{"guid": "3c8d7cea-edea-4539-92e8-6a60d7865767:adbd258e-00cf-438a-98ea-361afdf1e127", "ecli": "ECLI:SK:KSBB:2014:6012200621.3", "spisova_znacka": "26Sd/136/2012", "nazov": "Rozsudok Krajského súdu Banská Bystrica sp. zn. 26Sd/136/2012 z 15. 1. 2014", "citacia": "rozsudok Krajského súdu Banská Bystrica z 15. januára 2014, sp. zn. 26Sd/136/2012, ECLI:SK:KSBB:2014:6012200621.3", "identifikacne_cislo": "6012200621", "sud": {"guid": "sud_138", "nazov": "Krajský súd Banská Bystrica", "typ": "krajsky", "slug": "krajsky-sud-banska-bystrica"}, "sudca": "JUDr. Peter Chovanko", "sudca_id": 399, "sudca_url": "https://www.kauzis.sk/judikatura/sudca/judr-peter-chovanko-399", "datum_vydania": "2014-01-15", "forma": "Rozsudok", "povaha": ["Zrušujúce"], "oblast": ["Správne právo"], "podoblast": ["Dôchodky"], "merito": null, "pravna_veta": null, "pravna_veta_zdroj": null, "zhrnutie": null, "kolegium": null, "senat": null, "stav": null, "zbierka": null, "predpisy": [{"iri": "/SK/ZZ/2003/461/#paragraf-209.odsek-1", "nazov": "§ 209 ods. 1 zákona č. 461/2003 Z. z.", "url": "https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2003/461/#paragraf-209.odsek-1", "judikatura_url": "https://www.kauzis.sk/judikatura/predpis/461-2003/paragraf-209"}, {"iri": "/SK/ZZ/2003/461/#paragraf-209.odsek-2", "nazov": "§ 209 ods. 2 zákona č. 461/2003 Z. z.", "url": "https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2003/461/#paragraf-209.odsek-2", "judikatura_url": "https://www.kauzis.sk/judikatura/predpis/461-2003/paragraf-209"}, {"iri": "/SK/ZZ/2003/461/#paragraf-209.odsek-3", "nazov": "§ 209 ods. 3 zákona č. 461/2003 Z. z.", "url": "https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2003/461/#paragraf-209.odsek-3", "judikatura_url": "https://www.kauzis.sk/judikatura/predpis/461-2003/paragraf-209"}, {"iri": "/SK/ZZ/2003/461/#paragraf-209.odsek-4", "nazov": "§ 209 ods. 4 zákona č. 461/2003 Z. z.", "url": "https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2003/461/#paragraf-209.odsek-4", "judikatura_url": "https://www.kauzis.sk/judikatura/predpis/461-2003/paragraf-209"}], "paragrafy": ["/SK/ZZ/2003/461#paragraf-209"], "ma_text": true, "text_zdroj": "dump", "pdf_url": "https://obcan.justice.sk/content/public/item/adbd258e-00cf-438a-98ea-361afdf1e127", "zdroj": "infosud", "url": "https://www.kauzis.sk/judikatura/r/ECLI:SK:KSBB:2014:6012200621.3", "api_url": "https://www.kauzis.sk/api/v1/judikatura/ECLI:SK:KSBB:2014:6012200621.3", "text_url": "https://www.kauzis.sk/api/v1/judikatura/ECLI:SK:KSBB:2014:6012200621.3/text", "citacie_n": 0, "text": "Súd: Krajský súd Banská Bystrica Spisová značka: 26Sd/136/2012 Identifikačné číslo súdneho spisu: 6012200621 Dátum vydania rozhodnutia: 16. 01. 2014 Meno a priezvisko sudcu, VSÚ: Mgr. Ivana Datlová ECLI: ECLI:SK:KSBB:2014:6012200621.3  ROZSUDOK V MENE SLOVENSKEJ REPUBLIKY  Krajský súd v Banskej Bystrici samosudkyňou Mgr. Ivanou Datlovou v právnej veci navrhovateľky D. M., nar. XX. I. XXXX, bytom P. XX V. V., proti odporkyni Sociálnej poisťovni - ústrediu so sídlom v Bratislave ul. 29. augusta č. 8, o preskúmanie zákonnosti postupu a rozhodnutia odporkyne č. XXX XXX XXXX X zo 16. apríla 2012 o priznaní vdovského dôchodku a rozhodnutia totožného čísla zo 16. apríla 2012 o výplate dôchodkov pri vzniku súbehu na ich výplatu takto  r o z h o d o l :  Rozhodnutie odporkyne č. XXX XXX XXXX X zo 16. apríla 2012 o priznaní vdovského dôchodku a rozhodnutia totožného čísla zo 16.  