{"guid": "bac77575-7dab-4d2e-ac9e-c26d9fd17aba:7c12dfec-cbbb-42e3-a34a-470370551efc", "ecli": "ECLI:SK:KSZA:2014:5013201042.1", "spisova_znacka": "24Sd/292/2013", "nazov": "Rozsudok Krajského súdu Žilina sp. zn. 24Sd/292/2013 z 17. 2. 2014", "citacia": "rozsudok Krajského súdu Žilina z 17. februára 2014, sp. zn. 24Sd/292/2013, ECLI:SK:KSZA:2014:5013201042.1", "identifikacne_cislo": "5013201042", "sud": {"guid": "sud_130", "nazov": "Krajský súd Žilina", "typ": "krajsky", "slug": "krajsky-sud-zilina"}, "sudca": "JUDr. Soňa Langová", "sudca_id": 347, "sudca_url": "https://www.kauzis.sk/judikatura/sudca/judr-sona-langova-347", "datum_vydania": "2014-02-17", "forma": "Rozsudok", "povaha": ["Zrušené"], "oblast": ["Správne právo"], "podoblast": ["Dôchodky"], "merito": null, "pravna_veta": null, "pravna_veta_zdroj": null, "zhrnutie": null, "kolegium": null, "senat": null, "stav": null, "zbierka": null, "predpisy": [{"iri": "/SK/ZZ/1963/99/#paragraf-250j.odsek-2.pismeno-a,d", "nazov": "§ 250j ods. 2 písm. a) OSP", "url": "https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/1963/99/#paragraf-250j.odsek-2.pismeno-a,d", "judikatura_url": "https://www.kauzis.sk/judikatura/predpis/99-1963/paragraf-250j"}], "paragrafy": ["/SK/ZZ/1963/99#paragraf-250j"], "ma_text": true, "text_zdroj": "dump", "pdf_url": "https://obcan.justice.sk/content/public/item/7c12dfec-cbbb-42e3-a34a-470370551efc", "zdroj": "infosud", "url": "https://www.kauzis.sk/judikatura/r/ECLI:SK:KSZA:2014:5013201042.1", "api_url": "https://www.kauzis.sk/api/v1/judikatura/ECLI:SK:KSZA:2014:5013201042.1", "text_url": "https://www.kauzis.sk/api/v1/judikatura/ECLI:SK:KSZA:2014:5013201042.1/text", "citacie_n": 0, "text": "Súd: Krajský súd Žilina Spisová značka: 24Sd/292/2013 Identifikačné číslo súdneho spisu: 5013201042 Dátum vydania rozhodnutia: 18. 02. 2014 Meno a priezvisko sudcu, VSÚ: JUDr. Zuzana Jančárová ECLI: ECLI:SK:KSZA:2014:5013201042.1  ROZSUDOK V MENE SLOVENSKEJ REPUBLIKY  Krajský súd v Žiline, v konaní vedenom pred samosudkyňou JUDr. Zuzanou Jančárovou, v právnej veci navrhovateľa: MUDr. V. I., nar. XX.X.XXXX, r. č.: XXXXXX/XXX, bytom XXX XX G., Y. č. XXXX/XXA, zast. advokátom JUDr. Mariánom Ďurinom, Advokátska kancelária W. X, O., proti odporkyni: Sociálna poisťovňa, ústredie so sídlom Ul. 29. augusta č. 8 - 10, 813 63 Bratislava, o starobný dôchodok, v konaní o opravnom prostriedku podanom navrhovateľom proti rozhodnutiu odporkyne č. XXX XXX XXXX X zo dňa 4.11.2013, takto  r o z h o d o l :  Rozhodnutie odporkyne Sociálnej poisťovne, ústredie Bratislava č. XXX XXX XXXX X    zo dňa 14.11.2013 podľa § 250j ods. 2 písm. a), d) O.s.p. s použitím ust. § 250l ods. 2 O.s.p. a ust. § 250q ods. 2 O.s.p.  z r u š u j e   a  v e c   v r a c i a  správnemu orgánu na ďalšie konanie.  Odporkyňa  j e   p o v i n n á  zaplatiť navrhovateľovi trovy právneho zastúpenia       vo výške 297,78 € na účet jeho právneho zástupcu JUDr. Mariána Ďurinu, advokáta so sídlom W. X, XXX XX O. X, číslo bežného účtu: W XXXX XXXX XXXX XXXX XXXX, vedený v G. O. AG, pobočka zahraničnej banky, do troch dní od právoplatnosti rozsudku.  