{"guid": "302c72b0-3d5e-4a6d-9f87-72b1730ccd95:98886575-eeff-42ff-9ef6-9c25b1bb5ef1", "ecli": "ECLI:SK:KSPO:2014:8013201030.1", "spisova_znacka": "1Sd/96/2013", "nazov": "Rozsudok Krajského súdu Prešov sp. zn. 1Sd/96/2013 z 19. 3. 2014", "citacia": "rozsudok Krajského súdu Prešov z 19. marca 2014, sp. zn. 1Sd/96/2013, ECLI:SK:KSPO:2014:8013201030.1", "identifikacne_cislo": "8013201030", "sud": {"guid": "sud_155", "nazov": "Krajský súd Prešov", "typ": "krajsky", "slug": "krajsky-sud-presov"}, "sudca": "JUDr. Silvia Izsáková", "sudca_id": 184, "sudca_url": "https://www.kauzis.sk/judikatura/sudca/judr-silvia-izsakova-184", "datum_vydania": "2014-03-19", "forma": "Rozsudok", "povaha": ["Zrušujúce"], "oblast": ["Správne právo"], "podoblast": ["Dôchodky"], "merito": null, "pravna_veta": null, "pravna_veta_zdroj": null, "zhrnutie": null, "kolegium": null, "senat": null, "stav": null, "zbierka": null, "predpisy": [{"iri": "/SK/ZZ/2003/461", "nazov": "zákon č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení", "url": "https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2003/461", "judikatura_url": "https://www.kauzis.sk/judikatura/predpis/461-2003"}, {"iri": "/SK/ZZ/2011/334", "nazov": "Zákon, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 43/2004 Z. z. o starobnom dôchodkovom sporení a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a o zmene a doplnení zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov (334/2011 Z. z.)", "url": "https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2011/334", "judikatura_url": "https://www.kauzis.sk/judikatura/predpis/334-2011"}, {"iri": "/SK/ZZ/1963/99", "nazov": "OSP", "url": "https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/1963/99", "judikatura_url": "https://www.kauzis.sk/judikatura/predpis/99-1963"}], "paragrafy": [], "ma_text": true, "text_zdroj": "dump", "pdf_url": "https://obcan.justice.sk/content/public/item/98886575-eeff-42ff-9ef6-9c25b1bb5ef1", "zdroj": "infosud", "url": "https://www.kauzis.sk/judikatura/r/ECLI:SK:KSPO:2014:8013201030.1", "api_url": "https://www.kauzis.sk/api/v1/judikatura/ECLI:SK:KSPO:2014:8013201030.1", "text_url": "https://www.kauzis.sk/api/v1/judikatura/ECLI:SK:KSPO:2014:8013201030.1/text", "citacie_n": 0, "text": "Súd: Krajský súd Prešov Spisová značka: 1Sd/96/2013 Identifikačné číslo súdneho spisu: 8013201030 Dátum vydania rozhodnutia: 20. 03. 2014 Meno a priezvisko sudcu, VSÚ: JUDr. Viera Zoľáková ECLI: ECLI:SK:KSPO:2014:8013201030.1  ROZSUDOK V MENE SLOVENSKEJ REPUBLIKY  Krajský súd v Prešove samosudkyňou JUDr. Vierou Zoľákovou v právnej veci navrhovateľky Ing. Q. O., bytom vo B. J., B. XXX proti odporkyni Sociálnej poisťovni, ústredie, ul. 29. augusta č. 8, Bratislava, o invalidný dôchodok dňa 20. marca 2014 takto  r o z h o d o l :  Súd     z r u š u j e   rozhodnutie odporkyne zo dňa 17. septembra 2013 č. XXX XXX XXXX X podľa § 250j ods. 2 písm. c), d) O.s.p.  v spojení s ustanovením § 250l ods. 2 a 250q ods. 2 O.s.p. a vec   v r a c i a   odporkyni na ďalšie konanie.  Náhradu trov konania účastníkom    n e p r i z n á v a .  o d ô v o d n e n i e :  Preskúmavaným rozhodnutím zo dňa 17.09.2013 č. XXX XXX XXXX X odporkyňa podľa      Podľa § 70 ods. 1 zákona č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov zamietla žiadosť navrhovateľky o invalidný dôchodok.  