Rozsudok Správneho súdu v Bratislave sp. zn. 13Sas/9/2024 z 29. 9. 2026 Citácia: rozsudok Správneho súdu v Bratislave z 29. septembra 2026, sp. zn. 13Sas/9/2024, ECLI:SK:SpSBA:2026:0724100353.1 Správny súd v Bratislave | 13Sas/9/2024 | ECLI:SK:SpSBA:2026:0724100353.1 | 2026-09-29 | Rozsudok Zdroj: https://obcan.justice.sk/content/public/item/e14b3b0e-b34b-45eb-88e5-6b5f0e823b33 Odkaz: https://sk.advokati.digital/judikatura/r/ECLI:SK:SpSBA:2026:0724100353.1 Súd: Spisová značka: Identifikačné číslo súdneho spisu: Dátum vydania rozhodnutia: Meno a priezvisko sudcu, VSÚ: ECLI: Správny súd v Bratislave 13Sas/9/2024 0724100353 29. 09. 2026 JUDr. Viktória Kurucová ECLI:SK:SpSBA:2026:0724100353.1 ROZSUDOK V MENE SLOVENSKEJ REPUBLIKY Správny súd v Bratislave v konaní pred sudkyňou JUDr. Viktóriou Kurucovou, v právnej veci žalobcu: A. A. B., nar. XX.XX.XXXX, bytom C. D. XXX/X, XXX XX E., právne zastúpeného JUDr. Mariánom Ďurinom, advokátom, so sídlom Sibírska 4, 831 02 Bratislava, proti žalovanej: Sociálna poisťovňa, so sídlom Ul. 29. augusta č. 8-10, 813 63 Bratislava, o správnej žalobe v sociálnych veciach, o preskúmanie zákonnosti rozhodnutia generálneho riaditeľa Sociálnej poisťovne č. XXX XXX XXXX X zo dňa 14.02.2024 takto rozhodol: I. Správny súd v Bratislave z r u š u j e rozhodnutie generálneho riaditeľa Sociálnej poisťovne č. XXX XXX XXXX X zo dňa 14.02.2024, ako aj rozhodnutie Sociálnej poisťovne – ústredie č. XXX XXX XXXX X zo dňa 06.12.2023 a vec v r a c i a Sociálnej poisťovni, ústredie na ďalšie konanie. II. Správny súd v Bratislave p r i z n á v a žalobcovi voči žalovanej právo na úplnú náhradu dôvodne vynaložených trov konania. odôvodnenie: I. Administratívne konanie 1. Rozhodnutím Sociálnej poisťovne – ústredie (ďalej len „správny orgán prvého stupňa“) č. XXX XXX XXXX X zo dňa 17.06.2019 bol žalobcovi priznaný nárok na starobný dôchodok od 06.08.2015 podľa § 64, § 274 a § 82 zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v znení účinnom v rozhodnom čase (ďalej len „zákon o sociálnom poistení“ alebo „zákon o sociálnom poistení v znení účinnom v rozhodnom čase“). 2. Žiadosťou zo dňa 17.10.2023, doručenou žalovanej 17.10.2023, žalobca požiadal o prepočítanie starobného dôchodku, pričom žiadal (i) započítať dobu po skončení Stredného odborného učilišťa F., G. H. od 24.06.1971 do 31.08.1971, (ii) aby práca, ktorú vykonával v období od 01.09.1968 do 31.08.1971 a od 01.04.1980 do 31.10.1983 bola zaradená do II. pracovnej kategórie a (iii) zohľadnenie dvojročného štúdia na Dvojročnej dôstojníckej škole C. I. od 01.09.1971 do 31.07.1973. 3. Prvostupňovým rozhodnutím č. XXX XXX XXXX X zo dňa 06.12.2023 správny orgán prvého stupňa, vychádzajúc z ustanovení § 65, § 274 a § 112 zákona o sociálnom poistení, zamietol žiadosť žalobcu zo dňa 17.10.2023 o prepočítanie starobného dôchodku (ďalej len „prvostupňové rozhodnutie“). Rozhodnutie odôvodnil tým, že rozhodnutím zo dňa 03.12.2019 bol žalobcovi zvýšený starobný dôchodok z dôvodu započítania obdobia dôchodkového poistenia od 01.07.1971 do 31.08.1971 po preukázaní vyhlásenia o dobe zamestnania a hrubom zárobku prostredníctvom svedkov. Toto obdobie bolo hodnotené v III. pracovnej kategórii. K učebnému pomeru ako dobe zamestnania uviedol, že je možné ho hodnotiť ako dobu zamestnania na základe predloženého evidenčného listu dôchodkového zabezpečenia alebo na základe výučného listu do dňa, ktorým bol vydaný, ak bola záverečné skúška vykonaná do uplynutia učebnej doby. Keďže na databáze žalovanej sa evidenčný list dôchodkového zabezpečenia nenachádza, doba učebného pomeru bola pre nárok na starobný dôchodok hodnotená len do výučného listu, t. j. do 23.06.1971. Dobu zamestnania od 24.06.1971 do 30.06.1971 nie je možné hodnotiť, lebo nie je preukázaná. Obdobie od 01.04.1980 do 31.10.1983 u zamestnávateľa J. E., K., bolo hodnotené podľa evidenčného listu dôchodkového zabezpečenia v III. pracovnej kategórii. Doby zamestnania v I. a II. pracovnej kategórii sa preukazujú evidenčným listom dôchodkového zabezpečenia vystaveným zamestnávateľom. Sociálna poisťovňa nie je oprávnená zaraďovať zamestnanie do pracovných kategórií, toto oprávnenie patrilo zamestnávateľom na základe rezortných zoznamov. 4. Žalobca v odvolaní proti prvostupňovému rozhodnutiu zo dňa 20.12.2023 uviedol, že dokumentáciu (údaje uvedené v osobnom liste dôchodkového poistenia) je povinná presne a úplne viesť žalovaná. Žalovaná nevedie tieto údaje presne a znemožňuje kontrolu a preverenie dôchodkových výpočtov. Žiadal o vydanie nového, aktualizovaného osobného listu dôchodkového poistenia. Poukázal na to, že žiadal Sociálnu poisťovňu, aby mu vyhotovila dva výpočty sumy starobného dôchodku - podľa zákona č. 100/1988 Zb. a podľa zákona o sociálnom poistení. V prvostupňovom rozhodnutí absentuje substancia pre výpočet sumy starobného dôchodku. Uviedol, že Sociálna poisťovňa mu nezapočítala a v osobnom liste dôchodkového poistenia nevyznačila všetky odslúžené a odpracované roky. Chýbajú obdobia výkonu vojenskej služby v I. v I. kategórii funkcií, výkon služby vojaka z povolania a ročné hrubé zárobky. Neúplne bolo posúdené obdobie SOU F. G. H., vrátane prázdnin a následného zamestnania v tomto podniku a zamestnanie v J. E. v preferovanej II. pracovnej kategórii. Uviedol, že mu chýba 69 dní v II. pracovnej kategórii hneď po skončení SOU F. G. H., ktoré mu Sociálna poisťovňa nezapočítala. Žalobca ďalej uviedol podrobný rozpis priebehu jeho zamestnaní a výkonu služby, pričom im priradil jednotlivé stupne kategórií funkcií a pracovných kategórií. Tvrdil, že do II. pracovnej kategórie mali byť zaradené aj obdobia zamestnania u zamestnávateľov F. G. H. (pre prácu s nebezpečnou látkou „metylchlorid“) a J. E. (práca s asfaltom), poukazujúc na nariadenie vlády ČSSR č. 117/1988 Zb. zo dňa 17.06.1988 o zaraďovaní zamestnaní do I. a II. pracovnej kategórie na účely dôchodkového zabezpečenia. Poukázal tiež na § 274 ods. 1 zákona o sociálnom poistení. Uviedol, že neboli akceptované ním predložené resp. navrhnuté dôkazy, a to kópia pracovnej zmluvy zo dňa 07.11.1970, podľa ktorej nastúpil od 01.07.1971 do práce v F. G. H. a pracoval tam do 31.08.1971 a čestné vyhlásenia dvoch svedkov o jeho pôsobení u zamestnávateľa J. E. K. pri asfaltérskych prácach od 01.04.1980 do 31.10.1983. Poukázal ja na znenie ním zabezpečeného (od Ministerstva práce a sociálnych vecí ČR) nariadenie vlády ČSSR č. 136/1975 Zb. zo dňa 04.12.1975 Zb. na základe uvedeného žiadal o prepočítanie starobného dôchodku. 5. Keďže správny orgán prvého stupňa nevyhovel odvolaniu žalobcu v celom rozsahu, postúpil ho na rozhodnutie žalovanej. 