{"guid": "b3e338f2-2ce1-44b3-b9c6-fd8c27426910:ab56be17-d93c-4330-bb00-8160e19e4e96", "ecli": "ECLI:SK:NSSR:2014:1012200474.1", "spisova_znacka": "7Sžso/5/2013", "nazov": "Rozsudok Najvyššieho súdu SR sp. zn. 7Sžso/5/2013 z 26. 2. 2014", "citacia": "rozsudok Najvyššieho súdu SR z 26. februára 2014, sp. zn. 7Sžso/5/2013, ECLI:SK:NSSR:2014:1012200474.1", "identifikacne_cislo": "1012200474", "sud": {"guid": "sud_100", "nazov": "Najvyšší súd", "typ": "najvyssi", "slug": "najvyssi-sud"}, "sudca": "JUDr. Elena Závadská", "datum_vydania": "2014-02-26", "forma": "Rozsudok", "povaha": ["Potvrdené"], "oblast": [], "podoblast": ["Iné"], "merito": null, "pravna_veta": null, "pravna_veta_zdroj": null, "zhrnutie": null, "kolegium": null, "senat": null, "predpisy": [{"iri": "/SK/ZZ/2003/461/#paragraf-250k.odsek-1", "nazov": "§ 250k ods. 1 zákona č. 461/2003 Z. z.", "url": "https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2003/461/#paragraf-250k.odsek-1", "judikatura_url": "https://sk.advokati.digital/judikatura/predpis/461-2003/paragraf-250k"}, {"iri": "/SK/ZZ/2003/461/#paragraf-224.odsek-1", "nazov": "§ 224 ods. 1 zákona č. 461/2003 Z. z.", "url": "https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2003/461/#paragraf-224.odsek-1", "judikatura_url": "https://sk.advokati.digital/judikatura/predpis/461-2003/paragraf-224"}, {"iri": "/SK/ZZ/2003/461", "nazov": "zákon č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení", "url": "https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2003/461", "judikatura_url": "https://sk.advokati.digital/judikatura/predpis/461-2003"}], "paragrafy": ["/SK/ZZ/2003/461#paragraf-250k", "/SK/ZZ/2003/461#paragraf-224"], "ma_text": true, "text_zdroj": "pdf", "pdf_url": "https://obcan.justice.sk/content/public/item/ab56be17-d93c-4330-bb00-8160e19e4e96", "zdroj": "infosud", "url": "https://sk.advokati.digital/judikatura/r/ECLI:SK:NSSR:2014:1012200474.1", "api_url": "https://sk.advokati.digital/api/v1/judikatura/ECLI:SK:NSSR:2014:1012200474.1", "text_url": "https://sk.advokati.digital/api/v1/judikatura/ECLI:SK:NSSR:2014:1012200474.1/text", "citacie_n": 0, "text": "Súd:\nSpisová značka:\nIdentifikačné číslo súdneho spisu:\nDátum vydania rozhodnutia:\nMeno a priezvisko sudcu, VSÚ:\nECLI:\n\nNajvyšší súd\n7Sžso/5/2013\n1012200474\n26. 02. 2014\nJUDr. Elena Závadská\nECLI:SK:NSSR:2014:1012200474.1\n\nROZSUDOK V MENE\nSLOVENSKEJ REPUBLIKY\nNajvyšší súd Slovenskej republiky v senáte zloženom z predsedníčky senátu JUDr. Eleny Závadskej\na členiek senátu JUDr. Mariany Reiffovej a JUDr. Júlie Horskej, v právnej veci žalobcu C. U. IČO:\nCg.05-09-017581, Maďarská republika, zastúpený JUDr. Ladislavom Csákóm, advokátom so sídlom\nv Rožňave, Hviezdoslavova ul č. 4, proti žalovanej Sociálnej poisťovni v Bratislave, Ul. 29. augusta\nč. 8, o preskúmanie zákonnosti rozhodnutia žalovanej z 31. januára 2012, číslo 10874-2/2012-BA, na\nodvolanie žalobcu, ako aj žalovanej, proti rozsudku Krajského súdu v Nitre z 27. septembra 2012, č.k.\n26S/33/2012-43, takto\nrozhodol:\nNajvyšší súd Slovenskej republiky rozsudok Krajského súdu v Nitre z 27. septembra 2012, č.k.\n26S/33/2012-43, v časti, týkajúcej sa zrušenia rozhodnutia žalovanej z 31. januára 2012, číslo\n10874-2/2012-BA, p o t v r d z u j e .