{"guid": "277a3bfa-22ff-4b2d-bee3-04744edfbd7b:778bfb4d-dea1-45de-b46d-d733cbe67a7d", "ecli": "ECLI:SK:KSKE:2012:7012200232.1", "spisova_znacka": "2Sp/4/2012", "nazov": "Rozsudok Krajského súdu Košice sp. zn. 2Sp/4/2012 z 26. 11. 2012", "citacia": "rozsudok Krajského súdu Košice z 26. novembra 2012, sp. zn. 2Sp/4/2012, ECLI:SK:KSKE:2012:7012200232.1", "identifikacne_cislo": "7012200232", "sud": {"guid": "sud_147", "nazov": "Krajský súd Košice", "typ": "krajsky", "slug": "krajsky-sud-kosice"}, "sudca": "JUDr. Mariana Podbehlá", "sudca_id": 656, "sudca_url": "https://www.kauzis.sk/judikatura/sudca/judr-mariana-podbehla-656", "datum_vydania": "2012-11-26", "forma": "Rozsudok", "povaha": ["Zrušené"], "oblast": ["Správne právo"], "podoblast": ["Opravné prostriedky proti neprávoplatným rozhodnutiam správnych orgánov"], "merito": null, "pravna_veta": null, "pravna_veta_zdroj": null, "zhrnutie": null, "kolegium": null, "senat": null, "stav": null, "zbierka": null, "predpisy": [{"iri": "/SK/ZZ/2003/461", "nazov": "zákon č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení", "url": "https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2003/461", "judikatura_url": "https://www.kauzis.sk/judikatura/predpis/461-2003"}], "paragrafy": [], "ma_text": true, "text_zdroj": "dump", "pdf_url": "https://obcan.justice.sk/content/public/item/778bfb4d-dea1-45de-b46d-d733cbe67a7d", "zdroj": "infosud", "url": "https://www.kauzis.sk/judikatura/r/ECLI:SK:KSKE:2012:7012200232.1", "api_url": "https://www.kauzis.sk/api/v1/judikatura/ECLI:SK:KSKE:2012:7012200232.1", "text_url": "https://www.kauzis.sk/api/v1/judikatura/ECLI:SK:KSKE:2012:7012200232.1/text", "citacie_n": 0, "text": "Súd: Krajský súd Košice Spisová značka: 2Sp/4/2012 Identifikačné číslo súdneho spisu: 7012200232 Dátum vydania rozhodnutia: 27. 11. 2012 Meno a priezvisko sudcu, VSÚ: JUDr. Eva Baranová ECLI: ECLI:SK:KSKE:2012:7012200232.1  ROZSUDOK V MENE SLOVENSKEJ REPUBLIKY  Krajský súd v Košiciach samosudkyňou JUDr. Evou Baranovou, v právnej veci navrhovateľa Ľ. Š., bývajúceho v M., Y. Č.. XX, proti odporcovi Sociálnej poisťovni, ústredie, Bratislava, Ul. 29. augusta č. 8, o preskúmanie rozhodnutia odporcu zo 04.01.2012 č. 8392-6/2012-BA, takto  r o z h o d o l :  Podľa § 250q ods.2 O.s.p.  z dôvodu uvedeného v § 250j ods.2 písm.c) O.s.p. s použitím § 250l ods.2 O.s.p.  z r u š u j e   rozhodnutie odporcu zo 04.01.2012 č. 8392-6/2012-BA a   v r a c i a  ho odporcovi na ďalšie konanie.  Náhradu trov konania účastníkom  n e p r i z n á v a .  o d ô v o d n e n i e :  Odporca napadnutým rozhodnutím rozhodol tak, že navrhovateľ, ktorý utrpel poškodenie zdravia v dôsledku choroby z povolania zistenej dňa 05. novembra 2010, nemá nárok na úrazovú rentu podľa § 88 zákona č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov (ďalej iba „zákona o sociálnom poistení“). Pri posudzovaní nárokov navrhovateľa vychádzal z lekárskej správy Sociálnej poisťovne, pobočky M. z 13.12.2011, podľa ktorej mal navrhovateľ zistený pokles pracovnej schopnosti v rozsahu 0 %, v dôsledku čoho nespĺňa podmienku nároku na úrazovú rentu. Od roku 1985 bol navrhovateľ zamestnaný ako baník v H. G. C., t.č. G. G., Z..G.. a od decembra 2005 pracuje ako baník v B.. Odporca konštatoval, že navrhovateľ bol opakovane hospitalizovaný a vyšetrený na Klinike pracovného lekárstva a klinickej toxikológie v Košiciach, a v dôsledku vibrácií mu bola dňa 18.05.2011 priznaná choroba z povolania - ochorenie kostí, kĺbov, svalov, ciev a nervov končatín s dátumom prvého zistenia dňa 05.11.2010. Pretože navrhovateľ naďalej vykonáva banské práce v podzemí, bol mu určený pokles pracovnej schopnosti v rozsahu 0 %.  