Rozsudok Najvyššieho súdu SR sp. zn. 9So/202/2016 z 31. 1. 2018
Citácia: rozsudok Najvyššieho súdu SR z 31. januára 2018, sp. zn. 9So/202/2016, ECLI:SK:NSSR:2018:1014200995.1
Najvyšší súd | 9So/202/2016 | ECLI:SK:NSSR:2018:1014200995.1 | 2018-01-31 | Rozsudok
Oblasť práva: Správne právo – Dôchodky
Citované ustanovenia: § 82 zákona č. 461/2003 Z. z., § 293z zákona č. 461/2003 Z. z., § 66 ods. 3 zákona č. 461/2003 Z. z., zákon č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení
Zdroj: https://obcan.justice.sk/content/public/item/a95490d9-ca42-4606-b036-2f1f4cba48be
Odkaz: https://sk.advokati.digital/judikatura/r/ECLI:SK:NSSR:2018:1014200995.1
Súd:
Spisová značka:
Identifikačné číslo súdneho spisu:
Dátum vydania rozhodnutia:
Meno a priezvisko sudcu, VSÚ:
ECLI:
Najvyšší súd
9So/202/2016
1014200995
31. 01. 2018
JUDr. Judita Kokolevská
ECLI:SK:NSSR:2018:1014200995.1
ROZSUDOK V MENE
SLOVENSKEJ REPUBLIKY
Najvyšší súd Slovenskej republiky v senáte zloženom z predsedníčky senátu JUDr. Judity Kokolevskej
a členov senátu JUDr. Viery Nevedelovej a Mgr. Viliama Pohančeníka, v právnej veci navrhovateľa:
A.. V. N., bytom L. XXX, zastúpeného JUDr. Danielom Kostolanským, advokátom so sídlom Štúrova
4, Piešťany proti odporkyni: Sociálnej poisťovni, ústrediu, Ul. 29. augusta č. 8, Bratislava, o výšku
starobného dôchodku, na odvolanie navrhovateľa proti rozsudku Krajského súdu v Bratislave z
27.4.2016, č. k. 5Sd/114/2014-41, jednomyseľne takto
rozhodol:
Najvyšší súd Slovenskej republiky rozsudok Krajského súdu v Bratislave z 27.4.2016, č. k.
5Sd/114/2014-41 mení tak, že rozhodnutie odporkyne XXX XXX XXXX X zo dňa 30. 4. 2014, ktorým
odporkyňa navrhovateľovi od 1.1.2012 priznala starobný dôchodok v sume 615,90 eur mesačne,
zvýšený od 1. 1. 2013 na sumu 627,10 eur mesačne a rozhodnutie číslo XXX XXX XXXX X zo dňa
30. 4. 2014, ktorým bol navrhovateľovi od 1. 4. 2013 zvýšený starobný dôchodok na sumu 648,40 eur
mesačne zrušuje a vec vracia odporkyni na ďalšie konanie.
odôvodnenie:
Krajský súd napadnutým rozsudkom č.k 5Sd/114/2014 - 41 zo dňa 27.4.2016 potvrdil uvádzané
rozhodnutia odporkyne a účastníkom náhradu trov konania nepriznal.
Z odôvodnenia napadnutého rozsudku vyplýva, že rozhodnutím číslo XXX XXX XXXX X zo dňa
30.4.2014 odporkyňa postupujúc v intenciách rozsudku Krajského súdu v Bratislave č.k. 10Sd/90/2013
- 73 z 22. 11. 2013, navrhovateľovi od 1. 1. 2012 priznala starobný dôchodok v sume 615,90 € mesačne,
zvýšený od 1. 1. 2013 na sumu 627,10 € mesačne, ktorý rozhodnutím číslo XXX XXX XXXX X zo
dňa 30.4. 2014 následne od 1. 4. 2013 zvýšila na sumu 648,40 € mesačne za obdobie dôchodkového
poistenia získaného počas poberania tohto dôchodku alebo jeho časti. Odporkyňa postupovala podľa
čl. 52 ods. 1 písm. a) a ods. 4 nariadenia (ES) Európskeho parlamentu a Rady č. 883/2004 o koordinácii
systémov sociálneho zabezpečenia v znení nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 988/2009
(ďalej len „čl. 52 nariadenia") a podľa § 65, § 66 ods. 3, § 293z a § 82 zákona č. 461/2003 Z.z. o sociálnom
poistení v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon č. 461/2003 Z.z.").