\nV časti, týkajúcej sa náhrady trov konania rozsudok Krajského súdu v Nitre z 27. septembra 2012, č.k.\n26S/33/2012-43, m e n í tak, že žalovaná je povinná zaplatiť žalobcovi náhradu trov konania vo výške\n620,90 € do rúk právneho zástupcu žalobcu JUDr. F., so sídlom v Rožňave, Hviezdoslavova ul. č. 4,\ndo troch dní od právoplatnosti rozsudku.\nŽalovaná je povinná zaplatiť žalobcovi a trovy odvolacieho konania vo výške 323,96 € do rúk právneho\nzástupcu žalobcu JUDr. Ladislava Csáka, so sídlom v Rožňave, Hviezdoslavova ul. č. 4, do troch dní\nod právoplatnosti rozsudku.\nodôvodnenie:\nKrajský súd v Nitre rozsudkom z 27. septembra 2012, č.k. 26S/33/2012-43, zrušil rozhodnutie žalovanej\nz 31. januára 2012, číslo 10874-2/2012-BA podľa § 250j ods. 2 písm. d) OSP, a vec jej vrátil na\nďalšie konanie. Žalovanej uložil povinnosť zaplatiť žalobcovi náhradu trov konania vo výške 686,90 €.\nNapadnutým rozhodnutím žalovanej bolo zamietnuté odvolanie žalobkyne a potvrdené rozhodnutie\nSociálnej poisťovne, pobočky v Topoľčanoch z 15. augusta 2011 číslo 32062/2011-TO, podľa ktorého\npánovi O., občanovi Maďarska, vzniklo 18. mája 2007 povinné nemocenské poistenie, povinné\ndôchodkové poistenie a povinné poistenie v nezamestnanosti (krajský súd v písomnom vyhotovení\nopakovane nesprávne uviedol slovo „nevzniklo“, čo odvolací súd vzhľadom na obsah odôvodnenia\npovažoval za zrejmú nesprávnosť).\nV odôvodnení uviedol, že vo výrokovej časti rozhodnutia správny orgán rieši otázku vzniku takéhoto\npoistenia, na čo v odôvodnení nadväzuje citácia § 20 písm. a) zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom\npoistení v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon o sociálnom poistení“), v zmysle ktorého\n\npovinné nemocenské poistenie, povinné dôchodkové poistenie a povinné poistenie v nezamestnanosti\nzamestnanca vzniká fyzickej osobe v pracovnom pomere odo dňa vzniku pracovného pomeru a zaniká\ndňom skončenia pracovného pomeru. V ďalšej časti odôvodnenia však už správny orgán neuviedol, ako\ncitované ustanovenie v danej veci aplikoval.\nKrajský súd ďalej uviedol, že z preskúmavaného rozhodnutia nemožno zistiť, na akom základe 18. mája\n2007 zamestnancovi žalobcu vznikol pracovný pomer a kto bol jeho subjektom, keď v administratívnom\nspise sa údaj o tomto pracovnom vzťahu nenachádza. Vyjadrenia účastníkov konania podľa názoru\nkrajského súdu preukazujú, že zamestnancom žalobcu bol pán O. a že jeho pracovný pomer so\nžalobcom nevznikol v deň, keď začal vykonávať prácu na území Slovenskej republiky. Správny orgán\nskúmal, právo ktorého štátu treba v danej veci použiť, ale nezaoberal sa otázkou, na základe akých\nskutočností, úvah a ustanovení hmotnoprávnych predpisov dospel k záveru, že zamestnancovi žalobcu\npánovi O. 18. mája 2007 vzniklo povinné poistenie. Z rozhodnutia správneho orgánu tiež nevyplýva\nustanovenie právneho predpisu na základe ktorého rozhodol. Podľa názoru krajského súdu týmto\npostupom žalovaná aj správny orgán prvého stupňa znemožnili žalobcovi, aby mohol z rozhodnutia\nzistiť, či, kedy a na základe akého zákonného ustanovenia mu povinné poistenie vzniklo alebo zaniklo.\nProti rozsudku krajského súdu podala včas odvolanie žalovaná a žiadala, aby odvolací súd rozsudok\nkrajského súdu zrušil a vec mu vrátil na ďalšie konanie. V prípade, ak odvolací súd nevyhovie odvolaniu,\nžalovaná žiadala zmeniť rozsudok v časti výroku o trovách konania tak, že je povinná zaplatiť náhradu\ntrov vo výške 620,90 eur do troch dní od právoplatnosti rozsudku.