{"guid": "2889529e-f248-4125-99ee-efd1d40ac512:717207b1-af8e-45b3-9096-c121e852ebc1", "ecli": "ECLI:SK:NSSR:2018:2016200095.1", "spisova_znacka": "7So/77/2016", "nazov": "Rozsudok Najvyššieho súdu SR sp. zn. 7So/77/2016 z 25. 4. 2018", "citacia": "rozsudok Najvyššieho súdu SR z 25. apríla 2018, sp. zn. 7So/77/2016, ECLI:SK:NSSR:2018:2016200095.1", "identifikacne_cislo": "2016200095", "sud": {"guid": "sud_100", "nazov": "Najvyšší súd", "typ": "najvyssi", "slug": "najvyssi-sud"}, "sudca": "Mgr. Pavel Ištók", "sudca_id": 117, "sudca_url": "https://sk.advokati.digital/judikatura/sudca/mgr-pavel-istok-117", "datum_vydania": "2018-04-25", "forma": "Rozsudok", "povaha": ["Potvrdené"], "oblast": ["Správne právo"], "podoblast": ["Dôchodky"], "merito": null, "pravna_veta": null, "pravna_veta_zdroj": null, "zhrnutie": null, "kolegium": null, "senat": null, "stav": null, "predpisy": [{"iri": "/SK/ZZ/2003/461/#paragraf-71", "nazov": "§ 71 zákona č. 461/2003 Z. z.", "url": "https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2003/461/#paragraf-71", "judikatura_url": "https://sk.advokati.digital/judikatura/predpis/461-2003/paragraf-71"}, {"iri": "/SK/ZZ/2003/461/#paragraf-263a.odsek-5", "nazov": "§ 263a ods. 5 zákona č. 461/2003 Z. z.", "url": "https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2003/461/#paragraf-263a.odsek-5", "judikatura_url": "https://sk.advokati.digital/judikatura/predpis/461-2003/paragraf-263a"}, {"iri": "/SK/ZZ/2003/461/#paragraf-263", "nazov": "§ 263 zákona č. 461/2003 Z. z.", "url": "https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2003/461/#paragraf-263", "judikatura_url": "https://sk.advokati.digital/judikatura/predpis/461-2003/paragraf-263"}], "paragrafy": ["/SK/ZZ/2003/461#paragraf-71", "/SK/ZZ/2003/461#paragraf-263a", "/SK/ZZ/2003/461#paragraf-263"], "ma_text": true, "text_zdroj": "pdf", "pdf_url": "https://obcan.justice.sk/content/public/item/717207b1-af8e-45b3-9096-c121e852ebc1", "zdroj": "infosud", "url": "https://sk.advokati.digital/judikatura/r/ECLI:SK:NSSR:2018:2016200095.1", "api_url": "https://sk.advokati.digital/api/v1/judikatura/ECLI:SK:NSSR:2018:2016200095.1", "text_url": "https://sk.advokati.digital/api/v1/judikatura/ECLI:SK:NSSR:2018:2016200095.1/text", "citacie_n": 0, "text": "Súd:\nSpisová značka:\nIdentifikačné číslo súdneho spisu:\nDátum vydania rozhodnutia:\nMeno a priezvisko sudcu, VSÚ:\nECLI:\n\nNajvyšší súd\n7So/77/2016\n2016200095\n25. 04. 2018\nJUDr. Zdenka Reisenauerová\nECLI:SK:NSSR:2018:2016200095.1\n\nROZSUDOK V MENE\nSLOVENSKEJ REPUBLIKY\nNajvyšší súd Slovenskej republiky v senáte zloženom z predsedníčky senátu JUDr. Violy Takáčovej,\nPhD. a členiek senátu JUDr. Zdenky Reisenauerovej a JUDr. Eriky Čanádyovej v právnej veci\nnavrhovateľky: W., bytom Z. XXX, proti odporkyni: Sociálna poisťovňa, ústredie, so sídlom Bratislava,\nUl. 29. augusta 8 - 10, o invalidný dôchodok, o odvolaní navrhovateľky proti rozsudku Krajského súdu\nv Trnave z 8. júna 2016, č. k. 23Sd/15/2016-59, takto\nrozhodol:\nNajvyšší súd Slovenskej republiky rozsudok Krajského súdu v Trnave z 8. júna 2016, č.k.\n23Sd/15/2016-59, p o t v r d z u j e .