{"guid": "1dcef5fc-f998-4017-a067-17895811e1b0:eb4402cf-d28f-48c6-b42a-8c434f247055", "ecli": "ECLI:SK:KSBB:2015:6014201039.1", "spisova_znacka": "26Sd/222/2014", "nazov": "Rozsudok Krajského súdu Banská Bystrica sp. zn. 26Sd/222/2014 z 8. 4. 2015", "citacia": "rozsudok Krajského súdu Banská Bystrica z 8. apríla 2015, sp. zn. 26Sd/222/2014, ECLI:SK:KSBB:2015:6014201039.1", "identifikacne_cislo": "6014201039", "sud": {"guid": "sud_138", "nazov": "Krajský súd Banská Bystrica", "typ": "krajsky", "slug": "krajsky-sud-banska-bystrica"}, "sudca": "JUDr. Peter Chovanko", "sudca_id": 399, "sudca_url": "https://www.kauzis.sk/judikatura/sudca/judr-peter-chovanko-399", "datum_vydania": "2015-04-08", "forma": "Rozsudok", "povaha": ["Zrušujúce"], "oblast": ["Správne právo"], "podoblast": ["Dôchodky"], "merito": null, "pravna_veta": null, "pravna_veta_zdroj": null, "zhrnutie": null, "kolegium": null, "senat": null, "stav": null, "zbierka": null, "predpisy": [{"iri": "/SK/ZZ/2003/461/#paragraf-259.odsek-1", "nazov": "§ 259 ods. 1 zákona č. 461/2003 Z. z.", "url": "https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2003/461/#paragraf-259.odsek-1", "judikatura_url": "https://www.kauzis.sk/judikatura/predpis/461-2003/paragraf-259"}, {"iri": "/SK/ZZ/2003/461/#paragraf-261.odsek-1", "nazov": "§ 261 ods. 1 zákona č. 461/2003 Z. z.", "url": "https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2003/461/#paragraf-261.odsek-1", "judikatura_url": "https://www.kauzis.sk/judikatura/predpis/461-2003/paragraf-261"}, {"iri": "/SK/ZZ/2003/461/#paragraf-132.odsek-1.pismeno-a", "nazov": "§ 132 ods. 1 písm. a) zákona č. 461/2003 Z. z.", "url": "https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2003/461/#paragraf-132.odsek-1.pismeno-a", "judikatura_url": "https://www.kauzis.sk/judikatura/predpis/461-2003/paragraf-132"}, {"iri": "/SK/ZZ/2003/461/#paragraf-142.odsek-4.pismeno-b", "nazov": "§ 142 ods. 4 písm. b) zákona č. 461/2003 Z. z.", "url": "https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2003/461/#paragraf-142.odsek-4.pismeno-b", "judikatura_url": "https://www.kauzis.sk/judikatura/predpis/461-2003/paragraf-142"}, {"iri": "/SK/ZZ/1988/100/#paragraf-94.odsek-1", "nazov": "§ 94 ods. 1 zákona č. 100/1988 Zb.", "url": "https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/1988/100/#paragraf-94.odsek-1", "judikatura_url": "https://www.kauzis.sk/judikatura/predpis/100-1988/paragraf-94"}, {"iri": "/SK/ZZ/1988/100/#paragraf-94.odsek-2", "nazov": "§ 94 ods. 2 zákona č. 100/1988 Zb.", "url": "https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/1988/100/#paragraf-94.odsek-2", "judikatura_url": "https://www.kauzis.sk/judikatura/predpis/100-1988/paragraf-94"}], "paragrafy": ["/SK/ZZ/2003/461#paragraf-259", "/SK/ZZ/2003/461#paragraf-261", "/SK/ZZ/2003/461#paragraf-132", "/SK/ZZ/2003/461#paragraf-142", "/SK/ZZ/1988/100#paragraf-94"], "ma_text": true, "text_zdroj": "dump", "pdf_url": "https://obcan.justice.sk/content/public/item/eb4402cf-d28f-48c6-b42a-8c434f247055", "zdroj": "infosud", "url": "https://www.kauzis.sk/judikatura/r/ECLI:SK:KSBB:2015:6014201039.1", "api_url": "https://www.kauzis.sk/api/v1/judikatura/ECLI:SK:KSBB:2015:6014201039.1", "text_url": "https://www.kauzis.sk/api/v1/judikatura/ECLI:SK:KSBB:2015:6014201039.1/text", "citacie_n": 0, "text": "Súd: Krajský súd Banská Bystrica Spisová značka: 26Sd/222/2014 Identifikačné číslo súdneho spisu: 6014201039 Dátum vydania rozhodnutia: 09. 04. 