o d ô v o d n e n i e :  Napadnutým rozhodnutím č. XXX XXX XXXX X zo dňa 4.11.2013 odporkyňa Sociálna poisťovňa, ústredie Bratislava podľa § 26a zákona č. 100/1988 Zb. o sociálnom zabezpečení v znení neskorších predpisov a § 259 ods. 1 zákona č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení v znení zákona č. 721/2004 Z.z. zamietla žiadosť navrhovateľa zo 7.8.2013 o priznanie starobného dôchodku od 1.6.2005. V dôvodoch svojho rozhodnutia odporkyňa uviedla, že z potvrdenia Vojenského úradu sociálneho zabezpečenia č.: VÚSZ:95677-5/2013 zo dňa 16.1.2013 vyplýva, že navrhovateľovi bol podľa § 26 zákona NR SR č. 114/1998 Z.z. o sociálnom zabezpečení vojakov priznaný výsluhový dôchodok od 1.1.1999. Na vznik nároku na výsluhový dôchodok a pre jeho výšku bola navrhovateľovi zhodnotená doba výkonu ZVS od 22.7.1957                 do 21.7.1959 v I. kategórii funkcií, ďalšia služba od 22.7.1959 do 14.7.1963 v I. kategórii funkcií, doba služobného pomeru od 15.7.1963 do 31.12.1964 v I. kategórii funkcií,             od 1.1.1965 do 24.8.1965 v II. kategórii funkcií, od 25.8.1965 do 10.8.1972 v I. kategórii funkcií, od 11.8.1972 do 27.12.1992 v II. kategórii funkcií a od 28.12.1992 do 31.12.1998   v I. kategórii funkcií. Služobný pomer skončil dňa 31.12.1998. Odporkyňa poukázala na ust. § 259 ods. 1 zákona č. 461/2003 Z.z. v znení zákona č. 721/2004 Z.z., § 26a ods. 1 a ods. 2 zákona č. 100/1988 Zb. v znení neskorších predpisov a uviedla, že nakoľko navrhovateľ nespĺňa podmienku doby zamestnania najmenej 10 rokov, nemá nárok na pomerný starobný dôchodok.  Proti tomuto rozhodnutiu podal navrhovateľ včas opravný prostriedok, v ktorom sa domáhal jeho preskúmania.    Uviedol, že vojenskú službu vykonával od 22.7.1957 do 31.12.1998, z toho službu profesionálneho vojaka od 15.7.1963 do 31.12.1998, čo činí spolu 35 rokov, 5 mesiacov a 16 dní. Dňom 1.1.1999 mu podľa § 26 zákona č. 114/1998 Z.z. o sociálnom zabezpečení vojakov bol priznaný výsluhový dôchodok, ktorý je aj naďalej podľa ust. § 125 ods. 11 zákona             č. 328/2002 Z.z. považovaný za výsluhový dôchodok. Pre nárok na priznanie výsluhového dôchodku mu bola zhodnotená doba poistenia viac ako 20 rokov v I. kategórii a 21 rokov    v II. kategórii. Po odchode do výsluhového dôchodku naďalej pracoval v civilnom sektore a ku dňu 1.6.2005 odpracoval 9 rokov a 103 dní. Spĺňa podmienky priznania starobného dôchodku aj zo všeobecného systému sociálneho poistenia (fyzický vek 60 rokov, požadovaný počet odpracovaných rokov v I. a II. kategórii a celková doba dôchodkového poistenia viac ako 25 rokov), preto dňa 7.8.2013 podal žiadosť o priznanie starobného dôchodku ku dňu 1.6.2005. Zamestnávatelia profesionálnych vojakov až do 30.4.1998 odvádzali odvody na dôchodkové poistenia do Sociálnej poisťovne. Z toho jednoznačne vyplýva, že aj po dobu vojenskej služby bol v Sociálnej poisťovni poistený a celková doba poistenia ďaleko prekračuje poisťovňou uvádzanú dobu poistenia 9 rokov a 103 dní. Neuznanie celej doby poistenia, teda poistenia vo všeobecnom systéme sociálneho poistenia i v osobitnom systéme sociálneho poistenia znamená diskrimináciu výsluhových dôchodcov oproti ostatným dôchodcom účastným len vo všeobecnom systéme poistenia. Pri tomto postupe Sociálnej poisťovne by sa doby poistenia vojenského dôchodcu v osobitnom systéme poistenia stratili a neboli by v žiadnom systéme zohľadnené. Ďalej poukázal na Medzinárodný dohovor č. 128 o invalidných, starobných a pozostalostných dávkach, vyhlásených v Zbierke zákonov pod č. 416/1991, z ktorého článku 19 jednoznačne vyplýva nárok na priznanie starobného dôchodku za celú dobu trvania sociálnej udalosti, teda za dobu poistenia v osobitnom i všeobecnom systéme dôchodkového poistenia. Poukázal tiež na článok 39 ods. 1 Ústavy SR a odmieta argumentáciu, že profesionálnemu vojakovi sa do doby zamestnania potrebnej na nárok na pomerný starobný dôchodok v zmysle § 25a ods. 2 