Navrhovateľ návrhom zo dňa 16.6.2014, doplneným dňa 12.8.2014 žiadal preskúmať obe rozhodnutia
číslo XXX XXX XXXX X zo dňa 30. 4. 2014, tvrdiac, že tieto nerešpektujú rozsudok Krajského súdu v
Bratislave č. 10Sd/90/2013-73 zo dňa 22. 11. 2013 v zmysle ktorého poistenie získané za existencie
spoločného štátu na území Českej republiky do 31.12.1992 nemožno považovať na účely čl. 52
nariadenia len za dobu odpracovanú v cudzine. V tejto súvislosti poukázal na vypracovaný znalecký
posudok z odboru ekonómie v intenciách rozhodnutia krajského súdu, ktorý žiadal zohľadniť a navrhol
napadnuté rozhodnutia zmeniť tak, aby mu bol priznaný starobný dôchodok v súlade so znaleckým
posudkom vo výške 1497,60 € a aby odporkyňa bola zaviazaná vyplatiť mu zročnú časť doposiaľ
nevyplatenej časti dôchodku vo výške rozdielu medzi starobným dôchodkom 1497,60 € a vyplácaným
starobným dôchodkom. Svoje stanovisko doplnil dňa 7.4.2015 tým, že nie je možné, aby akákoľvek
právna skutočnosť odvodená v zákone a ani v medzinárodnej zmluve, ktorá upravuje jeho základné
a osobnostné práva bola posudzovaná podľa právneho poriadku inej krajiny. Poukazoval na to, že
uvedené posudzovanie, že sa doby zabezpečenia považujú za doby zabezpečenia podľa právnych
predpisov Českej republiky majú za následok, že jeho starobný dôchodok je od jeho priznania nižší
približne o 500,00 € mesačne. Právny zástupca navrhovateľa na pojednávaní dňa 27.4.2016 ešte
uviedol že navrhovateľovi bol od 1.1.2016 v súlade s novelou zákona o sociálnom poistení priznaný
kompenzačný príspevok vo výške približne 580 € mesačne a teda tvrdenia odporkyne o dvojitom
zhodnotení ním uplatneného nároku v tomto konaní v oboch systémoch dôchodkového zabezpečenia
sú irelevantné. Upravil petit návrhu v prvej vete tak, že žiada priznať starobný dôchodok v navrhovanej
výške 1497,60 € do 31.12.2015.
