{"guid": "2ee81065-aa94-44f2-b8f1-e894d16d39ed:ed1e1bb5-01e2-4c95-a34e-b0d38c5def1e", "ecli": "ECLI:SK:KSBB:2019:6018200270.2", "spisova_znacka": "28Sa/8/2018", "nazov": "Rozsudok Krajského súdu Banská Bystrica sp. zn. 28Sa/8/2018 z 8. 4. 2019", "citacia": "rozsudok Krajského súdu Banská Bystrica z 8. apríla 2019, sp. zn. 28Sa/8/2018, ECLI:SK:KSBB:2019:6018200270.2", "identifikacne_cislo": "6018200270", "sud": {"guid": "sud_138", "nazov": "Krajský súd Banská Bystrica", "typ": "krajsky", "slug": "krajsky-sud-banska-bystrica"}, "sudca": "JUDr. Antónia Svičinová", "sudca_id": 130, "sudca_url": "https://www.kauzis.sk/judikatura/sudca/judr-antonia-svicinova-130", "datum_vydania": "2019-04-08", "forma": "Rozsudok", "povaha": ["Iná povaha rozhodnutia"], "oblast": ["Správne právo"], "podoblast": ["Žaloby proti právoplatným rozhodnutiam a postupom správnych orgánov"], "merito": null, "pravna_veta": null, "pravna_veta_zdroj": null, "zhrnutie": null, "kolegium": null, "senat": null, "stav": null, "zbierka": null, "predpisy": [{"iri": "/SK/ZZ/2003/461/#paragraf-70.odsek-2", "nazov": "§ 70 ods. 2 zákona č. 461/2003 Z. z.", "url": "https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2003/461/#paragraf-70.odsek-2", "judikatura_url": "https://www.kauzis.sk/judikatura/predpis/461-2003/paragraf-70"}, {"iri": "/SK/ZZ/2003/461", "nazov": "zákon č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení", "url": "https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2003/461", "judikatura_url": "https://www.kauzis.sk/judikatura/predpis/461-2003"}], "paragrafy": ["/SK/ZZ/2003/461#paragraf-70"], "ma_text": true, "text_zdroj": "dump", "pdf_url": "https://obcan.justice.sk/content/public/item/ed1e1bb5-01e2-4c95-a34e-b0d38c5def1e", "zdroj": "infosud", "url": "https://www.kauzis.sk/judikatura/r/ECLI:SK:KSBB:2019:6018200270.2", "api_url": "https://www.kauzis.sk/api/v1/judikatura/ECLI:SK:KSBB:2019:6018200270.2", "text_url": "https://www.kauzis.sk/api/v1/judikatura/ECLI:SK:KSBB:2019:6018200270.2/text", "citacie_n": 0, "text": "Súd: Krajský súd Banská Bystrica Spisová značka: 28Sa/8/2018 Identifikačné číslo súdneho spisu: 6018200270 Dátum vydania rozhodnutia: 09. 04. 2019 Meno a priezvisko sudcu, VSÚ: JUDr. Jana Novotná ECLI: ECLI:SK:KSBB:2019:6018200270.2  ROZSUDOK V MENE SLOVENSKEJ REPUBLIKY  Krajský súd v Banskej Bystrici ako správny súd sudkyňou JUDr. Janou Novotnou v právnej veci žalobkyne D. L., nar. XX.XX.XXXX, trvale bytom G. I. XXXX/XX, XXX XX M. proti žalovanému Generálny riaditeľ Sociálnej poisťovne, ul. 29. augusta č. 8-10, 813 63 Bratislava 1 o preskúmanie zákonnosti rozhodnutia žalovaného č. XXX XXX XXXX X zo dňa 3. apríla 2018 a predchádzajúceho konania takto  r o z h o d o l :  Žalobu  z a m i e t a . Žalobkyni náhradu trov konania  n e p r i z n á v a .  o d ô v o d n e n i e :  Administratívne konanie  1. Na základe žiadosti žalobkyne o invalidný dôchodok podanej 13. decembra 2016 bola posúdená invalidita žalobkyne a jej vznik posudkovým lekárom, ktorý posúdil zdravotný stav žalobkyne na ústnom pojednávaní dňa 13. decembra 2016. Posudkový lekár zo zdravotnej dokumentácie, psychiatrického vyšetrenia z 15.11.2016, psychologického vyšetrenia z 16.3.2011 a 15.11.2016 a vlastného vyšetrenia zistil, že žalobkyňa je uznaná invalidnou. Rozhodujúcim zdravotným postihnutím odôvodňujúcim invaliditu bolo zdravotné postihnutie zaradené do kapitoly V. - Duševné choroby a poruchy správania. Posudkový lekár určil mieru poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť 80%. Dátum vzniku invalidity bol určený pred dovŕšením veku, v ktorom sa končí povinná školská dochádzka.  Prvostupňové administratívne rozhodnutie  2. Sociálna poisťovňa, ústredie rozhodnutím č. XXX XXX XXXX X zo dňa 6.2.2017 rozhodla podľa § 70 ods. 2 a § 82 zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení tak, že žalobkyni od 11. decembra 2016 priznala invalidný dôchodok v sume 326.-Eur. Zároveň podľa § 82, § 293dq a § 293dr zákona č. 461/2003 Z. z. žalobkyni od 1. januára 2017 zvýšila invalidný dôchodok na sumu 333,10 Eur mesačne. Rozhodnutie odôvodnila tým, že žalobkyňa splnila podmienky uvedené v § 70 ods. 2 zákona č. 461/2003 Z. z. 11. decembra 2016 a to, že sa stala invalidnou v období, v ktorom bola nezaopatreným dieťaťom, mala na území Slovenskej republiky trvalý pobyt a nárok jej vznikol najskôr dovŕšením 18 roku veku. Ďalej tým, že pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť u žalobkyne je viac ako 70% v porovnaní so zdravou fyzickou osobou, čo bolo zistené posúdením posudkového lekára Sociálnej poisťovne, pobočka Lučenec s výsledkom uvedeným v lekárskej správe              z 13. decembra 2016. Suma invalidného dôchodku bola určená podľa § 73 ods. 3 zákona       č. 461/2003 Z. z. ako súčin osobného mzdového bodu v hodnote 0,67, obdobia dôchodkového poistenia získaného ku dňu vzniku