_url": "https://www.kauzis.sk/judikatura/predpis/461-2003"}], "paragrafy": [], "ma_text": true, "text_zdroj": "dump", "pdf_url": "https://obcan.justice.sk/content/public/item/a7fed00b-d699-4e28-86cc-c1fa1da339fd", "zdroj": "infosud", "url": "https://www.kauzis.sk/judikatura/r/ECLI:SK:KSPO:2011:8011200685.1", "api_url": "https://www.kauzis.sk/api/v1/judikatura/ECLI:SK:KSPO:2011:8011200685.1", "text_url": "https://www.kauzis.sk/api/v1/judikatura/ECLI:SK:KSPO:2011:8011200685.1/text", "citacie_n": 0, "text": "Súd: Krajský súd Prešov Spisová značka: 1Sp/13/2011 Identifikačné číslo súdneho spisu: 8011200685 Dátum vydania rozhodnutia: 24. 11. 2011 Meno a priezvisko sudcu, VSÚ: JUDr. Viera Zoľáková ECLI: ECLI:SK:KSPO:2011:8011200685.1  ROZSUDOK V MENE SLOVENSKEJ REPUBLIKY  Krajský súd v Prešove samosudkyňou JUDr. Vierou Zoľákovou v právnej veci navrhovateľa Y. D., bytom vo Y. Y., J. B. č. XX, proti odporkyni Sociálnej poisťovni, ústredie v Bratislave, ul. 29. augusta č. 8, Bratislava, o úrazovú rentu o preskúmanie rozhodnutia odporkyne zo dňa 23. mája 2011 č. 1908-18/2011-BA, dňa 24. novembra 2011 takto  r o z h o d o l :  Súd  p o t v r d z u j e  rozhodnutie odporkyne zo dňa 23. mája 2011 č. 1908-18/2011-BA.  Náhradu trov konania účastníkom  n e p r i z n á v a .  o d ô v o d n e n i e :  Odporkyňa rozhodnutím zo dňa 23.05.2011 č. 1908-18/2011-BA podľa § 179 ods. 1 písm. a) prvého bodu zákona č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení vo veci priznania nároku na úrazovú rentu vydala rozhodnutie, ktorým navrhovateľovi, ktorý utrpel poškodenie zdravia v dôsledku pracovného úrazu zo dňa 19.12.1974, má podľa § 293o ods. 6 zákona č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov od 01.08.2006 nárok na úrazovú rentu v sume 24,54 Eur mesačne. Podľa § 82 ods. 1 až 3 zákona č. 461/2003 Z.z. v súlade s opatrením Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky č. 197/2007 Z.z. sa priznaná suma úrazovej renty zvyšuje od 01.07.2007 o 6,25 % sumy úrazovej renty na celkovú sumu 26,10 Eur mesačne. Podľa § 82 ods. 1 až 3 zákona č. 461/2003 Z.z. v znení neskorších predpisov v súlade s opatrením Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky č. 136/2008 Z.z. sa suma úrazovej renty zvyšuje od 01.07.2008 o 5,00 % na celkovú sumu 27,42 Eur mesačne. Podľa § 82 ods. 1 až 3 zákona č. 461/2003 Z.z. v znení neskorších predpisov v súlade s opatrením Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky č. 450/2008 Z.z. sa suma úrazovej renty zvyšuje od 01.01.2009 o 6,95 % na celkovú sumu 29,50 Eur mesačne. Podľa § 89 ods. 8 zákona č. 461/2003 Z.z. v znení neskorších predpisov a v súlade s opatrením Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky č. 413/2009 Z.z. sa suma úrazovej renty zvyšuje od 01.01.2010 o 3,05 % na celkovú sumu 30,40 Eur mesačne. Podľa § 89 ods. 8 zákona č. 461/2003 Z.z. v znení neskorších predpisov a v súlade s opatrením Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky č. 404/2010 Z.z. sa suma úrazovej renty zvyšuje od 01.01.2011 o 1,8 % na celkovú sumu 31,00 Eur mesačne. Na túto sumu bude mať nárok do zmeny podmienok rozhodujúcich pre priznanie nároku na úrazovú rentu, na jej výplatu alebo na určenie jej sumy podľa zákona č. 461/2003 Z.z. v znení neskorších predpisov.  