nezapočítava profesionálna služba. Poukázal na rozsudky NS SR sp. zn. 4So/133/2009, 7So/138/2011 a 9So/138/2011. Z týchto právnych záverov vyplýva, že ustanovenia zákona č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov nebránia vzniku nároku na starobný dôchodok vo všeobecnom systéme dôchodkového poistenia aj príslušníkovi ozbrojených síl, ktorý už dosiahol dôchodkový vek, splnil podmienky nároku na niektorú z výsluhových dávok a získal k tomuto dňu akúkoľvek hodnotiteľnú dobu poistenia vo všeobecnom systéme dôchodkového poistenia. Priznanie výsluhového dôchodku nevylučuje, aby obdobie výkonu služby profesionálneho vojaka nebolo považované za obdobie dôchodkového poistenia podľa zákona o sociálnom poistení. Aj keď nespĺňa podmienku získania viac ako 10 rokov poistenia vo všeobecnom systéme sociálneho poistenia, ale získal potrebnú dobu po zhodnotení poistenia v osobitnom systéme, má poisťovňa povinnosť priznať mu dôchodok po zohľadnení aj nižšej doby ako 10 rokov vo výške, zodpovedajúcej rozsahu poistenia vo všeobecnom systéme. Domáha sa preto zmeny pôvodného rozhodnutia odporkyňou, priznania nároku na starobný dôchodok za dobu poistenia vo všeobecnom systéme sociálneho poistenia, s uznaním doby poistenia v osobitnom systéme sociálneho poistenia.  Vo vyjadrení zo dňa 13.1.2014 odporkyňa s poukazom na totožné dôvody, ako sú uvedené aj v odôvodnení napadnutého rozhodnutia, navrhla napadnuté rozhodnutie ako vecne správne potvrdiť.  Na pojednávaní konanom dňa 18.2.2014 navrhovateľ zotrval na svojom opravnom prostriedku a doplnil, že do výsluhového dôchodku odchádzal po splnení vekovej hranice potrebnej na priznanie výsluhového dôchodku. Jeho pracovný pomer trval od 11.1.1999        do 31.5.2005. Nárok si uplatnil po ukončení pracovného pomeru ku dňu 1.6.2005, teda po roku 2004. Z toho dôvodu § 259 ods. 1 zákona č. 461/2003 Z.z. ako dôvod zamietnutia žiadosti nemôže byť použitý. Počet 9 rokov a 103 dní vypočítaných poisťovňou ako dobu poistenia vo všeobecnom systéme nezodpovedá skutočnosti. Pri výpočte doby poistenia        vo všeobecnom systéme mu poisťovňa nezohľadnila dobu poistenia od 22.7.1957                  do 31.12.1957 v celkovom počte 163 dní. Uvedená tzv. zbytková doba mu nebola do doby výsluhového dôchodku započítaná, nakoľko v osobitnom systéme sociálneho zabezpečenia v zmysle § 39 zákona č. 328/2002 Z.z. sa pre výpočet nároku na výsluhový dôchodok hodnotia len celé roky poistenia. Preto táto doba má byť podľa § 60 ods. 2 v spojení s § 255 ods. 5 zákona č. 461/2003 Z.z. zohľadnená vo všeobecnom systéme sociálneho poistenia. Poukázal na rozsudok NS SR sp. zn. 4So/11/2009 uverejnený v Zbierke rozhodnutí NS SR    č. 59/2011. Po zohľadnení tejto zbytkovej doby poistenia vo všeobecnom systéme je doba poistenia 9 rokov, 8 mesiacov a 23 dní. Ďalej mu odporkyňa nezohľadnila dobu poistenia      vo všeobecnom systéme v trvaní 9 mesiacov za rok 2013, kedy bol zamestnaný na dohodu a po ktorú zamestnávateľ odvádzal za neho dávky na dôchodkové poistenie do všeobecného systému sociálneho poistenia. Sociálna poisťovňa pri zamietnutí jeho žiadosti    rozhodnutím   zo 4.11.2013 nerešpektovala túto skutočnosť, hoci jej počet odpracovaných rokov z jej záznamov ku dňu vydania zamietavého stanoviska musel byť známy. Predložil dohodu o pracovnej činnosti uzatvorenú s SLK Rajecké Teplice, a. s. a dohodu o vykonaní práce uzatvorenú so Žilinskou univerzitou spolu s potvrdeniami o zdaniteľných príjmoch fyzických osôb a o preddavkoch na daň. Celková doba poistenia vo všeobecnom