{"guid": "33fdddb9-bc75-4e71-88c3-c7394c2bb812:990a9e0c-e570-438c-8018-d2548da71547", "ecli": "ECLI:SK:KSKE:2014:7812201744.1", "spisova_znacka": "9Co/211/2012", "nazov": "Uznesenie Krajského súdu Košice sp. zn. 9Co/211/2012 z 29. 1. 2014", "citacia": "uznesenie Krajského súdu Košice z 29. januára 2014, sp. zn. 9Co/211/2012, ECLI:SK:KSKE:2014:7812201744.1", "identifikacne_cislo": "7812201744", "sud": {"guid": "sud_147", "nazov": "Krajský súd Košice", "typ": "krajsky", "slug": "krajsky-sud-kosice"}, "sudca": "JUDr. Gizela Majerčák", "sudca_id": 1315, "sudca_url": "https://www.kauzis.sk/judikatura/sudca/judr-gizela-majercak-1315", "datum_vydania": "2014-01-29", "forma": "Uznesenie", "povaha": ["Zrušujúce"], "oblast": ["Občianske právo"], "podoblast": ["Zmluvy"], "merito": null, "pravna_veta": null, "pravna_veta_zdroj": null, "zhrnutie": null, "kolegium": null, "senat": null, "stav": null, "zbierka": null, "predpisy": [{"iri": "/SK/ZZ/0/0/#paragraf-221.odsek-1", "nazov": "/SK/ZZ/0/0/#paragraf-221.odsek-1", "url": "https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/0/0/#paragraf-221.odsek-1", "judikatura_url": null}], "paragrafy": [], "ma_text": true, "text_zdroj": "dump", "pdf_url": "https://obcan.justice.sk/content/public/item/990a9e0c-e570-438c-8018-d2548da71547", "zdroj": "infosud", "url": "https://www.kauzis.sk/judikatura/r/ECLI:SK:KSKE:2014:7812201744.1", "api_url": "https://www.kauzis.sk/api/v1/judikatura/ECLI:SK:KSKE:2014:7812201744.1", "text_url": "https://www.kauzis.sk/api/v1/judikatura/ECLI:SK:KSKE:2014:7812201744.1/text", "citacie_n": 0, "text": "Súd: Krajský súd Košice Spisová značka: 9Co/211/2012 Identifikačné číslo súdneho spisu: 7812201744 Dátum vydania rozhodnutia: 30. 01. 2014 Meno a priezvisko sudcu, VSÚ: JUDr. Gizela Majerčáková ECLI: ECLI:SK:KSKE:2014:7812201744.1  Uznesenie Krajský súd v Košiciach v občianskoprávnej veci žalobcu: U. F., nar. XX.X.XXXX, bydliskom v C. XX, I. C., zastúpeného JUDr. Erikou Šimovou, advokátkou so sídlom v Košiciach, Jantárová 8, proti žalovanému: Allianz - Slovenská poisťovňa, a. s., so sídlom v Bratislave, Dostojevského rad 4, IČO: 00 151 700, o 630,60 € s príslušenstvom, o odvolaní žalovaného proti rozsudku Okresného súdu Rožňava z 28. mája 2012 č. k. 8 C 48/2012 - 68  r o z h o d o l :  Z r u š u j e   rozsudok a vec   v r a c i a   súdu prvého stupňa na ďalšie konanie.  o d ô v o d n e n i e :  Okresný súd Rožňava (ďalej len „súd prvého stupňa“ alebo len „súd“) rozsudkom označeným v záhlaví žalovaného zaviazal žalobcovi zaplatiť 630,60 € s úrokmi z omeškania vo výške 9,5 % ročne od 20.10.2011 do zaplatenia. Z hľadiska skutkového stavu v posudzovanej veci zistil, že žalobca so žalovaným (ďalej aj len „poisťovateľ“) s účinnosťou od 11.7.2008 uzatvoril poistnú zmluvu č. 7300208438 pre poistenie zodpovednosti za škodu spôsobenú pri výkone povolania, v čase vzniku škodovej udalosti (9.6.2011) žalobca bol v pracovnom vzťahu s obchodnou spoločnosťou WEXIM TRUCK s. r. o. (ďalej aj len „zamestnávateľ“ alebo aj len „servis“) a mal uhradené poistné. Vychádzajúc z listinných dôkazov (zápisnica škodovej komisie z 9.6.2011, záznam o prevádzke opravovaného vozidla z 9.6.2011, faktúry, zákazkový list, fotokópia skladovej evidencie, doklad o úhrade škody žalobcom zamestnávateľovi a ďalšie) dospel k záveru, že v servise 9.6.2011 došlo k poškodeniu vnútornej strany čelného skla (popraskaniu) opravovaného nákladného auta zn. Renault - Magnum X. Q. XXX E. (ďalej aj len „opravované motorové vozidlo“) v dôsledku zavineného konania žalobcu pri plnení pracovných povinností tak, že tento zabudol veci šoféra (hasiaci prístroj) na sedadle v kabíne, pri dvíhaní a sklopení ktorej hasiaci prístroj spadol na čelné sklo, ktoré v dôsledku nárazu popraskalo. Žalobe vyhovel majúc nesporne za preukázanú tak platnosť poistnej zmluvy, ako aj vznik poistnej udalosti. Doslovne citoval ustanovenie §788 (nesprávne označené ako §797 - pozn. odvolacieho súdu) ods. 1, 2 a 4 a §797 Občianskeho zákonníka, článok 2 ods. 7 Všeobecných poistných podmienok poisťovateľa pre poistenie zodpovednosti za škodu spôsobenú pri výkone povolania (ďalej aj len „VPP - Z“) a ustanovenia §178, 179, 186 ods. 1 a 2 a 191 Zákonníka práce (ďalej len „ZP“).  S obranou poisťovateľa, ktorý vychádzajúc zo skutočnosti, že spoločnosťou AUTOSKLO KOŠICE, s. r. o. čelné sklo zamestnávateľovi bolo dodané už 2.6.2011 a tiež zo skutočnosti, že podľa zákazkového listu súčiastky a potrebný materiál na opravu vozidla v servise zo skladu boli prevzaté už 8.6.2011, spochybňoval pravdivosť časového údaja o vzniku škodovej udalosti a v nadväznosti na to aj samotný spôsob jej vzniku, sa vysporiadal konštatovaním, že vykonaným dokazovaním bolo preukázané, že 2.6.2011 čelné sklo bolo objednané do skladových zásob, čo malo byť bežnou praxou servisu, kde sa vykonávajú opravy vozidla. Vychádzajúc zo záznamu o prevádzke opravovaného vozidla z 9.6.2011 uzavrel, že dané vozidlo za účelom opravy bolo pristavené 9.6.2011, v dôsledku čoho považoval za nesporne vyvrátené tvrdenie poisťovateľa, že oprava daného vozidla v servise bola realizovaná už 8.6.2011. V tejto súvislosti konštatoval, že zákazkový list z 8.6.2011 slúži len ako účtovný doklad    preukazujúci, že v daný deň na základe neho zo skladu boli len prevzaté súčiastky a materiál potrebný na opravu sporného vozidla, zároveň však nepreukazuje, žeby sporné vozidlo 8.6.2011 bolo aj pristavené do servisu za účelom opravy. Vyslovil domnienku, že „materiál mohol byť predsa pripravený už deň pred samotnou opravou, aby po pristavení vozidla hneď mohla byť realizovaná oprava“.  