Odporkyňa vo svojich písomných vyjadreniach (11.8.2014, 17.10.2014 a 2.12.2014) zotrvala na svojom
stanovisku, že napadnutými rozhodnutiami realizovala rozsudok krajského súdu č. 10Sd/90/2013 73 z 22. 11. 2013 a nárok navrhovateľa na starobný dôchodok a jeho zvýšenie posúdila v súlade
s právnym názorom krajského súdu, podľa ktorého poistenie získané počas existencie spoločného
štátu na území Českej republiky do 31.12.1992 nemožno považovať na účely čl. 52 nariadenia len za
dobu odpracovanú v cudzine a z uvedeného dôvodu navrhovateľovi ako bývalému občanovi Českej
a Slovenskej Federatívnej republiky (ďalej ČSFR), teraz občanovi Slovenskej republiky nemôže byť
na ujmu okolnosť, že došlo k rozdeleniu ČSFR, ktorej právnym nástupcom je aj Slovenská republika
a s občanmi, ktorí získali dôchodkové poistenie do 31. 12. 1992 na území Českej republiky, nie je
možné zaobchádzať inak ako s občanmi, ktorých zamestnávatelia mali počas existencie spoločného
štátu do 31. 12.1992 sídlo na území Slovenskej republiky. Poukázala na to, že zo žiadosti navrhovateľa
o starobný dôchodok a z evidenčných listov dôchodkového zabezpečenia vyplýva, že navrhovateľ bol
ku dňu rozdelenia ČSFR zamestnaný u zamestnávateľa Škoda Auto, Mladá Boleslav so sídlom na
území Českej republiky a Česká správa sociálneho zabezpečenia potvrdila, že navrhovateľ získal dobu
zabezpečenia podľa právnych predpisov Českej republiky od 1.9.1959 do 9.9.1969, od 1.10.1969 do
31.8.1992 a od 15.9.1992 do 1.8.1993. Poukázala na to, že s prihliadnutím na čl. 20 ods. 1 Zmluvy
a skutočnosť, že k 31.12. 1992 bolo sídlo zamestnávateľa na území Českej republiky, všetky doby
zabezpečenia, ktoré navrhovateľ získal pred 1.1.1993, vrátane dôb zamestnania na území Slovenskej
republiky sa považujú za doby zabezpečenia Českej republiky a dôchodok za ne je oprávnená priznať
a vyplácať Česká správa sociálneho zabezpečenia, ktorá dôchodok priznala rozhodnutím č. XXX XXX
XXX z 25. 7. 2013 v znení rozhodnutia č. XXX XXX XXX/XXX-EKO z 9. 9. 2013. Zdôraznila, že ak by bol
navrhovateľovi priznaný starobný dôchodok aj za doby zabezpečenia získané pred 1. 1.1993, ktoré sa
považujú za doby zabezpečenia Českej republiky, došlo by k dvojnásobnému zhodnoteniu týchto dôb, čo
je v rozpore so základným zásadami koordinačných nariadení Európskej únie, ktoré určujú pravidlá na
určenie dôchodkovej dávky tak, aby nedošlo k zhodnoteniu jednej doby poistenia dvakrát a zhodnotenie
dôb získaných pred 1. 1. 1993 by spôsobilo diskrimináciu tých poberateľov dôchodkov, ktorí získali doby
zabezpečenia pred 1. 1. 1993 výlučne u zamestnávateľov so sídlom na území Slovenskej republiky.
Zdôraznila, že Sociálna poisťovňa ako verejnoprávna inštitúcia je povinná dodržiavať právne predpisy
Slovenskej republiky, medzinárodné zmluvy, ktorými je viazaná ako aj právne predpisy Európskej únie a
po vstupe Slovenskej republiky do Európskej únie aj začala v oblasti sociálneho zabezpečenia aplikovať
koordinačné nariadenia Európskej únie, ktoré sú pre Slovenskú republiku v súlade s čl. 7 Ústavy
Slovenskej republiky záväzné a majú prednosť pred zákonmi Slovenskej republiky. Uviedla ďalej, že
rozdelenie spoločného štátu ČSFR a vznik dvoch samostatných nástupníckych štátov je osobitnou
historickou okolnosťou s obmedzeným časovým účinkom na právne vzťahy, ktoré vznikli počas trvania
spoločného štátu a táto historická okolnosť odôvodňuje uplatnenie článku 20 Zmluvy, čo je v súlade s
čl. 8 ods. 1 a prílohou II (ES) Európskeho parlamentu a Rady č. 883/2004 a nie je potrebné skúmať
alternatívu výhodnosti uplatňovania čl. 20. V tejto súvislosti poukázala na rozhodnutia Najvyššieho súdu
Slovenskej republiky č 7So/38/2009 z 26.11. 2009 a 9 So/93/2010 z 8.7. 2011. Poukázala tiež na
ustálenú judikatúru Európskeho súdu pre ľudské práva, podľa ktorej právo na užívanie práv zaručených
Európskym dohovorom o ochrane ľudských práv a základných slobôd bez diskriminácie zaručené v čl.