apríla 2012 o výplate dôchodkov pri vzniku ich súbehu zrušuje podľa § 250j ods. 2 písm. d) Občianskeho súdneho poriadku a vec vracia odporkyni na ďalšie konanie.  Navrhovateľke náhradu trov konania nepriznáva.  o d ô v o d n e n i e :  Napadnutým rozhodnutím zo 16. apríla 2012 odporkyňa priznala navrhovateľke s poukazom na ust. § 74 a § 75 zákona o sociálnom poistení od 8. marca 2012 vdovský dôchodok vo výške 202,50 €. V odôvodnení rozhodnutia uviedla, že jej neb. manžel poberal ku dňu smrti invalidný dôchodok, považovaný za dôchodok starobný vo výške 337,50 € mesačne, zároveň však ku dňu smrti získal počet rokov dôchodkového poistenia na vznik nároku na „invalidný“ (správne starobný) dôchodok, preto mu vznikol aj nárok na starobný dôchodok vo výške 202,60 € mesačne. Keďže u neb. manžela navrhovateľky boli splnené podmienky nároku na 2 dôchodky vdovský dôchodok navrhovateľky sa určil z vyššieho dôchodku. Uviedla, že suma vdovského dôchodku predstavuje 60 % zo sumy 337,50 € (suma invalidného dôchodku, považovaného za dôchodok starobný).  Ďalším rozhodnutím zo 16.apríla 2012 rozhodla odporkyňa podľa § 81 ods. 2 zákona o sociálnom poistení o vyplácaní starobného dôchodku navrhovateľky v sume 354,30 €, tj. v plnej výške a vdovského dôchodku v sume 101,30 €, tj. v jednej polovici. V odôvodnení rozhodnutia uviedla, že u navrhovateľky boli splnené podmienky nároku na výplatu 2 dôchodkových dávok a to vlastného starobného dôchodku a vdovského dôchodku po neb. manželovi. Podľa aplikovaného zákonného ustanovenia sa pri vzniku súbehu nárokov na výplatu 2 dôchodkových dávok vypláca vyššia dôchodková dávka v plnej sume a nižšia dôchodková dávka v polovičnej sume, preto po zistení, že vlastný starobný dôchodok navrhovateľky prevyšuje výšku priznaného vdovského dôchodku, rozhodla popri vyplácaní plného starobného dôchodku navrhovateľky o krátení sumy priznaného vdovského dôchodku na jednu polovicu.  Navrhovateľka sa voči označeným rozhodnutiam odvolala, pretože namietala určenú sumu starobného dôchodku jej neb. manžela B. M. a tým aj sumu jej vdovského dôchodku. Uviedla, že jej neb. manžel po    utrpenom úraze s následným vznikom jeho invalidity poberal na základe zmluvného poistenia rentu, z ktorej platil odvody na dôchodkové aj zdravotné poistenie a žiadala, aby bola suma starobného dôchodku jej neb. manžela určená so započítaním poberanej renty, ktorá sa považovala za jeho plat.  Na pojednávaní pred krajským súdom   zotrvala na podanom odvolaní i jeho dôvodoch. Doplnila, že jej neb. manžel požiadal Sociálnu poisťovňu aj o priznanie starobného dôchodku, pretože nebol stotožnený s postupom odporkyne, ktorá mu poberaný invalidný dôchodok len prekvalifikovala na dôchodok starobný. Odporkyňou však bol odmietnutý s tým, že už poberateľom starobného dôchodku je, i keď to bol starobný dôchodok len prekvalifikovaný z invalidného dôchodku. Uvedené chcel práve preto, aby mu v jeho príjme, relevantnom pre určenie sumy starobného dôchodku bola zohľadnená renta, poberaná od poisťovne Allianz, ktorú poberal titulom zákonného poistenia zodpovednosti za škodu spôsobenú prevádzkou motorového vozidla. Odvody na sociálne poistenie uhrádzal v rokoch 1996 -1999 a v roku 2001 v rozsahu 