{"guid": "21ff78c9-9762-436b-ba7e-e00fbae08963:82e3498e-ca92-4316-b2d8-f1308a75ff0f", "ecli": "ECLI:SK:KSKE:2017:7016201291.2", "spisova_znacka": "10Sa/29/2016", "nazov": "Rozsudok Krajského súdu Košice sp. zn. 10Sa/29/2016 z 15. 5. 2017", "citacia": "rozsudok Krajského súdu Košice z 15. mája 2017, sp. zn. 10Sa/29/2016, ECLI:SK:KSKE:2017:7016201291.2", "identifikacne_cislo": "7016201291", "sud": {"guid": "sud_147", "nazov": "Krajský súd Košice", "typ": "krajsky", "slug": "krajsky-sud-kosice"}, "sudca": "JUDr. Jaroslav Skyba", "sudca_id": 515, "sudca_url": "https://www.kauzis.sk/judikatura/sudca/judr-jaroslav-skyba-515", "datum_vydania": "2017-05-15", "forma": "Rozsudok", "povaha": ["Zrušené"], "oblast": ["Správne právo"], "podoblast": ["Žaloby proti právoplatným rozhodnutiam a postupom správnych orgánov"], "merito": null, "pravna_veta": null, "pravna_veta_zdroj": null, "zhrnutie": null, "kolegium": null, "senat": null, "stav": null, "zbierka": null, "predpisy": [{"iri": "/SK/ZZ/2003/461/#paragraf-65.odsek-14", "nazov": "§ 65 ods. 14 zákona č. 461/2003 Z. z.", "url": "https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2003/461/#paragraf-65.odsek-14", "judikatura_url": "https://www.kauzis.sk/judikatura/predpis/461-2003/paragraf-65"}], "paragrafy": ["/SK/ZZ/2003/461#paragraf-65"], "ma_text": true, "text_zdroj": "dump", "pdf_url": "https://obcan.justice.sk/content/public/item/82e3498e-ca92-4316-b2d8-f1308a75ff0f", "zdroj": "infosud", "url": "https://www.kauzis.sk/judikatura/r/ECLI:SK:KSKE:2017:7016201291.2", "api_url": "https://www.kauzis.sk/api/v1/judikatura/ECLI:SK:KSKE:2017:7016201291.2", "text_url": "https://www.kauzis.sk/api/v1/judikatura/ECLI:SK:KSKE:2017:7016201291.2/text", "citacie_n": 0, "text": "Súd: Krajský súd Košice Spisová značka: 10Sa/29/2016 Identifikačné číslo súdneho spisu: 7016201291 Dátum vydania rozhodnutia: 16. 05. 2017 Meno a priezvisko sudcu, VSÚ: JUDr. Pavol Tkáč ECLI: ECLI:SK:KSKE:2017:7016201291.2  ROZSUDOK V MENE SLOVENSKEJ REPUBLIKY  Krajský súd v Košiciach, sudca JUDr. Pavol Tkáč, v právnej veci žalobcu N. X. H. G. B. D. , X. W., V. XX/XX, L. Z. V., zast. JUDr. Michalom Feciľákom, advokátom so sídlom kancelárie v Prešove, Jesenná 8, proti žalovanej Sociálnej poisťovni, ústredie, Ul. 29. augusta 8, Bratislava o preskúmanie zákonnosti rozhodnutia č. XXX XXX XXXX X zo dňa 18.10.2016 takto  r o z h o d o l :  I. Z r u š u j e   rozhodnutie Generálneho riaditeľa Sociálnej poisťovne zo dňa 18.10.2016 č. XXX XXX XXXX X v spojení s rozhodnutím žalovanej zo dňa 30.08.2016 č. XXX XXX XXXX X a vec vracia žalovanej na ďalšie konanie.  II. Žalobcovi priznáva právo na plnú náhradu trov konania.  o d ô v o d n e n i e :  1. Preskúmavaným rozhodnutím zo dňa 18. 10. 2016 č. XXX XXX XXXX X Generálny riaditeľ Sociálnej poisťovne Ing. Ľubomír Vážny, príslušný na rozhodovanie podľa § 215 ods. 4 zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v znení zák. č. 677/2006 Z. z. rozhodol vo veci odvolania  žalobcu proti rozhodnutiu Sociálnej poisťovne ústredie, č. XXX XXX XXXX X zo dňa 30.08.2016 tak, že podľa § 218 ods. 2 zák. č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov (v ďalšom texte aj  : „zákon o sociálnom poistení“) odvolanie žalobcu N. X. zamietol v celom rozsahu a potvrdil  rozhodnutie prvostupňového správneho orgánu.  2. V odôvodnení rozhodnutia uviedol, že Sociálna poisťovňa ústredie, ako prvostupňový správny orgán rozhodnutím zo dňa 30.08.2016  č. XXX XXX XXXX X    zamietla ( podľa § 65 ods. 1 zák. č. 461/2003 Z. z. v znení zák. č. 555/2007 Z. z.)  žiadosť žalobcu  o starobný dôchodok zo dňa  02.01.2011.  