Výrok rozhodnutia odôvodnila tým, že sociálna poisťovňa, ústredie od 01.08.2006 podľa § 293o ods. 6 zákona č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení prebrala od Ministerstva obrany SR výplatu plnení vyplývajúcich zo zodpovednosti štátu za škodu na zdraví, ktorá  vznikla pred 01.01.2004 vojakom povinnej vojenskej služby pri plnení služobných povinností alebo priamej súvislosti s ich    plnením. Na zvyšovanie úrazovej renty platí § 82 rovnako. Sociálna poisťovňa, ústredie pri posudzovaní nárokov navrhovateľa vychádzala zo zoznamu prevzatých rent od zamestnávateľa Ministerstvo obrany SR platených poštou PPPE zo dňa 06.09.2006 a rozsudku krajského súdu č. 3Sp/153/2009-16 zo dňa 22.03.2011. Zamestnávateľ poškodeného Ministerstvo obrany SR vyplatil poškodenému - navrhovateľovi za mesiac december 2003 náhradu za stratu na zárobku v sume 1.236,- SKK (41,03 Eur) brutto. V súlade s predpismi účinnými k 31.12.2003 patrila navrhovateľovi náhrada za stratu na zárobku po odpočítaní dane v sume 1.113,- SKK (1.236,- SKK - 123,- SKK) (36,95,- Eur). Táto suma bola navrhovateľovi v súlade s § 272 ods. 3 zákona od 01.01.2004 transformovaná na úrazovú rentu. Sociálna poisťovňa, ústredie oznámila navrhovateľovi listom č. 22-1321-AC11/2004 zo dňa 21.07.2004, že mu bude vyplácaná úrazová renta v sume 1.113,- SKK (36,95,- Eur) mesačne. Úrazová renta v uvedenej výške mu bola vyplácaná do 31.08.2004. Od 01.09.2004 prevzalo vyplácanie úrazovej renty MO SR, ktoré stanovila novú výšku úrazovej renty nasledovne: Rozhodnutím MO SR č. SELP-OPZ-22/76-3/III zo dňa 10.03.2005 bola navrhovateľovi priznaná náhrada za stratu zárobku od 01.08.2004 do 28.02.2005 v sume 6.340,- SKK a náhrada za stratu zárobku od 01.03.2005 do budúcnosti v sume 733,- SKK brutto mesačne. Rozhodnutím MO SR č. SELP-OPZ-22/76-3/III zo dňa 20.05.205 boli navrhovateľovi priznané náklady na liečenie v sume 694,- SKK netto a náhrada za stratu na zárobku od 01.06.2005 do 30.06.2005 v sume 1.552,- SKK brutto mesačne. Rozhodnutím MO SR č. SELP-OPZ-22/76-3/III zo dňa 22.07.2005 boli navrhovateľovi priznané náklady na liečenie v sume 132,- SKK netto a náhrada za stratu na zárobku od 01.07.2005 do budúcnosti v sume 1.132,- SKK mesačne. Rozhodnutím MO SR č. SELP-OPZ-22/76-3/III zo dňa 07.10.2005 bola navrhovateľovi priznaná náhrada za stratu na zárobku od 01.10.205 do budúcnosti  v sume 912,- SKK brutto mesačne, čo je 739,- SKK mesačne. V súlade s ustanovením § 293o ods. 6 zákona, sociálna poisťovňa, ústredie od 01.08.2006 prevzala od MO SR výplatu plnenia a oznámila navrhovateľovi listom č. 222-4265/2006 zo dňa 24.08.2006, že mu bude úrazová renta