Proti tomuto rozhodnutiu podal navrhovateľ v zákonnej lehote opravný prostriedok, v ktorom uviedol, že od júna 2009 nepracuje ako baník v podzemí, ale od tohto dátumu pracoval na pracovisku - M.J. J. U. H. a od februára 2010 na pracovisku U. U. D.. Na týchto pracoviskách nevykonával, a ani v súčasnosti nevykonáva práce s rizikom vibrácií. Z dôvodu zistenia choroby z povolania mu jeho zamestnávateľ s účinnosťou od 20.06.2011 zmenil pracovnú zmluvu na výkon práce: betonár, tunelár, stavebný robotník, pričom ide o pracovné zaradenie mimo rizika vibrácií. Z toho dôvodu žiadal o opätovné posúdenie nároku na úrazovú rentu, pričom poukázal na lekársku správu posudkového lekára Sociálnej poisťovne, pobočky M. zo dňa 07.09.2011, v ktorej posudkový lekár mu určil pokles pracovnej schopnosti v rozsahu 50 % od 05.11.2010.    Odporca navrhol napadnuté rozhodnutie potvrdiť. Vo svojom vyjadrení uviedol, že na základe opravného prostriedku navrhovateľa bol dňa 27.01.2012 opätovne posúdený jeho zdravotný stav posudkovým lekárom Sociálnej poisťovne, pobočky M., ktorý opravnému prostriedku navrhovateľa nevyhovel. Z toho dôvodu bol navrhovateľ posúdený posudkovým lekárom Sociálnej poisťovne, ústredie so sídlom v C., ktorý v lekárskej správe zo dňa 15.02.2012 okrem iného uviedol, že navrhovateľ pracoval v riziku vibrácií ako baník viac ako 13 rokov a vykonával vŕtne trhacie práce s používaním ručných vibračných zariadení (vŕtacie kladivá, zbíjacie kladivá). Odo dňa 14.12.2005 bol preradený k profesii baník R. B., tunelár s používaním mechanizovaného vŕtania. Klinikou pracovného lekárstva a klinickej toxikológie Košice bolo uvedené pracovisko R. B. zaradené z hľadiska fyzickej záťaže do kategórie II. a z hľadiska vibrácií do kategórie II., pričom zamestnávateľ G. G., a.s. v pracovnej anamnéze 27.04.2009 uviedol, že na pracovisku nie sú prekročené prípustné limity vibrácií, pričom Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Prievidzi sa k pracovným podmienkam nevyjadril z dôvodu, že uvedené pracovisko je mimo dosahu ich štátneho dozoru. Podľa dohody o zmene pracovnej zmluvy zo dňa 20.06.2011 bol navrhovateľ preradený do funkcie tunelár, betonár, stavebný robotník, čo je pracovné zaradenie mimo rizika vibrácií. Uvedená funkcia je však v riziku vibrácií kategórie č. II., pričom sa ďalšie vykonávanie tejto funkcie navrhovateľom prieči priznanej chorobe z povolania. Svedčí o tom aj dokumentované postupné zhoršovanie anatomických štruktúr kĺbov, ciev, šliach a nervov od roku 2005. K námietke navrhovateľa, že pri prvom posudzovaní miery poklesu pracovnej schopnosti bol posudkovým lekárom Sociálnej poisťovne, pobočka M. stanovený pokles pracovnej schopnosti v rozsahu 50 %, odporca uviedol, že pri tomto posudzovaní posudkový lekár nebral do úvahy skutočnosť, že odo dňa zistenia choroby z povolania navrhovateľ nepracoval mimo rizika vibrácií. Poukázal na stanovisko odboru lekárskej posudkovej činnosti zo dňa 12.12.2011, podľa ktorého posudkový lekár Sociálnej poisťovne, pobočky M. nemal určiť pokles pracovnej schopnosti na účely úrazovej renty z dôvodu, že navrhovateľ naďalej vykonáva banské práce v podzemí. Objektívne posúdenie poškodenia zdravia navrhovateľa bude možné určiť až po preradení na inú prácu.  Súd podľa § 250l a nasl. O.s.p. preskúmal napadnuté rozhodnutie odporcu, oboznámil sa s administratívnym spisom, doplnil dokazovanie vypočutím navrhovateľa a dospel k záveru, že návrh navrhovateľa na zrušenie rozhodnutia odporcu je dôvodný.  