{"guid": "9f94144b-a395-41b0-a8ff-663d2dde4218:6f58ceff-44a7-43a8-bfa3-ffa25f6d9e0a", "ecli": "ECLI:SK:KSNR:2014:4014200001.1", "spisova_znacka": "19Sd/1/2014", "nazov": "Rozsudok Krajského súdu Nitra sp. zn. 19Sd/1/2014 z 17. 2. 2014", "citacia": "rozsudok Krajského súdu Nitra z 17. februára 2014, sp. zn. 19Sd/1/2014, ECLI:SK:KSNR:2014:4014200001.1", "identifikacne_cislo": "4014200001", "sud": {"guid": "sud_123", "nazov": "Krajský súd Nitra", "typ": "krajsky", "slug": "krajsky-sud-nitra"}, "sudca": "JUDr. Bianka Gelačíková", "sudca_id": 1294, "sudca_url": "https://www.kauzis.sk/judikatura/sudca/judr-bianka-gelacikova-1294", "datum_vydania": "2014-02-17", "forma": "Rozsudok", "povaha": ["Potvrdené"], "oblast": ["Správne právo"], "podoblast": ["Dôchodky"], "merito": null, "pravna_veta": null, "pravna_veta_zdroj": null, "zhrnutie": null, "kolegium": null, "senat": null, "stav": null, "zbierka": null, "predpisy": [{"iri": "/SK/ZZ/2003/461", "nazov": "zákon č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení", "url": "https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2003/461", "judikatura_url": "https://www.kauzis.sk/judikatura/predpis/461-2003"}], "paragrafy": [], "ma_text": true, "text_zdroj": "dump", "pdf_url": "https://obcan.justice.sk/content/public/item/6f58ceff-44a7-43a8-bfa3-ffa25f6d9e0a", "zdroj": "infosud", "url": "https://www.kauzis.sk/judikatura/r/ECLI:SK:KSNR:2014:4014200001.1", "api_url": "https://www.kauzis.sk/api/v1/judikatura/ECLI:SK:KSNR:2014:4014200001.1", "text_url": "https://www.kauzis.sk/api/v1/judikatura/ECLI:SK:KSNR:2014:4014200001.1/text", "citacie_n": 0, "text": "Súd: Krajský súd Nitra Spisová značka: 19Sd/1/2014 Identifikačné číslo súdneho spisu: 4014200001 Dátum vydania rozhodnutia: 18. 02. 2014 Meno a priezvisko sudcu, VSÚ: JUDr. Viola Takáčová PhD. ECLI: ECLI:SK:KSNR:2014:4014200001.1  ROZSUDOK V MENE SLOVENSKEJ REPUBLIKY  Krajský súd v Nitre v právnej veci navrhovateľa: I. G., J. XX, E., proti odporkyni: Sociálna poisťovňa - ústredie, ul. 29. augusta 8, Bratislava, o starobný dôchodok, samosudkyňou JUDr. Violou Takáčovou, PhD., takto  r o z h o d o l :  Krajský súd  p o t v r d z u j e  rozhodnutie odporkyne č.  XXX XXX XXXX X  zo dňa     04. 11. 2013.  Krajský súd  nepriznáva odporkyni náhradu trov konania.  o d ô v o d n e n i e :  Odporkyňa rozhodnutím  uvedeným vo výrokovej časti tohto rozhodnutia zamietla žiadosť navrhovateľa zo dňa 30. 07.  2013 o priznanie starobného dôchodku od 30. 07.  2010 podľa  §  21  zák. č. 100/1988 Zb. o sociálnom zabezpečení  v znení neskorších predpisov a podľa §  259 ods. 1 zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v znení zák. č.  721/2004 Z. z.  Dôvodila tým, že žiadosťou zo dňa 30. 07.  2013 navrhovateľ požiadal o priznanie starobného dôchodku od 30. 07.  2010.  Podľa rozhodnutia Ministerstva vnútra Slovenskej republiky č.  SPOU-OSZ-39.605-8/2013-VZ zo dňa 18. 09. 2013 mu bol priznaný od 01. 09.   2005 výsluhový dôchodok podľa §   12, §  131 až 133 zák. č. 100/1988 Zb. a podľa § 214,     § 215, §  217 a §  218 zákona č. 73/1998 Z. z. o štátnej službe príslušníkov Policajného zboru, Slovenskej informačnej služby,  Zboru väzenskej a justičnej stráže SR a Železničnej polície v znení neskorších predpisov s poukázaním na §  38 a §  128 zák. č.  328/2002 Z. z. o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov a o zmene a doplnení niektorých zákonov.  Suma starobného dôchodku mu bola útvarom sociálneho zabezpečenia MV SR určená podľa ustanovení zák. č.  100/1988 Zb. v znení neskorších predpisov.  