{"guid": "130bebaa-d2d2-4bb0-a030-3b5f8c6acbec:70f37eec-3456-448a-b53e-f965ba849415", "ecli": "ECLI:SK:KSTT:2018:2017200022.1", "spisova_znacka": "43Sa/4/2017", "nazov": "Rozsudok Krajského súdu Trnava sp. zn. 43Sa/4/2017 z 13. 5. 2018", "citacia": "rozsudok Krajského súdu Trnava z 13. mája 2018, sp. zn. 43Sa/4/2017, ECLI:SK:KSTT:2018:2017200022.1", "identifikacne_cislo": "2017200022", "sud": {"guid": "sud_109", "nazov": "Krajský súd Trnava", "typ": "krajsky", "slug": "krajsky-sud-trnava"}, "sudca": "JUDr. Alexander Mojš", "sudca_id": 540, "sudca_url": "https://www.kauzis.sk/judikatura/sudca/judr-alexander-mojs-540", "datum_vydania": "2018-05-13", "forma": "Rozsudok", "povaha": ["Zrušujúce"], "oblast": ["Správne právo"], "podoblast": ["Žaloby proti právoplatným rozhodnutiam a postupom správnych orgánov"], "merito": null, "pravna_veta": null, "pravna_veta_zdroj": null, "zhrnutie": null, "kolegium": null, "senat": null, "stav": null, "zbierka": null, "predpisy": [{"iri": "/SK/ZZ/2003/461/#paragraf-255.odsek-5", "nazov": "§ 255 ods. 5 zákona č. 461/2003 Z. z.", "url": "https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2003/461/#paragraf-255.odsek-5", "judikatura_url": "https://www.kauzis.sk/judikatura/predpis/461-2003/paragraf-255"}, {"iri": "/SK/ZZ/2003/461/#paragraf-65.odsek-1", "nazov": "§ 65 ods. 1 zákona č. 461/2003 Z. z.", "url": "https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2003/461/#paragraf-65.odsek-1", "judikatura_url": "https://www.kauzis.sk/judikatura/predpis/461-2003/paragraf-65"}, {"iri": "/SK/ZZ/2003/461/#paragraf-112.odsek-1", "nazov": "§ 112 ods. 1 zákona č. 461/2003 Z. z.", "url": "https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2003/461/#paragraf-112.odsek-1", "judikatura_url": "https://www.kauzis.sk/judikatura/predpis/461-2003/paragraf-112"}, {"iri": "/SK/ZZ/2015/162/#paragraf-167", "nazov": "§ 167 SSP", "url": "https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2015/162/#paragraf-167", "judikatura_url": "https://www.kauzis.sk/judikatura/predpis/162-2015/paragraf-167"}], "paragrafy": ["/SK/ZZ/2003/461#paragraf-255", "/SK/ZZ/2003/461#paragraf-65", "/SK/ZZ/2003/461#paragraf-112", "/SK/ZZ/2015/162#paragraf-167"], "ma_text": true, "text_zdroj": "dump", "pdf_url": "https://obcan.justice.sk/content/public/item/70f37eec-3456-448a-b53e-f965ba849415", "zdroj": "infosud", "url": "https://www.kauzis.sk/judikatura/r/ECLI:SK:KSTT:2018:2017200022.1", "api_url": "https://www.kauzis.sk/api/v1/judikatura/ECLI:SK:KSTT:2018:2017200022.1", "text_url": "https://www.kauzis.sk/api/v1/judikatura/ECLI:SK:KSTT:2018:2017200022.1/text", "citacie_n": 0, "text": "Súd: Krajský súd Trnava Spisová značka: 43Sa/4/2017 Identifikačné číslo súdneho spisu: 2017200022 Dátum vydania rozhodnutia: 14. 05. 2018 Meno a priezvisko sudcu, VSÚ: JUDr. Ľubomír Bundzel ECLI: ECLI:SK:KSTT:2018:2017200022.1  ROZSUDOK V MENE SLOVENSKEJ REPUBLIKY  Krajský súd v Trnave v konaní pred sudcom JUDr. Ľubomírom Bundzelom v právnej veci žalobcu: Q. J., nar. X.X.XXXX, bytom I. XXX/XXX, XXX XX E., zastúpeného advokátom JUDr. Ondrejom Krempaským, Račianska 66, 831 02 Bratislava proti žalovanej: Generálnemu riaditeľovi Sociálnej poisťovne, ústredie Ul. 29. augusta č. 8 - 10, 813 63 Bratislava, o preskúmanie zákonnosti rozhodnutia žalovaného číslo XXX XXX XXXX X zo dňa 10.1.2017 takto  r o z h o d o l :  I. Súd rozhodnutie Generálneho riaditeľa Sociálnej poisťovne číslo: XXX XXX XXXX X zo dňa 10.1.2017 a rozhodnutie Sociálnej poisťovne, ústredie č. XXX XXX XXXX X zo dňa 31.10.2016  z r u š u j e    a vec vracia žalovanej na ďalšie konanie.  