14 je porušené len vtedy, ak štáty bez objektívneho a rozumného ospravedlnenia zaobchádzajú odlišne
s osobami, v analogických situáciách alebo nezaobchádzajú odlišne s osobami, ktorých situácie sa
citeľne líšia a zdôraznila, že pri určení sumy starobného dôchodku navrhovateľa sa s navrhovateľom
nezaobchádzalo odlišne ako s inými dôchodcami, ktorí sa ocitli v podobnej situácii, a preto navrhovateľ
nebol diskriminovaný. Napadnuté rozhodnutia žiadala ako vecne správne potvrdiť.
Krajský súd vzhľadom na vznesené námietky navrhovateľa v napadnutom rozsudku konštatoval, že
odporkyňa správne aplikovala ustanovenia článku 20 ods. 1 Zmluvy medzi Slovenskou republikou
a Českou republikou o sociálnom zabezpečení navrhovateľovi a článok 16 ods. 1 Správnej dohody
o vykonávaní Zmluvy medzi Slovenskou republikou a Českou republikou o sociálnom zabezpečení,
nakoľko navrhovateľ mal k 31.12.1992 zamestnávateľa na území Českej republiky, a preto nositeľom
poistenia u neho bola jednoznačne Česká správa sociálneho poistenia Praha v Českej republike a nie
odporkyňa.
Krajský súd ďalej konštatoval, že „ v danom prípade sa jedná o nesporové konanie, ktorého
predmetom je iba preskúmanie neprávoplatných rozhodnutí odporkyne a v prípade posúdenia otázok
týkajúcich priznania dávky ako aj jej výšky, resp. ďalších okolností majúcich vplyv na rozhodnutie o
dávke ide o právnu otázku, ktorú súd posudzuje v rámci preskúmavacieho súdneho konania sám.
Vzhľadom na skutočnosť, že vo veci dôchodkového poistenia sa jedná jednoznačne o nesporové
konanie a vo veci dôchodkového poistenia sa súd môže zaoberať len posúdením zákonnosti tých
rozhodnutí odporkyne, ktoré boli v zákonnej lehote napadnuté opravným prostriedkom, súd požiadavku
navrhovateľa, aby mu súd priznal starobný dôchodok v navrhovanej výške 1497,60 € do 31.12.2015
a zaviazal odporkyňu vyplatiť zročnú časť doposiaľ nevyplatenej časti dôchodku vo výške rozdielu
medzi starobným dôchodkom 1497,60 € a vyplácaným starobným dôchodkom neprihliadol, nakoľko
takáto požiadavka nemôže byť predmetom preskúmania súdom a nemá ani oporu v platných právnych
predpisoch (Občiansky súdny poriadok a zákon č. 461/2003 Z.z.) a súd v tomto konaní ani nemôže
určiť odporkyni povinnosti tak ako sa to navrhovateľ domáha". Podľa krajského súdu navrhovateľ
žiadnym spôsobom nepreukázal, že by voči ostatným žiadateľom o dávku sa postupovalo iným
spôsobom ako v jeho prípade, a preto na námietku navrhovateľa, že je diskriminovaný neprihliadol.
Súd ďalej konštatoval, že umožnenie vzniku nároku na vyrovnávací príplatok poistencovi, ktorému bol
priznaný starobný dôchodok bolo riešené až zákonom č. 140/2015 Z.z. , ktorým sa mení a dopĺňa
zákon č. 461/2003 Z.z. účinný od 1.1.2016, a uviedol, že v § 69b až 69d cit. zákona sú upravené
podmienky nároku na vyrovnávací príspevok, jeho výška a trvanie nároku na vyrovnávací príspevok.