Proti tomuto rozhodnutiu podal žalobca  včas odvolanie, v ktorom poukázal na ust. § 1 ods. 3 zákona o sociálnom poistení, ktorý vymedzuje okruh profesií, na ktoré sa uvedený zákon nevzťahuje počas doby trvania poistného vzťahu v osobitnom systéme, pričom podľa jeho tvrdenia táto skutočnosť nebráni vzniku nároku na starobný dôchodok vo všeobecnom systéme dôchodkového poistenia aj poistencovi, ktorý už dosiahol dôchodkový vek podľa zákona o sociálnom poistení a získal k tomuto dňu akúkoľvek hodnotiteľnú dobu poistenia vo všeobecnom systéme dôchodkového poistenia.  V tej súvislosti  žalobca poukázal  na právny názor vyslovený  v rozsudku  Najvyššieho súdu SR sp. zn. 7So/138/2011, z ktorého vyplýva, že sociálna poisťovňa má povinnosť zohľadniť pri posudzovaní nároku na starobný dôchodok aj doby získané v osobitnom systéme poistenia. Žalobca vyslovil názor, že rozhodnutie Sociálnej poisťovne, ústredie je v rozpore s čl. 33 Dohovoru o invalidných, starobných a pozostalostných dávkach č. 128 (ďalej len „Dohovor č. 128“). Uviedol ďalej, že splnil zákonom stanovené podmienky pre priznanie starobného dôchodku aj zo všeobecného systému sociálneho poistenia, t. j. dosiahol vek 62 rokov a bol najmenej 15 rokov dôchodkovo poistený. Žiadosťou o priznanie starobného dôchodku si neuplatnil nárok na zvýhodnenie prináležiace len poistencom v I. a II. kategórii funkcie, preto rozhodnutie sociálnej    poisťovne považoval za  zavádzajúce, nezákonné a diskriminačné. Žalovaný  v odôvodnení rozhodnutia ďalej uviedol, že žalobca žiadosťou spísanou dňa 14.07.2016 požiadal o priznanie starobného dôchodku od 02.01.2011, ku ktorému dňu žalobca dovŕšil dôchodkový vek 62 rokov. K uvedenému dátumu získal 3382 dní obdobia dôchodkového poistenia, t. j. 9 rokov a 97 dní obdobia dôchodkového poistenia, čím nesplnil podmienku potrebného počtu rokov obdobia dôchodkového poistenia na vznik nároku na starobný dôchodok, a preto bola jeho žiadosť o starobný dôchodok zamietnutá. Podľa rozhodnutia Colného riaditeľstva SR Bratislava zn. 37189/2003-8904 zo dňa 11.09.2003 je žalobca od 01.09 2003 poberateľom výsluhového dôchodku, s tým, že na nárok na výsluhový dôchodok bola zhodnotená doba výkonu základnej vojenskej služby alebo náhradnej služby od 01.10.1971 do 30.09.1973 a doba trvania služobného pomeru v colnej správe od 19.11.1973 do 31.08.2003. Celková doba výkonu štátnej služby je tak v rozsahu 31 rokov a 286 dní. Z potvrdenia Colného úradu Prešov zo dňa 31. 08. 2003 zároveň vyplýva, že doba služobného pomeru nebola zaradená do zvýhodnenej pracovnej kategórie, bola zaradená do III. pracovnej kategórie. Žalovaný sa odvolal na ustálenú judikatúru Najvyššieho súdu Slovenskej republiky, podľa ktorej nároky poistencov vyplývajúce zo zaradenia doby služby do I. a II. kategórie funkcií sa musia podľa ust. § 274 zákona o sociálnom poistení zachovať na nárok a určenie sumy starobného dôchodku vo všeobecnom systéme sociálneho poistenia, aj keď títo poistenci za dobu služby získali dávky v osobitnom systéme sociálneho zabezpečenia, pretože v sume výsluhového dôchodku neboli zohľadnené. Žalovaný dôvodil, že zamestnanie - funkcia colník, ktorú  vykonával žalobca nebola v predchádzajúcich obdobiach zaradená v rezortných zoznamoch v I. ani v II. pracovnej kategórii, a účastník konania nevykonával zamestnanie vo zvýhodnenej pracovnej kategórie ani dobu služby vo zvýhodnenej kategórii funkcií. Z uvedených dôvodov podľa žalovaného nie sú splnené podmienky na zníženie dôchodkového veku,  a jeho nárok  na starobný dôchodok nie je možné posudzovať podľa zovšeobecneného právneho názoru Najvyššieho súdu SR.  