S ďalšou obranou poisťovateľa, že z hľadiska posudzovania existencie a trvania daného poistného vzťahu, ako aj z hľadiska posudzovania z neho vzniknutých prípadných nárokov je významné porušenie zmluvnej povinnosti žalobcu ako poistníka poisťovateľovi písomne oznámiť zmenu zamestnávateľa uvedeného v poistnej zmluve uvedením mena, sídla a identifikačného čísla nového zamestnávateľa tak, aby toto oznámenie poisťovateľovi bolo doručené najneskôr v deň nástupu do pracovného vzťahu u nového zamestnávateľa [čl. 4 ods. 1 písm. d) VPP - Z] sa vysporiadal konštatovaním, že poisťovateľ už od nahlásenia škodovej udalosti žalobcom, t. j. od 9.6.2011 disponoval informáciou o zamestnávateľovi, čo mala potvrdiť písomná komunikácia poisťovateľa tak so žalobcom, ako aj s poškodeným zamestnávateľom, pričom uzavrel, že nesplnenie vytýkanej oznamovacej povinnosti v súvislosti so zmenou označenia zamestnávateľa nemá zásadný vplyv na posudzovaný právny vzťah, pretože poisťovateľ zmenu v označení zamestnávateľa žalobcu od počiatku akceptoval, túto nespochybňoval a ani nijak nenamietal.  Pokiaľ žalovaný namietal nedostatok aktívnej vecnej legitimácie žalobcu v tomto spore, posudzovanú poistnú zmluvu v zmysle §794 v spojení s §50 Občianskeho zákonníka (ďalej aj len „Obč. zák.“) právne posúdil ako poistnú zmluvu s poistným plnením v prospech tretej osoby (zamestnávateľa žalobcu) a usúdil, že z tohto právneho vzťahu žalobca je nositeľom nielen procesnoprávnych, ale aj hmotnoprávnych práv a povinností, vrátane zachovania jeho práva na „náhradu poistného plnenia za škodu spôsobenú pri výkone povolania poškodenému zamestnávateľovi“. Vychádzajúc zo skutkového záveru, že konaním žalobcu preukázateľne došlo k spôsobeniu škody na opravovanom motorovom vozidle, konštatoval, že z toho titulu došlo aj k relevantnému uplatneniu jeho práva na náhradu poistného plnenia z poistenia zodpovednosti za škodu spôsobenú pri výkone povolania voči poisťovateľovi. Námietku žalovaného o nedostatku aktívnej vecnej legitimácie žalobcu v tomto spore považoval preto za účelovú, ktorá „nemá oporu vecnú, ani právne odôvodnenú“.  S odôvodnením, že v danom prípade poškodené čelné sklo bolo vymenené za nové čelné sklo konštatoval, že hodnota nového čelného skla, pri určení ktorej vychádzal z vyčíslenia poškodeného zamestnávateľa, predstavuje skutočnú výšku škody, a preto nepovažoval za potrebné prihliadať na amortizáciu vzhľadom na vek opravovaného motorového vozidla.  S námietkami poisťovateľa, že pri určení výšky skutočnej škody nemožno prihliadať na DPH, pretože zamestnávateľ si mohol a mal uplatniť jej odpočet, sa vysporiadal poukazom na skutočnosť, že žalobca nebol platcom DPH a škodu zamestnávateľovi nahradil vo výške, ako mu ju tento vyčíslil, t. j. žalobou uplatnených 630,60 €.  S odôvodnením, že na základe listinných dôkazov, ktoré sú súčasťou spisu je nesporne preukázaný skutkový stav, nevykonal žalovaným navrhnuté dôkazy vyžiadaním správy od spoločnosti AUTOSKLO KOŠICE s. r. o. ani výsluchom svedka V. S. (zamestnanca poškodeného zamestnávateľa), pretože ich považoval za právne irelevantné pre rozhodnutie vo veci.  S odôvodnením, že bolo preukázané, že poisťovateľ žalovanú sumu neuhradil riadne a včas, s poukazom na ustanovenie §517 ods. 1 a 2 Obč. zák. a §3 nariadenia vlády SR č. 87/1995 Z. z. žalovaného zároveň zaviazal aj na platenie úrokov z omeškania vo výške 9,5 % ročne zo žalovanej sumy od 20.10.2011 do zaplatenia.  Plne úspešnému žalobcovi proti neúspešnému žalovanému podľa §142 ods. 1 OSP priznal náhradu trov konania v celkovej sume 518,05 €.    Proti tomuto rozsudku žalovaný (ďalej aj len „odvolateľ“) podal odvolanie odôvodňujúc ho tým, že súd prvého stupňa neúplne zistil skutkový stav, na základe vykonaných dôkazov dospel k nesprávnym skutkovým zisteniam a rozhodnutie súdu prvého stupňa vychádza z nesprávneho právneho posúdenia veci, pretože neprihliadol na vznesenú námietku absencie dôvodov pre poskytnutie poistného plnenia, náhradu priznal v rozpore s podmienkami poistnej zmluvy a príslušenstvo istiny priznal v rozpore s platnou právnou úpravou. Navrhuje, aby odvolací súd napadnutý rozsudok zmenil a žalobu zamietol.  