II. Žalovaná je povinná zaplatiť žalobcovi náhradu trov konania v celom rozsahu.  o d ô v o d n e n i e :  1. Rozhodnutím Sociálnej poisťovne, ústredie so sídlom v Bratislave (ďalej len prvostupňový orgán verejnej správy) č. XXX  XXX XXXX X zo dňa 31.10.2016 bola podľa § 65 ods. 1, § 112 ods. 1 a § 255 ods. 5 zák.č. 461/2003 Z.z. v znení neskorších predpisov (ďalej len zákon o sociálnom poistení) zamietnutá žiadosť žalobcu o prepočítanie sumy jeho starobného dôchodku.  2. V odôvodnení rozhodnutia bolo konštatované, že žalobca nevykonával službu colníka vo zvýhodnenej kategórii funkcií, neboli splnené podmienky na zníženie dôchodkového veku, a preto nebolo možné posudzovať jeho nárok na starobný dôchodok podľa zovšeobecneného právneho názoru Najvyššieho súdu SR. V tejto súvislosti ďalej bolo v odôvodnení rozhodnutia uvedené, že z evidenčných listov dôchodkového zabezpečenia vystavených Colným úradom Komárno vyplýva, že doba služobného pomeru nebola zaradená do zvýhodnenej pracovnej kategórie, ale bola zaradená do III. pracovnej kategórie. Ďalej bolo poukázané na to, že námietku žalobcu týkajúcu sa zhodnotenia obdobia služobného pomeru pre určenie sumy starobného dôchodku je potrebné považovať za nedôvodnú, nakoľko žalobcovi bol priznaný výsluhový príspevok, ktorý sa považuje za výsluhový dôchodok a podľa preukázaného skutkového stavu výkon zamestnania colníka nebol zaradený do zvýhodnenej I. alebo II. kategórie funkcií, a preto pri hodnotení doby služby colníka nie je možné postupovať podľa ustálenej judikatúry a čl. 33 Dohovoru č. 128. Dobu výkonu služby a vymeriavacie základy dosiahnuté počas doby služby colníka nie je možné podľa právnych predpisov o sociálnom poistení hodnotiť na nárok na starobný dôchodok vo všeobecnom systéme a určenie sumy starobného dôchodku.Požiadavku žalobcu, aby bola pri posudzovaní jeho žiadosti o prepočet sumy starobného dôchodku zohľadnená rozhodovacia prax Najvyššieho súdu SR i krajských súdov nepovažoval za dôvodnú, pretože právny názor NS SR vyslovený v rozsudku č.k. 10So/59/2014 zo dňa 15.4.2015 ani v ďalších rozsudkoch, na ktoré žalobca poukázal nebol zovšeobecnený, preto nejde o prezentovanú rozhodovaciu prax súdu najvyššej inštancie.    3. Žalobca sa voči prvostupňovému rozhodnutiu orgánu verejnej správy odvolal a namietal nezhodnotenie celého získaného obdobia dôchodkového poistenia pre účely rozhodnutia o jeho žiadosti o prepočet jeho starobného dôchodku. Namietal, že pri určovaní výšky starobného dôchodku prvostupňový správny orgán porušil jeho právo tým, že nebral do úvahy celú dobu dôchodkového poistenia, ale len dobu, ktorá nebola hodnotená pri priznaní výsluhového dôchodku. Poukázal na to, že žalovaná mala zrušiť prvostupňové rozhodnutie, nakoľko rozhodnutie prvostupňového správneho orgánu bolo v rozpore s § 218 ods. 2, 3 zákona o sociálnom poistení, keď prvostupňový správny orgán sa nevysporiadal s námietkami žalobcu uvedenými v odvolaní smerujúcimi k nesprávnym skutkovým zisteniam a nesprávnemu právnemu posúdeniu veci. V tejto súvislosti ďalej uviedol, že argumentácia žalovanej ako aj prvostupňového správneho orgánu je založená na citácii právnych