Navrhovateľovi až od 1.1.2016 pri splnení podmienok uvedených v ustanovení § 69b ods. 1 môže
vzniknúť nárok na vyrovnávací príspevok. Vzhľadom na skutočnosť, že zákonodarca až od 1.1.2016
pripustil možnosť vzniku nároku na vyrovnávací príspevok, pričom predtým zákon č. 461/2003 Z.z a ani
iný právny predpis takúto možnosť neumožňoval, súd sa nestotožnil s námietkou právneho zástupcu
navrhovateľa, ktorý uviedol, že navrhovateľovi bol až od 1.1.2016 priznaný kompenzačný príspevok a
teda sú irelevantné tvrdenia odporkyne že by došlo k dvojitému zhodnoteniu dôb v oboch systémoch
dôchodkového zabezpečenia t.j. v Českej republike a Slovenskej republike a v Slovenskej republike.
Podľa krajského súdu postup, ktorého sa navrhovateľ domáha, t.j. aby mu boli zhodnotené aj doby
poistenia, ktoré získal na území Českej republiky do 31.12.1992 nemá oporu platných predpisoch
Európskej únie ani v stále platnom čl. 20 ods. 1 Zmluvy medzi Slovenskou republikou a Českou
republikou o sociálnom zabezpečení a čl. 16 ods. 1 Správnej dohody o vykonávaní Zmluvy medzi
Slovenskou republikou a Českou republikou o sociálnom zabezpečení, ktorými je Slovenská republika
viazaná a ktoré majú prednosť pred vnútroštátnymi právnymi predpismi. Vzhľadom na vyššie uvedené
súd napadnuté rozhodnutie odporkyne podľa § 250q ods. 2 O.s.p. potvrdil.
Vo včas podanom odvolaní sa navrhovateľ domáhal preskúmania napadnutého rozsudku krajského
súdu, keďže ho považoval za nepreskúmateľný a v rozpore s platným právnym poriadkom. Poukázal
na to, že krajský súd rozhodol identicky s rozhodnutím, ktoré už bolo vyššie spomínaným rozsudkom
10Sd/90/2013-73 dňa 22.11.2013 zrušené. Navrhovateľ zotrval na svojich námietkach predostretých
už krajskému súdu (vyššie uvedených) pričom poukázal aj na rozsudok Najvyššieho súdu Slovenskej
republiky č.k. 9So/124/2013 zo dňa 25.02.2015, z ktorého právnou úvahou sa stotožnil. Žiadal napadnutý
rozsudok zmeniť, rozhodnutie odporkyne zrušiť a vec jej vrátiť na ďalšie konanie.
Odporkyňa vo vyjadrení k odvolaniu zotrvala na svojom stanovisku považujúc napadnutý rozsudok
krajského súdu za vecne správny a preto ho žiadala potvrdiť.
Dňom 01.07.2016 nadobudol účinnosť zákon č. 162/2015 Z. z. Správny súdny poriadok (ďalej len
„S.s.p."). V zmysle § 492 ods. 1 S.s.p. konania podľa tretej hlavy piatej časti Občianskeho súdneho po
riadku (ďalej len „O.s.p."), začaté predo dňom účinnosti tohto zákona (pred 1. júlom 2016), sa dokončia
podľa doterajších predpisov.
Najvyšší súd Slovenskej republiky ako súd odvolací (§ 10 ods.2 O.s.p.) preskúmal napadnutý rozsudok
a konanie mu predchádzajúce bez nariadenia pojednávania v súlade s § 250ja ods.2 O.s.p. a dospel k
záveru, že odvolanie navrhovateľa je dôvodné.