Zastávajúc názor, že súd prvého stupňa sa nevysporiadal so skutočnosťou, že v časovom rozmedzí od 8.6. do 13.6.2011 boli vystavené tri zákazkové listy, proti rozsudku namieta, že priznáva právo na poistné plnenie, hoci nebolo relevantným spôsobom preukázané, kedy a ako došlo k poškodeniu čelného skla na opravovanom motorovom vozidle (škodová udalosť). Považuje pritom za neprijateľné zhojenie tejto nezrovnalosti súdom zvoleným odôvodnením, že v servise vykonávajúcom opravu vozidiel bolo bežnou praxou čelné sklo objednávať do skladových zásob a že zákazkový list je len účtovným dokladom o prevzatí na opravu potrebného materiálu zo skladu. Tvrdí, že zákazkový list nie účtovným dokladom, ale je dokladom pri zadaní zákazky s vymedzením jej predmetu a predbežnej ceny. Namieta aj proti záveru súdu o pristavení opravovaného motorového vozidla do servisu 9.6.2011 vyvodeného zo záznamu o prevádzke daného vozidla z uvedeného dňa, ktorý podľa neho je v priamom rozpore so zákazkovým listom vystaveným pre majiteľa opravovaného motorového vozidla už z 8.6.2011.  Nesúhlasí ani s odôvodnením súdu prvého stupňa ohľadom výšky škody vzniknutej na čelnom skle opravovaného motorového vozidla. Skutočnosť, že staré poškodené čelné sklo bolo vymenené za nové, podľa odvolateľa ešte neznamená, že takto vynaložené náklady, či hodnota nového skla predstavujú skutočnú výšku škody, za ktorú zamestnanec zodpovedá svojmu zamestnávateľovi podľa ustanovenia §186 ods. 1 ZP v spojení s príslušnými ustanoveniami Občianskeho zákonníka, na ktoré odkazujú aj ustanovenia VPP - Z (čl. 1). Zastáva preto názor, že skutočná škoda mala byť posúdená v zmysle ustanovenia §442 a nasl. Obč. zák.  Zotrváva na stanovisku, že poškodený zamestnávateľ ako platiteľ DPH má nárok na jej odpočet, t. j. právo uplatniť si jej vrátenie od štátu, preto túto daň je potrebné odpočítať z predmetnej škody na opravovanom motorovom vozidle, inak prijatím takéhoto plnenia dochádza k bezdôvodnému obohateniu poškodeného zamestnávateľa, čo nemôže požívať ochranu súdu.  Súdu prvého stupňa vytýka, že žalovaná istina je v rozpore s článkom 8 VPP - Z o spoluúčasti žalobcu ako poisteného vo výške 10 %.  Ohľadom priznaných úrokov z omeškania rozsudok považuje za nepreskúmateľný, pretože súd prvého stupňa nijako neodôvodnil, z akých dôvodov tieto priznal od 20.10.2011. So zreteľom na skutočnosť, že žalobca škodu zamestnávateľovi nahradil až 24.4.2012 zastáva názor, že poisťovateľ do omeškania sa nemohol dostať už 20.10.2011. Zároveň vzhľadom na skutočnosť, že žalobca sa aktívne vecne legitimovaným v tomto spore stal až nahradením škody zamestnávateľovi, trovy žalobcom vynaložené do 24.4.2012 nepovažuje za účelné.  Žalobca vo vyjadrení k odvolaniu navrhuje, aby odvolací súd napadnutý rozsudok ako vecne správny potvrdil. Zastáva názor, že aktívna vecná legitimácia žalobcu v danom spore je daná momentom uzavretia poistnej zmluvy s poisťovateľom, a preto považuje za právne bezvýznamnú skutočnosť, či on ako zamestnanec zamestnávateľovi spôsobenú škodu nahradil, alebo nie. Za podstatnú považuje skutočnosť, že poisťovateľ z posudzovanej poistnej zmluvy odmietol poskytnúť poistné plnenie tak poškodenému zamestnávateľovi, ako aj samotnému žalobcovi ako poistenému, o čom žalobca bol informovaný oznámením poisťovateľa zo 4.10.2011 o skončení šetrenia potrebného na zistenie rozsahu poisťovateľa plniť. S poukazom na čl. 5 ods. 1 písm. c) VPP - Z zastáva preto názor, že počnúc dňom 20.10.2011 poisťovateľ  preukázateľne sa dostal do omeškania s výplatou poistného plnenia žalobcovi, a preto aj súd prvého stupňa správne rozhodol o počiatku omeškania.    Pokiaľ odvolateľ sa dovoláva aplikácie ustanovenia §442 a nasl. Obč. zák. žalobca je presvedčený, že rozsah poškodenia čelného skla opravovaného motorového vozidla vylučoval iný spôsob opravy, než výmenu skla za nové čelné sklo, z ktorého dôvodu uvedenie veci do predošlého stavu bolo možné zabezpečiť len nákupom nového skla a jeho následnou montážou do vozidla, cena ktorých preto je skutočnou hodnotou nákladov vynaložených poškodeným zamestnávateľom na nákup, výmenu a montáž skla. Keďže poškodený zamestnávateľ následne žalobcovi titulom škody vyčíslil cenu týchto nákladov vo výške žalovanej istiny, ktorú žalobca zamestnávateľovi napokon aj nahradil, považuje za špekulatívnu odvolaciu námietku o údajnom bezdôvodnom obohatení zamestnávateľa titulom náhrady škody od zamestnanca uplatňujúceho si aj DPH.  Krajský súd v Košiciach ako súd odvolací po kladnom posúdení včasnosti a prípustnosti odvolania a po zistení, že odvolanie bolo podané na to oprávneným účastníkom konania (§201, 202 a 204 OSP) bez nariadenia odvolacieho pojednávania  v zmysle §214 ods. 2 OSP preskúmal vec v rozsahu vyplývajúcom z §212 ods. 1 a 3 OSP, ako i z hľadísk uplatnených odvolacích dôvodov a dospel k záveru, že napadnutý rozsudok je potrebné zrušiť [§221 ods. 1 písm. f) a h) OSP].  