{"guid": "126c2af7-1509-4e48-ab31-fe325780fdb3:d1722484-f7bb-48e5-a3ee-6ff3b8030923", "ecli": "ECLI:SK:KSBB:2019:6018200501.1", "spisova_znacka": "27Sa/10/2018", "nazov": "Rozsudok Krajského súdu Banská Bystrica sp. zn. 27Sa/10/2018 z 1. 4. 2019", "citacia": "rozsudok Krajského súdu Banská Bystrica z 1. apríla 2019, sp. zn. 27Sa/10/2018, ECLI:SK:KSBB:2019:6018200501.1", "identifikacne_cislo": "6018200501", "sud": {"guid": "sud_138", "nazov": "Krajský súd Banská Bystrica", "typ": "krajsky", "slug": "krajsky-sud-banska-bystrica"}, "sudca": "JUDr. Darina Legerská", "sudca_id": 893, "sudca_url": "https://www.kauzis.sk/judikatura/sudca/judr-darina-legerska-893", "datum_vydania": "2019-04-01", "forma": "Rozsudok", "povaha": ["Zrušujúce"], "oblast": ["Správne právo"], "podoblast": ["Žaloby proti právoplatným rozhodnutiam a postupom správnych orgánov"], "merito": null, "pravna_veta": null, "pravna_veta_zdroj": null, "zhrnutie": null, "kolegium": null, "senat": null, "stav": null, "zbierka": null, "predpisy": [{"iri": "/SK/ZZ/2003/461/#paragraf-103.odsek-2", "nazov": "§ 103 ods. 2 zákona č. 461/2003 Z. z.", "url": "https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2003/461/#paragraf-103.odsek-2", "judikatura_url": "https://www.kauzis.sk/judikatura/predpis/461-2003/paragraf-103"}, {"iri": "/SK/ZZ/2015/162/#paragraf-191.odsek-1.pismeno-d", "nazov": "§ 191 ods. 1 písm. d) SSP", "url": "https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2015/162/#paragraf-191.odsek-1.pismeno-d", "judikatura_url": "https://www.kauzis.sk/judikatura/predpis/162-2015/paragraf-191"}, {"iri": "/SK/ZZ/2003/461/#paragraf-102.odsek-1.pismeno-a", "nazov": "§ 102 ods. 1 písm. a) zákona č. 461/2003 Z. z.", "url": "https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2003/461/#paragraf-102.odsek-1.pismeno-a", "judikatura_url": "https://www.kauzis.sk/judikatura/predpis/461-2003/paragraf-102"}, {"iri": "/SK/ZZ/2005/7/#paragraf-44", "nazov": "§ 44 ZKR", "url": "https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2005/7/#paragraf-44", "judikatura_url": "https://www.kauzis.sk/judikatura/predpis/7-2005/paragraf-44"}, {"iri": "/SK/ZZ/2003/461/#paragraf-172.odsek-1", "nazov": "§ 172 ods. 1 zákona č. 461/2003 Z. z.", "url": "https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2003/461/#paragraf-172.odsek-1", "judikatura_url": "https://www.kauzis.sk/judikatura/predpis/461-2003/paragraf-172"}, {"iri": "/SK/ZZ/2003/461/#paragraf-12.odsek-1", "nazov": "§ 12 ods. 1 zákona č. 461/2003 Z. z.", "url": "https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2003/461/#paragraf-12.odsek-1", "judikatura_url": "https://www.kauzis.sk/judikatura/predpis/461-2003/paragraf-12"}, {"iri": "/SK/ZZ/2003/461/#paragraf-234", "nazov": "§ 234 zákona č. 461/2003 Z. z.", "url": "https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2003/461/#paragraf-234", "judikatura_url": "https://www.kauzis.sk/judikatura/predpis/461-2003/paragraf-234"}, {"iri": "/SK/ZZ/2003/461/#paragraf-18.odsek-1", "nazov": "§ 18 ods. 1 zákona č. 461/2003 Z. z.", "url": "https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2003/461/#paragraf-18.odsek-1", "judikatura_url": "https://www.kauzis.sk/judikatura/predpis/461-2003/paragraf-18"}, {"iri": "/SK/ZZ/2003/461/#paragraf-184", "nazov": "§ 184 zákona č. 461/2003 Z. z.", "url": "https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2003/461/#paragraf-184", "judikatura_url": "https://www.kauzis.sk/judikatura/predpis/461-2003/paragraf-184"}, {"iri": "/SK/ZZ/2003/461/#paragraf-18.odsek-3", "nazov": "§ 18 ods. 3 zákona č. 461/2003 Z. z.", "url": "https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2003/461/#paragraf-18.odsek-3", "judikatura_url": "https://www.kauzis.sk/judikatura/predpis/461-2003/paragraf-18"}, {"iri": "/SK/ZZ/2003/461/#paragraf-195", "nazov": "§ 195 zákona č. 461/2003 Z. z.", "url": "https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2003/461/#paragraf-195", "judikatura_url": "https://www.kauzis.sk/judikatura/predpis/461-2003/paragraf-195"}, {"iri": "/SK/ZZ/2003/461/#paragraf-12.odsek-2", "nazov": "§ 12 ods. 2 zákona č. 461/2003 Z. z.", "url": "https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2003/461/#paragraf-12.odsek-2", "judikatura_url": "https://www.kauzis.sk/judikatura/predpis/461-2003/paragraf-12"}, {"iri": "/SK/ZZ/2003/461/#paragraf-218", "nazov": "§ 218 zákona č. 461/2003 Z. z.", "url": "https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2003/461/#paragraf-218", "judikatura_url": "https://www.kauzis.sk/judikatura/predpis/461-2003/paragraf-218"}, {"iri": "/SK/ZZ/2003/461/#paragraf-209", "nazov": "§ 209 zákona č. 461/2003 Z. z.", "url": "https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2003/461/#paragraf-209", "judikatura_url": "https://www.kauzis.sk/judikatura/predpis/461-2003/paragraf-209"}], "paragrafy": ["/SK/ZZ/2003/461#paragraf-103", "/SK/ZZ/2015/162#paragraf-191", "/SK/ZZ/2003/461#paragraf-102", "/SK/ZZ/2005/7#paragraf-44", "/SK/ZZ/2003/461#paragraf-172", "/SK/ZZ/2003/461#paragraf-12", "/SK/ZZ/2003/461#paragraf-234", "/SK/ZZ/2003/461#paragraf-18", "/SK/ZZ/2003/461#paragraf-184", "/SK/ZZ/2003/461#paragraf-195", "/SK/ZZ/2003/461#paragraf-218", "/SK/ZZ/2003/461#paragraf-209"], "ma_text": true, "text_zdroj": "dump", "pdf_url": "https://obcan.justice.sk/content/public/item/d1722484-f7bb-48e5-a3ee-6ff3b8030923", "zdroj": "infosud", "url": "https://www.kauzis.sk/judikatura/r/ECLI:SK:KSBB:2019:6018200501.1", "api_url": "https://www.kauzis.sk/api/v1/judikatura/ECLI:SK:KSBB:2019:6018200501.1", "text_url": "https://www.kauzis.sk/api/v1/judikatura/ECLI:SK:KSBB:2019:6018200501.1/text", "citacie_n": 1, "text": "Súd: Krajský súd Banská Bystrica Spisová značka: 27Sa/10/2018 Identifikačné číslo súdneho spisu: 6018200501 Dátum vydania rozhodnutia: 02. 04. 2019 Meno a priezvisko sudcu, VSÚ: JUDr. Alena Antalová ECLI: ECLI:SK:KSBB:2019:6018200501.1  ROZSUDOK V MENE SLOVENSKEJ REPUBLIKY  Krajský súd v Banskej Bystrici v konaní pred sudkyňou JUDr. Alenou Antalovou v právnej veci žalobcu: Z. A., nar. XX.XX.XXXX, bytom P. E. X. XXX, XXX XX X. I., zast. JUDr. Pavlom Halajom, advokátom, Námestie slobody 2, 050 01 Revúca proti žalovanému: Sociálna poisťovňa, Ústredie, Ul. 29. augusta 8-10, 813 63 Bratislava o preskúmanie zákonnosti rozhodnutia žalovaného č. 46358-2/2018-BA zo dňa 10.05.2018 takto  r o z h o d o l :  Rozhodnutie žalovaného Sociálnej poisťovne, ústredie, Bratislava č. 46358-2/2018-BA zo dňa 10.05.2018 a rozhodnutie Sociálnej poisťovne, pobočka Rimavská Sobota č. 190/2018-RS-DGP zo dňa 19.02.2018  z r u š u j e  a vec vracia prvostupňovému orgánu verejnej správy na ďalšie konanie. Žalovaný je povinný v plnom rozsahu nahradiť žalobcovi dôvodne vynaložené trovy konania a zaplatiť ich v lehote 20 dní od právoplatnosti rozhodnutia, ktorým bude určená ich výška. Výška trov konania bude určená samostatným rozhodnutím, ktoré po právoplatnosti tohto rozsudku vydá súdny úradník.  