Podľa ust. §  128 zák. č.  328/2002 Z. z. účinného od 01. 07.   2002 suma výsluhového dôchodku nesmela byť nižšia ako suma starobného dôchodku s prídavkom  k dôchodku, na ktorý by vznikol nárok podľa predpisov platných pred účinnosťou  tohto zákona.  Pretože suma starobného dôchodku určená podľa zák. č.  100/1988 Zb. bola  spolu s prídavkom k starobnému dôchodku výhodnejšia ako suma výsluhového dôchodku, bol mu priznaný výsluhový dôchodok v sume určenej podľa V. časti zák. č.  100/1988 Zb. To znamená, že podmienky nároku na dôchodok  s prihliadnutím na znížený dôchodkový vek podľa §   132 ods. 1 zák. č.  100/1988 Zb. posúdil a sumu dôchodku aj so zohľadnením dôb zamestnania získaných vo všeobecnom systéme už určil útvar sociálneho zabezpečenia MV SR.  Na nárok na výsluhový dôchodok, priznaný v sume starobného dôchodku bola navrhovateľovi zohľadnená všetka preukázaná doba.  Na určenie sumy starobného dôchodku bola zohľadnená nasledovná doba:  - Doba štúdia od 01. 09.  1964 do 20. 05.   1967 v III. pracovnej kategórii,  - Doba civilného zamestnania  od 21. 05. 1967 do 31. 03.  1969 v III. prac. kat.,  - Doba výkonu ZVS od 01. 04. 1969 do 26. 03.  1971 v I.  kategórii funkcií,    - Doba civilného zamestnania od 27. 03. 1971 do 14. 03.  1976 v III. prac. kat.,  - Doba služby príslušníka PZ od 15. 03.   1976 do 31. 12.   1999 v I. kat. funkcií,  - Doba služby príslušníka PZ od 01. 01.  2000 do 20. 05.   2004 v III. prac. kat.,  - Doba po vzniku nároku na starobný dôchodok od 21. 05.  2004 do 31. 08.  2005 v III. pracovnej kategórii.  Vzhľadom na uvedené a na skutočnosť, že nárok na ten istý druh dôchodku za tie isté doby zamestnania poistencovi vzniknúť nemôže, žiadosť zo dňa 30. 07. 2013 o priznanie starobného dôchodku zo všeobecného systému sociálneho poistenia odporkyňa zamietla.  Proti tomuto rozhodnutiu podal navrhovateľ odvolanie, v ktorom poukázal na podanú žiadosť o priznanie starobného dôchodku a na prílohy tejto žiadosti. Odvolaním napadnuté rozhodnutie považoval za nespravodlivé a protiústavné z dôvodu, že podľa jeho názoru boli splnené všetky podmienky k priznaniu dôchodku, čo odôvodnil tým, že bol  zamestnaný u MV SR ako policajt od 14. 03.   1976 až do roku  31. 08. 2005, kedy odišiel do výsluhového dôchodku.  U polícii dovŕšil požadovaný vek  55 rokov a bol zaradený viac ako    20 rokov v I. kategórii funkcie až do 31. 12. 1999, čo je kritérium k priznaniu starobného dôchodku.  Odporkyňa pre priznanie ďalšej penzie podľa zákona o sociálnom poistení požadovala najmenej 15 rokov platenia starobného poistenia.  Najvyšší súd  však rozhodnutie odôvodnil článkom Ústavy, podľa ktorého majú občania nárok na primerané hmotné zabezpečenia v starobe.  Primeranému hmotnému zabezpečeniu môže zodpovedať iba také, ktoré zodpovedá celej dĺžke poistenia, bez ohľadu na to, či bolo  získané v osobitnom systéme sociálneho zabezpečenia, v jeho prípade  u MV SR. Ďalej uviedol, že poberá výsluhový dôchodok z osobitného účtu MV, avšak  pred jeho zriadením jeho zamestnávateľ poistenie odviedol do všeobecného  dôchodkového  systému až do 30.06. 2002. To znamená, že do uvedeného termínu bol považovaný u odporkyne ako bežný občan.  Z uvedených dôvodov žiadal prehodnotiť a znovu preskúmať jeho žiadosť o priznanie starobného dôchodku.  Navrhovateľ  na pojednávaní súdu trval na podanom odvolaní z dôvodov v ňom uvedených. Na základe výzvy súdu podľa § 42 a 43 OSP uviedol, že s rozhodnutím nesúhlasí  z dôvodu, že pre starobný dôchodok mu nebola započítaná doba, kedy bol učeň na Poľnohospodárskej odbornej škole v Nových Zámkoch a doba základnej vojenskej služby.  