Z hľadiska skutkového stavu v posudzovanej veci bolo zistené, že žalobca ako poistník a zároveň aj poistený so žalovaným ako poisťovateľom s účinnosťou od 11.7.2008 uzavrel poistnú zmluvu o poistení svojej zodpovednosti za škodu spôsobenú pri výkone povolania (automechanik) počas trvania pracovného vzťahu u zamestávateľa WEXIM a. s., 9.6.2011 v dôsledku zavineného konania žalobcu v rámci plnenia pracovných úloh v súvislosti s opravou motorového vozidla zn. Renault - Magnum X. Q. XXX E. došlo k poškodeniu vnútornej strany čelného skla daného motorového vozidla, škodová komisia 9.6.2011 o tom spísala zápisnicu, v ten istý deň poistná udalosť bola hlásená poisťovateľovi, poškodené čelné sklo na danom motorovom vozidle servisom bolo vymenené za nové, jeho hodnota vrátane montáže bola 630,60 €, poisťovateľ z posudzovanej poistnej zmluvy neplnil. V súvislosti so skutočnosťou, že aktuálnym zamestnávateľom žalobcu na rozdiel od zamestnávateľa uvedeného v poistnej zmluve (WEXIM a. s.) v rozhodnom čase bola obchodná spoločnosť WEXIM TRUCK s. r. o. konštatoval, že ide len o zmenu označenia zamestnávateľa a že poisťovateľ od 9.6.2011 preukázane disponoval informáciou, že zamestnávateľom žalobcu je WEXIM TRUCK s. r. o.  Otázku poistenia zodpovednosti za škody je potrebné posudzovať podľa ustanovení Občianskeho zákonníka o poistných zmluvách. Súd prvého stupňa daný právny vzťah nepodriadil pod príslušné ustanovenia hmotnoprávneho predpisu. V odôvodnení rozsudku citoval pre posudzovaný prípad nerelevantné všeobecné ustanovenia Občianskeho zákonníka o poistnej zmluve (§788 a 797 ods. 1) a z týchto vyvodil, že právo na plnenie z poistnej zmluvy má žalobca, pretože poistenie sa vzťahuje na jeho zodpovednosť za škodu a aj keď síce uzavrel poistnú zmluvu s poistným plnením v prospech tretej osoby (§794 Obč. zák.), zachováva sa mu právo na náhradu poistného plnenia za škodu spôsobenú pri výkone povolania poškodenému zamestnávateľovi. Ustanovenie §797 ods. 1 Obč. zák. na poistenie zodpovednosti za škodu však možno aplikovať len v tom prípade, ak v Občianskom zákonníku nie je ustanovené inak. Táto iná úprava je obsiahnutá v odvolacím súdom nižšie v tomto uznesení citovaných ustanoveniach §822 a nasl. Obč. zák. o poistení zodpovednosti za škodu, ktoré v zmysle §788 ods. 3 Obč. zák. na daný prípad je potrebné aplikovať zároveň s úpravou obsiahnutou v poistnej zmluve, súčasťou ktorej sú aj poistné podmienky poisťovateľa.  V zmysle §822 a 823 Obč. zák. veta pred bodkočiarkou z poistenia zodpovednosti za škody poistený má právo, aby v prípade poistnej udalosti poistiteľ za neho podľa poistných podmienok nahradil škodu, za ktorú poistený zodpovedá. Náhradu platí poistiteľ poškodenému. V zmysle VPP - Z poisťovateľa, ktoré podľa §788 ods. 3 Obč. zák. sú súčasťou poistnej zmluvy, z ktorej ustanovení (článkov) v nasledujúcom texte je citované, poistenie založené posudzovanou poistnou zmluvou sa vzťahuje na všeobecnú zodpovednosť za škodu, ktorú poistený spôsobil svojmu zamestnávateľovi zavineným porušením povinností pri plnení pracovných úloh alebo v priamej súvislosti s ním počas trvania pracovného vzťahu a počas trvania poistenia, ak táto jeho zodpovednosť vznikla podľa ustanovení ZP alebo iného všeobecne záväzného právneho predpisu SR, upravujúceho pracovný vzťah medzi poisteným a zamestnávateľom. Poistnou udalosťou pritom sa rozumie vznik povinnosti poisteného poškodenému zamestnávateľovi nahradiť škodu, ktorá je krytá týmto poistením (čl. 2 ods. 1, 11 ods. 19). Zamestnávateľom sa rozumie    právnická alebo fyzická osoba so sídlom alebo miestom podnikania v SR uvedená v poistnej zmluve alebo poisťovateľovi oznámená počas trvania poistenia, s ktorou poistený je v pracovnom vzťahu (čl. 11 ods. 4), poisteným je žalobca (čl. 11 ods. 3). V zmysle čl. 9 ods. 2, 11 ods. 2 akákoľvek zmena poistnej zmluvy - údajov v poistnej zmluve sa môže urobiť len na základe písomnej dohody poistníka a poisťovateľa. Poistníkom v danom prípade je žalobca ako fyzická osoba, ktorá poistnú zmluvu uzavrela a je povinná platiť poistné.  V zmysle čl. 4 ods. 1 písm. d) žalobca ako poistník je povinný poisťovateľovi písomne oznámiť zmenu zamestnávateľa uvedeného v poistnej zmluve, s uvedením mena, sídla a identifikačného čísla nového zamestnávateľa tak, aby toto oznámenie poisťovateľovi bolo doručené najneskôr v deň nástupu do pracovného vzťahu u nového zamestnávateľa. Ak poistník oznámi zmenu zamestnávateľa podľa čl. 4 ods. 1 písm. d), v zmysle čl. 9 ods. 4 odo dňa nástupu do pracovného vzťahu u nového zamestnávateľa, najskôr však odo dňa, kedy je poisťovateľovi zmena zamestnávateľa oznámená, poistenie sa vzťahuje už iba na zodpovednosť poisteného za škodu spôsobenú novému zamestnávateľovi v súlade s ustanoveniami VPP - Z.  