Žalovaný citoval v rozhodnutí ustanovenia § 65 ods. 1, ods. 2, § 60 ods. 2, § 255 ods. 5 a § 274 zákona o sociálnom poistení a uzavrel, že celková doba výkonu štátnej služby, ktorá bola účastníkovi konania zhodnotená na nárok na výsluhový dôchodok je 31 rokov a 286 dní a   účastník konania bez predmetnej doby služby nesplnil podmienku potrebného počtu rokov obdobia dôchodkového poistenia na vznik nároku na starobný dôchodok. Práve z týchto dôvodov  bola žiadosť žalobcu o starobný dôchodok  zamietnutá. Ako nedôvodnú považoval aj námietku týkajúcu sa zhodnotenia obdobia služobného pomeru pre priznanie starobného dôchodku, pretože žalobcovi bol priznaný výsluhový dôchodok a podľa preukázaného skutkového stavu výkon zamestnania colníka nebol zaradený do zvýhodnenej I. alebo II. kategórie funkcií, preto pri hodnotení doby služby colníka nie je možné postupovať podľa ustálenej judikatúry a čl. 33 Dohovoru č 128. Doba výkonu služby a vymeriavacie základy dosiahnuté počas doby služby colníka nie je možné podľa právnych predpisov o sociálnom poistení hodnotiť na nárok na starobný dôchodok vo všeobecnom systéme. Žalovaný zdôraznil, že právne závery, uvedené v žalobcom citovanom rozhodnutí Najvyššieho súdu SR sp. zn. 7So/138/2011 nie je možné použiť na tento prípad, pretože predmetný rozsudok sa týka skutkovo odlišnej veci.  3. Žalobca podal na tunajší súd v zákonom stanovenej lehote  správnu žalobu, ktorou žiadal, aby súd preskúmal zákonnosť rozhodovania a postupu správneho orgánu a navrhol, aby súd napadnuté rozhodnutie žalovaného v spojení s rozhodnutím správneho orgánu prvého stupňa zrušil a vec vrátil žalovanému na nové prejednanie a rozhodnutie. Uviedol, že od 01.09.2003 je poberateľom výsluhového dôchodku zo sociálneho zabezpečenia Colnej správy SR podľa § 38 zák. č. 328/2003 Z. z. Po dosiahnutí veku 62 rokov dňa 14.07.2016 podal na príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne žiadosť o starobný dôchodok a to z dôvodu, že bol 9 rokov a 97 dní poistený aj vo všeobecnom systéme dôchodkového poistenia. Keďže táto doba nebola výkonom služby v ozbrojenom zbore, nebola započítaná do doby pre výpočet výsluhového dôchodku v osobitnom systéme dôchodkového poistenia.  Tvrdil, že Sociálna poisťovňa svojím prvostupňovým aj druhostupňovým rozhodnutím nesprávne posúdila splnenie podmienok na vznik nároku na starobný dôchodok zo všeobecného systému dôchodkového poistenia, keď na splnenie zákonnej podmienky najmenej 15 rokov dôchodkového poistenia (§ 65 ods. 1 zákona o sociálnom poistení) započítala iba dobu poistenia 9 rokov a 97 dní, teda dobu, počas ktorej študoval a odpracoval u iných zamestnávateľov ako v colnej správe. Zdôraznil, že platná zákonná úprava (§ 1 ods. 3 zákona o sociálnom poistení) nebráni vzniku nároku na starobný dôchodok vo všeobecnom systéme dôchodkového poistenia aj príslušníkovi ozbrojeného zboru, ktorý už dosiahol dôchodkový vek podľa zákona o sociálnom poistení, splnil podmienky a získal k tomuto dňu akúkoľvek hodnotiteľnú dobu poistenia vo všeobecnom systéme dôchodkového poistenia. V tej súvislosti poukázal na právny názor vyslovený v rozsudku Najvyššieho súdu SR sp. zn. 7So/138/2011,  podľa ktorého  absolútne vylúčenie hodnotenia doby poistenia zo všeobecného systému u tých poistencov, ktorí získali dávky dôchodkového    poistenia (zabezpečenia) v inom systéme sociálneho poistenia, nie v systéme všeobecnom, má za následok horšie zaobchádzanie s nimi, ako s poistencami, ktorí sú poistení v zahraničných systémoch sociálneho poistenia a u ktorých samotná poisťovňa vôbec nepochybuje o spôsobe výpočtu ich dôchodkových dávok spôsobom krátenia, ktorý zabezpečuje primerané poistné plnenie za obdobia, v ktorých boli poistení na Slovensku po zohľadnení dôb poistenia v iných systémoch. Podľa tohto názoru Najvyššieho súdu SR aj nesplnenie podmienky získania viac ako 10, resp. 15 rokov poistenia vo všeobecnom systéme sociálneho poistenia, ale získanie tejto doby v osobitnom systéme poistenia, má sociálna poisťovňa povinnosť vykonať výpočet dôchodku s prihliadnutím na dobu poistenia vo svojom systéme a dôchodok priznať žiadateľovi po zohľadnení nižšej doby poistenia vo výške zodpovedajúcej rozsahu poistenia vo všeobecnom systéme. Odlišným postupom - nezapočítaním doby poistenia by sa doby poistenia poistenca stratili  a neboli by v žiadnom zo systémov zohľadnené, čo nezodpovedá ani zámeru zákona o sociálnom poistení. Ďalej