{"guid": "0b38e6d0-31b7-49b0-8861-f621a7f3383b:41685b33-7403-4112-856f-0e09f229923b", "ecli": "ECLI:SK:NSSR:2014:2010200164.2", "spisova_znacka": "7So/25/2013", "nazov": "Rozsudok Najvyššieho súdu SR sp. zn. 7So/25/2013 z 29. 1. 2014", "citacia": "rozsudok Najvyššieho súdu SR z 29. januára 2014, sp. zn. 7So/25/2013, ECLI:SK:NSSR:2014:2010200164.2", "identifikacne_cislo": "2010200164", "sud": {"guid": "sud_100", "nazov": "Najvyšší súd", "typ": "najvyssi", "slug": "najvyssi-sud"}, "sudca": "JUDr. Elena Závadská", "sudca_id": 392, "sudca_url": "https://sk.advokati.digital/judikatura/sudca/judr-elena-zavadska-392", "datum_vydania": "2014-01-29", "forma": "Rozsudok", "povaha": ["Potvrdené"], "oblast": [], "podoblast": ["Iné"], "merito": null, "pravna_veta": null, "pravna_veta_zdroj": null, "zhrnutie": null, "kolegium": null, "senat": null, "predpisy": [{"iri": "/SK/ZZ/2003/461", "nazov": "zákon č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení", "url": "https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2003/461", "judikatura_url": "https://sk.advokati.digital/judikatura/predpis/461-2003"}, {"iri": "/SK/ZZ/2003/461/#paragraf-219", "nazov": "§ 219 zákona č. 461/2003 Z. z.", "url": "https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2003/461/#paragraf-219", "judikatura_url": "https://sk.advokati.digital/judikatura/predpis/461-2003/paragraf-219"}], "paragrafy": ["/SK/ZZ/2003/461#paragraf-219"], "ma_text": true, "text_zdroj": "pdf", "pdf_url": "https://obcan.justice.sk/content/public/item/41685b33-7403-4112-856f-0e09f229923b", "zdroj": "infosud", "url": "https://sk.advokati.digital/judikatura/r/ECLI:SK:NSSR:2014:2010200164.2", "api_url": "https://sk.advokati.digital/api/v1/judikatura/ECLI:SK:NSSR:2014:2010200164.2", "text_url": "https://sk.advokati.digital/api/v1/judikatura/ECLI:SK:NSSR:2014:2010200164.2/text", "citacie_n": 0, "text": "Súd:\nSpisová značka:\nIdentifikačné číslo súdneho spisu:\nDátum vydania rozhodnutia:\nMeno a priezvisko sudcu, VSÚ:\nECLI:\n\nNajvyšší súd\n7So/25/2013\n2010200164\n29. 01. 2014\nJUDr. Elena Závadská\nECLI:SK:NSSR:2014:2010200164.2\n\nROZSUDOK V MENE\nSLOVENSKEJ REPUBLIKY\nNajvyšší súd Slovenskej republiky v senáte zloženom z predsedníčky senátu JUDr. Eleny Závadskej a\nčleniek senátu JUDr. Júlie Horskej a JUDr. Marianny Reiffovej, v právnej veci navrhovateľa Y. L., bytom v\nE., proti odporkyni Sociálnej poisťovni v Bratislave, Ul. 29. augusta č. 8, o invalidný dôchodok, o odvolaní\nodporkyne proti rozsudku Krajského súdu v Trnave z 11. decembra 2012, č. k. 24Sd/41/2010-80, takto\nrozhodol:\nNajvyšší súd Slovenskej republiky rozsudok Krajského súdu v Trnave z 11. decembra 2012, č. k.\n24Sd/41/2010-80, p o t v r d z u j e .\nÚčastníci nemajú nárok na náhradu trov odvolacieho konania.\nodôvodnenie:\nKrajský súd v Trnave rozsudkom z 11. decembra 2012, č. k. 24Sd/41/2010-80, potvrdil rozhodnutie z\n10. júna 2010 číslo XXX XXX XXXX X, ktorým odporkyňa podľa § 263 ods. 1 zákona č. 461/2003 Z.z.