{"guid": "1b055834-9711-4ca8-9709-51cae08398be:a39a1251-3926-4e44-ac38-c9dec2f94bdd", "ecli": "ECLI:SK:KSNR:2014:4014200036.1", "spisova_znacka": "19Sd/9/2014", "nazov": "Rozsudok Krajského súdu Nitra sp. zn. 19Sd/9/2014 z 24. 2. 2014", "citacia": "rozsudok Krajského súdu Nitra z 24. februára 2014, sp. zn. 19Sd/9/2014, ECLI:SK:KSNR:2014:4014200036.1", "identifikacne_cislo": "4014200036", "sud": {"guid": "sud_123", "nazov": "Krajský súd Nitra", "typ": "krajsky", "slug": "krajsky-sud-nitra"}, "sudca": "JUDr. Bianka Gelačíková", "sudca_id": 1294, "sudca_url": "https://www.kauzis.sk/judikatura/sudca/judr-bianka-gelacikova-1294", "datum_vydania": "2014-02-24", "forma": "Rozsudok", "povaha": ["Potvrdené"], "oblast": ["Správne právo"], "podoblast": ["Dôchodky"], "merito": null, "pravna_veta": null, "pravna_veta_zdroj": null, "zhrnutie": null, "kolegium": null, "senat": null, "stav": null, "zbierka": null, "predpisy": [{"iri": "/SK/ZZ/2003/461", "nazov": "zákon č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení", "url": "https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2003/461", "judikatura_url": "https://www.kauzis.sk/judikatura/predpis/461-2003"}], "paragrafy": [], "ma_text": true, "text_zdroj": "dump", "pdf_url": "https://obcan.justice.sk/content/public/item/a39a1251-3926-4e44-ac38-c9dec2f94bdd", "zdroj": "infosud", "url": "https://www.kauzis.sk/judikatura/r/ECLI:SK:KSNR:2014:4014200036.1", "api_url": "https://www.kauzis.sk/api/v1/judikatura/ECLI:SK:KSNR:2014:4014200036.1", "text_url": "https://www.kauzis.sk/api/v1/judikatura/ECLI:SK:KSNR:2014:4014200036.1/text", "citacie_n": 0, "text": "Súd: Krajský súd Nitra Spisová značka: 19Sd/9/2014 Identifikačné číslo súdneho spisu: 4014200036 Dátum vydania rozhodnutia: 25. 02. 2014 Meno a priezvisko sudcu, VSÚ: JUDr. Viola Takáčová PhD. ECLI: ECLI:SK:KSNR:2014:4014200036.1  ROZSUDOK V MENE SLOVENSKEJ REPUBLIKY  Krajský súd v Nitre v právnej veci navrhovateľa: Z. M., F. XX, X., proti odporkyni: Sociálna poisťovňa - ústredie, ul. 29. augusta 8, Bratislava, o starobný dôchodok, samosudkyňou JUDr. Violou Takáčovou, PhD., takto  r o z h o d o l :  Krajský súd  p o t v r d z u j e  rozhodnutie odporkyne č. XXX XXX XXXX X  zo dňa     25. 10. 2013 v spojení so zmenovým rozhodnutím č.  XXX XXX XXXX X zo dňa 19. 12.   2013.  Krajský súd  nepriznáva odporkyni náhradu trov konania.  o d ô v o d n e n i e :  Odporkyňa rozhodnutím č. XXX XXX XXXX X zo dňa 25. 10.  2013 zamietla podľa §  65 ods. 1 zák. č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v znení zák. č.  555/2007 Z. z.    žiadosť navrhovateľa o starobný dôchodok zo dňa 27. 08.  2013.  Odporkyňa dôvodila tým, že navrhovateľ nespĺňa podmienky uvedené v §  65 ods. 1 zsp.  Dôchodkový vek 62 rokov dosiahol dňa 08. 11.  2011.  K tomuto dňu získal  2375 dní obdobia dôchodkového poistenia, t. j.  len 6 rokov a 185 dní obdobia dôchodkového poistenia.  Ďalej z odôvodnenia rozhodnutia vyplýva, že podľa rozhodnutia Colného úradu Štúrovo č.   1313/2003-590140 zo dňa 28. 01.  2003 mu bol od 01. 07.  2002 priznaný výsluhový dôchodok podľa §   124 ods. 7 a §  68 zákona č.  328/2002 Z. z. o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov a o zmene a doplnení niektorých zákonov. Celková doba výkonu služby bola  29 rokov a 181 dní.  Z uvedeného dôvodu pre nárok na starobný dôchodok dobu služby v rozsahu  29 rokov a 181 dní Sociálna poisťovňa nehodnotila.  