Spornou medzi účastníkmi konania je otázka nároku navrhovateľa na vyrovnanie rozdielu medzi
vypočítaným starobným dôchodkom v súčte so starobným dôchodkom z Českej republiky a výškou
starobného dôchodku, ktorý by bol vypočítaný len podľa zákona č. 461/2003 Z..z. ak by všetky doby
poistenia boli hodnotené ako doby získané u zamestnávateľa so sídlom na území Slovenskej republiky.
Túto požiadavku navrhovateľa odporkyňa nezohľadnila a v odôvodnení preskúmavaného rozhodnutia
iba skonštatovala, že suma starobného dôchodku navrhovateľa bola určená podľa ustanovení právnych
predpisov a medzinárodných zmlúv platných na území Slovenskej republiky, podľa ktorých je povinná
postupovať, pričom v pôsobnosti Sociálnej poisťovne nie je stanoviť zákonné medze primeraného
hmotného zabezpečenia podľa čl. 39 ods.1 Ústavy Slovenskej republiky.
Nebolo sporné, že všetky doby poistenia navrhovateľ získal v mieste výkonu práce, ktoré sa nachádza
na území Slovenskej republiky. Nebolo sporné ani to, že zamestnávateľ navrhovateľa k 31.12.1992 mal
sídlo na území Českej republiky. Okolnosť, že dňom 1. 1. 1993 došlo k rozdeleniu ČSFR, nemôže byť
navrhovateľovi ako občanovi bývalej ČSFR a teraz občanovi Slovenskej republiky na ujmu. Slovenská
republika je právnym nástupcom ČSFR.
Poistenie, získané do 31.12. 1992 za existencie spoločného štátu na území Českej republiky preto
nemožno považovať len za dobu odpracovanú v cudzine na účely čl.46 nariadenia a z toho dôvodu nie je
možné s takými občanmi zaobchádzať inak ako s občanmi, ktorých zamestnávatelia mali za existencie
spoločného štátu do 31.12.1992 sídlo na území Slovenskej republiky . Taký postup by podľa názoru
odvolacieho súdu bol v rozpore s čl. 12 a čl. 39 ods.1 Ústavy SR č. 460/1992 Zb. Na tom nič nemení okolnosť, že zo žiadneho právneho predpisu
zatiaľ nevyplýva povinnosť odporkyne priznať a vyplácať takej osobe dorovnanie rozdielu medzi výškou
dôchodku, na ktorý by mala nárok v Slovenskej republike ku dňu dovŕšenia dôchodkového veku a výškou
dôchodku, na ktorý má k tomuto dňu nárok v Českej republike. (viď rozsudok Najvyššieho súdu SR
č.k. 9So/200/2011 zo dňa 14.11.2011). Z uvedeného právneho názoru odvolací súd vychádza naďalej
rovnako ako aj z právneho názoru Najvyššieho súdu SR č.k. 9So/124/2013 zo dňa 25.2.2015 na ktorý
správne poukázal aj právny zástupca navrhovateľa. V uvedenom rozsudku najvyšší súd uviedol, že:
„Podľa čl.39 ods.1 Ústavy Slovenskej republiky občania majú právo na primerané hmotné zabezpečenie
v starobe a pri nespôsobilosti na prácu, ako aj pri strate živiteľa.
Okolnosť, že spôsob výpočtu teoretickej výšky starobného dôchodku v Slovenskej republike je v zmysle
čl.47 ods.1 písm. g) nariadenia a čl.20 zmluvy o sociálnom zabezpečení odvodený od priemerných
príspevkov a dôb, hodnotiteľných iba v Slovenskej republike, nie je z pohľadu čl.39 ods.1 Ústavy SR
podstatná. Z článku 39 ods.1 Ústavy SR totiž vyplýva právo občana na primerané hmotné zabezpečenie
v starobe. V kontexte s týmto článkom a zákazom diskriminácie, uvedeným v čl.12 Ústavy SR je
potrebné si uvedomiť, že Slovenská republika je jedným z dvoch nástupníckych štátov Českej a
Slovenskej Federatívnej republiky ako jedného štátu a teda v prípade zamestnania na území ČSFR
u zamestnávateľa, ktorý mal sídlo na území ČSFR, nejde o klasické zamestnanie v cudzine (inom
členskom štáte Európskej únie). Do 31.12.1992 sa doby zamestnania na území Českej republiky i na
území Slovenskej republiky ako členských štátov československej federácie hodnotilo jednotne ako
zamestnanie v tom istom štáte (naposledy podľa zákona č.100/1988 Zb.).