6. Generálny riaditeľ žalovanej rozhodnutím č. XXX XXX XXXX X zo dňa 14.02.2024 odvolanie žalobcu proti prvostupňovému rozhodnutiu v celom rozsahu zamietol a potvrdil prvostupňové rozhodnutie (ďalej len „napadnuté rozhodnutie“). V odôvodnení uviedol, že právoplatným rozhodnutím Sociálnej poisťovne, ústredie č. XXX XXX XXXX X zo dňa 17.06.2019 bol žalobcovi priznaný starobný dôchodok od 06.08.2015 podľa § 65, § 274 a § 82 zákona o sociálnom poistení v súlade s právnym záverom Najvyššieho súdu Slovenskej republiky, uvedeným v rozsudku, sp. zn. 9So/56/2017 zo dňa 27.03.2019, ktorý bol uvedeným rozhodnutím realizovaný. Námietku, ktorou nesúhlasil žalobca so sumou starobného dôchodku a ktorou žiadal o opätovné prehodnotenie obdobia dôchodkového poistenia, považovala žalovaná za nedôvodnú. Učebný pomer ako dobu zamestnania je možné hodnotiť na základe predloženého evidenčného listu dôchodkového zabezpečenia alebo na základe výučného listu, a to do dňa, ktorým bol vydaný, ak bola záverečná skúška vykonaná do uplynutia učebnej doby. Nakoľko v databáze žalovanej sa za obdobie učebného pomeru evidenčný list dôchodkového zabezpečenia nenachádza, doba učebného pomeru je pre nárok na starobný dôchodok hodnotená len do výučného listu, t. j. do 23.06.1971. Dobu zamestnania od 24.06.1971 do 30.06.1971 nie je možné hodnotiť ako obdobie dôchodkového poistenia, nakoľko uvedená doba nie je preukázaná. Podľa Vyhlásenia o dobe zamestnania a hrubom zárobku na účely dôchodkového poistenia zo dňa 18.11.2019 žalobca vykonával pracovný pomer od 01.07.1971 do 31.08.1971 u zamestnávateľa F. G., H.. Podľa § 10 ods. 1 písm. a) zákona č. 121/1975 Zb. o sociálnom zabezpečení sa doba zamestnania rozumie ako doba zamestnania v pracovnom (učebnom) pomere, doba pracovnej činnosti v pomere člena výrobného družstva a s odchýlkami ustanovenými vo vykonávacích predpisoch aj doba inej činnosti, po ktorú pracujúci majú v dôchodkovom zabezpečení práva a povinnosti ako pracovníci v pracovnom pomere. Obdobie od 01.04.1980 do 31.10.1983, kedy bol žalobca zamestnaný u zamestnávateľa J. E., K., L. M. je hodnotené podľa evidenčného listu dôchodkového zabezpečenia v III. pracovnej kategórií. Doby zamestnania vo zvýhodnenej I. a II. pracovnej kategórií sa preukazujú evidenčným listom dôchodkového zabezpečenia vystaveným zamestnávateľom, resp. na tlačive „Príloha k žiadosti o dôchodok na preukázanie zamestnaní zaradených do L a II. pracovnej kategórie na účely dôchodkového zabezpečenia". Evidenčný list dôchodkového zabezpečenia/poistenia je rozhodujúcim podkladom na rozhodovanie o dôchodkových nárokoch, pretože obsahuje údaje, podľa ktorých sa určuje nárok na dôchodok a vypočítava sa jeho výška. Evidenčný list je dôkazným prostriedkom, ktorého obsah môže meniť len subjekt, ktorý ho vydal (zamestnávateľ). Sociálna poisťovňa v prípade existujúceho zamestnávateľa, prípadne jeho právneho nástupcu, nemá zo zákona kompetenciu meniť, upravovať alebo opravovať evidenčné listy, teda hodnotiť získané nároky iným spôsobom, než ako sú uvedené na evidenčnom liste dôchodkového zabezpečenia/poistenia. Nakoľko uvedené obdobie je zahrnuté v III. pracovnej kategórií, žalovaná nie je oprávnená zaraďovať zamestnanie do pracovných kategórií, ale toto oprávnenie patrilo do pôsobnosti zamestnávateľov na základe rezortných zoznamov. Žalovaná vypláca žalobcovi starobný dôchodok v sume určenej v súlade s právnymi predpismi, t. j. v sume, ktorá zodpovedá preukázanému obdobiu dôchodkového poistenia a dosiahnutým vymeriavacím základom. Vzhľadom na to, že neboli preukázané nové rozhodujúce skutočnosti na nárok na prepočet starobného dôchodku, nie je právny dôvod na zmenu vo výške starobného dôchodku a žiadosť o prepočet sumy starobného dôchodku bola žalobcovi prvostupňovým rozhodnutím zamietnutá správne. Na nárok na dôchodok a určenie jeho sumy boli žalobcovi započítané všetky preukázané obdobia dôchodkového poistenia a vymeriavacie základy dosiahnuté v rozhodujúcom období, a to na základe údajov uvedených v žiadosti o dôchodok, priložených dokladov a údajov nachádzajúcich sa v informačnom systéme Sociálnej poisťovne. II. Správna žaloba 7. Správnou žalobou zo dňa 21.02.2024, doručenou Správnemu súdu v Bratislave dňa 21.02.2024, sa žalobca domáhal, aby súd zrušil napadnuté rozhodnutie, ako aj prvostupňové rozhodnutie, vec vrátil žalovanej na ďalšie konanie a žalobcovi priznal nárok na náhradu trov konania. Žalobca namietal porušenie § 196 a § 233 ods. 10 zákona o sociálnom poistení zo strany žalovanej. 8. Žalobcovi bol na základe žiadosti zo dňa 14.09.2015 priznaný rozhodnutím žalovanej č. XXX XXX XXXX X zo dňa 17.06.2019 priznaný starobný dôchodok odo dňa 06.08.2015, ktorý bol nadväzujúcimi rozhodnutiami žalovanej postupne zvyšovaný. Dňa 17.10.2023 požiadal žalobca o prepočítanie už priznaného starobného dôchodku, pretože, podľa jeho tvrdenia, zistil vážne diskrepancie, s ktorými sa žalovaná nevysporiadala. 9. Žalobca žiadal o vydanie nového, aktualizovaného Osobného listu dôchodkového zabezpečenia a o presné prepočítanie sumy starobného dôchodku s poukazom na to, že napr. kolónky „A“, potom „H“ a tiež aj „I. AA“, „I.“ a „II.“ napriek jeho požiadavke naďalej zostali nevyplnené. Uviedol, že žalovanú požiadal, aby mu urobila dva výpočty sumy starobného dôchodku, jednak podľa zákona č. 100/1988 Zb., kde sa predovšetkým zohľadňuje preferovaná I. kategória funkcií (v žalobcovom prípade aj preferovaná II. pracovná kategória) a jednak podľa zákona o sociálnom poistení (tu sa mu už nijaká kategória funkcií nijako nezohľadňuje) a to tak, aby si sám mohol tieto dva výsledky porovnať a slobodne sa rozhodnúť. Uviedol, že v napadnutom rozhodnutí absentuje základná substancia pre výpočet objektívnej sumy starobného dôchodku žalobcu. Výpočet sumy starobného dôchodku nie je správny a žalobcu poškodzuje. V Osobnom liste dôchodkového zabezpečenia nie sú uvedené všetky údaje, a to aj napriek tomu, že na to žalobca upozornil. 10. Žalobca namietal, že žalovaná mu nezapočítala a v Osobnom liste dôchodkového zabezpečenia nevyznačila všetky reálne odslúžené a odpracované roky tak, ako mala. Chýbajú tam obdobia výkonu vojenskej služby v I. v I. kategórii funkcií a chýba výkon služby vojaka z povolania, ako aj ročné hrubé zárobky. Neúplne žalovaná posudzovala obdobie SOU F. G. H., vrátane prázdnin, následného zamestnania v tom istom podniku a zamestnania v J. E., všetko v preferovanej II. pracovnej kategórii. Uviedol, že žalovanej predložil relevantné dôkazy, napríklad odpoveď z MPSV Praha, ČR č. j.:A./XXXXXX-XXX/X zo dňa 11.09.2023. Žalovaná nepostupovala v súlade so zákonom, keď mu riadne nezapočítala odpracované roky v príslušnej II. pracovnej kategórii. Podľa žalobcu mu nebolo zohľadnených 69 dní v II. pracovnej kategórii, ktoré žalobcovi žalovaná nezapočítala. Išlo o obdobie hneď po skončení SOU F. G. H.. Zdôraznil, že tesne po skončení základnej deväťročnej školy, sa začal dňa 01.09.1968 sústavne pripravovať na budúce povolanie na 3-ročnom SOU F. G. H. a túto prípravu ukončil školskými prázdninami