{"guid": "2b486a8b-9ea2-45f3-9eb8-7f6bb5cc76e9:b58daead-d482-4161-a982-06e6672df2c0", "ecli": "ECLI:SK:KSTT:2017:2017200014.2", "spisova_znacka": "20Sa/3/2017", "nazov": "Rozsudok Krajského súdu Trnava sp. zn. 20Sa/3/2017 z 28. 9. 2017", "citacia": "rozsudok Krajského súdu Trnava z 28. septembra 2017, sp. zn. 20Sa/3/2017, ECLI:SK:KSTT:2017:2017200014.2", "identifikacne_cislo": "2017200014", "sud": {"guid": "sud_109", "nazov": "Krajský súd Trnava", "typ": "krajsky", "slug": "krajsky-sud-trnava"}, "sudca": "JUDr. Beata Jurgošová", "sudca_id": 103, "sudca_url": "https://www.kauzis.sk/judikatura/sudca/judr-beata-jurgosova-103", "datum_vydania": "2017-09-28", "forma": "Rozsudok", "povaha": ["Zrušujúce", "Iná povaha rozhodnutia"], "oblast": ["Správne právo"], "podoblast": ["Dôchodky"], "merito": null, "pravna_veta": null, "pravna_veta_zdroj": null, "zhrnutie": null, "kolegium": null, "senat": null, "stav": null, "zbierka": null, "predpisy": [{"iri": "/SK/ZZ/2003/461/#paragraf-60", "nazov": "§ 60 zákona č. 461/2003 Z. z.", "url": "https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2003/461/#paragraf-60", "judikatura_url": "https://www.kauzis.sk/judikatura/predpis/461-2003/paragraf-60"}, {"iri": "/SK/ZZ/2003/461/#paragraf-255", "nazov": "§ 255 zákona č. 461/2003 Z. z.", "url": "https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2003/461/#paragraf-255", "judikatura_url": "https://www.kauzis.sk/judikatura/predpis/461-2003/paragraf-255"}], "paragrafy": ["/SK/ZZ/2003/461#paragraf-60", "/SK/ZZ/2003/461#paragraf-255"], "ma_text": true, "text_zdroj": "dump", "pdf_url": "https://obcan.justice.sk/content/public/item/b58daead-d482-4161-a982-06e6672df2c0", "zdroj": "infosud", "url": "https://www.kauzis.sk/judikatura/r/ECLI:SK:KSTT:2017:2017200014.2", "api_url": "https://www.kauzis.sk/api/v1/judikatura/ECLI:SK:KSTT:2017:2017200014.2", "text_url": "https://www.kauzis.sk/api/v1/judikatura/ECLI:SK:KSTT:2017:2017200014.2/text", "citacie_n": 0, "text": "Súd: Krajský súd Trnava Spisová značka: 20Sa/3/2017 Identifikačné číslo súdneho spisu: 2017200014 Dátum vydania rozhodnutia: 29. 09. 2017 Meno a priezvisko sudcu, VSÚ: JUDr. Róbert Foltán ECLI: ECLI:SK:KSTT:2017:2017200014.2  ROZSUDOK V MENE SLOVENSKEJ REPUBLIKY  Krajský súd v Trnave sudcom JUDr. Róbertom Foltánom v právnej veci žalobcu: S. U., nar. XX.X.XXXX, bytom M. T. XXXX/X, H., proti žalovanému: Sociálna poisťovňa, Ul. 29. augusta 8-10, Bratislava, o preskúmanie zákonnosti rozhodnutia generálneho riaditeľa Sociálnej poisťovne č. XXX XXX XXXX X zo dňa 22.1.2016, takto  r o z h o d o l :  Súd rozhodnutie generálneho riaditeľa Sociálnej poisťovne č. XXX XXX XXXX X zo dňa 22.11.2016   z r u š u j e    a vec mu   v r a c i a   na ďalšie konanie.  Žalobcovi sa náhrada trov konania   n e p r i z n á v a .  