V zmysle čl. 4 ods. 2 písm. a) až e) žalobca ako poistený o. i. je povinný poisťovateľovi písomne oznámiť vznik škodovej udalosti, najneskôr do 15 dní po jej vzniku, odpovedať pravdivo a úplne na otázky poisťovateľa týkajúce sa vzniku, príčiny, priebehu a rozsahu škodovej udalosti, poskytnúť mu súčinnosť potrebnú na zistenie príčiny a výšky škody, predložiť mu písomný doklad, ktorým si zamestnávateľ u poisteného uplatnil nárok na náhradu škody a predložiť mu iné doklady, ktoré si poisťovateľ vyžiada a umožniť mu vykonanie vyšetrenia o príčinách a rozsahu vzniknutej škody. Škodovou udalosťou v zmysle čl. 11 ods. 17 pritom sa rozumie udalosť, ktorá by mohla byť dôvodom vzniku povinnosti poisťovateľa plniť, nastala počas trvania pracovného vzťahu a zároveň počas trvania poistenia.  Ak žalobca (či už ako poistník alebo ako poistený) poruší o. i. aj zhora vymenované povinnosti uložené v čl. 4, poisťovateľ má právo poistné plnenie primerane znížiť (čl. 5 ods. 3).  Ak poistený sám nahradil zamestnávateľovi spôsobenú škodu, v zmysle čl. 7 ods. 2 a 3 poisťovateľ v prípade predchádzajúceho kladného zhodnotenia skutočností týkajúcich sa vzniku práva na poistené plnenie, poskytne poistné plnenie poistenému vo výške stanovenej poisťovateľom podľa VPP - Z, t. j. v rozsahu, v ktorom poistený je povinný škodu nahradiť podľa ZP alebo iného všeobecne záväzného právneho predpisu SR, ktorý upravuje pracovný vzťah medzi poisteným a zamestnávateľom, a to v mene platnej na území SR, maximálne do výšky poistnej sumy uvedenej v poistnej zmluve. V zmysle §179 ods. 1 a 2 a 186 ods. 1 a 2 zamestnanec, ktorý zamestnávateľovi zodpovedá za škodu (t. j. za škodu, ktorú zamestnávateľovi spôsobil zavineným porušením povinností pri plnení pracovných úloh alebo v priamej súvislosti s ním, pričom okrem prípadov, keď zamestnanec zodpovedá za schodok podľa §182 ZP alebo za stratu zverených predmetov podľa §185 ZP, zamestnávateľ je povinný preukázať zamestnancovo zavinenie), je povinný zamestnávateľovi nahradiť skutočnú škodu, a to v peniazoch, ak škodu neodstráni uvedením do predchádzajúceho stavu a ak túto škodu zamestnávateľ od zamestnanca požaduje. Náhrada škody spôsobená z nedbanlivosti, ktorú zamestnávateľ od zamestnanca požaduje, u jednotlivého zamestnanca pritom nesmie presiahnuť sumu rovnajúcu sa štvornásobku jeho priemerného mesačného zárobku pred porušením povinnosti, ktorým spôsobil škodu. V prípade, že ide o škodu na veci, v zmysle čl. 7 ods. 6 pri určení jej výšky poisťovateľ vychádza z ceny veci v čase vzniku škody. Pri určení tejto ceny vychádza z ceny nadobúdacej s prihliadnutím na vek, amortizáciu a funkčnosť veci, ako aj s prihliadnutím na prípadný nárast ceny veci, ktorý nastal následkom zhodnotenia veci.  Vychádzajúc z čl. 8 ods. 1 v spojení s čl. 11 ods. 24 poistený na poskytnutom poistnom plnení z každej škodovej udalosti sa podieľa spoluúčasťou vo výške 10 %.  Podľa čl. 5 ods. 1 písm. c) poisťovateľ je povinný poskytnúť poistné plnenie do 15 dní od skončenia vyšetrenia nevyhnutného na zistenie rozsahu a povinnosti plniť alebo po obdŕžaní právoplatného rozhodnutia súdu alebo iného príslušného orgánu o výške náhrady škody. Právo odmietnuť poistné plnenie z poistnej zmluvy poisťovateľ má len v prípade, ak až po poistnej udalosti sa dozvie, že    jej príčinou je skutočnosť, ktorú pre vedome nepravdivé alebo neúplné odpovede poistníka alebo poisteného nemohol zistiť pri dojednávaní poistenia a ktorá bola podstatná pre uzavretie poistnej zmluvy [čl. 5 ods. ods. 2 písm. a)].  Vychádzajúc z citovanej právnej úpravy a posudzovanej poistnej zmluvy v spojení so zmienenými poistnými podmienkami (VPP - Z) je zrejmé, že v prípade ak poistený, ktorý zamestnávateľovi nahradil škodu, uplatní právo na plnenie z poistnej zmluvy vzťahujúcej sa na poistenie jeho zodpovednosti za škodu spôsobenú pri výkone povolania predovšetkým je potrebné nesporne zistiť či vôbec, kedy a akým spôsobom došlo ku škodovej udalosti, t. j. udalosti, ktorá by mohla byť dôvodom vzniku povinnosti poisťovateľa plniť, či udalosť nastala počas trvania pracovného vzťahu a zároveň počas trvania poistenia a či táto zároveň je aj poistnou udalosťou, t. j. či poistený za škodu zodpovedá podľa ZP. Vzhľadom na to, že v posudzovanom prípade žalobca zamestnávateľovi škodu nahradil (24.4.2012), v prípade že poistiteľovi vznikla povinnosť plniť, pre zistenie rozsahu povinnosti poisťovateľa poskytnúť poistné plnenie poistenému, je nevyhnutné zistiť rozsah, v ktorom poistený je povinný škodu nahradiť podľa ZP, t. j. zistiť, v čom spočíva skutočná škoda zamestnávateľa a aká je jej výška, v prípade, že ide o vecnú škodu, vychádzať z jej nadobúdacej ceny s prihliadnutím na vek, amortizáciu a funkčnosť veci a zisťovať tiež priemerný mesačný zárobok žalobcu v rozhodnom období a následne v zmysle zmluvy prihliadať aj na spoluúčasť poisteného. Vzhľadom na skutočnosť, že aktuálnym zamestnávateľom žalobcu na rozdiel od zamestnávateľa uvedeného v poistnej zmluve (WEXIM a. s.) je obchodná spoločnosť WEXIM TRUCK s. r. o., je potrebné zistiť, či ide o toho istého zamestnávateľa a následne v zmysle zmienených VPP - Z posúdiť následky prípadného porušenia povinnosti ustanovenej v čl. 4 ods. 1 písm. d) tak z hľadiska vzniku, ako aj z hľadiska rozsahu povinnosti poisťovateľa poskytnúť poistné plnenie poistenému.  