až dňa 31.08.1971 a nie skôr, ako sa mylne domnieva žalovaná. Žiadal toto chýbajúce obdobie 69 dní od 24.06.1971 do 31.08.1971 rovnako vyznačiť Osobnom liste dôchodkového zabezpečenia, ako je to vyznačené u jeho ostatných rovesníkoch, ktorí skončili SOU a UŠ, v opačnom prípade sa s jeho osobou zaobchádza nerovnako a diskriminačne. Poukázal na § 8 ods. 2, § 15 ods. 2 a § 16 ods. 1 zákona č. 89/1958 Zb., ako ja na § 38 ods. 1 zákona č. 29/1984 Zb. 11. Žalovaná nepostupovala podľa § 197 zákona o sociálnom poistení, podľa ktorého je možné predložiť čestné vyhlásenie dvoch svedkov. Žalobca sa vyučil na SOU F. G. H., kde hneď po vyučení nastúpil do prvého civilného zamestnania do toho istého podniku, lebo už v tom čase vedel, že nastúpi na výkon vojenskej služby v armáde. Od nástupu do vojenskej „Dvojročnej dôstojníckej školy“ (skr. „DDŠ“) v I. dňa 01.09.1971, bol žalobca v nepretržitom služobnom pomere „poslucháč vojenskej školy“, a to až do termínu vzniku kariéry služby vojaka z povolania v ČSĽA, ktorú nastúpil dňa 01.08.1973 do 31.07.1979. Žalobca počas dvoch rokov Vojenskej dvojročnej dôstojníckej školy (skr.: „DDŠ“) dostával finančné a naturálne príjmy v súlade s § 2 v nadväznosti na § 6 ods. 1 zák. č. 88/1952 Zb. a neskôr podľa § 1 písm. a) - v nadväznosti na § 2 ods. 1 zák. č. 480/1992 Zb. Žalobca žiadal žalovanú, aby konkrétne uviedla, kde a aký majú tieto finančné vzťahy a reálne finančné a naturálne hodnoty, ktoré počas dvoch rokov DDŠ priamo (adresne) inkasoval zo štátneho rozpočtu ČSSR bezprostredný vplyv na jeho presný výpočet starobného dôchodku. Podľa žalobcu v tejto situácii jednoznačne išlo o plnenie podľa § 218 písm. e) a § 233 zák. práce č. 65/1965 Zb. V tejto súvislosti poukázal na stanovisko Nejvyššího soudu ČSR ze dne 24.05.1978, sp. zn. Cpj 186/77. 12. Žalobca uviedol, že je otázkou, z akého dôvodu na nepočítajú do vyššej sumy starobného dôchodku finančné a naturálne (deputátne) príjmy počas 700 dní v období od 01.09.1971 do 31.07.1973 vyplatené zo štátneho rozpočtu ČSSR a hodnota vynúteného 6-ročného záväzku k výkonu ďalšej vojenskej služby v Ozbrojených silách ČSSR. 13. Žalobca uviedol, že po odchode do civilu od 06.08.1979 do 30.06.1991 si našiel prácu v „J. E.“, kde počas tohto obdobia vykonával 1 309 dní, pričom od 01.04.1980 do 31.10.1983 pracoval pri ťažkých asfaltérskych prácach zaradených do II. pracovnej kategórii – čo žalovaná svojvoľne odmietla posudzovať. Po vzniku samostatnej Slovenskej republiky dostal ponuku opäť sa zamestnať v ozbrojených zboroch SR. Túto príležitosť využil a od 30.04.1993 do 31.12.2004 slúžil ako profesionálny vojak v Ozbrojených silách SR. Chronológiu zamestnaní v príslušných pracovných kategóriách a kategóriách funkcií žalobca podrobnejšie uviedol v žalobe. 14. K započítaniu učebnej doby do II. kategórie na základe nariadenia vlády ČSSR č. 117/1988 Zb. zo dňa 17.06.1988 o zaraďovaní zamestnaní do I. a II. pracovnej kategórie na účely dôchodkového zabezpečenia poukázal na § 17 ods. 1a § 18 ods. 2 zákona č. 100/1988 Zb. K uvedenému predložil dve kópie „čestného vyhlásenia“, ktoré potvrdzujú skutočnosť, že v roku od 01.09.1968 do 31.08.1971 bol žalobca v učebnom pomere č. 0425 chladiarenský mechanik v podniku F. G. H., ktorého súčasťou bola príprava a práca, ktorá je v zmysle zákona č. 107/1964 Zb. v znení neskorších predpisov. Diel II. Písmeno A, ods. 6. v prostredí zdraviu škodlivých plynov, - pri opravách chladničiek na metylchlorid, zaradená do II. pracovnej kategórie. Žalobca pracoval v pracovnom zaradení ako mechanik chladiarenských zariadení v podniku, kde denno-denne dochádzal do styku s nebezpečnou látkou „metylchlorid“, zaradenej v zmysle zákona č. 107/1964 Zb. v znení neskorších predpisov, Diel II. písm. A, ods. 6. v prostredí zdraviu škodlivých plynov, práve pri opravách chladničiek na „metylchlorid“, a táto činnosť bola jednoznačne zaradená do II. pracovnej kategórie a to celoštátne na celom území ČSSR. Ďalej potvrdzujú, že v II. pracovnej kategórii žalobca pracoval od 01.04.1980 do 31.10.1983 pri asfaltovaní cestných komunikácií. Táto činnosť je v zmysle nariadenia vlády ČSSR zo dňa 04.12.1975 zaradená do II. pracovnej kategórie na účely dôchodkového zabezpečenia. Uvedené dôkazy však žalovaná nevyhodnotila resp. nepovažovala za dostatočné. Keďže zamestnávatelia už dnes neexistujú, žalobca nemá možnosť zabezpečiť si od nich zmenu zaradenia zamestnania do pracovných kategórií. 15. Ustanovenie § 274 ods. 1 zákona č. 461/2003 Z. z. zakotvuje vo všeobecnom systéme sociálneho poistenia zásadu zachovania získaných nárokov, vyplývajúcich zo zaradenia zamestnaní do I. a II. pracovnej kategórie až do 31.12.2023. Z tohto ustanovenia vyplýva, že výkon zamestnania v I. a II. pracovnej kategórii, podľa § 14 ods. 4 zákona č. 100/1988 Zb., musí mať vplyv na prepočet starobného dôchodku, podľa zákona č. 100/1988 Zb., ako aj na skorší vznik nároku na starobný dôchodok, t. j. pred dovŕšením dôchodkového veku podľa § 65 ods. 2 zákona č. 461/2003 Z. z. Preto v zmysle ustanovenia § 274 ods. 1 zákona č. 461/2003 Z. z., nie je možné stanoviť pre žalobcu iné, menej výhodné podmienky na posúdenie vzniku nároku na starobný dôchodok, než u ostatných poistencoch. 16. Na záver žalobca uviedol a zhrnul, že kvôli úplnosti údajov odpracovaného obdobia na zabezpečenie jeho nárokov zo starobného dôchodku, v prílohe predložil kópiu pracovnej zmluvy zo dňa 01.11.1970, podľa ktorej žalobca dňa 01.07.1971 nastúpil do práce na pozíciu chladiarenský mechanik v F. G. H., Februárového víťazstva č. 22. Tento krátky pracovný pomer trval len do 31.08.1971, dokiaľ nenastúpil na „Dvojročnú dôstojnícku školu“ v I.. Táto skutočnosť nie je dodnes vyznačená v jeho Osobnom liste dôchodkového zabezpečenia, čo je chybou, na ktorú žalovanú opakovane upozornil. 17. Rovnako neboli rešpektované ani „čestné vyhlásenie“ dvoch autentických svedkov o jeho pôsobení v J. E. K. v Trnave. Tie boli predložené kvôli úplnosti údajov z ďalšieho odpracovaného obdobia na zabezpečenie jeho nárokov zo starobného dôchodku voči Sociálnej poisťovni a preto dňa 07.01.2016 predložil „Čestné vyhlásenie“ týchto svedkov o jeho pôsobení v pozícii „robotník“ pri asfaltérskych prácach v čase od 01.04.1980 do 31.10.1983, pretože tam nemá vyznačené odpracované obdobie v II. pracovnej kategórii, ktoré vyplývalo z tohto škodlivého civilného zamestnania a opätovne to písomne žiadal vyznačiť. Asfaltérske práce sú zaradené v zozname preferovaných zamestnaní v II. pracovnej kategórii. 