o d ô v o d n e n i e :  1. Žalobca sa v konaní domáhal preskúmania zákonnosti a zrušenia rozhodnutia generálneho riaditeľa Sociálnej poisťovne č. XXX XXX XXXX X zo dňa 22.11.2016, ktorým bolo zamietnuté jeho odvolanie a potvrdené rozhodnutie Sociálnej poisťovne, ústredia č. XXX XXX XXXX X zo dňa 13.4.2016 o zamietnutí žiadosti o priznanie invalidného dôchodku z dôvodu nesplnenia podmienky potrebného počtu rokov obdobia dôchodkového poistenia podľa § 72 zákona č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení.  2. Podľa odôvodnenia napadnutého rozhodnutia účastník konania medicínsku podmienku nároku na invalidný dôchodok splnil, nakoľko podľa posudku posudkového lekára je invalidným s mierou poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť 50% v porovnaní so zdravou fyzickou osobou, avšak nesplnil podmienku získania najmenej 15 rokov obdobia dôchodkového poistenia pred vznikom invalidity. Podľa evidenčného materiálu účastník konania pred vznikom invalidity získal iba 4088 dní, t.j. 11 rokov a 73 dní dôchodkového poistenia, nakoľko v zmysle § 60 ods. 3 a § 255 ods. 5 zákona o sociálnom poistení obdobím dôchodkového poistenia nie je obdobie výkonu služby policajta a profesionálneho vojaka, ak toto obdobie bolo zhodnotené na nárok na výsluhový dôchodok podľa zákona č. 328/2002 Z.z., pričom účastníkovi konania bol od 1.9.2004 priznaný výsluhový dôchodok podľa § 38 zákona č. 328/2002 Z.z. o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov, pre nárok na ktorý mu bola zhodnotená doba výkonu základnej vojenskej služby a doba trvania služobného pomeru vojaka v rozsahu 21 rokov a 36 dní.  3. Žalobca v konaní namietal, že podľa § 255 ods. 5 zákona o sociálnom poistení sa za obdobie dôchodkového poistenia považuje aj obdobie výkonu služby policajta, profesionálneho vojaka a vojaka prípravnej služby získané do 31.12.2003, ak toto obdobie policajt, profesionálny vojak a vojak prípravnej služby nezískali v rozsahu zakladajúcom nárok na výsluhový dôchodok a nebol im priznaný invalidný výsluhový dôchodok, invalidný dôchodok alebo čiastočný invalidný dôchodok podľa osobitného predpisu. Pritom zákon č. 328/2002 Z.z. o sociálnom zabezpečení policajtov neupravuje nárok policajta, profesionálneho vojaka ani ostatných osôb, na ktoré sa tento zákon vzťahuje, na invalidný dôchodok v prípade invalidity vzniknutej zo všeobecných príčin, teda v prípadoch, na ktoré sa nevzťahuje §    42 a § 43 zákona o sociálnom zabezpečení policajtov. V takom prípade musí taký nárok a jeho podmienky vyplývať zo všeobecného predpisu o sociálnom poistení - zákona č. 461/2003 Z.z. V prípade invalidity zo všeobecných príčin po splnení nároku na výsluhový dôchodok sa poberateľ výsluhového dôchodku môže dostať do situácie, že jeho zabezpečenie iba výsluhovým dôchodkom z osobitného systému dôchodkového zabezpečenia je nižšie ako zabezpečenie poistenca zo všeobecného systému sociálneho poistenia, ktorému sú pre vznik nároku na invalidný dôchodok započítané všetky doby dôchodkového poistenia, pričom takýto nepomer by bol zrejmý najmä v prípade, ak by sa poberateľ výsluhového dôchodku stal invalidným podľa § 71 zákona č. 461/2003 Z.z. v období krátko po skončení služobného pomeru, keď by objektívne nemohol splniť podmienku potrebnej