400-650,- Sk mesačne. Renta mu bola vyplácaná do dosiahnutia fyzického veku 60 rokov. Vyjadrila presvedčenie, že starobný dôchodok jej neb. manžela nebol správne určený, pretože v posledných 10 rokoch, ktoré sú rozhodujúcim obdobím pre určenie sumy starobného dôchodku poberal rentu, ktorá bola vyššia než jeho zárobky z riadneho pracovného pomeru, ktoré boli použité pri výpočte sumy invalidného dôchodku jej neb. manžela. Ak by bola správne určená suma starobného dôchodku jej neb. manžela ku dňu jeho smrti, tento by podľa jej názoru presiahol sumu poberaného invalidného dôchodku (prekvalifikovaného na dôchodok starobný), ktorý bol použitý pre výpočet jej vdovského dôchodku. Hoci suma vyplácanej renty nebola každý mesiac rovnaká, pohybovala sa rádovo v desiatkach tisícoch korún mesačne (cca 58 000,- Sk mesačne).  Predložila rozpis vyplatenej náhrady straty na zárobku po skončení pracovnej neschopnosti v prospech jej neb. manžela od 15.novembra 1993 do 31.decembra 2003, vypracovaný Allianz - Slovenskou poisťovňou, a.s. 28.novembra 2006.  Odporkyňa navrhla napadnuté rozhodnutia potvrdiť ako vecne správne s poukazom na obsah odôvodnenia obidvoch rozhodnutí, v ktorých boli citované zákonné ustanovenia a i skutkové zistenia, na základe ktorých bolo rozhodnuté. V písomnom vyjadrení z 5. marca 2013 doplnila, že neb. manžel navrhovateľky bol samostatne zárobkovo činnou osobou zúčastnenou na povinnom dôchodkovom poistení v období od 1.januára 1995 do 30.júna 2001 a od 1.júla 2003 do 30.júna 2004. Poistné ním zaplatené ako aj toto obdobie dôchodkového poistenia bolo pri výpočte sumy starobného dôchodku neb. manžela navrhovateľky zohľadnené. Rozhodnutím z 23.novembra 1993 bol neb. manželovi navrhovateľky priznaný invalidný dôchodok podľa § 29 zákona č. 100/1988 Zb. o sociálnom zabezpečení v znení neskorších predpisov. Žiadosť o priznanie starobného dôchodku nepodal. Jeho suma bola určená len v súvislosti so vznikom nároku navrhovateľky na vdovský dôchodok, po jeho smrti k 8. marcu 2012. Nárok na starobný dôchodok mu vznikol už 5. novembra 2003 dňom dovŕšenia dôchodkového veku, fyzického veku 60 rokov. Citovala zákonné ustanovenia § 261 ods. 1, 2 a 3 zákona č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení a uviedla, že po vzniku nároku na starobný dôchodok, tj. po 5. novembri 2003 navrhovateľovi nepatrilo zvýšenie k starobnému dôchodku, pretože bol poberateľom invalidného dôchodku, resp. jeho nárok na výplatu starobného dôchodku nevznikol pred 1.januárom 2004.  Krajský súd preskúmal napadnuté rozhodnutia odporkyne i konanie, ktoré im predchádzalo v súlade s ust. § 250l ods. 1 O.s.p., vypočul účastníkov, oboznámil sa s ich písomnými podaniami, s  obsahom administratívneho spisu, najmä so  žiadosťou navrhovateľky  o priznanie vdovského dôchodku, s rozhodnutím odporkyne o priznaní starobného dôchodku v prospech navrhovateľky a jeho výške ku dňu smrti jej neb. manžela, s rozhodnutím o priznaní invalidného dôchodku v prospech neb. manžela navrhovateľky, o výške jeho výplaty ku dňu jeho smrti, s dávkovým spisom neb. manžela navrhovateľky, s osobnými listami dôchodkového poistenia vypracovanými odporkyňou pre účely určenia sumy starobného dôchodku navrhovateľa, s ostatným relevantným obsahom spisu a dospel k presvedčeniu, že napadnuté rozhodnutia odporkyne je potrebné zrušiť podľa § 250j ods. 2 písm. d) Občianskeho súdneho poriadku pre ich nepreskúmateľnosť pre nedostatok dôvodov. Podľa ods. 3 cit. zákonného ustanovenia vrátil vec odporkyni na ďalšie konanie.  