žalobca uviedol, že podľa predošlých zákonných úpravy služba colníka nebola považovaná za vybranú a tým aj zvýhodnenú pracovnú kategóriu. Žiadosťou o priznanie starobného dôchodku si neuplatňoval nárok  na zvýhodnenie prináležiace len poistencom I. a II. kategórie funkcií, preto rozhodnutie prvostupňového aj druhostupňového správneho orgánu je z tohto dôvodu zavádzajúce a nezákonné. Podstatu celého problému rozhodovacej činnosti sociálnej poisťovne videl v tom, že poisťovňa viazaná právnym názorom Najvyššieho súdu SR striktne vychádzala z rozhodnutí tohto súdu, ktorý doposiaľ konal len vo veci starobných dôchodkov (vojakov a policajtov) zaradených do I. kategórie funkcií. Poukázal pritom na rozhodnutia Krajského súdu v Bratislave v analogickom prípade žaloby colníka nezaradeného do zvýhodnenej kategórie (10Sd/62/2014-12) a Krajského súdu v Prešove zo dňa 05. 12. 2014, ktorí rozhodnutia poisťovne zrušili s odôvodnením, že aj colníkom nespĺňajúcim podmienky § 65 zákona o sociálnom poistení a nezaradením do zvýhodnených pracovných kategórií je poisťovňa povinná priznať starobný dôchodok v alikvotnej výške. Je preto nepochybné, že colníci, poberajúci výsluhový dôchodok z osobitného systému poistenia (podľa zák. č. 328/2002 Z. z.) sú vylúčení z pôsobnosti zákona o sociálnom poistení len v rozsahu zodpovedajúcom dobe poistenia v osobitnom systéme, ale nie v časti upravujúcej nárok na starobný, predčasný starobný, invalidný, sirotský, vdovský alebo vdovecký dôchodok (právny názor vyslovený v rozsudku Najvyššieho súdu SR sp. zn. 7So/138/2011). Poisťovňa tak nemôže neprihliadať na dobu poistenia žalobcu vo všeobecnom systéme a takúto dobu (v rozsahu 9 rokov a 97 dní)  nechať prepadnúť, pretože takýto zámer neobsahuje žiadne ustanovenie zákona o sociálnom zabezpečení. Priznanie starobného dôchodku poistencom len I. a II. pracovnej kategórie funkcií (policajtom a vojakom), v ktorých prípadoch už poisťovňa rozhodla, je diskriminačné vo vzťahu k iným poistencom, poisteným najmenej 15 rokov v osobitnom systéme poistenia poberajúcim výsluhový dôchodok. V závere žaloby žalobca zdôraznil, že žiadosťou o priznanie starobného dôchodku si neuplatnil nárok na priznanie starobného dôchodku od 55. roku veku, ani si neuplatnil nárok na vyššie dávky podľa § 133 zák. č. 100/1988 Zb. o sociálnom zabezpečení v spojení s § 274 zákona o sociálnom poistení, preto neexistuje žiaden dôvod podmieňovať nárok na priznanie starobného dôchodku zaradením pracovnej činnosti colníka do I. resp. II. kategórie funkcií.  4. Žalovaný v písomnom vyjadrení zo dňa 05.01.2017 k správnej žalobe navrhol žalobu zamietnuť.  5. Žalovaný v tomto podaní v podstate zopakoval právnu argumentáciu uvedenú v preskúmavanom rozhodnutí ako aj rozhodnutí prvostupňového správneho orgánu a uviedol, že  zamestnanie funkcia colník, ktorú vykonával žalobca  nebola v predchádzajúcich  obdobiach zaradená v rezortných zoznamoch v I. ani v II. pracovnej kategórii, t.j. žalobca nevykonával zamestnanie vo zvýhodnenej pracovnej kategórii a ani dobu služby vo zvýhodnenej kategórii funkcií. Nie sú tak splnené podmienky na zníženie dôchodkového veku, a preto nie je možné posudzovať jeho nárok na starobný dôchodok podľa zovšeobecneného právneho názoru Najvyššieho súdu SR. Celková doba výkonu štátnej služby, ktorá bola žalobcovi zhodnotená na nárok na výsluhový dôchodok je 31 rokov a 286 dní a keďže žalobca bez predmetnej doby služby nesplnil podmienky potrebného počtu rokov obdobia dôchodkového poistenia na vznik nároku na starobný dôchodok, jeho žiadosť o starobný dôchodok bola správne zamietnutá. Žalobcom označený rozsudok Najvyššieho súdu SR sp.zn. 7So/138/2011 sa podľa žalovaného týka skutkovo odlišnej  veci, a preto právne závery z tejto veci nie je možné použiť  v tomto konaní.  