Proti tomuto rozhodnutiu podal navrhovateľ odvolanie, v ktorom poukázal na priložený list dôchodkového poistenia tvoriaci prílohu preskúmavanému rozhodnutiu, podľa ktorého mal získať ku dňu 08. 11.  2011 len 6 rokov a 185 dní obdobia dôchodkového poistenia v tzv. všeobecnom systéme.  Táto skutočnosť mala zakladať dôvod na nesplnenie podmienky potrebného počtu rokov obdobia dôchodkového poistenia na vznik nároku na starobný dôchodok a odmietnutie žiadosti o starobný dôchodok zo dňa 27. 08.  2013.  K tomuto bodu odvolateľ dodatočne predložil overené kópie vysvedčení za školské roky 1964/1965 a 1965/1966 ako aj potvrdenie pre zápočet náhradnej doby vydané Národným úradom práce Okresným  úradom v Nových Zámkoch za obdobie od 01. 03.   1999 do 03. 05.  2001, pretože z informácie o stave individuálneho účtu poistenca k 31. 12. 2003 tieto riadne získané obdobia absentujú. Žiadal ich započítať do celkového obdobia dôchodkového poistenia.  V ďalšom poukázal na rozhodnutie Colného úradu Štúrovo z 28. 01.  2013, ktorým mu bol priznaný od 01. 07.  2002 výsluhový dôchodok za celkovú dobu výkonu služby 29 rokov a 181 dní v tzv. osobitnom  systéme. Osobitný systém poistenia príslušníkov ozbrojených zborov neobsahuje úpravu starobných dôchodkov, ktoré by zohľadňovali dobu ich poistenia v celom rozsahu, a to aj v civilnom zamestnaní a vôbec nehodnotí dobu poistenia, ktorú poistenec získal vo všeobecnom  systéme. V zmysle hodnotenia obdobia dôchodkového poistenia    odporkyňou samu nielenže stratila doba poistenia v tzv. všeobecnom  systéme, ale nevyhovenie žiadosti o starobný dôchodok zakladá aj rozpor so zákonom o sociálnom poistení. V tejto súvislosti  poukázal na rozsudok NS SR sp. zn. 7So 138/2011.  Z uvedených dôvodov žiadal vydať nové rozhodnutie, ktorým sa  jeho opravnému  prostriedku vyhovie.  Navrhovateľ sa na ústne pojednávanie súdu nedostavil. Listom doručeným súdu dňa      13. 02.  2014 sa vzdal práva na verejné prejednanie veci spolu s listinným dôkazom Úradu vlády Slovenskej republiky zo dňa 15. 04.   1999 o priznaní výsluhového príspevku od 01. 03.   1999 vo výške  13.527, - Sk mesačne podľa §  212 ods. 3, §  201 a § 202 zák. č.   200/1998     Z. z. o štátnej službe colníkov a o zmene a doplnení niektorých ďalších zákonov. Súdu doručil aj rozhodnutie Colného úradu Štúrovo č. j. 1313/2003-590140 zo dňa 28. 01. 2013 o priznaní výsluhového dôchodku v sume 13.901,- Sk mesačne od 01. 07.  2002 podľa §   124 ods. 7 a    §  68 zák. č.  328/2002 Z. z. o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov a doplnení niektorých zákonov.  Týmito listinami preukázal súdu, že výsluhový príspevok nie je rovnocenný výsluhovému dôchodku, zostáva výsluhovým príspevkom a za výsluhový dôchodok sa na účely trvania iba považuje.  Doba služby, za ktorú bol poistencovi priznaný príspevok je obdobím dôchodkového poistenia a preto hrubé zárobky dosiahnuté počas doby služby, ktorá je obdobím dôchodkového poistenia, sú osobnými vymeriavacími základmi podľa príslušných ustanovení zsp opierajúc sa o rozsudky NS SR sp. zn.  7So 11/2011 a 9So 159/2011. Žiadal, aby mu bola do doby dôchodkového poistenia započítaná aj doba, ktorá bola zohľadnená na účely výsluhového príspevku a v nich dosiahnuté hrubé zárobky.  Súd tak konal v neprítomnosti navrhovateľa podľa §   101 ods. 2 OSP.  