nároku na invalidný dôchodok, ku ktorému bolo pripočítané obdobie od vzniku nároku na  invalidný dôchodok do dovŕšenia dôchodkového veku a aktuálnej dôchodkovej hodnoty. Dôchodkový vek žalobkyňa dosiahne    dovŕšením 62 rokov veku 11. decembra 2060. V období od vzniku nároku na invalidný dôchodok, t. j. od 11. decembra 2016 do dovŕšenia dôchodkového veku 11. decembra 2060 žalobkyňa získala 16 071 dní, čo na účely výpočtu dôchodku predstavovalo 44,0302 rokov obdobia dôchodkového poistenia. Aktuálna dôchodková hodnota, ktorá platila v čase vzniku nároku na výplatu dôchodku bola vypočítaná podľa § 64 ods. 3 ako súčin dôchodkovej hodnoty za rok 2015 10,6865 Eur a indexu  1,02867383 (index určený ako podiel priemernej mzdy v hospodárstve SR za III. štvrťrok roku 2015, t. j. 861.- Eur a priemernej mzdy v hospodárstve SR za III. štvrťrok 2014, t. j. 837.-Eur), čo sa rovná aktuálna dôchodková hodnota platná   k 11. decembru 2016  10,9930 Eur. Suma invalidného dôchodku bola určená ako súčin osobného mzdového bodu v hodnote 0,67, obdobia dôchodkového poistenia 44,0302 rokov a aktuálnej dôchodkovej hodnoty 10,9930, čo sa rovná 324,30 Eur mesačne. Táto suma bola ďalej zvýšená podľa § 82 zákona č. 461/2003 Z. z. odo dňa priznania dôchodku o 1,70 Eur mesačne a od 1. januára 2017 o 7,10 Eur mesačne na 333,10 Eur mesačne. Prvostupňový správny orgán ďalej v odôvodnení uviedol, že  ďalšia zmena miery poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť nebude mať za následok zvýšenie alebo zníženie sumy invalidného dôchodku. Prvostupňový správny orgán ďalej dôvodil tým, že podľa lekárskej správy z 13. decembra 2016 žalobkyni invalidita vznikla v čase, keď bola nezaopatreným dieťaťom podľa § 70 ods. 2 zákona č. 461/2003 Z. z.. Status poistenca žalobkyňa na účely     § 70 ods. 1 zákona č. 461/2003 Z. z. v znení neskorších predpisov nezískala aj napriek skutočnosti, že 21. decembra 2016 dodatočne zaplatila poistné podľa § 142 ods. 3, písm. c) zákona č. 461/2003 Z. z. v znení zákona č. 721/2004 Z. z. za obdobie od 10. decembra 2016 do 11. decembra 2016. Dodatočné zaplatenie poistného po dátume, kedy bol posudzovaný zdravotný stav žalobkyne na účely nároku na invalidný dôchodok neznamená, že žalobkyňa získala status poistenca, a teda nárok na invalidný dôchodok mohol byť posúdený len podľa   § 70 ods. 1 zákona č. 461/2003 Z. z.. Ďalej dôvodil tým, že nárok na invalidný dôchodok podľa § 70 ods. 1 zákona č. 461/2003 Z. z. v znení neskorších predpisov môže vzniknúť iba osobe, ktorá je poistencom už v čase posudzovania nároku na invalidný dôchodok. Dodatočné doplatenie poistného nemá žiadny vplyv na určenie sumy invalidného dôchodku fyzickej osoby, ktorej invalidita vznikla v čase, kedy je nezaopatreným dieťaťom.  Druhostupňové administratívne rozhodnutie  3. Žalovaný napadnutým rozhodnutím č.  XXX  XXX XXXX X zo dňa 3. apríla 2018 rozhodol o odvolaní žalobkyne tak, že toto zamietol a prvostupňové rozhodnutie potvrdil. Zopakoval argumentáciu prvostupňového orgánu s tým, že invalidný dôchodok žalobkyne bol vypočítaný správne a v súlade s právnymi predpismi. Ďalej argumentoval tým, že podľa § 70 ods. 1 zákona č. 461/2003 Z. z. nárok na invalidný dôchodok má poistenec, ak sa stal invalidný, získal počet rokov obdobia dôchodkového poistenia uvedený v § 72 a ku dňu vzniku invalidity nespĺňa podmienky nároku na starobný dôchodok, alebo mu nebol priznaný predčasný starobný dôchodok. Zdravotný stav žalobkyne bol posúdený posudkovým lekárom sociálneho poistenia 13. decembra 2016. Žalobkyňa dňa 21. decembra 2016 dodatočne zaplatila poistené na dôchodkové poistenie v súlade s § 142 ods. 3 zákona č. 461/2003 Z. z. za obdobie od 10. decembra 2016 do 11. decembra 2016 (jeden deň), kedy sa sústavne pripravovala na povolanie štúdiom na strednej škole po dovŕšení 16 rokov veku. Z dôvodu, že zdravotný stav žalobkyne bol posúdený pred dňom úhrady poistného na dôchodkové poistenie podľa § 142 ods. 3 zákona č. 461/2003 Z. z. posudkový lekár sociálneho poistenia určil dátum vzniku invalidity len podľa § 70 ods. 2 zákona č. 461/2003 Z. z.. Podľa potvrdenia Špeciálnej základnej školy v Lučenci z 24. novembra 2016 žalobkyňa ukončila povinnú školskú dochádzku v školskom roku 2014/2015 v deviatom ročníku a vzdelanie na uvedenej škole ukončila v školskom roku 2015/2016. Podľa § 70 ods. 1 zákona č. 461/2003 Z. z. sa obdobie dôchodkového poistenia zisťuje ku dňu vzniku invalidity. Invalidita žalobkyne vznikla pred dovŕšením veku, v ktorom sa končí povinná školská dochádzka. Žalobkyňa zaplatila poistné na dôchodkové poistenie podľa § 142 ods. 3 zákona č. 461/2003 Z. z. za obdobie od            10. decembra 2016 do 11. decembra 2016, t. j. za obdobie pred dátumom vzniku invalidity. Žalovaný zdôraznil, že v čase zisťovacej lekárskej prehliadky žalobkyňa nebola poistencom, nakoľko nezískala žiadny deň obdobia