o d ô v o d n e n i e :  Administratívne konanie 1. Žalobca žiadosťou doručenou Sociálnej poisťovni, pobočka Rimavská Sobota (ďalej len „prvostupňový orgán verejnej správy“) dňa 17.10.2017 požiadal o dávku garančného poistenia z dôvodu neuspokojených nárokov z pracovného pomeru u zamestnávateľa Cestné a stavebné mechanizmy Tisovec a.s. (ďalej len „zamestnávateľ“) za vzniknutých posledných 18 mesiacov trvania pracovnoprávneho vzťahu predchádzajúcich začiatku platobnej neschopnosti zamestnávateľa. V žiadosti o dávku garančného poistenia v časti G - Uplatňované nároky z pracovnoprávneho vzťahu a ich výška žalobca uviedol, že si uplatňuje neuspokojené nároky z pracovnoprávneho vzťahu za obdobie od 01.05.2016 do 31.05.2016 v sume 1.478,- €. K žiadosti predložil Pracovnú zmluvu zo dňa 16.12.2011 a Dohodu o skončení pracovného pomeru zo dňa 25.05.2016. Dňa 17.10.2017 bolo prvostupňovému orgánu verejnej správy doručené Potvrdenie zamestnávateľa na účely nároku na dávku garančného poistenia vyhotovené O.. M. I., správkyňou konkurznej podstaty úpadcu Cestné a stavebné mechanizmy Tisovec a.s. Žilina, „v konkurze“. Výzvou z 15.11.2017 doručenou žalobcovi 20.11.2017 prvostupňový orgán verejnej správy žalobcu vyzval na odstránenie nedostatkov podania, pričom žalobca 30.11.2017 vyhlásil, že dňom vzniku platobnej neschopnosti bývalého zamestnávateľa je podľa oznámenia Okresného súdu v Žiline deň 31.05.2017. Súčasne bol v žiadosti opravený údaj o trvaní pracovného pomeru žalobcu od 01.01.2012 do 31.05.2016 u označeného zamestnávateľa. Podaním zo dňa 14.12.2017 prvostupňový orgán verejnej správy žalobcu upovedomil o predĺžení lehoty na rozhodnutie s odôvodnením, že správkyňa konkurznej podstaty úpadcu (zamestnávateľa) nepredložila podklady potrebné k posúdeniu nároku na dávku garančného poistenia. Prvostupňový orgán verejnej správy žiadosťou z 15.01.2018 vyzval novoustanoveného správcu konkurznej podstaty úpadcu (zamestnávateľa) I & K Konkurzy a reštrukturalizácie, k.s., Žilina o opravu a doplnenie dokladov o.i. vo vzťahu k žalobcovi. Prvostupňový orgán verejnej správy následne rozhodnutím č. 156/2018-RS-DGP    zo dňa 05.02.2018 prerušil konanie vo veci nároku na dávku garančného poistenia. Novoustanovený správca konkurznej podstaty úpadcu (zamestnávateľa) I & R Konkurzy a reštrukturalizácie, k.s., Žilina (ďalej aj „nový správca konkurznej podstaty“) doručil 16.02.2018 prvostupňovému orgánu verejnej správy potvrdenie, v ktorom uviedol, že „po úprave potvrdenia zamestnávateľa na účely nároku na dávku garančného poistenia bez odmeny, resp. odstupného žalobca nemá žiaden nárok z garančného poistenia vzhľadom na to, že mu za mesiac máj 2016 bol vyplatený preddavok na mzdu v sume 768,81 €“.  Prvostupňové rozhodnutie 2. Prvostupňový orgán verejnej správy o žiadosti žalobcu vo veci nároku na dávku garančného poistenia rozhodol rozhodnutím č. 190/2018-RS-DGP zo dňa 19.02.2018 (ďalej „prvostupňové rozhodnutie orgánu verejnej správy“) tak, že žalobca podľa § 102 ods. 1 a § 103 ods. 2 zák. č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov (ďalej len „zák. č. 461/2003 Z.z.“ alebo „Zákon o sociálnom poistení“) nemá nárok na dávku garančného poistenia. V odôvodnení rozhodnutia uviedol, že žalobca si uplatnil nárok na dávku garančného poistenia za obdobie pred začiatkom platobnej neschopnosti jeho zamestnávateľa. Pracovnoprávny vzťah žalobcu k zamestnávateľovi Cestné a stavebné mechanizmy Tisovec, a.s. trval od 01.02.2011 do 31.05.2016. Platobná neschopnosť uvedeného zamestnávateľa vznikla dňa 31.05.2017. Prvostupňový orgán verejnej správy uviedol, že podkladom na vydanie rozhodnutia boli podklady od správcu konkurznej podstaty I & R Konkurzy a reštrukturalizácie, k.s. (nový SKP), ktorý potvrdil, že na základe skončenia pracovného pomeru žalobcu dohodou v zmysle § 60 Zákonníka práce, nemá žalobca nárok na dávku garančného poistenia. Prvostupňový orgán argumentoval, že odmena, ktorú sa zamestnávateľ v Dohode o skončení pracovného pomeru zaviazal žalobcovi vyplatiť, nepatrí medzi taxatívne vymedzené podmienky nároku na dávku garančného poistenia uvádzané v § 102 ods. 1 Zákona o sociálnom poistení. Nárok na mzdu bol žalobcovi zamestnávateľom vyplatený formou preddavku vo výške 768,81 €. V posledných 18 mesiacoch pred začiatkom platobnej neschopnosti zamestnávateľa žalobcu, t.j. od 30.11.2015 do 30.05.2017, žalobca nepreukázal žiadne neuspokojené nároky z pracovnoprávneho vzťahu, ktoré by bolo možné uspokojiť dávkou garančného poistenia, a preto bolo rozhodnuté o nepriznaní nároku na dávku garančného poistenia.  Rozhodnutie žalovaného 3. Proti prvostupňovému rozhodnutiu orgánu verejnej správy podal včas odvolanie žalobca, o ktorom rozhodol žalovaný rozhodnutím č. 46358-2/2018-BA zo dňa 10.05.2018 (ďalej len „napadnuté rozhodnutie“ alebo „rozhodnutie žalovaného“) tak, že odvolanie žalobcu zamietol v celom rozsahu a prvostupňové rozhodnutie potvrdil podľa § 218 ods. 2 zák. č. 461/2003 Z.z. V odôvodnení rozhodnutia žalovaný poukázal na dôvody odvolania, odcitoval ust. § 12 ods. 1, 2, § 18 ods. 1, § 102 ods. 1, § 103 ods. 2, § 116 ods. 6, § 234 ods. 2 a 3 Zákona o sociálnom poistení a uviedol, že zo spisového materiálu bolo zistené, že dňa 31.05.2017 bol Okresnému súdu v Žiline podaný návrh na vyhlásenie konkurzu na majetok dlžníka Cestné a stavebné mechanizmy Tisovec a.s. Žilina (ďalej len „zamestnávateľ“) a uvedený zamestnávateľ sa stal dňom 31.05.2017 platobne neschopný. Dňa 17.10.2017 žalobca podal žiadosť o dávku garančného poistenia, konkrétne uplatnil si neuspokojené nároky z pracovnoprávneho vzťahu u zamestnávateľa za obdobie od 01.05.2016 do 31.05.2016 v sume 1.478,- €. Zo žiadosti o dávku garančného poistenia a z údajov v informačnom systéme Sociálnej poisťovne vyplýva, že pracovný pomer žalobcu u zamestnávateľa trval od 01.01.2012 do 31.05.2016. Žalovaný poukázal na to, že v konaní bolo prvostupňovému orgánu verejnej správy dňa 17.10.2017 predložené Potvrdenie zamestnávateľa na účely nároku na dávku garančného poistenia (ďalej len „potvrdenie“), ktorým bolo osvedčené dňa 29.09.2017 O.. M. I., správkyňou konkurznej podstaty, Žilina, že suma neuspokojeného nároku žalobcu, ktorú požaduje uspokojiť dávkou garančného poistenia je v celkovej výške 1.478,- € (za mesiac máj 2016). Z predloženého potvrdenia podľa žalovaného vyplýva, že správkyňa konkurznej podstaty