Odporkyňa sa k opravnému prostriedku navrhovateľa vyjadrila písomne aj ústne na pojednávaní súdu. Námietkam navrhovateľa, čiastočne vyhovela rozhodnutím o zmene č. XXX XXX XXXX X zo dňa 19. 12.   2013, ktorým bola dodatočne hodnotená doba učebného pomeru od 01. 09.  1964 do 31. 08. 1966 a zdôraznila, že namietaná doba nezamestnanosti  bola hodnotená už v rozhodnutí zo dňa 25. 10. 2013.  Obdobie nezamestnanosti pritom trvalo v období po 31. 12. 2000 a počas neho nebola vyplácaná podpora v nezamestnanosti.  Uvedené obdobie preto nemožno považovať  podľa §   255 ods. 1 zsp za náhradnú dobu ani za obdobie dôchodkového poistenia.  Odvolaním napadnuté rozhodnutie v spojení so zmenovým rozhodnutím odporkyňa navrhla ako vecne správne potvrdiť.  Krajský súd preskúmal odvolaním napadnuté rozhodnutie zo dňa 25. 10.  2013 ako aj zmenové rozhodnutie zo dňa 19. 12.  2013, ktoré sa stalo predmetom súdneho prieskumu  podľa §  250l a nasl. OSP dospel k záveru, že odvolaniu nemožno vyhovieť.  Podľa §   65 ods. 1 zsp,  poistenec má nárok na starobný dôchodok, ak bol dôchodkovo poistený najmenej 15 rokov a dovŕšil dôchodkový vek.  Podľa § 65 ods. 2 zsp,  dôchodkový vek je 62 rokov veku poistenca, ak tento zákon neustanovuje inak.  Podľa § 255 ods. 1 zsp, za obdobie dôchodkového poistenia sa považuje aj zamestnanie a náhradná doba získané pred 1. januárom 2004 podľa predpisov účinných pred 1. januárom 2004, ak tento zákon neustanovuje inak.  Podľa § 60 ods. 2 zsp,  obdobie dôchodkového poistenia je aj obdobie výkonu služby policajta, profesionálneho vojaka a vojaka prípravnej služby, ak toto obdobie policajt a profesionálny vojak nezískali v rozsahu zakladajúcom nárok na výsluhový dôchodok podľa osobitného predpisu  a nebol im priznaný invalidný výsluhový dôchodok, invalidný dôchodok alebo čiastočný invalidný dôchodok podľa osobitného predpisu.  Podľa § 255 ods. 5 zsp,  za obdobie dôchodkového poistenia sa považuje aj obdobie výkonu služby policajta, profesionálneho vojaka a vojaka prípravnej služby získané do        31. decembra 2003, ak toto obdobie policajt, profesionálny vojak a vojak prípravnej služby nezískali v rozsahu zakladajúcom nárok    na výsluhový dôchodok podľa osobitného predpisu  a nebol im priznaný invalidný výsluhový dôchodok, invalidný dôchodok alebo čiastočný invalidný dôchodok podľa osobitného predpisu.  Z vykonaného dokazovania v predmete opravného prostriedku navrhovateľa, ktorým bolo rozhodnutie zo dňa 25. 10.  2013 mal súd za preukázané, že navrhovateľovi, ktorý bol colníkom, týmto rozhodnutím odporkyňa zamietla žiadosť navrhovateľa o starobný dôchodok zo dňa 27. 08. 2013 z dôvodu, že ku dňu dovŕšenia dôchodkového veku 62 rokov podľa zákona o sociálnom poistení č.  461/2003 Z. z. nezískal potrebnú poistnú dobu, t. j. nezískal najmenej   15 rokov obdobia dôchodkového poistenia.  Podaniu žiadosti o starobný dôchodok predchádzalo v roku   2002 vydanie rozhodnutia Colným úradom Štúrovo č.   1313/2003-590140, ktorým bol navrhovateľovi priznaný od 01. 07.   2002 výsluhový dôchodok podľa zák. č.   328/2002 Z. z. o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov a doplnením niektorých zákonov. Navrhovateľovi pritom už v roku  1999, konkrétne od 01. 03.  1999 vznikol právny nárok na výsluhový príspevok podľa zák. č.  200/1998 Z. z. o štátnej službe colníkov a o zmene a doplnení niektorých ďalších zákonov.  Z odôvodnenia rozhodnutia Colného úradu Štúrovo vyplýva, že výsluhové príspevky na ktoré vznikol nárok po 30. 