{"guid": "212a4755-ffeb-4a35-bc9f-2001d21bd83b:099411fe-4abe-4585-a77c-a618742f835c", "ecli": "ECLI:SK:KSTN:2016:3115204461.1", "spisova_znacka": "16CoKR/43/2015", "nazov": "Rozsudok Krajského súdu Trenčín sp. zn. 16CoKR/43/2015 z 26. 9. 2016", "citacia": "rozsudok Krajského súdu Trenčín z 26. septembra 2016, sp. zn. 16CoKR/43/2015, ECLI:SK:KSTN:2016:3115204461.1", "identifikacne_cislo": "3115204461", "sud": {"guid": "sud_116", "nazov": "Krajský súd Trenčín", "typ": "krajsky", "slug": "krajsky-sud-trencin"}, "sudca": "JUDr. Soňa Langová", "sudca_id": 347, "sudca_url": "https://www.kauzis.sk/judikatura/sudca/judr-sona-langova-347", "datum_vydania": "2016-09-26", "forma": "Rozsudok", "povaha": ["Potvrdzujúce"], "oblast": ["Obchodné právo"], "podoblast": ["Incidenčné spory"], "merito": null, "pravna_veta": null, "pravna_veta_zdroj": null, "zhrnutie": null, "kolegium": null, "senat": null, "stav": null, "zbierka": null, "predpisy": [{"iri": "/SK/ZZ/2005/7/#paragraf-27.odsek-1", "nazov": "§ 27 ods. 1 ZKR", "url": "https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2005/7/#paragraf-27.odsek-1", "judikatura_url": "https://www.kauzis.sk/judikatura/predpis/7-2005/paragraf-27"}, {"iri": "/SK/ZZ/2005/7/#paragraf-27.odsek-2", "nazov": "§ 27 ods. 2 ZKR", "url": "https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2005/7/#paragraf-27.odsek-2", "judikatura_url": "https://www.kauzis.sk/judikatura/predpis/7-2005/paragraf-27"}], "paragrafy": ["/SK/ZZ/2005/7#paragraf-27"], "ma_text": true, "text_zdroj": "dump", "pdf_url": "https://obcan.justice.sk/content/public/item/099411fe-4abe-4585-a77c-a618742f835c", "zdroj": "infosud", "url": "https://www.kauzis.sk/judikatura/r/ECLI:SK:KSTN:2016:3115204461.1", "api_url": "https://www.kauzis.sk/api/v1/judikatura/ECLI:SK:KSTN:2016:3115204461.1", "text_url": "https://www.kauzis.sk/api/v1/judikatura/ECLI:SK:KSTN:2016:3115204461.1/text", "citacie_n": 3, "text": "Súd: Krajský súd Trenčín Spisová značka: 16CoKR/43/2015 Identifikačné číslo súdneho spisu: 3115204461 Dátum vydania rozhodnutia: 27. 09. 2016 Meno a priezvisko sudcu, VSÚ: JUDr. Mária Prikrylová ECLI: ECLI:SK:KSTN:2016:3115204461.1  ROZSUDOK V MENE SLOVENSKEJ REPUBLIKY  Krajský súd v Trenčíne v senáte zloženom z predsedníčky senátu JUDr. Márie Prikrylovej a členiek senátu JUDr. Ivety Záleskej a JUDr. Ivice Čelkovej v spore žalobcu Sociálna poisťovňa so sídlom ul. 29. augusta 8 - 10, 813 63 Bratislava, IČO: 30 807 484, proti žalovanému JUDr. Ing. Vladimírovi Neuschlovi so sídlom kancelárie Dostojevského rad 5, 811 09 Bratislava, správcovi majetku úpadcu NABAZ plus, s.r.o. v konkurze so sídlom Partizánska 73, 957 01 Bánovce nad Bebravou, IČO 36 241 709, o určenie právneho dôvodu a výšky pohľadávky proti podstate, o odvolaní žalobcu proti rozsudku Okresného súdu Trenčín č.k. 37Cbi/6/2015-161 zo dňa 8. septembra 2015, takto  r o z h o d o l :  Odvolací súd rozsudok súdu prvej inštancie    p o t v r d z u j e.  Žalovanému sa nárok na náhradu trov odvolacieho konania   n e p r i z n á v a.  o d ô v o d n e n i e :  1. Napadnutým rozsudkom súd prvej inštancie žalobu zamietol a žalovanému nepriznal náhradu trov konania.  2. Uplatnený nárok žalobca odôvodnil tým, že Okresný súd Trenčín uznesením                         č.k. 38K/24/2014 z 31.7.2014, zverejneným v Obchodnom Vestníku č. 150/2014 dňa 6.8.2014 vyhlásil na majetok dlžníka NABAZ plus s.r.o. konkurz. Žalobca si v zmysle zákona               č. 7/2005 Z. z. o konkurze a reštrukturalizácii a o zmene a doplnení niektorých zákonov             v znení neskorších predpisov (ďalej len ZoKR) podaním zo dňa 16.2.2015 prihlásil svoje pohľadávky  podľa § 87 ods. 2 písm. i/ a písm. k/ ZoKR z titulu nezaplateného poistného na sociálne poistenie za obdobie 08/2014 vo výške 19,71 eur. Správca listom zo dňa 18.2.2015, doručeným žalobcovi dňa 20.2.2015, prihlásenú pohľadávku proti podstate vo výške 19,71 eur poprel čo do výšky aj čo do právneho dôvodu. Správca popretie odôvodnil tým, že nie je možné ju považovať za pohľadávku v zmysle § 87 ZoKR, nakoľko nesúvisí                              s prevádzkovaním podniku počas konkurzu ani so správou a speňažovaním majetku a zároveň správca spochybňuje doklad, ktorým žalobca preukazuje uplatnenú pohľadávku, a to mesačný výkaz poistného  a príspevkov za 08/2014, predložený žalobcovi úpadcom dňa 4.2.2015, nakoľko podľa neho nereprezentuje vôľu úpadcu. Žalobca nesúhlasil s popretím výšky            a právneho dôvodu prihlásenej pohľadávky proti podstate a nestotožnil sa s dôvodmi popretia uvedenými správcom. Úpadca nemá v registračnom liste zamestnávateľa v Sociálnej poisťovni určený deň výplaty miezd, a preto je ním v zmysle § 143 zákona č. 461/2003 Z. z. posledný deň kalendárneho mesiaca nasledujúceho po mesiaci, za ktorý sa platí poistné. Konkurz na majetok úpadcu bol vyhlásený dňom 7.8.2014. Sociálna poisťovňa si pohľadávky na poistnom na sociálne poistenie vzniknuté do vyhlásenia konkurzu prihlásila do konkurzu súhrnnou prihláškou nezabezpečených pohľadávok č. 1 a súhrnnou prihláškou nezabezpečených pohľadávok č. 2. Uvedené pohľadávky boli zistené. Sociálna poisťovňa ku dňu vyhlásenia konkurzu a až do dňa podania žaloby eviduje úpadcu ako aktívneho zamestnávateľa, ku    dňu vyhlásenia konkurzu zamestnával zamestnancov a v súčasnosti stále eviduje troch zamestnancov. Mesačné výkazy poistného a príspevkov na sociálne poistenie boli úpadcom predložené aj za obdobie po vyhlásení konkurzu, za mesiace 07/2014-01/2015, pričom za mesiac 07/2014 bolo poistné ako pohľadávka proti podstate uplatnená u pôvodnej správkyne Mgr. O.. Mesačný výkaz poistného a príspevkov za 07/2014 bol predložený elektronicky inou osobou ako bol správca, napriek tomu, že správkyňa poistné za 07/2014 ako pohľadávku proti podstate nespochybnila, a dňa 7.11.2014 túto v plnom rozsahu uhradila. Na účely sociálneho poistenia sa za pohľadávku považuje právo žalobcu na zaplatenie dlžnej sumy poistného na sociálne poistenie za príslušné obdobia. Pohľadávka