\nNavrhovateľke náhradu trov odvolacieho konania n e p r i z n á v a .\nodôvodnenie:\n1.\nKrajský súd napadnutým rozsudkom potvrdil rozhodnutie č. XXX XXX XXXX X zo dňa 18. augusta\n2015 , ktorým odporkyňa podľa § 263 ods. 1 zákona č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení v znení\nzákona č. 310/2006 Z.z. (ďalej len „zákon o sociálnom poistení“) a § 29 zákona č. 100/1988 Zb. o\nsociálnom zabezpečení v znení neskorších predpisov (ďalej len „zák. č. 100/1988 Zb.“) rozhodla o odňatí\ninvalidného dôchodku od 12. septembra 2015. Súčasne rozhodla podľa § 70 ods. 1 a § 82 zákona\no sociálnom poistení. O priznaní invalidného dôchodku od 12. septembra 2015 v sume 163,30 eur\nmesačne a o zániku nároku na čiastočný invalidný dôchodok v nižšej sume rozhodla podľa § 263a ods.\n5 zákona č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení v znení zákona č. 529/2006 Z.z..\nKrajský súd súčasne potvrdil aj rozhodnutie č. XXX XXX XXXX X zo dňa 19. februára 2016, ktorým\nodporkyňa zvýšila sumu invalidného dôchodku od 27. novembra 2015 na 199,00 eur mesačne podľa\n§ 73, § 112 ods. 4 a § 82 zákona o sociálnom poistení. Podľa § 82 zákona o sociálnom poistení a § 1\nopatrenia Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky č. 283/2015 Z.z., ktorým sa\nustanovuje pevná suma zvýšenia dôchodkovej dávky a percento zvýšenia úrazovej renty, od 1. januára\n2016 zvýšila invalidný dôchodok na sumu 200,00 eur mesačne.\nZ odôvodnenia rozsudku krajského súdu vyplýva, že navrhovateľka bola v roku 1991 účastníčkou\ndopravnej nehody v dôsledku hrubého konania vodiča osobného automobilu pod vplyvom alkoholu. Po\nnehode bola s ťažkými zraneniami a v hlbokom bezvedomí prevezená na chirurgické oddelenie Fakultnej\nnemocnice v Trnave. Neskôr bola tri mesiace hospitalizovaná na psychiatrickom oddelení a jej zdravotný\nstav znemožňoval vykonávať akúkoľvek prácu. Dňa 15. júna 1993 bola uznaná za invalidnú (podľa § 29\nods. 3 písm. a/ zákona č. 100/1988 Zb., poznámka odvolacieho súdu).\n\nDlhodobo nepriaznivý zdravotný stav na účely invalidného dôchodku na základe kontrolnej lekárskej\nprehliadky určenej na apríl 2015 bol v správnom konaní posúdený podľa zákona č. 100/1988 Zb. aj\npodľa zákona č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení posudkovou lekárkou sociálneho poistenia Sociálnej\npoisťovne, pobočka Trnava, dňa 23. júna 2015, kedy bola uznaná za invalidnú so 45% mierou poklesu\nschopnosti vykonávať zárobkovú činnosť. Po podaní opravného prostriedku proti rozhodnutiu zo 17.\naugusta 2015 bola opäť posúdená dňa 27. novembra 2015, kedy bola uznaná za invalidnú s 55% mierou\npoklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť.\nV súdnom konaní bol zdravotný stav navrhovateľky posúdený dňa 10. februára 2016. Za rozhodujúce\nzdravotné postihnutie boli určené podľa kapitoly V. položka 1 písm. a/ prílohy č. 4 k zákonu o sociálnom\npoistení duševné choroby a poruchy správania, stredne ťažké formy. Z percentuálneho rozpätia 30-45%\nbola určená 45% miera poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť s navýšením na ostatné\nochorenia o 10%. Celková 55% miera poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť bola určená od\n27. novembra 2015. Podľa zákona č. 100/1988 Zb. zdravotný stav posudzovanej podmieňuje čiastočnú\ninvaliditu podľa § 7 ods. 3 písm. a/ zákona.