{"guid": "29c24392-278b-4723-936c-0e5a1f75ba3a:21cc2b85-5eb8-40b7-9580-73b23480aeb5", "ecli": "ECLI:SK:KSTT:2019:2018200338.1", "spisova_znacka": "20Sa/24/2018", "nazov": "Rozsudok Krajského súdu Trnava sp. zn. 20Sa/24/2018 z 20. 6. 2019", "citacia": "rozsudok Krajského súdu Trnava z 20. júna 2019, sp. zn. 20Sa/24/2018, ECLI:SK:KSTT:2019:2018200338.1", "identifikacne_cislo": "2018200338", "sud": {"guid": "sud_109", "nazov": "Krajský súd Trnava", "typ": "krajsky", "slug": "krajsky-sud-trnava"}, "sudca": "JUDr. Beata Jurgošová", "sudca_id": 103, "sudca_url": "https://www.kauzis.sk/judikatura/sudca/judr-beata-jurgosova-103", "datum_vydania": "2019-06-20", "forma": "Rozsudok", "povaha": [], "oblast": [], "podoblast": [], "merito": null, "pravna_veta": null, "pravna_veta_zdroj": null, "zhrnutie": null, "kolegium": null, "senat": null, "stav": null, "zbierka": null, "predpisy": [], "paragrafy": [], "ma_text": true, "text_zdroj": "dump", "pdf_url": "https://obcan.justice.sk/content/public/item/21cc2b85-5eb8-40b7-9580-73b23480aeb5", "zdroj": "infosud", "url": "https://www.kauzis.sk/judikatura/r/ECLI:SK:KSTT:2019:2018200338.1", "api_url": "https://www.kauzis.sk/api/v1/judikatura/ECLI:SK:KSTT:2019:2018200338.1", "text_url": "https://www.kauzis.sk/api/v1/judikatura/ECLI:SK:KSTT:2019:2018200338.1/text", "citacie_n": 0, "text": "Súd: Krajský súd Trnava Spisová značka: 20Sa/24/2018 Identifikačné číslo súdneho spisu: 2018200338 Dátum vydania rozhodnutia: 21. 06. 2019 Meno a priezvisko sudcu, VSÚ: JUDr. Róbert Foltán ECLI: ECLI:SK:KSTT:2019:2018200338.1  ROZSUDOK V MENE SLOVENSKEJ REPUBLIKY  Krajský súd v Trnave sudcom JUDr. Róbertom Foltánom v právnej veci žalobkyne A. E., nar. XX.X.XXXX, bytom O. X/XX, X., zastúpenej advokátom JUDr. Júliusom Jánošíkom, Klincová 35, Bratislava, proti žalovanému Sociálna poisťovňa - ústredie, Ul. 29. augusta 8-10, Bratislava, o preskúmanie zákonnosti rozhodnutia generálneho riaditeľa Sociálnej poisťovne č. XXX XXX XXXX X zo dňa 12.11.2018, takto  r o z h o d o l :  Súd rozhodnutie generálneho riaditeľa Sociálnej poisťovne č. XXX XXX XXXX X zo dňa 12.11.2018 zrušuje a vec mu vracia na ďalšie konanie.  Žalobkyni sa priznáva právo na náhradu trov konania v celom rozsahu.  o d ô v o d n e n i e :  1. Žalobkyňa sa v konaní domáhala preskúmania zákonnosti a zrušenia rozhodnutia č. XXX XXX XXXX X zo dňa 12.11.2018, ktorým generálny riaditeľ Sociálnej poisťovne podľa § 218 ods. 2 zák. č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení zamietol jej odvolanie a potvrdil rozhodnutie Sociálnej poisťovne, ústredia č. XXX XXX XXXX X zo dňa 15.12.2016 vo veci zamietnutia žiadosti o vdovský dôchodok.  