2015 Meno a priezvisko sudcu, VSÚ: Mgr. Ivana Datlová ECLI: ECLI:SK:KSBB:2015:6014201039.1  ROZSUDOK V MENE SLOVENSKEJ REPUBLIKY  Krajský súd v Banskej Bystrici samosudkyňou Mgr. Ivanou Datlovou v právnej veci navrhovateľa W. F., nar. XX.G. XXXX, bytom H. XXX/X Q. U. T., proti odporkyni Sociálnej poisťovni - ústrediu so sídlom v Bratislave Ul. 29. augusta č. 8, o preskúmanie zákonnosti postupu a rozhodnutia odporkyne č. XXX XXX XXXX X z 1.apríla 2014 o zamietnutí žiadosti o priznanie starobného dôchodku takto  r o z h o d o l :  Rozhodnutie odporkyne č. XXX XXX XXXX X z 1. apríla 2014  zrušuje podľa § 250j ods. 2 písm. a) O.s.p. a vec vracia odporkyni na ďalšie konanie.  Navrhovateľovi   náhradu trov konania nepriznáva.  o d ô v o d n e n i e :  Napadnutým rozhodnutím odporkyňa podľa § 142 ods. 4 písm. b) zákona č. 100/1988 Zb. o sociálnom zabezpečení a § 259 ods. 1 zákona č. 461/2003 o sociálnom poistení zamietla žiadosť navrhovateľa o priznanie  starobného dôchodku od 30.októbra 2010. V odôvodnení rozhodnutia citovala aplikované zákonné ustanovenia a uviedla, že navrhovateľovi bol od 1.novembra 1994 priznaný podľa § 119 a § 120 zákona č. 410/1991 Zb. o služobnom pomere príslušníkov Policajného zboru príspevok za službu, pre účely ktorého mu bola zhodnotená doba výkonu základnej vojenskej služby od 30.júla 1965 do 28.septembra 1967 a doba služobného pomeru od 1.mája 1970 do 31.októbra 1994, všetko v I. kategórii funkcií. Na základe uvedeného konštatovala, že navrhovateľ získal najmenej 25 rokov zamestnania v služobnom pomere a vykonával najmenej 20 rokov službu zaradenú do I. kategórie funkcií, preto mu nárok na starobný dôchodok vznikol podľa § 132 ods. 1 zákona č. 100/1988 Zb. od XX.G. XXXX dovŕšením fyzického veku 55 rokov, pred nadobudnutím účinnosti zákona č. 328/2002. Z uvedeného vyvodila, že nie je príslušná rozhodnúť o jeho žiadosti o priznanie starobného dôchodku, preto jeho žiadosť zamietla. Svoju nepríslušnosť vo veci konať vyvodila aj zo zákonného ust. § 261 ods. 1 zákona o sociálnom poistení s tým, že po vzniku nároku na starobný dôchodok, tj. po XX.G. XXXX nebol nepretržite zamestnaný do 31.decembra 2003, preto nebolo možné o jeho starobnom dôchodku rozhodnúť podľa zákona o sociálnom poistení.  Navrhovateľ sa odvolal voči rozhodnutiu odporkyne a uviedol, že jeho žiadosť sa netýkala jeho starobného ani výsluhového dôchodku ale doplatenie rozdielu od 1.mája 1970 do 1.novembra 1994, pretože počas tohto obdobia Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky platilo odvody za jeho osobu do Sociálnej poisťovne. Uviedol, že starobný dôchodok mu bol už priznaný od 1.mája 2010 a nedopustil sa žiadneho konania, v dôsledku ktorého by nárok na priznaný starobný dôchodok mohol stratiť.  Na pojednávaní pred krajským súdom zotrval na podanom odvolaní. Zopakoval, že nepožiadal odporkyňu o priznanie starobného dôchodku, pretože jeho poberateľom je už od roku 2010. Chcel sa    len informovať, či má nárok na doplatenie nejakých finančných prostriedkov od Sociálnej poisťovne, pretože počas výkonu jeho služby v Policajnom zbore boli odvody na sociálne poistenie odvádzané do Sociálnej poisťovne. O uvedené požiadal na základe informácií z médií. Pokiaľ by mu bol naďalej vyplácaný starobný dôchodok tak, ako mu v roku 2010 bol priznaný, na podanom odvolaní by netrval.  