systéme po prepočítaní zbytkovej doby a doby poistenia v roku 2013 súhrnne teda činí 10 rokov, 5 mesiacov a 23 dní, čím podmienka doby poistenia vo všeobecnom systéme pre nárok na výplatu pomerného starobného dôchodku je splnená. Odvolávanie sa odporkyne na § 26a ods. 1 a 2 zákona          č. 100/1988 Zb. má taktiež za následok znevýhodnenie starobného zabezpečenia občana, ktorý vykonával službu v ozbrojených silách v porovnaní s občanmi, ktorí takúto službu nevykonávali. Postup odporkyne odporuje čl. 12 Ústavy SR. Pokiaľ mu odporkyňa nezohľadňuje dobu poistenia v obidvoch systémoch, je to v zmysle Ústavy SR znevýhodňovanie jeho osoby voči iným osobám. Takýmto konaním poisťovne dochádza tiež k jeho diskriminácii oproti poberateľom starobných dôchodkov, čo je v rozpore s § 3 ods. 1 zákona č. 365/2004 Z.z. o rovnakom zaobchádzaní. Odporkyňa má priznať nárok na výplatu starobného dôchodku aj v prípade, kedy výsluhový dôchodca nezískal dobu poistenia             10 rokov vo všeobecnom systéme. Poukázal na dve stanoviská odporkyne, k téme výsluhové dôchodky zo dňa 26.11.2013, uverejnené na internetovej stránke. Do výsluhového dôchodku odchádzal po splnení vekovej hranice potrebnej pre priznanie výsluhového dôchodku podľa    § 26 zákona č. 114/1998 Zb. o sociálnom zabezpečení vojakov. Za dobu vojenskej služby mu Vojenským úradom sociálneho zabezpečenia bola zhodnotená doba 20 rokov a 148 dní       v I. kategórii a 21 rokov a 9 dní v II. kategórii funkcií. Ku dňu podania žiadosti o výplatu pomerného starobného dôchodku dosiahol fyzický vek 73 rokov, po dobu služby vojaka z povolania odpracoval viac ako 35 rokov a v civilnom zamestnaní viac ako 10 rokov, čo je spolu viac ak 45 rokov. Splnil aj požadovanú dobu poistenia vo všeobecnom systéme poistenia viac ako 10 rokov, takže zo strany odporkyne nie je dôvod na zamietnutie jeho žiadosti. Ak mu odporkyňa zamietla priznať nárok na výplatu pomerného starobného dôchodku, koná podľa jeho mienky protiprávne, vedome, s cieľom prieťahmi oddialiť povinnosť priznať nárok na výplatu dôchodku a šetriť tak finančné prostriedky v prospech SP. Navrhol preto, aby súd zrušil napadnuté rozhodnutie odporkyne a vec jej vrátil na ďalšie konanie s tým, že odporkyňa je povinná priznať mu právo na výplatu starobného dôchodku a stanoviť jej povinnosť pri výpočte doby poistenia vo všeobecnom systéme zohľadniť dobu, ktorá mu nebola započítaná pri priznávaní nároku na výsluhový dôchodok v trvaní 163 dní a zohľadniť dobu poistenia za rok 2013 v trvaní 9 mesiacov. Domáha sa tiež vrátenia finančných prostriedkov protiprávne odvedených do fondu nezamestnanosti za dobu poistenia vo všeobecnom systéme poistenia.  Právny zástupca navrhovateľa na pojednávaní okrem iného uviedol, že § 26a ods. 1 a 2 31.12.1998 nebol v platnosti. Zákon č. 100/1988 Zb. platil až do roku 2003 a navrhovateľ nemôže za to, že sa tento predpis menil ďalšími novelami, medzi ktorými bolo zrejme aj ustanovenie nového § 26a, ktorý použila odporkyňa. Navrhol napadnuté rozhodnutie zrušiť a v prípade úspechu žiadal nahradiť trovy konania.  Poverená pracovníčka odporkyne prítomná na pojednávaní poukázala na písomné vyjadrenie odporkyne zo dňa 13.1.2014 a s poukazom naň navrhla napadnuté rozhodnutie potvrdiť ako vecne správne. Doba od 1.9.1954 až do 21.7.1957, t. j. doba štúdia bola navrhovateľovi zhodnotená a od 22.2.1957 bola započítaná pre účely výsluhového dôchodku. Dobu poistenia, ktorú navrhovateľ vykonával v roku 2013, nie je možné hodnotiť pre účely dôchodku z toho dôvodu, lebo žiadateľ žiadosťou zo dňa 7.8.2013 žiadal dôchodok priznať od 1.6.2005, t. j. za dobu po vzniku nároku na dôchodok sa môže jedine navýšiť dôchodok, ale nemôže sa brať pre výpočet dôchodku.  