Odvolací súd musí konštatovať, že v posudzovanej veci súd prvého stupňa takto nepostupoval, ním zistený skutkový stav sčasti nemá oporu vo vykonanom dokazovaní, nemožno preto zistiť, ako dospel k vysloveným zverom, odôvodnenie rozsudku sčasti preto je nepreskúmateľné, čím postupom súdu účastníkovi konania sa odňala možnosť konať pred súdom. Procesný postup súdu, ktorým účastníkovi odníma možnosť konať pred súdom, je procesnou vadou a dôvodom, pre ktorý odvolací súd napadnuté rozhodnutie musí vždy zrušiť, pretože rozhodnutie vydané v konaní postihnutom tak závažnou procesnou vadou nemôže byť považované za správne [§ 221 ods. 1 písm. f), ods. 2 OSP]. Odvolaciemu súdu z uvedených dôvodov neostala iná možnosť, len postupujúc podľa uvedeného zákonného ustanovenia rozsudok zrušiť a vec vrátiť súdu prvého stupňa na ďalšie konanie. Okrem toho konanie pred súdom prvého stupňa je postihnuté aj vadami, ktoré mali za následok nesprávne rozhodnutie vo veci, na ktoré odvolací súd v zmysle §212 ods. 3 OSP je povinný prihliadať z úradnej povinnosti, aj keď ich odvolateľ nenamieta. Došlo k nim pri zisťovaní skutkového stavu, keď súd prvého stupňa nezisťoval všetky pre rozhodnutie veci rozhodné skutočnosti a vec aj nesprávne právne posúdil tým, že nepoužil správne ustanovenie právneho predpisu [§221 ods. 1 písm. h) OSP].  Súd prvého stupňa pochybil, keď žalobcovi priznal žalobou uplatnený nárok bez toho, aby vykonaným dokazovaním bolo nesporne preukázané, kedy a akým spôsobom vôbec došlo ku škodovej udalosti, pričom sa dostatočne nevysporiadal s obranou žalovaného spochybňujúcou tvrdenia žalobcu o tomto časovom údaji. Žalobca tvrdí, že ku škodovej udalosti došlo 9.6.2011, o čom ako dôkaz predkladá zápisnicu škodovej komisie servisu z 9.6.2011 i záznam o prevádzke opravovaného motorového vozidla z 9.6.2011, z ktorého vyplýva, že dané motorové vozidlo do servisu za účelom opravy jeho prevodovky bolo pristavené 9.6.2011. Pokiaľ žalovaný poukazujúc tak na faktúru obchodnej spoločnosti AUTOSKLO KOŠICE s. r. o. už z 2.6.2011 o dodaní čelného skla pre servis, ako aj na akýsi zákazkový list servisu z 8.6.2011 (existenciu ktorého nespochybňuje ani jedna zo sporových strán) podľa poisťovateľa svedčiaci o tom, že práce na oprave daného vozidla boli vykonané už 8.6.2011, čo vylučuje, aby k poškodeniu čelného skla žalobcom tvrdeným spôsobom došlo až 9.6.2011, spochybňuje tvrdenia žalobcu a jeho dôkazy o danej skutočnosti, záver súdu o ich pravdivosti musí vychádzať z vykonaného dokazovania, čo v danom splnené nie je (bežná prax servisu čelné sklo objednávať do skladových zásob, zákazkový list nepreukazuje vykonanie opravy v ňom uvedený deň), naopak je založený na dohadoch a domnienkach („materiál mohol byť predsa pripravený už deň pred samotnou opravou, aby po pristavení vozidla hneď mohla byť realizovaná oprava“). V procesnej situácii, keď o čase vykonania opravy na spornom nákladnom aute sú predkladané dôkazy, z ktorých vyplývajú rozdielne správy ohľadom danej skutočnosti a pokiaľ súd na nej zakladá svoje rozhodnutie o povinnosti žalovaného plniť z poistnej    zmluvy, najprv musí vysvetliť, či a prečo skutočnosť, v ktorý deň dané vozidlo bolo pristavené do servisu za účelom opravy jeho prevodovky (nie)je dôležitá z hľadiska záveru o tom, kedy a akým spôsobom došlo k poškodeniu jeho čelného skla. V prípade, že danú skutočnosť bude hodnotiť ako dôležitú, s rozhodovaním veci súvisiacu skutočnosť, sporovými stranami predkladané dôkazy posúdi po tej stránke, či a prečo správy v nich obsiahnuté považuje za pravdivé a vysvetlí svoju myšlienkovú činnosť, ktorá ho k tomuto záveru priviedla. Zvažuje pritom otázku vierohodnosti správy, a to najprv izolovane z hľadiska, či podľa svojho obsahu sa javí (ne)pravdepodobnou a porovná ju s inými vierohodnými správami o danej skutočnosti. Ak v správach je logický rozpor, je potrebné ho odstrániť. Pokiaľ sa ho takto nepodarí odstrániť, javí sa potrebným vykonať ďalšie účastníkmi navrhnuté, prípadne i iné dokazovanie (§ 120 ods. 1 OSP).  Súd prvého stupňa v tomto smere síce konštatuje, že vykonaným dokazovaním bolo preukázané, že 2.6.2011 čelné sklo bolo objednané do skladových zásob, pričom malo ísť o bežnú prax servisu, kde sa vykonávajú opravy vozidla a že zákazkový list z 8.6.2011 je len (účtovným) dokladom preukazujúcim, že v daný deň na základe neho zo skladu boli prevzaté súčiastky a materiál na opravu daného motorového vozidla a zároveň nepreukazuje, že 8.6.2011 dané vozidlo do servisu bolo aj pristavené, tieto skutkové zistenia v skutočnosti však nemajú oporu vo vykonanom dokazovaní. Pre takéto závery v konaní neboli vykonané žiadne dôkazy, súd prvého stupňa sa uspokojil len s nijako nepreukázanými tvrdeniami žalobcu o týchto skutočnostiach. Skutkové zistenie, že poisťovateľ po nahlásení škodovej udalosti