predpisov, bez vyslovenia relevantného právneho názoru. Poukázal na to, že ani jeden z týchto správnych orgánov neprihliadal pri posudzovaní nároku na starobný dôchodok na dobu, ktorá bola hodnotená pri priznaní výsluhového dôchodku, pri určovaní jeho výšky nebolo vychádzané z celkovej doby poistenia, v dôsledku čoho mu bol starobný dôchodok určený v nižšej sume ako mu patrí. Ďalej tvrdil, že tak žalovaný ako aj prvostupňový správny orgán konali v rozpore s čl. 33 Dohovoru č. 128 ako aj s rozsiahlou judikatúrou NS SR, ktorá jednoznačným spôsobom zjednotila aplikačnú prax v skutkovo aj právne totožných veciach, keď z rozhodovacej činnosti NS SR ako aj krajských súdov vyplýva, že výsluhovým dôchodcom je možné starobný dôchodok krátiť a nie ho nepriznať vôbec. Namietal, že celková doba poistenia nemôže byť posudzovaná u výsluhových dôchodcov, pri posudzovaní nároku na starobný dôchodok, odlišne. Odlišné posudzovanie celkovej doby poistenia spočíva v tom, že prvostupňový správny orgán ako aj žalovaný u tých výsluhových dôchodcov, ktorí boli zaradení do I. alebo II. kategórie, považuje za celkovú dobu poistenia aj dobu poistenia, ktorá im bola hodnotená pri priznaní výsluhových dôchodkov (tento postup je v súlade aj s rozhodovacou činnosťou súdov), pričom u výsluhových dôchodcov, ktorí neboli zaradení do jednej z týchto kategórií postupuje opačne a to tak, že dobu, ktorá bola hodnotená pri priznaní výsluhového dôchodku od celkovej doby poistenia odpočítava. Uviedol, že dôchodkový vek 62 rokov dosiahol dňa X.X.XXXX a jeho celková doba poistenia ku dňu dosiahnutia dôchodkového veku bola 45 rokov a 189 dní a nie ako uvádza poisťovňa 21 rokov a 97 dní, z ktorej vychádzala pri určovaní starobného dôchodku. Považoval za preukázané, že dosiahol vyššiu celkovú dobu dôchodkového poistenia ako uvádza žalovaná, ktorá pri posudzovaní nároku neberie do úvahy celkovú dobu poistenia v oboch systémoch, ale výlučne vychádza len z doby poistenia, ktorú určuje ako rozdiel medzi celkovou dobou poistenia a dobou poistenia, ktorá bola hodnotená pri priznaní výsluhového dôchodku (príspevku). Tiež nemôže byť sporné to, že právny názor žalovanej je v rozpore s § 274 ako aj s ustálenou judikatúrou, ak žalovaná s poukazom na toto ustanovenie tvrdí, že nemôže vychádzať z judikatúry, pretože táto sa vzťahuje len na výsluhových dôchodcov, ktorí boli zaradení v I. alebo II. kategórii činností. V tejto súvislosti poukázal na to, že pri podaní žiadosti neodvodzoval svoj nárok na dôchodok (splnenie podmienok) tým, že dosiahol dôchodkový vek podľa § 274 zákona o sociálnom poistení, ale žiadosť na dôchodok podal potom, čo dosiahol dôchodkový vek podľa § 65 ods. 1 zákona o sociálnom poistení.  4. Generálny riaditeľ Sociálnej poisťovne (ďalej len druhostupňový orgán verejnej správy) rozhodnutím číslo: XXX  XXX XXXX X  zo dňa 10.1.2017 odvolanie žalobcu voči prvostupňovému rozhodnutiu orgánu verejnej správy v celom rozsahu zamietol a prvostupňové rozhodnutie potvrdil. V odôvodnení rozhodnutia uviedol, že skutkové a právne dôvody odvolaním napadnutého rozhodnutia i obsah odvolania žalobcu preskúmal ako aj napadnuté rozhodnutie prvostupňového správneho orgánu a tiež pripojenú spisovú dokumentáciu prvostupňového správneho orgánu a dospel k záveru, že toto rozhodnutie je správne. Konštatoval, že žalobca podľa potvrdenia Finančného riaditeľstva SR Banská Bystrica zo dňa 15.7.2015 je od 1.1.1999 poberateľom výsluhového príspevku podľa zák.