18. Z vyššie uvedeného dôvodu preto písomne oslovil Ministerstvo práce a sociálních věcí, odbor politiky zaměstnanosti, ul. Na Poříčním právu č. 1/376, 128 01 Praha 2, ČR, ktoré mu poslalo potrebné „Nařízení vlády ČSSR“ č. 136/1975 Zb. zo dňa 04.12.1975, kde sú uvedené aj podklady o zaraďovaní „asfaltérskych prác“ a prác s „metylchloridom“ do II. pracovnej kategórie. Tieto podklady predložil aj žalovanej. III. Vyjadrenie žalovanej 19. Vo vyjadrení žalovanej k žalobe zo dňa 04.09.2024, žalovaná žiadala, aby súd žalobu ako nedôvodnú zamietol. Uviedla, že sa pridržiava skutkových a právnych dôvodov uvedených v napadnutom rozhodnutí a v prvostupňovom rozhodnutí a má za to, že predmetné rozhodnutia sú zákonné a vecne správne. 20. K námietkam žalobcu žalovaná uviedla, že z administratívneho spisu je zrejmé, že právoplatným rozhodnutím žalovanej, ústredie č. XXX XXX XXXX X zo dňa 17.06.2019 bol žalobcovi priznaný starobný dôchodok od 06.08.2015 podľa § 65, § 274 a § 82 zákona o sociálnom poistení v súlade s právnym záverom Najvyššieho súdu Slovenskej republiky, uvedeným v rozsudku, sp. zn. 9So/56/2017 zo dňa 27.03.2019. Právoplatným rozhodnutím generálneho riaditeľa žalovanej č. XXX XXX XXXX X zo dňa 23.03.2020, na základe odvolania, podaného proti rozhodnutiam žalovanej, ústredie č. XXX XXX XXXX X - I., II., III. a IV. zo dňa 09.07.2019, bol žalobcovi podľa § 65, § 274, §112 ods. 1 a § 82 zákona o sociálnom poistení od 06.08.2015 zvýšený starobný dôchodok na sumu 363,50 EUR mesačne. Suma starobného dôchodku žalobcu sa zvýšila po započítaní obdobia od 01.07.1971 do 05.08.1971, od 06.08.1971 do 31.08.1971, to znamená 62 dní obdobia dôchodkového poistenia, získaného u zamestnávateľa F. G., H.. Uvedené obdobie sa zvýšilo po preukázaní Vyhlásenia o dobe zamestnania a hrubom zárobku prostredníctvom svedkov, A. N. a A. M., ktorý vykonávali učebný pomer v III. pracovnej kategórií. Na základe uvedeného, uvedené obdobie je hodnotené v III. pracovnej kategórií. Námietka žalobcu, že žalovaná ignorovala dôkaz - čestné vyhlásenia dvoch svedkov, ktoré si žalobca zabezpečil a porušila tak zákon, nie je preto dôvodná. Proti uvedenému rozhodnutiu žalobca správnu žalobu nepodal. 21. Dobu zamestnania od 24.06.1971 do 30.06.1971 nie je možné hodnotiť, nakoľko uvedená doba nie je preukázaná. Podľa Vyhlásenia o dobe zamestnania a hrubom zárobku na účely dôchodkového poistenia zo dňa 18.11.2019 žalobca vykonával pracovný pomer od 01.07.1971 do 31.08.1971 u zamestnávateľa F. G., H.. 22. Učebný pomer ako dobu zamestnania je možné hodnotiť na základe predloženého evidenčného listu dôchodkového zabezpečenia alebo na základe výučného listu, a to do dňa, ktorým bol vydaný, ak bola záverečná skúška vykonaná do uplynutia učebnej doby. Nakoľko v databáze Sociálnej poisťovne sa za obdobie učebného pomeru evidenčný list dôchodkového zabezpečenia nenachádza, doba učebného pomeru bola pre nárok na starobný dôchodok hodnotená len do výučného listu, t. j. do 23.06.1971 s poukazom na § 10 ods. 1 písm. a) zákona č. 121/1975 Zb. 23. Obdobie od 01.04.1980 do 31.10.1983 u zamestnávateľa J. E., K. je hodnotené podľa evidenčného listu dôchodkového zabezpečenia v III. pracovnej kategórií. Doby zamestnania vo zvýhodnenej I. a II. pracovnej kategórií sa preukazujú evidenčným listom dôchodkového zabezpečenia vystaveným zamestnávateľom, resp. na tlačive „Príloha k žiadosti o dôchodok na preukázanie zamestnaní zaradených do I. a II. pracovnej kategórie na účely dôchodkového zabezpečenia“. Nakoľko uvedené obdobie je zahrnuté v III. pracovnej kategórií, žalovaná nie je oprávnená zaraďovať zamestnanie do pracovných kategórií, ale toto oprávnenie patrilo do pôsobnosti zamestnávateľov na základe rezortných zoznamov. Na základe doplneného dokazovania v odvolacom konaní, týkajúceho sa námietky žalobcu vznesenej v odvolaní, o zaradení obdobia dôchodkového poistenia od 01.04.1980 do 31.10.1983 vo zvýhodnenej pracovnej kategórii, u zamestnávateľa J. E., L. M. K., O. H., podľa potvrdenia právneho nástupcu tohto zamestnávateľa, J. K., P., bolo zistené, že sa v archíve žiaden záznam potvrdzujúci uvedenú skutočnosť nenachádza. Žiadnu ďalšiu adresu subjektu uchovávajúceho archívne personálne a mzdové podklady bývalých zamestnancov uvedeného zamestnávateľa sa nepodarilo zistiť, preto uvedenú skutočnosť nie je možné považovať relevantným spôsobom za preukázanú. IV. Ďalšie vyjadrenia účastníkov konania 24. Žalobca vo vyjadrení k vyjadreniu žalovanej (replike) zo dňa 30.10.2024 uviedol rovnaké námietky ako v správnej žalobe. Nad rámec argumentácie uvedenej v správnej žalobe uviedol, že v súvislosti s navštevovaním dvojročnej dôstojníckej školy v I. dostával finančné a naturálne (deputátne) príjmy vyše troch rokov na DDŠ v I. v súlade s § 2 v nadväznosti na § 6 ods. 1 zák. č. 88/1952 Zb. a neskôr podľa § 1 písm. a) v nadväznosti na § 2 ods. 1 zák. č. 480/1992 Zb., ktoré by musel vrátiť a to buď povinným výkonom ďalšej vojenskej služby 6 rokov v armáde (prípad žalobcu), alebo zaplatením sumy 24 000.Kčs. Žalobca by musel uhradiť tieto finančné náklady aj v prípade, ak nezvládol učivo a bol z tohto dôvodu vylúčený z DDŠ, alebo pre porušovanie vojenskej disciplíny (pozri Sborník III str. 231: „Závazek nezletilého žáka, že uhradí vojenské správě náklady na neho vynaložené v prípade prerušení studia, podléhá schválení príslušným soudem - § 37 odst. 2 a § 80 odst. 2 zák. o rod. i § 28 a § 30 o. z. a § 179 o. s. r., alebo: Stanovisko k některým otázkam závazků k úhradě nákladů spojených s pobytem žáků na vojenských školách Jana Žižky a ve vojenských učilištích - Cpj 149/64 Nejvyššího soudu ze 04.10.1967, čís. k.: 1Cz 77/73 a čís. k.: 1 Cz 114/73, § 35 ods. 2 vládneho nariadenia č. 21/1958 Zb., alebo neskôr Všeob-P-2/práv). Výška týchto nákladov je určená čiastkami uvedenými v Smernici č. 19/1963 Sbírky nařízení a směrnic MNO ČSSR). Nedodržanie tohto služobného záväzku bolo spojené vysokou finančnou sankciou v podobe povinnosti náhrady vynaložených nákladov - rozkaz ministra národnej obrany ČSSR arm. gen. Ing. M. DZÚRA č. 20/1980 zo dňa 28.10.1980 pre stanovenie náhrad pri nesplnení povinnosti k službe vojaka z povolania alebo záväzku k ďalšej službe a pri prepustení alebo vylúčení zo štúdia na vojenských školách v nadväznosti na § 35 ods. 2 vládneho nariadenia ČSR č. 21/1958 Zb. Ak na jednej strane to boli výdavky štátu, tak na druhej strane to bol príjem žalobcu, t. j. príjmy fyzických osôb, ktoré žiada posudzovať ako príjmy a aj zohľadniť z dôchodkového hľadiska. Žalovaná mu nedala odpoveď na to, či a kde boli uvedené príjmy zohľadnené pri výpočte starobného dôchodku. Opätovne namietal, že obdobie od 24.06.1971 do 31.08.1971 nie je uvedené v osobnom liste dôchodkového zabezpečenia a že práca, ktorú vykonával od 01.09.1968 do 31.08.1971 a od 01.04.1980 do 31.10.1983 nebola zaradená do II. pracovnej kategórie. 