\nNamietala, že žalobca je agentúrou dočasného zamestnávania so sídlom v Maďarsku, a dotknutí\nzamestnanci žalobcu (v konkrétnom prípade pán György Viczián) vykonávali práce v období uvedenom\nv prílohe Zmluvy o dočasnom pridelení pracovníkov na území Slovenskej republiky v spoločnosti\nVALSABBIA SLOVAKIA, spol. s r.o., Bánovce nad Bebravou, a preto bolo nevyhnutné určiť uplatniteľný\nprávny poriadok na základe príslušného koordinačného nariadenia a následne ho aplikovať pri vzniku,\nresp. zániku povinného nemocenského poistenia, povinného dôchodkového poistenia a povinného\npoistenia v nezamestnanosti. Uviedla, že všeobecné pravidlo, na základe ktorého sa určí v oblasti\nsociálneho zabezpečenia uplatniteľné právo, je uvedené v článku 13 (2) (a) nariadenia o uplatňovaní\nsystémov sociálneho zabezpečenia na zamestnancov a ich rodiny, ktorí sa pohybujú v rámci\nspoločenstva v znení neskorších zmien a doplnkov, na základe ktorého zamestnanec zvyčajne podlieha\nsystému sociálneho zabezpečenia členského štátu, v ktorom vykonáva svoju činnosť, a to aj napriek\nskutočnosti, že má bydlisko na území iného členského štátu, alebo že sa sídlo alebo miesto podnikania\npodniku alebo jednotlivca, ktorý ho zamestnáva, nachádza na území iného členského štátu. Z tejto\nvšeobecnej zásady nariadenie ustanovuje výnimky v článku 14 (1) (a), ktorý sa vzťahuje na vyslaných\nzamestnancov a v článku 17 nariadenia.\nČlánok 14 (1) (a) nariadenia upravuje inštitút vyslania. Zamestnanci sa počas doby vyslania preukazujú\nv štáte vykonávania zamestnania formulárom E 101 (potvrdenie o uplatniteľnej legislatíve), ktorý vystaví\nvysielajúci štát, a na základe ktorého zamestnanec podlieha naďalej právnym predpisom vysielajúceho\nštátu, ak ho zamestnávateľ dočasne vyslal vykonávať činnosť na územie iného členského štátu\n(prijímajúci štát). Zamestnancovi žalobcu vysielajúci štát (teda Maďarsko) nevystavil, formulár E 101, a\nvýnimka podľa článku 17 nariadenia, ktorú by po vzájomnej dohode s Ministerstvom práce, sociálnych\nvecí a rodiny Slovenskej republiky mohol udeliť vecne príslušný úrad v Maďarsku, tiež nebola udelená.\nZ tohto dôvodu žalovaná nebola oprávnená pri určení uplatniteľnej legislatívy vychádzať z článku 14\n(1) (a) nariadenia. Na túto skutočnosť žalovanú upozornila listom z 30. novembra 2009 maďarská\ninštitúcia sociálneho zabezpečenia „Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP), Nemzetközi és\nEurópai Integrációs Föosztálky, Budapešť“. Žalovaná preto dospela k názoru, že sa na uvedeného\nzamestnanca žalobcu, ktorý v období od 18. mája 2007 do 20. júna 2007 vykonával činnosť na území\nSlovenskej republiky, vzťahuje v oblasti sociálneho zabezpečenia právny poriadok Slovenskej republiky.\nV danom prípade považovala za postačujúcu skutočnosť, že vykonával práce na území iného členského\nštátu Európskej únie bez ohľadu na skutočnosť, že jeho pracovný pomer vznikol podľa maďarských\nprávnych predpisov. Podľa názoru žalovanej na zamestnanca žalovanej sa vzťahoval osobný rozsah\nnemocenského poistenia, dôchodkového poistenia a poistenia v nezamestnanosti bol podľa § 14, § 15\n\na § 19 zákona o sociálnom poistení. Navyše, žalobca nebol rozhodnutím a postupom žalovanej ukrátený\nna svojich právach, čo je nevyhnutným predpokladom na podanie žaloby.