O.. M. I. zahrnula do neuspokojených nárokov (bod 8) žalobcu aj nárok na odstupné (v sume 2.258,37 €). Žalovaný poukázal na zistenie z Obchodného vestníka č. 1 publikovaného 02.01.2018, že Okresný súd Žilina v právnej veci vyhláseného konkurzu na majetok úpadcu Cestné a stavebné mechanizmy Tisovec a.s. so sídlom Žilina, správcom ktorého bola O.. M. I., odvolal túto správkyňu a ustanovil nového správcu I & R Konkurzy a reštrukturalizácie, k.s., so sídlom Žilina (ďalej len „správca“ alebo „SKP“). Žalovaný ďalej uviedol, že vzhľadom na nezrovnalosti, ktoré sa týkali predchádzajúcou správkyňou konkurznej podstaty osvedčených neuspokojených nárokov žalobcu vo vzťahu k skončeniu jeho pracovného pomeru a z neho vyplývajúcich nárokov požiadal prvostupňový orgán verejnej správy listom z 15.01.2018 správcu o súčinnosť a opravu, resp. doplnenie    dokladov vo veci neuspokojených nárokov presne určených bývalých zamestnancov zamestnávateľa, medzi nimi aj žalobcu. Dňa 16.02.2018 bolo prvostupňovému orgánu verejnej správy doručené písomné potvrdenie osvedčené správcom dňa 01.02.2018, v ktorom tento deklaruje, že žalobca nemá žiaden nárok na dávku garančného poistenia vzhľadom na to, že za mesiac máj 2016 mu bol vyplatený preddavok na mzdu v sume 768,81 €. Žalovaný poukázal  na to, že na základe uvedeného prvostupňový orgán vydal prvostupňové rozhodnutie, podľa ktorého žalobca nemá nárok na dávku garančného poistenia, voči ktorému sa žalobca odvolal. Žalovaný k odvolaniu uviedol, že žalobca v žiadosti o dávku garančného poistenia požadoval saturovať neuspokojené nároky v sume 1.478,- €, rovnakú výslednú sumu neuspokojených nárokov 1.478,- € osvedčila v Potvrdení z 29.09.2017 aj predchádzajúca správkyňa konkurznej podstaty O.. M. I.. Žalobca k odvolaniu o.i. priložil Potvrdenie z 24.08.2016, v ktorom prokurista spoločnosti Cestné a stavebné mechanizmy a.s. uviedol, že spoločnosť eviduje voči žalobcovi záväzok z dôvodu nevyplatenej mzdy za mesiac máj 2016 vo výške 1.460,- €, avšak z kópie výplatného listu za obdobie máj 2016, ktorú žalobca tiež predložil k odvolaniu nie je zrejmá suma neuspokojených nárokov ani vo výške 1.478,- €, ani vo výške 1.460,- € (žalovaný neakceptoval rukou dopísanú sumu 1.460,- € z dôvodu nedôveryhodnosti, pretože nebolo uvedené, kto úpravu vykonal). K odvolacím námietkam žalovaný uviedol, že v konaní o nároku na dávku garančného poistenia je orgán verejnej správy povinný zohľadniť údaje osvedčené v Potvrdení zamestnávateľa na účely nároku na dávku garančného poistenia zo zákona oprávnenou osobou. Žalobcom uplatnené neuspokojené nároky z jeho pracovnoprávneho vzťahu u platobne neschopného zamestnávateľa neboli potvrdené v súlade s § 234 ods. 3 Zákona o sociálnom poistení oprávnenou osobou (správcom) v Potvrdení zamestnávateľa na účely nároku na dávku garančného poistenia. Neexistenciu neuspokojených nárokov žalobcu u zamestnávateľa správca osvedčil v písomnom potvrdení doručenom prvostupňovému orgánu verejnej správy 16.02.2018. Z vykonaného dokazovania je podľa žalovaného zrejmé, že uplatnené nároky z pracovného pomeru žalobcu s platobne neschopným zamestnávateľom neboli potvrdené jedinou na to zo zákona (§ 234 ods. 3) oprávnenou osobou - správcom. Žalovaný uzavrel, že podmienky nároku na dávku garančného poistenia sú striktne stanovené zákonom, ktorý neobsahuje ustanovenia o odstránení tvrdosti zákona a neumožňuje povoliť výnimky pri nesplnení zákonných podmienok. Odvolanie preto považoval žalovaný za nedôvodné.  Žaloba  4. Žalobca sa žalobou doručenou v zákonnej lehote správnemu súdu domáhal preskúmania napadnutého rozhodnutia žalovaného v spojení s rozhodnutím prvostupňového orgánu verejnej správy. V žalobe tvrdil, že napadnuté rozhodnutia považuje za nesprávne a nezákonné z dôvodu, že žalobca má nárok na dávku garančného poistenia v uplatnenej výške predstavujúcej nevyplatenú časť mzdy za mesiac máj 2016 v sume 1.460,- € a žalovaný mu nárok na túto dávku nepriznal. V žalobe uviedol, že bol zamestnancom spoločnosti Cestné a stavebné mechanizmy Tisovec a.s., na majetok ktorej bol 15.08.2017 vyhlásený Uznesením Okresného súdu Žilina č.k. 8K/9/2017-250 zo dňa 07.08.2017 konkurz, ktorému predchádzalo reštrukturalizačné konanie vedené pod sp. zn. 2R/2/2016. Žalobca tvrdil, že bývalý zamestnávateľ mu z dôvodu platobnej neschopnosti neuhradil mzdu za mesiac máj 2016, na ktorú mal podľa výplatného listu nárok v sume netto 2.246,- €. Podľa výplatného listu z tejto sumy mali byť vykonané zrážky v sume 1.760,- € ako mimoriadna záloha, 18,- € za stravné lístky, a preto mu na účet mala byť poukázaná výplata v sume 468,81 €. V skutočnosti však zamestnávateľ žalobcovi nepoukázal zálohu v sume 1.760,- €, ako je uvedené na výplatnom liste, ale len v sume 300,- € (platba realizovaná 30.06.2016). Rozdiel v sume 1.460,- € predstavuje nedoplatok, ktorý mal zamestnávateľ podľa žalobcu žalobcovi uhradiť. Suma uvedená na výplatnom liste k úhrade, t.j. 468,81 €, bola žalobcovi poukázaná dňa 22.07.2016. Žalobca poukázal na to, že prokurista zamestnávateľa žalobcu písomne uznal svoj záväzok voči žalobcovi z titulu (čiastočného) neuhradenia mzdy za mesiac máj 2016 v sume 1.460,- €. Žalobca si uplatnil u žalovaného nárok na poskytnutie dávky z garančného poistenia, avšak prvostupňový orgán verejnej správy prvostupňovým rozhodnutím rozhodol, že žalobca nárok na dávku garančného poistenia nemá a žalovaný o podanom odvolaní rozhodol tak, že odvolanie žalobcu zamietol. Žalobca poukázal na to, že žalovaný odôvodnil vydanie napadnutého rozhodnutia tým, že neexistenciu neuspokojených nárokov žalobcu voči zamestnávateľovi osvedčil správca konkurznej podstaty v písomnom potvrdení a keďže uplatnené nároky z pracovného pomeru žalobcu neboli potvrdené, podľa žalovaného jedinou na to zo zákona oprávnenou osobou podľa § 234 ods. 3 zák. č. 461/2003 Z.z. , žalovaný nemohol žiadosti žalobcu vyhovieť. Žalobca odcitoval ust. § 234 ods. 3 zák. č. 461/2003 Z.z. a tvrdil, že žalovaný nesprávne považoval správcu konkurznej podstaty bývalého zamestnávateľa žalobcu za jediný subjekt oprávnený poskytnúť písomné potvrdenie o výške záväzkov    zamestnávateľa. Žalovaný v súlade so zásadou materiálnej pravdy mal podľa žalobcu skúmať, či potvrdenie zamestnávateľa, ktoré mu bolo predložené, je pravdivé. Pokiaľ by tak urobil, bol by zistil, že v čase vydania potvrdenia skutočne existoval záväzok bývalého zamestnávateľa žalobcu voči žalobcovi a tento záväzok nebol nikdy uhradený. Žalobca navrhol rozhodnutie žalovaného i prvostupňového orgánu verejnej správy zrušiť podľa § 191 ods. 1 písm. c/ a d/ SSP.  