{"guid": "9916e0a8-ecef-4bf0-b5bc-ebc8529938fe:a07e01ff-0690-4bef-a3d8-d03667d10520", "ecli": "ECLI:SK:NSSR:2014:1012200422.1", "spisova_znacka": "7Sžso/6/2013", "nazov": "Rozsudok Najvyššieho súdu SR sp. zn. 7Sžso/6/2013 z 26. 2. 2014", "citacia": "rozsudok Najvyššieho súdu SR z 26. februára 2014, sp. zn. 7Sžso/6/2013, ECLI:SK:NSSR:2014:1012200422.1", "identifikacne_cislo": "1012200422", "sud": {"guid": "sud_100", "nazov": "Najvyšší súd", "typ": "najvyssi", "slug": "najvyssi-sud"}, "sudca": "JUDr. Elena Závadská", "sudca_id": 392, "sudca_url": "https://sk.advokati.digital/judikatura/sudca/judr-elena-zavadska-392", "datum_vydania": "2014-02-26", "forma": "Rozsudok", "povaha": ["Zmenené"], "oblast": [], "podoblast": ["Iné"], "merito": null, "pravna_veta": null, "pravna_veta_zdroj": null, "zhrnutie": null, "kolegium": null, "senat": null, "predpisy": [{"iri": "/SK/ZZ/2003/461", "nazov": "zákon č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení", "url": "https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2003/461", "judikatura_url": "https://sk.advokati.digital/judikatura/predpis/461-2003"}, {"iri": "/SK/ZZ/2003/461/#paragraf-250ja.odsek-3", "nazov": "§ 250ja ods. 3 zákona č. 461/2003 Z. z.", "url": "https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2003/461/#paragraf-250ja.odsek-3", "judikatura_url": "https://sk.advokati.digital/judikatura/predpis/461-2003/paragraf-250ja"}, {"iri": "/SK/ZZ/2003/461/#paragraf-220", "nazov": "§ 220 zákona č. 461/2003 Z. z.", "url": "https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2003/461/#paragraf-220", "judikatura_url": "https://sk.advokati.digital/judikatura/predpis/461-2003/paragraf-220"}], "paragrafy": ["/SK/ZZ/2003/461#paragraf-250ja", "/SK/ZZ/2003/461#paragraf-220"], "ma_text": true, "text_zdroj": "pdf", "pdf_url": "https://obcan.justice.sk/content/public/item/a07e01ff-0690-4bef-a3d8-d03667d10520", "zdroj": "infosud", "url": "https://sk.advokati.digital/judikatura/r/ECLI:SK:NSSR:2014:1012200422.1", "api_url": "https://sk.advokati.digital/api/v1/judikatura/ECLI:SK:NSSR:2014:1012200422.1", "text_url": "https://sk.advokati.digital/api/v1/judikatura/ECLI:SK:NSSR:2014:1012200422.1/text", "citacie_n": 0, "text": "Súd:\nSpisová značka:\nIdentifikačné číslo súdneho spisu:\nDátum vydania rozhodnutia:\nMeno a priezvisko sudcu, VSÚ:\nECLI:\n\nNajvyšší súd\n7Sžso/6/2013\n1012200422\n26. 02. 2014\nJUDr. Elena Závadská\nECLI:SK:NSSR:2014:1012200422.1\n\nROZSUDOK V MENE\nSLOVENSKEJ REPUBLIKY\nNajvyšší súd Slovenskej republiky v senáte zloženom z predsedníčky senátu JUDr. Eleny Závadskej a\nčlenov senátu JUDr. Júlie Horskej a JUDr. Marianny Reiffovej, v právnej veci žalobcu Z. N. XXXX, bytom\nV. O., zastúpeného Mgr. Jurajom Kindlom, advokátom, advokátskej kancelárie v Bratislave, Námestie\nSlobody č. 10, proti žalovanej Sociálna poisťovňa, ústredie v Bratislave, Ul. 29. augusta č. 8, o garančné\npoistenie, o odvolaní žalovanej proti rozsudku Krajského súdu v Banskej Bystrici z 9. novembra 2012,\nč. k. 24S/79/2012-50, takto\nrozhodol:\nNajvyšší súd Slovenskej republiky rozsudok Krajského súdu v Banskej Bystrici z 9. novembra 2012, č.