Výrok rozhodnutia odôvodnila tým, že navrhovateľka bola uznaná za invalidnú z dôvodu, že má pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o 65 % v porovnaní so zdravou fyzickou osobou. Navrhovateľka však nesplnila podmienku potrebného počtu rokov obdobia dôchodkového poistenia na vznik nároku na invalidný dôchodok. Potrebný počet rokov obdobia dôchodkového poistenia na vznik nároku na invalidný dôchodok poistenca vo veku nad 45 rokov je najmenej 15 rokov a zisťuje sa z obdobia vznikom invalidity. Pred vznikom invalidity, teda pred 30. júnom 2011 navrhovateľka získala 3.955 dní obdobia dôchodkového poistenia. Pri posúdení nároku na dôchodok boli zhodnotené všetky preukázané obdobia dôchodkového poistenia. Ku dňu vzniku invalidity navrhovateľka získala 10 rokov a 305 dní obdobia dôchodkového poistenia, a teda z toho dôvodu nesplnila podmienku potrebného počtu rokov obdobia dôchodkového poistenia pre vznik nároku na invalidný dôchodok. Pre nárok na invalidný dôchodok nebolo hodnotené obdobie vojenskej základnej služby od  1. septembra 1984 do 13. júla 1985 (I. kategória funkcií), doba služobného pomeru profesionálneho vojaka od 14. júla 1985 do 31. decembra 1359 (I. kategória funkcií) a od 1. januára 2000 do 28. februára 2003 (III. pracovná kategória), ktorá bola navrhovateľke zhodnotená pre výsluhový dôchodok, a to podľa § 255 ods. 5 a § 60 ods. 2 zákona č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení v znení zákona č. 334/2011 Z.z.  Proti tomuto rozhodnutiu podala včas navrhovateľka návrh na jeho preskúmanie, ktorý odôvodnila tým, že nesúhlasí s tým, že nesplnila podmienku získania potrebného počtu rokov obdobia dôchodkového poistenia. Uviedla, že trpí onkologickým ochorením, ktoré jej bolo diagnostikované v máji roku 2011, avšak s vysokou pravdepodobnosťou týmto ochorením trpela už pred uvedeným dátumom, nakoľko sa    jedná o ochorenie dlhodobejšieho rázu. Aj keď z dôvodu pociťovania zdravotných ťažkostí navštevovala lekára - gynekológa už v roku 2010 a absolvovala viaceré operácie (v roku 2011 a dvakrát v roku 2012), správna diagnóza jej bola stanovená až na základe vykonaných operácií. Z lekárskeho potvrdenia odborného ošetrujúceho lekára - primára onkologického oddelenia v V. jednoznačne vyplýva, že jej ochorenie vzniklo pred dátumom určenia invalidity, t.j. pred 30.06.2011, pričom absolvovanie predchádzajúcich vyšetrení v súvislosti so svojou chorobou je preukázateľné potvrdeniami od lekára a lekárskymi správami. Určenie vzniku invalidity dňom 30.06.2011 je nesprávne. Malo byť prehodnotené a určené so skorším dátumom. V čase, keď podala žiadosť o invalidný dôchodok, nemala so sebou kompletnú zdravotnú dokumentáciu, ale len prepúšťacie správy z nemocníc a práve na základe jednej z nich vo svojej žiadosti uviedla dátum 30.06.2011. Nebola si vedomá prípadných následkov uvedenia nesprávneho predpokladaného dátumu vzniku invalidity. Namietala aj posúdenie tretej podmienky, teda získanie počtu rokov dôchodkového poistenia uvedeného v § 72 predmetného zákona z dôvodu, že v jej prípade malo byť použité ust. § 72 ods. 1 písm. f), resp. písm. g) Zákona o sociálnom poistení. V čase vzniku invalidity, t.j. ku dňu 30.06.2011 mala 45 rokov, ktoré dovŕšila dňa 15.02.2011. Z toho dôvodu pri posudzovaní jej nároku malo byť použité ust. § 72 ods. 1 písm. f) Zákona o sociálnom poistení, podľa ktorého počet rokov dôchodkového poistenia je najmenej 10 rokov. Poukázala na to, že v čase určenia dátumu invalidity bola vo veku 45 rokov, a teda mohla nastať situácia kolízie, resp. právnej neistoty pri výklade ust. § 72 ods. 1 písm. f) a g) Zákona o sociálnom poistení, lebo práve v samotnom ust. § 72 sa neuvádza, či sa jedná o vek 45 rokov vrátane alebo nie. Podľa jej gramatického výkladu 10-ročné obdobie dôchodkového poistenia sa vzťahuje aj na fyzickú osobu vo veku 45 rokov vrátane, nakoľko v čase, keď má nad 45 