Sociálnej poisťovni vzniká ako veriteľovi, ak poistné na sociálne poistenie nebolo uhradené do dňa jeho splatnosti. Dátum splatnosti v prípade poistného na sociálne predstavuje zároveň dátum povinnosti zaplatiť poistné. Zamestnávateľ - úpadca sa nemôže stať dlžníkom Sociálnej poisťovne skôr, než mu vznikne povinnosť zaplatiť a odviesť poistné a skôr, než na základe mesačného výkazu poistného a príspevkov sa stane zrejmým suma poistného na sociálne poistenie. Predložením mesačného výkazu poistného a príspevkov sa Sociálna poisťovňa dozvie o výške odvodu za konkrétne časové obdobie, ktoré následne účtuje vo svojom účtovníctve a teda vzniká jej právo na plnenie vo vykázanej výške. Pre účely prihlásenia do konkurzu môže vyhlásiť, že ju eviduje v účtovníctve. Z predložených dôkazov je zrejmé, že ku dňu vyhláseniu konkurzu sa pohľadávka za 08/2014 v účtovníctve žalobcu nenachádzala. Sociálna poisťovňa pohľadávku z titulu poistného na sociálne poistenie za mesiac august 2014 uplatnila proti podstate na podklade mesačného výkazu poistného              a príspevkov, ktorý bol vytvorený, zaslaný elektronicky dňa 4.2.2015 úpadcom. Poistné za uvedené obdobie v sume 19,71 eur bolo splatné dňa 30.9.2014. Obe skutočnosti jednoznačne nastali po vyhlásení konkurzu, a teda uvedená pohľadávka nesporne spĺňa časové kritérium       v zmysle § 87 ods. 2 písm. i) a písm. k) ZoKR na zaradenie medzi pohľadávky proti podstate. Počas celého mesiaca august 2014 (resp. až ku dňu podania žaloby) eviduje žalobca úpadcu ako ekonomicky aktívneho odvádzateľa poistného, nebol odhlásený z registra odvádzateľov poistného t j. je aj naďalej evidovaný ako aktívny zamestnávateľ s počtom zamestnancov tri. K dňu podania žaloby eviduje aj ďalšiu pohľadávku proti podstate za mesiac 01/2015 vo výške 38,05 eur. V mesiaci august bola ako zamestnanec úpadcu evidovaná zamestnankyňa U. O. a úpadca bol povinný z jej vymeriavacieho základu vyplývajúceho            z odmeny za prácu platiť poistné za uvedené obdobie. Podľa predloženého MV sa jedná          o poistné na úrazové poistenie vo výške 19,71 eur, uvedená zamestnankyňa bola z účasti na poistení odhlásená ku dňu 31.8.2014. Nakoľko úpadca zamestnával zamestnancov aj po 7.8.2014 bol jednoznačne hospodárky aktívnym subjektom. Nemožno popierať, že práca          a pracovnoprávne nároky z nej vyplývajúce nesúvisia s výkonom práce pre účely úpadcu.       V súvislosti so zamestnávaním a výkonom práce zamestnancov úpadcu po vyhlásení konkurzu vznikla úpadcovi zákonom stanovená povinnosť zaplatiť z vymeriavacieho základu zamestnancov poistné na sociálne poistenie. Nakoľko sa jedná o poistné za zamestnanca úpadcu, má toto jednoznačne súvis s prevádzkovaním podniku, so správou majetku úpadcu. Tým pohľadávka z titulu poistného za obdobie august 2014 spĺňa aj vecné kritérium v zmysle § 87 ods. 2 písm. i) a písm. k) ZoKR na zaradenie medzi pohľadávky proti podstate. Zároveň úpadca predložil výkaz preddavkov na poistné na verejné zdravotné poistenie za mesiac 08/2014 aj ďalšej verejnoprávnej inštitúcii - VšZP, a.s., kde je rovnako vykázané poistné za zamestnankyňu U. O., aj na základe uvedeného je dôvodné predpokladať, že úpadca v 08/2014 pôsobil ako zamestnávateľ t. j. prevádzkoval podnik, vykazoval poistné. Žalobca ďalej poukázal na to, že kto koná v mene úpadcu a na jeho účet po ustanovení správcu do funkcie vo veciach, ktoré zákon zveruje štatutárnemu orgánu a na ktoré má táto osoba osobitné oprávnenie, nie je oprávnený ale ani povinný vo vzťahu k týmto oprávneniam skúmať veriteľ, v tomto prípade verejnoprávna inštitúcia. Uvedené skutočnosti sú taxatívne upravené zákonom o sociálnom poistení, a čo sa týka využívania elektronických služieb, podmienky prístupu k týmto službám pre odvádzateľov poistného so všetkými právami, povinnosťami ako aj odvádzateľov poistného sú upravené vo vzájomných dohodách                o používaní elektronických služieb, sú prístupné na internetovej stránke žalobu. Elektronické služby žalobcu môže využívať každý odvádzateľ poistného, ktorý uzavrie so žalobcom dohodu, v ktorej sa zaviaže dodržiavať podmienky na ich používanie. Klientom elektronických služieb žalobcu je fyzická osoba, ktorú odvádzateľ poistného poveril výkonom činnosti v systéme elektronických služieb vo svojom mene. Pre účely využívania elektronických služieb Sociálna poisťovňa na základe žiadosti oprávnenej osoby podpíše dohodu o využívaní týchto služieb a okrem iného vydá oprávnenej osobe alebo ním splnomocnenej osobe bezpečnostný predmet, ktorým je GRID karta, bez ktorej nie je možný žiadny prístup do elektronických systémov žalobcu. V prípade úpadcu boli mesačné výkazy poistného predkladané elektronicky osobami, ktoré v mene dohody o používaní elektronických služieb takéto prístupy resp. bezpečtnostný predmet mali, disponovali autentifikačnými údajmi a heslami. Je vo výlučnej kompetencii správcu, jeho povinnosťou        v rámci konania s    odbornou starostlivosťou uvedené skutočnosti po ustanovení do funkcie správcu vysporiadať tak, ako to ukladajú právne predpisy a uzatvorené dohody o poskytovaní elektronických služieb. Pokiaľ správca tak neurobí, za odvádzateľa poistného - úpadcu koná ten, kto týmito oprávneniami disponuje. Vzhľadom na uvedené je zavádzajúce                         a neopodstatnené tvrdenie správcu, že vyplnenie a predloženie mesačného výkazu za 08/2014 nereprezentuje vôľu úpadcu, a že žalobca nemá akceptovať predloženie relevantného dokladu, ktorý mu bol doručený zákonným spôsobom. Správca ustanovením do funkcie mal všetky možnosti na to, aby požiadal o zmenu dohody o poskytovaní elektronických služieb, aby boli odobraté prístupové práva osobám, ktoré nimi disponovali. Vzhľadom na uvedené má žalobca za to, že neuhradené splatné poistné za 08/2014 riadne vykázané mesačným výkazom poistného a príspevkov, predloženého úpadcom, je pohľadávkou, ktorá vznikla počas konkurzu, súvisí s prevádzkovaním podniku a preto je pohľadávkou proti podstate v zmysle     § 87 ZoKR.  3. Žalovaný