\nk. 24S/79/2012-50 m e n í tak, že rozhodnutie žalovanej z 28. decembra 2011 číslo 59561-2/2011BA, p o t v r d z u j e .\nŽalobca nemá právo na náhradu trov konania.\nodôvodnenie:\nKrajský súd v Banskej Bystrici rozsudkom z 9. novembra 2012, č. k. 24S/79/2012 - 50, podľa § 250j\nods. 2 písm. a) OSP zrušil rozhodnutie žalovanej z 28. decembra 2011 č. 59561-2/2011-BA. Žalovaná\ntýmto rozhodnutím podľa § 218 ods. 2 zákona č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení v znení neskorších\npredpisov (ďalej len „zákon o sociálnom poistení“) zamietla odvolanie žalobcu a potvrdila rozhodnutie\nSociálnej poisťovne, pobočky Trnava z 18. októbra 2011 číslo 43320-158/2011-TT, ktorá rozhodla, že\nžalobca podľa § 102 ods. 1 a § 103 ods. 2 zákona o sociálnom poistení nemá právo na dávku garančného\npoistenia.\nSúd prvého stupňa zistil, že žalobca požiadal 14. septembra 2011 o dávku garančného poistenia\nv sume 1 651,72 eur za tri mesiace z posledných 18 mesiacov trvania jeho pracovnoprávneho\npomeru, a to za obdobie od 1. januára 2009 do 30. septembra 2009 u zamestnávateľa ALLTEC &\nGLOBTECH Co., s.r.o., ktorý sa stal 8. apríla 2011 platobne neschopným. Krajský súd nepokladal za\nvecne správny právny názor žalovanej, podľa ktorého vzhľadom na deň vzniku platobnej neschopnosti\nzamestnávateľa (8. apríla 2011) žalobca neuplatnil nárok na dávku garančného poistenia za obdobie\nposledných 18 mesiacoch pred začiatkom platobnej neschopnosti, t.j. od 8. októbra 2009 do 7. apríla\n2011. Žalobca nepreukázal pracovný pomer u zamestnávateľa za uvedené obdobie a ani existenciu\nneuspokojených nárokov z pracovnoprávneho vzťahu v zmysle § 103 ods. 2 zákona o sociálnom\npoistení, lebo pracovný pomer žalobcu zanikol 6. septembra 2009. Krajský súd sa stotožnil s názorom\nžalobcu, že pri aplikácii ustanovenia § 103 ods. 2 zákona o sociálnom poistení nie je rozhodujúce,\nkedy pracovnoprávny vzťah žalobcu u zamestnávateľa skončil, teda či skončil v období 18 mesiacov\nbezprostredne predchádzajúcich vzniku platobnej neschopnosti zamestnávateľa, ale je rozhodné, že\nskončil v období pred začiatkom platobnej neschopnosti a v prípade preukázania splnenia podmienok\nstanovených v § 102 ods. 1 cit. zákona má potom žalobca nárok na dávku garančného poistenia\n\nv rozsahu troch mesiacov z posledných 18 mesiacov trvania jeho pracovnoprávneho vzťahu so\nzamestnávateľom. Pre nesprávne právne posúdenie veci rozhodnutie žalovanej zrušil.\nO náhrade trov konania súd prvého stupňa rozhodol podľa § 250k ods. 1 OSP tak, že úspešnému\nžalobcovi priznal právo na náhradu trov za právne zastupovanie v sume 512,93 €.