č. 200/1998 Z.z. o štátnej službe colníkov a o zmene a doplnení niektorých ďalších zákonov v znení neskorších predpisov, ktorý sa podľa § 124 ods. 7 zák.č. 328/2002 Z.z. o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov považuje za výsluhový dôchodok. Celková započítaná doba výkonu služby pre nárok na výsluhový dôchodok je 24 rokov a 92 dní. Zdôraznil, že z evidenčných listov dôchodkového zabezpečenia vystavených Colným úradom Komárno vyplýva, že doba služobného pomeru nebola zaradená do zvýhodnenej pracovnej kategórie, ale bola zaradená do  III. pracovnej kategórie. Vzhľadom k tomu, že žalobca nevykonával službu colníka vo zvýhodnenej kategórii funkcií, nie sú splnené podmienky na zníženie dôchodkového veku, a preto nebolo možné posudzovať jeho nárok na starobný dôchodok podľa zovšeobecneného právneho názoru NS SR. V tejto súvislosti ďalej uviedol, že podľa ustálenej judikatúry Najvyššieho súdu SR    nároky poistencov vyplývajúce zo zaradenia doby služby do I. a II. kategórie funkcií sa musia podľa ustanovenia § 274 zákona o sociálnom poistení zachovať na nárok a určenie sumy starobného dôchodku vo všeobecnom systéme sociálneho poistenia, aj keď títo poistenci za dobu služby získali dávky v osobitnom systéme sociálneho zabezpečenia, pretože v sume výsluhového dôchodku neboli zohľadnené.  5. Ďalej uviedol, s poukazom na rozsudok NS SR č.k. 10So/59/2014 z 15.4.2015, že pri posudzovaní doby poistenia je sociálna poisťovňa povinná zobrať do úvahy aj tú dobu poistenia, ktorú poistenec získal v osobitnom systéme dôchodkového poistenia a následne vypočítanú sumu dôchodkovej dávky krátiť podľa čl. 33 „Dohovoru“, nepovažoval za dôvodnú, pretože uvedený postup je možné aplikovať len u tých poistencov, ktorí získali obdobie dôchodkového poistenia vo zvýhodnených pracovných kategóriách (kategóriách funkcií) v zmysle § 274 zákona o sociálnom poistení. Ďalej uviedol, že právny názor uvedený v rozsudku NS SR č. 10So/59/2014 z 15.4.2015, na ktorý žalobca poukazoval, nepovažoval za záväzný, pretože nebol zovšeobecnený, preto nejde o prezentovanú rozhodovaciu prax súdu najvyššej inštancie v skutkovo a právne porovnateľných veciach.  6. Správnou žalobou, doručenou tunajšiemu súdu 30.1.2017 sa žalobca domáhal zrušenia rozhodnutia žalovanej ako aj prvostupňového orgánu verejnej správy a vrátenia veci na nové konanie prvostupňovému orgánu verejnej správy. Okrem už vyššie uvedených žalobných dôvodov poukázal na rozhodnutie Najvyššieho súdu SR č.k. 7So/138/2011, na základe ktorého tvrdil, že žalovaná mala vypočítať teoretickú výšku jeho starobného dôchodku, ktorá by mu patrila, ak by všetky doby poistenia získal len vo všeobecnom systéme dôchodkového poistenia a následne z nej mala odpočítať výšku dôchodku, ktorá zodpovedala dobe dôchodkového poistenia, zohľadnenej pri priznávaní výsluhovej dávky. Záväznosť vysloveného právneho názoru aj pre posúdenie jeho žiadosti o prepočítanie sumy starobného dôchodku podložil s poukazom na rozsudok Najvyššieho súdu SR č.k. 10So/59/2014 a tiež aj na rozhodnutie Najvyššieho súdu SR č.k. 9So/15/2016 zo dňa 28.2.2018 v odôvodnení, ktorých bolo konštatované, že judikatúra Najvyššieho súdu SR nie je viazaná len na prípady, kedy policajti a vojaci získali zamestnanie (dobu služby) v I., II. kategórií funkcií v rozsahu