\nKrajský súd na základe vykonaného dokazovania konštatoval, že navrhovateľka žiadnym relevantným\nspôsobom nespochybnila správnosť ohodnotenia rozhodujúceho zdravotného postihnutia. Predložené\nlekárske nálezy nediagnostikujú iné - nové zdravotné postihnutia, ktoré by neboli predmetom lekárskych\nnálezov, ktoré boli podkladom pre vydanie lekárskeho posudku dňa 24. februára 2016. Pochybnosti\no nesprávnom určení percentuálnej miery poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť, vyvolané\nlen subjektívnym presvedčením navrhovateľky krajský súd nepovažoval za dôvodné. Za iné zdravotné\npostihnutia bolo priznané najvyššie možné zvýšenie o 10%. Krajský súd napadnuté rozhodnutie\n(rozhodnutia) ako vecne správne potvrdil.\nO náhrade trov konania rozhodol podľa § 250l ods. 1 a § 250k OSP tak, že procesne neúspešnej\nnavrhovateľke nárok na náhradu trov konania nepriznal.\n2.\nRozsudok krajského súdu napadla navrhovateľka odvolaním. Krajskému súdu vytýkala nedostatočné\nposúdenie prejednávanej veci, nesprávne aplikovanie zákona č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení.\nZhodne ako v opravnom prostriedku, poukázala na úraz z roku 1991 a na dlhodobo taký nepriaznivý\nzdravotný stav. Zdôraznila, že nie je predpoklad jeho zlepšenia, a preto nesúhlasí s rozhodnutím o\nznížení invalidného dôchodku. Odvolaciemu súdu navrhla rozsudok krajského súdu zrušiť a zrušiť aj\nrozhodnutie odporkyne zo 17. augusta 2015 a opäť prehodnotiť invaliditu.\n3.\nOdporkyňa vo vyjadrení k odvolaniu navrhla, aby odvolací súd rozsudok krajského súdu potvrdil.\nSkutkové okolnosti týkajúce sa rozsahu zdravotného poškodenia navrhovateľky boli dostatočne\nozrejmené príslušnými posudkovými lekármi sociálneho poistenia. Sú z hľadiska skutkového úplné,\ndostatočne podložené odbornými vyšetreniami a nálezmi, ako aj zdravotnou dokumentáciou, sú bez\nnejasností a vnútorných rozporov a vo svojich záveroch sa zhodujú. Nebol preto daný dôvod na ďalšie\ndokazovanie.\n4.\nNajvyšší súd Slovenskej republiky ako súd odvolací (§ 10 ods. 2 OSP v spojení s § 246c ods. 1 veta prvá\nOSP), preskúmal napadnutý rozsudok, ako aj konanie, ktoré mu predchádzalo, v medziach podaného\nodvolania (§ 212 ods. 1 OSP v spojení s § 246c ods. 1 veta prvá OSP), odvolanie prejednal bez\nnariadenia odvolacieho pojednávania (§ 250ja ods. 2 veta prvá OSP), keď deň vyhlásenia rozhodnutia\nbol zverejnený minimálne päť dní vopred na úradnej tabuli a na internetovej stránke Najvyššieho súdu\nSlovenskej republiky www.nsud.sk <http://www.nsud.sk> (§ 156 ods. 1 a ods. 3 OSP v spojení s § 246c\nods. 1 veta prvá a § 211 ods. 2 OSP) a dospel k záveru, že odvolanie navrhovateľky nie je dôvodné.\nPodľa § 491 ods. 1, 2 zák. č. 162/2015 Z.z. Správny súdny poriadok (ďalej len „SSP“), ak nie je\nďalej ustanovené inak, platí tento zákon aj na konania začaté podľa piatej časti Občianskeho súdneho\n\nporiadku predo dňom nadobudnutia jeho účinnosti. Právne účinky úkonov, ktoré v konaní nastali predo\ndňom nadobudnutia účinnosti tohto zákona, zostávajú zachované. Ak sa tento zákon použije na konania\nzačaté predo dňom nadobudnutia účinnosti tohto zákona, nemožno uplatňovať ustanovenia tohto\nzákona, ak by boli v neprospech žalobcu, ak je ním fyzická osoba alebo právnická osoba.