\nVo vzťahu k výroku o trovách konania žalovaná namietala, že podľa § 4 ods. 1 písm. c) zákona č. 71/1992\nZb. o súdnych poplatkoch a poplatku za výpis z registra trestov v znení neskorších predpisov (ďalej\nlen „zákon o súdnych poplatkoch“) je predmetné konanie od poplatku oslobodené, a preto by mala byť\nzaviazaná uhradiť len trovy právneho zastúpenia.\nProti rozsudku krajského súdu v časti týkajúcej sa trov konania, podal včas odvolanie aj žalobca.\nNamietal, že prvostupňový súd mu nepriznal právo na náhradu trov konania za jeden úkon, a to za\npísomné stanovisko k vyjadreniu žalovanej k žalobe.\nŽalobca navrhol napadnutý rozsudok krajského súdu vo veci samej potvrdiť ako vecne správny a žiadal\npriznať právo na náhradu trov konania. Uviedol, že rozhodnutím žalovanej bol na svojich právach\nukrátený už len tým, že odvodová povinnosť by bola v Maďarsku a na Slovensku rozdielna, čím sa\ndotýka jeho ústavou garantovaného práva vlastniť majetok. Podľa jeho názoru žalobca splnil podmienky,\nuvedené vo výnimke, v zmysle ktorej podľa nariadenia podlieha predpisom prvého členského štátu,\nak predpokladané trvanie práce zamestnanca na Slovensku neprekročí 12 mesiacov. Nevyplnenie\nformulárov, na ktoré poukazuje žalovaná označil za formálny administratívny dôvod, ktorý možno\nkonvalidovať.\nNajvyšší súd Slovenskej republiky ako súd odvolací podľa § 10, § 246c a § 250ja OSP preskúmal\nnapadnutý rozsudok súdu prvého stupňa spolu s konaním, ktoré mu predchádzalo a dospel k záveru,\nže odvolanie žalovanej bolo dôvodné len v časti týkajúcej sa trov konania a odvolanie žalobcu nebolo\npodané dôvodne.\nPodľa § 247 ods. 1 OSP podľa ustanovení tejto hlavy sa postupuje v prípadoch, v ktorých fyzická alebo\nprávnická osoba tvrdí, že bola na svojich právach ukrátená rozhodnutím a postupom správneho orgánu,\na žiada, aby súd preskúmal zákonnosť tohto rozhodnutia a postupu.\nPodľa § 248 OSP súdy nepreskúmavajú\na) rozhodnutia správnych orgánov predbežnej povahy a procesné rozhodnutia týkajúce sa vedenia\nkonania,\nb) rozhodnutia, ktorých vydanie závisí výlučne od posúdenia zdravotného stavu osôb alebo technického\nstavu vecí, ak samy osebe neznamenajú právnu prekážku výkonu povolania, zamestnania alebo\npodnikateľskej alebo inej hospodárskej činnosti,\nc) rozhodnutia o nepriznaní alebo odňatí odbornej spôsobilosti právnickým osobám alebo fyzickým\nosobám, ak samy osebe neznamenajú právnu prekážku výkonu povolania alebo zamestnania,\nd) rozhodnutia správnych orgánov, ktorých preskúmanie vylučujú osobitné zákony.\nSociálne poistenie zamestnancov, pohybujúcich sa v rámci Európskej únie v relevantnom období\nupravovalo nariadenie Rady (EHS) č. 1408/71 zo 14. júna 1971 o uplatňovaní systémov sociálneho\nzabezpečenia na zamestnancov a ich rodiny, ktorí sa pohybujú v rámci spoločenstva (ďalej len\n„nariadenie“).\nV zmysle II. hlavy, článku 13 (9) ods. 1 nariadenia osoby, na ktoré sa vzťahuje toto nariadenie, podliehajú\nprávnym predpisom len jedného členského štátu.