25. Žalovaná vo vyjadrení zo dňa 17.12.2024 k vyjadreniu žalobcu zo dňa 30.10.2024 (duplike) uviedla, že sa jasným, právne korektným a zrozumiteľným spôsobom vyrovnala so všetkými skutkovými a právnymi okolnosťami, ktoré boli pre jej rozhodnutie vo veci podstatné a právne významné, doplnila dokazovanie, posúdila priloženú spisovú dokumentáciu žalobcu v celom rozsahu, námietky žalobcu vznesené v odvolaní, ktoré sú obdobné aj v správnej žalobe, vyhodnotila ako nedôvodné, čo zrozumiteľne vysvetlila a odôvodnila v časti odôvodnenia napadnutého rozhodnutia. Žalobca vo svojom vyjadrení zo dňa 30.10.2024 neuviedol žiadne nové námietky, ktorými by sa žalovaná už nezaoberala. V. Konanie na správnom súde 26. Podľa ustanovenia § 199 písm. a) SSP „Sociálnymi vecami sa na účely tohto zákona rozumie rozhodovanie Sociálnej poisťovne.“ 27. Podľa ustanovenia § 199 ods. 2 SSP „V konaní podľa tejto hlavy správny súd zohľadňuje špecifické potreby vychádzajúce zo zdravotného stavu a sociálneho postavenia účastníka konania - fyzickej osoby a poskytuje jej poučenie o jej procesných právach a povinnostiach.“ 28. Podľa ustanovenia § 199 ods. 3 SSP „Ak nie je v tejto hlave ustanovené inak, použijú sa na konanie v sociálnych veciach ustanovenia o konaní o všeobecnej správnej žalobe.“ 29. Podľa § 202 ods. 2 SSP „Správnu žalobu fyzickej osoby správny súd posudzuje neformálne. Ak je žalobcom právnická osoba, správna žaloba musí obsahovať všetky náležitosti uvedené v odseku 1 a § 182 ods. 1.“ 30. Podľa § 203 ods. 1 SSP „Rozsah správnej žaloby fyzickej osoby a jej dôvody možno zmeniť alebo doplniť až do rozhodnutia správneho súdu.“ 31. Podľa § 203 ods. 2 SSP „Pri správnej žalobe fyzickej osoby nie je správny súd viazaný žalobnými bodmi.“ 32. Správny súd v Bratislave (ďalej len „správny súd“ alebo „súd“) ako vecne a miestne príslušný (§ 10 a § 13 ods. 3 SSP) po preskúmaní administratívneho spisu, napadnutého rozhodnutia a postupu žalovanej dospel k záveru, že žaloba je dôvodná a napadnuté rozhodnutie, ako aj prvostupňové rozhodnutie, je potrebné zrušiť v súlade s ustanovením § 191 ods. 1 písm. d) SSP. Správny súd rozhodol vo veci na pojednávaní a rozsudok bol verejne vyhlásený dňa 29.09.2026 (§ 137 ods. 3 SSP). VI. Vybrané ustanovenia aplikovanej právnej úpravy 33. Podľa § 112 ods. 1 zákona o sociálnom poistení v znení účinnom v rozhodnom čase „Dávka sa prizná alebo sa zvýši odo dňa, od ktorého dávka alebo jej zvýšenie patrí, najviac tri roky spätne odo dňa zistenia, že sa dávka priznala alebo sa vyplácala v nižšej sume, ako patrí, alebo najviac tri roky spätne od uplatnenia nároku na dávku alebo nároku na jej zvýšenie, ak sa dodatočne zistí, že sa dávka a) priznala v nižšej sume, ako patrí, b) vypláca v nižšej sume, ako patrí, c) odoprela neprávom alebo d) priznala od neskoršieho dátumu, než od ktorého patrí.“ 34. Podľa § 60 ods. 1 zákona o sociálnom poistení v znení účinnom v rozhodnom čase „Obdobie dôchodkového poistenia je obdobie povinného dôchodkového poistenia, obdobie dobrovoľného dôchodkového poistenia, ak za tieto obdobia okrem období uvedených v § 140 bolo zaplatené poistné na dôchodkové poistenie podľa tohto zákona a ak tento zákon neustanovuje inak. Ak zamestnávateľ nesplnil povinnosť platiť a odvádzať poistné na dôchodkové poistenie, podmienka zaplatenia poistného na dôchodkové poistenie u zamestnanca sa považuje za splnenú; to neplatí, ak si túto povinnosť nesplnil zamestnávateľ uvedený v § 7 ods. 2 alebo zamestnávateľ za zamestnanca, ktorý je štatutárnym orgánom zamestnávateľa a má najmenej 50% účasť na majetku zamestnávateľa alebo ktorý je členom štatutárneho orgánu zamestnávateľa a má najmenej 50% účasť na majetku zamestnávateľa.“ 35. Podľa § 60 ods. 2 zákona o sociálnom poistení v znení účinnom v rozhodnom čase „Obdobie dôchodkového poistenia je aj obdobie výkonu služby policajta, profesionálneho vojaka a vojaka prípravnej služby, ak toto obdobie policajt a profesionálny vojak nezískali v rozsahu zakladajúcom nárok na výsluhový dôchodok podľa osobitného predpisu 2) a nebol im priznaný invalidný výsluhový dôchodok, invalidný dôchodok alebo čiastočný invalidný dôchodok podľa osobitného predpisu.“ 36. Podľa § 60 ods. 3 zákona o sociálnom poistení v znení účinnom v rozhodnom čase „Obdobie dôchodkového poistenia nie je obdobie výkonu služby policajta a profesionálneho vojaka, ak toto obdobie bolo zhodnotené na nárok na vdovský výsluhový dôchodok, vdovský dôchodok, vdovecký výsluhový dôchodok, vdovecký dôchodok, sirotský výsluhový dôchodok alebo sirotský dôchodok podľa osobitného predpisu.“ 37. Podľa § 65 ods. 1 zákona o sociálnom poistení v znení účinnom v rozhodnom čase „Poistenec má nárok na starobný dôchodok, ak bol dôchodkovo poistený najmenej 15 rokov a dovŕšil dôchodkový vek.“ 38. Podľa § 65 ods. 2 zákona o sociálnom poistení v znení účinnom v rozhodnom čase „Dôchodkový vek je 62 rokov veku poistenca, ak tento zákon neustanovuje inak.“ 39. Podľa § 218 ods. 1 zákona o sociálnom poistení v znení účinnom v rozhodnom čase „Odvolací orgán preskúma napadnuté rozhodnutie v celom rozsahu. Ak je to nevyhnutné, doterajšie konanie doplní, prípadne zistené nedostatky odstráni.“ 40. Podľa § 218 ods. 2 zákona o sociálnom poistení v znení účinnom v rozhodnom čase „Ak sú na to dôvody, odvolací orgán rozhodnutie zmení alebo zruší, inak odvolanie zamietne a rozhodnutie potvrdí.“ 41. Podľa § 255 ods. 1 zákona o sociálnom poistení v znení účinnom v rozhodnom čase „Za obdobie dôchodkového poistenia sa považuje aj zamestnanie a náhradná doba získané pred 1. januárom 2004 podľa predpisov účinných pred 1. januárom 2004, ak tento zákon neustanovuje inak. Na hodnotenie náhradnej doby ako obdobia dôchodkového poistenia od 1. augusta 2006 sa nevyžaduje splnenie podmienky získania najmenej jedného roka zamestnania.“ VII. Právne posúdenie veci správnym súdom 42. Správny súd v prvom rade posudzoval, či boli splnené podmienky konania a dospel k záveru, že žaloba bola podaná včas (§ 181 ods. 1 SSP), oprávnenou osobou (§ 171 ods. 1 SSP) a je prípustná (najmä § 6 a 7 SSP). 43. Súd napadnuté rozhodnutie preskúmal v medziach žalobných bodov, berúc do úvahy aj neviazanosť súdu žalobnými bodmi (§ 203 ods. 2 SSP), vrátane konania, ktoré predchádzalo jeho vydaniu, pričom vychádzal zo skutkového a právneho stavu, ktorý tu bol v čase právoplatnosti rozhodnutia žalovanej (§ 119 a § 135 ods. 1 SSP). Pri zisťovaní skutkového stavu správny súd vychádzal zo žalovanou predloženého dávkového spisu. 