2. Poukazovala na to, že žalovaný a prvostupňový správny orgán žiadosť o vdovský dôchodok zamietli z dôvodu, že jej manžel pred smrťou nedosiahol potrebný počet odpracovaných rokov - 15 a dosiahol iba 14 rokov a 135 dní dôchodkového poistenia. Namietala nesprávnosť právneho posúdenia veci z dôvodu, že jej zomrelému manželovi, ktorý bol poberateľom starobného dôchodku vypočítaného za 22 skončených rokov služby, nebola započítaná tzv. zostatková doba 294 dní služby, ktorá nemala vplyv na výšku výsluhového dôchodku, nebola nikde zhodnotená, a preto by sa mala zohľadniť vo všeobecnom systéme. V tejto súvislosti poukazovala na právny názor Najvyššieho súdu SR vyslovený v rozsudku sp. zn. 4So/11/2009, v zmysle ktorého obdobie výkonu služby policajta, ktoré pre výšku výsluhového dôchodku hodnotiť nemožno, lebo nezaložilo nárok na výsluhový dôchodok alebo nemalo vplyv na jeho výšku, však treba hodnotiť vo všeobecnom systéme sociálneho poistenia. Dôvodila tiež rozhodnutiami toho istého súdu zaoberajúcimi sa obdobnou právnou problematikou, ktoré boli vydané pod sp. zn. 9So 63/2012 a 9So 84/2011, rozhodnutím Krajského súdu v Bratislave sp. zn. 8Sd 87/2010, Krajského súdu v Prešove sp. zn. 3Sd 54/2012 a Krajského súdu v Trnave sp. zn. 44Sa 15/2017.  3. Žalobkyňa má za to, že žalovaný svojvoľne ignoruje  ustálenú judikatúru a právny názor správneho súdu, hoci týmto je viazaný a je povinný sa ním riadiť, čo považuje za v právnom štáte neprijateľný postup. Navrhovala preto aj uloženie pokuty žalovanému podľa § 80 SSP vo výške 2000 eur.  4. Žalovaný vo svojom písomnom vyjadrení k veci navrhol žalobu ako nedôvodnú zamietnuť. Uvádzal, v súvislosti s ustanovením § 74 ods. 1 zákona č. 461/2003 Z.z., že nakoľko zomrelý    manžel žalobkyne nebol ku dňu smrti XX.XX.XXXX poberateľom predčasného starobného dôchodku, starobného dôchodku, ani invalidného dôchodku, ku dňu smrti nesplnil podmienky nároku na starobný dôchodok a ani nezomrel následkom pracovného úrazu alebo choroby z povolania, bolo potrebné zistiť, či získal potrebný počet rokov obdobia dôchodkového poistenia na vznik nároku na invalidný dôchodok. Poukazoval na to, že nakoľko žalobkyni bola zohľadnená doba služby zomretého manžela v rozsahu od 30.9.1980 do 28.9.1982 a od 15.7.1988 do 30.4.2009 pre nárok na vdovský výsluhový dôchodok, nepovažuje sa toto obdobie podľa vyššie uvedených ustanovení za obdobie dôchodkového poistenia. Pred dňom smrti manžel žalobkyne získal od 1.9.1977 do 25.10.2014, spolu 5 245 dní, t.j. 14 rokov a 135 dní obdobia dôchodkového poistenia. Vzhľadom k tomu, že zomretý manžel nezískal ku dňu smrti, k XX.XX.XXXX, potrebný počet rokov obdobia dôchodkového poistenia v rozsahu určenom zákonom, neboli splnené podmienky nároku na invalidný dôchodok zomretého manžela a z uvedeného dôvodu nevznikol ani žalobkyni nárok na vdovský dôchodok.  