{"guid": "227d3e62-9a08-4974-93ea-b20770fd6795:f94f27fd-d737-4f7b-8d81-735d5d876232", "ecli": "ECLI:SK:KSBA:2014:1110245607.1", "spisova_znacka": "9Co/17/2013", "nazov": "Rozsudok Krajského súdu Bratislava sp. zn. 9Co/17/2013 z 22. 10. 2014", "citacia": "rozsudok Krajského súdu Bratislava z 22. októbra 2014, sp. zn. 9Co/17/2013, ECLI:SK:KSBA:2014:1110245607.1", "identifikacne_cislo": "1110245607", "sud": {"guid": "sud_101", "nazov": "Krajský súd Bratislava", "typ": "krajsky", "slug": "krajsky-sud-bratislava"}, "sudca": "JUDr. Alica Beňová", "sudca_id": 273, "sudca_url": "https://www.kauzis.sk/judikatura/sudca/judr-alica-benova-273", "datum_vydania": "2014-10-22", "forma": "Rozsudok", "povaha": ["Potvrdené"], "oblast": ["Občianske právo"], "podoblast": ["Ostatné"], "merito": null, "pravna_veta": null, "pravna_veta_zdroj": null, "zhrnutie": null, "kolegium": null, "senat": null, "stav": null, "zbierka": null, "predpisy": [{"iri": "/SK/ZZ/1963/99/#paragraf-219.odsek-1", "nazov": "§ 219 ods. 1 OSP", "url": "https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/1963/99/#paragraf-219.odsek-1", "judikatura_url": "https://www.kauzis.sk/judikatura/predpis/99-1963/paragraf-219"}], "paragrafy": ["/SK/ZZ/1963/99#paragraf-219"], "ma_text": true, "text_zdroj": "dump", "pdf_url": "https://obcan.justice.sk/content/public/item/f94f27fd-d737-4f7b-8d81-735d5d876232", "zdroj": "infosud", "url": "https://www.kauzis.sk/judikatura/r/ECLI:SK:KSBA:2014:1110245607.1", "api_url": "https://www.kauzis.sk/api/v1/judikatura/ECLI:SK:KSBA:2014:1110245607.1", "text_url": "https://www.kauzis.sk/api/v1/judikatura/ECLI:SK:KSBA:2014:1110245607.1/text", "citacie_n": 0, "text": "Súd: Krajský súd Bratislava Spisová značka: 9Co/17/2013 Identifikačné číslo súdneho spisu: 1110245607 Dátum vydania rozhodnutia: 23. 10. 2014 Meno a priezvisko sudcu, VSÚ: JUDr. Roman Huszár ECLI: ECLI:SK:KSBA:2014:1110245607.1  ROZSUDOK V MENE SLOVENSKEJ REPUBLIKY  Krajský súd v Bratislave v senáte zloženom z predsedu senátu JUDr. Roman Huszára a členov senátu JUDr. Zuzany Posluchovej a JUDr. Magdalény Florekovej v právnej veci navrhovateľa: P. O., B. Q. XXXX/ XX, XXX XX J., zastúpený: JUDr. Ladislav Csákó, advokát, so sídlom Hviezdoslavova 4, 048 01 Rožňava proti odporcovi: Allianz - Slovenská poisťovňa, a.s., IČO: 00 151 700, so sídlom Dostojevského rad 4, 815 74 Bratislava, o zaplatenie 1 200,- €, na odvolanie navrhovateľa proti rozsudku Okresného súdu Bratislava I č.k. 4C 248/2010 - 114 zo dňa 4. októbra 2012 takto  r o z h o d o l :  Odvolací súd napadnutý rozsudok súdu prvého stupňa  p o t v r d z u j e .  Odporcovi náhradu trov odvolacieho konania nepriznáva.  o d ô v o d n e n i e :  Napadnutým rozsudkom súd prvého stupňa zamietol žalobný návrh navrhovateľa o zaplatenie 1 200,- € a zabezpečenia opatrovateľskej služby.  