žalobcom, t. j. už 9.6.2011 disponoval údajmi o zamestnávateľovi žalobcu označovaného ako WEXIM TRUCK s. r. o. a že ohľadom tohto zamestnávateľa ide len o zmenu jeho označenia v porovnaní s tým ako je označený v poistnej zmluve, rovnako nemá oporu vo vykonanom dokazovaní. Výsledky dokazovania vykonaného v konaní pred súdom prvého stupňa nedovoľujú prijať skutkový záver, kedy došlo k nahláseniu škodovej udalosti poisťovateľovi ani že poisťovateľ už 9.6.2011 disponoval údajmi o WEXIM TRUCK s. r. o. ako o zamestnávateľovi žalobcu. Súd prvého stupňa v tomto smere vychádzal tiež len z nepreukázaného tvrdenia žalujúcej strany, na ktorom zložil svoje ďalšie skutkové závery. Nemožno pritom zistiť, z akých dôkazov (a či vôbec nejakých) súd prvého stupňa vyvodil záver, že ohľadom zamestnávateľa žalobcu uvedeného v poistnej zmluve (WEXIM a. s.) a zamestnávateľa, u ktorého v čase vzniku škodovej udalosti žalobca bol v pracovnom vzťahu ide len o zmenu jeho označenia na WEXIM TRUCK s. r. o. Z výpisu z obchodného registra dostupného na internete pritom nepochybne vyplýva, že v prípade WEXIM a. s. a WEXIM TRUCK s. r. o. ide o dve rozličné právnické osoby. Keďže v tomto smere nebolo vykonané dokazovanie, z odôvodnenia rozsudku súdu prvého stupňa ani nie je možné zistiť, z čoho vyvodil svoje závery, ktoré nevyplývajú ani z obsahu spisu. Neurčité konštatovanie, že vykonaným dokazovaním určitá skutočnosť bola preukázaná bez uvedenia, konkrétne ktoré dôkazy danú skutočnosť preukazujú, nepochybne nie je ani dostatočné, ani presvedčivé, nevyplývajú z neho ani skutkové zistenia ani myšlienkový postup súdu, nepreukazuje tak správnosť súdneho rozhodnutia, ani neumožňuje jeho kontrolu v rámci konania o odvolaní. Pre odvolací súd i pre účastníkov konania ostáva len v rovine dohadov, ako súd dospel k vysloveným záverom.  Súd prvého stupňa rovnako bez vysvetlenia svojich myšlienkových pochodov vychádzajúc zo skutkového záveru, že konaním žalobcu preukázane došlo k spôsobeniu škody na opravovanom vozidle, konštatoval, že z toho titulu došlo aj k relevantnému uplatneniu jeho práva na náhradu poistného plnenia z poistenia zodpovednosti za škodu spôsobenú pri výkone povolania voči poisťovateľovi. Neozrejmil pritom, akými úvahami dospel k záveru o relevantnom uplatnení daného práva, ani ako ním zistený skutkový stav podriadil pod príslušné zákonné ustanovenia.  Rozsudok v naznačených smeroch nespĺňa náležitosti riadneho odôvodnenia ustanovené v §157 ods. 2 OSP, preto je nepreskúmateľný, čo bez ohľadu na vytknuté nedostatky aj v zisťovaní skutkového stavu je dôvodom na zrušenie rozsudku [§221 ods. 1 písm. f) OSP].  Hoci vychádzajúc z článku  7 ods. 1 VPP - Z poisťovateľ poistné plnenie poskytne poškodenému zamestnávateľovi, so zreteľom na to, že v posudzovanom prípade poistený zamestnanec 24.4.2012 nahradil škodu zamestnávateľovi, v zmysle článku 7 ods. 2 VPP - Z poistený zamestnanec sa stal aktívne vecne legitimovaným v tomto spore. Z rozsudku však pritom nevyplýva, žeby súd prvého stupňa posudzoval otázku, či žalobcovi ako poistenému vôbec vznikla povinnosť poškodenému    zamestnávateľovi nahradiť škodu, ktorá je poistením krytá, hoci v zmysle čl. 7 ods. 2 v spojení s čl. 11 ods. 19 VPP - Z ide o zmluvnú podmienku pre to, aby poisťovateľ poistné plnenie poskytol priamo poistenému v prípade, že tento sám nahradil spôsobenú škodu zamestnávateľovi.  Rozsah plnenia poisťovateľa voči poistenému je stanovený všeobecnými poistnými podmienkami (čl. 7 ods. 2 a 3 VPP - Z) a ustanoveniami ZP o zodpovednosti za škodu, na ktoré tieto VPP odkazujú. Súd prvého stupňa tieto zákonné ustanovenia síce citoval, v posudzovanej veci ich však neaplikoval. Nezisťoval priemerný mesačný zárobok žalobcu v rozhodnom období a bez ďalšieho vychádzal len zo zamestnávateľom uplatňovanej výšky náhrady škody voči zamestnancovi, ktorú zároveň považoval za výšku skutočnej škody zamestnávateľa. V zmysle §186 ods. 1 ZP v prípade, že žalobca ako zamestnanec zodpovedá za škodu, zamestnávateľovi je povinný nahradiť skutočnú škodu, t. j. materiálnu ujmu spočívajúcu v zmenšení majetkového stavu zamestnávateľa, ktorá vznikla v dôsledku škodnej udalosti a v príčinnej súvislosti s ňou, predstavuje náklady potrebné na obstaranie novej veci, je objektívne vyjadriteľná v peniazoch a napraviteľná poskytnutím najmä peňažného plnenia. Vzhľadom na to pri zisťovaní, v čom spočíva skutočná škoda zamestnávateľa a aká je jej výška, určujúcim môže byť len to, či aj DPH je skutočnou škodou zamestnávateľa. Pri určení výšky skutočnej škody preto nemôže byť podstatnou okolnosť, že žalobca (nie)je platcom DPH. Súd prvého stupňa zisťovaním výšky škody pritom sa zaoberal len z tohto pre rozhodnutie veci nepodstatného aspektu. Keďže vychádzajúc z ustanovenia §186 ods. 2 ZP náhrada škody nesmie presiahnuť sumu rovnajúcu sa štvornásobku priemerného mesačného zárobku zamestnanca pred porušením povinnosti, ktorým spôsobil škodu, pre správne rozhodnutie o výške peňažného plnenia poisťovateľa voči žalobcovi ako poistenému nemôže byť relevantným argumentom skutočnosť, že žalobca zamestnávateľovi škodu nahradil vo výške, ako mu bola zamestnávateľom vyčíslená.  