\nPodľa § 492 ods. 1, 2 SSP konania podľa tretej hlavy piatej časti Občianskeho súdneho poriadku začaté\npredo dňom nadobudnutia účinnosti tohto zákona sa dokončia podľa doterajších predpisov. Odvolacie\nkonania podľa piatej časti Občianskeho súdneho poriadku začaté predo dňom nadobudnutia účinnosti\ntohto zákona sa dokončia podľa doterajších predpisov.\nPredmetom konania bolo preskúmanie zákonnosti postupu a dvoch rozhodnutí odporkyne č. XXX XXX\nXXXX X zo dňa 18. augusta 2015 a č. XXX XXX XXXX X zo dňa 19. februára 2016. Navrhovateľka\nv konaní pred správnym orgánom a zhodne aj v súdnom konaní namietala zmenu stupňa invalidity z\npôvodne určenej invalidity podľa § 29 zákona č. 100/1988 Zb. na čiastočnú invaliditu podľa § 37 ods. 3\npísm. a/ zákona č. 100/1988 Zb. a invaliditu určenú podľa § 71 ods. 1 zákona o sociálnom poistení.\nPodľa § 263 ods. 1 veta prvá zákona o sociálnom poistení invalidný dôchodok a čiastočný invalidný\ndôchodok, ktoré boli priznané podľa predpisov účinných pred 1. januárom 2004, sa považujú po 31.\ndecembri 2003 za invalidný dôchodok podľa tohto zákona v sume, v akej patrili k 31. decembru 2003 a\nvyplácajú sa aj po tomto dni za podmienok ustanovených predpismi účinnými do 31. decembra 2003,\nak tento zákon neustanovuje inak.\nPodľa § 195 ods. 1 zákona o sociálnom poistení organizačná zložka Sociálnej poisťovne pred vydaním\nrozhodnutia postupuje tak, aby presne a úplne zistila skutočný stav veci, a na ten účel obstará potrebné\npodklady na rozhodnutie.\nPodľa § 263a ods. 5 zákona o sociálnom poistení, ak poistenec uvedený v odsekoch 1 a 2 má nárok na\ninvalidný dôchodok alebo čiastočný invalidný dôchodok podľa zákona účinného do 31. decembra 2003 a\nsúčasne má nárok na výplatu invalidného dôchodku podľa zákona účinného od 1. januára 2004, vypláca\nsa invalidný dôchodok, ktorý je vyšší alebo najvyšší. Pri rovnakej sume týchto dôchodkov vypláca sa\ndôchodok, ktorý si poistenec zvolil. Dňom úpravy výplaty invalidných dôchodkov pre súbeh nárokov na\nich výplatu zaniká nárok na invalidný dôchodok, ktorý sa nevypláca.\nZ dávkového spisu odporkyne vyplýva, že navrhovateľka bola od 3. augusta 1993 invalidná na následky\núrazu podľa § 29 zákona č. 100/1988 Zb.. Z lekárskych správ posudkových lekárov sociálneho poistenia,\nzaložených v posudkovom spise Sociálnej poisťovne, pobočka Trnava, bolo preukázateľne zistené, že u\nposudzovanej navrhovateľky viac rokov nebola potrebná psychiatrická intervencia, neužívala viac rokov\nliečbu. Posudkoví lekári sociálneho poistenia uznali navrhovateľku invalidnou podľa § 29 ods. 3 písm.\na/ zákona č. 100/1988 Zb. aj v roku 2012 a 2013.\nZdravotný stav navrhovateľky posúdila posudková lekárka sociálneho poistenia Sociálnej poisťovne,\npobočka Trnava, dňa 23. júna 2015 na základe vlastného vyšetrenia navrhovateľky a na základe\nlekárskych správ zo psychologického vyšetrenia z 12. apríla 2013, neurologického vyšetrenia z 22.