5. K argumentácii žalobkyne rozsudkom Najvyššieho súdu SR 9 So/84/2011uviedol, že právny názor prezentovaný v tomto rozsudku nebol doposiaľ zovšeobecnený, preto nejde o rozhodovaciu prax najvyššej inštancie v skutkovo a právne porovnateľných veciach. Ďalšie žalobkyňou uvádzané rozhodnutia Najvyššieho súdu SR sa týkajú nároku na starobný dôchodok, preto zostatkové dni z osobitného systému sociálneho zabezpečenia, ktoré neboli zhodnotené na výsluhový dôchodok, je možné zhodnotiť vo všeobecnom systéme len pre nárok na starobný dôchodok, nie však na nárok na invalidný dôchodok, ako to požaduje žalobkyňa. Žalobkyni bol rozhodnutím Ministerstva vnútra Slovenskej republiky priznaný vdovský výsluhový dôchodok, z osobitného systému podľa zákona č. 328/2002 Z.z. Aj z uvedeného dôvodu jej nie je možné priznať nárok na vdovský dôchodok zo všeobecného systému podľa zákona č. 461/2003 Z.z., duplicitne, ako dôchodkovú dávku za tú istú sociálnu udalosť (t.j. za smrť manžela).  6. Za splnenia procesných podmienok súd prejednal vec bez nariadenia pojednávania a po oboznámení sa s obsahom spisového materiálu, vrátane administratívneho spisu žalovaného, dospel k záveru o dôvodnosti žaloby.  7. Podľa obsahu spisového materiálu napadnutým rozhodnutím generálneho riaditeľa Sociálnej poisťovne zo dňa 12.11.2018 bolo zamietnuté odvolanie žalobkyne a potvrdené rozhodnutie správneho orgánu prvého stupňa zo dňa 15.12.2016, ktorým bola zamietnutá žiadosť žalobkyne o priznanie vdovského dôchodku.  8. V odôvodnení  napadnutého rozhodnutia  správny orgán konštatoval, okrem iného, že Krajský súd v Trnave rozhodnutím č. 44Sa/15/2017-48 zo 6.8.2018 zrušil napadnuté rozhodnutie č. XXX XXX XXXX X z 20.3.2017, z dôvodu jeho nepreskúmateľnosti, pretože zdôvodnenie neprípustnosti aplikácie rozhodnutí Najvyššieho súdu SR tak, ako to uviedol generálny riaditeľ Sociálnej poisťovne v odôvodnení napadnutého rozhodnutia, je neakceptovateľné. Krajský súd v predmetnom rozsudku uviedol, že generálny riaditeľ Sociálnej poisťovne sa žiadnym spôsobom nevysporiadal so zásadnou námietkou účastníčky konania, teda nezapočítania zostatkovej doby služby 294 dní manžela účastníčky konania, ktorá nebola zhodnotená pre účely výsluhového dôchodku v osobitnom systéme dôchodkového poistenia a súčasne nebola započítaná ani vo všeobecnom systéme dôchodkového poistenia. Podľa názoru krajského súdu v predmetnom rozsudku uvedenom na strane 6 v bode 18, generálny riaditeľ Sociálnej poisťovne v ďalšom konaní musí riadne zdôvodniť svoj postup a to najmä s ohľadom na stanovisko Sociálnej poisťovne, ústredie, že rozhodnutia Najvyššieho súdu SR sú pre rozhodovanie generálneho riaditeľa Sociálnej poisťovne neakceptovateľné, prípadne toto svoje stanovisko podporiť príslušnou judikatúrou. Vo vyjadrení k správnej žalobe z 31.7.2017 sa Sociálna poisťovňa, ústredie vysporiadala s námietkou účastníčky konania týkajúcou sa zhodnotenia doby služby zomretého manžela v rozsahu 294 dní vo všeobecnom systéme dôchodkového poistenia tak, že zostatkové dni z osobitného systému sociálneho zabezpečenia, ktoré neboli zomretému manželovi účastníčky konania zhodnotené na výsluhový dôchodok, je možné zhodnotiť vo všeobecnom systéme len pre nárok na starobný dôchodok, pričom vychádzala z rozsudkov Najvyššieho súdu Slovenskej republiky č. 9So 84/2011 zo dňa 29.3.2012 a č. 4So11/2009, ktorý je zverejnený v zbierke rozhodnutí NS