dôchodkového poistenia. V čase posúdenia zdravotného stavu 13. decembra 2016 nebola žalobkyňa poistencom, a preto posudkový lekár nemohol posudzovať jej zdravotný stav aj na účely § 70 ods. 1 zákona         č. 461/2003 Z. z.. Žalobkyňa doplatením poistného po vykonaní lekárskeho posúdenia nezískala status poistenca. Nárok na invalidný dôchodok podľa § 70 ods. 1 zákona                 č. 461/2003 Z. z. môže vzniknúť len osobe, ktorá je poistencom už  v čase zisťovacej lekárskej prehliadky. Dodatočné zaplatenie poistného fyzickou osobou, ktorá nebola v čase zisťovacej prehliadky poistencom, nezakladá nárok na invalidný dôchodok podľa § 70 ods. 1 zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení. Preto doplatenie poisteného nemá vplyv ani na výšku invalidného dôchodku priznaného podľa § 72    ods. 2 zákona č. 461/2003 Z. z., pretože suma invalidného dôchodku je určená podľa § 73 ods. 3 zákona č. 461/2003 Z. z. v znení zákona č. 439/2004 Z. z. z osobného mzdového bodu 0,67, ktorý je stanovený zákonom. Nárok na invalidný dôchodok podľa § 70 ods. 1 zákona č. 461/2003 Z. z. v znení neskorších predpisov nevznikne ani odo dňa dodatočného zaplatenia poistného, nakoľko nejde o zaplatenie dlžného poistného podľa § 78 ods. 1 zákona č. 461/2003 Z. z. v znení neskorších predpisov, preto žalovaný nevyhovel odvolaniu žalobkyne. Žalovaný ďalej opravil odôvodnenie podľa § 209 ods. 7 zákona č. 461/2003 Z. z. tak, že správne malo v odôvodnení byť, že invalidita žalobkyne vznikla pred dovŕšením veku, v ktorom sa končí povinná školská dochádzka podľa § 70 ods. 2 zákona č. 461/2003 Z. z. a nie v čase, kedy bola nezaopatreným dieťaťom. Ďalej správne má byť, že dodatočné doplatenie poistného nemá žiadny vplyv na určenie sumy invalidného dôchodku fyzickej osoby, ktorej invalidita vznikla pred dovŕšením veku, v ktorom sa končí povinná školská dochádzka namiesto, v ktorej invalidita vznikla v čase, kedy je nezaopatrením dieťaťom.  Žalobné body  4. Žalobkyňa včas podanou žalobou namietala nezákonnosť napadnutého rozhodnutia ako aj prvostupňového rozhodnutia a žiadala, aby správny súd  rozhodol, že môže doplatiť dodatočné poistné za obdobie od 10.12.2016 do 11.12.2016, čím sa jej prizná status poistenca podľa § 142 ods. 3, písm. d) a vzniká jej zaplatením maximálneho poistenia maximálny mesačný invalidný dôchodok od 11.12.2016 a aby bol žalovaný zaviazaný doplatiť rozdiel medzi vyplateným invalidným dôchodkom a maximálnym možným invalidným dôchodkom vo výške 1 140.-Eur mesačne.  5. Žalobkyňa namietala nezákonnosť napadnutého rozhodnutia z dôvodu, že splnila predpoklady na aplikáciu § 70 ods. 1 zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení a nie podľa § 70 ods. 2. Poukázala na to, že poistné zaplatila nielen za deň 10.12.2016 ale hlavne za 11.12.2016, čo znamená, že bola poistená jeden deň po dovŕšení 16 roku života, kedy sa sústavne pripravovala na štúdium na strednej škole a súčasne je to jediný deň, kedy bola poistená. Namietala opravy odôvodnenia uvedené v druhostupňovom rozhodnutí, v ktorom sa uvádza, že bolo chybne uvedené, že žalobkyni vznikla invalidita v čase, keď bola nezaopatreným dieťaťom. Opravu považuje za prekrúcanie zákona, aby žalobkyni žalovaný nemusel vymerať invaliditu vo výške podľa zaplateného poistného podľa úpravy platnej do konca roku 2016. Podľa žalobkyne do konca roku 2016 stačilo doplatiť aj jeden deň, pričom od roku 2017 je v platnosti nový zákon, podľa ktorého to už nebolo možné urobiť.  6. Žalobkyňa v žalobe uviedla, že rozumie tomu, že jej bol priznaný invalidný dôchodok z mladosti, ale bola jeden  deň poistená a to 11.12.2016 po 16 roku veku a zároveň splnila ďalšie podmienky, a preto jej mal byť vymeraný dôchodok podľa vymeriavacieho základu odvodeného od výšky zaplateného poistného. Namietala, že žalovaný nezobral do úvahy, že žalobkyňa doplatila poistné. Žalobkyni vznikla invalidita pred dosiahnutím povinnej školskej dochádzky so 71% poklesu pracovnej schopnosti a viac a súčasne doplatila za dva dni  medzi dosiahnutím plnoletosti a podaním žiadosti o priznaní invalidného dôchodku maximálne odvody do sociálnej poisťovne a tak sa stala na dva dni  poistencom, a súčasne sa sústavne vzdelávala denným štúdium na prípravu povolania na špeciálnej škole stredného stupňa bez maturity po skončení povinnej školskej dochádzky v čase, keď už dosiahla 16 rokov. Napriek tomu jej bol priznaný minimálny dôchodok len v sume 326.-Eur. Podľa žalobkyne jej mal byť priznaný dôchodok v maximálnej výške a to približne 950 až 1 140.-Eur mesačne podľa vymeriavacích základov za rok 2016.  