rokov, už dosiahla vek 46 rokov a až vtedy sa použije ust. § 72 ods. 1 písm. g). Už vzhľadom aj na nejasnú formuláciu citovaného ustanovenia z dôvodu odstránenia tvrdosti zákona by mala odporkyňa, príp. aj súd zvážiť invaliditu u navrhovateľky so skorším dátumom. Z odborného posudku o invalidite jednoznačne vyplýva, že je invalidnou z dôvodu poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o 65 % v porovnaní so zdravou fyzickou osobou a ku dňu vzniku invalidity nespĺňala podmienky nároku na starobný dôchodok a nebol jej priznaný predčasný starobný dôchodok. Z toho vyplýva, že spĺňa dve podmienky nároku na invalidný dôchodok stanovené v § 70 ods. 1 Zákona o sociálnom poistení. Navrhla preskúmavané rozhodnutie zrušiť.  Odporkyňa navrhla preskúmavané rozhodnutie ako vecne správne potvrdiť.  V písomnom vyjadrení k opravnému prostriedku uviedla, že navrhovateľka ku dňu vzniku invalidity, t.j. k 30. júna 2011 dosiahla vek 45 rokov, preto splnenie zákonom stanovenej podmienky získania potrebného počtu rokov obdobia dôchodkového poistenia na nárok na invalidný dôchodok je v súlade s citovanými ustanoveniami zákona podmienené získaním najmenej 15 rokov dôchodkového poistenia pred vznikom invalidity. Doba poistenia navrhovateľky bola zhodnotená na základe spisového a evidenčného materiálu nachádzajúceho sa v evidencii Sociálnej poisťovne, ústredie. K námietke navrhovateľky uvádzame, že nakoľko 45 rokov veku dosiahla dňa 15. februára 2011, ku dňu vzniku invalidity, t. j. ku dňu 30. júnu 2011 spadá posúdenie splnenia podmienky potrebnej doby poistenia na vznik nároku na invalidný dôchodok podľa § 72 ods. 1 písm. g) zákona, počet rokov dôchodkového poistenia na vznik nároku na invalidný dôchodok poistenca vo veku nad 45 rokov je najmenej 15 rokov. Z obsahu evidenčného a spisového materiálu nepochybne vyplýva, že navrhovateľka pred vznikom invalidity, t. j. pred 30.6.2011, získala celkovo 3955 dní, t. i. 10 rokov a 305 dní dôchodkového poistenia. Vzhľadom na to, že navrhovateľka získala pred vznikom invalidity celkovo 10 rokov a 305 dní dôchodkového poistenia, čím nesplnila zákonom stanovenú podmienku na vznik nároku na invalidný dôchodok podľa ust. § 70 ods. 1 zákona v znení neskorších predpisov, bola jej žiadosť o invalidný dôchodok napadnutým rozhodnutím č. XXX XXX XXXX X zo dňa 17. septembra 2013 správne zamietnutá.  Krajský súd podľa § 250l a nasl. ust. O.s.p. preskúmal napadnuté rozhodnutie odporkyne, vypočul účastníkov konania, oboznámil sa s dávkovým spisom odporkyne a zistil, že opravný prostriedok navrhovateľky je dôvodný.  Z obsahu administratívneho spisu bolo zistené, že navrhovateľka žiadosťou spísanou dňa 13.08.2013 požiadala o invalidný dôchodok od 13.08.2013, ktorý žiadala priznať od 30. júna 2011. Podľa posudku posudkového lekára sociálneho poistenia Sociálnej poisťovne, pobočky Poprad so sídlom v Kežmarku    zo dňa 13. augusta 2014, ktorý bol vypracovaný m základe podanej žiadosti o invalidný dôchodok, je navrhovateľka od 30. júna 2014 invalidná podľa ustanovenia § 71 ods. 1 zákona s mierou poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť 65 % v porovnaní so zdravou fyzickou osobou. Na základe podaného opravného prostriedku bol zdravotný stav navrhovateľky opätovne posúdený posudkovým lekárom sociálneho poistenia Sociálnej poisťovne, pobočky Poprad dňa 6. februára 2014 a posudkovým lekárom sociálneho poistenia Sociálnej poisťovne, ústredie dňa 26. februára 2014. Posudkoví lekári sociálneho poistenia zotrvali na pôvodnom posudku, že navrhovateľka je od 30. júna 2011 invalidná podľa ustanovenia § 71 ods. 1 zákona s mierou poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť 65 % v porovnaní so zdravou fyzickou osobou.  