odôvodňujúcom zníženie dôchodkového veku. Vyplýva z nich vo všeobecnosti nárok poberateľa výsluhového dôchodku aj na starobný dôchodok zo všeobecného systému sociálneho poistenia a jeho krátenie v zmysle čl. 33 ods. 2 Dohovoru č. 128 aj od dovŕšenia dôchodkového veku podľa § 65 ods. 1 zákona o sociálnom poistení. Žalovaný ako aj prvostupňový orgán verejnej správy nerešpektovali výkladovú prax, pričom právny zástupca žalobcu poukázal aj na ďalšie rozhodnutia Najvyššieho súdu SR v obdobných veciach.  7. Žalovaná v písomnom vyjadrení k podanej žalobe žalobcu zopakovala skutkové a právne argumenty ako aj priebeh konania, ktorý bol aj obsahom odôvodnenia žalobou napadnutého rozhodnutia a zdôraznila, že žalobca ako colník nebol zaradený do zvýhodnenej pracovnej kategórie, preto nie je možné jeho žiadosť o prepočet sumy starobného dôchodku posúdiť v súlade s právnym názorom Najvyššieho súdu SR č.k. 7So/138/2011, pretože nejde o skutkovo totožnú vec. Vo vzťahu k žalobcom namietanému nerešpektovaniu právneho názoru NS SR, ktorý bol vyslovený v rozsudku č.k. 10So/59/2014 z 15.4.2014 poukázala na rozhodnutie Ústavného súdu SR IV. ÚS 481/2011-19 z 10.11.2011 a tvrdila, že vo vzťahu k uvedenému rozsudku NS SR nešlo o právny názor, ktorý by bol zovšeobecnený a preto aplikovateľný v skutkovo a právne porovnateľných veciach.  8. Na prejednanie veci nariadil správny súd pojednávanie v súlade s ust. § 107 ods. 1 písm. a) zák.č. 162/2015 Z.z. (ďalej len Správny súdny poriadok) dňa 14.5.2018.  9. Žalobca na pojednávaní zotrval na svojej skutkovej a právnej argumentácii, vyplývajúcej z jeho písomných podaní. Zdôraznil, že v danom prípade ide o skutkovo totožnú vec ako v početných rozhodnutiach Najvyššieho súdu SR a krajských súdov SR. Do spisu založil rozhodnutie Najvyššieho súdu SR č.k. 9So/15/2016 zo dňa 28.2.2018, v ktorom je konštatované, že judikatúra NS SR nie je viazaná len na prípady I. a II. kategórii funkcií, či už u policajtov alebo vojakov, ale nárok ktorý si uplatnil aj  žalobca je potrebné posudzovať v zmysle vysloveného názoru uvedeného v tomto rozhodnutí. Znamená to, že nárok poberateľa výsluhového dôchodku je potrebné aplikovať aj na starobný dôchodok zo všeobecného systému sociálneho poistenia a jeho krátenie v zmysle čl. 33 ods. 2 Dohovoru č. 128, tiež  od dovŕšenia dôchodkového veku podľa § 65 ods. 1 zákona o sociálnom poistení.    10. Správny súd preskúmal rozhodnutie žalovaného ako aj prvostupňového orgánu verejnej správy ako aj postup, ktorý im predchádzal, nielen v rozsahu a z dôvodov uvedených  v správnej žalobe, ale komplexne, v celom rozsahu a dospel k záveru, že správna žaloba je dôvodná. Za tohto stavu správny súd s poukazom na ust. § 191 ods. 1 písm. c) a ods. 3 písm. a) SSP zrušil žalobou napadnuté rozhodnutie žalovanej ako aj rozhodnutie prvostupňového orgánu verejnej správy a vec vrátil žalovanej na ďalšie konanie.  11. Podľa § 2 ods. 1, 2 SSP v správnom súdnictve poskytuje správny súd ochranu právam alebo právom chráneným záujmom fyzickej osoby a právnickej osoby v oblasti verejnej správy a rozhoduje v ďalších veciach ustanovených týmto zákonom. Každý, kto tvrdí, že jeho práva alebo právom chránené záujmy boli porušené alebo priamo dotknuté rozhodnutím orgánu verejnej správy, opatrením orgánu verejnej správy, nečinnosťou orgánu verejnej správy alebo iným zásahom orgánu verejnej správy, sa môže za podmienok ustanovených týmto zákonom domáhať ochrany na správnom súde.  