Odporkyňa navrhla napadnuté rozhodnutie z 1.apríla 2014 potvrdiť ako  vecne správne. Uviedla, že vzhľadom na skutočnosť, že o starobnom dôchodku navrhovateľa nie je príslušná rozhodovať Sociálna poisťovňa, v roku 2000 ho nemala ani navrhovateľovi priznať, preto nesúhlasí so späťvzatím odvolania navrhovateľa s takým následkom, že by zostalo v platnosti rozhodnutie o priznaní starobného dôchodku z roku 2010. Poukázala na to, že navrhovateľ požiadal o prehodnotenie starobného a výsluhového dôchodku s tým, že počas výkonu jeho služby v I. kategórií funkcií boli odvody na sociálne zabezpečenie odvádzané do Sociálnej poisťovne, preto žiadal o doplácanie prípadného rozdielu od Sociálnej poisťovne za odslúžené roky. Túto žiadosť odporkyňa vyhodnotila ako žiadosť o priznanie starobného dôchodku z I. kategórie funkcií, preto vo veci vydala odvolaním navrhovateľa napadnuté rozhodnutie.  Krajský súd preskúmal napadnuté rozhodnutie odporkyne i konanie, ktoré mu predchádzalo v  súlade s ust. § 250l ods.1 O.s.p., vypočul účastníkov, oboznámil sa s ich  písomnými podaniami, s obsahom administratívneho  spisu, najmä so žiadosťou navrhovateľa o priznanie starobného dôchodku, s jeho žiadosťou o prehodnotenie sumy starobného a výsluhového dôchodku, s rozhodnutím o priznaní starobného dôchodku z roku 2010, s rozhodnutím o jeho zvýšení, s evidenčnými listami dôchodkového zabezpečenia navrhovateľa, s potvrdením Ministerstva vnútra Slovenskej republiky o priznaní príspevku za službu, ktorý sa od 1.júla 2002 považuje za výsluhový dôchodok, o zhodnotení doby služby a základnej vojenskej služby pre účely priznania príspevku za službu a určenie jeho výšky, so zárobkami dosiahnutými počas výkonu služby, s ostatným relevantným obsahom spisu a dospel k presvedčeniu, že napadnuté rozhodnutie odporkyne je potrebné zrušiť, pretože vychádzalo z nesprávneho právneho posúdenia veci v zmysle § 250j ods. 2 písm. a) O.s.p.  Podľa ods. 3 cit. zákonného ust. vrátil veci odporkyni na ďalšie konanie.  Z ust. § 259 ods. 1 zákona č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení vyplýva, že v konaniach o nárokoch na dávky a výplatu dávok z dôchodkového zabezpečenia, ktoré vznikli pred 1. januárom 2004, sa rozhodne podľa predpisov účinných do 31. decembra 2003 s odchýlkami ďalej ustanovenými.  Podľa § 261 ods. 1 prvej až tretej vety cit. zákona sa suma starobného dôchodku poistenca, ktorý splnil podmienku nároku na tento dôchodok pred 1. januárom 2004, je po vzniku nároku na starobný dôchodok nepretržite zamestnaný k 31. decembru 2003 a nepoberal starobný dôchodok, invalidný dôchodok alebo ich časť, určí podľa tohto zákona.  Podľa § 132 ods. 1 písm. a) zákona č. 100/1988 Zb. o sociálnom zabezpečení vojak z povolania má nárok na starobný dôchodok, ak bol zamestnaný najmenej 25 rokov a dosiahol vek aspoň 55 rokov, ak vykonával najmenej 20 rokov službu do I. kategórie funkcií. Do 31. júna 2002 sa uvedené zákonné ustanovenie vzťahovalo aj na sociálnej zabezpečenie policajtov. O dávkach dôchodkového zabezpečenia rozhodujú orgány vymedzené v ust. § 142 ods. 4 písm. a) - c) zákona o sociálnom zabezpečení.  Podľa § 142 ods. 4 písm. b) zákona č. 100/1988 Zb. o sociálnom zabezpečení o dávkach sociálneho zabezpečenia rozhoduje, pokiaľ ide o príslušníkov Zboru národnej bezpečnosti, orgán príslušného ministerstva.  Preskúmaním veci krajský súd zistil, že navrhovateľ požiadal odporkyňu opakovane o priznanie starobného dôchodku žiadosťou z 10.mája 2010 a žiadal ho priznať od 1.mája 2010. Bolo mu vyhovené rozhodnutím odporkyne z 22.júna 2010, ktorým mu bol od 1.mája 2010 priznaný starobný dôchodok vo výške 136,30 € mesačne a rozhodnutím z 13.apríla 2011 bola suma starobného dôchodku od totožného dátumu zvýšená na 145,90 € mesačne po zistení ďalšieho vymeriavacieho základu navrhovateľa v    období od 13.