Preskúmaním veci krajský súd zistil, že navrhovateľka požiadala odporkyňu o vdovský dôchodok žiadosťou z 20. marca 2012 a žiadala ho priznať od 8. marca 2012, odo dňa úmrtia jej neb. manžela B. M., nar. X. O. XXXX. Od 10. februára 2000 bola navrhovateľka poberateľkou starobného dôchodku,    ktorý jej bol priznaný rozhodnutím odporkyne č. XXX  XXX  XXXX  zo 6. marca 2000 v spojení s rozhodnutím z 11. mája 2000 po dodatočnom zhodnotení novopreukázanej doby zamestnania. Ku dňu smrti jej manžela ho poberala vo výške 354,30 € mesačne, čo nebolo medzi účastníkmi konania sporné. Manžel navrhovateľky bol od 15. novembra 1993 poberateľom invalidného dôchodku na základe rozhodnutia odporkyne č. XXX  XXX XXXX  z 23. novembra 1993 a ku dňu smrti ho poberal vo výške 337,50 € mesačne. Podľa zákonného ust. § 263 ods. 9 zákona o sociálnom poistení bol invalidný dôchodok navrhovateľa od 1. januára 2005 považovaný za starobný dôchodok, pretože dôchodkový vek 60 rokov dovŕšil pred 1. januárom 2004, 5. novembra 2003. Hoci neb. manžel navrhovateľky požiadal odporkyňu žiadosťou z 26. februára 2007 o priznanie riadneho starobného dôchodku odporkyňou nebolo o nej konané ani rozhodnuté, pretože ju faxovým podaním z 3. marca 2007, neskôr 2. apríla 2007 zrušil. Pôvodne ňou chcel dosiahnuť, aby mu bol priznaný starobný dôchodok vo výške zohľadňujúcej vyplácanú náhradu straty na zárobku poisťovňou Allianz, pretože z nej uhrádzal príslušné odvody na dôchodkové poistenie.  Z ust. § 209 ods. 1 -4 zákona č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení vyplýva, že rozhodnutie organizačnej zložky Sociálnej poisťovne sa vydáva písomne, ak tento zákon neustanovuje inak. Rozhodnutie musí byť v súlade so všeobecne záväznými právnymi predpismi, musí vychádzať zo spoľahlivo zisteného skutočného stavu veci a musí obsahovať predpísané náležitosti a to výrok, odôvodnenie a poučenie o odvolaní alebo o opravnom prostriedku. Odôvodnenie nie je potrebné, ak sa všetkým účastníkom konania vyhovuje v celom rozsahu. Výrok rozhodnutia vo veci má obsahovať ustanovenie právneho predpisu podľa ktorého sa rozhodlo, prípadne aj rozhodnutie o povinnosti nahradiť trovy konania. V odôvodnení rozhodnutia má organizačná zložka Sociálnej poisťovne povinnosť uviesť, ktoré skutočnosti boli podkladom na rozhodnutie, akými úvahami bola vedená pri hodnotení dôkazov a pri použití právnych predpisov, na základe ktorých rozhodovala.  Súd považuje za nepreskúmateľné rozhodnutie odporkyne o priznaní vdovského dôchodku, pretože odporkyňa bez konkrétnych skutkových zistení a ich právneho vyhodnotenia konštatovala výšku starobného dôchodku neb. manžela navrhovateľky, na ktorý by mu ku dňu smrti vznikol nárok bez toho, aby navrhovateľka z neho mohla zistiť a posúdiť správnosť určenia jeho sumy. Rozhodnutie neobsahuje žiadny výpočet starobného dôchodku neb. manžela navrhovateľky, preto z  rozhodnutia nebolo možné zistiť, na základe akých právnych ustanovení bol vypočítaný, aké bolo zistené obdobie dôchodkového poistenia (zápočet rokov) určené rozhodujúce obdobie pre určenie jeho výšky ani zárobky navrhovateľa zohľadnené pre jeho výpočet. Bez týchto údajov, náležite