\n\nPodľa článku 13 (9) ods. 2 písm. a) nariadenia, pokiaľ články 14 až 17 neustanovujú inak, na osobu\nzamestnanú na území jedného členského štátu sa vzťahujú právne predpisy tohto štátu dokonca aj\nvtedy, ak má bydlisko na území iného členského štátu alebo ak sa sídlo alebo miesto podnikania podniku\nalebo fyzickej osoby, ktorá ho zamestnáva, nachádza na území iného členského štátu.\nPodľa článku 14 ods. 1 písm. a) nariadenia článok 13 ods. 2 písm. a) sa použije s nasledujúcimi\nvýnimkami a výhradami: osoba, ktorá je zamestnaná na území členského štátu podnikom, pre ktorý\nzvyčajne pracuje, a ktorá je vyslaná týmto podnikom na územie iného členského štátu, aby tam\nvykonávala prácu pre tento podnik, naďalej podlieha právnym predpisom prvého členského štátu za\npredpokladu, že predpokladané trvanie tejto práce neprekročí 12 mesiacov a že nie je vyslaná s cieľom,\naby nahradila inú osobu, ktorá ukončila dobu svojho vyslania.\nZo spisov vyplýva, že žalobca žiadal o preskúmanie rozhodnutia žalovanej v spojení s prvostupňovým\nrozhodnutím jej pobočky o vzniku povinného nemocenského poistenia, povinného dôchodkového\npoistenia a povinného poistenia v nezamestnanosti zamestnancovi žalobcu, pánovi Vicziánovi\nGyörgymu, občanovi Maďarska s účinnosťou od 18. mája 2007.\nPred posudzovaním vecnej správnosti rozsudku súdu prvého stupňa musel odvolací súd skúmať,\nči žalobca bol rozhodnutím a postupom žalovanej ukrátený na svojich právach, čo je podľa názoru\nžalovanej nevyhnutným predpokladom na podanie žaloby.\nNajvyšší súd Slovenskej republiky v tejto súvislosti uvádza, že podľa druhej hlavy piatej časti\nObčianskeho súdneho poriadku súdy rozhodujú o žalobách proti rozhodnutiam a postupom správnych\norgánov, pričom platí, že súdy v zásade preskúmavajú všetky rozhodnutia správnych orgánov s\nvýnimkou tých, ktoré zákon výslovne zo súdneho prieskumu vylučuje. Rozhodnutia, ktoré súdy\nnepreskúmavajú, a teda sú zo súdneho prieskumu vylúčené, sú taxatívne vymedzené\nv § 248\nObčianskeho súdneho poriadku. Preskúmavané rozhodnutie žalovanej však nezodpovedá žiadnemu z\nkritérií, uvedených v tomto ustanovení.\nRozhodnutie žalovanej deklaruje vzniku sociálneho poistenia k určitému dňu vo vzťahu k zamestnancovi\nžalobcu, čo má priamy dopad na povinnosti žalobcu ako zamestnávateľa tohto zamestnanca podľa\nzákona o sociálnom poistení (napr. ako platiteľa poistného), a preto predmetom súdneho preskúmania\nje rozhodnutie, ktorým môžu byť práva, právom chránené záujmy alebo povinnosti žalobcu priamo\ndotknuté. Následne je už predmetom samotného súdneho preskúmania skutočnosť, či bol žalobca\nukrátený na svojich právach.\nV konaní nebolo dostatočne preukázané, či zamestnanec žalobcu, ktorý vykonával na základe Zmluvy o\ndočasnom pridelení pracovníkov na území Slovenskej republiky prácu v období od 18. mája 2007 do 20.\njúna 2007, podlieha v oblasti sociálneho zabezpečenia právnym predpisom Slovenskej republiky alebo\nprávnym predpisom Maďarska.\nZ dôvodov rozhodnutia žalovanej súd zistil, že žalobca je personálnou agentúrou so sídlom v Maďarsku,\nktorá na základe Zmluvy o dočasnom pridelení pracovníkov prideľovala svojich zamestnancov prijatých\nv Maďarsku na výkon činností na území Slovenskej republiky v spoločnosti VALSABBIA SLOVAKIA,\nspol. s r. o. so sídlom v Bánovciach nad Bebravou, Partizánska ul. č. 73.