Podľa jeho názoru právna úprava nezohľadňuje doby poistenia.  Odporkyňa sa k opravnému prostriedku navrhovateľa vyjadrila písomne aj ústne na pojednávaní súdu. Poukázala na námietky navrhovateľa, ku ktorým uviedla, že vychádzajúc z právneho názoru Najvyššieho súdu SR odporkyňa pri posudzovaní nároku na starobný dôchodok a pri určovaní dôchodkového veku v súvislosti so zaradením doby výkonu služby do I. kategórie funkcií vychádzala z ust. §  21, § 14 ods. 4, § 132 a §  175 zák. č.  100/1988 Zb. Nakoľko počas výkonu služby navrhovateľ získal viac ako   20 rokov v I. kategórie funkcií, dôchodkový vek dosiahol dovŕšením 55 rokov veku, t. j. 21. 05.   2004.  Na nárok na výsluhový dôchodok priznaný v sume starobného dôchodku bola zohľadnená všetka preukázaná doba dôchodkového poistenia a to aj doba štúdia od 01. 09.  1964 do 20. 05. 1967 v III. pracovnej kategórii aj doba výkonu základnej vojenskej služby od 01. 04.  1969 do      26. 03. 1971 v I. kategórii funkcií. Odvolaním napadnuté rozhodnutie žiadala ako vecne správne potvrdiť.  Krajský súd preskúmal odvolaním napadnuté rozhodnutia odporkyne podľa §  250l a nasl. OSP dospel k záveru, že odvolaniu nemožno vyhovieť.  Podľa §  21 ods. 1  zák. č.   100/1988 Zb. o sociálnom zabezpečení v znení neskorších predpisov, občan má nárok na starobný dôchodok, ak bol zamestnaný najmenej 25 rokov a dosiahol vek aspoň  a) 55 rokov, ak bol zamestnaný najmenej 15 rokov v zamestnaní uvedenom v § 14 ods. 2 písm. a) alebo najmenej 10 rokov v takom zamestnaní v uránových baniach,    b) 55 rokov, ak bol zamestnaný najmenej 15 rokov v zamestnaní uvedenom v § 14 ods. 2 písm. b), ak bol z tohto zamestnania prevedený alebo uvoľnený z dôvodov uvedených v § 12 ods. 3 písm. d) a e),  c) 55 rokov, ak bol zamestnaný najmenej 20 rokov v zamestnaní uvedenom v § 14 ods. 2 písm. b) až h),  d) 58 rokov, ak bol zamestnaný najmenej 20 rokov v zamestnaní uvedenom v § 14 ods. 2 písm. i) až l), alebo  e) 60 rokov.  Podľa § 259 ods. 1 zákona č.   461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov, v konaniach o nárokoch na dávky a ich výplatu z nemocenského poistenia, dôchodkového zabezpečenia, o nároku na úpravu dôchodku z dôvodu jediného zdroja príjmu, o nárokoch na náhradu škody spôsobenú pracovným úrazom alebo chorobou z povolania, o nároku zamestnanca z pracovného pomeru, ktoré sa uspokojovali z garančného fondu (ďalej len \"peňažná náhrada\") a o nároku na podporu v nezamestnanosti, ktoré vznikli pred 1. januárom 2004, o ktorých nebolo do tohto dňa právoplatne rozhodnuté, a o priznaní, odňatí alebo zmene sumy dávky, náhrady škody spôsobenej pracovným úrazom alebo chorobou z povolania alebo podpory v nezamestnanosti za obdobie pred 1. januárom 2004, aj keď o uvedenej dávke, náhrade škody, peňažnej náhrade alebo podpore v nezamestnanosti už bolo právoplatne rozhodnuté, sa rozhodne podľa predpisov účinných do 31. decembra 2003 s odchýlkami ďalej ustanovenými.  Podľa § 132 ods. 1 zák. č. 100/1988 Zb. o sociálnom zabezpečení v znení neskorších predpisov,  vojak z povolania má nárok na starobný dôchodok, ak bol zamestnaný najmenej 25 rokov a dosiahol vek aspoň  a) 55 rokov, ak vykonával najmenej 20 rokov službu zaradenú do I. kategórie funkcií,  b) 57 rokov, ak vykonával najmenej 20 rokov službu v ostatných prípadoch.  Z vykonaného dokazovania v predmete konania, ktorým bol opravný prostriedok navrhovateľa proti rozhodnutiu, ktorým bola navrhovateľovi zamietnutá žiadosť o starobný dôchodok od 30. 07. 