SR pod č. 59/2011 (judikát). Z obsahu dávkového spisu účastníčky konania vyplýva, že žiadosťou spísanou 27.9.2016 účastníčka konania požiadala o priznanie vdovského dôchodku po zomretom manželovi P. E., narodenom XX.XX.XXXX, zomretom XX.XX.XXXX. Účastníčke konania bol rozhodnutím Ministerstva vnútra Slovenskej republiky, Pribinova č. 2, Bratislava č. SPOU-OSZ-42.937-11/2014-VZ zo 14.11.2014    podľa § 46 písm. c), § 49 a § 50 ods. 1 a ods. 2, v súlade s § 81 ods. 3 písm. a) zákona č. 328/2002 Z.z. o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon č. 328/2002 Z.z.“) od 26.10.2014 priznaný vdovský výsluhový dôchodok. Pozostalostná dávka, ktorá bola priznaná účastníčke konania zohľadňuje obdobie výkonu základnej vojenskej služby zomretého manžela v rozsahu od 30.9.1980 do 28.9.1982 v II. kategórii funkcií a obdobie príslušníka Policajného zboru od 15.7.1988 do 31.12.1999 v II. kategórii funkcií a od 1.1.2000 do 30.4.2009 v III. kategórii funkcií. Vzhľadom k tomu, že zomretý manžel nezískal ku dňu smrti, k XX.XX.XXXX, potrebný počet rokov obdobia dôchodkového poistenia v rozsahu určenom zákonom, neboli splnené podmienky nároku na invalidný dôchodok zomretého manžela a z uvedeného dôvodu nevznikol ani účastníčke konania nárok na vdovský dôchodok. Námietka účastníčky konania, ktorou poukazuje na rozsudok Najvyššieho súdu SR č. 9So 84/2011 z 29.3.2012, podľa ktorého ak niektoré obdobie poistenia v osobitnom systéme nebolo zhodnotené pre výšku dôchodku z osobitného systému, potom také obdobie musí byť zhodnotené vo všeobecnom systéme sociálneho poistenia, nie je dôvodná, nakoľko právny názor uvedený v predmetnom rozsudku nebol doposiaľ zovšeobecnený, preto nejde o prezentovanú rozhodovaciu prax súdu najvyššej inštancie v skutkovo i právne porovnateľných veciach. A zároveň v danom prípade nejde o priamy nárok účastníčky konania vo vzťahu k posúdeniu a zhodnoteniu nárokov z osobitného systému, ako o tom pojednáva vyššie uvedená judikatúra, prostredníctvom rozhodovacej praxe. Vo vzťahu k námietke účastníčky konania týkajúcej sa zhodnotenia doby služby zomretého manžela v rozsahu 294 dní vo všeobecnom systéme dôchodkového poistenia, a jej nedôvodnosti, zároveň žalovaný uviedol, že nakoľko uvedené zostatkové dni z osobitného systému sociálneho zabezpečenia, ktoré neboli zomretému manželovi účastníčky konania zhodnotené na výsluhový dôchodok, je možné zhodnotiť vo všeobecnom systéme len pre nárok na starobný dôchodok, a to aj s ohľadom na rozsudok Najvyššieho súdu, na ktorý účastníčka konania poukázala, nie však na nárok na invalidný dôchodok, ako to požaduje účastníčka konania. Účastníčke konania bol rozhodnutím Ministerstva vnútra SR priznaný vdovský výsluhový dôchodok, z osobitného systému podľa zákona č. 328/2002 Z.z. Aj z uvedeného dôvodu jej nie je možné priznať nárok na vdovský dôchodok zo všeobecného systému podľa zákona č. 461/2003 Z.z. duplicitne, ako dôchodkovú dávku za tú istú sociálnu udalosť (t.j. za smrť manžela).  