Napadnutým rozhodnutím odporca rozhodol, že navrhovateľ nemá nárok na úrazovú rentu, pričom svoje rozhodnutie odôvodnil tým, že na základe lekárskej správy a údajov z dokumentácie mu bol určený pokles pracovnej schopnosti 0 %, pretože naďalej vykonáva banské práce v podzemí. V administratívnom spise odporcu sa nachádza pracovná anamnéza vyhotovená zamestnávateľom navrhovateľa G. G., Z..G.. C. zo dňa 27.04.2009, z obsahu ktorej vyplýva, že navrhovateľ pracuje okrem iného od 14.12.2005 až doteraz ako baník R. XXXX B.. V správe sa ďalej uvádza, že na tomto pracovisku nie sú prekročené prípustné limity na vibrácie prenášané na horné končatiny na základe výsledkov vykonaných meraní. V administratívnom spise sa tiež nachádza dohoda o zmene pracovnej zmluvy zo dňa 20.06.2011, ktorú uzavrel navrhovateľ so svojím zamestnávateľom G. G., Z..G.., a podľa tejto dohody bol z dôvodu choroby z povolania obsah pracovnej zmluvy zmenený tak, že navrhovateľove pracovné zaradenie bolo zmenené na betonár, tunelár, stavebný robotník - pracovné zaradenie mimo rizika vibrácií. Zmena obsahu pracovnej zmluvy bola dohodnutá s účinnosťou od 20.06.2011.  Z účastníckej výpovede navrhovateľa na pojednávaní dňa 27.11.2012 súd zistil, že navrhovateľ nepracuje na pracovisku R. B., ktoré patrilo do a.s. G. G., ale do konca roka 2009 pracoval na rekonštrukcii J. U. H. a od februára 2010 na pracovisku U. U. D., kde pracoval až do októbra 2012. Na pracovisku rekonštrukcia J. U. D. H. sa robili betonárske a šalovacie práce a na tomto pracovisku neprichádzal do styku s vibráciami. Na pracovisku U. D. sa najprv zaúčal na prácu so striekacou súpravou a po absolvovaní skúšok obdržal strojnícky preukaz, ktorý ho oprávňoval pracovať na tomto zariadení. Navrhovateľ ďalej uviedol, že podľa potreby pracoval ako vodič stavebných strojov a zariadení. Tvrdil, že nebol zaradený na pracovisko R. B., ale pracoval v závode U. G., ktorý s ním uzavrel aj dohodu o zmene pracovnej zmluvy. Písomné vyhotovenie dohody o zmene pracovnej zmluvy predložil posudkovej lekárke sociálneho poistenia, Sociálnej poisťovne, ústredie, pracovisko C., ktorá mu potom následne oznámila, že je potrebné, aby si nechal zmeniť profesiu. Jeho zamestnávateľ ho však informoval, že sa tak už stalo a zmena profesie je uvedená v dohode o zmene pracovnej zmluvy.    Navrhovateľ tvrdil, že od roku 2009 nevykonáva žiadne práce, pri ktorých by prichádzal do styku s vibráciami.  Navrhovateľ ďalej uviedol, že pracovisko R. B. už v súčasnosti neexistuje, preto potvrdenie vydané jeho zamestnávateľom G. G., a.s., závod Servis, že vykonáva práce baníka R. B. až doteraz, nezodpovedá skutočnosti.  Podľa § 88 ods.1 a 3 zákona č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov (ďalej iba „zákon o sociálnom poistení“) poškodený má nárok na úrazovú rentu, ak v dôsledku pracovného úrazu alebo choroby z povolania má viac ako 40 %-ný pokles schopnosti vykonávať doterajšiu činnosť zamestnanca, alebo činnosť osoby uvedenej v § 17 ods.2 (ďalej len „pokles pracovnej schopnosti“) a nedovŕšil dôchodkový vek, alebo mu nebol priznaný predčasný starobný dôchodok.  Pokles pracovnej schopnosti sa posudzuje na účely odseku 1 v súvislosti s plnením pracovných úloh uvedených v § 8 ods.4 alebo s činnosťami uvedenými v § 17 ods.2, alebo v priamej súvislosti s plnením pracovných úloh, alebo v priamej súvislosti s týmito činnosťami. Pokles pracovnej schopnosti sa opätovne posúdi, ak sa predpokladá zmena vo vývoji pracovnej schopnosti. Pri posudzovaní poklesu pracovnej schopnosti sa neprihliada na zdravotné postihnutia, ktoré boli zohľadnené na nárok na invalidný, výsluhový dôchodok podľa osobitného predpisu.  Podľa § 8 ods.2 zákona o sociálnom poistení choroba z povolania podľa tohto zákona je choroba uznaná príslušným zdravotníckym zariadením, zaradená do zoznamu chorôb z povolania uvedeného v prílohe č. 1, ak vznikla za podmienok uvedených v tejto prílohe.  