7. Žalobkyňa ďalej v žalobe uviedla, že povinnú školskú dochádzku ukončila 30. júna 2015, v tom čase mala 16,5 roka, keďže sa narodila XX.XX.XXXX. Do základnej školy chodila navyše jeden rok a tak skončila základnú školu 30. júna 2016. Predložila potvrdenie o ukončení povinnej školskej dochádzky. Od 1. septembra 2016 sa začala vzdelávať na odbornej internátnej škole až do 30.6.2017. Štúdium na strednej škole začala po 16 roku života, mala vtedy 17 rokov a 9 mesiacov. V kalendárnom roku, v ktorom sa posudzovala jej invalidita chodila do školy na denné štúdium a v tom kalendárnom roku aj odo dňa plnoletosti doplatila poistné. Žalobkyňa ďalej uviedla, že žiadosť o posúdenie invalidity podala v decembri  2016 a posudzovaná bola dňa 13. decembra 2016 a to dva dni po dosiahnutí plnoletosti. V tom čase už nebola nezaopatreným neplnoletým dieťaťom, keďže plnoletosť dosiahla XX.XX.XXXX.. Dodatočné poistné zaplatila 21.12.2016 v sume 66,41 Eur za dva dni a to za deň 11.12. a 12.12.2016. Podľa lekárskej správy z 13. decembra 2016 žalobkyni vznikla invalidita v čase pred skončením povinnej školskej dochádzky.    8. Žalobkyňa namietala nesprávnosť napadnutého rozhodnutia aj v tom, že žalovaný nezobral tú skutočnosť, že žalobkyni vznikla invalidita podľa lekárskeho posudku pred dovŕšením veku, v ktorom sa končí povinná školská dochádzka, pričom žalobkyňa povinnú školskú dochádzku skončila vo veku 16,5 roka. Žalobkyni bol určený status nezaopatreného dieťaťa a nie poistenca a bolo použité ustanovenie, podľa ktorého nemožno doplatiť poistné, ak je nezaopatrené dieťa. Žalobkyňa pritom doplatila poistné v čase, keď už bola plnoletá aj z obdobie, keď už nebola nezaopatreným dieťaťom a to za dni 10.12.2016 a 11.12.2016. Poukázala tiež na to, že po ukončení základnej školskej dochádzky nepretržite študovala. Jeden rok navyše na základnej škole a v nasledujúcom školskom roku na strednej škole. Podľa žalobkyne bola nezaopatreným dieťaťom do skončenia povinnej školskej dochádzky. V čase plnoletosti od 11.12.2016 bola poberateľkou invalidného dôchodku, a preto nemohla byť nezaopatreným dieťaťom, ale bola poistencom. Žalobkyňa nesúhlasila s tým, že dodatočné doplatenie poistného nemá žiadny vplyv na určenie sumy invalidného dôchodku fyzickej osoby, ktorej invalidita vznikla v čase, kedy je nezaopatreným dieťaťom. Namietala, že v zákone nie je uvedené, že nezaopatrené dieťa, ktorému vznikla invalidita a doplatila poistné, že to nemá vplyv na určenie výšky invalidného dôchodku.  Vyjadrenie žalovaného k žalobe  9. Žalovaný  vo svojom vyjadrení k žalobe navrhol, aby súd žalobu ako nedôvodnú zamietol. S námietkami žalobkyne sa nestotožnil z dôvodu, že zdravotný stav žalobkyne bol posudzovaný posudkovým lekárom 13. decembra 2016 a žalobkyňa doplatila poistné           21. decembra 2016 za obdobie od 10. decembra 2016 do 11. decembra 2016, kedy sa sústavne pripravovala na povolanie štúdiom na strednej škole po dovŕšení 16 roku veku. Z dôvodu, že zdravotný stav žalobkyne bol posúdený pred dňom úhrady poistného na dôchodkové poistenie, posudkový lekár určil dátum vzniku invalidity len podľa § 70 ods. 2 zákona           č. 461/2003 Z. z.. Podľa potvrdenia Špeciálnej základnej školy v M. žalobkyňa skončila povinnú školskú dochádzku v školskom roku 2014/2015 v deviatom ročníku a vzdelávanie na tejto škole ukončila v školskom roku 2015/2016. V čase zisťovacej lekárskej prehliadky žalobkyňa nebola poistencom, nakoľko nezískala žiadny deň obdobia dôchodkového poistenia. Status poistenca nezískala spätne aj napriek skutočnosti, že dodatočne zaplatila poistné podľa § 142 ods. 3, písm. c) zákona č. 461/2003 Z. z.. Žalovaný ďalej dôvodil, že nárok na invalidný dôchodok podľa § 70 ods. 1 zákona č. 461/2003 Z. z. môže vzniknúť iba osobe, ktorá je poistencom už v čase zisťovacej lekárskej prehliadky. Dodatočné zaplatenie poistného fyzickou osobou, ktorá v čase zisťovacej prehliadky nebola poistencom, nezakladá nárok na invalidný dôchodok podľa § 70 ods. 1 zákona č. 461/2003 Z. z.. Doplatenie poistného nemá vplyv ani na výšku invalidného dôchodku priznaného podľa § 70 ods. 2  zákona č. 461/2003 Z. z., pretože suma invalidného dôchodku bola určená podľa § 73 ods. 3 zákona č. 461/2003 Z. z. z osobného mzdového bodu 0,67, ktorý bol stanovený zákonom. Doplatenie poistného podľa § 142 ods. 3, písm. d) zákona č. 461/2003 Z. z. nie je zaplatením dlžného poistného, a preto nárok na invalidný dôchodok ani z tohto dôvodu nevznikne podľa § 70 ods. 1 zákona č. 461/2003 Z. z.. Z toho vyplýva, že žalobným námietkam nie je možné vyhovieť a nárok na invalidný dôchodok žalobkyne posúdiť podľa § 70 ods. 1 zákona            č. 461/2003 Z. z.. Žalovaný k námietkam nesprávnosti spočívajúcej v opravách odôvodnenia prvostupňového rozhodnutia uviedol, že zistil pri prieskume prvostupňového rozhodnutia na základe podaného odvolania zrejmé nesprávnosti v písomnom vyhotovení a tieto podľa § 209 ods. 7 zákona č. 461/2003 Z. z. opravil, pričom takáto oprava nemá vplyv na vecnú správnosť napadnutého rozhodnutia.  