06.  1998 podľa  §  202 ods. 1, písm. d/ a ods. 2 zák. č.  200/1998 Z. z. a tento nárok trvá ku dňu účinnosti  tohto zákona, t. j. k 01. 07.   2002 sa považujú za výsluhové dôchodky podľa tohto zákona vo výške, v akej patrili ku dňu jeho účinnosti.  Pre účely výpočtu výsluhového dôchodku od     01. 07.   2002 bola navrhovateľovi započítaná celková doba výkonu služby  29 rokov a 181 dní.  Odporkyňa pri rozhodovaní o nároku navrhovateľa na starobný dôchodok podľa zákona o sociálnom poistení zhodnotila jeho dobu dôchodkového poistenia ku dňu dovŕšenia dôchodkového veku  62 rokov ku dňu 08. 11.  2011.  K tomuto dňu podľa rozhodnutia z       25. 10.   2013 získal 2375 dní obdobia dôchodkového poistenia, t. j. 6 rokov a 185 dní.  Na základe podaného odvolania  odporkyňa dodatočne zhodnotila ďalšie obdobie a to dobu učebného pomeru od 01. 09.  1964 do 31. 08.  1966 na Lesníckom odbornom učilišti vo Veľkých Uhercoch. Takto získal už  3105 dní obdobia dôchodkového poistenia, t. j. 8 rokov a 185 dní.  Do zamestnania sa na dôchodkové účely započíta aj obdobie pred 01. 01.  2001, doba vedenia v evidencii nezamestnaných a v období od 01. 01.  2001 do 31. 12.  2003 aj doba vyplácania podpory v nezamestnanosti, ale  z dôvodu, že obdobie nezamestnanosti navrhovateľa tak, ako to sám uvádza aj v podanom odvolaní trvalo od 01. 03.  do 31. 12.  1999, od 01. 01. do 31. 12.  2000 a od 01. 01. do 03. 05.   2001, a v tomto období nebola navrhovateľovi vyplácaná podpora v nezamestnanosti, uvedené obdobie nie je možné považovať za náhradnú dobu ani za obdobie dôchodkového poistenia.  Hodnotiac uvedené obdobia súd konštatoval, že ani s prípadným prihliadnutím na obdobia evidencie navrhovateľa na úrade práce by navrhovateľ nezískal potrebný počet rokov obdobia dôchodkového poistenia na starobný dôchodok, t. j.   15 rokov tak ako to určuje ust. §  65 ods. 1 zsp.  Odvolacej námietke navrhovateľa, aby mu bola do doby dôchodkového poistenia započítaná aj doba, ktorá bola zohľadnená na účely výsluhového príspevku a v nich dosiahnuté hrubé zárobky súd vyhovieť nemohol a to z dôvodu, že za toto obdobie bol navrhovateľovi priznaný výsluhový príspevok a neskôr výsluhový dôchodok.  Do obdobia dôchodkového poistenia sa opakovane doby výkonu služby v trvaní 29 rokov a 181 dní započítať nemôžu a takáto možnosť nevyplýva ani z rozsudkov Najvyššieho súdu SR sp. zn. 7So/11/2011, 7So/138/2011 a 9So/159/2011, na ktoré navrhovateľ v podanom opravnom prostriedku a vo vyjadrení poukázal.  Z vyššie uvedených dôvodov súd odvolaním napadnuté rozhodnutie č. XXX XXX XXXX X  zo dňa 25. 10.  2X13 v spojení so zmenovým rozhodnutím č.  XXX XXX XXXX X  zo dňa 19. 12.  2013 ako vecne správne potvrdil podľa §  250q ods. 2 OSP.  O náhrade trov konania súd rozhodol podľa § 246c ods. 1 a § 142 ods. 1 OSP tak, že  odporkyni  súd náhradu trov konania nepriznal, lebo v súvislosti s týmto konaním súdu jej žiadne preukázateľné trovy nevznikli.    Poučenie:  Proti tomuto rozhodnutiu je možné podať odvolanie do 15 dní, odo dňa doručenia na podpísanom súde v dvoch vyhotoveniach.  V odvolaní sa má popri všeobecných náležitostiach (§ 42 ods. 3) uviesť, proti ktorému rozhodnutiu smeruje, v akom rozsahu sa napáda, v čom sa toto rozhodnutie alebo postup považuje za nezákonný a čoho sa odvolateľ domáha.", "vazby": {}, "cituje": [], "citovane_v": []}