Z hľadiska čl.39 ods.1 Ústavy zamestnanie v Českej republike je možné považovať za zamestnanie v
cudzine až po 31.12.1992, resp. po 30.04.2004 za zamestnanie v inom členskom štáte únie. Z toho
pohľadu je potrebné nazerať aj na starobný dôchodok, priznaný podľa nariadenia a čl.20 zmluvy o
sociálnom zabezpečení tak, že v intenciách uplatnených ustanovení nariadenia a zmluvy ide iba o nárok
na základnú výšku starobného dôchodku v každom z uvedených dvoch nástupníckych štátov ČSFR. V
prípade, že takto určená základná výška dôchodkov ku dňu vzniku nároku na dôchodok v ich súčte po
prepočítaní kurzu mien oboch štátov nedosahuje výšku, ktorá by navrhovateľovi patrila, ak by sa pre
výšku jeho starobného dôchodku započítali nielen všetky doby dôchodkového poistenia získané tak na
území Slovenskej republiky ako aj na území Českej republiky (pred 01.01.1992), ale aj všetky priemerné
príspevky od 01.01.1984 do 31.12.1992 (resp. pri použití § 63 ods.7 zákona o sociálnom poistení
aj pred 01.01.1984), potom tento dôchodok musí byť priznaný v sume, rovnajúcej sa rozdielu medzi
výškou starobného dôchodku, priznaného Českou správou sociálneho zabezpečenia, a takou výškou
dôchodku, ktorá by navrhovateľovi patrila, ak by mu všetky doby poistenia a príspevky do 31.12.1992
bolo hodnotené podľa slovenských právnych predpisov. Okolnosť, že zákon o sociálnom poistení ani iný
právny predpis taký postup doteraz priamo neupravujú, je z hľadiska nároku navrhovateľa na primerané
zabezpečenie v starobe nepodstatná; ak taká úprava chýba, resp. je neúplná, lebo zákonodarca pri
tvorbe právneho predpisu opomenul možné dopady výpočtu dôchodkov podľa medzinárodnej zmluvy,
resp. pokiaľ nereagoval na také dopady, potom pri posudzovaní dôchodkových nárokov navrhovateľa
treba vychádzať priamo z čl.12 a čl.39 ods.1 Ústavy Slovenskej republiky ako základného zákona
Slovenskej republiky. Zákon o sociálnom poistení je všeobecným predpisom v oblasti sociálneho
poistenia zamestnancov v Slovenskej republike. Z jeho pôsobnosti sú čiastočne vyňatí iba policajti,
profesionálni vojaci, hasiči a záchranári v rozsahu, upravenom zákonom č.328/2002 Z.z. o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov a o
zmene niektorých zákonov v znení neskorších predpisov. Dôchodkové poistenie, teda aj starobné
poistenie ako poistenie na zabezpečenie príjmu v starobe a pre prípad úmrtia, vykonáva Sociálna
poisťovňa (§ 120 ods.1 v spojení s § 2 písm. b/ bod 1. zákona o sociálnom poistení). Iný orgán,
ktorý by vykonával všeobecné sociálne poistenie, v Slovenskej republike nie je. Práve z toho dôvodu
podľa názoru odvolacieho súdu je Sociálna poisťovňa v zmysle vyššie uvedeného povinná vypočítať
starobný dôchodok poistencovi aj podľa zákona č.461/2003 Z.z. samostatne a priznať mu ho v takej výške, aby súčet jeho starobných dôchodkov
z Českej republiky a Slovenskej republiky po zohľadnení menového kurzu nebol nižší ako dôchodok