sa k žalobe a k jej prílohám vyjadril podaním zo dňa 22.4.2015 a zotrval na stanovisku, že uplatňovaná pohľadávka nie je pohľadávkou proti podstate v zmysle ZoKR. Zo strany žalovaného nebolo spochybňované v rámci oznámenia časové kritérium pri žalobcovej pohľadávke prihlásenej ako pohľadávke proti podstate, pričom uvedené vyplýva aj z obsahu oznámenia. Hlavným dôvodom, pre ktorý neuznal žalovaný prihlásenú pohľadávku ako pohľadávku proti podstate bola tá skutočnosť, že ZoKR žalobcom prihlásenú pohľadávku neoznačuje v § 87, ako ani v iných ustanoveniach, ako pohľadávku proti podstate, nakoľko pri pohľadávke titulom neuhradeného úrazového poistenia za obdobie 08/2014 sa nejedná             o pohľadávku, ktorá by vznikla po vyhlásení konkurzu a zároveň by súvisela buď                     s prevádzkovaním podniku úpadcu resp. by súvisela so speňažovaním alebo správou majetku. Tvrdenie žalobcu o tom, že úpadca bol po vyhlásení konkurzu, vzhľadom k tomu, že zamestnával zamestnancov hospodársky činným subjektom, je podľa názoru žalovaného pohľad na povahu pohľadávok voči úpadcovi, ktorý nerešpektuje účel a ciele sledované ZoKR pri vymedzení pojmu pohľadávka proti podstate. Predovšetkým skutočnosť, že úpadca bol zamestnávateľom v období 08/2014 a preto mal povinnosť uhrádzať poistné určené            z vymeriavacieho základu, ešte sama o sebe nepostačuje na to, aby bolo možné vyvodiť záver že určitý zamestnanec úpadcu vykonával prácu pre úpadcu a že táto práca aj súvisela či už      z prevádzkovaním úpadcovho podniku alebo so správou a speňažovaním jeho majetku. Názor žalobcu, že ak je úpadca zamestnávateľom aj po okamihu vyhlásenia konkurzu na jeho majetok, tak jeho zamestnanci musia vykonávať prácu, napr. nerešpektuje ani inštitút tzv. prekážok v práci, ktoré sa môžu objaviť tak sa strane zamestnanca ako na strane zamestnávateľa. Žalovaný zdôraznil, že napriek skutočnosti, že úpadca bol ešte v období roku 08/2014 zamestnávateľom, tak zo strany ani jedného z jeho zamestnancov nedochádzalo          k vykonávaniu práce pre úpadcu, ktorá by sa týkala prevádzkovania podniku alebo ktorá by súvisela so správou a speňažovaním jeho majetku. Čo sa týka zamestnankyne U. O., na ktorú žalobca poukazuje, tak s touto bol pracovný pomer skončený v súlade      s § 60 Zákonníka práce dohodou, pričom ako dôvod skončenia bol uvedený § 67 písm. a/ Zákonníka práce t. j. zrušenie prevádzky zamestnávateľa, čiže zrušenie prevádzky úpadcu.       K rokovaniu s dotknutou zamestnankyňou o skončení pracovného pomeru na základe dohody došlo zo strany predchádzajúcej správkyne dňa 7.8.2014, nakoľko v prípade dotyčnej osoby sa jednalo o jednu z posledných zamestnancov úpadcu, s ktorým ešte nebol skončený pracovný pomer, pričom uvedené vyplýva z emailovej komunikácie zo dňa 7.8.2014. Dôvodom pre takýto postup bola tá skutočnosť, že úpadca, nakoľko prestal byť podnikateľsky aktívny a upustil od prevádzkovania svojho podniku v období medzi podaním návrhu na vyhlásenie konkurzu a samotným vyhlásením konkurzu, už nemohol p. O. ako jeho zamestnankyni v mesiaci 08/2014 prideľovať prácu, čím na jeho strane vznikla prekážka          v práci, pri ktorej ale zamestnankyňa mala nárok na náhradu mzdy. Ku skončeniu pracovného pomeru došlo z čisto praktického a administratívneho hľadiska dňa 31.8.2014, t. j. ku koncu kalendárneho mesiaca, pričom ale uvedená zamestnankyňa pre úpadcu od 7.8.2014 už prácu nevykonávala. Skutočnosť, že táto zamestnankyňa pre úpadcu už prácu nevykonávala vyplýva aj z potvrdenia zamestnávateľa na účely nároku na dávku garančného poistenia,          z ktorého vyplýva, že zamestnankyni vznikol nárok na náhradu mzdy za dovolenku a nárok na odstupné. Problematika prevádzkovania podniku je osobitne v rámci ZoKR právne regulovaná a nie je možné na ňu nazerať spôsobom žalobcu. V § 88 ods. 1 druhá veta ZoKR sú taxatívne uvedené podmienky, za kumulatívneho splnenia ktorých správca môže pokračovať v prevádzkovaní podniku. S prihliadnutím na celkovú hospodársku situáciu úpadcu už v čase podania návrhu na vyhlásenie konkurzu, nebolo v danom prípade v zmysle vyššie uvedeného ustanovenia ZoKR možné pokračovať v prevádzkovaní podniku úpadcu, pričom ďalšie prevádzkovanie podniku nebolo možné ani preto, že úpadca ukončil pracovné pomery s prevažnou väčšinou jeho zamestnancov, čo môže potvrdiť aj žalobca, ktorý má evidenciu zamestnancov úpadcu. Z uvedených skutočností vyplýva, že podnik úpadcu po vyhlásení konkurzu    nebol prevádzky schopný, preto nemohla ani pohľadávka, ktorá vznikla po vyhlásení konkurzu t. j. po 7.8.2014 súvisieť s prevádzkovaním podniku. K otázke súvislosti medzi pohľadávkou ako pohľadávkou proti podstate súvisiacou so správou                a speňažovaním majetku, by mohla pohľadávka vzniknúť až od januára 2015, nakoľko až od uvedeného obdobia je konkrétna osoba s úpadcom v pracovno-právnom vzťahu práve             v spojitosti so zabezpečením nevyhnutých administratívnych úkonov v súvislosti so správou majetku úpadcu. Od okamihu vyhlásenia konkurzu až do januára 2015 nebola žiadna fyzická osoba v pracovnom pomere s úpadcom na účely vykonania pracovnej činnosti smerujúcej       k správe a speňažovania majetku, žiadna osoba takýto druh práce nevykonávala, vrátane        p. U. O., a preto nie je namieste ani žalobcov záver o tom, že ním uplatnená pohľadávka proti podstate akýmkoľvek spôsobom súvisí so správou a speňažovaním majetku. Žalovaný ďalej poukázal na to, že konanie predchádzajúcej správkyne je pre toto konanie irelevantné. Tvrdenie žalobcu o prepojení ním uplatnenej pohľadávky proti podstate či už         s prevádzkovaním podniku alebo správou a speňažovaním majetku úpadcu, smeruje k záveru, že podľa názoru žalobcu je možné skoro každú pohľadávku na sociálnom poistení, vzniknutú v časovom okamihu vyhlásenia konkurzu, považovať za pohľadávku proti podstate a to bez ohľadu na skutkový stav. Uvedené nereflektuje zmenu v zákonnej úprave pohľadávok proti podstate v roku 2011, v zmysle ktorej za