Krajský súd v súlade s ust. § 250l - 250s O.s.p. preskúmal napadnuté rozhodnutie, oboznámil sa s administratívnym spisom odporkyne, ako ostatným spisovým materiálom a dospel k záveru, že napadnuté rozhodnutie odporkyne je potrebné zrušiť.  Navrhovateľ žiadosťou zo dňa 7.8.2013, doručenou odporkyni dňa 12.8.2013, požiadal o priznanie starobného dôchodku od 1.6.2005.  Podľa § 60 ods. 2 zákona č. 461/2003 Z.z. v znení neskorších predpisov (ďalej len zákon o sociálnom poistení) obdobie dôchodkového poistenia je aj obdobie výkonu služby policajta, profesionálneho vojaka a vojaka prípravnej služby, ak toto obdobie policajt a profesionálny vojak nezískali v rozsahu zakladajúcom nárok na výsluhový dôchodok podľa osobitného predpisu a nebol im priznaný invalidný    výsluhový dôchodok, invalidný dôchodok alebo čiastočný invalidný dôchodok podľa osobitného predpisu.  Podľa § 65 ods. 1 a ods. 2 zákona o sociálnom poistení (v znení účinnom                    do 31.12.2007) poistenec má nárok na starobný dôchodok, ak bol dôchodkovo poistený najmenej 10 rokov a dovŕšil dôchodkový vek. Dôchodkový vek je 62 rokov veku poistenca, ak tento zákon neustanovuje inak.  Podľa § 255 ods. 1 a ods. 5 zákona o sociálnom poistení za obdobie dôchodkového poistenia sa považuje aj zamestnanie a náhradná doba získané pred 1.1.2004 podľa predpisov účinných pred 1.1.2004, ak tento zákon neustanovuje inak.  Podľa § 274 ods. 1 zákona o sociálnom poistení nároky vyplývajúce zo zaradenia zamestnaní do I. a II. pracovnej kategórie sa priznávajú do 31.12.2023.  Kým zákon o sociálnom poistení upravuje nároky poistencov zo všeobecného systému sociálneho poistenia a jeho cieľom je zabezpečiť, aby doby poistenia boli poistencovi pre vznik nároku na dávky podmienené dosiahnutím veku alebo v dôsledku jeho nepriaznivého zdravotného stavu boli riadne zohľadnené, osobitné právne úpravy, používané v osobitnom systéme sociálneho poistenia obsahujú len úpravu, ktorá zabezpečuje užší okruh dávok dôchodkového poistenia a zohľadňuje ako dobu poistenia iba dobu výkonu služby (prípadne náhradnú dobu výkonu služby). Osobitný systém poistenia príslušníkov ozbrojených zborov neobsahuje úpravu starobných dôchodkov, sirotských dôchodkov a vdovských dôchodkov, ktoré by zohľadňovali dobu ich poistenia v celom rozsahu, a to aj v civilnom zamestnaní, ale obsahuje len úpravu výsluhových dôchodkov, sirotských výsluhových dôchodkov, vdovských výsluhových dôchodkov a invalidných výsluhových dôchodkov, ktoré sú založené len na hodnotení doby služby poistenca a vôbec nehodnotí dobu poistenia, ktorú poistenci získali vo všeobecnom systéme. Poistenci osobitného systému sociálneho zabezpečenia sú vylúčení z pôsobnosti zákona o sociálnom poistení len v rozsahu, zodpovedajúcom dobe poistenia v osobitnom systéme (s výnimkou prípadov podľa § 60 ods. 2 zákona o sociálnom poistení), ale nie v časti, upravujúcej nárok na starobný, predčasný starobný, invalidný, sirotský, vdovský alebo vdovecký dôchodok.  Postup, pri ktorom sa nehodnotia príslušníkom ozbrojených zborov v čase vzniku nároku na výsluhovú dávku všetky doby poistenia, právna úprava, pri ktorej došlo k odčleneniu dôchodkového zabezpečenia príslušníkov ozbrojených zborov do osobitného systému, nemala za cieľ. Svedčí o tom aj znenie § 274 zákona o sociálnom poistení, upravujúce zachovanie nárokov, vyplývajúcich zo zaradenia zamestnaní do zvýhodnených pracovných kategórií.  