Vychádzal zo zistenia že medzi navrhovateľom a právnym predchodcom odporcu (Slovenskou štátnou poisťovňou) došlo dňa 12.11.1975 k uzatvoreniu poistnej zmluvy o združenom poistení pracujúcich podľa zákona č. 40/1964 Zb. Občiansky zákonník a vyhlášky č. 49/1964 Zb. o poistných podmienkach pre poistenie osôb. Na základe uvedenej poistnej zmluvy bol odporca ako poisťovateľ povinný vyplatiť zodpovedajúcu sumu, ak dôjde v čase od počiatku poistenia (13.11.1975 do skončenia alebo zániku poistenia (najneskôr 12.11.2019) k poistnej udalosti, t.j. k úrazu, ktorý má za následok telesné poškodenie alebo smrť, alebo ak dôjde k smrti nie následkom úrazu alebo - k dožitiu určeného konca poistenia.  Dňa 07.03. 2003 došlo k poistnej udalosti, za udalosť ktorú odporca poskytol plnenie. Navrhovateľ namietal, že odporca pri vyplatení poistného plnenia vychádzal z nesprávne určenej sumy, nakoľko plnenie vypočítal zo základnej sumy pre čas nevyhnutného liečenia telesných poškodení úrazom, pričom mal vychádzať zo základnej sumy pre trvalé následky úrazu. Následky úrazu navrhovateľa podľa jeho tvrdení boli ustálené až v čase podania žaloby, dôvodom čoho bolo jej podanie na súd. V zmysle § 28 ods. 1 cit. vyhlášky ak zanechá úraz poistenému trvalé následky, je poisťovňa povinná vyplatiť z poistnej sumy toľko percent, koľkým percentám zodpovedá podľa oceňovacích tabuliek rozsah trvalých následkov po ich ustálení, a v prípade, že sa neustálili do troch rokov odo dňa úrazu, koľkým percentám zodpovedá ich stav ku koncu tejto lehoty.  Prvostupňový súd uzavrel, že tvrdenie navrhovateľa, že jeho zdravotný stav nebol ustálený až do doby podania žaloby, neobstojí, pretože v súvislosti so všeobecnými poistnými podmienkami (stanovenými všeobecným záväzným predpisom) sa považoval zdravotný stav poisteného za ustálený do troch rokov odo dňa úrazu pre účely poistného plnenia.  Súd prvého stupňa vzhľadom na odporcom vznesenú námietku premlčania  skúmal premlčanie nároku navrhovateľa, ktorý pozostával z doplatenia poistného plnenia vo výške 1 200,- € a zo zabezpečenia    opatrovateľskej služby s poukazom na ust. § 100 a 101 Obč. zák.,  v dôsledku čoho konštatoval, že k poistnej udalosti došlo dňa 07.03.2003, zdravotný stav  navrhovateľa bol ustálený dňom 07.03.2006. Všeobecná premlčacia lehota navrhovateľovi uplynula dňom 07.03.2009, v ktorej si mal svoje právo uplatniť, čo neučinil, a návrh podal po zákonom stanovenej lehote, dňa 04.10.2010, preto návrh navrhovateľa ako nedôvodný zamietol.  O náhrade trov konania  rozhodol podľa § 150 ods. 1 Občianskeho súdneho poriadku, v zmysle ktorého ak sú tu dôvody hodné osobitného zreteľa, nemusí súd výnimočne náhradu trov konania celkom alebo sčasti priznať. Súd v danom prípade zohľadnil nepriaznivý zdravotný stav navrhovateľa, ktorý preukázal listinnými dôkazmi ako aj skutočnosť, že trovy odporcu vzniknuté v konaní boli nepatrné.  Rozsudok odvolaním v zákonom stanovenej lehote napadol navrhovateľ, vytýkajúc súdu prvého stupňa nesprávne právne posúdenie, keď súd prvého stupňa vychádzal z toho, že v čase uzatvorenia poistnej zmluvy boli všeobecné poistné podmienky stanovené vyhl. č. 49/1964 Zb.. Uvedená vyhláška bola zrušená od 01. 11. 