Podľa § 60 ods. 1 prvej vety zákona o sociálnom poistení obdobím dôchodkového poistenia je obdobie povinného dôchodkového poistenia, obdobie dobrovoľného dôchodkového poistenia, ak za tieto obdobia okrem období uvedených v § 140 bolo zaplatené poistné na dôchodkové poistenie podľa tohto zákona a ak tento zákon neustanovuje inak.  Podľa § 60 ods. 2 zákona o sociálnom poistení obdobie dôchodkového poistenia je aj obdobie výkonu služby policajta a profesionálneho vojaka, ak toto obdobie policajt a profesionálny vojak nezískali v rozsahu zakladajúcom nárok na výsluhový dôchodok podľa osobitného predpisu (zákon č. 328/2002 Z.z.) a nebol im priznaný invalidný výsluhový dôchodok, invalidný dôchodok alebo čiastočný invalidný dôchodok podľa osobitného predpisu.  Podľa § 255 ods. 5 zákona o sociálnom poistení za obdobie dôchodkového poistenia sa považuje aj obdobie výkonu služby policajta, profesionálneho vojaka a vojaka prípravnej služby získané do 31. decembra 2003, ak toto obdobie policajt, profesionálny vojak a vojak prípravnej služby nezískali v rozsahu zakladajúcom nárok na výsluhový dôchodok podľa osobitného predpisu (zák.č. 328/2002 Z.z. o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov) a nebol im priznaný invalidný výsluhový dôchodok, invalidný dôchodok alebo čiastočný invalidný dôchodok podľa osobitného predpisu.  12. Z vykonaného dokazovania mal súd preukázané, že žalobca žiadosťou z 2.9.2016 požiadal o prepočítanie starobného dôchodku so započítaním celého obdobia jeho dôchodkového poistenia, t.j. zhodnotenia obdobia výkonu štátnej služby od 1.10.1974 do 30.9.1976 a od 1.10.1976 do 31.12.1998, čo znamená, že aj doby dôchodkového poistenia, ktorá bola zhodnotená pre nárok na jeho výsluhovú dávku s jeho následným krátením podľa čl. 33 „Dohovoru“ a jeho spätné doplatenie odo dňa vzniku nároku naň.  13. V konaní nebolo sporné, že žalobca dovŕšil dôchodkový vek dosiahnutým fyzického veku 62 rokov dňa X.X.XXXX, pričom k tomuto dátumu podľa rozhodnutia žalovaného získal 21 rokov a 97 dní obdobia dôchodkového poistenia. Podľa potvrdenia Finančného riaditeľstva SR Banská Bystrica zo dňa 15.7.2015 je žalobca od 1.1.1999 poberateľom výsluhového príspevku podľa zák.č. 200/1998 Z.z. o štátnej službe colníkov a o zmene a doplnení niektorých ďalších zákonov v znení neskorších predpisov, ktorý sa podľa § 124 ods. 7 zák.č. 328/2002 Z.z. o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov považuje za výsluhový dôchodok. Celková započítaná doba výkonu služby pre nárok na výsluhový dôchodok bola u žalobcu 24 rokov a 92 dní. Žalobca tvrdil, že jeho celková doba poistenia ku dňu dosiahnutia dôchodkového veku, t.j. k 2.1.2016 bola 45 rokov a 189 dní (21 rokov a 97 dní + 24 rokov a 92 dní hodnotených pri priznaní výsluhového dôchodku), čo nekorešponduje s obdobím,, z ktorého vychádzala pri určovaní starobného dôchodku žalovaná (21 rokov a 97 dní).  