Odporkyňa musí pri rozhodovaní o nárokoch poistencov, ktorým bola priznaná niektorá z dávok výsluhového zabezpečenia poistencov osobitného systému najskôr vypočítať teoretickú výšku dôchodku, ktorá by im patrila vtedy, ak by všetky doby poistenia získali       vo všeobecnom systéme (pri zachovaní výhod z preferovaných zamestnaní, teda napr. pri skoršom odchode do dôchodku), následne vypočítať teoretickú výšku dôchodku, ktorá by im patrila po zhodnotení doby poistenia v osobitnom systéme a odpočítať ju od teoretickej výšky dôchodku, vypočítanej pri zohľadnení celej doby poistenia a až takto vypočítaná dávka môže zachovať všetky oprávnené nároky uvedených poistencov osobitného systému a nebude poškodzovať odporkyňu. Z pôsobnosti zákona o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov sú vylúčení príslušníci ozbrojených zborov a ozbrojených síl len za obdobia dôchodkového poistenia, v ktorých vykonávali službu v ozbrojených zboroch a ozbrojených silách, nie však za ostatné obdobia ich dôchodkového poistenia, resp. zabezpečenia (ak osobitné ustanovenia zákona neuvádzajú inak). Toto vylúčenie však nemôže mať za následok ich nižšie dôchodkové nároky, ako by vznikli poistencom všeobecného dôchodkového systému po zhodnotení rovnakej doby poistenia len vo všeobecnom systéme.  Z administratívneho spisu vyplýva, že navrhovateľovi bol od 1.1.1999 priznaný výsluhový dôchodok podľa § 26 zákona č. 114/1998 Z.z. o sociálnom zabezpečení vojakov, ktorý sa od 1.7.2002 nadobudnutím účinnosti zákona č. 328/2002 Z.z. o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov podľa § 125 ods. 11 naďalej považuje a vypláca ako výsluhový dôchodok. Podľa potvrdenia Vojenského úradu sociálneho zabezpečenia zo dňa 25.1.2013, pre nárok a výšku tohto dôchodku bola zhodnotená doba výkonu ZVS od 22.7.1957             do 21.7.1959 v I. kategórii funkcií, ďalšia služba vo vojenskej škole od 22.7.1959    do 14.7.1963 v I. kategórii funkcií, doba služby dôstojníka z povolania od 15.7.1963            do 31.12.1964, od 25.8.1965 do 10.8.1972 a od 28.12.1992 do 31.12.1998 v I. kategórii funkcií a doba služby dôstojníka z povolania od 1.1.1965 do 24.8.1965 a od 11.8.1972          do 27.12.1992 v II. kategórii funkcií. Za toto obdobie nepatrí navrhovateľovi zodpovedajúca časť starobného dôchodku, na ktorú by mal nárok, ak by celú dobu jeho poistenia bolo potrebné hodnotiť vo všeobecnom systéme sociálneho poistenia. Zhodnotenie doby poistenia v I. kategórii funkcií odôvodňuje skorší odchod poistenca do dôchodku. Navrhovateľ teda odpracoval viac ako 20 rokov v zamestnaní zaradenom v I. kategórii funkcií, a preto sa          na neho vzťahuje § 274 ods. 1 zákona o sociálnom poistení, čo znamená, že ak                       vo zvýhodnenom zaradení v zamestnaní zo zvýhodnenej pracovnej kategórie splnil podmienky pre vznik nároku na starobný dôchodok dovŕšením 55 rokov veku, potom v súlade s § 21 ods. 1 písm. c) zákona o sociálnom zabezpečení v spojení s § 274 ods. 1 zákona o sociálnom poistení má nárok na skorší odchod do dôchodku. Podľa názoru súdu aj vtedy, ak by navrhovateľ aj nesplnil podmienku získania viac ako 10 rokov poistenia vo všeobecnom systéme sociálneho poistenia, ale získal by potrebnú dobu po zhodnotení poistenia v osobitnom systéme, má odporkyňa povinnosť vykonať výpočet dôchodku s prihliadnutím na dobu poistenia vo svojom poistnom systéme a dôchodok priznať navrhovateľovi po zohľadnení aj nižšej doby poistenia vo výške, zodpovedajúcej rozsahu poistenia                    vo všeobecnom systéme.  