Podľa ustanovenia § 70 ods. 1 zákona v znení neskorších predpisov poistenec má nárok na invalidný dôchodok, ak sa stal invalidný, získal počet rokov dôchodkového poistenia uvedený v § 72 a ku dňu vzniku invalidity nedovŕšil dôchodkový vek alebo mu nebol priznaný predčasný starobný dôchodok.  Navrhovateľka medicínsku podmienku nároku na invalidný dôchodok splnila.  Podľa ustanovenia § 72 ods. 1 písm. g) zákona v znení neskorších predpisov počet rokov dôchodkového poistenia na vznik nároku na invalidný dôchodok poistenca vo veku nad 45 rokov je najmenej 15 rokov.  Podľa ustanovenia § 72 ods. 1 písm. f)  Zákona o sociálnom poistení počet rokov dôchodkového poistenia na vznik nároku na invalidný dôchodok poistenca vo veku nad 40 rokov do 45 rokov je najmenej 10 rokov,  Podľa ustanovenia § 72 ods. 2 zákona v znení zákona č. 449/2008 Z.z. počet rokov dôchodkového poistenia na vznik nároku na invalidný dôchodok sa zisťuje z obdobia pred vznikom invalidity.  Podľa § 60 ods. 2 zákona č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení v znení zákona č. 334/2011 Z.z. obdobie dôchodkového poistenia je aj obdobie výkonu služby policajta a profesionálneho vojaka, ak toto obdobie policajt a profesionálny vojak nezískali v rozsahu zakladajúcom nárok na výsluhový dôchodok podľa osobného predpisu a nebol im priznaný invalidný výsluhový dôchodok, invalidný dôchodok alebo čiastočný invalidný dôchodok podľa osobitného predpisu.  Podľa § 255 ods. 5 zákona č, 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov sa za obdobie dôchodkového poistenia sa považuje aj obdobie výkonu služby policajta, profesionálneho vojaka a vojaka prípravnej služby získané do 31. decembra 2003. ak toto obdobie policajt, profesionálny vojak a vojak prípravnej služby nezískali v rozsahu zakladajúcom nárok na výsluhový dôchodok podľa osobitného predpisu a nebol im priznaný invalidný výsluhový dôchodok, invalidný dôchodok alebo čiastočný invalidný dôchodok podľa osobitného predpisu.  Po preskúmaní veci súd dospel k záveru, že vo veci nebol dostatočne zistený skutočný stav veci, aj keď navrhovateľka požiadala o priznanie invalidity od 30.06.2011. Z posudkov posudkových lekárov nevyplýva, či naozaj sa stala invalidnou až dňa 30.06.2011.  Súd považuje za nedostatočne odôvodnené rozhodnutie odporkyne v posudzovaní obdobia zhodnotené pre nárok pre výsluhový dôchodok, to znamená, či toto obdobie nie je možné posúdiť a započítať do obdobia rokov dôchodkového poistenia pre priznanie invalidného dôchodku.  Vzhľadom na uvedené súd dospel k záveru, že vo veci nebol dostatočne zistený skutočný stav veci, rozhodnutie je nedostatočne odôvodnené a z toho dôvodu nepreskúmateľné, a teda nezákonné.    Z týchto dôvodov súd rozhodnutie odporkyne podľa § 250j ods. 2 písm. c), d) O.s.p. v spojení s ust. § 250l ods. 2 a § 250q ods. 2. O.s.p. zrušil a vec vrátil odporkyni na ďalšie konanie.  V ďalšom konaní bude povinnosťou odporkyne posúdiť opätovne dátum vzniku invalidity  navrhovateľky, zaoberať sa zhodnotením obdobia dôchodkového poistenia navrhovateľky pred rokom 2003 a vo veci opätovne rozhodnúť a rozhodnutie riadne odôvodniť.  O trovách konania krajský súd rozhodol podľa § 250k ods. 2 O.s.p. v spojení s ust. § 250l ods. 2 O.s.p. a úspešnej navrhovateľke náhradu trov konania nepriznal, pretože táto si neuplatnila nárok na náhradu trov konania a odporkyňa zo zákona nemá nárok na náhradu trov konania.  Poučenie:  Proti tomuto rozsudku odvolanie nie je prípustné.", "vazby": {}, "cituje": [], "citovane_v": []}