Vyjadrenie žalovaného 5. Žalovaný v písomnom vyjadrení k žalobe zo dňa 16.08.2018 zopakoval skutkovú a právnu argumentáciu obsahovo zhodnú s dôvodmi preskúmavaného rozhodnutia žalovaného. Navyše argumentoval, že z dokladov predložených v konaní o žalobcovom nároku na dávku garančného poistenia bolo v zmysle § 76 ods. 1 a 2 v nadväznosti na § 60 zák. č. 311/2001 Z.z. Zákonník práce (ďalej len „Zákonník práce“) zrejmé, že žalobcovi pri skončení pracovného pomeru odstupné nepatrilo. Pracovný pomer žalobcu u zamestnávateľa bol ukončený Dohodou o skončení pracovného pomeru z 25.05.2016 uzatvorenou podľa § 60 Zákonníka práce. V zmysle § 60 ods. 2 Zákonníka práce dohodu o skončení pracovného pomeru zamestnávateľ a zamestnanec uzatvárajú písomne. V dohode musia byť uvedené dôvody skončenia pracovného pomeru, ak to zamestnanec požaduje, alebo ak sa pracovný pomer skončil dohodou z dôvodov uvedených v § 63 ods. 1 písm. a/ až c/. Dôvod skončenia žalobcovho pracovného pomeru u zamestnávateľa v Dohode o skončení pracovného pomeru zo dňa 25.05.2016 však uvedený nie je. Z uvedeného žalovaný vyvodil, že žalobcov pracovný pomer u zamestnávateľa skončený dohodou podľa § 60 Zákonníka práce nezakladá žalobcovi zákonný nárok na odstupné. Žalovaný poukázal na to, že vzhľadom na nezrovnalosti, ktoré sa týkali predchádzajúcou správkyňou konkurznej podstaty O.. M. I. osvedčených neuspokojených nárokov žalobcu, nebolo možné považovať skutočný stav vo veci nároku žalobcu na dávku garančného poistenia za presne a úplne zistený v súlade s § 195 ods. 1 Zákona o sociálnom poistení, a preto prvostupňový orgán verejnej správy požiadal nového správcu (I & R Konkurzy a reštrukturalizácie, k.s., Žilina) o súčinnosť a o opravu, resp. doplnenie osvedčených údajov vo veci neuspokojených nárokov žalobcu z pracovnoprávneho vzťahu u zamestnávateľa. Žalovaný poukázal na Potvrdenie nového správcu konkurznej podstaty doručené prvostupňovému orgánu verejnej správy 16.02.2018, v ktorom správca deklaruje, že žalobca nemá žiaden nárok na dávku garančného poistenia vzhľadom na to, že za mesiac máj 2016 mu bol vyplatený preddavok na mzdu v sume 768,81 €. Na základe uvedeného prvostupňový orgán verejnej správy vydal prvostupňové rozhodnutie. V odvolacom konaní sa žalovaný stotožnil s právnym názorom prvostupňového orgánu verejnej správy. K žalobným námietkam žalobcu uvedeným v žalobe žalovaný uviedol: K tvrdeniu, že za mesiac máj 2016 žalobcovi zamestnávateľ nepoukázal zálohu vo výške 1.760,- €, ako je uvedené na výplatnom liste, ale len v sume 300,- €, a preto suma 1.460,- € predstavuje nedoplatok, ktorý mal zamestnávateľ žalobcovi uhradiť, žalovaný uviedol, že v konaní o nároku na dávku garančného poistenia je Sociálna poisťovňa povinná zohľadniť údaje osvedčené zo zákona oprávnenou osobou, pričom v zmysle § 234 ods. 2 a 3  Zákona po sociálnom poistení je osobou oprávnenou na osvedčenie neuspokojených nárokov z pracovnoprávneho vzťahu zamestnávateľ, prípadne predbežný správca konkurznej podstaty, prípadne správca konkurznej podstaty. Vo veci vyhláseného konkurzu na majetok zamestnávateľa žalobcu ustanovil Okresný súd v Žiline správcu I & R Konkurzy a reštrukturalizácie, k.s., Žilina a tento správca v Potvrdení zo dňa 01.02.2018 jednoznačne uviedol, že bez odmeny, resp. odstupného žalobca nemá nárok na dávku garančného poistenia. Odmena nepatrí medzi nároky taxatívne vymedzené v § 102 ods. 1 cit. zákona, ktoré je možné uspokojiť dávkou garančného poistenia a v tejto súvislosti žalovaný poukázal na príslušné ustanovenia Zákonníka práce, podľa ktorých je zrejmé, že odstupné žalobcovi pri skončení predmetného pracovného pomeru nepatrilo. K námietke, že žalovaný nesprávne považoval správcu za jediný subjekt oprávnený poskytnúť písomné potvrdenie o výške záväzkov zamestnávateľa a že prvostupňový orgán verejnej správy mal skúmať, či predložené potvrdenie je pravdivé, žalovaný uviedol, že žalobca neuviedol, ktorý iný subjekt je podľa jeho právneho názoru oprávnený osvedčiť existenciu, prípadne neexistenciu neuspokojených nárokov z pracovnoprávneho vzťahu u platobne neschopného zamestnávateľa. Žalovaný mal za to, že bol dôsledne došetrený skutočný stav vo veci nároku žalobcu na dávku garančného poistenia v súlade s § 195 ods. 1 Zákona o sociálnom poistení. Keďže predložené Potvrdenie zamestnávateľa na účely nároku na dávku garančného poistenia z 29.09.2017 osvedčené pôvodne ustanovenou správkyňou O.. M. I. obsahovalo viacero nezrovnalostí, prvostupňový orgán verejnej správy takto osvedčené údaje nezohľadnil a požiadal o spoluprácu a o korektné osvedčenie všetkých údajov potrebných pre správne posúdenie nároku žalobcu na dávku garančného poistenia následne ustanoveného správcu I & R Konkurzy a reštrukturalizácie, k.s., Žilina. Keďže nebol právny dôvod neakceptovať údaje osvedčené správcom v Potvrdení zo dňa 01.02.2018, prvostupňový orgán verejnej správy v konaní o nároku žalobcu    na dávku garančného poistenia naň prihliadol. Žalovaný sa súčasne vyjadril k tej časti žaloby, ktorej text nesúvisí žiadnym spôsobom s konaním o nároku žalobcu na dávku garančného poistenia. Žalovaný navrhol, aby správny súd žalobu zamietol.  Replika žalobcu 6. Žalobca v replike k vyjadreniu žalovaného doručenej správnemu súdu zotrval na žalobných námietkach s tým, že žalobca si neuplatňuje nárok na odstupné, ale uplatňuje si nárok z nevyplatenej mzdy, ktorý vznikol tým, že zamestnávateľ na výplatnej páske z mája 2016 síce uvádza, že vyplatil mimoriadnu zálohu žalobcovi v sume 1.760,- €, ale v skutočnosti zamestnávateľ previedol na účet žalobcu len 300,- €, čím vznikol neuspokojený nárok v sume 1.460,- €. Tento neuspokojený nárok bol vo výške 1.460,- € potvrdený oprávnenou osobou v súlade s § 234 zák. č. 461/2003 Z.z. prvý krát zamestnávateľom dňa 24.08.2016 (v uvedenom období bol zamestnávateľ oprávnenou osobou), druhý krát správcom konkurznej podstaty O.. M. I. dňa 17.10.2016. ktorá v uvedenom období bola tiež oprávnenou osobou a až tretia oprávnená osoba - správca konkurznej podstaty I & R Konkurzy a reštrukturalizácie, k.s. vydal potvrdenie, že neboli preukázané žiadne neuspokojené nároky z pracovnoprávneho vzťahu. Žalobca namietal, že správca konkurznej podstaty za účelom osvedčenia údajov o neuspokojenom nároku nepreskúmal všetky skutočnosti, ktoré žalobca uviedol v odvolaní a aj v žalobe a to, že zamestnávateľ na účet žalobcu previedol o 1.460,- € menej, ako uvádza na výplatnej páske z mája 2016. Pokiaľ nový správca konkurznej podstaty uvádza skutočnosť, že odmena nepatrí medzi nároky taxatívne vymedzené v § 102 ods. 1 Zákona o sociálnom poistení, ktoré je možné uspokojiť dávkou garančného poistenia, ktorý právny názor si osvojil aj žalovaný, žalobca poukázal