\nNa základe uvedenej Zmluvy o dočasnom pridelení pracovníkov vykonával pán György Viczián činnosť\nna území Slovenskej republiky od 18. mája 2007. Vysielajúci štát mu však nevystavil formulár E\n101, na základe ktorého by tento zamestnanec podliehal právnemu poriadku vysielajúceho štátu,\nteda Maďarska, a ktorý by zbavil zamestnanca a zamestnávateľa plniť povinnosti v oblasti sociálneho\nzabezpečenia v členskom štáte, v ktorom vykonával činnosť.\n\nNa podklade uvedených skutočností žalovaná vyslovila názor, že na pána Györgyho Vicziána sa\nvzťahuje v oblasti sociálneho zabezpečenia od 18. mája 2007 právny poriadok Slovenskej republiky s\nodkazom na článok 13 (2) (a) nariadenia, teda jeho použitie odôvodňuje všeobecné pravidlo, určujúceho\nuplatniteľnú legislatívu podľa miesta výkonu práce.\nNajvyšší súd Slovenskej republiky však dospel k záveru, že žalovaná nepostupovala v konaní tak, aby\npresne a úplne zistila skutočný stav veci. V administratívnom spise chýba pracovná zmluva uzatvorená\nmedzi žalobcom a zamestnancom žalobcu, ktorá by preukazovala deň vzniku pracovného pomeru ako aj\ndohodnuté miesto výkonu práce dotknutého zamestnanca, aby bolo možné zistiť najmä skutočnosť, na\núzemí ktorého členského štátu je dotknutý zamestnanec žalobcu zamestnaný. Bez objasnenia uvedenej\nskutočnosti nie je možné aplikovať ustanovenie článku 13 (2) (a) nariadenia.\nMožno súhlasiť s právnym názorom žalobcu, podľa ktorého sa považuje za formalitu vystavenie\nformulára E 101, o čom svedčí už aj názov článku 11 vykonávacieho nariadenia č. 574/72 (formality\nv prípade vyslania zamestnanca na iné miesto podľa článku 14 ods. 1 a 14b 81 nariadenia a v\nprípade dohôd uzatvorených v súlade s článkom 17 nariadenia). V žiadnom prípade však nemožno bez\nďalšieho skúmania podmienok (upravených v rozhodnutí Správnej komisie Európskych spoločenstiev\npre sociálne zabezpečenie migrujúcich pracovníkov č. 181 z 13. decembra 2000) vysloviť záver, podľa\nktorého ak vysielajúci štát zamestnancovi nevystavil formulár E 101, dokladujúci skutočnosť, že na jeho\nzáklade dotknutý zamestnanec podlieha legislatíve vysielajúceho štátu, sa na zamestnanca vzťahuje\nprávny poriadok Slovenskej republiky.\nŽalovaná charakteru formulára E 101 dostatočnú pozornosť nevenovala. Z rozhodnutia správnej komisie\nEurópskych spoločenstiev pre sociálne zabezpečenie migrujúcich pracovníkov č. 181 z 13. decembra\n2000 (ďalej len „rozhodnutie správnej komisie č. 181“) bodu 6 vyplýva, že formulár E 101 by bolo\nvhodnejšie vydať pred začatím danej doby; môže však byť vydané počas tejto doby alebo dokonca po\njej uplynutí, v takom prípade môže mať retroaktívny účinok.\nZ uvedeného možno vyvodiť, že formulár E 101 je možné vydať i po uplynutí doby vyslania, a preto\nžalobkyňa bola povinná dôsledne sa zaoberať aj podmienkami pre uplatňovanie článku 14 ods. 1\nnariadenia a spolupracovať s príslušnou inštitúciou Maďarskej republiky, povinnosť, ktorá jej vyplýva\nnielen z nariadenia (čl. 84 a čl. 86), ale tiež z predmetného rozhodnutia správnej komisie č. 181.\nV nadväznosti na tieto skutočnosti mala žalovaná tiež zisťovať právne postavenie inštitúcie „Országos\nEgészségbiztosítási Pénztár“ (OEP) v Maďarskej republike s ktorou komunikovala. Tvrdenie žalovanej,\nže ide o maďarskú inštitúciu sociálneho zabezpečenia, nie je dostatočne doložené. Na č.l. 24\nadministratívneho spisu sa nachádza list tejto inštitúcie, v záhlaví ktorého je uvedený názov „National\nHealth Insurance Fund“ (Národný fond zdravotného poistenia), z čoho vyplývajú pochybnosti o\nskutočnosti, aký druh poistenia uvedená inštitúcia vlastne vykonáva.