6. Žalobca v replike k vyjadreniu žalovaného zo dňa 12.02.2017 poukázal na to, že žalovaný uviedol dva dôvody, pre ktoré žalobcovi nepatrí starobný dôchodok zo všeobecného systému sociálneho poistenia, a to nesplnenie podmienky § 65 ods.1 zákona o sociálnom poistení a skutočnosť, že štátna  služba colníka nebola zaradená do I. a II. kategórie funkcií zákona č. 100/1988 Zb. o sociálnom zabezpečení v znení    neskorších predpisov. Ďalej uviedol zhodné dôvody nároku na starobný dôchodok tak ako ich označil v správnej žalobe, a uzavrel, že žiadosťou zo dňa 01.07.2017 si neuplatňoval nárok na zvýhodnenie prináležiace len poistencom I. a II. kategórie funkcií, pretože jeho žiadosť smeruje k nároku na priznanie starobného dôchodku po dosiahnutí dôchodkového veku zo všeobecného systému dôchodkového poistenia.  Uzavrel, že poisťovňa nemôže neprihliadať na dobu žalobcovho poistenia vo všeobecnom systéme a nemôže ani podmieňovať nárok na priznanie starobného dôchodku vykonávaním práce zaradenej do I. resp. II. kategórie funkcií.  7. Správny súd v konaní podľa § 177 a nasl. Správneho súdneho poriadku (ďalej len „SSP“) po preskúmaní napadnutého rozhodnutia  žalovaného a oboznámení sa s administratívnymi spismi žalovaného a správneho orgánu prvého stupňa dospel k záveru, že žaloba je dôvodná.  8. Na pojednávaní súdu dňa 25.04.2017  sa zúčastnil žalobca, jeho zástupca ako aj zástupkyňa žalovanej.  Z obsahu ich prednesov vyplynulo, že medzi účastníkmi konania nie sú sporné skutočnosti týkajúce sa skutkových okolností  žalobcom uplatneného nároku na starobný dôchodok (po dosiahnutí dôchodkového veku) a podstata ich rozporov spočíva v právnom hodnotení toho nároku.  9. Podľa § 65 ods.1 zákona č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení v znení zákona č.  555/2007 Z.z. poistenec má nárok na starobný dôchodok ak bol dôchodkovo poistení najmenej 15 rokov a dovŕšil dôchodkový vek.  Dôchodkový  vek  je 62 rokov veku poistenca, ak   tento zákon  v ods. 4 až 8, § 65a a § 274  neustanovuje inak.  10. Podľa § 60 ods. 2  zákona  o sociálnom poistení obdobie dôchodkového poistenia je aj obdobie výkonu služby policajta, profesionálneho vojaka a vojaka prípravnej služby, ak toto obdobie policajt a profesionálny vojak nezískali v rozsahu zakladajúcom nárok na výsluhový dôchodok podľa osobitného predpisu a nebol im priznaný invalidný výsluhový dôchodok, invalidný dôchodok alebo čiastočný invalidný dôchodok podľa osobitného predpisu.  11. Podľa § 274 ods. 1 zákona o sociálnom poistení nároky vyplývajúce zo zaradenia zamestnaní do I. a II. pracovnej kategórie vrátane doby služby zaradenej do I. a II. kategórie funkcií sa priznávajú do 31.12.2023.  12. Podľa § 255 ods. 5 zákona o sociálnom poistení, za obdobie dôchodkového poistenia sa považuje aj obdobie výkonu služby policajta, profesionálneho vojaka a vojaka prípravnej služby získané do 31.12.2003, ak toto obdobie policajt, profesionálny vojak a vojak prípravnej služby nezískali v rozsahu zakladajúcom nárok na výsluhový dôchodok podľa osobitného predpisu a nebol im priznaný invalidný výsluhový dôchodok, invalidný dôchodok alebo čiastočný invalidný dôchodok podľa osobitného predpisu.  13. Podľa § 1 ods. 2 zák. č. 328/2002  Z.z. o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov a o zmene a doplnení niektorých zákonov, pod pojmom policajt sa na účely tohto zákona rozumie príslušník Policajného zboru, Hasičského a záchranného zboru, Horskej záchrannej služby, Slovenskej informačnej služby, Národného bezpečnostného úradu, Zboru väzenskej a justičnej stráže a colník, ak tento zákon neustanovuje inak.  14. Podľa čl. 33 ods. 2 Dohovoru o invalidných, starobných a pozostalostných dávkach č. 128, vyhláseného v  Zbierke zákonov  pod č.  416/1991 Zb.  (v ďalšom texte aj: Dohovor č. 128) ak má alebo by mala inak chránená osoba nárok na dávku ustanovenú v tomto Dohovore a ak dostáva inú peňažnú dávku sociálneho zabezpečenia za tú istú sociálnu udalosť, s výnimkou rodinných prídavkov, môžu sa dávky podľa tohto Dohovoru krátiť alebo zastaviť za určených podmienok a v určenom rozsahu za podmienky, že časť dávok, ktorá sa kráti alebo je zastavená, nepresahuje druhú dávku.  