Podľa § 8 ods.4 zákona o sociálnom poistení plnenie pracovných úloh alebo služobných úloh podľa odseku 1 a 2 je:  a) výkon pracovných povinností vyplývajúcich z pracovného pomeru, alebo služobných povinností vyplývajúcich zo štátno-zamestnaneckého pomeru alebo služobného pomeru,  b) iná činnosť vykonávaná na príkaz zamestnávateľa,  c) činnosť, ktorá je predmetom pracovnej cesty alebo služobnej cesty.  Podľa § 195 ods.1 zákona o sociálnom poistení organizačná zložka Sociálnej poisťovne pred vydaním rozhodnutia postupuje tak, aby presne a úplne zistila skutočný stav veci, a na ten účel obstará potrebné podklady na rozhodnutie.  Podkladom na rozhodnutie sú najmä podania, návrhy a vyjadrenia účastníkov konania, dôkazy, čestné vyhlásenia, ako aj skutočnosti všeobecne známe alebo známe organizačnej zložke Sociálnej poisťovne z jej činnosti (§ 195 ods.2 zákona o sociálnom poistení).  Organizačná zložka Sociálnej poisťovne pri posudzovaní vecí objasňuje rovnako dôkladne všetky rozhodujúce skutočnosti bez ohľadu na to, či svedčia v prospech alebo v neprospech účastníka konania (§ 195 ods.3 zákona o sociálnom poistení).  Podľa § 196 ods.1 dôkazom je všetko, čo môže prispieť k zisteniu a objasneniu skutočného stavu veci, najmä výpovede účastníkov konania a vyjadrenia účastníkov konania a svedkov, odborné posudky, znalecké posudky, správy, listiny, vyjadrenia a potvrdenia iných fyzických osôb a právnických osôb. Netreba dokazovať skutočnosti všeobecne známe alebo skutočnosti známe z činnosti Sociálnej poisťovne.    Podľa § 209 ods.1 zákona o sociálnom poistení rozhodnutie organizačnej zložky Sociálnej poisťovne sa vydáva písomne, ak tento zákon neustanovuje inak. Rozhodnutie musí byť v súlade so všeobecne záväznými právnymi predpismi, musí vychádzať zo spoľahlivo zisteného skutočného stavu veci a musí obsahovať predpísané náležitosti.  Súd pri preskúmaní zákonnosti napadnutého rozhodnutia odporcu zistil, že rozhodnutie vychádza z nedostatočne zisteného skutkového stavu. Odporca pri jej rozhodnutí o nároku navrhovateľa na úrazovú rentu vychádzal z pracovnej anamnézy vyhotovenej navrhovateľovým zamestnávateľom G. G., Z..G.. C., podľa ktorého navrhovateľ vykonáva prácu baníka na pracovisku R. B.. Toto však nezodpovedá skutočnosti, čo navrhovateľ dokladoval aj v správnom konaní, keď posudkovému lekárovi Sociálnej poisťovne, pracovisko C. predložil dohodu o zmene obsahu pracovnej zmluvy, podľa ktorej navrhovateľ vykonáva práce mimo rizika vibrácií. Z výpovede navrhovateľa, ktorú urobil na pojednávaní pred súdom, vyplýva, že navrhovateľ od roku 2009 nepracuje na pracovisku R. B., ale pracoval najprv v H. na rekonštrukcii J. U., a neskôr na pracovisku tunel U. D.. Navrhovateľ ďalej tvrdil, že pracovisku R. B. už jeho zamestnávateľ zrušil. Z uvedeného teda vyplýva, že odporca si dostatočným spôsobom neozrejmil, aké práce navrhovateľ v skutočnosti vykonáva, od hlásenia choroby z povolania a či pri týchto činnostiach prichádza do styku s vibráciami. Už v správnom konaní sa vyskytol rozpor medzi zmenou pracovnej zmluvy a konštatovaním odporcu, že navrhovateľ vykonáva naďalej prácu baníka, pri ktorej prichádza do styku s vibráciami. Odporca sa však tento rozpor ani nepokúsil odstrániť.  Súd preto rozhodnutie odporcu podľa § 250q ods.2 O.s.p. z dôvodu uvedeného v § 250j ods.2 písm.c) O.s.p. zrušil a vrátil ho odporcovi na ďalšie konanie. Odporca je povinný v ďalšom konaní si vyžiadať od zamestnávateľa G. G., Z..G.., F. U. G. vyjadrenie o pracovných činnostiach navrhovateľa aj s vyžiadaním pracovnej náplne a vo veci opätovne rozhodnúť.  Navrhovateľ si náhradu trov konania neuplatnil, odporcovi právo na náhradu trov konania nepatrí, preto súd rozhodol tak, že náhradu trov konania účastníkom nepriznal.  Poučenie:  Proti tomuto rozsudku odvolanie nie je prípustné (§ 250s druhá veta O.s.p.).", "vazby": {}, "cituje": [], "citovane_v": []}