Z uvedených dôvodov krajský súd dospel k záveru, že napadnuté rozhodnutie odporkyne č. XXX XXX XXXX X zo dňa 14.11.2013 bolo vydané v rozpore so zákonom o sociálnom poistení. Pretože vychádzalo z nesprávneho právneho posúdenia veci a pre dané rozhodnutie nebol dostatok dôkazov, súd ho v súlade s ust. § 250j ods. 2 písm. a), písm. d) O.s.p. s v spojení s § 250l ods. 2 O.s.p. a § 250q ods. 2 O.s.p. zrušil a vec jej vrátil na ďalšie konanie.  V ďalšom konaní bude úlohou odporkyne opätovne posúdiť nárok navrhovateľa         na starobný dôchodok od 1.6.2005 po zohľadnení civilného zamestnania a určiť jeho výšku po vykonaní výpočtu dôchodku, zodpovedajúcemu dobe zabezpečenia (poistenia)                  vo všeobecnom systéme sociálneho poistenia a v rámci rozhodovania sa vysporiadať aj           so všetkými námietkami navrhovateľa. Keďže navrhovateľovi bol od 1.1.1999 priznaný a vyplácaný výsluhový dôchodok, ktorý po dovŕšení dôchodkového veku pre vznik nároku     na starobný dôchodok zo všeobecného systému dôchodkového zabezpečenia (poistenia) má charakter dávky v starobe, odporkyňa bude musieť postupovať v súlade s čl. 33 Dohovoru       č. 128 o invalidných, starobných a pozostalostných dávkach vyhláseného v Zbierke zákonov pod č. 416/1991 Zb., pričom starobný dôchodok navrhovateľa môže krátiť, a to primerane k počtu skončených rokov doby trvania služby profesionálneho vojaka, rozhodujúcich pre výšku výsluhového dôchodku.  Podľa § 250j ods. 7 správne orgány sú viazané právnym názorom súdu.  Navrhovateľ bol v predmetnom konaní úspešným účastníkom konania, a preto má pri aplikácii ust. § 250k ods. 1 O.s.p. v spojení s ust. § 250l ods. 2 O.s.p. právo na náhradu trov konania. Tieto si uplatnil prostredníctvom právneho zástupcu vo vyčíslení trov konania         zo dňa 18.2.2014, prijatom na tunajšom súde dňa 21.2.2014, pozostávajúcich z trov právneho zastúpenia v celkovej výške 442,08 € vyčíslených podľa § 11 ods. 4 vyhlášky č. 655/2004 Z.z. o odmenách a náhradách advokátov za poskytovanie právnych služieb.  Podľa § 11 ods. 4 vyhl. MS SR č. 655/2004 Z.z. o odmenách a náhradách advokátov za poskytovanie právnych služieb v znení neskorších predpisov základná sadzba tarifnej odmeny za jeden úkon právnej služby je 1/6 výpočtového základu vo veciach zastupovania v konaniach podľa piatej časti O.s.p.. V dávkových veciach sociálneho poistenia,               vo veciach sociálnych služieb a vo veciach preskúmavania rozhodnutia o priestupkoch patrí odmena za jeden úkon právnej služby vo výške 1/13 výpočtového základu. 1/13 výpočtového základu pre rok 2014 predstavuje sumu 61,85 €. Pokiaľ ide o trovy právneho zastúpenia, súd priznal odmenu za dva úkony právnej služby, a to za 1) prevzatie a príprava veci dňa 12.2.2014 v súlade s ust. § 13a ods. 1 písm. a) vyhlášky vo výške 61,85 €, 2) účasť na pojednávaní na tunajšom súde dňa 18.2.2014 v súlade s § 13a ods. 1 písm. d) vyhlášky vo výške 61,85 €, 3) režijný paušál za dva úkony právnej služby v súlade s ust. § 15 písm. a), § 16 ods. 3 vyhlášky vo výške 16,08 € (2 x 8,04 €),    4) náhrada za stratu času spolu vo výške 134 € v súlade s § 15 písm. b) vyhlášky      (10 polhodín x 13,40 €), 5) cestovné vlakom zo Žiliny a späť spolu vo výške 24 € v súlade s § 16 ods. 4 vyhlášky, čo spolu predstavuje sumu 297,78 €.  