pohľadávku proti podstate je považované sociálne poistenie len v tom prípade, ak súvisí s prevádzkovaním podniku alebo súvisí so správou           a speňažovaním majetku. Ak ale zamestnanec nevykonáva pre úpadcu po vyhlásení konkurzu na jeho majetok žiadnu pracovnú činnosť, správca neprevádzkuje a ani nemôže po vyhlásení konkurzu prevádzkovať jeho podnik a navyše správca vykonáva kroky smerujúce                    k ukončeniu pracovného pomeru so zamestnancami z dôvodu zrušenia prevádzky úpadcu ako jeho zamestnávateľa, nie je možné dospieť k záveru, že nedoplatok na úrazovom poistení predstavuje pohľadávku proti podstate podľa § 87 ods. 2 písm. i) resp. k) ZoKR. V opačnom prípade je diferenciácia pohľadávok, ako aj celý nový koncept pohľadávok proti podstate         a ich vecno-právnu súvislosť s konkrétnou skutočnosťou vymedzenou priamo v ZoKR, vo svojej podstate zbytočná a žalobca by tým bol navyše bez primeraných dôvodov zvýhodnený vo vzťahu k iným veriteľom. K zamestnávaniu zamestnancov po 08/2014 žalovaný uviedol, že v danom období zamestnával iba dve zamestnankyne, ktoré ale boli v tom čase na rodičovskej dovolenke, a preto nemohol byť s nimi z dôvodu prekážky v práci rozviazaný pracovný pomer. Následne žalovaný uviedol, že neuznanie prihlásených pohľadávok                z dôvodu uvedenom žalobcom v bode IV., bol iba sekundárny dôvod, keďže primárnym           a hlavným dôvodom bola tá skutočnosť, že daná pohľadávka nie je ako pohľadávka proti podstate uvedená v ZoKR.  4. Súd prvej inštancie vykonal dokazovanie listinami a zistil, že uznesením Okresného súdu Trenčín č.k. 38K/24/2014-137 zo dňa 22.07.2014 bolo začaté konkurzné konanie voči dlžníkovi NABAZ plus, s.r.o.. Uznesenie bolo zverejnené v Obchodnom vestníku dňa 28.7.2014 a dňa 29.7.2014 nadobudlo právoplatnosť. Uznesením Okresného súdu Trenčín         č.k. 38K/24/2014-144 zo dňa 31.7.2014 bol vyhlásený konkurz na majetok dlžníka NABAZ plus, s.r.o., do funkcie správcu bola ustanovená ako správkyňa Mgr. Y. O.. Uznesenie bolo zverejnené v Obchodnom vestníku dňa 6.8.2014 a nadobudlo právoplatnosť dňa 7.8.2014. Uznesením Okresného súdu Trenčín sp. zn. 38K/24/2014 zo dňa 11.11.2014 bola správkyňa Mgr. Y. O. odvolaná z funkcie správcu a do funkcie správcu bol ustanovený ako správca JUDr. Ing. V. Z.. Uznesenie bolo zverejnené                    v Obchodnom vestníku č. 221/2014 dňa 19.11.2014, dňa 20.11.2014 nadobudlo právoplatnosť. Žalobca si dňa 16.2.2015 prihlásil do konkurzu úpadcu ako pohľadávku proti podstate pohľadávku vo výške 19,71 eur z titulu neuhradeného poistného na sociálne poistenie po vyhlásení konkurzu za obdobie 08/2014, na základe úpadcom predloženého mesačného výkazu poistného a príspevkov. Žalovaný ako správca úpadcu dňa 20.2.2015 žalobcovi oznámil, že prihlásenú pohľadávku proti podstate neuznáva čo do právneho dôvodu a čo do výšky v celej sume 19,71 eur. Zároveň vyzval žalobcu na podanie určovacej žaloby     v lehote 15 dní od doručenia výzvy. Výzva na podanie určovacej žaloby bola právneho predchodcovi žalobcu doručená dňa 20.2.2015 a žalobca podal žalobu o určenie pohľadávky proti podstate dňa 4.3.2015. Po vyhlásení konkurzu správca nepokračoval v prevádzkovaní podniku úpadcu. Dňa 31.8.2014 bola uzatvorená dohoda o skončení pracovnej činnosti medzi úpadcom zastúpeným správcom a zamestnancom úpadcu U. O.. Dňa 22.1.2015 bola uzatvorená dohoda o pracovnej činnosti medzi úpadcom zastúpeným správcom a Ing. T. A..  5. Právnu vec posúdil súd podľa § 1, § 23 ods. 1, § 24 ods. 1, § 28 ods. 1, § 87 ods. 1, § 87 ods. 2 písm. i/ a k/, § 87 ods. 7, § 87 ods. 8  zákona č. 7/2005 Z. z. o konkurze a reštrukturalizácii a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej len ZoKR) v znení účinnom od 1.1.2012, § 142 ods. 1, § 142 ods. 2, § 143 ods. 1, § 148 ods. 3 zákona                 č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení a podľa § 80 písm.    c/ OSP a dospel k záveru, že podaná žaloba nie je dôvodná. Po posúdení, že žalobca má postavenie veriteľa v konkurze  podľa § 24 ods.1 ZoKR a žalovaný má postavenie správcu majetku úpadcu podľa § 40 ods.1 ZoKR, vyslovil, že aktívna a pasívna legitimácia žalobcu a žalovaného je daná. Konštatoval, že žalobca podal žalobu o určenie právneho dôvodu a výšky pohľadávky proti podstate dňa 4.3.2015 v lehote 15 dní od doručenia výzvy správcu na podanie predmetnej žaloby, žaloba bola podaná včas.  6. Žaloba o určenie pohľadávky proti podstate je určovacou žalobou podľa § 80 písm. c/ O.s.p. Naliehavý právny záujem mal súd preukázaný tou skutočnosťou, že žalovaný ako správca úpadcu poprel prihlásenú pohľadávku, a žalobca sa určovacou žalobou domáha jej určenia, pričom práve podanie tejto žaloby je jediným spôsobom odstránenia právnej neistoty, ktorá u žalobcu nastala po popretí prihlásenej pohľadávky žalovaným ako správcom úpadcu.  7. ZoKR v § 87 špecifikuje pohľadávky proti podstate, pričom rozdeľuje pohľadávky proti všeobecnej podstate a oddelenej podstate, s tým, že následne v odsek 2 klasifikuje aké sú pohľadávky proti všeobecnej podstate a v akom poradí sa uspokojujú. ZoKR klasifikáciu pohľadávok po novele účinnej od 1.1.2012 nastavil taxatívnym spôsobom, s nemožnosťou zaradenia iných než taxatívne vymedzených pohľadávok ako pohľadávok proti podstate.  