9. Podľa § 202 ods. 2 a § 203 ods. 2 súd predmetnú žalobu v sociálnych veciach posudzoval neformálne a bez viazanosti žalobnými dôvodmi.  10. Podľa obsahu spisového materiálu vo veci zamietnutia žiadosti žalobkyne o priznanie vdovského dôchodku rozhodnutím  prvostupňového správneho orgánu zo dňa 15.12. 2016 už tunajší súd rozhodoval rozsudkom č.k. 44Sa/15/2017, ktorým zrušil rozhodnutie generálneho riaditeľa Sociálnej poisťovne zo dňa 20.3.2017 potvrdzujúce odvolaním žalobkyne napadnuté rozhodnutie o zamietnutí jej žiadosti podľa § 191 ods. 1 písm. d) SSP ako nepreskúmateľné, pričom konštatoval neakceptovateľnosť zdôvodnenia neprípustnosti aplikácie rozhodnutí Najvyššieho súdu SR žalovaným a zotrval na názore, že doby nezhodnotené v osobitnom systéme dôchodkového poistenia je potrebné zohľadniť vo všeobecnom systéme poistenia.  11. Podľa zistenia súdu vo veci rozhodujúci generálny riaditeľ Sociálnej poisťovne, napriek tomu, že jeho predchádzajúce rozhodnutie vo veci bolo zrušené pre obsahové nedostatky jeho odôvodnenia, nové rozhodnutie, preskúmavané v tomto konaní, odôvodnil z hľadiska vysvetlenia nemožnosti zohľadnenia tzv. zostatkovej doby nezohľadnenej zomrelému manželovi žalobkyne v osobitnom systéme sociálneho poistenia, ani žalobkyni pri priznaní vdovského výsluhového dôchodku, prakticky totožným spôsobom neobsahujúcim zrozumiteľné odpovede na otázky, ktoré konkrétne ustanovenia zákona s použitím akého ich výkladu bránia tomu, aby doby poistenia nezohľadnené v osobitnom systéme poistenia boli zohľadnené vo všeobecnom systéme poistenia a aký je v tejto súvislosti rozdiel medzi invalidným a starobným dôchodkom (žalovaný pripustil, že takéto zohľadnenie je možne, ale iba pre nárok na starobný dôchodok). Pokiaľ odôvodnenie svojho rozhodnutia obohatil o konštatovanie, že žalobkyni nie je možné priznať nárok na vdovský dôchodok zo všeobecného systému duplicitne, ako dôchodkovú dávku za tú istú sociálnu udalosť, vzhľadom na poberanie vdovského výsluhového dôchodku, opätovne neozrejmil, ktoré konkrétne ustanovenie zákona a akým spôsobom aplikoval, a to aj s prihliadnutím na skutočnosť, že žalobkyňa sa zjavne nedomáha priznania vdovského dôchodku z dôb zohľadnených vo výpočte vdovského výsluhového dôchodku.    12. Odôvodnenie žalobou napadnutého rozhodnutia generálneho riaditeľa Sociálnej poisťovne  logicky neozrejmuje úvahy rozhodujúceho orgánu a spôsob aplikácie relevantných ustanovení zákona, neposkytuje zrozumiteľné odpovede na otázky nastolené odvolaním žalobkyne, je nepresvedčivé a nepreskúmateľné pre nedostatok dôvodov, nerešpektujúce právny názor súdu vyslovený v predchádzajúcom rozhodnutí vo veci, preto súd žalobe vyhovel a napadnuté rozhodnutie podľa § 191 ods.1 písm. d) Správneho súdneho poriadku zrušil a vec vrátil žalovanému na ďalšie konanie v naznačenom smere, výsledkom ktorého musí byť rozhodnutie odôvodnené v súlade s požiadavkami vyplývajúcimi preň z ustanovenia § 209 ods. 4 zákona o sociálnom poistení.  