\nProti rozsudku krajského súdu podala žalovaná odvolanie, pretože nesúhlasila s výkladom ustanovenia\n§ 103 ods. 2 zákon o sociálnom poistení žalobcom ani súdom prvého stupňa. Podľa jej názoru vznik\nnároku na dávku garančného poistenia je vylúčený, ak neuspokojené nároky z pracovnoprávneho\nvzťahu nespadajú do obdobia posledných 18 mesiacov trvania pracovnoprávneho vzťahu, ak toto\nskončenie predchádza vzniku platobnej neschopnosti zamestnávateľa. Uviedla, že výklad tohto\nustanovenia v preskúmavanom rozhodnutí pokladá za eurokonformný a zodpovedajúci smernici\nEurópskeho parlamentu a Rady 2008/94/ES z 22. októbra 2008 o ochrane zamestnávateľov pri platobnej\nneschopnosti ich zamestnávateľa. Žiadala preto, aby odvolací súd rozsudok krajského súdu zrušil a vec\nmu vrátil na ďalšie rozhodnutie alebo ho zmenil a žalobu zamietol.\nŽalobca vo vyjadrení k odvolaniu žiadal rozsudok súdu prvého stupňa ako vecne správny potvrdiť.\nNajvyšší súd Slovenskej republiky ako súd odvolací (§ 10 ods. 2 a § 250s OSP) preskúmal napadnutý\nrozsudok súdu prvého stupňa spolu s konaním, ktoré mu predchádzalo, bez nariadenia odvolacieho\npojednávania (§ 250l ods. 2 v spojitosti s § 250ja ods. 2 OSP) dospel k záveru, že odvolaniu žalovanej\nje potrebné vyhovieť.\nPodľa § 102 ods. 1 zákona o sociálnom poistení zamestnanec zamestnávateľa podľa § 18 má nárok\nna dávku garančného poistenia, ak jeho zamestnávateľ sa stal platobne neschopný a nemôže uspokojiť\nnároky tohto zamestnanca, ktorými sú nároky, uvedené v písm. a) - h) .\nPodľa § 103 ods. 1, 2 zákona o sociálnom poistení dávka garančného poistenia podľa § 102 písm.\na) až h) sa poskytne v sume príslušného nároku zníženého o poistné na zdravotné poistenie, poistné\nna nemocenské poistenie, poistné na starobné poistenie, poistné na invalidné poistenie, poistné\nna poistenie v nezamestnanosti, ktoré je povinný platiť zamestnanec, a preddavok na daň alebo\ndaň z príjmov zo závislej činnosti a funkčných požitkov, vypočítaných podľa podmienok platných v\nkalendárnom mesiaci, za ktorý zamestnancovi vznikol uvedený nárok.\nDávka garančného poistenia sa poskytne najviac v rozsahu troch mesiacov z posledných 18 mesiacov\ntrvania pracovnoprávneho vzťahu predchádzajúcich začiatku platobnej neschopnosti zamestnávateľa\nalebo ku dňu skončenia pracovnoprávneho vzťahu z dôvodu platobnej neschopnosti zamestnávateľa.\nPodľa článku 1 bod 1. Smernice Rady z 20. októbra 1980 č. 80/987/EHS o aproximácii právnych\npredpisov členských štátov, vzťahujúcich sa na ochranu zamestnancov v prípade platobnej neschopnosti\nich zamestnávateľa (ďalej len „Smernica“), sa táto smernica vzťahuje na nároky zamestnancov\nvyplývajúce z pracovných zmlúv alebo pracovnoprávnych vzťahov a existujúce voči zamestnávateľom,\nktorí sa nachádzajú v stave platobnej neschopnosti v zmysle článku 2 ods. 1.\nPodľa článku 3 bodu 1 Smernice členské štáty prijmú potrebné opatrenia, ktorými zabezpečia,\nže záručné inštitúcie s výhradou ustanovení článku 4 zaručia výplatu neuspokojených nárokov\nzamestnancov, vyplývajúcich z pracovných zmlúv alebo pracovnoprávnych vzťahov a týkajúcich sa\nodmeny za obdobie pred stanoveným dňom.\nPodľa článku 3 bodu 2 prvá zarážka, Smernice členské štáty rozhodnú, či dňom uvedeným v odseku 1\nbude deň začiatku platobnej neschopnosti zamestnávateľa.