Súd prvého stupňa pochybil aj pokiaľ neprihliadol na zmluvne dohodnutú (čl. 8 ods. 1 VPP - Z) výšku podielu, ktorým sa poistený zúčastňuje na poskytnutom poistnom plnení (spoluúčasť).  So zreteľom na to, že v pracovnej zmluve žalobcu z 30.5.2011 (č. l. 13 spisu) ako zamestnávateľ je uvedená obchodná spoločnosť VEXIM TRUCK s. r. o., ktorá nie je totožná so subjektom uvedeným ako zamestnávateľ žalobcu v poistnej zmluve (WEXIM a. s.), súd prvého stupňa pochybil, pokiaľ nezisťoval, či a kedy skončil pracovný pomer žalobcu u predchádzajúceho zamestnávateľa alebo, či došlo k prechodu práv a povinností z pracovnoprávnych vzťahov z WEXIM a. s. na WEXIM TRUCK s. r. o. tak, ako to tvrdí žalujúca strana v spore. Uvedené je podstatné pre posúdenie skutočnosti, či v čase vzniku škodovej udalosti trvalo poistenie žalobcu zo spornej poistnej zmluvy a, keď vôbec ide o zmenu zamestnávateľa na nového zamestnávateľa, či v dôsledku neoznámenia nového zamestnávateľa došlo k zániku povinnosti žalovaného plniť z poistnej zmluvy, resp. v akom rozsahu [čl. 5 ods. 2 písm. a), ods. 3 VPP - Z]. Súd prvého stupňa posudzovaním týchto otázok sa vôbec nezaoberal, bez ďalšieho uzavrel, že v súvislosti so zamestnávateľom žalobcu ide len o zmenu označenia zamestnávateľa, pričom ani tento záver nemá oporu vo vykonanom dokazovaní.  Odvolací súd sa stotožňuje s odvolateľom v tom, že nepreskúmateľným pre absolútnu absenciu dôvodov [§221 ods. 1 písm. f) OSP] je záver súdu prvého stupňa aj o počiatku omeškania dňom 20.10.2011.  Zo všetkých týchto dôvodov odvolací súd rozsudok mohol len zrušiť a v rozsahu zrušenia vec vrátiť súdu prvého stupňa na ďalšie konanie [§ 221 ods. 1 písm. f) a h), ods. 2 OSP].  V tomto ďalšom konaní súd prvého stupňa dbajúc o to, aby nedochádzalo k odvolacím súdom  vyššie v tomto rozhodnutí vytknutým, príp. aj iným nedostatkom tak v zisťovaní skutkového stavu, ako aj v objasnení jednotlivých myšlienkových postupov konajúceho súdu a v právnom posúdení veci, vykoná potrebné dokazovanie za účelom preukázania, v ktorý deň došlo ku škodovej udalosti, či k nej došlo zavineným porušením povinností zamestnanca pri plnení pracovných úloh alebo v priamej súvislosti s ním počas trvania pracovného vzťahu a počas trvania poistenia a tiež za účelom posúdenia otázky zmeny zamestnávateľa žalobcu, u ktorého došlo ku škodovej udalosti v porovnaní s tým, ktorý je uvedený v poistnej zmluve a zistenie, kedy došlo k oznámeniu tejto skutočnosti poisťovateľovi. Tak bude možné    prijať záver, či v čase vzniku škodovej udalosti poistenie sa vzťahovalo na zodpovednosť žalobcu za škodu spôsobenú pri výkone povolania u zamestnávateľa WEXIM TRUCK s. r. o.  Ďalej bude potrebné nepochybne preukázať, či udalosť, o ktorej sa žalobca domnieva, že je poistnou udalosťou, skutočne je touto udalosťou, t. j. či žalobcovi ako poistenému zamestnancovi vôbec vznikla povinnosť poškodenému zamestnávateľovi nahradiť škodu, ktorá týmto poistením je krytá. Keďže ohľadom tejto otázky súd prvého stupňa ani nezisťoval skutočnosti, ktoré pre rozhodnutie veci sú rozhodné, bude potrebné vykonať ďalšie dokazovanie. Pre stanovenie rozsahu, v akom poisťovateľ je povinný poskytnúť poistné plnenie žalobcovi, vychádzajúc z článku 7 ods. 2 a 3 VPP - Z bude potrebné vykonať dokazovanie v rozsahu vyplývajúcom z ustanovenia §186 ZP a prihliadať aj na spoluúčasť poisteného dohodnutú v článku 8 ods. 1 VPP. Keďže poisťovateľ namieta, že DPH nie je škodou zamestnávateľa, bude potrebné touto otázkou vecne sa zaoberať.  Výsledky vykonaného dokazovania súd prvého stupňa vyhodnotí podľa zásad stanovených v § 132 OSP, jasným, právne korektným a zrozumiteľným spôsobom vyloží svoje myšlienkové pochody a zo skutkových zistení vyvodí právne závery, t. j. uvedie ako podriaďuje zistený skutkový stav pod príslušné ustanovenia hmotného práva a ozrejmí vzťah medzi skutkovými zisteniami a úvahami pri hodnotení dôkazov na jednej strane a právnymi závermi na strane druhej. Vysporiada sa pritom so všetkými podstatnými námietkami žalovaného uvedenými v odvolaní, ako aj výhradami žalobcu prezentovanými vo vyjadrení k nemu, o žalobe rozhodne rozsudkom majúcim všetky náležitosti v zmysle § 157 ods. 2 OSP tak, aby jeho rozsudok v celom rozsahu bol jasný, zrozumiteľný, dostatočne odôvodnený a presvedčivý.  V novom rozhodnutí o veci súd prvého stupňa rozhodne aj o náhrade trov (§224 ods. 3 v spojení s §151 ods. 1 OSP).  Výsledok hlasovania senátu 3 : 0.  Poučenie:  Proti tomuto uzneseniu odvolanie   n i e   j e   prípustné.", "vazby": {"vyrok_vztahy": [{"sz": "8C/48/2012", "guid": "5db5e60b-f815-4c40-8ddf-cfa306754eb6:dcde97b2-bded-4f99-a36e-02febf862e30", "vztah": "zrusene"}]}, "cituje": [], "citovane_v": []}