15. Z obsahu  súdneho spisu ako aj  administratívneho spisu žalovanej  nesporne vyplýva, že žalobca dosiahol dôchodkový vek  62 rokov  dňa  02.01.2011, od ktorého dátumu   od žalovanej   žiadal priznať starobný dôchodok a to žiadosťou podanou na príslušnej pobočke Sociálne poisťovne  dňa 14.07.2016. K uvedenému dátumu  žalovaná evidovala u žalobcu  3382  dní  ( t.j. 9 rokov a 97 dní)   dôchodkového poistenia vo všeobecnom systéme.   Žalobcovi bol   rozhodnutím  colného riaditeľstva  Slovenskej    republiky, Bratislava zo dňa 11.09.2003  od 01.09.2003  priznaný ( podľa  príslušných ustanovení zákona č. 328/2002 Z.z.  o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov  a o zmene a doplnení  niektorých zákonov ) výsluhový dôchodok, pre účely ktorého mu bola zhodnotená celková doba  poistenia v osobitnom systéme dôchodkového postenia v rozsahu  31 rokov a 286 dní.  16.  Krajský súd poukazuje na rozhodovaciu činnosť Najvyššieho súdu Slovenskej republiky v obdobných veciach (rozsudok zo dňa 30.11.2015 sp. zn. 1So/127/2014), kde pri výklade ust. § 60 ods. 2 zákona o sociálnom poistení  je vyslovený názor, že právna úprava mala zabezpečiť, aby od dovŕšenia dôchodkového veku podľa všeobecných predpisov o sociálnom zabezpečení (poistení) výsluhový dôchodok i dávky výsluhového zabezpečenia považované za výsluhový dôchodok podľa § 124 ods. 7 zákona č. 328/2002 Z.z. plnili funkciu starobného dôchodku osobitného systému sociálneho poistenia (zabezpečenia) vo výške primeranej dobe trvania služobného pomeru ako dávka sociálneho zabezpečenia existujúca či už samostatne alebo popri starobnom dôchodku, na ktorý vznikne nárok dovŕšením dôchodkového veku podľa všeobecných predpisov o sociálnom poistení.  Je potrebnú uviesť, že cieľom zákona č. 328/2002 Z. z.  bolo dosiahnuť právny stav, podľa ktorého by pomerná výška výsluhového dôchodku bola vyššia, ako keby colníkom, ktorých výsluhový príspevok sa považuje za výsluhový dôchodok podľa zákona č. 328/2002 Z. z. o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov, bola doba profesionálnej služby hodnotená len vo všeobecnom systéme sociálneho zabezpečenia. Z tohto zámeru teda vyplýva, že cieľom zákona bolo vytvorenie stavu, pri ktorom by súčet výsluhového dôchodku a starobného dôchodku zo všeobecného systému sociálneho poistenia bol vyšší, respektíve aspoň rovnaký ako suma starobného dôchodku poistenca, ktorý mal všetky doby zamestnania hodnotené len vo všeobecnom systéme sociálneho poistenia (zabezpečenia).  Odvolací súd poukazoval aj na znenie článku 33 ods. 2 Dohovoru č. 128 vyhláseného v Zbierke zákonov pod číslom 416/1991 Zb., z ktorého vyplýva, že v prípade súbehu nárokov na starobný dôchodok tak zo všeobecného ako aj osobitného systému sociálneho poistenia (zabezpečenia) je v zmysle Dohovoru možné starobný dôchodok zo všeobecného systému iba krátiť, a to najviac o sumu, ktorá neprevyšuje sumu výsluhového dôchodku (resp. výsluhového príspevku považovaného za výsluhový dôchodok). Vo vzťahu k tejto právnej problematike sú  pre potreby tohto  konania  použiteľné aj právne názory Najvyššieho súdu Slovenskej   republiky v Bratislave  vyslovené napr.  v rozsudku  sp. zn. 10So/59/2014 zo dňa 15.04.2015 a  sp. zn. 10So/11/2015 zo dňa 17.02.2016.  17. Teda v zmysle judikatúry Najvyššieho súdu Slovenskej republiky sa má za to, že výsluhový dôchodok (a rovnako aj výsluhový príspevok ako dávka sociálneho zabezpečenia považovaná za výsluhový dôchodok) má od dovŕšenia dôchodkového veku podľa všeobecných predpisov o sociálnom poistení (zabezpečení) plniť funkciu starobného dôchodku z osobitného systému sociálneho poistenia (zabezpečenia) vo výške primeranej dobe trvania služobného pomeru, pričom odvolací súd dospel k záveru, že na účely stanovenia výšky starobného dôchodku je potrebné do doby dôchodkového poistenia započítať aj doby hodnotené na účely výsluhového dôchodku. Až po takomto stanovení výšky starobného dôchodku možno sumu starobného dôchodku krátiť o sumu výsluhového príspevku, považovaného za výsluhový dôchodok.  