\nPodľa článku 4 bod 1. Smernice členské štáty majú možnosť obmedziť zodpovednosť záručných\ninštitúcií uvedených v článku 3.\nPodľa článku 4 bod 2. Smernice v prípade, že členské štáty využijú možnosť uvedenú v odseku\n1: v prípade uvedenom v článku 3 ods. 2, prvá zarážka, zabezpečia výplatu neuspokojených\nnárokov súvisiacich s odmenou za prácu za posledné tri mesiace trvania pracovnej zmluvy alebo\npracovnoprávneho vzťahu, ktorý existoval v období šiestich mesiacov predchádzajúcich dňu, ku ktorému\nnastala platobná neschopnosť zamestnávateľa.\n\nDostatočne bolo preukázané, že pracovný pomer žalobcu u zamestnávateľa skončil 6. septembra 2009,\nteda skôr, ako vznikla platobná neschopnosť zamestnávateľa (8. apríla 2011) a pracovný pomer skončil\nv dobe, ktorá predchádza vzniku platobnej neschopnosti o viac ako 18 mesiacov.\nUstanovenie § 102 ods. 1 zákona o sociálnom poistení upravuje podmienky vzniku nároku na dávku\ngarančného poistenia zamestnanca zamestnávateľa (§ 18) ak jeho zamestnávateľ sa stal platobne\nneschopný a nemôže uspokojiť v tomto ustanovení vymenované nároky zamestnanca. V § 103 zákon\no sociálnom poistení upravuje spôsob určenia výšky dávky garančného poistenia. Z tohto ustanovenia\nvyplýva, že dávka garančného poistenia môže byť najviac za obdobie 18 mesiacov trvania pracovného\npomeru pred vznikom platobnej neschopnosti zamestnávateľa a v rozsahu troch mesiacov. Tento výklad\nv celom rozsahu korešponduje s vyššie uvedenými príslušnými ustanoveniami Smernice Rady.\nPodľa názoru odvolacieho súdu, ak pracovnoprávny vzťah žalobcu zanikol 6. septembra 2009, t. j.\nviac ako 18 mesiacov pred dňom začiatku platobnej neschopnosti zamestnávateľa, tak nie je možné\nposkytnúť dávky garančného poistenia podľa § 103 ods. 2 zákona o sociálnom poistení (podmienka pre\nvznik nároku na poskytnutie dávky garančného poistenia nie je splnená), lebo v rozsahu osemnástich\nmesiacov pred vznikom platobnej neschopnosti zamestnávateľa pracovnoprávny vzťah žalobcu u\nzamestnávateľa už netrval.\nV právnych predpisoch nemá právny podklad výklad žalobcu, podľa ktorého pre poskytnutie dávky\ngarančného poistenia nie je rozhodujúce, kedy zamestnanec skončil pracovnoprávny vzťah spätne\nod začiatku platobnej neschopnosti zamestnávateľa, pretože je limitovaný len rozsahom náhrady na\nmzdové nároky na tri mesiace z posledných 18 mesiacov trvania pracovného pomeru.\nOdvolací súd dospel k záveru, že rozhodnutie žalovanej o dávke garančného poistenia je zákonné.\nVzhľadom na nesprávny právny záver súdu prvého stupňa vyslovený v preskúmavanom rozsudku,\nNajvyšší súd Slovenskej republiky odvolanie žalovanej vyhovel a rozsudok súdu prvého stupňa podľa\n§ 220 OSP v spojení s § 250ja ods. 3 OSP zmenil tak, že žalobu zamietol.\nV prejednávanej veci žalobca nebol úspešný, preto nemá právo na náhradu trov konania.\nPoučenie:\nProti tomuto rozsudku nie je prípustný riadny opravný prostriedok", "vazby": {}, "cituje": [], "citovane_v": []}