vyplácaná v sume 739,- SKK (24,54 Eur) mesačne. Navrhovateľ s výškou úrazovej renty nesúhlasil a v liste zo dňa 27.04.2007 uviedol, že má nárok na úrazovú rentu v sume, aká sa mu vyplácala od 01.01.2004 do 31.08.2004, t.j. 1.113,- SKK (36,95 Eur) mesačne, a že MO SR mu nepriznalo valorizáciu za roky 2004, 2005 a 2006. Pravdivosť jeho tvrdení sociálna poisťovňa nedokáže posúdiť, nakoľko v zmysle § 293o ods. 6 zákona bola z MO SR zaslaná iba suma, ktorá má byť navrhovateľovi vyplácaná od 01.08.2006. MO SR je podľa zákona č. 575/2001 Z.z. o organizácii činnosti vlády a organizácii ústrednej štátnej správy v znení neskorších predpisov ústredným orgánom štátnej správy. Proti rozhodnutiam MO SR mal navrhovateľ možnosť podať v lehote 30 dní písomné námietky adresované sekcii legislatívy MO SR, oddeleniu pracovnoprávnych vzťahov. Sociálna poisťovňa nie je oprávnená meniť výšku úrazovej renty určenej právoplatným rozhodnutím ústredného orgánu štátnej správy. Pokiaľ mal navrhovateľ pochybnosti o správnosti výpočtu úrazovej renty vykonaného MO SR, mal v tejto veci podať námietky. V obdobnej veci rozhodol Najvyšší súd SR rozsudkom č. 7So 50/2008 zo dňa 10.01.2008, ktorý nadobudol právoplatnosť dňa 20.07.2009, v ktorom odôvodnení poukázal na skutočnosť, že ,,zo žiadneho ustanovenia Zákona o sociálnom poistení sociálnej poisťovni nevyplýva oprávnenie prepočítať výšku náhrady za stratu na zárobku vyplácanú k 31.12.2003“. Táto skutočnosť nevyplýva ani z ustanovenia § 293o ods. 6 zákona. Odporkyňa ďalej odôvodnila spôsob výpočtu výšky úrazovej renty od mesiaca júl 2007 až do dňa vydania napadnutého rozhodnutia.  Proti tomuto rozhodnutiu podal včas odvolanie navrhovateľ, ktoré odôvodnil tým, že dňa 04.06.2005 mu bol znížený invalidný dôchodok na základe rozhodnutia komisie sociálneho zabezpečenia zo sumy 9.166,- Sk na sumu 4.769,- Sk v rámci prehodnocovania jeho invalidity. Toto rozhodnutie následne oznámil Ministerstvu obrany SR, ktorý mu následne upravil výšku straty na zárobku smerom dole. Po náleze ústavného súdu zo dňa 07.06.2006 mu bol invalidný dôchodok so spätnou platnosťou vrátený v pôvodnej výške, ale strata na zárobku (úrazová renta) mu ostala vo výške vypočítanej k upravenému zníženiu dôchodku a má ju takto zníženú dodnes. Odporkyňa prenáša zodpovednosť na MO SR, MO zase na odporkyňu, preto sa domáha preskúmania rozhodnutia odporkyne a priznania úrazovej renty vo výške, ktorá mu bola priznaná pred znížením invalidného dôchodku.  Odporkyňa navrhla preskúmavané rozhodnutie ako vecne správne potvrdiť.  