18. Žalovaná pri svojom rozhodovaní o nároku  žalobcu na  starobný dôchodok  daný právny stav nerešpektovala, pretože žiadosť  žalobcu  bola zamietnutá  napriek  právnym názorov vyplývajúcim  z ustálenej judikatúry  ako aj súdnej praxi,  že poberatelia výsluhových dôchodkov majú nárok na starobný dôchodok i zo všeobecného systému dôchodkového poistenia, s  prihliadnutím na dobu dôchodkového poistenia získanú v rozsahu zakladajúcom nárok na výsluhový dôchodok,  za súčasnej aplikácie čl. 33 Dohovoru číslo 128.  19. V závere je potrebné uviesť, že najvyšší súd prostredníctvom svojej rozhodovacej činnosti zdôraznil, že nielen správny orgán v ďalšej svojej rozhodovacej činnosti, ale aj správny súd je pri súdnom prieskume napadnutých rozhodnutí správnych orgánov zaťažený povinnosťou zohľadniť právne názory, vyslovené najvyšším súdom v jeho predchádzajúcej rozhodovacej činnosti a ktoré sú mu nepochybne známe, či už z iniciatívy účastníkov alebo ako oficiality jeho činnosti, nakoľko tieto sú v zmysle článku 1 ods. 1 Ústavy záväzné nielen pre jeho adresáta, t. j. pre správny orgán, ale aj pre konajúci krajský súd.  20. Vzhľadom na vyššie uvedené skutočnosti súd v zmysle ustanovenia § 191 ods.1 písm. c/ SSP zrušil rozhodnutie Generálneho riaditeľa Sociálnej poisťovne zo dňa 18.10.2016 č. XXXXXXXXXX v spojení    s rozhodnutím prvostupňového správneho orgánu zo dňa  30.08.2016 č. XXXXXXXXXX X  a vec vrátil žalovanému na ďalšie konanie.  21.  V ďalšom konaní správny orgán  pri rešpektovaní právneho názoru správneho súdu (§ 191 ods. 6 SSP)  zohľadní pri svojej rozhodovacej činnosti  právne názory najvyššej súdnej inštancie  vyplývajúce z  jej doterajšej rozhodovacej činnosti v obdobných veciach, ktoré sú uvedené aj v odôvodnení tohto rozhodnutia a vysporiada sa s otázkou, či  do celkovej doby dôchodkového poistenia  u žalobcu  po dosiahnutí dôchodkového veku  má byť zohľadnená aj  doba jeho poistenia v osobitnom systéme dôchodkového poistenia  a to vo vzťahu k splneniu podmienky  doby  poistenia  pre priznanie  starobného dôchodku a následne  opätovne  rozhodne o jeho žiadosti o starobný dôchodok.  22. O náhrade trov  konania bolo rozhodnuté podľa ustanovenia §  167 ods. 1 SSP, tak, že  úspešnému žalobcovi  bola  voči žalovanej priznaná  ich úplná náhrada.  O výške  náhrady trov konania  rozhodne správny súd  po právoplatnosti  rozhodnutia, ktorým sa konanie končí, samostatným uznesením, ktoré vydá  súdny úradník ( § 175 ods. 2 SSP).  Poučenie:  Proti rozhodnutiu je prípustná kasačná sťažnosť, ktorú možno podať v lehote 30 dní od doručenia rozhodnutia krajského súdu na Najvyšší súd Slovenskej republiky prostredníctvom Krajského súdu v Košiciach.  V kasačnej sťažnosti sa uvedú všeobecné náležitosti podania podľa § 57 Správneho súdneho poriadku to znamená, ktorému správnemu súdu je určené, kto ho robí, ktorej veci sa týka, čo sa ním sleduje, podpis a spisová značka konania. Ďalej sa v kasačnej sťažnosti musí uviesť označenie napadnutého rozhodnutia, údaj, kedy napadnuté rozhodnutie bolo sťažovateľovi doručené, opísanie rozhodujúcich skutočností, aby bolo zrejmé, v akom rozsahu a z akých dôvodov podľa § 440 sa podáva (ďalej len „sťažnostné body“) a návrh výroku rozhodnutia (sťažnostný návrh).  Podanie možno urobiť písomne, a to v listinnej podobe alebo v elektronickej podobe. Podanie vo veci samej urobené v elektronickej podobe bez autorizácie podľa osobitného predpisu treba dodatočne doručiť v listinnej podobe alebo v elektronickej podobe autorizované podľa osobitného predpisu; ak sa dodatočne nedoručí správnemu súdu do desiatich dní, na podanie sa neprihliada. Správny súd na dodatočné doručenie podania nevyzýva. K podaniu kolektívneho orgánu musí byť pripojené rozhodnutie, ktorým príslušný kolektívny orgán vyslovil s podaním súhlas.  