na § 102 ods. 1 písm. a/ Zákona o sociálnom poistení, ktorý uvádza podmienky na priznanie nároku na dávku garančného poistenia a to, že zamestnanec zamestnávateľa podľa § 18 má nárok na dávku garančného poistenia, ak jeho zamestnávateľ sa stal platobne neschopný a nemôže uspokojiť nároky tohto zamestnanca, ktorými sú nárok na mzdu a náhradu za čas pracovnej pohotovosti. Argumentoval, že Zákon o sociálnom poistení v základných pojmoch nedefinuje pojem „mzda“, a preto je potrebné aplikovať osobitný predpis (Zákonník práce), ktorý v § 118 ods. 2 definuje pojem „mzda“ a z § 119 ods. 3 Zákonníka práce je zrejmé, že mzda okrem základnej zložky môže mať aj doplnkovú zložku, t.j. odmenu. Žalobca tvrdil, že právny názor vyjadrený správcom konkurznej podstaty v potvrdení a ktorý si osvojil aj žalovaný, nie je správny, pretože odmena je jednou zo zložiek mzdy a nárok na mzdu je v taxatívnom vymedzení ust. § 102 ods. 1 písm. a/ zák. č. 461/2003 Z.z. Tým, že žalovaný i prvostupňový orgán verejnej správy vychádzali pri rozhodovaní z potvrdenia vydaného novým správcom konkurznej podstaty, pričom správca konkurznej podstaty nepreskúmal pred vydaním tohto potvrdenia bankové prevody, nevychádzal pri vydávaní potvrdenia zo spoľahlivo a presne zisteného stavu veci. Žalobca ďalej poukázal na procesné pochybenia v konaní žalovaného, keďže ani v konaní prvostupňového ani v konaní žalovaného nebola žalobcovi daná možnosť, aby sa pred vydaním rozhodnutia mohol vyjadriť k jeho podkladu i k spôsobu jeho zistenia, prípadne navrhnúť jeho doplnenie. Ďalej žalobca poukázal na to, že platobne neschopný zamestnávateľ žalobcu písomne listom z 24.08.2016 uznal neexistenciu neuhradeného záväzku voči žalobcovi z titulu nevyplatenej mzdy za mesiac máj 2016 v sume 1.460,- €. Mal za to, že zamestnávateľ je v zmysle § 234 ods. 3 zák. č. 461/2003 Z.z. osobou, ktorá je nielen oprávnená, ale i povinná písomne potvrdiť zamestnancovi existenciu jeho neuspokojených peňažných nárokov z pracovného pomeru. Keďže žalobca uznáva za dátum vzniku platobnej neschopnosti zamestnávateľa žalobcu deň 31.05.2017, nie je sporným, že peňažný nárok žalobcu z titulu nevyplatenej mzdy za mesiac máj 2016 v sume 1.416,- € je krytý garančným poistením v zmysle § 103 ods. 2, nakoľko ide o pohľadávku z posledných 18 mesiacov pred vznikom platobnej neschopnosti zamestnávateľa žalobcu, pričom niet dôvodu ani na krátenie tejto dávky s ohľadom na fakt, že uplatnený nárok neprevyšuje výšku 3 mesačného zárobku žalobcu. Podľa žalobcu je nesprávny aj výklad žalovaného, pokiaľ sa domnieva, že pri svojom rozhodovaní nie je viazaný potvrdením zamestnávateľa, resp. že potvrdenie správcu má vyššiu právnu váhu a pri svojom rozhodovaní je povinný vychádzať výlučne z potvrdenia správcu. Žalobca poukázal na všeobecnú zásadu správneho konania, konkrétne na zásadu materiálnej pravdy a tvrdil, že preukázal žalovanému, že má neuhradenú pohľadávku z pracovného pomeru  u platobne neschopného zamestnávateľa, ktorá je krytá garančným poistením.  7. Krajský súd v Banskej Bystrici ako správny súd vecne príslušný podľa § 10 zák. č. 162/2015 Z.z. Správny súdny poriadok (ďalej len „SSP“) a miestne príslušný podľa § 13 ods. 3 SSP v konaní podľa § 199 a nasl. SSP (správna žaloba v sociálnych veciach) vec prejednal na nariadenom pojednávaní. Správny súd preskúmal rozhodnutie žalovaného, ako aj prvostupňové rozhodnutie orgánu verejnej    správy, vrátane postupu orgánu verejnej správy, ktorý vydaniu predmetných rozhodnutí predchádzal, a to v celom rozsahu (§ 203 ods. 2 SSP). Žaloba žalobcu je osobitným druhom správnej žaloby, a to žalobou v sociálnych veciach, ktorá je upravená v III. časti SSP. K správnym žalobám fyzických osôb v sociálnych veciach správne súdy pristupujú v zásade neformálne. Podľa § 134 ods. 1 SSP je správny súd viazaný rozsahom a dôvodmi žaloby, a nie je ďalej ustanovené inak. Výnimky z tohto všeobecného pravidla sú vymedzené v § 134 ods. 2 SSP, pričom medzi tieto výnimky patrí aj správna žaloba v sociálnych veciach podľa § 6 ods. 2 písm. c/ SSP, ak je žalobcom fyzická osoba. Uvedené vyplýva aj z § 203 ods. 2 SSP, v zmysle ktorého pri správnej žalobe fyzickej osoby (správna žaloba v sociálnych veciach) nie je správny súd viazaný žalobnými bodmi. Vychádzajúc z uvedeného správny súd preskúmal rozhodnutie žalovaného a postup, ktorý jeho vydaniu predchádzal, vrátane prvostupňového rozhodnutia orgánu verejnej správy nielen v rozsahu a z dôvodov uvedených v správnej žalobe, ale komplexne v celom rozsahu, pričom dospel k záveru, že žaloba je dôvodná.  8. Právny zástupca žalobcu na pojednávaní zotrval na dôvodoch uvedených v žalobe a uviedol, že rozhodnutie žalovaného i prvostupňového orgánu verejnej správy sú nezákonné z dôvodu nesprávneho právneho posúdenia veci, z dôvodu nepreskúmateľnosti rozhodnutia a z dôvodu porušenia procesných predpisov v konaní pred orgánom verejnej správy. Právny zástupca žalobcu mal za to, že žalovaný nedodržal základné zásady konania a riadne nezistil skutkový stav, keď orgány verejnej správy vychádzali výlučne z potvrdenia ostatného SKP a neprihliadli na potvrdenie predchádzajúcej SKP, ani na potvrdenia zamestnávateľa z r. 2016. Zároveň z rozhodnutia nie je zrejmé, ako sa orgány verejnej správy vysporiadali s týmito ďalšími potvrdeniami a dôkazmi, preto považoval rozhodnutie za nepreskúmateľné pre nedostatok dôvodov. Z rozhodnutia nie je zrejmé, prečo orgány verejnej správy vychádzali len z potvrdenia ostatného SKP. Vo vzťahu k nesprávnemu právnemu posúdeniu zástupca žalobcu namietal, že v zmysle § 234 ods. 3 Zákona o sociálnom poistení nebola správne právne posúdená legitimácia oprávneného subjektu, ktorý vydal potvrdenie, pretože z tohto ustanovenia vyplýva, že potvrdenie môže vydať zamestnávateľ, predbežný SKP alebo SKP. Právny zástupca žalobcu poukázal na to, že žalovaný mal k dispozícii aj ostatné listinné dôkazy, z ktorých podľa žalobcu vyplývalo, že mzda, ktorá bola žalobcom požadovaná v žiadosti, resp. neuspokojené nároky z nevyplatenej mzdy vyplatené neboli, o čom predložil aj výpisy z účtov z r. 2016. Zástupca žalobcu poukázal na dôvody a argumentáciu uvedenú v replike k vyjadreniu žalovaného k žalobe a na obsah listinných dôkazov predložených žalobcom, konkrétne na Dohodu o rozviazaní pracovného pomeru, v zmysle ktorej je odmena alebo prémia súčasťou mzdy, konkrétne sa jedná o pohyblivú časť mzdy, čo vyplýva aj zo samotnej pracovnej zmluvy a zároveň táto skutočnosť vyplýva aj z potvrdenia, resp. z dohody o rozviazaní pracovného pomeru. Žalovaný i prvostupňový orgán síce vychádzali zo správneho právneho predpisu, resp. ustanovení správneho právneho predpisu, avšak tieto ustanovenia neboli správne vyložené. Konkrétne nebolo správne vyložené ust. § 102 ods. 1 Zákona o sociálnom poistení, ktorý uvádza podmienky na priznanie nároku na dávku garančného poistenia a to vo vzťahu k nevyplatenej mzde, ktorej súčasťou je podľa tvrdenia žalobcu aj odmena. Žalovaný vo svojom rozhodnutí len stroho odkázal na potvrdenie ostatného SKP a vo vzťahu k aplikácii § 102 ods. 1 sa nevysporiadal s tým, že zamestnávateľ potvrdil, resp. uznal uvedený záväzok z titulu nevyplatenej mzdy žalobcovi. Právny zástupca žalobcu napokon uviedol, že boli porušené práva žalobcu tým, že žalobca nebol pred rozhodnutím oboznámený s potvrdením ostatného SKP. Navrhol, aby správny súd rozhodnutie žalovaného i prvostupňového orgánu verejnej správy zrušil a vec mu vrátil na ďalšie konanie. Uplatnil si náhradu trov konania.  