14. Výkladom zákonných ustanovení, týkajúcich sa započítania doby profesionálnej služby u príslušníkov ozbrojených zborov pre účely zistenia obdobia dôchodkového poistenia pre možnosť vzniku nároku na starobný dôchodok podľa všeobecných predpisov o sociálnom zabezpečení a pre určenie jeho výšky sa zaoberal v spojení s čl. 33 ods. 2 „Dohovoru“ a v súlade s Ústavou SR opakovane Najvyšší súd SR vo svojej rozhodovacej činnosti. Výsledkom bolo zverejnenie jeho rozhodnutia pod č. 55 v Zbierke stanovísk Najvyššieho súdu a súdov SR č. 5/2011, v ktorom bola riešená rovnaká právna problematika    ako v prejednávanej veci. Z označeného judikovaného rozhodnutia NS SR vyplynulo, že „ak je príspevok za službu priznaný ako dávka sociálneho zabezpečenia považovaný za výsluhový dôchodok, môže od dovŕšenia dôchodkového veku podľa všeobecných predpisov o sociálnom poistení (zabezpečení) plniť funkciu starobného dôchodku z osobitného systému sociálneho poistenia (zabezpečenia) len vtedy, ak jeho výška zodpovedá výške starobného dôchodku primeranej dobe trvania služobného pomeru a tiež, že pri určení výšky starobného dôchodku je potrebné do doby dôchodkového poistenia započítať aj doby, hodnotené na účely príspevku za službu. Až po takom stanovení výšky starobného dôchodku možno sumu starobného dôchodku krátiť najviac o sumu príspevku za službu považovaného za výsluhový dôchodok“ (vzťahuje sa aj na výsluhový dôchodok ako dávku výsluhového zabezpečenia).  15. Z vyššie uvedeného vyplýva jednoznačný právny záver, že na účely stanovenia výšky starobného dôchodku je potrebné do doby dôchodkového poistenia započítať aj doby, hodnotené pre účely priznania výsluhovej dávky (ktorá plní funkciu zabezpečenia v starobe) a až po takom stanovení výšky starobného dôchodku možno jeho sumu krátiť najviac o sumu výsluhovej dávky, t.j. výsluhového dôchodku žalobcu. Právo na primerané hmotné zabezpečenie totiž neznamená len to, že pre účely priznania starobného dôchodku musí byť každému poistencovi zohľadnené celé získané obdobie jeho dôchodkového poistenia ale aj to, že za totožné obdobie dôchodkového poistenia nemôže dostávať dve dávky rovnakého druhu (t.j. pokrývajúce rovnakú sociálnu udalosť - dovŕšenie dôchodkového veku), pretože ktorýkoľvek z týchto prístupov by bol v rozpore s Ústavou SR, čl. 39 ods. 1 i čl. 12, podľa ktorého sú ľudia slobodní a rovní dôstojnosti i v právach.  16. Nerešpektovanie záväzného právneho názoru Najvyššieho súdu SR, ktorý bol zverejnený v Zbierke súdnych rozhodnutí a stanovísk a nezohľadnenie celého obdobia dôchodkového poistenia žalobcu pre účely správneho určenia výšky jeho starobného dôchodku bolo preto nesprávne, v rozpore s vyššie citovanými zákonnými ustanoveniami, čl. 33 ods. 1 „Dohovoru“ č. 128 a nutnosťou rešpektovania vyslovených právnych názorov v skutkovo totožných veciach tak ako to už bolo vyššie uvedené. V dôsledku tohto nesprávneho právneho posúdenia veci zo strany správnych orgánov správny súd rozhodnutie žalovanej ako aj prvostupňového orgánu verejnej správy zrušil a vec vrátil žalovanej na ďalšie konanie, v ktorom je potrebné rešpektovať vyslovený právny názor správneho súdu. Vyslovený právny názor bol rovnaký aj v rozsudku Najvyššieho súdu SR č.k. 7So/138/2011 z 15.8.2012, ktoré bolo zverejnené v Zbierke rozhodnutí a stanovísk Najvyššieho súdu SR č. 6/2013, pričom vyslovený právny názor sa týkal skutkovo podobnej veci z hľadiska nutnosti započítania celého obdobia dôchodkového poistenia poistenca, ktorý bol poberateľom výsluhovej dávky podľa zák.