44. Právny zástupca žalobcu na pojednávaní dňa 29.09.2026 uviedol, že žalovaná ignorovala žalobcom predloženú odpoveď od Ministerstva práce a sociálnych vecí ČR, č. j.: A./XXXXXX-XXX/X zo dňa 11.09.2023, a preto žalobca namieta konkrétne obdobia a dôkazy o výpočte starobného dôchodku, konkrétne (i) 01.07.1971 – 31.08.1971 (pracovný pomer v F. G. H.), (ii) 01.04.1980 – 31.10.1983 (práca pri asfaltovaní v J. E. K., (iii) obdobie SOÚ a jeho zaradenie do II. pracovnej kategórie, (iv) obdobie vojenskej služby v I. v I. kategórii funkcií, (v) čestné vyhlásenie svedkov, (vi) pracovné zmluvy a (vii) dokumentáciu a zákon č. 136/1975 Zb., získané z českého MPSV v Prahe. Namietal, že žalovaná založila svoje rozhodnutie na neúplnom zistení skutkového stavu a právneho stavu. Poukázal na to, že žalovaná nevykonala resp. ignorovala ním navrhované dôkazy. Opätovne poukázal na § 274 zákona o sociálnom poistení. Uviedol, že nespochybňuje význam evidencie vedenej zamestnávateľom, ale namieta, že samotná absencia označenia II. pracovnej kategórie v evidenčnom liste bez ďalšieho vylučuje možnosť preukázať rozhodujúce skutkové okolnosti inými dôkazmi. Opätovne namietal nezohľadnenie 69 dní obdobia od 24.06.1971 do 31.08.1971 a čas štúdia na Vojenskej dvojročnej dôstojníckej škole v I.. Poverená zástupkyňa žalovanej na pojednávaní uviedla, že žalovaná trvá na správnosti napadnutého rozhodnutia, ako aj prvostupňového rozhodnutia a žiada žalobu ako nedôvodnú zamietnuť. Uviedla, že dobu od 24.06.1971 do 30.06.1971 nie je možné hodnotiť, pretože nie je preukázaná. Obdobie od 01.04.1980 do 31.10.1983 u zamestnávateľa J. E., K. je hodnotené podľa evidenčného listu dôchodkového zabezpečenia v III. pracovnej kategórii. Doby zamestnania I. a II. pracovnej kategórie sa preukazujú evidenčným listom dôchodkového zabezpečenia vystaveným zamestnávateľom a Sociálna poisťovňa nie je oprávnená zaraďovať zamestnania do pracovných kategórií. Toto oprávnenie patrilo zamestnávateľom na základe rezortných zoznamov. Na základe doplneného dokazovania v odvolacom konaní bolo od právneho nástupcu zamestnávateľa J. E., K., ktorým je J. K., P., zistené, že sa v archíve žiaden záznam potvrdzujúci žalobcom tvrdené skutočnosti nenachádza. Adresu ďalšieho subjektu uchovávajúceho archívne personálne a mzdové podklady bývalých zamestnancov uvedeného zamestnávateľa sa nepodarilo zistiť. 45. Predmetom súdneho prieskumu je rozhodnutie žalovanej, ktorým žalovaná v celom rozsahu zamietla odvolanie žalobcu a potvrdila rozhodnutie správneho orgánu prvého stupňa, ktorým bola zamietnutá žiadosť žalobcu zo dňa 17.10.2023 o prepočítanie starobného dôchodku. Žalobca namietal nezákonnosť napadnutého rozhodnutia žalovanej, najmä z dôvodu nesprávneho ustálenia obdobia dôchodkového poistenia a nesprávneho zaradenia vykonávaných zamestnaní do jednotlivých pracovných kategórií. 46. Medzi účastníkmi konania nebola sporná skutočnosť, že žalobca dosiahol dôchodkový vek podľa § 65 ods. 2 zákona o sociálnom poistení dovŕšením 62 roku veku dňa 06.08.2015. Nebolo sporné ani to, že žalobca je poberateľom výsluhového dôchodku od 01.01.2005, pre účely ktorého bola zhodnotená žalobcovi doba trvania služby v trvaní 14 rokov a 218 dní, získaná v I. kategórii funkcií a 5 rokov v III. pracovnej kategórii (celkovo 19 ukončených rokov služby), a to obdobia od 01.09.1971 do 31.07.1973 (dôstojnícka škola), od 01.08.1973 do 31.07.1979 (profesionálny vojak), od 30.04.1993 do 31.12.1999 (profesionálny vojak) a od 01.01.2000 do 31.12.2004 (profesionálny vojak). Zároveň bol rozhodnutím žalovanej č. XXX XXX XXXX X zo dňa 17.06.2019 žalobcovi priznaný nárok na starobný dôchodok od 06.08.2015 podľa § 64, § 274 a § 82 zákona o sociálnom poistení vo výške 361,00 EUR mesačne. 47. Žiadosťou zo dňa 17.10.2023, doručenou žalovanej 17.10.2023, žalobca požiadal o prepočítanie starobného dôchodku, žiadajúc započítať dobu po skončení Stredného odborného učilišťa F., G. H. od 24.06.1971 do 31.08.1971. Ďalej žiadal, aby práca, ktorú vykonával v období od 01.09.1968 do 31.08.1971 a od 01.04.1980 do 31.10.1983 bola zaradená do II. pracovnej kategórie. Žiadal tiež zohľadnenie dvojročného štúdia na Dvojročnej dôstojníckej škole v I. od 01.09.1971 do 31.07.1973. 48. Na úvod správny súdu uvádza, že ustanovenie § 112 ods. 1 zákona o sociálnom poistení pripúšťa, aby sa prepočítala už právoplatne priznaná dôchodková dávka, ak sa priznala v nižšej sume, ako patrí, alebo sa neprávom odoprela či priznala od neskoršieho dátumu, než od ktorého patrí, s obmedzením najviac tri roky spätne. V dávkových veciach sociálneho poistenia tak absentuje prekážka rei iudicatae, resp. rei administratae. Uvedené ustanovenie nevylučuje (ale naopak predpokladá) vydanie nového rozhodnutia, ak sa zistí, že sa dávka priznala nesprávne. Takéto rozhodnutie pritom nie je viazané na predloženie nových dôkazov zo strany žiadateľa (pozri rozsudok Najvyššieho súdu SR, sp. zn. 9Sk/12/2019 zo dňa 30.10.2019). Na základe tohto ustanovenia tak môže poistenec opakovane žiadať žalovanú o znovu posúdenie (prepočítanie) už priznanej dávky, a to aj bez toho, aby sa medzičasom zmenili pomery, ktoré sú pre ňu rozhodujúce. Takejto žiadosti by neprekážalo ani to, že poistenec proti skoršiemu rozhodnutiu nepodal odvolanie, ani sa nedomáhal jeho preskúmania na súde (pozri rozsudok Najvyššieho správneho súdu SR, sp. zn. 7Ssk/139/2022 zo dňa 29.11.2023 a rozsudok Najvyššieho správneho súdu SR, sp. zn. 7Ssk/4/2024 zo dňa 28.05.2024). 49. Žalobca namietal nezohľadnenie (i) obdobia výkonu vojenskej služby v I. v I. kategórii funkcií od 01.09.1971 do 31.07.1973, (ii) obdobia štúdia na Strednom odbornom učilišti F. G. H., vrátane prázdnin trvajúcich od 01.07.1971 do 31.08.1971 (69 dní v II. pracovnej kategórii) a (iii) zamestnania v J. E. v II. pracovnej kategórii v období od 01.04.1980 do 31.10.1983. 50. K námietke nezohľadnenia obdobia od 01.09.1971 do 31.07.1973 v I. kategórii funkcií, teda v čase navštevovania dôstojníckej školy, správny súd uvádza, že toto obdobie a dosiahnuté príjmy boli žalobcovi zohľadnené pri priznaní nároku na výsluhový dôchodok. Zároveň boli doby poistenia získané v osobitnom systéme dôchodkového poistenia zohľadnené žalobcovi pri priznaní nároku na starobný dôchodok zo všeobecného systému sociálneho poistenia, a to na základe rozsudku Krajského súdu v Trnave, sp. zn. 44Sd/93/2015 zo dňa 03.10.2016, v spojení s rozsudkom Najvyššieho súdu SR, sp. zn. 9So/56/2017 zo dňa 27.03.2019. 51. Žalobca namietal, že mu nebolo zhodnotených 69 dní doby učebného pomeru a na jeho ukončenie nadväzujúcich školských prázdnin od 24.06.1971 do 31.08.1971. Podľa Vyhlásenia o dobe zamestnania a hrubom zárobku na účely dôchodkového poistenia zo dňa 18.11.2019 žalobca vykonával pracovný pomer od 01.07.1971 do 31.08.1971 u zamestnávateľa F. G., H.. Z rozhodnutia žalovanej č. XXX XXX XXXX X zo dňa 23.03.2020 správny súd zistil, že žalobcovi bola po zohľadnení jeho námietok zvýšená týmto rozhodnutím suma starobného dôchodku po započítaní obdobia od 01.07.1971 do 05.08.1971 a od 06.08.1971 do 31.08.1971. Sporným teda ostalo obdobie od 24.06.1971 do 30.06.1971. Žalovaná vo vyjadrení k žalobe uviedla, že dobu zamestnania od 24.06.1971 do 30.06.1971 nie je možné hodnotiť, nakoľko uvedená doba nie je preukázaná. Žalovaná v tejto súvislosti uviedla, že učebný pomer ako dobu zamestnania je možné hodnotiť na základe predloženého evidenčného listu dôchodkového zabezpečenia alebo na základe výučného listu, a to do dňa, ktorým bol vydaný, ak bola záverečná skúška vykonaná do uplynutia učebnej doby. Nakoľko v databáze Sociálnej poisťovne sa za obdobie učebného pomeru evidenčný list dôchodkového zabezpečenia nenachádza, doba učebného pomeru bola pre nárok na starobný dôchodok hodnotená len do vydania výučného listu, t. j. do 23.06.1971. Žalobca tvrdil, že aj uvedené sporné obdobie má byť započítané, pretože sa na Strednom odbornom učilišti F. G. H. sústavne pripravoval na budúce povolanie a táto príprava skončila až ukončením prázdnin 31.08.1971. 