9. Zástupkyňa žalovaného na pojednávaní navrhla žalobu zamietnuť, pridržiavala sa v celom rozsahu argumentácie uvedenej vo vyjadrení žalovaného k žalobe. Vo vzťahu k námietke nedostatočného zistenia skutkového stavu zástupkyňa žalovaného poukázala na priebeh administratívneho konania, kedy žiadosť žalobcu neobsahovala všetky náležitosti a tieto náležitosti neobsahovalo ani potvrdenie pôvodnej SKP. Z tohto dôvodu, ako aj vzhľadom na obsah listín, ktoré predložil k žiadosti žalobca, konkrétne na obsah dohody o skončení pracovného pomeru a údaje v nej uvedené, žiadal prvostupňový orgán verejnej správy správkyňu o odstránenie nezrovnalostí, ktoré sa týkali napr. trvania pracovného pomeru, dňa platobnej neschopnosti zamestnávateľa a v bode 8 uvedeného nároku na odstupné, hoci z dohody o rozviazaní pracovného pomeru podľa žalovaného vyplýva, že žalobca nárok na odstupné nemal. Medzičasom došlo k odvolaniu pôvodnej správkyne a ustanoveniu nového správcu, ktorému prvostupňový orgán verejnej správy zaslal výzvu na opravu údajov uvedených v potvrdení. Na základe uvedenej výzvy nový SKP doručil prvostupňovému orgánu verejnej správy negatívne potvrdenie o tom, že žalobca nemá nárok na garančnú dávku. Nový SKP uviedol, že žalobcovi nárok na uplatnenú dávku garančného poistenia nevznikol z dôvodu, že za mesiac máj 2016 mu bol vyplatený preddavok vo    výške 768,81 €. Vo vzťahu k namietanému nesprávnemu právnemu posúdeniu subjektu, ktorý bol oprávnený vydať potvrdenie, zástupkyňa žalovaného uviedla, že v prípade ako tento, ak už bol vyhlásený konkurz v čase, kedy bola prvostupňovému orgánu verejnej správy oznámená platobná neschopnosť zamestnávateľa žalobcu, pričom toto oznámenie podala správkyňa po vyhlásení konkurzu, oprávnenou osobou vydať takéto potvrdenie bol už len SKP. Vo vzťahu k namietanej nepreskúmateľnosti rozhodnutia zástupkyňa žalovaného uviedla, že rozhodnutie je preskúmateľné, žalovaný sa vyrovnal so všetkými námietkami žalobcu a aj s podstatnými skutočnosťami najmä vo vzťahu k posúdeniu § 102 ods. 1 Zákona o sociálnom poistení. Z cit. ustanovenia podľa nej nevyplýva, že by takýmto nárokom uvedeným v § 102 ods. 1 mala byť aj odmena. Poukázala na obsah dohody o skončení pracovného pomeru, z ktorej jednoznačne vyplýva, že ide o odmenu, nie však v zmysle prémie, ako to uvádzal žalobca, pretože aj z pracovnej zmluvy vyplýva, že prémie sa priznávajú žalobcovi počas pracovného pomeru podľa prémiového poriadku a to v súvislosti s nejakým výkonom žalobcu v rámci vykonávania pracovnej činnosti. Za prémie nie je možné podľa zástupkyne žalovaného považovať odmenu tak, ako bola definovaná v dohode o skončení pracovného pomeru. Z potvrdenia nového SKP jednoznačne vyplýva, že žalobca nárok na dávku garančného poistenia nemá. Vo vzťahu k namietanému porušeniu povinností oboznámiť žalobcu s podkladmi rozhodnutia zástupkyňa žalovaného uviedla, že takúto povinnosť orgán verejnej správy nemá a navyše ani potom, ako sa o tomto potvrdení žalobca dozvedel,  nevyužil však právo nahliadnuť do administratívneho spisu. Navrhla žalobu zamietnuť.  10. Podľa § 6 ods. 1, 2 písm. c/ SSP (1) Správne súdy v správnom súdnictve preskúmavajú na základe žalôb zákonnosť rozhodnutí orgánov verejnej správy, opatrení orgánov verejnej správy a iných zásahov orgánov verejnej správy, poskytujú ochranu pred nečinnosťou orgánov verejnej správy a rozhodujú v ďalších veciach ustanovených týmto zákonom. (2) Správne súdy rozhodujú v konaniach o správnych žalobách v sociálnych veciach.  11. Podľa § 202 ods. 2 SSP správnu žalobu fyzickej osoby správny súd posudzuje neformálne. Ak je žalobcom právnická osoba, správna žaloba musí obsahovať všetky náležitosti uvedené v odseku 1 a § 182 ods. 1.  12. Podľa § 203 ods. 1, 2 SSP (1) Rozsah správnej žaloby fyzickej osoby a jej dôvody možno zmeniť alebo doplniť až do rozhodnutia správneho súdu. (2) Pri správnej žalobe fyzickej osoby nie je správny súd viazaný žalobnými bodmi.  13. Podľa § 12 ods. 1, 2 Zákona o sociálnom poistení (1) Zamestnávateľ je na účely tohto zákona platobne neschopný, ak bol podaný návrh na vyhlásenie konkurzu. (2) Deň vzniku platobnej neschopnosti zamestnávateľa je deň doručenia návrhu na vyhlásenie konkurzu príslušnému súdu.  14. Podľa § 18 ods. 1 Zákona o sociálnom poistení povinne garančne poistený je zamestnávateľ zamestnanca v pracovnoprávnom vzťahu 38) a člena družstva, ktorý je v pracovnom vzťahu k družstvu. 39a)  15. Podľa § 102 ods. 1 Zákona o sociálnom poistení zamestnanec zamestnávateľa podľa § 18 má nárok na dávku garančného poistenia, ak jeho zamestnávateľ sa stal platobne neschopný a nemôže uspokojiť nároky tohto zamestnanca, ktorými sú a) nárok na mzdu a náhradu za čas pracovnej pohotovosti, b) nárok na príjem plynúci členovi družstva z pracovného vzťahu k družstvu, c) nárok na odmenu dohodnutú v dohode o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru, d) nárok na náhradu mzdy za sviatky a pri prekážkach v práci, e) nárok na náhradu mzdy za dovolenku, na ktorú vznikol nárok počas kalendárneho roka, v ktorom vznikla platobná neschopnosť zamestnávateľa, ako aj za predchádzajúci kalendárny rok, f) nárok na odstupné, ktoré patrí zamestnancovi pri skončení pracovného pomeru, g) nárok na náhradu mzdy pri okamžitom skončení pracovného pomeru, h) nárok na náhradu mzdy pri neplatnom skončení pracovného pomeru, i) nároky cestovných, sťahovacích a iných výdavkov, ktoré vznikli pri plnení pracovných povinností, j) nárok na náhradu vecnej škody v súvislosti s pracovným úrazom alebo chorobou z povolania, k) nárok na náhradu príjmu pri dočasnej pracovnej neschopnosti zamestnanca podľa osobitného predpisu, 51)    l) súdne trovy v súvislosti s uplatnením nárokov z pracovného pomeru zamestnanca na súde vrátane trov právneho zastúpenia.  