Podanie urobené v listinnej podobe treba predložiť v potrebnom počte rovnopisov s prílohami tak, aby sa jeden rovnopis s prílohami mohol založiť do súdneho spisu a aby každý ďalší účastník konania dostal jeden rovnopis s prílohami. Ak sa nepredloží potrebný počet rovnopisov a príloh, správny súd vyhotoví kópie podania na trovy toho, kto podanie urobil.  Kasačnú sťažnosť možno podľa § 440 ods. 1 Správneho súdneho poriadku odôvodniť len tým, že krajský súd v konaní alebo pri rozhodovaní porušil zákon tým, že a) na rozhodnutie vo veci nebola daná právomoc súdu v správnom súdnictve, b) ten, kto v konaní vystupoval ako účastník konania, nemal procesnú subjektivitu, c) účastník konania nemal spôsobilosť samostatne konať pred krajským súdom v plnom rozsahu a nekonal za neho zákonný zástupca alebo procesný opatrovník, d) v tej istej veci sa už skôr právoplatne rozhodlo alebo v tej istej veci sa už skôr začalo konanie, e) vo veci rozhodol vylúčený sudca alebo nesprávne obsadený krajský súd, f) nesprávnym procesným postupom znemožnil účastníkovi konania, aby uskutočnil jemu patriace procesné práva v takej miere, že došlo k porušeniu práva na spravodlivý proces, g) rozhodol na základe nesprávneho právneho posúdenia veci, h) sa odklonil od ustálenej rozhodovacej praxe kasačného súdu, i) nerešpektoval záväzný právny názor, vyslovený v zrušujúcom rozhodnutím o kasačnej sťažnosti alebo j) podanie bolo nezákonne odmietnuté.    Dôvod kasačnej sťažnosti uvedený v § 440 ods. 1 písm. g/ až i/ Správneho súdneho poriadku sa vymedzí tak, že sťažovateľ uvedie právne posúdenie veci, ktoré pokladá za nesprávne, a uvedie, v čom spočíva nesprávnosť tohto právneho posúdenia. Dôvod kasačnej sťažnosti nemožno vymedziť tak, že sťažovateľ poukáže na svoje podania pred krajským súdom.  Sťažnostné body možno meniť len do uplynutia lehoty na podanie kasačnej sťažnosti.  Sťažovateľ alebo opomenutý sťažovateľ musí byť v konaní o kasačnej sťažnosti zastúpený advokátom. Kasačná sťažnosť a iné podania sťažovateľa alebo opomenutého sťažovateľa musia byť spísané advokátom.  Uvedená povinnosť neplatí, ak a) má sťažovateľ alebo opomenutý sťažovateľ, jeho zamestnanec alebo člen, ktorý za neho na kasačnom súde koná alebo ho zastupuje, vysokoškolské právnické vzdelanie druhého stupňa, b) ide o konania o správnej žalobe podľa § 6 ods. 1 písm. c/ a d/, c) je žalovaným Centrum právnej pomoci.", "vazby": {}, "cituje": [{"guid": "5301b29c-cf13-476e-8e7c-fedc4a27be1f:e75d937b-3f63-41f5-a967-bfbecf5e99fd", "ecli": "ECLI:SK:NSSR:2015:7014200167.1", "spisova_znacka": "1So/127/2014", "nazov": "Rozsudok Najvyššieho súdu SR sp. zn. 1So/127/2014 z 29. 11. 2015", "sud": "Najvyšší súd SR", "datum_vydania": "2015-11-29", "citacie_n": 0, "url": "https://www.kauzis.sk/judikatura/r/ECLI:SK:NSSR:2015:7014200167.1"}, {"guid": "c5348dd7-e734-4803-bc8b-8cb0ea4f4b7c:38f7c641-5087-4004-9373-e01e35c68421", "ecli": "ECLI:SK:NSSR:2015:4013201354.1", "spisova_znacka": "10So/59/2014", "nazov": "Rozsudok Najvyššieho súdu SR sp. zn. 10So/59/2014 z 14. 4. 2015", "sud": "Najvyšší súd SR", "datum_vydania": "2015-04-14", "citacie_n": 0, "url": "https://www.kauzis.sk/judikatura/r/ECLI:SK:NSSR:2015:4013201354.1"}, {"guid": "c72973d1-fa4b-476b-9712-5071af35b793:639771f5-fb16-4260-8305-0820a08b4bc4", "ecli": "ECLI:SK:KSBA:2014:1014200646.1", "spisova_znacka": "10Sd/62/2014", "nazov": "Rozsudok Krajského súdu Bratislava sp. zn. 10Sd/62/2014 z 20. 11. 2014", "sud": "Krajský súd Bratislava", "datum_vydania": "2014-11-20", "citacie_n": 0, "url": "https://www.kauzis.sk/judikatura/r/ECLI:SK:KSBA:2014:1014200646.1"}], "citovane_v": []}