-30.apríla 2010. Pre účely priznania a určenia výšky starobného dôchodku mu bolo zhodnotené obdobie dôchodkového poistenia a zárobky dosiahnuté v rozhodujúcom období s vylúčením doby jeho základnej vojenskej služby a služobného pomeru. Poberateľom tohto starobného dôchodku bol navrhovateľ aj v čase podania žiadosti o prehodnotenie starobného a výsluhového dôchodku, ktorá bola ústrediu Sociálnej poisťovne doručená 30.októbra 2013. V nej navrhovateľ uviedol, že od 1.novembra 1994 je poberateľom výsluhového dôchodku za odslúžených 26 rokov v I. kategórii funkcií, počas ktorých Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky zaňho platilo odvody do Sociálnej poisťovne. Žiadal preto o prehodnotenie a doplácanie rozdielu od Sociálnej poisťovne za uvedené odslúžené roky s tým, že starobný dôchodok od Sociálnej poisťovne mu bol od 10.mája 2010 priznaný za odpracovaných 15 rokov v civilnom zamestnaní. Podľa oznámenia Ministerstva vnútra Slovenskej republiky z 21.februára 2014 a z 8.júla 2008 bol navrhovateľovi od 1.novembra 1994 priznaný podľa § 119 a § 120 zákona č. 410/1991 Zb. o služobnom pomere príslušníkov Policajného zboru Slovenskej republiky príspevok za službu. Pre nárok na uvedenú dávku a jeho výšku mu bola zhodnotená doba základnej vojenskej služby od 30.júla 1965 do 28.septembra 1967 v I. kategórii funkcií a doba služby v Policajnom zbore od 1.mája 1970 do 31.októbra 1994. Pre účely priznania príspevku za službu sa na zvýhodnenú kategóriu funkcií neprihliadalo. Od 1.júla 2002 sa priznaný príspevok za službu považuje podľa § 124 ods. 3 písm. b) zákona č. 328/2002 Z.z. o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov za výsluhový dôchodok. Pre účely priznania príspevku za službu mu bola zohľadnená doba služobného pomeru celkom v rozsahu 26 rokov a 251 dní. Navrhovateľ sa narodil 16.mája 1946, tj. fyzický vek 55 rokov dovŕšil XX.G. XXXX. Od uvedeného dňa nebol nepretržite zamestnaný k 31.decembru 2003, preto nebolo možné priznať a  určiť sumu starobného dôchodku podľa zákona o sociálnom poistení (§ 261 ods. 1). Napriek trvaniu jeho zamestnania aj po vzniku nároku na starobný dôchodok bol prechodne aj nezamestnaný, neevidovaný ako uchádzač o zamestnanie v období od 8.júla do 6.augusta 2008.  Z vyššie uvedeného je zrejmé, že navrhovateľ splnil podmienky nároku na starobný dôchodok vo veku 55 rokov, pretože bol zamestnaný najmenej 25 rokov a vykonával najmenej 20 rokov službu v I. kategórii funkcií. Fyzický vek 55 rokov dovŕšil XX.G. XXXX, tj. za účinnosti zákona č. 100/1988 Zb. o sociálnom zabezpečení, ktorý v V. časti obsahoval osobitnú úpravu sociálneho zabezpečenia vojakov z povolania a príslušníkov Policajného zboru. Táto časť zákona ako špeciálna právna úprava mala prednosť pred ostatnými všeobecnými časťami zákona o sociálnom zabezpečení, ktoré bolo možné aplikovať len v prípade, že v V. časti nebolo ustanovené inak. Navrhovateľ splnil podmienky nároku na starobný dôchodok podľa § 132 ods. 1 písm. a) zákona o sociálnom zabezpečení, tj. podľa V. časti,  pretože dôchodkový vek dovŕšil XX.G. XXXX. Cit. zákonné ustanovenie sa vzťahovalo na sociálne zabezpečenie policajtov a vojakov do 31.júna 2002. Podľa § 94 ods. 1 a 2 cit. zákona nárok na dávku vzniká dňom splnenia podmienok ustanovených zákonom a nárok na výplatu dávky vzniká splnením podmienok ustanovených pre vznik nároku na dávku a jej výplatu a podaním žiadosti o priznanie alebo vyplácanie dávky. Uvedeným bola v zmysle § 142 ods. 4 písm. b) založená vecná príslušnosť na rozhodnutie o starobnom dôchodku navrhovateľa, ktorá bola zverená príslušnému orgánu ministerstva.  