16. Podľa § 103 ods. 2 Zákona o sociálnom poistení dávka garančného poistenia sa poskytne najviac v rozsahu troch mesiacov z posledných 18 mesiacov trvania pracovnoprávneho vzťahu predchádzajúcich začiatku platobnej neschopnosti zamestnávateľa alebo dňu skončenia pracovnoprávneho vzťahu z dôvodu platobnej neschopnosti zamestnávateľa.  17. Podľa § 172 ods. 1 Zákona o sociálnom poistení na konanie vo veciach sociálneho poistenia sa nevzťahuje všeobecný predpis o správnom konaní. Všeobecný predpis o správnom konaní sa nevzťahuje ani na konanie vo veciach starobného dôchodkového sporenia v rozsahu upravenom týmto zákonom.  18. Podľa § 184 ods. 1, 5, 6 Zákona o sociálnom poistení (1) Dávkové konanie sa začína, ak tento zákon neustanovuje inak, na základe písomnej žiadosti fyzickej osoby, ktorá si uplatnila nárok na dávku a nárok na výplatu dávky. (5) Žiadosť o priznanie dávky sa podáva na tlačive určenom Sociálnou poisťovňou. Fyzická osoba uvedená v odseku 1 je povinná preukázať skutočnosti rozhodujúce na nárok na dávku a nárok na jej výplatu spôsobom určeným Sociálnou poisťovňou. Písomné oznámenie o zaradení poistenca do evidencie uchádzačov o zamestnanie sa považuje za žiadosť o dávku v nezamestnanosti. (6) Žiadosť o priznanie dávky garančného poistenia podáva zamestnanec do 60 dní od vzniku platobnej neschopnosti zamestnávateľa alebo odo dňa skončenia pracovnoprávneho vzťahu.  19. Podľa § 195 ods. 1, 2, 3 Zákona o sociálnom poistení (1) Organizačná zložka Sociálnej poisťovne pred vydaním rozhodnutia postupuje tak, aby presne a úplne zistila skutočný stav veci, a na ten účel obstará potrebné podklady na rozhodnutie. (2) Podkladom na rozhodnutie sú najmä podania, návrhy a vyjadrenia účastníkov konania, dôkazy, čestné vyhlásenia, ako aj skutočnosti všeobecne známe alebo známe organizačnej zložke Sociálnej poisťovne z jej činnosti. (3) Organizačná zložka Sociálnej poisťovne pri posudzovaní veci objasňuje rovnako dôkladne všetky rozhodujúce skutočnosti bez ohľadu na to, či svedčia v prospech, alebo v neprospech účastníka konania.  20. Podľa § 218 ods. 1, 2 Zákona o sociálnom poistení (1) Odvolací orgán preskúma napadnuté rozhodnutie v celom rozsahu. Ak je to nevyhnutné, doterajšie konanie doplní, prípadne zistené nedostatky odstráni. (2) Ak sú na to dôvody, odvolací orgán rozhodnutie zmení alebo zruší, inak odvolanie zamietne a rozhodnutie potvrdí.  21. Podľa § 234 ods. 1, 2, 3, 4, 5 Zákona o sociálnom poistení (1) Zamestnávateľ, predbežný správca konkurznej podstaty alebo správca konkurznej podstaty sú povinní oznámiť pobočke Sociálnej poisťovne platobnú neschopnosť zamestnávateľa do ôsmich dní od jej vzniku. (2) Zamestnávateľ, predbežný správca konkurznej podstaty alebo správca konkurznej podstaty a zamestnanec sú povinní oznámiť príslušnej pobočke všetky informácie súvisiace s poskytnutím dávky garančného poistenia. (3) Zamestnávateľ, predbežný správca konkurznej podstaty alebo správca konkurznej podstaty sú povinní potvrdiť zamestnancovi nároky z pracovnoprávneho vzťahu podľa § 102 ods. 1 za posledné tri mesiace pracovného pomeru pred vznikom platobnej neschopnosti zamestnávateľa alebo za posledné tri mesiace pred skončením pracovnoprávneho vzťahu. Potvrdenie o nárokoch zamestnanca z pracovnoprávneho vzťahu súčasne predloží príslušnej pobočke. (4) Príslušná pobočka je povinná doručiť zamestnávateľovi, predbežnému správcovi konkurznej podstaty alebo správcovi konkurznej podstaty tlačivá na získanie údajov potrebných na poskytovanie dávky garančného poistenia do piatich pracovných dní od doručenia oznámenia o platobnej neschopnosti zamestnávateľa. (5) Zamestnávateľ, predbežný správca konkurznej podstaty alebo správca konkurznej podstaty po vyplnení všetkých požadovaných údajov na tlačive uvedenom v odseku 4 sú povinní potvrdiť ich správnosť a doručiť ho príslušnej pobočke do desiatich pracovných dní od doručenia tlačiva.    22. Podľa § 44 ods. 1 Zákona o konkurze a reštrukturalizácii oprávnenie úpadcu nakladať s majetkom podliehajúcim konkurzu a oprávnenie konať za úpadcu vo veciach týkajúcich sa tohto majetku, vyhlásením konkurzu prechádza na správcu; správca pritom koná v mene a na účet úpadcu.  Posúdenie podstatných skutkových tvrdení a právnych argumentov 23. Predmetom súdneho prieskumu je rozhodnutie žalovaného, ktorým žalovaný v celom rozsahu zamietol odvolanie žalobcu a potvrdil rozhodnutie prvostupňového orgánu verejnej správy, ktorým bolo rozhodnuté o žalobcovej žiadosti vo veci nároku na dávku garančného poistenia tak, že nemá nárok na dávku garančného poistenia. Žalobca namietal nezákonnosť napadnutého rozhodnutia žalovaného (i prvostupňového orgánu verejnej správy) z dôvodu nesprávneho právneho posúdenia veci, z dôvodu nepreskúmateľnosti pre nedostatok dôvodov, z dôvodu porušenia ustanovení o konaní pred orgánom verejnej správy tým, že žalobcovi nebolo umožnené oboznámiť sa s podkladmi rozhodnutia a vyjadriť sa k nim a z dôvodu, že nebola rešpektovaná zásada správneho konania - riadne zistenie skutkového stavu.  24. Z obsahu administratívneho spisu vyplýva a medzi účastníkmi konania nebolo sporné, že žalobca žiadosťou doručenou prvostupňovému orgánu verejnej správy dňa 17.10.2017 požiadal o dávku garančného poistenia, pričom si uplatňoval neuspokojené nároky z pracovného pomeru u zamestnávateľa Cestné a stavebné mechanizmy Tisovec a.s. vo výške 1.478,- € za obdobie od 01.05.2016 do 31.05.2016 (ďalej len „máj 2016“). Nebolo sporné, že žalobca požiadal o poskytnutie dávky garančného poistenia z obdobia posledných 18 mesiacov trvania pracovnoprávneho vzťahu predchádzajúcich začiatku platobnej neschopnosti. Ďalej nebolo sporné, že zamestnávateľ žalobcu sa stal platobne neschopným dom 31.05.2017, keďže dňa 31.05.2017 bol Okresnému súdu v Žiline podaný návrh na vyhlásenie konkurzu na majetok dlžníka - zamestnávateľa (§ 12 ods. 2 zák. č. 461/2003 Z.z.), ktorú skutočnosť Okresný súd v Žiline prvostupňovému orgánu verejnej správy oznámil dňa 25.10.2017 s tým, že dňa 31.05.2017 podal úpadca Cestné a stavebné mechanizmy Tisovec a.s. Žilina návrh na vyhlásenie konkurzu na Okresnom súde v Žiline. Medzi účastníkmi konania nebola sporná ani skutočnosť, že žalobcov pracovný pomer u zamestnávateľa trval od 01.01.2012 do 31.05.2016 a bol ukončený Dohodou o rozviazaní pracovného pomeru zo dňa 25.05.2016 uzatvorenou podľa § 60 Zákonníka práce (ďalej len „Dohoda“). Z čl. II predmetnej Dohody vyplýva, že ku skončeniu pracovného pomeru došlo po vzájomnej dohode a na základe uvedeného bude žalobcovi vyplatená odmena v sume 3 mesačného priemerného zárobku žalobcu a zároveň odchodné podľa § 76 Zákonníka práce vo výške 1,6 mesačného priemerného zárobku, pokiaľ sa zamestnanec preukáže potvrdením o podaní žiadosti o predčasný starobný dôchodok.  