V písomnom vyjadrení k opravnému prostriedku uviedla, že rozhodnutie sociálna poisťovňa, ústredie vydala na základe rozsudku Krajského súdu v Bratislave č. 3Sp 153/2009-16, IČS: 1009200916 zo dňa 22.03.2011 podľa § 293o ods. 6 zákona v znení zákona č. 310/2006 Z.z. Podľa tohto ustanovenia    sociálna poisťovňa od 01.08.2006 preberá od Ministerstva obrany Slovenskej republiky výplatu plnení vyplývajúcich zo zodpovednosti štátu za škodu na zdraví, ktorá vznikla pred 01.01.2004 vojakom povinnej vojenskej služby pri plnení služobných povinností alebo v priamej súvislosti s ich plnením. Listom č. č. 300-4707/2006 K4706/2006 zo dňa 09.08.2006 zaslala sociálna poisťovňa, pobočka Bratislava, Sociálnej poisťovni, ústredie zoznam prevzatých rent od MO SR platených poštou PPPE, kde pri mene navrhovateľa je uvedená suma 739,- Sk (24,54 Eur). Túto sumu vyplatilo MO SR navrhovateľovi naposledy za mesiac júl 2006. Táto suma je v súlade s rozhodnutím MO SR č. SELP-OPZ-22/76-3/ III zo dňa 07.10.2005, ktorým bola navrhovateľovi priznaná náhrada za stratu zárobku po skončení pracovnej neschopnosti (ďalej len ,,náhrada z stratu zárobku“) od 01.10.2005 do budúcnosti v sume 912,- Sk brutto. Túto sumu MO SR zdaňovalo v zmysle zákona č. 595/2003 Z.z. o dani z príjmov. Po zdanení predstavovala náhrada za stratu zárobku navrhovateľa sumu 739,- Sk (24,54 Eur). Proti citovanému rozhodnutiu MO SR mohol navrhovateľ v zmysle poučenia v ňom uvedenom podať písomné námietky, čo zrejme neurobil, čím súhlasil so stanovenou sumou náhrady za stratu zárobku. Sumu 739,- Sk (24,54 Eur) mesačne prevzala sociálna poisťovňa od MO SR od 01.08.2006 a začala ju navrhovateľovi vyplácať ako úrazovú rentu. Podľa § 293o ods. 6 zákona v znení zákona č. 310/2006 Z.z. sociálna poisťovňa v čase preberania plnení od MO SR nebola a nie je ani teraz oprávnená meniť sumu náhrady za stratu zárobku priznanej MO SR navrhovateľovi. Túto sumu mohla len prevziať bez prepočítavania, začať ju navrhovateľovi vyplácať od 01.08.2006 ako úrazovú rentu a následne ju zvyšovať podľa príslušných ustanovení zákona, čo sa aj stalo. Sociálna poisťovňa po prvý raz prevzala výplatu náhrady za stratu na zárobku navrhovateľa od MO SR podľa § 272 ods. 1 zákona od 01.01.2004 a od tohto dátumu mu priznala transformovanú úrazovú rentu podľa § 272 ods. 3 v sume 1.113,- SK. Túto skutočnosť oznámila sociálna poisťovňa, ústredie navrhovateľovi listom č. 22-1321-AC11/2004 zo dňa 21.07.2004. Sociálna poisťovňa vyplácala navrhovateľovi transformovanú úrazovú rentu do 31.08.2004. Od 01.09.2004 prevzalo vyplácanie úrazovej renty opäť  MO SR, ktoré stanovilo novú výšku úrazovej renty , ktorú svojimi následnými rozhodnutiami rôzne menilo. Sociálna poisťovňa nie je a ani nikdy nebola oprávnená skúmať správnosť rozhodnutí MO SR a ani zasahovať do jeho rozhodovania. Pri opätovnom preberaní plnení od MO SR podľa § 293o ods. 6 zákona v znení zákona č. 310/2006 Z.z. bola pre sociálnu poisťovňu rozhodujúca suma renty , ktorú MO SR vyplácalo navrhovateľovi za mesiac júl 2006, správnosť sumy neskúmala a ani nezisťovala, či v rokoch 2004, 2005 a 206 bola valorizovaná. MO SR vydávalo svoje rozhodnutia v zmysle § 201 Zákonníka práce s odkazom na § 251 ods. 1 Zákonníka práce a § 275 zákona. Tieto ustanovenia nezakladajú žiadne právomoci sociálnej poisťovne zasahovať do rozhodovania MO SR. K tvrdeniu navrhovateľa uvedenom