doby dôchodkového poistenia vyžadovanej ustanovením § 72 ods. 1 v spojení s § 60 ods. 2 a § 255 ods. 5 zákona o sociálnom poistení. V tejto súvislosti žalobca poukazoval na to, že Najvyšší súd v konaní sp. zn. 9So/138/2014 týkajúcom sa danej problematiky podal na Ústavný súd Slovenskej republiky návrh na začatie konania o súlade ustanovení § 60 ods. 2 a § 255 ods. 5 zák. č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení s článkom 39 ods. 1 a článkom 55 ods. 1 Ústavy.  4. Žalovaný vo svojom písomnom vyjadrení vo veci navrhol žalobu ako nedôvodnú zamietnuť. Zotrval na argumentácii obsiahnutej v preskúmavanom rozhodnutí. Poukazoval na to, že podľa potvrdenia Vojenského úradu sociálneho zabezpečenia bol žalobcovi od 1.9.2004 priznaný výsluhový dôchodok, pre nárok na ktorý bola zhodnotená doba výkonu základnej vojenskej služby a doba trvania služobného pomeru vojaka v trvaní 21 rokov a 36 dní, pričom pri zisťovaní obdobia dôchodkového poistenia na vznik nároku na invalidný dôchodok žalovaný postupoval podľa § 60 a § 255 ods. 5 zák. č. 461/2003 Z.z., podľa ktorých obdobím dôchodkového poistenia nie je obdobie výkonu služby policajta a profesionálneho vojaka, ak toto obdobie bolo zhodnotené na výsluhový dôchodok podľa zákona č. 328/2002 Z.z. Žalobca tak pred vznikom invalidity získal iba 11 rokov a 73 dní dôchodkového poistenia a nesplnil podmienku vzniku nároku na invalidný dôchodok, t.j. podmienku získania najmenej 15 rokov dôchodkového poistenia.  5. Súd za splnenia procesných podmienok prejednal vec bez nariadenia pojednávania, oboznámil sa s obsahom spisového materiálu, vrátane administratívneho spisu žalovaného, a dospel k záveru o dôvodnosti žaloby, hoci z iných ako žalobcom uvádzaných dôvodov, na ktoré súd prihliadal z úradnej povinnosti.  6. Žalobou napadnutým rozhodnutím je rozhodnutie generálneho riaditeľa Sociálnej poisťovne zo dňa 22.11.2016 potvrdzujúce rozhodnutie Sociálnej poisťovne, ústredia č. XXX XXX XXXX X zo dňa 13.4.2016 vo veci zamietnutia žiadosti žalobcu o priznanie invalidného dôchodku.  7. Predložený administratívny spis žalovaného podľa zistenia súdu obsahuje rozhodnutie Sociálnej poisťovne, ústredia č. XXX XXX XXXX X zo dňa 13.4.2016 o zamietnutí žiadosti žalobcu o invalidný dôchodok so stručným odôvodnením neobsahujúcim údaj o aplikácii § 255 zák. č. 461/2003 Z.z. a zdôvodnenie nezhodnotenia doby dôchodkového poistenia žalobcu zhodnotenej na priznanie výsluhového dôchodku.  8. Spisový materiál súčasne obsahuje rozhodnutie Sociálnej poisťovne, ústredia, č. XXX XXX XXXX X zo dňa 1.7.2016 totožného výroku o zamietnutí žiadosti žalobcu o invalidný dôchodok s rozšíreným odôvodnením a konštatovaním rozhodujúceho orgánu, že týmto mení rozhodnutie č. XXX XXX XXXX X zo dňa 13.4.2016 po doplnení odôvodnenia. Rozhodnutie neobsahuje žiaden údaj o tom, na základe akého ustanovenia zákona a akým postupom správneho orgánu bola zmena rozhodnutia zo dňa 13.4.2016 realizovaná. Forma rozhodnutia a konštatovaná zmena rozhodnutia zo dňa 13.4.2016 pritom naznačuje, že nejde o opravu rozhodnutia podľa § 209 ods. 7 zák. č. 461/2003 Z.z., podľa ktorého chyby v písaní, v počtoch a iné zrejmé nesprávnosti v písomnom vyhotovení rozhodnutia organizačná zložka Sociálnej poisťovne kedykoľvek aj bez návrhu opraví a upovedomí o tom účastníkov konania.  