zistených a odôvodnených nebolo možné posúdiť, či bol výpočet vdovského dôchodku navrhovateľky realizovaný správne, tj., či odporkyňa pri určení jeho sumy správne vychádzala z invalidného dôchodku neb. manžela navrhovateľky, ktorý poberal ku dňu smrti, považujúc ho za vyšší, než starobný dôchodok, na ktorý by mu ku dňu smrti vznikol nárok. Zákonná požiadavka preskúmateľnosti rozhodnutia je zásadnou pre možnosť posúdenia jeho vecnej správnosti i využitia práva účastníka na podanie opravného prostriedku, pretože bez poznania vecných, skutkových a právnych dôvodov rozhodnutia, podložených zhromaždenými dôkazmi a príslušnou právnou úpravou je účastníkovi znemožnené uplatniť voči jeho správnosti vecné, argumentačne podložené námietky, a môže mu sťažiť, prípadne i znemožniť uplatnenie alebo ochranu jeho práv, či zákonných nárokov.  Nie je úlohou ani zákonnou kompetenciou preskúmavacieho súdu nahrádzať, či dopĺňať skutkové a právne dôvody napadnutého rozhodnutia, pretože tieto v ňom musia byť v zmysle citovaných zákonných ustanovení obsiahnuté v rámci konania a rozhodovania odporkyne.  Pre nedostatok skutkových a právnych dôvodov s následkom nepreskúmateľnosti krajský súd zrušil rozhodnutie odporkyne o priznaní vdovského dôchodku navrhovateľke a tiež rozhodnutie o výplate dôchodkových dávok po vzniku súbehu na ich výplatu ako rozhodnutie súvisiace, odvodené z rozhodnutia, ktorým bola suma vdovského dôchodku navrhovateľky určená.  V ďalšom konaní bude povinnosťou odporkyne postupovať a opätovne rozhodnúť o nároku navrhovateľky na vdovský dôchodok pri dodržaní zásad administratívneho konania, článku 39, 48 ods. 2 Ústavy Slovenskej republiky a Dohovoru o minimálnej norme sociálneho zabezpečenia č. 102. Nové    rozhodnutie odôvodní spôsobom, ktorý jej vyplýva z ust. § 209 ods. 4 zákona o sociálnom poistení tak, aby bolo jednoznačné, logické, zrozumiteľné a presvedčivé jednak pre účastníka konania a aj pre prípadné preskúmanie krajským súdom. V novom rozhodnutí sa odporkyňa skutkovo a právne vysporiada so všetkými námietkami navrhovateľky prednášanými v konaní i s preukázanou výškou vyplatenej náhrady straty na zárobku po skončení pracovnej neschopnosti v prospech jej neb. manžela v období od 15.novembra 1993 do 31. decembra 2003, ktorá bola potvrdená Al   lianz - Slovenskou poisťovňou a.s. v podaní z 28. novembra 2006 a to vo vzťahu k určeniu výšky starobného dôchodku neb. manžela navrhovateľky, na ktorý by mu ku dňu smrti vznikol nárok.  O náhrade trov konania rozhodol krajský súd   podľa § 250k ods. 1 O.s.p. s použitím ustanovenia §  250l ods. 2 O.s.p. a navrhovateľke právo na náhradu trov konania nepriznal napriek jej úspechu v konaní, pretože si žiadne trovy neuplatnila.  Poučenie:  Proti tomuto rozhodnutiu vo výroku vo veci samej odvolanie nie je prípustné. Proti výroku o trovách konania možno podať odvolanie v lehote 15 dní od jeho   doručenia.    Odvolanie   sa   podáva  písomne, v    dvoch   vyhotoveniach   prostredníctvom  krajského   súdu  na   Najvyšší  súd  SR. V  odvolaní  je potrebné    popri    všeobecných    náležitostiach   / §   42  ods.  3  O. s. p. /  uviesť,  proti ktorému rozhodnutiu  smeruje, v akom rozsahu sa napáda, v čom sa toto rozhodnutie  alebo   postup  súdu považuje   za  nesprávny   a  čoho sa odvolateľ domáha.", "vazby": {}, "cituje": [], "citovane_v": []}