v opravnom prostriedku, že sociálna poisťovňa sa pri riešení jeho problému vyhovára na armádu uviedla, že pokiaľ má navrhovateľ pochybnosti o správnosti výpočtu úrazovej renty vykonaného MO SR, musí sa obrátiť na MO SR. Pokiaľ MO SR tvrdí, že nemôže vo veci konať, lebo všetky písomnosti sú v sociálnej poisťovni, sociálna poisťovňa ich môže na požiadanie MO SR poskytnúť. V prípade, že by MO SR stanovilo inú výšku úrazovej renty navrhovateľa než aká mu patrí v súčasnosti, sociálna poisťovňa bude konať v súlade s platnými predpismi.  Krajský súd podľa § 250l a nasledujúcich ustanovení O.s.p. preskúmal rozhodnutie odporkyne, oboznámil sa s dávkovým spisom odporkyne a zistil, že opravný prostriedok navrhovateľa nie je dôvodný.  Z administratívneho spisu bolo zistené, že k poškodeniu zdrvia navrhovateľa ako príslušníka VÚ 5936 Humenné došlo dňa 19.12.1974. Rozhodnutím zo dňa 09.09.2003 č. ÚGPZ-OPZ-22/76-3/III mu bola priznaná náhrada za stratu na zárobku po skončení práceneschopnosti podľa § 201 ods. 1 v spojení s ustanovením § 251 ods. 1, 2 Zákonníka práce účinného od 01.04.2002 za obdobie od 01.07.2003 do budúcnosti, resp. do zmeny jeho osobných a majetkových pomerov, či zmeny v právnej úprave, a to v súlade s predpismi účinnými do 31.12.2003 netto v sume 1.113,- Sk, ktorá bola od 01.01.2004 pretransformovaná na úrazovú rentu. Túto do 31.08.2004 vyplácala sociálna poisťovňa a od 01.09.2004 vyplácanie úrazovej renty prešlo opäť na Ministerstvo obrany SR, ktoré až do opätovného prevzatia veci odporkyňou (od 01.08.2006) aj vo veci rozhodovalo.  Rozhodnutím MO SR č. SELP-OPZ-22/76-3/III zo dňa 07.10.2005 navrhovateľovi bola priznaná náhrada za stratu na zárobku od 01.10.2005 v sume 912,- Sk brutto mesačne, t.j 739,- SK netto, ktorú odporkyňa od MO SR od 01.08.2006 aj prevzala.    Rozhodnutím č. 222-3770/2007-1069 zo dňa 09.07.2007 bola navrhovateľovi úrazová renta vyplácaná s účinnosťou od 01.08.2006 v sume 739,- Sk, v ďalšom zvýšená na sumu 786,- Sk a toto rozhodnutie bolo po odvolaní navrhovateľa Krajským súdom v Prešove rozsudkom zo dňa 20.10.2008 č.k. 4Sn/4/2007 zrušené a vec vrátená odporkyni na ďalšie konanie.  Odporkyňa rozhodla rozhodnutím zo dňa 28.04.2009 č. 222-1926/2009 tak, že navrhovateľovi priznala úrazovú rentu podľa § 89 ods. 7 v súlade s § 82 ods. 1, 3 zákona č. 461/2003 Z.z. v sume 24,54 Eur a v súlade s opatrením Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR č. 197/2007 Z.z., ktorým sa ustanovuje percento zvýšenia dôchodkovej dávky v roku 2007 od 01.07.2007 túto zvýšila na 26,10 Eur mesačne. Aj toto rozhodnutie bolo zrušené Krajským súdom v Bratislave, a to rozsudkom č. 3Sp/153/2009-16. Krajský súd vytýkal odporkyni, že z jej rozhodnutia nevyplýva z akých podkladov odporkyňa pri určení úrazovej renty vychádzala a akými úvahami sa pri vydaní rozhodnutia riadila. Odporkyňa nepostupovala v súlade s ustanovením § 209 ods. 4 Zákona o sociálnom poistení. Uložila odporkyni vo veci vydať nové rozhodnutie a toto riadne a v súlade s ustanovením § 209 ods. 4 Zákona o sociálnom poistení odôvodniť a zároveň sa vyporiadať s námietkami navrhovateľa uplatnenými ako v administratívnom konaní, tak aj v preskúmavacom konaní.  