\napríla 2014 a správy z RHB z 15. mája 2015. Za rozhodujúce zdravotné postihnutie určila podľa\nkapitoly XV. choroby podporného a pohybového aparátu, oddiel E dorzopatia, deformujúca dorzopatia\na spondylopatia, položka 3 degeneratívne zmeny na chrbtici a medzistavcových platničkách písm. b/\ns miernym funkčným postihnutím s prejavmi nervového a svalového dráždenia - cervikobrachiálny sy,\nlumbálny syndróm s obmedzením pohybu v postihnutom úseku prílohy č. 4 k zákonu o sociálnom\npoistení. Rozhodujúcemu zdravotnému postihnutiu určila 35% mieru poklesu schopnosti vykonávať\nzárobkovú činnosť, ktorú podľa § 71 ods. 8 zákona o sociálnom poistení zvýšila o 10% pre stav po\nkraniocerebrálnej traume s recidívami migrenóznych bolestí hlavy s kognitívnou a emočnou poruchou na\npodklade úrazu CNS v roku 1991. V posudku uviedla, že podľa posledného psychologického vyšetrenia\nz apríla 2013 neboli preukázané znaky pre depresivitu. V popredí bola kognitívna a emočná porucha na\npodklade úrazu CNS. Na základe uvedeného posúdenia bola od 23. júna 2015 zmenená invalidita na\nčiastočnú podľa § 37 ods. 3 písm. a/ zákona č. 100/1988 Zb. lebo pre dlhodobo nepriaznivý zdravotný\nstav, jej telesné a duševné schopnosti dosahujú polovicu schopností na výkon sústavného zamestnania\nu zdravých občanov. Súčasne od 23. júna 2015 je navrhovateľka invalidná podľa § 71 ods. 1 zákona\n\no sociálnom poistení, lebo pre dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav má pokles schopnosti vykonávať\nzárobkovú činnosť o viac ako 40% v porovnaní so zdravou fyzickou osobou.\nNavrhovateľka podala proti rozhodnutiu zo 17. augusta 2015 č. XXX XXX XXXX X, ktorým bolo\nrozhodnuté o odňatí invalidného dôchodku podľa § 263 ods. 1 zákona o sociálnom poistení a priznaní\ninvalidného dôchodku podľa § 70 ods. 1 zákona o sociálnom poistení na základe 45% miery poklesu\nschopnosti vykonávať zárobkovú činnosť odvolanie. K odvolaniu doplnila nové nálezy: psychiatrické zo\n7. septembra 2015, 7. októbra 2015 a 24. novembra 2015, na základe ktorých bol stav posudzovanej\nhodnotený ako organická afektívna porucha, recidivujúca depresívna porucha, v čase posudzovania\nstredne ťažká epizóda, nastavená na kombinovanú antidepresívnu liečbu. Od septembra 2015 bola\nnovozistená arteriová hypertenzia.\nZdravotný stav tak opäť posúdila posudková lekárka sociálneho poistenia Sociálnej poisťovne, pobočka\nTrnava, dňa 27. novembra 2015 a po preštudovaní zdravotnej dokumentácie určila za rozhodujúce\nzdravotné postihnutie organické duševné poruchy stredne ťažké formy zaradené podľa kapitoly V\npoložka 1 písm. a/ prílohy č. 4 k zákonu o sociálnom poistení s mierou poklesu 45% z percentuálneho\nrozpätia 30-45% s navýšením na ostatné ochorenia o 10%, od 27. novembra 2015. Podľa zákona\nč. 100/1988 Zb. zdravotný stav podmieňuje čiastočnú invaliditu. S týmto posúdením sa stotožnila\naj posudková lekárka sociálneho poistenia v súdnom konaní dňa 10. februára 2016 (za prítomnosti\nprísediaceho lekára psychiatra) aj dňa 10. mája 2016 .