1991 vyhl. č. 364/91 Zb., a preto súd neaplikoval na daný vzťah správny predpis. Poukázal na ust. § 52 Občianskeho zákonníka, v zmysle ktorého ustanovenie podľa ktorého v prípade, že sa neustáli do troch rokov odo dňa úrazu koľkým percentám zodpovedná stav ku koncu tejto lehoty je potrebné  považovať za neprijateľnú podmienku, keďže poškodený je značne znevýhodnený pre prípadné premlčanie jeho nároku. Konanie poisťovne považuje za účelové, z dôvodu ktorého navrhuje rozsudok súdu prvého stupňa zrušiť a vec vrátiť súdu prvého stupňa na ďalšie konanie.  Odporca v písomnom vyjadrení k odvolaniu uviedol, že navrhovateľovi vyplatil poistné vo výške 360,-- Sk (11,95 €) ako plnenie za čas nevyhnutného liečenia následkom úrazu, ktorým žalobca utrpel dňa 07. 03. 2003. Poistné plnenie bolo vypočítané v súlade s poistnými podmienkami § 27 ods. 1, 2 vyhl. č. 49/64 Zb.. Navrhovateľ sa domáhal, aby bolo poistné plnenie vypočítané s poistnej sumy pre trvalé následky z úrazu a nie z poistnej sumy pre čas nevyhnutného liečenia. Právne vzťahy zo zmluvných poistení, ktoré vznikli podľa predpisov uvedených v § 1 vyhl. č. 49/1964 Zb. o poistných podmienkach pre poistenie osôb pred účinnosťou tejto vyhlášky sa posudzujú podľa doterajších predpisov, pokiaľ sa zmluvné strany nedohodnú inak (§ 2 vyhl. č. 364/1991 Zb.). Odporca neuzatvoril žiadnu dohodu s navrhovateľom, na základe ktorej by sa poistná zmluva č. XXXXXXXXX riadila inými poistnými podmienkami a teda pre ňu stále platia poistné podmienky určené vyhl. č. 49/1964 Zb.. Ust. § 28 vyhl. nevylučuje poskytnutie poistného plnenia ale toto je limitované trojročnou lehotou, ktorá ak uplynie stav trvalých následkov sa posudzuje vždy ku koncu tejto lehoty. Z uvedených dôvodov navrhuje rozsudok súdu prvého stupňa ako vecne správny potvrdiť.  Krajský súd v Bratislave ako súd odvolací ( § 10 ods.1 O.s.p. ) v medziach daných odvolaním vec preskúmal podľa § 212 ods. 1 O.s.p. bez nariadenia ústneho pojednávania podľa § 214 ods. 2  O.s.p. (tento rozsudok bol odvolacím súdom vyhlásený podľa § 156 ods. 3 O.s.p.) a dospel k záveru, že odvolanie  navrhovateľa   nie je dôvodné.  V súdenej veci si navrhovateľ žalobou uplatnil nárok vychádzajúc z nesporného skutkového zistenia, že dňa 07.03. 2003 došlo k poistnej udalosti, za udalosť ktorú odporca poskytol plnenie, avšak touto žalobou navrhovateľ namietal, že odporca pri vyplatení poistného plnenia vychádzal z nesprávne určenej sumy. Právny záver súdu prvého stupňa o premlčaní nároku považuje odvolací súd v plnom rozsahu za správny, keďže v zmysle  § 28 vyhlášky č. 49/1964 Zb. o poistných podmienkach pre poistenie osôb sa považoval zdravotný stav poisteného za ustálený do troch rokov odo dňa úrazu pre účely poistného plnenia t.j. dňom 07.03. 2006, čím došlo v zmysle § 101 Obč.zák.  k premlčaniu nároku dňom 07.03. 2009. Ak teda súd prvého stupňa prihliadol  na odporcom vznesenú námietku  premlčania keďže žalobu uplatnil na súde až dňom 04. 10. 