2010  súd za preukázané, že rozhodnutím  útvaru sociálneho zabezpečenia MV SR č.  SPC-39.605-1/5-2005 zo dňa 07. 11.  2005 bol navrhovateľovi priznaný od 01. 09.  2005 výsluhový dôchodok podľa §   12, §  131 až 133 zák. č.  100/1988 Zb. a podľa § 214, § 215, §  217 a §  218 zákona č.   73/1998 Z. z. o štátnej službe príslušníkov Policajného zboru, Slovenskej informačnej služby,  Zboru väzenskej a justičnej stráže SR a Železničnej polície v znení neskorších predpisov s poukázaním na §  38 a §  128 zák. č.  328/2002 Z. z. o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov a o zmene a doplnení niektorých zákonov.  Suma starobného dôchodku mu bola útvarom sociálneho zabezpečenia MV SR určená podľa ustanovení zák. č.  100/1988 Zb. v znení neskorších predpisov.  Podľa ust. §  128 zák. č.  328/2002 Z. z. účinného od 01. 07.  2002 suma výsluhového dôchodku nesmela byť nižšia ako suma starobného dôchodku s prídavkom  k dôchodku, na ktorý by vznikol nárok podľa predpisov platných pred účinnosťou tohto zákona.  Pretože suma starobného dôchodku určená podľa zák. č.  100/1988 Zb. bola  spolu s prídavkom k starobnému dôchodku výhodnejšia ako suma výsluhového dôchodku, bol mu priznaný výsluhový dôchodok v sume určenej podľa V. časti zákona č.  100/1988 Zb. To znamená, že podmienky nároku na dôchodok  s prihliadnutím na znížený dôchodkový vek podľa §   132 ods. 1 zák. č.  100/1988 Zb. posúdil a sumu dôchodku aj so zohľadnením dôb zamestnania získaných vo všeobecnom systéme už určil útvar sociálneho zabezpečenia MV SR.  Krajský súd na základe podaného odvolania opakovane posúdil odvolacie dôvody navrhovateľa a z vykonaného dokazovania zistil, že navrhovateľovi bola pre výpočet sumy starobného dôchodku od   01. 09.   2005 započítaná všetka poistná doba počnúc od doby štúdia od 01. 09.  1964 do 20. 05.   1967, doba civilného zamestnania v JRD Mužla až po dobu služby príslušníka policajného zboru do 20. 05.   2004 vrátane doby po vzniku nároku na starobný dôchodok od 21. 05.  2004 do 31. 08.   2005 v jednotlivých príslušných pracovných kategóriách resp. funkciách.    Odvolacie dôvody, ktoré navrhovateľ spísal v podanom odvolaní neboli spôsobilé spochybniť vecnú správnosť  a zákonnosť rozhodnutia odporkyne z 04. 11.  2013.  Navrhovateľ od 01. 09.  2005 poberá výsluhový dôchodok, ktorý sa považuje za starobný dôchodok. Od 01. 07.   2013 ho poberá v sume 727,02 eur mesačne.  Pre výpočet výsluhového dôchodku mu bola započítaná doba trvania služobného pomeru  31 rokov. V tejto dobe je aj základná vojenská služba od 01. 04.  1969 do 26. 03.   1971 vo Vojenskom útvare Pardubice.  Navrhovateľ v podanom odvolaní na ďalšiu inú poistnú dobu, ktorú by získal a ktorá by nebola započítaná v rok u 2005 na určenie sumy starobného dôchodku, neuviedol.  Z vyššie uvedených dôvodov súd odvolaním napadnuté rozhodnutie č. XXX  XXX XXXX X  zo dňa 04. 11.  2013 ako vecne správne potvrdil podľa §  250q ods. 2 OSP.  O náhrade trov konania súd rozhodol, podľa § 246c ods. 1 a § 142 ods. 1 OSP tak, že  odporkyni  súd náhradu trov konania nepriznal, lebo v súvislosti s týmto konaním súdu jej žiadne preukázateľné trovy nevznikli.  Poučenie:  Proti tomuto rozhodnutiu je možné podať odvolanie do 15 dní, odo dňa doručenia na podpísanom súde v dvoch vyhotoveniach.  V odvolaní sa má popri všeobecných náležitostiach (§ 42 ods. 3) uviesť, proti ktorému rozhodnutiu smeruje, v akom rozsahu sa napáda, v čom sa toto rozhodnutie alebo postup považuje za nezákonný a čoho sa odvolateľ domáha.", "vazby": {}, "cituje": [], "citovane_v": []}