\nBez toho, aby žalovaná zisťovala, či OEP je orgánom s rovnakými kompetenciami ako má žalovaná, či je\noprávnený vykonávať sociálne poistenie v rozsahu ako má žalovaná podľa zákona o sociálnom poistení,\njeho tvrdenia žalovaná vzala za základ svojho rozhodovania, a to bez toho, aby tvrdené skutočnosti boli\npreverené dôkazmi.\nV ďalšom konaní bude nutné, aby žalovaná spolupracovala s príslušnou inštitúciou Maďarskej republiky\n(čl. 84, čl. 84a a čl. 86 nariadenia). Najmä bude potrebné vyžiadať si potvrdenia o registrácii uvedeného\nzamestnanca, prípadne, či mu bola registrácia právoplatne zrušená a od kedy k tomu došlo, preveriť, či\nprípadné zrušenie registrácie nebolo následne maďarským súdom zrušené. Z administratívneho spisu\nvyplýva (č.l. 29 a č.l. 30), že poistné pomery zamestnancov žalobcu na základe rozhodnutia maďarského\nsúdu neboli zrušené a naďalej sú platné, a preto bude tiež potrebné overiť si uvedenú skutočnosť v\nprípade uvedeného zamestnanca. Bez preverenia týchto skutočností žalovaná nemohla rozhodnúť tak,\naby predchádzala k dvojitému plateniu poistného z rovnakého titulu v dvoch štátoch Európskej únie.\n\nOkrem uvedených pochybení, žalovaná svojim postupom v správnom konaní odňala tiež možnosť konať\npred správnym orgánom zamestnancovi žalobcu pánovi Györgymu Vicziánovi. Z administratívneho\nspisu žalovanej vyplýva, že rozhodnutím Sociálnej poisťovne, pobočky Topoľčany z 19. augusta 2011,\nčíslo 32578-27/2011-TO bol uvedenému zamestnancovi žalobcu ustanovený opatrovník na obhajovanie\njeho práv z dôvodu, že účastník konania nemôže konať samostatne, pretože jeho pobyt nie je známy.\nToto rozhodnutie bolo doručované verejnou vyhláškou podľa § 212 ods. 14 zákona o sociálnom poistení.\nPodľa zákona o sociálnom poistení doručenie verejnou vyhláškou použije organizačná zložka Sociálnej\npoisťovne v prípade, keď účastníci konania alebo ich pobyt alebo sídlo nie sú jej známi (§ 212 ods. 13\nzákona o sociálnom poistení). V administratívnom spise (č.l. 16) sa však nachádza zoznam osôb ako\npríloha listu Národného fondu zdravotného poistenia, Budapešť z 30. novembra 2009, číslo 12-5732/09,\nv ktorom pod číslom 32 je uvedený aj pán Viczián György, spolu s dátumom narodenia a adresou. Pobyt\núčastníka nemohol byť preto pre žalovanú, resp. prvostupňový orgán neznámy a následne nebolo možné\nz uvedeného dôvodu doručovať rozhodnutie o ustanovení opatrovníka verejnou vyhláškou. Doručenie\ntohto rozhodnutia je preto neúčinné a uvedené rozhodnutie ani nenadobudlo právoplatnosť. V ďalšom\nkonaní sa žalovaná vysporiada aj s týmto nezákonným stavom.\nNeuniklo tiež pozornosti odvolacieho súdu, že výrok rozhodnutí správnych orgánov neobsahuje\nzákonom predpísané náležitosti, lebo nie je v ňom uvedené ustanovenie právneho predpisu, podľa\nktorého sa rozhodlo, čo je v rozpore s § 209 ods. 3 zákona o sociálnom poistení.