8. K uplatnenej pohľadávke proti podstate podľa § 87 ods. 2 písm. i/ resp. písm. k/ ZoKR súd prvej inštancie uviedol, že z ustanovenia § 87 ods. 2 ZoKR vyplýva, že pohľadávky na poistnom na sociálnom poistení, sú pohľadávkami proti podstate za splnenia predpokladov      (a to všetkých) uvedených v písmene i/ alebo k/. Podľa § 87 ods. 2 písm. i/ o pohľadávku proti podstate ide vtedy, ak vznikla po vyhlásení konkurzu  a súvisí s prevádzkovaním podniku počas konkurzu. V zmysle tohto ustanovenia, sú preto pohľadávkami proti podstate iba tie pohľadávky z titulu sociálneho poistenia, dôchodkového sporenia, ktoré vznikli po vyhlásení konkurzu vo vzťahu k zamestnancom,  ktorým správca prideľuje prácu v súvislosti s prevádzkovaním podniku úpadcu. Pohľadávky, ktoré vznikli po vyhlásení konkurzu z titulu sociálneho poistenia, dôchodkového sporenia, ktoré nesúvisia s prevádzkou podniku nie sú pohľadávkami proti podstate. Vzhľadom k vykonanému dokazovaniu súd prvej inštancie nemal preukázané, že v uvedenom prípade ide o pohľadávku proti podstate v zmysle uvedeného ustanovenia. V uvedenom prípade žalovaný ako správca úpadcu ukončil prevádzkovanie podniku po vyhlásení konkurzu. Súd prvej inštancie nespochybnil,                  a nespochybnil to ani žalovaný, že predmetná pohľadávka vznikla po vyhlásení konkurzu, avšak na jej uplatnenie ako pohľadávky proti podstate, len táto skutočnosť nestačí. Je potrebné aby pohľadávka spĺňala aj druhé zákonné kritérium, a to súvis s prevádzkou podniku, ktorý ak v prevádzke nebol, nie je možné ani preukázať. Žalobca v konaní poukazoval na to, že úpadca bol aj po vyhlásení konkurzu aktívnym zamestnávateľom, nakoľko zamestnával zamestnancov, pričom aj so zamestnankyňou U. O. bol pracovný pomer ukončený až 31.8.2014, po vyhlásení konkurzu a dňa 22.1.2015 bola uzatvorená pracovná zmluva zo zamestnancom Ing. T. A.. K týmto argumentom žalobcu súd prvej inštancie uviedol, že zamestnankyňa U. O. pre úpadcu reálne žiadnu činnosť nevykonávala, bola od 19.12.2013 práceneschopná. Podnik úpadcu po vyhlásení konkurzu nebol prevádzkovaný, preto ani činnosť súvisiaca                       s prevádzkou podniku vykonávaná byť nemohla. Čo sa týka ďalšej zamestnankyne,              Ing. T. A., k tejto sa vyjadril aj žalovaný, s tým, že vykonávala pre žalovaného práce súvisiace so speňažovaním a správou majetku úpadcu a za týmto účelom bol s ňou aj uzatvorený pracovný pomer na základe dohody o pracovnej činnosti. Uzatvorenie dohody o pracovnej činnosti s konkrétnou osobou najmä vo fáze speňažovania majetku, neznamená podľa názoru súdu prvej inštancie, že sa automaticky obnovuje činnosť podniku úpadcu. Rovnako evidencia zamestnancov u úpadcu neznamená automaticky prevádzku podniku úpadcu, pričom okrem vyššie uvedenej zamestnankyni v rozhodnom období úpadca zamestnávateľ ďalšie dve zamestnankyne, ktoré rovnako reálnu žiadnu činnosť pre  úpadcu nevykonávali, nakoľko čerpali rodičovskú dovolenku.  9. Pre úplnosť súd prvej inštancie uviedol, že aj keď žalobca v žalobe žiadal určiť prihlásenú pohľadávku proti podstate ako pohľadávku buď podľa § 87 ods. 2 písm. i/ ZoKR, resp. ako pohľadávku podľa § 87 ods. 2 písm. k/ ZoKR, t.zn. pohľadávku na poistnom na sociálnom poistení, ktorá vznikla po vyhlásení konkurzu a súvisí so správou a speňažovaním majetku, žalobca ďalej skutkovo tento dôvod vzniku pohľadávky v rámci ďalšieho nezdôvodnil. Súd prvej inštancie k predmetnému dôvodu uviedol, že speňažovanie majetku uskutočňuje správca úpadcu, samotný zamestnanci úpadcu môžu poskytovať súčinnosť správcovi, avšak bez akéhokoľvek dosahu na finálne speňaženie. Čo sa týka správy majetku, aj tu podľa názoru súdu prvej inštancie činnosti, ktoré súvisia so správou majetku v prípade úplného pozastavenia činnosti podniku (tak ako tomu bola v uvedenom prípade) vykonávajú iba určitý    zamestnanci (napr. strážna služba, resp. zamestnanci údržby v prípade potreby) ostatní zamestnanci napríklad výrobní pracovníci v prípade pozastavenia výroby, nevykonávajú žiadnu činnosť a správca vzhľadom k pozastaveniu výroby im ani nie je schopný žiadnu činnosť, úlohy uložiť. Samotnú správu majetku po vyhlásení konkurzu podliehajúceho konkurzu vykonáva správca. Jedine správca by mohol eventuálne poveriť výkonom nejakých činností inú osobu, napríklad aj zamestnancov úpadcu, avšak v uvedenom prípade toto vo vzťahu k zamestnankyni U. O. súd preukázané nemal. Zamestnankyňa nevykonávala reálne ani žiadnu činnosť vzhľadom na jej dlhodobú práceneschopnosť nevykonávala, pracovný pomer s uvedenou zamestnankyňou bol ukončený k 31.8.2014, v krátkej dobe po vyhlásení konkurzu. Podľa vyjadrenia správcu činnosťami         v súvislosti so speňažovaním majetku a správou majetku správca poveril v januári 2015 na základe dohody o pracovnej činnosti Ing. T. A..  10. Vzhľadom k tomu, že súd prvej inštancie z vykonaného dokazovania nezistil, že pohľadávka žalobcu voči úpadcovi z titulu neuhradeného poistného na sociálne poistenie za mesiac august 2014 súvisí ako s prevádzkovaním podniku (§ 87 ods. 2 písm. i/ ZoKR), tak ani so správou a speňažovaním majetku (§ 87 ods. 2 písm. k/ ZokR), dospel k záveru, že                v uvedenom prípade sa nejedná o pohľadávku proti podstate a žalobu ako nedôvodnú zamietol. K úplnosti odôvodnenia rozhodnutia súd prvej inštancie poukázal na to, že žalobca má možnosť si uplatniť predmetnú pohľadávku v konkurze na majetok úpadcu prihláškou v zmysle § 28 ods.1, § 28 ods. 3 ZoKR.  11. K predloženému rozhodnutiu, ktoré bolo vyhlásené Krajským súdom v Banskej Bystrici č.k. 23S/325/2013-43 zo dňa 12.3.2014 a Okresným súdom Košice I. sp.zn. 26Cbi/7/2013 zo dňa 8.7.2014 súd prvej inštancie uviedol, že nimi nie je viazaný, nakoľko nejde o rozhodnutie nadriadeného súdu v prejednávanej veci, avšak môže sa s ich závermi iba stotožniť, čo sa v uvedenom prípade nestalo.  12. K rozhodnutiu Najvyššieho súdu SR sp. zn. 4Sžso/5/2011 zo dňa 28.6.2012 súd prvej inštancie uviedol, že moment vzniku pohľadávky, t.zn. že pohľadávka žalobcu vznikla po vyhlásení konkurz, nebol medzi účastníkmi konania sporný.  13. Rozhodnutie o náhrade trov konania odôvodnil súd prvej inštancie podľa § 142 ods. 1 OSP. Žalovanému, ktorý mal v konaní plný úspech nárok na náhradu trov konania súd prvej inštancie nepriznal, nakoľko si žalovaný náhradu trov konania neuplatnil.  14. V zákonnej lehote podal proti rozsudku súdu prvej inštancie odvolanie žalobca. Uviedol, že s rozsudkom a tvrdeniami v odôvodnení rozsudku sa nestotožňuje.  