Krajský súd sa nestotožnil s názorom právneho zástupcu navrhovateľa, že nejde priamo o dávkovú vec v zmysle ust. § 11 ods. 4 druhej vety vyhlášky, a preto ním požadovanú základnú sadzbu tarifnej odmeny za jeden úkon právnej služby vo výške 134 € neakceptoval.  Odporkyňa je povinná zaplatiť navrhovateľovi trovy právneho zastúpenia v celkovej výške 297,78 € na účet jeho právneho zástupcu JUDr. Mariána Ďurinu, advokáta so sídlom W. X, XXX XX. O. X, číslo bežného účtu: SKXX XXXX XXXX XXXX XXXX XXXX vedený v G. O. AG, pobočka zahraničnej banky, do troch dní od právoplatnosti rozsudku.  Poučenie:  Proti tomuto rozsudku je prípustné odvolanie do 15 dní odo dňa jeho doručenia prostredníctvom Krajského súdu v Žiline na Najvyšší súd Slovenskej republiky v Bratislave, písomne v troch vyhotoveniach.  V odvolaní sa má popri všeobecných náležitostiach podľa § 42 ods. 3 O.s.p. (t. j. ktorému súdu je určené, kto ho robí, ktorej veci sa týka, čo sleduje, musí byť podpísaný - každý rovnopis vlastnou rukou, pri právnických osobách opatrený podpisom osoby oprávnenej konať za subjekt, ako aj odtlačkom pečiatky a datované) tiež uviesť, proti ktorému rozhodnutiu smeruje, v akom rozsahu sa toto rozhodnutie napáda, v čom sa toto rozhodnutie alebo postup považuje za nesprávny a čoho sa odvolateľ domáha.  Odvolanie proti rozsudku alebo uzneseniu, ktorým bolo rozhodnuté vo veci samej, možno odôvodniť len tým že, a) v konaní došlo k vadám uvedeným § 221 ods. 1 O.s.p., b) konanie má inú vadu, ktorá mohla mať za následok nesprávne rozhodnutie vo veci, c) súd prvého stupňa neúplne zistil skutkový stav veci, pretože nevykonal navrhnuté  dôkazy, potrebné na zistenie rozhodujúcich skutočností, d) súd prvého stupňa dospel na základe vykonaných dôkazov k nesprávnym  skutkovým zisteniam, e) doteraz zistený skutkový stav neobstojí, pretože sú tu ďalšie skutočnosti alebo iné  dôkazy, ktoré doteraz neboli uplatnené (§ 205a), f) rozhodnutie súdu prvého stupňa vychádza z nesprávneho právneho posúdenia veci.  Podľa § 205a ods. 1 O.s.p. skutočnosti alebo dôkazy, ktoré neboli uplatnené pred súdom prvého stupňa, sú pri odvolaní proti rozsudku alebo uzneseniu vo veci samej odvolacím dôvodom len vtedy, ak a) sa týkajú podmienok konania, vecnej príslušnosti súdu, vylúčenia sudcu  (prísediaceho) alebo obsadenia súdu, b) má byť nimi preukázané, že v konaní došlo k vadám, ktoré mohli mať za následok  nesprávne rozhodnutie vo veci samej, c) odvolateľ nebol riadne poučený podľa § 120 ods. 4, d) ich účastník konania bez svojej viny nemohol označiť alebo predložiť                     do rozhodnutia súdu prvého stupňa.  Ustanovenie § 205a ods. 1 O.s.p. sa nepoužije v konaniach podľa § 120 ods. 2.  Rozsah, v akom sa rozhodnutie napáda a dôvody odvolania môže odvolateľ rozšíriť len do uplynutia lehoty na odvolanie (§ 205 ods. 3 O.s.p.).  Odvolanie treba predložiť s potrebným počtom rovnopisov a príloh tak, aby jeden rovnopis zostal na súde a aby každý účastník dostal jeden rovnopis s prílohami, ak je to potrebné. Ak účastník nepredloží potrebný počet rovnopisov a príloh, súd vyhotoví kópie      na jeho trovy.  V Žiline, dňa 18. februára 2014    JUDr. Zuzana Jančárová samosudkyňa Za správnosť vyhotovenia: Miriama Talapková", "vazby": {}, "cituje": [{"guid": "328d9722-f817-486f-9046-272eae6f7f25:1b1fdf90-710d-4d91-b3c3-4b7c2142f8bb", "ecli": "ECLI:SK:NSSR:2012:5011200213.1", "spisova_znacka": "9So/138/2011", "nazov": "Rozsudok Najvyššieho súdu SR sp. zn. 9So/138/2011 z 21. 8. 2012", "sud": "Najvyšší súd SR", "datum_vydania": "2012-08-21", "citacie_n": 0, "url": "https://www.kauzis.sk/judikatura/r/ECLI:SK:NSSR:2012:5011200213.1"}], "citovane_v": []}