\nNajvyšší súd Slovenskej republiky vyhovel odvolaniu žalovanej proti rozsudku Krajského súdu v Nitre v\nčasti týkajúcej sa trov konania, lebo konanie je od poplatku oslobodené podľa § 4 ods. 1 písm. c) zákona\no súdnych poplatkoch. Krajský súd žalobcovi priznal na náhradu aj 66 € za zaplatený súdny poplatok\nza žalobu, a preto Najvyšší súd Slovenskej republiky, v časti týkajúcej sa trov konania podľa § 220\nOSP, rozsudok Krajského súdu v Nitre z 27. septembra 2012, č.k. 26S/33/2012-43, zmenil a priznal\nžalobcovi náhradu trov prvostupňového konania zníženú o zaplatený súdny poplatok. Pre úplnosť treba\nuviesť, že z § 11 ods. 1 zákona o súdnych poplatkoch vyplýva, že poplatok sa vráti, ak ho zaplatil ten, kto\nnebol povinný platiť a o tomto vrátení poplatku rozhodne i bez návrhu súd, ktorý bezdôvodne zaplatený\npoplatok prevzal.\nOdvolaniu navrhovateľa proti rozsudku Krajského súdu v Nitre, v časti týkajúcej trov konania najvyšší\nsúd nevyhovel, lebo v odôvodnení predmetného rozsudku sa krajský súd dostatočne a presvedčivo\nvysporiadal s tým, prečo žalobcovi nepriznal náhradu za jeden úkon právnej pomoci - stanovisko k\nvyjadreniu k žalobe z 27. augusta 2012. S uvedeným odôvodnením sa Najvyšší súd Slovenskej republiky\nstotožňuje a tiež nepokladá uvedený úkon právnej pomoci za účelne vynaložený, navyše sa v ňom\nneuvádzajú žiadne nové relevantné skutočnosti, ktoré by neboli tvrdené už v žalobe.\nOdvolací súd preto považoval rozsudok Krajského súdu v Nitre z 27. septembra 2012, č.k.\n26S/33/2012-43, v prvom výroku, ktorým Krajský súd v Nitre zrušil rozhodnutie žalovaného z 31. januára\n2012, číslo 10874-2/2012-BA, za vecne správny a napadnutý rozsudok súdu prvého stupňa v tejto\nčasti podľa § 219 ods. 1 OSP potvrdil. V časti týkajúcej sa trov konania Najvyšší súd Slovenskej\nrepubliky rozhodol podľa § 220 OSP a rozsudok Krajského súdu v Nitre z 27. septembra 2012, č.k.\n26S/33/2012-43 zmenil tak, že priznal žalobcovi náhradu trov konania zníženú o zaplatený súdny\npoplatok vo výške 620,90 €.\nV ďalšom konaní bude potrebné, aby žalovaná doplnila dokazovanie naznačeným smerom, taktiež bude\nnevyhnutné, aby žalovaná postupovala v úzkej spolupráci s príslušnou inštitúciou Maďarskej republiky\ntak, aby žalobca nebol ukrátený na svojich právach a aby prípadne došlo s príslušnou inštitúciou\nMaďarskej republiky k dohode o legislatíve uplatniteľnej na daný prípad.\n\nO náhrade trov odvolacieho konania odvolací súd rozhodol v súlade s § 246c ods. 1 v spojení s § 224\nods. 1 a § 250k ods. 1 OSP tak, že úspešnému žalobcovi priznal ich náhradu pozostávajúcich z náhrady\ntrov právneho zastúpenia podľa ich vyčíslenia vo výške 323,96 €, a to: odmeny advokáta podľa § 11 ods.\n4 vyhlášky Ministerstva spravodlivosti Slovenskej republiky č. 655/2004 Z.z. o odmenách a náhradách\nadvokátov za poskytovanie právnych služieb v znení neskorších predpisov (za 2 úkony právnej služby\nv roku 2013 (vyjadrenie k odvolaniu žalovanej a podanie z 11. decembra 2013), teda 2 x 130,16 € +\nrežijný paušál 2 x 7,81 €, spolu 275,94 € + 20 % DPH (spolu 331,13 €). Žalobca si uplatnil trovy\nodvolacieho konania v nižšej sume (323,96 €), a preto mu boli priznané v uplatnenej výške.\nZa úkon právnej služby, a to za podanie odvolania zo 14. januára 2013 proti výroku o trovám rozsudku\nKrajského súdu v Nitre, odvolací súd žalobcovi náhradu nepriznal, lebo nebol v tejto časti úspešný (§\n246c ods. 1, § 224 ods. 1 a § 250k ods. 1 OSP).\nPoučenie:\nProti tomuto rozsudku nie je prípustný opravný prostriedok.", "vazby": {}, "cituje": [], "citovane_v": []}