\nNovým rozhodnutím z 19. februára 2016, č. XXX XXX XXXX X, bola navrhovateľka uznaná za invalidnú\ndôchodkyňu s 55% mierou poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť od 27. novembra 2015.\nPodľa § 29 ods. 3 a § 37 ods. 3 zákona o sociálnom poistení základnou podmienkou vzniku nároku na\ninvalidný alebo čiastočný invalidný dôchodok je dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav zhoršený na mieru\ninvalidity alebo čiastočnej invalidity.\nV zmysle § 71 ods. 3 a 4 zákona o sociálnom poistení pokles schopnosti vykonávať zárobkovú\nčinnosť sa posudzuje porovnaním telesnej schopnosti, duševnej schopnosti a zmyslovej schopnosti\npoistenca s dlhodobo nepriaznivým zdravotným stavom a telesnej schopnosti, duševnej schopnosti\na zmyslovej schopnosti zdravej fyzickej osoby na základe lekárskych správ a údajov zo zdravotnej\ndokumentácie zdravotníckeho zariadenia a zhodnotenia liečby s určením diagnostického záveru,\nstabilizácie ochorenia, jeho ďalšieho vývoja, ďalšej liečby, pričom sa prihliada na zostávajúcu schopnosť\nvykonávať zárobkovú činnosť, možnosti poskytnutia pracovnej rehabilitácie alebo rekvalifikácie.\nSúd prvého stupňa v prejednávanej veci dostatočne zistil skutkový stav, preto odvolací súd naň v celom\nrozsahu poukazuje (§ 219 ods. 2 OSP). Na doplnenie uvádza nasledovné.\nZo spisov vyplýva, že navrhovateľka bola od roku 1993 invalidná a za účinnosti zákona o sociálnom\nzabezpečení jej bol priznaný invalidný dôchodok podľa § 29 zákona č. 100/1988 Zb. pre stav po úraze\nhlavy. Podľa § 263 ods. 1 zákona o sociálnom poistení sa považuje od 1. januára 2004 invalidný\ndôchodok podľa zákona o sociálnom zabezpečení za invalidný dôchodok podľa zákona o sociálnom\npoistení s poklesom schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť viac ako 71 %.\nZo zdravotnej dokumentácie vyplýva, že na základe žiadosti navrhovateľky z januára 2015 a na základe\nkontrolnej lekárskej prehliadky určenej na apríl 2015 jej zdravotný stav na účely invalidity posúdila MUDr.\nZ. L., posudková lekárka sociálneho poistenia Sociálnej poisťovne, pobočky Trnava, ktorá za účasti\nnavrhovateľky, na základe vlastného vyšetrenia navrhovateľky a na základe podkladov zo zdravotnej\ndokumentácie v lekárskom posudku z 23. júna 2015 zistila, že navrhovateľka už nie je invalidná\npodľa § 29 ods. 3 písm. a/ zákona o sociálnom zabezpečení, ale je čiastočne invalidná podľa § 37\nods. 3 písm. a/ zákona č. 100/1988 Zb., lebo pre dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav jej telesné\na duševné schopnosti dosahujú polovicu schopností na výkon sústavného zamestnania u zdravých\nobčanov. Súčasne k 23. júnu 2015 je invalidná podľa § 71 ods. 1 zákona o sociálnom poistení, lebo\npre dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav má pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac\nako 40% v porovnaní so zdravou fyzickou osobou. Za rozhodujúce zdravotné postihnutie určila choroby\npodporného a pohybového charakteru, ktoré zaradila pod kapitolu XV., oddiel E, položku 3, písmeno b/\nprílohy 4 zákona o sociálnom poistení s mierou poklesu vykonávať zárobkovú činnosť v rozsahu 35 %.