\no sociálnom poistení v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o sociálnom poistení“) zamietla\nžiadosť navrhovateľa o zvýšenie invalidného dôchodku a naďalej mu ponechala invalidný dôchodok,\npriznaný s účinnosťou od 18. augusta 2009 podľa § 70 ods. 1 zákona o sociálnom poistení vo výške\n202,90 € mesačne, zvýšený podľa § 82 ods. 1 zákona o sociálnom poistení a opatrenia Ministerstva\npráce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky č. 413/2009 Z.z. na sumu 209,10 € mesačne\ns účinnosťou od 1. januára 2010, lebo tento dôchodok je vyšší, ako invalidný dôchodok, vyplácaný\npodľa § 37 zákona č. 100/1988 Zb. o sociálnom zabezpečení v znení neskorších predpisov (ďalej len\n„zákon o sociálnom zabezpečení“) v sume 180,90 € s účinnosťou do 18. augusta 2009, podľa právnych\npredpisov, účinných do 31. decembra 2003 vrátane zvýšení podľa § 82 zákona o sociálnom poistení\na považovaný naďalej za invalidný dôchodok podľa zákona o sociálnom poistení s mierou poklesu\nvykonávať zárobkovú činnosť v rozsahu 50 %. Krajský súd rozhodnutia aj postup odporkyne považoval\nza vecne správny z dôvodu, že odporkyňa postupovala podľa § 263a ods. 5 zákona o sociálnom poistení.\nKonanie o návrhu na preskúmanie rozhodnutia odporkyne z 24. novembra 2009 číslo XXX XXX XXXX X\nzastavil, lebo uvedené rozhodnutie odporkyňa nahradila svojím rozhodnutím z 10. júna 2010 číslo XXX\nXXX XXXX X, ktoré sa stalo predmetom súdneho preskúmania.\nProti rozsudku súdu prvého stupňa podal včas odvolanie navrhovateľ a žiadal, aby odvolací súd zmenil\nrozhodnutie krajského súdu, lebo súd rozhodol na základe nedostatočne zisteného skutočného stavu\nveci. Namietal, že zdravotný stav mu nedovoľuje vykonávať žiadne zamestnanie.\nOdporkyňa žiadala napadnutý rozsudok krajského súdu ako vecne správny potvrdiť.\n\nNajvyšší súd Slovenskej republiky ako súd odvolací podľa § 250s v spojení s § 246c Občianskeho\nsúdneho poriadku (ďalej len „OSP“) preskúmal napadnutý rozsudok súdu prvého stupňa spolu s\nkonaním, ktoré mu predchádzalo a dospel k záveru, že odvolaniu navrhovateľa nemožno vyhovieť.\nPodľa § 37 ods. 1 a ods. 3 písm. a) zákona o sociálnom zabezpečení občan má nárok na čiastočný\ninvalidný dôchodok, ak sa stal čiastočne invalidným a bol zamestnaný po dobu potrebnú na nárok na\ntento dôchodok.\nObčan je čiastočne invalidný, ak pre dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav jeho telesné alebo duševné\nschopnosti dosahujú polovicu schopností na výkon sústavného zamestnania u zdravých občanov.\nPodľa § 70 ods. 1 zákona č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov (ďalej\nlen „zákon o sociálnom poistení“) poistenec má nárok na invalidný dôchodok, ak sa stal invalidný, získal\npočet rokov dôchodkového poistenia uvedený v § 72 a ku dňu vzniku invalidity nespĺňa podmienky\nnároku na starobný dôchodok alebo mu nebol priznaný predčasný starobný dôchodok.\nPodľa § 71 ods. 1 zákona o sociálnom poistení poistenec je invalidný, ak pre dlhodobo nepriaznivý\nzdravotný stav má pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 40 % v porovnaní so\nzdravou fyzickou osobou.