9. Z uvedeného je zrejmé, že už v čase vydania preskúmavaného rozhodnutia odvolacieho orgánu zo dňa 22.11.2016 potvrdzujúceho rozhodnutie prvostupňového správneho orgánu zo dňa 13.4.2016 bolo v totožnej veci neidentifikovateľným postupom prvostupňovým orgánom vydané rozhodnutie dňa 1.7.2016, s ktorým sa rozhodnutie odvolacieho orgánu žiadnym spôsobom nevysporadúva, ani sa o ňom nezmieňuje. Existencia tohto rozhodnutia naznačuje zmätočnosť postupu správnych orgánov vo veci a súčasne spôsobuje nepreskúmateľnosť preskúmavaného rozhodnutia, ktoré bez vysporiadania sa s    rozhodnutím zo dňa 1.7.2016 nemožno považovať za rozhodnutie o opravnom prostriedku žalobcu proti rozhodnutiu o nepriznaní invalidného dôchodku (vydanie rozhodnutia zo dňa 1.7.2016 uniklo pozornosti odvolacieho orgánu ? alebo ho napriek konštatovanej zmene rozhodnutia zo dňa 13.4.2016 považoval za samostatné rozhodnutie nenapadnuté odvolaním?).  10. Súd preto žalobou napadnuté rozhodnutie podľa § 191 ods. 1 písm. d) SSP (zák. č. 162/2015 Z.z.) zrušil a vec vrátil žalovanému na ďalšie konanie v naznačenom smere.  11. O trovách konania rozhodol súd s poukazom na skutočnosť, že v tomto konaní úspešnému žalobcovi žiadne trovy nevznikli.  Poučenie:  Proti tomuto rozhodnutiu je prípustná kasačná sťažnosť, ktorá musí byť podaná na Krajskom súde v Trnave, a to v lehote jedného mesiaca od doručenia rozhodnutia krajského súdu oprávnenému subjektu. V kasačnej sťažnosti sa musí okrem všeobecných náležitostí podania podľa § 57 SSP uviesť označenie napadnutého rozhodnutia; údaj, kedy napadnuté rozhodnutie bolo sťažovateľovi doručené; opísanie rozhodujúcich skutočností, aby bolo zrejmé, v akom rozsahu a z akých dôvodov podľa § 440 sa podáva (ďalej len \"sťažnostné body\"); návrh výroku rozhodnutia (sťažnostný návrh). Sťažnostné body možno meniť len do uplynutia lehoty na podanie kasačnej sťažnosti. Sťažovateľ musí byť v konaní o kasačnej sťažnosti zastúpený advokátom. Kasačná sťažnosť a iné podania sťažovateľa musia byť spísané advokátom. Tieto povinnosti neplatia, ak má sťažovateľ, jeho zamestnanec alebo člen, ktorý za neho na kasačnom súde koná alebo ho zastupuje, vysokoškolské právnické vzdelanie druhého stupňa; ide o konania o správnej žalobe podľa § 6 ods. 2 písm. c) a d); je žalovaným Centrum právnej pomoci.", "vazby": {}, "cituje": [{"guid": "ac9623c2-7696-4964-9cbb-468395229e00:301273dc-d388-459c-bce3-6a9f9e3b7fb5", "ecli": "ECLI:SK:NSSR:2019:5013201132.1", "spisova_znacka": "9So/138/2014", "nazov": "Rozsudok Najvyššieho súdu SR sp. zn. 9So/138/2014 z 26. 3. 2019", "sud": "Najvyšší súd SR", "datum_vydania": "2019-03-26", "citacie_n": 0, "url": "https://www.kauzis.sk/judikatura/r/ECLI:SK:NSSR:2019:5013201132.1"}], "citovane_v": []}