Poukázal na rozpornosť tvrdení týkajúcich sa pracovnoprávnych nárokov  zamestnankyne, kde najskôr žalovaný tvrdí, že zamestnankyni vznikol nárok na náhradu mzdy a zároveň uvádza, že takýto nárok nevznikol. Vychádzajúc z popretia pohľadávky správcom zo dňa 18.2.2015 možno konštatovať, že podstatou popretia je skutočnosť spochybnenia dokladu, ktorým žalobca preukazuje uplatnenú pohľadávku, mesačný výkaz poistného a príspevkov za 08/2014 predložený žalobcovi úpadcom dňa 4.2.2015, nakoľko podľa žalovaného nereprezentuje vôľu úpadcu. Podľa tvrdení žalovaného mesačný výkaz bol predložený neoprávnenou osobou a žalobca tento výkaz nemal pre prebiehajúci konkurz rešpektovať. V prípade úpadcu boli mesačné výkazy pred, aj počas konkurzu, predkladané elektronicky osobami, ktoré v zmysle dohody o používaní elektronických služieb Sociálnej poisťovne takéto prístupy, resp. bezpečnostný predmet mali, disponovali autentifikačnými  údajmi a heslami. Žiadny právny predpis neukladá žalobcovi povinnosť, resp. oprávnenie vyhlásením konkurzu tieto podmienky z vlastnej iniciatívy meniť alebo blokovať. Je vo výlučnej kompetencii správcu a jeho  nespornou povinnosťou tieto skutočnosti po ustanovení do funkcie usporiadať tak, ako to ukladajú právne predpisy a uzatvorené dohody o poskytovaní elektronických služieb.  Žalobca považuje tvrdenie správcu, že vyplnenie a predloženie mesačného výkazu za 08/2014 nereprezentujúce vôľu úpadcu s následkom neakceptovania tohto dokladu doručeného žalobcovi zákonným spôsobom za neopodstatnené.  Aj keď v priebehu konania žalovaný uviedol, že tento dôvod popretia je sekundárny, žalobca má zato, že je to dôvod podstatný nakoľko keby nedošlo k zákonnému predloženiu mesačného výkazu za 08/2014, nebolo by došlo k vzniku  pohľadávky a k danému sporu. Predloženie mesačného výkazu bolo podľa žalovaného jedným zo zásadných dôvodov popretia pohľadávky. S touto skutočnosťou  sa súd prvej inštancie v rozsudku vôbec nezaoberá.  Navrhol, aby odvolací súd rozsudok súdu prvej inštancie zmenil a žalobe vyhovel v celom rozsahu.  15. K odvolaniu žalobcu sa žalovaný vyjadril tak, že so závermi súdu prvej inštancie sa stotožňuje, rozsudok považuje za vecne správny a navrhol, aby odvolací súd rozsudok potvrdil. Uviedol, že s    jednotlivými tvrdeniami žalobcu uvedenými v odvolaní sa nestotožňuje a k týmto sa vyjadril už v rámci vyjadrenia k žalobe. Pohľadávku, ktorú si žalobca prihlásil ako pohľadávku proti podstate nie je možné v zmysle zákona č. 7/2005 Z.z. o konkurze a reštrukturalizácii v znení neskorších predpisov za pohľadávku proti podstate považovať.  Hlavným dôvodom neuznania bola tá skutočnosť, že žalobcom prihlásenú pohľadávku neoznačuje zákon v § 87 ani v iných ustanoveniach za pohľadávku proti podstate. Za nesprávny názor považuje žalovaný názor žalobcu založený na premise, že neprevádzkovanie podniku nemohla a nemôže byť žalobcovi známa. O tom, či sa bude alebo nebude prevádzkovať podnik rozhoduje správca toho ktorého úpadcu. V danom prípade sa podnik úpadcu po vyhlásení konkurzu neprevádzkoval na základe rozhodnutia správcu.  Podnik úpadcu nebol d facto  prevádzkovaním už pred vyhlásením konkurzu nakoľko tomuto reálne prevádzkovanie podniku neumožňovala jeho ekonomická situácia, ktorá ho viedla k tomu, že  samotný úpadca podal návrh na vyhlásenie konkurzu na jeho majetok. Aj napriek skutočnosti, že úpadca bol ešte v období 08/2014 zamestnávateľom, tak zo strany ani jedného zamestnanca nedochádzalo k vykonávaniu práce pre úpadcu týkajúcej sa prevádzkovania jeho podniku, alebo, ktorá by súvisela so správou a speňažovaním jeho majetku. Pracovný pomer so zamestnankyňou úpadcu U. O. bol ukončený v súlade s § 60 zákonníka práce dohodou z dôvodu podľa § 67 písm. a zákonníka práce,  zrušenie prevádzky zamestnávateľa -úpadcu. Skutočnosť, že zo strany Gabriely Hašpicovej nedošlo v období 08/2014 k vykonávaniu práce pre úpadcu vyplýva aj z potvrdenia zamestnávateľa na účely nároku na dávku garančného poistenia, ktoré ma žalobca k dispozícii. V mesiaci 08/2014 vznikol tejto zamestnankyni nárok na náhradu mzdy za dovolenku a nárok na odstupné. Od okamihu vyhlásenia konkurzu na majetok úpadcu až do januára 2015 nebola žiadna fyzická osoba v pracovnoprávnom vzťahu s úpadcu za účelom vykonávania pracovnej činnosti smerujúcej  k správe a speňažovaniu majetku úpadcu. U. O. takýto druh práce nevykonávala.  16. Vyjadrenie žalobcu zo dňa 26.9.2016 k vyjadreniu žalovaného zo dňa 12.8.2016 bolo odvolaciemu súdu doručené elektronicky v priebehu verejného vyhlásenia rozsudku v spore odvolacím súdom. Vzhľadom na čas doručenia tohto vyjadrenia  odvolací súd na vyjadrenie žalobcu zo dňa 26.9.2016 neprihliadol.  17. Od 1. júla 2016  nadobudol účinnosť zákon č. 160/2015 Z.z. Civilný sporový poriadok (ďalej len CSP), ktorým bol zrušený zákon č. 99/1963 Zb. O.s.p. v znení neskorších predpisov.  18. Krajský súd v Trenčíne ako súd odvolací, po zistení, že odvolanie podala v zákonnej lehote strana v spore, v neprospech ktorej bolo napadnuté rozhodnutie vydané podľa § 359       a § 262 ods. 1 CSP, že spĺňa popri všeobecných náležitostiach v rozsahu § 127 ods. 1 CSP aj náležitosti podľa § 363 CSP s uvedením dôvodov odvolania vo veci samej, vykonal odvolací súd preskúmanie zákonnosti napadnutého rozhodnutia a jemu predchádzajúceho konania.  19. Odvolací súd preskúmal vec v rozsahu podaného odvolania podľa § 379 a § 380 ods. 1, 2 CSP a dospel k záveru, že napadnutý rozsudok  súdu prvej inštancie je potrebné ako vecne správny podľa § 387 ods. 1 CSP potvrdiť. Odvolací súd rozhodol bez nariadenia odvolacieho pojednávania podľa § 385 ods. 1 CSP, keď v danej veci nebolo potrebné zopakovať alebo doplniť dokazovanie a nariadenie pojednávania nevyžadoval ani dôležitý verejný záujem.  20. Podľa § 470 ods. 1 CSP ak nie je  ustanovené inak, platí tento zákon aj na konania začaté predo dňom jeho účinnosti.  21. Podľa § 470 ods. 2 CSP právne účinky úkonov, ktoré v konaní nastali predo dňom nadobudnutia účinnosti tohto zákona, zostávajú zachované. Ak sa tento zákon použije na konania začaté predo dňom nadobudnutia účinnosti tohto zákona, nemožno uplatňovať ustanovenia tohto zákona o predbežnom prejednaní veci, popretí skutkových tvrdení protistrany a sudcovskej koncentrácii konania, ak by boli v neprospech strany.  