\nPodľa § 263a ods. 1 písm. b) a c) a ods. 5 zákona o sociálnom poistení poistencovi, ktorému bolo\npreskúmané trvanie invalidity podľa § 263 ods. 2 účinného do 18. júla 2006, Sociálna poisťovňa\npreskúma trvanie invalidity alebo čiastočnej invalidity podľa zákona účinného do 31. decembra 2003, ak\ntento zákon neustanovuje inak, a rozhodne o sume invalidného dôchodku alebo čiastočného invalidného\ndôchodku podľa predpisov účinných do 31. decembra 2003 vrátane zvýšenia dôchodku prislúchajúceho\npodľa zákona účinného od 1. januára 2004, ak po preskúmaní trvania invalidity podľa § 263 ods. 2\núčinného do 18. júla 2006 sa vypláca invalidný dôchodok v sume určenej podľa zákona účinného\nod 1. januára 2004 a trvá nárok na invalidný dôchodok alebo čiastočný invalidný dôchodok podľa\nzákona účinného do 31. decembra 2003, a to od zmeny sumy invalidného dôchodku z dôvodu\npreskúmania trvania invalidity podľa § 263 ods. 2 účinného do 18. júla 2006, alebo o trvaní nároku na\nvýplatu invalidného dôchodku alebo čiastočného invalidného dôchodku v sume určenej podľa predpisov\núčinných do 31. decembra 2003 vrátane zvýšenia dôchodku prislúchajúceho podľa zákona účinného od\n1. januára 2004, ak sa v takto určenej sume vypláca po preskúmaní trvania invalidity podľa § 263 ods. 2\núčinného do 18. júla 2006 a trvá nárok na invalidný dôchodok alebo čiastočný invalidný dôchodok podľa\nzákona účinného do 31. decembra 2003.\nAk poistenec uvedený v odsekoch 1 a 2 má nárok na invalidný dôchodok alebo čiastočný invalidný\ndôchodok podľa zákona účinného do 31. decembra 2003 a súčasne má nárok na výplatu invalidného\ndôchodku podľa zákona účinného od 1. januára 2004, vypláca sa invalidný dôchodok, ktorý je vyšší\nalebo najvyšší. Pri rovnakej sume týchto dôchodkov vypláca sa dôchodok, ktorý si poistenec zvolil.\nDňom úpravy výplaty invalidných dôchodkov pre súbeh nárokov na ich výplatu zaniká nárok na invalidný\ndôchodok, ktorý sa nevypláca.\nZo spisov vyplýva, že rozhodnutím odporkyne z 13. mája 1999 číslo XXX XXX XXXX X bol\nnavrhovateľovi priznaný čiastočný invalidný dôchodok podľa § 37 ods. 1 písm. a) zákona o sociálnom\nzabezpečení vo výške 2 625 Sk mesačne s účinnosťou od 18. júna 1999, následne zvýšený podľa\nprávnych predpisov, účinných do 31. decembra 2003, zvýšený podľa § 82 zákona o sociálnom poistení a\nprepočítaný na sumu 180,90 € ku dňu 18. augusta 2009. Vzhľadom na skutočnosť, že čiastočný invalidný\ndôchodok navrhovateľa sa s poukazom na § 263 ods. 1 zákona o sociálnom poistení považuje naďalej\nza invalidný dôchodok, odporkyňa musela navrhovateľovi priznať invalidný dôchodok po prepočítaní\npodľa § 263a ods. 5 zákona o sociálnom poistení.\n\nV dávkovom spise sa nenachádza podanie navrhovateľa, ktoré by spochybňovalo správnosť záverov\nodporkyne o miere invalidity navrhovateľa.\nPodkladom pre rozhodnutie odporkyne o nároku na invalidný dôchodok navrhovateľa boli závery\nlekárskej správy posudkovej komisie sociálneho zabezpečenia Sociálnej poisťovne pobočky v Trnave\nz 13. októbra 2010. Tieto závery preskúmala posudková komisia sociálneho zabezpečenia Sociálnej\npoisťovne, ústredia so sídlom v Trenčíne a zistila, že navrhovateľ nie je invalidný podľa § 29 ods. 3\npísm. a/ zákona o sociálnom zabezpečení, lebo pre dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav je neschopný\nvykonávať doterajšie alebo iné sústavné zamestnanie, ale je naďalej čiastočne invalidný podľa § 37\nods. 1 písm. a) zákona o sociálnom zabezpečení, lebo pre dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav je\nschopný vykonávať doterajšie alebo iné sústavné zamestnanie len za osobitne uľahčených pracovných\npodmienok, ale je invalidný podľa § 71 ods. 1 zákona o sociálnom poistení, lebo v porovnaní so zdravou\nfyzickou osobou pre dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav má pokles schopnosti vykonávať zárobkovú\nčinnosť o viac ako 40 %.