52. Podľa predchádzajúcich právnych predpisov pracovného práva a sociálneho zabezpečenia účinných pred 01.01.2004 (najmä podľa § 222 ods. 1 písm. a) zákona č. 65/1965 Zb. Zákonníka práce v znení neskorších predpisov) sa učebný pomer končil záverečnou učňovskou skúškou, prípadne uplynutím učebnej doby. Dňom úspešného vykonania záverečnej skúšky (ktorý je totožný s dátumom uvedeným na výučnom liste, resp. na vysvedčení o záverečnej skúške) teda učebný pomer ako osobitný pracovnoprávny vzťah zanikol priamo zo zákona. Pre nárok na dôchodok (podľa zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v spojení s predchádzajúcimi predpismi, napr. zákonom č. 100/1988 Zb., zákonom č. 121/1975 Zb. a zákonom č. 101/1964 Zb.) sa učebný pomer po skončení povinnej školskej dochádzky považuje za dobu zamestnania (pracovnoprávny vzťah), nie len za dobu štúdia. Pokiaľ je v evidencii Sociálnej poisťovne alebo v podnikovom/štátnom archíve zachovaný Evidenčný list dôchodkového zabezpečenia, Sociálna poisťovňa vychádza z presných údajov evidovaných zamestnávateľom. Ak zamestnávateľ evidoval trvanie vzťahu napríklad až do 30. júna, zhodnotí sa celá doba potvrdená na Evidenčný list dôchodkového zabezpečenia. Ak sa Evidenčný list dôchodkového zabezpečenia v databáze Sociálnej poisťovne nenachádza, poistenec preukazuje absolvovanie učebného pomeru náhradným dokladom – výučným listom (resp. vysvedčením o záverečnej skúške). Keďže výučný list osvedčuje len úspešné vykonanie skúšky k určitému konkrétnemu dňu (a tým zo zákona zánik učebného pomeru podľa § 222 ods. 1 písm. a) Zákonníka práce), Sociálna poisťovňa môže dobu učebného pomeru ako dobu zamestnania zhodnotiť výlučne do dňa vykonania záverečnej skúšky/vystavenia výučného listu. Obdobie po vykonaní záverečnej skúšky (napr. od dňa skúšky v polovici júna do konca júna alebo do 31. augusta) sa už bez ďalšieho dôkazu nemôže hodnotiť ako trvanie učebného pomeru, pretože absentuje právny titul jeho trvania aj doklad o výkone práce. V administratívnom spise sa nachádza pracovná zmluva žalobcu s organizáciou F., G., H., podľa ktorej žalobca nastúpil do práce 01.07.1971. Na výučnom liste z organizácie F., G., H. je uvedené, že žalobca, ktorý uzavrel učebnú – pracovnú zmluvu s uvedenou organizáciou, vykonal pred skúšobnou komisiou záverečnú učňovskú skúšku z učebného odboru 042.5 chladiarenský mechanik dňa 23.06.1971. V administratívnom spise sa nenachádzajú podklady, ktoré by preukazovali, že obdobie od 24.06.1971 do 30.06.1971 mala žalovaná zhodnotiť pre nárok na starobný dôchodok žalobcu. Pokiaľ žalobca predložil žalovanej evidenčný list o dobe zamestnania a zárobku inej osoby (A. N.) za to isté obdobie, v ktorom je uvedené, že táto osoba bola učňom od 01.01.1971 do 30.06.1971, uvedené bez ďalšieho neznamená, že tieto údaje sa vzťahujú aj na prípad žalobcu. Žalovaná postupovala správne, keď zhodnotila učebný pomer len do dňa vydania výučného listu a následne až preukázaný pracovný pomer od 01.07.1971. 53. Žalobca ďalej namietal, že u zamestnávateľa J. E., K. v období od 01.04.1980 do 31.10.1983 pracoval pri ťažkých asfaltérskych prácach, ktoré mali byť zaradené do II. pracovnej kategórie, čo žalovaná neuznala. Obdobie od 01.04.1980 do 31.10.1983 u zamestnávateľa J. E., K. je podľa evidenčného listu dôchodkového zabezpečenia hodnotené v III. pracovnej kategórií. Žalovaná správne argumentovala tým, že evidenčný list dôchodkového zabezpečenia predložený zamestnávateľom Regionálnej národnej poisťovni, Trnava dňa 24.05.1993 je dôkazom o tom, do ktorej pracovnej kategórie boli činnosti vykonávané žalobcom zaradené. Z tohto evidenčného listu jednoznačne vyplýva, že práce vykonávané žalobcom boli zaradené do III. pracovnej kategórie, nie do II. pracovnej kategórie, ako tvrdí žalobca. Bolo na príslušnom rezorte, aby určilo, ktoré zamestnanie zaradí do II. pracovnej kategórie. Zamestnávatelia boli povinní viesť evidenciu zamestnaní I. a II. pracovnej kategórie len vtedy, ak zamestnávali pracovníkov v zamestnaniach, ktoré boli v rezortnom zozname zaradené do I. a II. pracovnej kategórie. Žalobcom predkladané čestné prehlásenia bývalých kolegov o vykonávaní prác pri asfaltovaní komunikácií v období od 01.04.1980 do 31.10.1983 nestačia na preukázanie podstatnej skutočnosti a to, že išlo o práce II. pracovnej kategórie. 54. Nariadenie vlády č. 136/1975 Zb., na ktoré poukazuje žalobca, stanovilo pravidlá, za splnenia ktorých bol príslušný rezort oprávnený konkrétne zamestnania - pracovné pozície zaradiť do rezortného zoznamu pracovných kategórií. Podľa § 14 ods. 1 zákona č. 100/1988 Zb. zamestnania I. a II. pracovnej kategórie sú uvedené v rezortných zoznamoch vydaných pred 01.06.1992. Žalovaná uviedla, že na základe doplneného dokazovania v odvolacom konaní, týkajúceho sa námietky žalobcu vznesenej v odvolaní, o zaradení obdobia dôchodkového poistenia od 01.04.1980 do 31.10.1983 vo zvýhodnenej pracovnej kategórii, u zamestnávateľa J. E., L. M. K., O. H., podľa potvrdenia právneho nástupcu tohto zamestnávateľa, J. K., P., bolo zistené, že sa v archíve žiaden záznam potvrdzujúci uvedenú skutočnosť nenachádza. Žiadnu ďalšiu adresu subjektu uchovávajúceho archívne personálne a mzdové podklady bývalých zamestnancov uvedeného zamestnávateľa sa nepodarilo zistiť, preto uvedenú skutočnosť nepovažovala relevantným spôsobom za preukázanú. 55. Základným dôkazom pre potvrdenie alebo vyvrátenie žalobcom tvrdeného zaradenia zamestnania vykonávaného v období od 01.04.1980 do 31.10.1983 do II. pracovnej kategórie, je evidenčný list dôchodkového zabezpečenia. Zamestnávateľ mal povinnosť v evidenčnom liste dôchodkového zabezpečenia vyznačiť dobu výkonu práce v I. alebo II. kategórii spolu s príslušným rezortným kódom. Sociálna poisťovňa vychádza z údajov v evidenčnom liste, pokiaľ neboli relevantným spôsobom spochybnené alebo opravené. V evidenčnom liste dôchodkového zabezpečenia, ktorý sa nachádza v administratívnom spise, je uvedené, že žalobca po celý čas zamestnania vykonával práce zaradené do III. pracovnej kategórie. Dopytom žalovanej na právneho nástupcu zamestnávateľa bolo zistené, že žiadne doklady, ktoré by osvedčovali zaradenie do II. pracovnej kategórie, sa v archíve bývalého zamestnávateľa nenachádzajú. Okrem čestných vyhlásení svedkov žalobca neoznačil ani nepredložil žiadne iné dôkazy, ktoré by preukazovali sústavné alebo aspoň prevažné vykonávanie prác, ktoré by znamenali zaradenie zamestnania žalobcu u zamestnávateľa J. E., L. M. K., O. H. v období od 01.04.1980 do 31.10.1983 do II. pracovnej kategórie. Pre zaradenie do zvýhodnenej kategórie sa vyžaduje preukázanie sústavného výkonu a časovej prevahy rizikových činností v jednotlivých po sebe idúcich kalendárnych mesiacoch, čo musí korešpondovať s dobovou dokumentáciou zamestnávateľa. Uvedené v tejto veci preukázané nebolo. Námietku nesprávneho zaradenia uvedeného zamestnania žalovanou do III. pracovnej kategórie preto správny súd vyhodnotil ako nedôvodnú. 