2010 neskúmajúc vecnú stránku veci  postupoval správne, uplatnil zásadu rýchlej a účinnej ochrany práva účastníkov v zmysle § 6 O.s.p.  a žalobný nárok správne zamietol.  Navrhovateľ  založil obranu v odvolacom konaní na nesprávnom právnom posúdení veci súdom prvého stupňa, pretože  ak prvostupňový súd posúdil nárok v zmysle vyhl. č. 49/1964 Zb., teda vyhlášky  ktorá bola zrušená od 01. 11. 1991 vyhl. č. 364/91 Zb., neaplikoval na daný vzťah správny predpis.  Navrhovateľ  v odvolaní správne odkázal na Vyhl. č. 364/1991 Zb. ktorou  bola zrušená  vyhláška Ministerstva financií č. 49/1964 Zb. o poistných podmienkach pre poistenie osôb, avšak  § 2 cit. vyhl.    upravuje, že právne vzťahy zo zmluvných poistení, ktoré vznikli podľa predpisov uvedených v § 1 pred účinnosťou tejto vyhlášky, sa posudzujú podľa doterajších predpisov, pokiaľ sa zmluvné strany nedohodnú inak, v dôsledku čoho je námietka navrhovateľa nedôvodná. Účastníci neuzavreli inú zmluvu na základe ktorej by poistná zmluva plnenia ktorého sa navrhovateľ z nej dožaduje riadila inými poistnými podmienkami a preto s poukazom na ust. § 2 cit. vyhlášky stále platia poistné podmienky určené vyhl. č. 49/1964 Zb..  Identicky nedôvodná je druhá odvolacia námietka, že v zmysle ust. § 52 Občianskeho zákonníka, ustanovenie § 28 vyhl. č. 49/1964 Zb. (podľa ktorého v prípade, že sa zdravotný stav neustáli do troch rokov odo dňa úrazu, vyplatí poisťovňa z poistnej zmluvy toľko percent  koľkým percentám zodpovedá podľa oceňovacích tabuliek rozsah trvalých následkov ku koncu tejto lehoty) je potrebné  považovať za neprijateľnú podmienku, keďže poškodený je značne znevýhodnený pre prípadné premlčanie jeho nároku.  K základným princípom spotrebiteľských zmlúv je, že nesmú obsahovať neprijateľnú podmienku, a teda ustanovenie, ktoré spôsobuje značnú nerovnováhu v právach a povinnostiach zmluvných strán v neprospech spotrebiteľa,  a to pod sankciou absolútnej neplatnosti takejto podmienky. Značnú nerovnováhu možno vysvetľovať ako právne postavenie spotrebiteľa, ktoré mu nedovoľuje alebo značne obmedzuje uplatňovanie nárokov, prostredníctvom ktorých sa domáha riadneho plnenia zo zmluvy, nápravy už prijatého plnenia alebo ktoré sa týkali možnosti odstúpenia od zmluvy. Aplikácia ochrany spotrebiteľa s poukazom na ust. § 52 Obč. zák. v danom prípade nie je možná, pretože sa nejedná o zmluvné dojednanie, ale poistné podmienky pre poistenie osôb boli prijaté ako všeobecný záväzný právny predpis.  Z uvedených dôvodov odvolací súd rozsudok súdu prvého stupňa ako vecne správny potvrdil v zmysle § 219 ods. 1 O.s.p..  O náhrade trov odvolacieho konania  rozhodol odvolací súd podľa § 224 ods. 1 a § 142 ods. 1 O.s.p. tak, že v tomto konaní plne úspešnému odporcovi ich náhradu nepriznal pretože v zmysle  § 151 ods. 1 O.s.p. absentoval návrh na ich priznanie.  Poučenie:  Proti tomuto rozsudku nie je možné podať odvolanie.", "vazby": {"vyrok_vztahy": [{"sz": "4C/248/2010", "guid": "42233a1e-0e0f-49a6-88d7-1d43533362b2:a696d66a-4b7e-421e-9938-4d7860dffe68", "vztah": "potvrdene"}]}, "cituje": [], "citovane_v": []}