\n\nZa iné zdravotné postihnutia, ktoré nie sú rozhodujúcim zdravotným postihnutím, ale svojou podstatou\novplyvňujú funkčný stav organizmu, posudková lekárka navýšila percentuálnu mieru poklesu schopnosti\nzárobkovej činnosti o 10%. Konštatovala, že zdravotný stav posudzovanej nevyžaduje psychiatrickú\nliečebnú intervenciu. Posledné psychologické vyšetrenie bolo z apríla 2013, neboli z neho preukázané\nznaky pre depresivitu.\nK inému záveru dospela posudková lekárka sociálneho poistenia Sociálnej poisťovne, pobočka Trnava,\nv lekárskej správe z 27. novembra 2015, kedy jej navrhovateľka predložila nové odborné vyšetrenia\nzo septembra, októbra a novembra 2015 a žiadala o opätovné posúdenie zdravotného stavu. Po\npreštudovaní zdravotnej dokumentácie zmenila pôvodne určené rozhodujúce zdravotné postihnutie na\norganické duševné poruchy stredne ťažké formy, zaradené do kapitoly V. položka 1 písm. a/ prílohy\nč. 4 k zákonu o sociálnom poistení s mierou poklesu 45% z rozpätia 30-45% s navýšením na ostatné\nochorenia o 10% od 27. novembra 2015. S takýmto posúdením sa stotožnila dňa 10. februára 2016\naj posudková lekárka sociálneho poistenia Sociálnej poisťovne, ústredie, za prítomnosti prísediaceho\npsychiatra. Podľa zákona č. 100/1988 Zb. zdravotný stav podmieňuje čiastočnú invaliditu.\nPodľa názoru odvolacieho súdu o odbornej úrovni, objektívnosti a správnosti záverov posudkových\nlekárov sociálneho poistenia nebolo dôvodu pochybovať. Navrhovateľka síce v odvolaní vyslovila\nnespokojnosť s výškou invalidného dôchodku, ale nekonkretizovala žiadne skutkové a právne dôvody,\nktoré by spochybňovali správu posudkových lekárov a taktiež správnosť výpočtu sumy invalidného\ndôchodku.\nNajvyšší súd Slovenskej republiky sa stotožnil s právnym názorom Krajského súdu v Trnave, že\nrozhodnutia odporkyne o odňatí invalidného dôchodku určeného podľa § 29 zákona č. 100/1988 Zb.\nv roku 1993 a súčasne určení invalidného dôchodku so 45% mierou poklesu schopnosti vykonávať\nzárobkovú činnosť od 12. septembra 2015 a zvýšení invalidného dôchodku od 27. novembra 2015\nna základe 55% miery poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť zodpovedá zákonu, preto\nodvolaniu navrhovateľky nevyhovel a rozsudok Krajského súdu v Trnave potvrdil podľa § 219 ods. 1\nOSP a § 492 ods. 1, 2 SSP, ako vecne správny.\nK novo doloženým lekárskym správam z odborných vyšetrení navrhovateľky, ktoré súdu doručil 5. mája\n2016 odvolací súd poznamenáva, že pokiaľ sa navrhovateľka domnieva, že v jej zdravotnom stave došlo\nk zhoršeniu, môže si podať novú žiadosť o zvýšenie invalidného dôchodku.\nO náhrade trov odvolacieho konania odvolací súd rozhodol podľa § 250k ods.1 a § 151 ods. 1 OSP a\n§ 492 ods. 1, 2 SSP, lebo navrhovateľka nebola v konaní úspešná a odporkyni náhrada trov konania\nzo zákona nepatrí.\nSenát Najvyššieho súdu Slovenskej republiky v danej veci rozhodol pomerom hlasov 3:0 (§ 3 ods. 9\nzákona č. 757/2004 Z.z. o súdoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení účinnom od 1.\nmája 2011).\nPoučenie:\nProti tomuto rozsudku nie je prípustný opravný prostriedok.", "vazby": {"vyrok_vztahy": [{"sz": "23Sd/15/2016", "guid": null, "vztah": "potvrdene"}]}, "cituje": [], "citovane_v": []}