Posúdenie podstatných právnych a skutkových argumentov  10. Krajský súd v Banskej Bystrici ako správny súd vecne príslušný podľa § 10 zákona č. 162/2015 Z. z. Správneho súdneho poriadku (ďalej len SSP) a miestne príslušný podľa § 13 ods.1 SSP vec prejednal na nariadenom pojednávaní a po preskúmaní veci dospel k záveru, že žaloba nebola dôvodná.  11. Podľa § 70 ods. 1 a 2 zákona č. 461/2003 Z. z. (1) Poistenec má nárok na invalidný dôchodok, ak sa stal invalidný, získal počet rokov dôchodkového poistenia uvedený v § 72 a ku dňu vzniku invalidity nespĺňa podmienky nároku na starobný dôchodok alebo mu nebol priznaný predčasný starobný dôchodok.  (2) Fyzická osoba má nárok na invalidný dôchodok aj vtedy, ak sa stala invalidnou      v období, v ktorom je nezaopatreným dieťaťom a má na území Slovenskej republiky trvalý pobyt. Nárok na invalidný dôchodok tejto fyzickej osobe vzniká najskôr odo dňa dovŕšenia 18 rokov veku. Nárok na invalidný dôchodok má    aj fyzická osoba, ktorá sa stala invalidnou počas doktorandského štúdia v dennej forme, nedovŕšila 26 rokov veku a má na území Slovenskej republiky trvalý pobyt.  12. Z vyššie citovaných ustanovení zákona o sociálnom poistení je zrejmé, že zákon rozlišuje medzi vznikom nároku na invalidný dôchodok pre poistenca a pre nepoistenú osobu. Poistencom je buď povinne dôchodkovo poistená osoba alebo dobrovoľne dôchodkovo poistená osoba ( § 15 zákona č. 461/2003 Z. z. ) Nepoistená osoba môže nadobudnúť nárok na invalidný dôchodok za tých podmienok, že sa stala invalidnou v období, v ktorom bola nezaopatreným dieťaťom a má na území Slovenskej republiky trvalý pobyt. Nárok na invalidný dôchodok jej vzniká najskôr odo dňa dovŕšenia 18 roku veku. Medzi účastníkmi nebolo sporné, že žalobkyňa spĺňa podmienky vzniku nároku na invalidný dôchodok podľa    § 70 ods. 2 zákona o sociálnom poistení. Sporné bolo to, či sa jej status zmenil dodatočným doplatením poistného za dni 10. a 11.12.2016  a v dôsledku toho spĺňa podmienky nároku na invalidný dôchodok podľa § 70 ods. 1 zákona č. 461/2003 Z. z., a teda či sa dodatočným zaplatením poistného stala poistencom.  13. Podľa § 6  ods. 1, 2, 3 zákona č. 461/2003 Z. z. (1) Poistenec podľa tohto zákona je fyzická osoba, ktorá je nemocensky poistená, dôchodkovo poistená alebo poistená                    v nezamestnanosti podľa tohto zákona. (2) Poistenec podľa tohto zákona je na účely dôchodkového poistenia aj fyzická osoba, ktorá získala obdobie dôchodkového poistenia podľa § 60 ods. 2, 4 a 5. (3) Poistencom patria práva pri výkone sociálneho poistenia rovnako v súlade so zásadou rovnakého zaobchádzania v sociálnom zabezpečení ustanovenou osobitným zákonom. Podľa § 60 ods. 5 zákona č. 461/2003 Z. z. Obdobie dôchodkového poistenia je aj obdobie podľa § 142 ods. 3, za ktoré bolo dodatočne zaplatené poistné na dôchodkové poistenie.  14. Z uvedeného vymedzenia pojmu „poistenec“ je nepochybné, že poistencom sa podľa odseku 2 stáva aj osoba, ktorá získala obdobie dôchodkového poistenia podľa § 60   ods. 5 zákona č. 461/2003 Z. z.  a to osoba, ktorá získala obdobie dôchodkového poistenia podľa § 142 ods. 3 zákona o sociálnom poistení, dodatočným zaplatením poistného  na dôchodkové poistenie za obdobie štúdia na strednej škole. Z toho vyplýva, že nemožno súhlasiť so závermi žalovaného, že žalobkyňa nezískala postavenie poistenca dodatočným zaplatením dôchodkového poistenia. 15. Podľa lekárskeho posudku žalobkyni vznikla invalidita pred dovŕšením veku, v ktorom sa končí povinná školská dochádzka. Žalobkyňa tak, ako bolo v žalobe uvedené, povinnú školskú dochádzku ukončila 30.6.2015. Poistné zaplatila za 10. a 11.12.2016. To znamená, že poistné bolo zaplatené za obdobie po vzniku invalidity žalobkyne.  16. Treba rozlišovať dátum vzniku nároku na invalidný dôchodok od dátumu vzniku invalidity. Kým poistenec podľa § 70 ods. 1 zákona o sociálnom poistení má nárok na invalidný dôchodok odo dňa vzniku invalidity, fyzická osoba uvedená v § 70 ods. 2, ktorá sa stala invalidnou v období, kedy bola nezaopatreným dieťaťom má nárok na invalidný dôchodok nie odo dňa vzniku invalidity ale najskôr odo dňa dovŕšenia 18 roku veku. Podľa skutkových okolností v preskúmavanej veci žalobkyňa dodatočne zaplatila poistné za dni, kedy už bola invalidnou, nakoľko podľa napadnutého rozhodnutia, resp. lekárskeho posudku sa stala invalidnou vo veku, v ktorom sa končí povinná školská dochádzka. Povinnú školskú dochádzku žalobkyňa skončila 30.6.2015. Poistné zaplatila za dni 10. a 11.decembra 2016. Otázkou, aký vplyv má dodatočné zaplatenie poistného podľa § 143 ods. 3 zákona                 č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení na priznanie invalidného dôchodku sa vo viacerých rozhodnutiach už zaoberal Najvyšší súd Slovenskej republiky pričom dospel k nasledovnému výkladu : Podľa rozhodnutia NS SR 7So/6/2017 zo dňa 30. mája 2018: „Zákonodarca jasne rozlišuje dve možnosti vzniku nároku na invalidný dôchodok. Prvou možnosťou