22. Odvolací súd, ktorý pristúpil k rozhodovaniu v tejto veci po 1.7.2016, postupoval v odvolacom konaní v súlade s prechodným ustanovením § 470 ods. 1 CSP podľa tohto zákona,  pričom v súlade s § 470 ods. 2 CSP posudzoval procesné podmienky podľa právneho stavu existujúceho v čase rozhodnutia veci súdom prvej inštancie a odvolania podaného za platnosti a účinnosti zákona č. 99/1963 Zb. Občianskeho súdneho poriadku v znení neskorších predpisov (ďalej len OSP). Odvolací súd tak rešpektuje základné princípy CSP o spravodlivosti ochrany porušených práv a právom chránených    záujmov a naplnenie princípu právnej istoty odvolacieho konania, ktoré začalo za platnosti a účinnosti skoršej úpravy procesného práva (článok 2 ods. 1, 2 CSP).  23. Preskúmaním obsahu spisu odvolací súd zistil, že súd prvej inštancie  vykonal dokazovanie dostatočným spôsobom, podrobne sa zaoberal tvrdeniami a dôkazmi strán sporu, dôkazy vyhodnotil v súlade so zásadami podľa § 191 CSP (do 30.6.2016 podľa § 132 OSP) a zo zisteného skutkového stavu vyvodil správny právny záver, keď s poukazom na ním citované ustanovenia zákona č. 7/2005 Z.z. o konkurze a reštrukturalizácii v znení neskorších predpisov žalobu zamietol a žalovanému  ako úspešnej strane sporu nepriznal náhradu trov konania. Svoje rozhodnutie súd prvej inštancie presvedčivo odôvodnil v súlade s požiadavkami  § 220 ods. 2 CSP (do 30.6.2016 podľa § 157 ods. 2 OSP). Odvolací súd sa stotožňuje s odôvodnením napadnutého rozsudku a konštatuje správnosť jeho dôvodov (§ 387 ods. 2 CSP).  24. V súlade s § 387 ods. 3 CSP odvolací súd konštatuje, že súd prvej inštancie sa vysporiadal s podstatnými vyjadreniami strán sporu a preto postup odvolacieho súdu podľa tohto ustanovenia neprichádza do úvahy.  25. Odvolací súd za aplikácie § 380 ods. 2 CSP z úradnej povinnosti posudzoval, či konanie pred súdom prvej inštancie nie je zaťažené vadou/vadami, ktorá/ktoré sa týka/týkajú procesných podmienok. Posúdením procesného postupu súdu prvej inštancie v konaní, ktoré prechádzalo rozhodnutiu vo veci a ktorý zistil odvolací súd preskúmaním predloženého súdneho spisu, odvolací súd uvádza, že v konaní nezistil procesné vady zakladajúce dôvody pre zrušenie rozhodnutia podľa § 389 ods. 1 písm. a/ a b/ CSP.  26. Posúdením obsahu odvolania považoval odvolací súd za podstatné odvolacie námietky žalobcu tvrdenia, ktorými najmä namietal, že zo strany žalovaného bola podstatou popretia  skutočnosť spochybnenia dokladu, ktorým žalobca preukazoval uplatnenú pohľadávku, mesačný výkaz poistného a príspevkov za 08/2014 predložený žalobcovi úpadcom dňa 4.2.2015, nakoľko podľa žalovaného nereprezentuje vôľu úpadcu a že žalobca tento výkaz nemal pre prebiehajúci konkurz rešpektovať. Uviedol, že v prípade úpadcu boli mesačné výkazy pred, aj počas konkurzu, predkladané elektronicky osobami, ktoré v zmysle dohody o používaní elektronických služieb Sociálnej poisťovne takéto prístupy, resp. bezpečnostný predmet mali,  disponovali autentifikačnými  údajmi a heslami. Žiadny právny predpis neukladá žalobcovi povinnosť, resp. oprávnenie vyhlásením konkurzu tieto podmienky z vlastnej iniciatívy meniť alebo blokovať.  Podľa názoru žalobcu ide o podstatný dôvod, nakoľko keby nedošlo k zákonnému predloženiu mesačného výkazu za 08/2014, nebolo by došlo k vzniku  pohľadávky a k vzniku sporu. S touto skutočnosťou  sa súd prvej inštancie v rozsudku vôbec nezaoberal.  27. Odvolacie námietky žalovaného týkajúce sa skutkového stavu a právneho posúdenia prejednávanej veci vyhodnotil odvolací súd ako neopodstatnené. Odvolací súd konštatuje, že  vykonaného dokazovania vyvodil súd prvej inštancie skutkový stav, ktorý zodpovedá dôkazom vykonaných oboznámením listín ako dôkazných prostriedkov. Z obsahu oznámenia o neuznaní pohľadávky proti podstate a výzvy na postup podľa § 87 ods. 6 ZoKR zo dňa 18.2.2015, ktorý žalovaný adresoval a žalobcovi doručil dňa 20.2.2015 je zrejmé, že žalovaný neuznal pohľadávku žalobcu vo výške 19,71 eur ako pohľadávku proti podstate uplatnenú titulom neuhradenia poistného na sociálne poistenie za mesiac 08/2014 čo do právneho dôvodu a čo do výšky, pričom dôvody neuznania konkretizoval pod bodom (i) poistné na sociálnom poistení, ktoré vzniklo po vyhlásení konkurzu a súviselo by s prevádzkovaním podniku počas konkurzu, nakoľko podnik úpadcu sa počas konkurzu na jeho majetok neprevádzkuje, a bodom (ii) poistné na sociálnom poistení, ktoré vzniklo po vyhlásení konkurzu a zároveň by súvisela so správou a speňažovaním majetku, keďže v spojitosti so správou majetku úpadcu by podľa vedomostí správcu mohlo sociálne poistenie vzniknúť až od roku 2015, nakoľko až od uvedeného obdobia je konkrétna osoba s úpadcom v pracovno-právnom vzťahu práve v spojitosti so zabezpečením nevyhnutných administratívnych úkonov v súvislosti so správou majetku úpadcu.  V ďalšom texte neuznania uvádza aj skutočnosti, že F. B. ako konateľ úpadcu nemal oprávnenie vyplniť a podať mesačný výkaz poistného a príspevkov a tento výkaz nemôže tvoriť právny základ pre domáhanie sa uhradenia poistného nakoľko nereprezentuje vôľu úpadcu. Okamihom vyhlásenia konkurzu na majetok úpadcu ako všeobecne známej skutočnosti nemal F. B. právo konať v mene a na účet úpadcu, vyplnením a podaním mesačného výkazu poistného išlo o úkon, ktorý sa týka majetku úpadcu (§ 44 ods. 1 ZoKR). Týmto podstatným dôvodom neuznania (bod i/ a ii/) zodpovedá aj rozsah dokazovania.    28. Odvolací súd ďalej konštatuje, že súd prvej inštancie správne uzavrel, že pohľadávka vo výške 19,71 eur za obdobie august 2014, ktorá mala vzniknúť titulom poistného na sociálne poistenie nesúvisela s prevádzkovaním podniku počas konkurzu ani so správou a speňažovaním majetku úpadcu a preto nie je pohľadávkou proti podstate podľa § 87 ods. 2 písm. i/ a k/ ZoKR.  