č. 328/2002 Z.z. o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov a dovŕšil dôchodkový vek podľa všeobecných predpisov o sociálnom poistení za účelom rozhodnutia o vzniku jeho nároku na starobný dôchodok podľa všeobecných predpisov o sociálnom poistení a určenie jeho výšky. Takto určenú sumu starobného dôchodku je možné v zmysle uvedeného právneho názoru len krátiť o sumu, ktorá zodpovedá obdobiu jeho dôchodkového poistenia, ktoré bolo zhodnotené pre účely priznania výsluhovej dávky, plniacej po dovŕšení dôchodkového veku funkciu starobného dôchodku z osobitného systému dôchodkového poistenia. Skutočnosť, že v uvedenom prípade išlo o poistenca, ktorý vykonával zamestnanie vo zvýhodnenej kategórii funkcií, nebola pre tento záver rozhodujúca ani podstatná, pretože nároky vyplývajúce zo zamestnania vo zvýhodnenej pracovnej kategórii, resp. kategórii funkcií súvisia len s možnosťou zníženia dôchodkového veku (a iné), uvedené však nemá vplyv na zistenie obdobia dôchodkového poistenia poistenca zo všetkých systémov dôchodkového poistenia, v ktorých tieto doby získal.  17. V konaní úspešnému žalobcovi súd priznal právo na náhradu trov konania v celom rozsahu a to s poukazom na ust. § 167 ods. 1 SSP s tým, že o ich výške rozhodne v súlade s ust. § 175 ods. 2 SSP po právoplatnosti tohto rozhodnutia samostatným uznesením vyšší súdny úradník.  Poučenie:  Proti tomuto rozhodnutiu je prípustná kasačná sťažnosť, ktorú je možné podať  prostredníctvom Krajského súdu v Trnave na Najvyšší súd Slovenskej republiky a to v lehote jedného mesiaca od jeho doručenia.    V kasačnej sťažnosti sa musí okrem všeobecných náležitostí podania podľa § 57 SSP uviesť označenie napadnutého rozhodnutia; údaj, kedy napadnuté rozhodnutie bolo sťažovateľovi doručené; opísanie rozhodujúcich skutočností, aby bolo zrejmé, v akom rozsahu a z akých dôvodov podľa § 440 sa podáva (ďalej len „sťažnostné body“); návrh výroku rozhodnutia (sťažnostný návrh).  Sťažnostné body možno meniť len do uplynutia lehoty na podanie kasačnej sťažnosti.  Sťažovateľ musí byť v konaní o kasačnej sťažnosti zastúpený advokátom. Kasačná sťažnosť a iné podania sťažovateľa musia byť spísané advokátom. Tieto povinnosti neplatia, ak má sťažovateľ, jeho zamestnanec alebo člen, ktorý za neho na kasačnom súde koná alebo ho zastupuje, vysokoškolské právnické vzdelanie druhého stupňa; ide o konania o správnej žalobe podľa § 6 ods. 2 písm. c) a d); je žalovaným Centrum právnej pomoci.", "vazby": {}, "cituje": [{"guid": "ussr:9d2a82a2-9c97-41ef-8ceb-0f05121074e4", "ecli": null, "spisova_znacka": "IV. ÚS 481/2011", "nazov": "Uznesenie Ústavného súdu SR sp. zn. IV. ÚS 481/2011 z 10. 11. 2011", "sud": "Ústavný súd SR", "datum_vydania": "2011-11-10", "citacie_n": 423, "url": "https://www.kauzis.sk/judikatura/r/ussr:9d2a82a2-9c97-41ef-8ceb-0f05121074e4"}, {"guid": "18bca61f-d87c-47d1-a0c0-813cc0346db9:1205951e-7975-4275-a867-79073c25a408", "ecli": "ECLI:SK:NSSR:2018:8015200762.1", "spisova_znacka": "9So/15/2016", "nazov": "Rozsudok Najvyššieho súdu SR sp. zn. 9So/15/2016 z 27. 2. 2018", "sud": "Najvyšší súd SR", "datum_vydania": "2018-02-27", "citacie_n": 254, "url": "https://www.kauzis.sk/judikatura/r/ECLI:SK:NSSR:2018:8015200762.1"}, {"guid": "c5348dd7-e734-4803-bc8b-8cb0ea4f4b7c:38f7c641-5087-4004-9373-e01e35c68421", "ecli": "ECLI:SK:NSSR:2015:4013201354.1", "spisova_znacka": "10So/59/2014", "nazov": "Rozsudok Najvyššieho súdu SR sp. zn. 10So/59/2014 z 14. 4. 2015", "sud": "Najvyšší súd SR", "datum_vydania": "2015-04-14", "citacie_n": 279, "url": "https://www.kauzis.sk/judikatura/r/ECLI:SK:NSSR:2015:4013201354.1"}], "citovane_v": []}