\nSkúmaním invalidity navrhovateľa aj podľa § 71 zákona o sociálnom poistení sa posudkový orgán\ndostatočne zaoberal a zistil, že navrhovateľ je invalidný aj podľa tohto zákonného ustanovenia,\nlebo miera poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť je 45 %. O vecnej správnosti záverov\ntejto posudkovej komisie súd nepochyboval, lebo sú dostatočne doložené vykonaným dokazovaním,\nnajmä obsahom pripojenej zdravotnej dokumentácie a aj skúmaním vyjadrení navrhovateľa o jeho\nnepriaznivom zdravotnom stave. Dôkazy, ktoré by spochybňovali vecnú správnosť, objektívnosť,\nodbornú úroveň a úplnosť záverov tohto posudku súd v konaní nezistil a ani navrhovateľ ani v odvolacom\nkonaní nepredložil dôkazy, ktoré by vecnú správnosť záverov tejto posudkovej komisie spochybňovali.\nZ uvedenej skutočnosti teda vyplýva, že 18. augusta 2009 bol navrhovateľ čiastočne invalidný podľa §\n37 ods. 12 písm. a) zákona o sociálnom zabezpečení a súčasne bol invalidný podľa 71 ods. 1 zákona\no sociálnom poistení s mierou poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť v rozsahu 45 % .\nZ dôvodu, že podľa § 263a ods. 5 zákona o sociálnom poistení vyplýva odporkyni za takýchto okolností\npovinnosť skúmať nárok navrhovateľova na invalidný dôchodok aj podľa § 70 v spojení s § 71 zákona\no sociálnom poistení, aj podľa § 37 zákona o sociálnom zabezpečení, musel súd skúmať, či odporkyňa\ntakéto posúdenie vykonala. Z dávkového spisu zistil , že odporkyňa toto porovnanie výšky nároku\nnavrhovateľa na invalidný dôchodok vykonala a porovnala výšku invalidného dôchodku podľa predpisov\núčinných do 1. januára 2004 s výškou dôchodku, vypočítanou podľa právnych predpisov, účinných po\ntomto dni. Zistila, že invalidný dôchodok navrhovateľa podľa zákona o sociálnom poistení je vyšší, ako\ninvalidný dôchodok navrhovateľa podľa zákona o sociálnom zabezpečení (za ktorý je považovaný jeho\npôvodný čiastočný invalidný dôchodok). Z uvedeného dôvodu zanikol nárok navrhovateľa na invalidný\ndôchodok (čiastočný invalidný dôchodok ) podľa zákona o sociálnom zabezpečení a naďalej mu patrí\ninvalidný dôchodok podľa zákona o sociálnom poistení (vrátane zákonných zvýšení).\nZ dôvodu, že pred rozhodnutím o invalidnom dôchodku odporkyňa riadne zistila skutočný stav veci a\nna jeho základe rozhodla v súlade s platnými právnymi predpismi, jej rozhodnutie považoval odvolací\nsúd rovnako ako súd prvého stupňa za dostatočné a presvedčivé aj v otázke posúdenia výšky\ninvalidného dôchodku navrhovateľa podľa zákona o sociálnom poistení, lebo obsahuje aj porovnanie\nvýšky dôchodku podľa zákona o sociálnom zabezpečení v porovnaní s výškou dôchodku podľa zákona\no sociálnom poistení.\nZ uvedených skutočností vyplýva, že súd prvého stupňa postupoval v súlade so zákonom, keď uvedené\nrozhodnutie odporkyne považoval za vecne správne a preto podľa názoru odvolacieho súdu krajský súd\nnepochybil, keď preskúmavané rozhodnutie odporkyne potvrdil ako vecne správne.\nOdvolací súd preto rozsudok Krajského súdu v Trnave potvrdil podľa § 219 OSP ako vecne správny.\n\nPoučenie:\nProti tomuto rozsudku nie je prípustný opravný prostriedok.", "vazby": {}, "cituje": [], "citovane_v": []}