je vznik nároku na invalidný dôchodok  u poistenca, ktorý je buď povinne alebo dobrovoľne dôchodkovo poistený (pričom dobrovoľne poistená osoba môže byť fyzická najskôr od 16 roku veku) a druhou možnosťou je vznik nároku u fyzickej osoby, ak sa stala fyzická osoba invalidnou vo veku, keď bola nezaopatreným dieťaťom s trvalým pobytom na území Slovenskej republiky. Zákon nevylučuje situáciu, že by nezaopatrené dieťa, ktoré je dobrovoľne dôchodkovo poistené od dovŕšeného veku 16 rokov, nemohlo byť poberateľom invalidného dôchodku podľa § 70 ods. 1 zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistené, pričom by mu inak patril nárok na invalidný dôchodok podľa § 70 ods. 2 zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení.  Dodatočne zaplatené poistné poistencom má vplyv na priznanie invalidného dôchodku, pričom rozhodujúcim je preukázanie, či poistné bolo zaplatené pred určením vzniku invalidity alebo až po tomto dni“.    Podľa rozsudku NS SR 9So/127/2009: „Zákonodarca jasne rozlišuje dve možnosti nároku vzniku na invalidný dôchodok. Prvou možnosťou je vznik nároku na invalidný dôchodok u poistenca, ktorý je buď povinne alebo dobrovoľne dôchodkovo poistený (pričom dobrovoľne poistenou môže byť fyzická osoba najskôr od 16 roku veku) a druhou možnosťou je vznik nároku u fyzickej osoby, ktorá sa stala invalidnou vo veku, kedy bola nezaopatreným dieťaťom. V oboch prípadoch je však potrebné, aby bol v lekárskom posudku určený deň vzniku invalidity. Ak ide o poistenca, je to potrebné vždy, nakoľko to priamo vyplýva z ustanovenia § 70 ods. 1 zákona č. 461/2003 Z. z. a v prípade fyzickej osoby, ktorá je nezaopatreným dieťaťom, je to potrebné vtedy, ak dovŕšilo vek 16 rokov, keďže od dosiahnutia veku 16 rokov môže byť poistencom ako dobrovoľne dôchodkovo poistená osoba. Zákon nevylučuje situáciu, že by nezaopatrené deti, ktoré sú dobrovoľne dôchodkovo poistené od dovŕšenia veku 16 rokov, nemohli byť poberateľmi invalidného dôchodku podľa § 70     ods. 1 zákona č. 461/2003 Z. z., pričom by im patril nárok iba na invalidný dôchodok podľa    § 70 ods. 2 zákona č. 461/2003 Z. z..“. Podľa rozhodnutia NS SR 1So/16/2016: „...nemožno pripustiť, aby status poistenca u navrhovateľky vznikol na základe dodatočného zaplatenia poistného na dobrovoľné dôchodkové poistenie za jeden deň...... niekoľko rokov po vzniku invalidity. .... Niet pochybností o tom, že zákon o sociálnom poistení v § 142 ods. 3, písm. d) umožňuje na účely budúcich dôchodkových nárokov zaplatenie poisteného na dôchodkové poistenie aj dodatočne za obdobie, počas ktorého sa fyzická osoba sústavne pripravovala na povolanie štúdiom na strednej škole. Nemožno však opomenúť fakt, že aj dôchodkové poistenie vychádza zo všeobecných princípov poistenia, ako vzťahom medzi poistníkom a poisťovňou, v ktorom sa poisťovňa zaväzuje poskytnúť poistenému poistné plnenie pre prípad budúcej poistnej udalosti, o ktorej sa nevie, či a kedy nastane. Pri rešpektovaní tohto základného princípu poistenia je vylúčené, aby platne vzniklo poistenie po poistnej udalosti, teda po vzniku právneho dôvodu, na základe ktorého má poisťovňa plniť“.  17.V preskúmavanom prípade žalobkyňa v čase vzniku invalidity, teda pred dovŕšením veku, v ktorom sa končí povinná školská dochádzka, nemala štatút poistenca.  Vychádzajúc  z citovanej judikatúry NS SR žalovaný  vec správne právne posúdil, keď  nesporné skutkové okolnosti, ktorými sú dátum vzniku invalidity, ktorá podľa lekárskeho posudku žalobkyni vznikla pred 30.6.2015, resp. pred dňom kedy sa končí povinná školská dochádzka, ďalej, že žalobkyňa je invalidnou z dôvodu, že jej dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav spôsobil pokles schopností vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 80% v porovnaní so zdravou fyzickou osobou, ďalej, že žalobkyňa  má trvalý pobyt na území Slovenskej republiky a tiež, že dodatočne bolo zaplatené poistné za deň 10. a 11.12.2016 po vykonaní zisťovacej lekárskej prehliadky, posúdil tak, že žalobkyni priznal invalidný dôchodok podľa § 70 ods. 2 zákona č. 461/2003 Z. z..  18. Podľa § 73  ods. 1, 3, 5 zákona č. 461/2003 Z. z. (1) Suma invalidného dôchodku poistenca, ktorý má percentuálny pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 70%, sa určí ako súčin priemerného osobného mzdového bodu, obdobia dôchodkového poistenia získaného ku dňu vzniku nároku na invalidný dôchodok, ku ktorému sa pripočíta obdobie od vzniku nároku na invalidný dôchodok do dovŕšenia dôchodkového veku                  a aktuálnej dôchodkovej hodnoty; § 63 ods. 1 tretia veta a štvrtá veta platia rovnako. (3) Suma invalidného dôchodku fyzickej osoby uvedenej v § 70 ods. 2, ktorá má percentuálny pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 70%, sa určí ako súčin osobného mzdového bodu, obdobia dôchodkového poistenia získaného ku dňu vzniku nároku