Zákon č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov v ustanovení § 293o ods. 6 upravuje, že sociálna poisťovňa od 01.08.2006 preberá od Ministerstva obrany Slovenskej republiky výplatu plnení vyplývajúcich zo zodpovednosti štátu za škodu na zdraví, ktorá vznikla pred 01.01.2004 vojakom povinnej vojenskej služby pri plnení služobných povinností alebo v priamej súvislosti s ich plnením. Na zvyšovanie týchto plnení platí § 82 rovnako.  Preskúmaním veci súd dospel k záveru, že odporkyňa postupovala správne, ak preskúmavaným rozhodnutím v súlade s ustanovením § 293o ods. 6 Zákona o sociálnom poistení pristúpila k výplate plnenia vo výške v akej bola priznaná navrhovateľovi náhrada za stratu na zárobku Ministerstvom obrany SR z 0710.2005 č. SELP-OPZ-22/76-3/III, teda vo výške 739,- Sk, čo je 24,54 Eur. Preskúmavaným rozhodnutím odporkyňa rozhodla, že navrhovateľ má od 01.08.2006, kedy na odporkyňu prešla povinnosť plnenia nárok na úrazovú rentu v sume 24,54 Eur mesačne. Zároveň týmto rozhodnutím rozhodla aj o zvýšení priznanej sumy úrazovej renty za príslušné obdobia, teda od 01.07.2007, od 01.08.2008, od 01.01.2009, od 01.01.2010 a od 01.01.2011. Zákon o sociálnom poistení nepriznáva odporkyni možnosť upraviť výšku úrazovej renty k 01.08.2006, pretože úrazová renta v sume 24,54 Eur zodpovedá výške straty na zárobku priznanej rozhodnutím Ministerstva obrany SR zo dňa 07.10.2005 č. SELP-OPZ-22/76-3/III, ktorej výšku nie je odporkyňa oprávnená preskúmavať. Táto možnosť, ani povinnosť jej z ustanovenia § 293o ods. 6 zákona č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení, ani z iných ustanovení tohto zákona nevyplýva.  Vzhľadom na uvedené krajský súd rozhodnutie odporkyne ako vecne správne podľa § 250q ods. 2 O.s.p. ako vecne správne potvrdil.  Navrhovateľovi, ktorý v konaní nemal úspech súd náhradu trov konania podľa § 250k ods. 1 O.s.p. v spojení s ustanovením §250l ods. 2 O.s.p. nepriznal a odporkyňa zo zákona nemá nárok na náhradu trov konania.  Poučenie:  Proti tomuto rozsudku je prípustné odvolanie do 15 dní odo dňa jeho doručenia na Najvyšší súd SR v Bratislave prostredníctvom Krajského súdu v Prešove, a to písomne v dvoch vyhotoveniach.  V odvolaní sa má  popri  všeobecných náležitostiach (§ 42 ods. 3) uviesť, proti ktorému rozhodnutiu smeruje, v akom rozsahu sa napáda, v čom sa toto rozhodnutie alebo postup súdu považuje za nesprávny a čoho sa odvolateľ domáha, teda ako navrhuje, aby vo veci rozhodol odvolací súd.", "vazby": {"stav": {"sz": "9So/19/2012", "sud": "Najvyšší súd", "typ": "najvyssi", "guid": "632c8a1e-356b-4e6e-b212-05f9d5bf46d4:d2157711-fd92-4490-87ab-d37e28727fec", "datum": "2013-04-23", "vztah": "zmenene"}}, "cituje": [], "citovane_v": []}