Taxatívne vymedzenie pohľadávok proti podstate v ustanovení § 87 ods. 1 a 2 ZoKR zároveň stanovuje postup pre iné pohľadávky, aj keď vzniknú po vyhlásení konkurzu. Pohľadávky, ktoré nespĺňajú zákonné kritéria pre klasifikáciu pohľadávky ako pohľadávky proti podstate, je potrebné v konkurze uplatniť prihláškou podľa § 28 ZoKR. V konaní pred súdom prvej inštancie bolo preukázané, že žalobcom uplatnená pohľadávka nie je pohľadávkou proti všeobecnej podstate. Vyriešenie tejto otázky malo zásadný význam         v spore. V kontexte so skutkovým a právnym záverom súdu prvej inštancie nie je potom významné pre právne posúdenie veci zaoberať sa hodnotením skutočnosti zistenej z mesačného výkazu poistného o tom, že tento výkaz elektronicky vyplnil a podal konateľ spoločnosti F. B. v rámci elektronického výkazníctva so Sociálnou poisťovňou ako osoba, ktorá vyhlásením konkurzu na majetok úpadcu stratila oprávnenie nakladať s majetkom podliehajúcim konkurzu a konať za úpadcu vo veciach týkajúcich sa tohto majetku, pretože dňom, kedy nastali účinky vyhlásenia konkurzu prechádzajú tieto oprávnenia na správcu. Podaním vyplneného elektronického tlačiva obsahujúceho mesačný výkaz poistného voči Sociálnej poisťovni zaevidovala Sociálna poisťovňa toto vykázané poistné ako pohľadávku voči žalovanému, správcovi majetku úpadcu, a zákonným spôsobom a postupom si túto pohľadávku uplatnila ako pohľadávku proti podstate. Preto správne súd prvej inštancie riešil v konaní základnú a podstatnú spornú otázku, či pohľadávka žalobcu je pohľadávkou proti podstate.  29. Rozsudok súdu prvej inštancie je vo výroku vecne správny a táto vecná správnosť predstavuje správnu aplikáciu a interpretáciu právnych noriem na základe správne zisteného skutkového stavu.  30. O náhrade trov odvolacieho konania rozhodol odvolací súd podľa § 396 ods. 1 CSP v spojení s § 255 a § 262 ods. 1  CSP. Žalovanému ako úspešnej strane sporu odvolací súd nepriznal nárok na náhradu trov odvolacieho konania, nakoľko z obsahu spisu žalovanému v odvolacom konaní žiadne trovy nevyplývajú.  31. Toto rozhodnutie prijal senát Krajského súdu v Trenčíne pomerov hlasov tri ku nule    (§ 393 ods. 2 CSP).  Poučenie:  Proti rozhodnutiu odvolacieho súdu je prípustné dovolanie, ak to zákon pripúšťa (§ 419 CSP) : - dovolanie je prípustné proti každému rozhodnutiu odvolacieho súdu vo veci samej alebo ktorým sa konanie končí, ak a) sa rozhodlo vo veci, ktorá nepatrí do právomoci súdov b) ten, kto v konaní vystupoval ako strana, nemal procesnú subjektivitu c) strana nemala spôsobilosť samostatne konať pred súdom v plnom rozsahu a nekonal za ňu zákonný zástupca alebo procesný opatrovník, d) v tej istej veci sa už prv právoplatne rozhodlo alebo v tej istej veci sa už prv začalo konanie, e) rozhodoval vylúčený sudca alebo nesprávne obsadený súd, alebo f) súd nesprávnym procesným postupom znemožnil strane, aby uskutočňovala jej patriace procesné práva v takej miere, že došlo k porušeniu práva na spravodlivý proces (§ 420 CSP) -    dovolanie je prípustné proti rozhodnutiu odvolacieho súdu, ktorým sa potvrdilo alebo zmenilo rozhodnutie súdu prvej inštancie, ak rozhodnutie odvolacieho súdu záviselo od vyriešenia právnej otázky, a) pri ktorej riešení sa odvolací súd odklonil od ustálenej rozhodovacej praxe dovolacieho súdu b) ktorá v rozhodovacej praxi dovolacieho súdu ešte nebola vyriešená alebo c) je dovolacím súdom rozhodovaná rozdielne (§ 421 ods. 1 CSP) -    dovolanie môže podať strana, v ktorej neprospech bolo rozhodnutie vydané (§ 424 CSP) - dovolanie sa podáva v lehote dvoch mesiacov od doručenia rozhodnutia odvolacieho súdu oprávnenému subjektu na súde, ktorý rozhodoval v prvej inštancii. Ak bolo vydané opravné uznesenie,    lehota plynie znovu od doručenia opravného uznesenia len v rozsahu vykonanej opravy. Dovolanie je podané včas aj vtedy, ak bolo v lehote podané na príslušnom odvolacom alebo dovolacom súde (§ 427 ods. 1, 2 CSP) - v dovolaní sa popri všeobecných náležitostiach podania uvedie, proti ktorému rozhodnutiu smeruje, v akom rozsahu sa toto rozhodnutie napáda, z akých dôvodov sa rozhodnutie považuje za nesprávne (dovolacie dôvody) a čoho sa dovolateľ domáha (dovolací návrh, § 428 CSP) - dovolateľ musí byť v dovolacom konaní zastúpený advokátom (okrem prípadov podľa § 429 ods. 2 CSP). Dovolanie a iné podania dovolateľa musia byť spísané advokátom (§ 429 ods. 1 CSP).", "vazby": {"vyrok_vztahy": [{"sz": "37Cbi/6/2015", "guid": "aedbb6ca-c0bf-40a6-a8ee-33fff2c74008:c549cbff-d3c7-47fe-8b00-74a2543619dc", "vztah": "potvrdene"}]}, "cituje": [{"guid": "71035415-581f-4780-aff5-fb9d37b3031c:4d346764-c1d8-4a20-bfd4-88748cec5b22", "ecli": null, "spisova_znacka": "26Cbi/7/2013", "nazov": "Uznesenie Okresného súdu Žilina sp. zn. 26Cbi/7/2013 z 14. 4. 2014", "sud": "Okresný súd Žilina", "datum_vydania": "2014-04-14", "citacie_n": 0, "url": "https://www.kauzis.sk/judikatura/r/71035415-581f-4780-aff5-fb9d37b3031c:4d346764-c1d8-4a20-bfd4-88748cec5b22"}], "citovane_v": [{"guid": "2950bb30-8a45-4b57-8304-f142c79446c0:4f4602e3-3239-4df9-8040-cfd5e43c9b34", "ecli": "ECLI:SK:KSTN:2018:3114217677.3", "spisova_znacka": "8CoKR/12/2015", "nazov": "Rozsudok Krajského súdu Trenčín sp. zn. 8CoKR/12/2015 z 30. 1. 2018", "sud": "Krajský súd Trenčín", "datum_vydania": "2018-01-30", "citacie_n": 0, "url": "https://www.kauzis.sk/judikatura/r/ECLI:SK:KSTN:2018:3114217677.3"}, {"guid": "2950bb30-8a45-4b57-8304-f142c79446c0:af6d6c7f-f9ec-475b-af8c-66a2b3b6040c", "ecli": "ECLI:SK:KSTN:2018:3114217677.3", "spisova_znacka": "8CoKR/12/2015", "nazov": "Rozsudok Krajského súdu Trenčín sp. zn. 8CoKR/12/2015 z 30. 1. 2018", "sud": "Krajský súd Trenčín", "datum_vydania": "2018-01-30", "citacie_n": 0, "url": "https://www.kauzis.sk/judikatura/r/ECLI:SK:KSTN:2018:3114217677.3"}, {"guid": "ab2cbebc-0cba-4848-9d33-f13119614930:f68ed166-d9ae-4e6c-b199-b387f89347e8", "ecli": "ECLI:SK:KSTN:2018:3113215922.1", "spisova_znacka": "8CoKR/27/2015", "nazov": "Rozsudok Krajského súdu Trenčín sp. zn. 8CoKR/27/2015 z 23. 1. 2018", "sud": "Krajský súd Trenčín", "datum_vydania": "2018-01-23", "citacie_n": 0, "url": "https://www.kauzis.sk/judikatura/r/ECLI:SK:KSTN:2018:3113215922.1"}]}