poistenca, ktorý počas svojho produktívneho života získal rovnakú dobu poistenia a rovnaké príjmy
len u zamestnávateľov, ktorí mali sídlo na území Slovenskej republiky. Taký postup je podľa názoru
odvolacieho súdu v súlade s ústavne konformným výkladom právnych predpisov upravujúcich sociálne
poistenie v rámci a v súlade s Ústavou SR. V kontexte s vyššie uvedeným odvolací súd považuje
za potrebné uviesť, že v čase rozdelenia ČSFR a v čase prijatia Zmluvy o sociálnom zabezpečení
platila na území Slovenskej republiky i na území Českej republiky jednotná právna úprava - zákon
č.100/1988 Zb. o sociálnom zabezpečení
v znení neskorších predpisov, takže v prípade výpočtu dôchodkov v ich súčte z oboch republík v
prvopočiatkoch sanepredpokladalo, že by došlo k mínusovým rozdielom na strane slovenských občanov
s bydliskom na území Slovenskej republiky. Výrazná zmena nastala v dôsledku zmien predpisov,
upravujúcich sociálne zabezpečenie v Českej republike a sociálne poistenie v Slovenskej republike v
neskoršom období."
K uvedenému odvolací súd už len poznamenáva, že pokiaľ odporkyňa poukázala na judikatúru ESĽP,
že čl. 14 dohovoru je porušený len vtedy, „ak štáty bez objektívneho a rozumného ospravedlnenia
zaobchádzajú odlišne s osobami v analogických situáciách alebo nezaobchádzajú odlišne s osobami,
ktorých situácie sa citeľne líšia...", potom práve rozdielne zaobchádzanie vidí odvolací súd v tom, že
hoci doby zamestnania dotknuté osoby získali v ČSSR/ČSFR na území Slovenskej republiky, na základe
zmluvy s Českou republikou sú im tieto doby hodnotené inak ako ostatným občanom, ktorí „mali to
šťastie", že ich zamestnávateľ mal k 31.12.1992 sídlo na území Slovenskej republiky.
Pokiaľ ide o znalecký posudok predložený navrhovateľom zrejme ako dôkaz svedčiaci v jeho prospech,
odvolací súd v zhode s názorom krajského súdu uvádza, že v danom prípade ide o právne otázky,
ktoré súd posudzuje v rámci preskúmavacieho súdneho konania sám a preto k uvedenému dôkazu
neprihliadol.
Vzhľadom na uvedené dôvody odvolací súd rozsudok krajského súdu podľa § 250ja ods.3 vety prvej
OSP zmenil a rozhodnutia odporkyne zrušil
a vrátil na ďalšie konanie podľa § 250q ods.2 v spojení s § 250j ods.2 písm. d) OSP.
V ďalšom konaní bude úlohou odporkyne o nároku navrhovateľa na starobný dôchodok a jeho výške
znovu rozhodnúť a priznať mu ho v takej výške, aby súčet jeho starobných dôchodkov z Českej republiky
a Slovenskej republiky po zohľadnení menového kurzu nebol nižší ako dôchodok poistenca, ktorý počas
svojho produktívneho života získal rovnakú dobu poistenia a rovnaké príjmy len u zamestnávateľov, ktorí
mali sídlo na území Slovenskej republiky. Odporkyňa je v ďalšom konaní viazaná právnym názorom
odvolacieho súdu (§ 250ja ods.4 O.s.p. ).
O náhrade trov konania súd nerozhodol, keďže trovy právneho zastúpenia neboli vyčíslené.
Toto rozhodnutie senát prijal pomerom hlasov 3:0.
Poučenie:
Proti tomuto rozsudku nie je prípustný opravný prostriedok.