Nedostatok vecnej príslušnosti na konanie a rozhodnutie o uplatnenom nároku navrhovateľa na priznanie starobného dôchodku zo všeobecného systému sociálneho zabezpečenia je neodstrániteľnou prekážkou postupu v konaní, ktorá vylučuje možnosť konania a rozhodnutia vecne nepríslušného orgánu. Rozhodnutie o zamietnutí uplatneného nároku je vecným hmotno-právnym rozhodnutím, ktoré nemôže vecne nepríslušný orgán vydať a ak tak urobí, jeho rozhodnutie nevyvoláva inak predpokladané hmotno-právne následky. Riešenie vzniknutej procesnej situácie v súlade s právom je v postúpení veci na rozhodnutie vecne príslušnému orgánu.  Hoci uvedený postup zákon č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení, ktorý je v konaní z hľadiska procesných noriem potrebné aplikovať neupravuje, a zároveň vylučuje aplikovateľnosť všeobecného predpisu o správnom konaní (§ 172 ods. 1), postupovala odporkyňa nesprávne, keď o uplatnenom nároku navrhovateľa vecne hmotno-právne rozhodla, pretože na také rozhodnutie jej nebola zákonom zverená právomoc (vecná príslušnosť), z dôvodov, ktoré sú ozrejmené vyššie. Správne sa mala riadiť všeobecnými procesnými postupmi, ktoré riešia otázku vecnej nepríslušnosti a v súlade so zákonom dovolenou analógiou legis ich mala pri absencii vlastnej právnej úpravy v zákone č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení aplikovať (napr. § 20 zákona č. 71/1967 Zb. o správnom konaní...).    Rozhodnutie o priznaní starobného dôchodku od 1.mája 2010 nebolo v zmysle vyššie uvedeného vydané v súlade so zákonom, nadobudlo však právoplatnosť a na základe neho odporkyňa navrhovateľovi starobný dôchodok vyplácala. Nezákonnosť rozhodnutia navrhovateľ nespôsobil.  Žiadosť navrhovateľa o prehodnotenie výšky starobného a výsluhového dôchodku a doplatenie rozdielu odporkyňa správne považovala za žiadosť o priznanie starobného dôchodku so zohľadnením výkonu služby v I. kategórii funkcií. Správne tiež konštatovala, že o uplatnenom nároku nie je vecne príslušná konať a rozhodnúť. Nesprávny bol jej právny záver v tom, že uvedené vyhodnotila ako dôvod na zamietnutie žiadosti o priznanie starobného dôchodku, pretože správne mala vec postúpiť vecne príslušnému orgánu na konanie a rozhodnutie. Z uvedeného dôvodu krajský súd jej rozhodnutie zrušil s tým, že v ďalšom konaní sa bude riadiť vyššie vysloveným záväzným právnym názorom súdu.  Náhradu trov konania krajský súd navrhovateľovi nepriznal, napriek jeho úspechu v konaní, pretože si žiadne trovy neuplatnil, rozhodujúc podľa  § 250k ods. 1 O.s.p. za použitia ust.  § 250l ods. 2 O.s.p.  Poučenie:  Proti tomuto rozsudku je možné podať odvolanie v lehote 15 dní od jeho    doručenia.    Odvolanie   sa podáva  písomne,  v    dvoch   vyhotoveniach  prostredníctvom  krajského   súdu  na   Najvyšší  súd  SR. V  odvolaní  je                          potrebné popri    všeobecných    náležitostiach   / §   42  ods.  3  O. s. p. /  uviesť,  proti ktorému  rozhodnutiu smeruje, v akom rozsahu sa napáda, v čom sa toto rozhodnutie  alebo   postup  súdu  považuje   za nesprávny   a  čoho sa odvolateľ domáha.", "vazby": {}, "cituje": [], "citovane_v": []}