na invalidný dôchodok, ku ktorému sa pripočíta obdobie od vzniku nároku na invalidný dôchodok do dovŕšenia dôchodkového veku a aktuálnej dôchodkovej hodnoty; § 63 ods. 1 tretia veta a štvrtá veta platia rovnako. Osobný mzdový bod sa určuje na hodnotu 0,67. (5) Suma invalidného dôchodku poistenca vo veku do 20 rokov, ktorý nezískal obdobie povinného dôchodkového poistenia a bol len dobrovoľne dôchodkovo poistený menej ako jeden rok, získal obdobie dôchodkového poistenia len dodatočným zaplatením poistného podľa § 142 ods. 3 za obdobie kratšie ako jeden rok alebo získal obdobie dobrovoľného dôchodkového poistenia a obdobie dôchodkového poistenia dodatočným zaplatením poistného podľa § 142 ods. 3, ktorých celková dĺžka je kratšia ako jeden rok, a má percentuálny pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 70%, sa určí ako súčin osobného mzdového bodu, obdobia dôchodkového poistenia získaného ku dňu vzniku nároku na invalidný dôchodok, ku ktorému sa pripočíta obdobie od vzniku nároku na invalidný dôchodok do dovŕšenia dôchodkového veku, a aktuálnej dôchodkovej hodnoty; § 63 ods. 1 tretia veta a štvrtá veta platia rovnako. Na určenie osobného mzdového bodu platí odsek 3 druhá veta rovnako.    19. Žalobkyňa namietala nesprávnosť výpočtu výšky invalidného dôchodku, keď podľa žalobkyne mala byť táto výška vypočítaná zo sumy  dodatočne zaplatenej ako poistné na dôchodkové poistenie. Táto námietka nebola dôvodná, pretože nemá oporu v zákone. Suma invalidného dôchodku fyzickej osoby uvedenej v § 70 ods. 2 zákona č. 461/2003 Z. z. bola určená v súlade s ustanovením § 73 ods. 3, podľa ktorého  suma invalidného dôchodku fyzickej osoby uvedenej v § 70 ods. 2, ktorá má percentuálny pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 70%, sa určí ako súčin osobného mzdového bodu, obdobia dôchodkového poistenia získaného ku dňu vzniku nároku na invalidný dôchodok, ku ktorému sa pripočíta obdobie od vzniku nároku na invalidný dôchodok do dovŕšenia dôchodkového veku a aktuálnej dôchodkovej hodnoty; § 63 ods. 1 tretia veta a štvrtá veta platia rovnako. Osobný mzdový bod sa určuje na hodnotu 0,67. Pre úplnosť je potrebné uviesť, že aj v prípade, že sú splnené podmienky na aplikáciu § 70 ods. 1  z dôvodu že fyzická osoba dodatočne doplatí poistné podľa § 143 ods. 3) písm.  d) zák. č. 461/2003 Z. z. ,   čo žalobkyňa tvrdí, že splnené v tomto prípade bolo, podľa  citovaného § 73 ods. 5  poistencovi,  ktorý sa stal invalidným vo veku mladšom ako  20 rokov, nie je možné vypočítať výšku invalidného dôchodku podľa osobného mzdového bodu určeného zo zaplateného poistného, pokiaľ nebolo zaplatené poistné za obdobie viac ako jeden rok. Mýli sa žalobkyňa, keď sa domnieva, že bol zmenený zákon tak, že je zakázané doplatiť poistné. Zmena zákona,  ktorá obmedzila možnosť ovplyvniť výšku invalidného dôchodku dodatočným zaplatením poistného, je práve vyššie citovaný § 73 ods. 5 a tiež ods. 6, ktoré  zmeny  ale boli  prijaté v rámci zmeny zákona o sociálnom poistení s účinnosťou od 1. januára 2014.  Od  1. januára 2014 teda platí, že ak sa doplatí poistné za obdobie pred vznikom invalidity podľa   § 142 ods. 3) písm. d)  a poistné bolo zaplatené za obdobie kratšie ako jeden rok, invalidný dôchodok pre poistencov do 20 rokov sa vypočíta z osobného mzdového bodu 0,67.  Len   v prípade, že bolo zaplatené poistné  za viac ako jeden rok sa invalidný dôchodok pre poistencov do 20 rokov  vypočíta z osobného mzdového bodu určeného podľa výšky dodatočne zaplateného poistného.  20. Žalobkyňa nespĺňala podmienky na to, aby jej bolo možné priznať nárok na invalidný dôchodok podľa § 70 ods. 1 zákona o sociálnom poistení, pretože v čase vzniku invalidity nebola poistencom a ku dňu vzniku invalidity sa ním nestala ani dodatočným zaplatením poistného, ktoré bolo zaplatené za obdobie po vzniku invalidity. Rozhodnou skutočnosťou bolo pritom to, že žalobkyni vznikla invalidita vo veku, v ktorom sa končí povinná školská dochádzka. Aj v prípade, že by žalobkyňa splnila podmienky podľa § 70   ods. 1 zákona o sociálnom poistení, výpočet invalidného dôchodku pri zaplatení poistného za jeden deň by sa riadil v zmysle  § 73 ods. 5 výškou osobného mzdového bodu 0,67, nakoľko taká bola určená zákonom.  