56. Obdobnú námietku vzniesol žalobca aj vo vzťahu k výkonu práce pre zamestnávateľa F. G., H. v období od 01.09.1968 do 31.08.1971. Žalobca predložil v administratívnom konaní čestné vyhlásenie dvoch svedkov, že žalobca pracoval v období od 01.09.1968 do 30.06.1971 v učebnom pomere ako chladiarenský mechanik v podniku F., G., H., ktorého súčasťou bola práca v prostredí škodlivých plynov – pri opravách chladničiek na metylchlorid, zaradená do II. pracovnej kategórie. Zároveň potvrdili, že žalobca pracoval v období od 01.07.1971 do 30.08.1971 ako mechanik chladiarenských zariadení v podniku F., G., H., ktorého súčasťou bola práca v prostredí škodlivých plynov – pri opravách chladničiek na metylchlorid, zaradená do II. pracovnej kategórie. Z pracovnej zmluvy so zamestnávateľom F., G., H. uzavretej dňa 01.11.1970 (s nástupom do pracovného pomeru 01.07.1971) vyplýva, že žalobca bol prijatý do pracovného pomeru na výkon práce „chlad. mechanik“. Žalobca už v odvolaní proti prvostupňovému rozhodnutiu namietal, že obdobie výkonu práce od 01.09.1968 do 30.08.1971 pre uvedeného zamestnávateľa nebolo žalovanou zohľadnené ako zamestnanie zaradené do II. pracovnej kategórie. Na uvedenú námietku však žalobca nedostal v napadnutom rozhodnutí žiadnu odpoveď. 57. Podľa ustálenej rozhodovacej praxe je pri hodnotení preskúmateľnosti rozhodnutia správneho orgánu potrebné aplikovať v zásade rovnaké princípy ako pri posudzovaní preskúmateľnosti súdnych rozhodnutí a vychádzať z princípu právneho štátu (článok 1 ods. 1 Ústavy SR) a zo zohľadnenia práva na súdnu a inú právnu ochranu (článok 46 Ústavy SR). Právo na uvedenie dostatočných dôvodov je súčasťou práva na spravodlivý proces. Ak žalovaná v odôvodnení nereaguje na zásadnú relevantnú námietku prednesenú žalobcom, je potrebné tento nedostatok považovať za prejav svojvoľnosti postupu a rozhodovacej činnosti žalovanej. Pre úplnosť správny súd uvádza, že uvedenou otázkou sa žalovaná nezaoberala ani v predchádzajúcich rozhodnutiach týkajúcich sa nároku žalobcu na starobný dôchodok. Vzhľadom na to správny súd dospel k záveru, že napadnuté rozhodnutie žalovanej je v tejto časti nepreskúmateľné pre nedostatok dôvodov. 58. Na základe vyššie uvedeného súd dospel k záveru, že napadnuté rozhodnutie žalovanej, ako aj prvostupňové rozhodnutie je potrebné podľa § 191 ods. 1 písm. d) a ods. 3 písm. a) SSP zrušiť a vec vrátiť správnemu orgánu prvého stupňa na ďalšie konanie. Právnym názorom vyjadreným v tomto rozhodnutí je správny orgán viazaný (§ 191 ods. 6 veta prvá SSP). 59. O nároku na náhradu trov konania rozhodol správny súd postupom podľa § 175 ods. 1 SSP a s poukazom na výsledok konania podľa § 167 SSP žalobcovi, ktorý mal v konaní plný úspech, priznal právo na ich náhradu v celom rozsahu. O ich výške bude v zmysle ustanovenia § 175 ods. 2 SSP rozhodnuté po právoplatnosti tohto rozsudku vyšším súdnym úradníkom. Poučenie: Proti tomuto rozhodnutiu je prípustná kasačná sťažnosť. Kasačná sťažnosť musí byť podaná v lehote jedného mesiaca od doručenia tohto rozhodnutia a podáva sa na Správnom súde v Bratislave v počte vyhotovení, zodpovedajúcom počtu účastníkov konania (§ 443 ods. 1 SSP). Lehota na podanie kasačnej sťažnosti je zachovaná, ak počas nej bola kasačná sťažnosť podaná na kasačnom súde (§ 444 SSP). Zmeškanie lehoty na podanie kasačnej sťažnosti nemožno odpustiť (§ 443 ods. 5 SSP). V kasačnej sťažnosti sa musí okrem všeobecných náležitostí podania (ktorému správnemu súdu je určená, kto ju robí, ktorej veci sa týka a čo ňou sleduje, podpis) uviesť a) označenie napadnutého rozhodnutia, b) údaj, kedy napadnuté rozhodnutie bolo sťažovateľovi doručené, c) opísanie rozhodujúcich skutočností, aby bolo zrejmé, v akom rozsahu a z akých dôvodov podľa § 440 sa podáva (ďalej len „sťažnostné body“), d) návrh výroku rozhodnutia (sťažnostný návrh) (§ 445 ods.1 SSP). Kasačnú sťažnosť možno odôvodniť len tým, že správny súd v konaní alebo pri rozhodovaní porušil zákon tým, že a) na rozhodnutie vo veci nebola daná právomoc súdu v správnom súdnictve, b) ten, kto v konaní vystupoval ako účastník konania, nemal procesnú subjektivitu, c) účastník konania nemal spôsobilosť samostatne konať pred správnym súdom v plnom rozsahu a nekonal za neho zákonný zástupca alebo procesný opatrovník, d) v tej istej veci sa už skôr právoplatne rozhodlo alebo v tej istej veci sa už skôr začalo konanie, e) vo veci rozhodol vylúčený sudca alebo nesprávne obsadený správny súd, f) nesprávnym procesným postupom znemožnil účastníkovi konania, aby uskutočnil jemu patriace procesné práva v takej miere, že došlo k porušeniu práva na spravodlivý proces, g) rozhodol na základe nesprávneho právneho posúdenia veci, h) sa odklonil od ustálenej rozhodovacej praxe kasačného súdu, i) nerešpektoval záväzný právny názor, vyslovený v zrušujúcom rozhodnutí o kasačnej sťažnosti alebo j) podanie bolo nezákonne odmietnuté (§ 440 ods. 1 SSP). Dôvod kasačnej sťažnosti uvedený v odseku 1 písm. g) až i) sa vymedzí tak, že sťažovateľ uvedie právne posúdenie veci, ktoré pokladá za nesprávne, a uvedie, v čom spočíva nesprávnosť tohto právneho posúdenia. Dôvod kasačnej sťažnosti nemožno vymedziť tak, že sťažovateľ poukáže na svoje podania pred správnym súdom (§ 440 ods. 2 SSP). Kasačná sťažnosť nie je prípustná, a) ak sa opiera o iné dôvody, ako sú uvedené v § 440, b) ak sa opiera o dôvody, ktoré sťažovateľ neuplatnil v konaní pred správnym súdom, v ktorom bolo vydané napadnuté rozhodnutie, hoci tak urobiť mohol, c) ak smeruje len proti dôvodom rozhodnutia správneho súdu (§ 439 ods. 3 SSP). Sťažnostné body možno meniť len do uplynutia lehoty na podanie kasačnej sťažnosti (§ 445 SSP). Sťažovateľ alebo opomenutý sťažovateľ musí byť v konaní o kasačnej sťažnosti zastúpený advokátom. Kasačná sťažnosť a iné podania sťažovateľa alebo opomenutého sťažovateľa musia byť spísané advokátom. Tieto povinnosti neplatia, ak má sťažovateľ alebo opomenutý sťažovateľ, jeho zamestnanec alebo člen, ktorý za neho na kasačnom súde koná alebo ho zastupuje, vysokoškolské právnické vzdelanie druhého stupňa, ak ide o konania o správnej žalobe podľa § 6 ods. 2 písm. c) a d), ak je žalovaným Centrum právnej pomoci (§ 449 SSP).