13. Zvýšené nároky na odôvodnenie rozhodnutia v tomto prípade kladie aj stanovisko žalobkyne stotožňujúce sa s právnym názorom Najvyššieho súdu SR vysloveným v konkrétnom rozhodnutí, ktorý (právny názor) nie je možné odmietnuť bez kvalifikovanej právnej argumentácie iba s poukazom na to, že nejde o právny názor zovšeobecnený (podľa poznatkov žalovaného zaujal Najvyšší súd SR v iných svojich rozhodnutiach rozdielny názor ?).  14. V konaní úspešnej žalobkyni priznal súd právo na plnú náhradu trov konania podľa § 167 ods. 1 SSP s tým, že o výške náhrady bude rozhodnuté samostatným uznesením po právoplatnosti tohto rozsudku.  Poučenie:  Proti tomuto rozhodnutiu je prípustná kasačná sťažnosť, ktorá musí byť podaná na Krajskom súde v Trnave, a to v lehote jedného mesiaca od doručenia rozhodnutia krajského súdu oprávnenému subjektu. V kasačnej sťažnosti sa musí okrem všeobecných náležitostí podania podľa § 57 SSP uviesť označenie napadnutého rozhodnutia; údaj, kedy napadnuté rozhodnutie bolo sťažovateľovi doručené; opísanie rozhodujúcich skutočností, aby bolo zrejmé, v akom rozsahu a z akých dôvodov podľa § 440 sa podáva (ďalej len \"sťažnostné body\"); návrh výroku rozhodnutia (sťažnostný návrh). Sťažnostné body možno meniť len do uplynutia lehoty na podanie kasačnej sťažnosti. Sťažovateľ musí byť v konaní o kasačnej sťažnosti zastúpený advokátom. Kasačná sťažnosť a iné podania sťažovateľa musia byť spísané advokátom. Tieto povinnosti neplatia, ak má sťažovateľ, jeho zamestnanec alebo člen, ktorý za neho na kasačnom súde koná alebo ho zastupuje, vysokoškolské právnické vzdelanie druhého stupňa; ide o konania o správnej žalobe podľa § 6 ods. 2 písm. c) a d); je žalovaným Centrum právnej pomoci.", "vazby": {}, "cituje": [{"guid": "7aa13c94-a8e6-41fc-b81f-bee0f669cab7:1c68b657-4d9f-4f0c-ba8a-9aa3f2fa32b5", "ecli": "ECLI:SK:KSTT:2018:1017200674.3", "spisova_znacka": "44Sa/15/2017", "nazov": "Rozsudok Krajského súdu Trnava sp. zn. 44Sa/15/2017 z 5. 8. 2018", "sud": "Krajský súd Trnava", "datum_vydania": "2018-08-05", "citacie_n": 0, "url": "https://www.kauzis.sk/judikatura/r/ECLI:SK:KSTT:2018:1017200674.3"}, {"guid": "56549211-a9ea-4ed4-95d8-4345011b58dc:3f3d6479-3c58-4dc9-bb0d-0abbcb91c001", "ecli": "ECLI:SK:KSKE:2012:7012200906.1", "spisova_znacka": "3Sd/54/2012", "nazov": "Rozsudok Krajského súdu Košice sp. zn. 3Sd/54/2012 z 25. 9. 2012", "sud": "Krajský súd Košice", "datum_vydania": "2012-09-25", "citacie_n": 5, "url": "https://www.kauzis.sk/judikatura/r/ECLI:SK:KSKE:2012:7012200906.1"}, {"guid": "db3fdaf9-0b33-488d-8d1b-88823fc30b9b:26689c23-e9f3-473f-a476-a70396a4f287", "ecli": "ECLI:SK:KSBA:2012:1010201786.1", "spisova_znacka": "8Sd/87/2010", "nazov": "Rozsudok Krajského súdu Bratislava sp. zn. 8Sd/87/2010 z 5. 3. 2012", "sud": "Krajský súd Bratislava", "datum_vydania": "2012-03-05", "citacie_n": 0, "url": "https://www.kauzis.sk/judikatura/r/ECLI:SK:KSBA:2012:1010201786.1"}], "citovane_v": []}