21. Podľa názoru tunajšieho súdu treba na prípady osôb, ktorým vznikne invalidita pred dovŕšením veku, v ktorom sa končí povinná školská dochádzka použiť ústavne konformný výklad tak,  že aj takéto osoby sú oprávnené doplatiť poistné z dôvodov uvedených § 142 ods. 3 zákona o sociálnom poistení a to za obdobie po dovŕšení 16 roku veku do vzniku nároku na invalidný dôchodok, čo korešponduje s rozhodnutím žalovaného, ktorý mal za to, že rozhodné je, či bolo poistné zaplatené v čase zisťovacej prehliadky. Pre osoby, ktoré sa stanú invalidnými vo veku do 20 rokov sa síce nevyžaduje žiadna dĺžka poistného obdobia na účely priznania a vypočítania invalidného dôchodku, avšak výpočet invalidného dôchodku je rozdielny v závislosti od dĺžky obdobia, za ktoré bolo poistné zaplatené. Pokiaľ bolo poistné zaplatené za obdobie kratšie ako jeden rok, invalidný dôchodok sa vypočíta z osobného mzdového bodu 0,67 (§ 73 ods. 5,6 zákona č. 461/2003     Z. z.). Pokiaľ bolo poistné zaplatené za obdobie viac ako jeden rok, invalidný dôchodok sa vypočíta z osobného mzdového bodu vypočítaného podľa výšky zaplateného poistného. Z uvedeného je zrejmé, že žalovaný, ktorý potvrdil prvostupňové rozhodnutie založené na výpočte invalidného dôchodku žalobkyne z osobného mzdového bodu 0,67,  správne právne posúdil rozhodné skutočností v tejto veci.  22. Z vyššie uvedených dôvodov správny súd po preskúmaní napadnutého rozhodnutia dospel k záveru, že žaloba nebola dôvodná, a preto ju podľa § 190 SSP zamietol.  23. O trovách konania správny súd rozhodol podľa § 167 SSP a contrario, nakoľko podľa tohto ustanovenia má právo na náhradu trov konania len ten žalobca, ktorý bol v konaní pred správnym súdom úspešný. Žalobkyňa nebola úspešná, preto jej súd náhradu trov konania nepriznal.  Poučenie:    Toto rozhodnutie nadobudne právoplatnosť doručením. Proti tomuto rozhodnutiu je prípustná kasačná sťažnosť, ktorú môže podať účastník konania, ak   bolo   rozhodnuté  v  jeho   neprospech,   pričom ju musí podať v lehote jedného mesiaca od doručenia rozhodnutia.   Kasačná sťažnosť  sa podáva  na  tunajšom súde. Kasačnú sťažnosť možno odôvodniť len tým, že krajský súd  v konaní alebo pri rozhodovaní porušil zákon tým, že a) na rozhodnutie vo veci nebola daná právomoc súdu v správnom  súdnictve, b) ten, kto v konaní vystupoval ako účastník konania, nemal procesnú subjektivitu, c) účastník konania nemal spôsobilosť samostatne konať pred krajským súdom v plnom rozsahu a nekonal za neho zákonný zástupca alebo procesný opatrovník, d) v tej istej veci sa už skôr právoplatne rozhodlo alebo v tej istej veci sa už skôr začalo konanie, e) vo veci rozhodol vylúčený sudca alebo nesprávne obsadený krajský súd, f) nesprávnym procesným postupom znemožnil účastníkovi konania, aby uskutočnil jemu patriace procesné práva v takej miere, že došlo k porušeniu práva na spravodlivý proces, g) rozhodol na základe nesprávneho právneho posúdenia veci, h) sa odklonil od ustálenej rozhodovacej praxe kasačného súdu, i) nerešpektoval záväzný právny názor, vyslovený v zrušujúcom rozhodnutí o kasačnej sťažnosti alebo j) podanie bolo nezákonne odmietnuté. Dôvod kasačnej sťažnosti uvedený vyššie pod písm. g) až i) sa vymedzí tak, že sťažovateľ uvedie právne posúdenie veci, ktoré pokladá za nesprávne, a uvedie, v čom spočíva nesprávnosť tohto právneho posúdenia. Dôvod kasačnej sťažnosti nemožno vymedziť tak, že sťažovateľ poukáže na svoje podania pred krajským súdom. V kasačnej sťažnosti sa musí okrem všeobecných náležitostí podania podľa § 57 uviesť: a) označenie napadnutého rozhodnutia, b) údaj, kedy napadnuté rozhodnutie bolo sťažovateľovi doručené, c) opísanie rozhodujúcich skutočností, aby bolo zrejmé, v akom rozsahu a z akých dôvodov podľa § 440 sa podáva (ďalej len \"sťažnostné body\"), d) návrh výroku rozhodnutia (sťažnostný návrh). Sťažnostné body možno meniť len do uplynutia lehoty na podanie kasačnej sťažnosti. Kasačnú sťažnosť je potrebné predložiť v potrebnom počte rovnopisov s prílohami tak, aby sa jeden rovnopis s prílohami mohol založiť do súdneho spisu a aby každý ďalší účastník konania dostal jeden rovnopis s prílohami. Ak sa nepredloží potrebný počet rovnopisov a príloh, správny súd vyhotoví kópie podania na trovy toho, kto podanie urobil.", "vazby": {}, "cituje": [{"guid": "4683fbd5-3d4c-404f-9efb-407e1b30be54:0dd8c4a3-a65b-4257-b9f5-5d5940bfa9fe", "ecli": "ECLI:SK:NSSR:2018:3015200476.1", "spisova_znacka": "7So/6/2017", "nazov": "Rozsudok Najvyššieho súdu SR sp. zn. 7So/6/2017 z 29. 5. 2018", "sud": "Najvyšší súd SR", "datum_vydania": "2018-05-29", "citacie_n": 0, "url": "https://www.kauzis.sk/judikatura/r/ECLI:SK:NSSR:2018:3015200476.1"}, {"guid": "9e5d0e37-fa6b-4686-b19b-7b45bb84a548:6b842ef9-16c7-45ee-aa10-039f811b0e14", "ecli": "ECLI:SK:NSSR:2017:4015201003.1", "spisova_znacka": "1So/16/2016", "nazov": "Rozsudok Najvyššieho súdu SR sp. zn. 1So/16/2016 z 26. 6. 2017", "sud": "Najvyšší súd SR", "datum_vydania": "2017-06-26", "citacie_n": 0, "url": "https://www.kauzis.sk/judikatura/r/ECLI:SK:NSSR:2017:4015201003.1"}, {"guid": "2ee81065-aa94-44f2-b8f1-e894d16d39ed:38b70b79-87d6-467a-a499-3f01b0a0d80a", "ecli": "ECLI:SK:KSBB:2019:6018200270.2", "spisova_znacka": "28Sa/8/2018", "nazov": "Rozsudok Krajského súdu Banská Bystrica sp. zn. 28Sa/8/2018 z 8. 4. 2019", "sud": "Krajský súd Banská Bystrica", "datum_vydania": "2019-04-08", "citacie_n": 0, "url": "https://www.kauzis.sk/judikatura/r/ECLI:SK:KSBB:2019:6018200270.2"}], "citovane_v": []}