24. Z výpisu z Obchodného registra Okresného súdu Žilina, oddiel Sa, vložka č. 10893/L vyplýva, že Uznesením Okresného súdu Žilina č.k. 8K/9/2017-250 zo dňa 07.08.2017 bol vyhlásený konkurz na majetok úpadcu Cestné a stavebné mechanizmy Tisovec a.s. Žilina (dátum vyhlásenia konkurzu 15.08.2017), pričom za správkyňu konkurznej podstaty bola ustanovená O.. M. I. (ďalej aj „pôvodná SKP“) od 14.09.2017 do 16.01.2018. Od 17.01.2018 bol do funkcie správcu konkurznej podstaty ustanovený I & R Konkurzy a reštrukturalizácie, k.s., Žilina (ďalej aj „nový SKP“). Pôvodná správkyňa dňa 15.11.2017 doručila prvostupňovému orgánu verejnej správy Oznámenie zamestnávateľa o vzniku platobnej neschopnosti. Dňa 17.10.2017 pôvodná SKP doručila prvostupňovému orgánu Potvrdenie zamestnávateľa na účely nároku na dávku garančného poistenia (vyplnené tlačivo Sociálnej poisťovne), v ktorom uviedla, že žalobca nemal uspokojené nároky za obdobie od 01.05. do 31.05.2016 v celkovej výške 1.478,- €, pričom zo špecifikácie uvedenej na predmetnom tlačive vyplýva, že výška nároku na mzdu predstavovala sumu 651,04 €, nárok na mzdu za dovolenku sumu 207,76 € a nárok na odstupné, ktoré patrí zamestnancovi pri skončení pracovného pomeru sumu 2.258,37 €. Celkový príjem žalobcu za mesiac máj 2016 (po odpočítaní odvodov a preddavku na daň) bol vyčíslený na sumu 2.246,81 € s tým, že žalobcovi bol vyplatený preddavok na mzdu vo výške 768,81 €. Skutočnosť, že žalobcovi bol vyplatený preddavok v uvedenej výške (dňa 30.06.2016 vo výške 300,- € a dňa 22.07.2016 vo výške 468,81 €) nebola medzi účastníkmi konania sporná.  26. Medzi účastníkmi konania bolo sporné, či žalobcovi vznikol nárok na dávku garančného poistenia. Žalobca argumentoval, že podľa údajov na výplatnej páske za mesiac máj 2016 mal nárok na mzdu vo výške 2.246,- € netto, z ktorej mali byť vykonané zrážky 1.760,- € (ako mimoriadna záloha), 18,- € za stravné lístky a na účet mu mala byť poukázaná suma 468,81 €. V skutočnosti mu však zamestnávateľ nepoukázal zálohu vo výške 1.760,- €, ale len vo výške 300,- € (dňa 30.06.2016), a preto rozdiel súm 1.760,- € mínus 300,- €, t.j. 1.460,- € predstavuje podľa neho nedoplatok mzdy. Existenciu uvedeného    nedoplatku preukazoval aj Potvrdením prokuristu zamestnávateľa zo dňa 24.08.2016, v ktorom sa uvádza, že „ k 24.08.2016 zamestnávateľ eviduje voči žalobcovi záväzok z dôvodu nevyplatenej mzdy za mesiac máj 2016 vo výške 1.460,- €“. Zároveň žalobca poukazoval na Potvrdenie pôvodnej správkyne konkurznej podstaty o výške neuspokojených nárokov žalobcu z pracovnoprávneho vzťahu vo výške 1.478,- €. Žalovaný (i prvostupňový orgán verejnej správy) naopak argumentovali, že žalobcovi nárok na dávku z garančného poistenia nevznikol a to s poukazom na potvrdenie nového SKP zo dňa 01.02.2018, v ktorom tento uviedol, že po úprave Potvrdenia zamestnávateľa na účely nároku na dávku garančného poistenia bez odmeny, resp. odstupného, žalobca nemá žiaden nárok z garančného poistenia vzhľadom na to, že mu za mesiac máj 2016 bol vyplatený preddavok na mzdu vo výške 768,81 €.  27. Žalobca namietal nezákonnosť napadnutého rozhodnutia žalovaného (v spojení s prvostupňovým rozhodnutím orgánu verejnej správy) a tvrdil, že vychádzali z nesprávneho právneho posúdenia veci, pričom na pojednávaní upresnil, že toto nesprávne právne posúdenie  spočíva v nesprávnom výklade ust. § 234 ods. 3 Zákona o sociálnom poistení a ust. § 102 ods. 1 Zákona o sociálnom poistení. Pokiaľ žalobca namietal, že žalovaný (i prvostupňový orgán verejnej správy) nesprávne vyložil ust. § 234 ods. 3 Zákona o sociálnom poistení, keď za subjekt, ktorý bol v preskúmavanej veci oprávnený, resp. povinný potvrdiť zamestnancovi nároky z pracovnoprávneho vzťahu podľa § 102 ods. 1 Zákona o sociálnom poistení pre účely garančného poistenia považoval správcu konkurznej podstaty, táto námietka nie je dôvodná. Ust. § 234 Zákona o sociálnom poistení, ktorý upravuje povinnosti na účely garančného poistenia, ukladá tieto povinnosti viacerým subjektom - zamestnávateľovi, predbežnému SKP alebo SKP. V preskúmavanom prípade je pre určenie povinného subjektu v zmysle § 234 Zákona o sociálnom poistení rozhodné, kedy začalo konanie o uplatnenom nároku na dávku garančného poistenia a ktorá osoba bola oprávnená v tom čase konať za zamestnávateľa žalobcu. Z administratívneho spisu vyplýva, že konanie o dávke garančného poistenia bolo začaté dňom doručenia žiadosti žalobcu, ktorou si dávku garančného poistenia uplatnil, prvostupňovému orgánu verejnej správy, t.j. 17.10.2017 (§ 185 ods. 1 Zákona o sociálnom poistení), pričom zamestnávateľ žalobcu sa stal pre účely Zákona o sociálnom poistení (§ 12 ods. 1, ods. 2) platobne neschopným dňom doručenia návrhu na vyhlásenie konkurzu Okresnému súdu v Žiline (31.05.2017). Z administratívneho spisu vyplýva, že dňom 15.08.2017 bol vyhlásený konkurz na majetok úpadcu (zamestnávateľa žalobcu) a za správcu konkurznej podstaty bola ustanovená O.. M. I.. Dňom vyhlásenia konkurzu prešlo oprávnenie úpadcu nakladať s majetkom podliehajúcim konkurzu a oprávnenie konať za úpadcu vo veciach týkajúcich sa tohto majetku na správcu konkurznej podstaty, správca pritom koná v mene a na účet úpadcu (zamestnávateľa žalobcu). Z uvedeného teda vyplýva, že pre účely konania o žiadosti žalobcu o dávku garančného poistenia začatého po vyhlásení konkurzu na jeho zamestnávateľa, je osobou, ktorá je oprávnená za úpadcu (zamestnávateľa) konať a plniť povinnosti stanovené v § 234 Zákona o sociálnom poistení, o.i. v zmysle § 234 ods. 3 potvrdiť zamestnancovi (žalobcovi) nároky z pracovnoprávneho vzťahu podľa § 102 ods. 1 a toto potvrdenie súčasne predložiť pobočke Sociálnej poisťovne (prvostupňovému orgánu verejnej správy), správca konkurznej podstaty. Pokiaľ teda žalovaný považoval za jedinú osobu oprávnenú v zmysle § 234 ods. 3 Zákona o sociálnom poistení potvrdiť v konaní oprávnenosť žalobcom uplatnených nárokov na dávku garančného poistenia správcu konkurznej podstaty, vec správne právne posúdil. V tejto súvislosti je však potrebné uviesť, že v odôvodnení rozhodnutia tento záver bližšie neodôvodnil.  28. Žalobca ďalej namietal, že žalovaný nesprávne právne posúdil žalobcom uplatnený nárok na dávku garančného poistenia vo vzťahu k splneniu podmienok na priznanie dávky v zmysle § 102 ods. 1 Zákona o sociálnom poistení. Poukázal na znenie cit. ustanovenia, z ktorého vyplývajú podmienky, za ktorých je možné dávku garančného poistenia priznať, ak sa zamestnávateľ stal platobne neschopný a nemôže uspokojiť nároky zamestnanca, ktorým je o.i. podľa § 102 ods. 1 písm. a/ Zákona o sociálnom poistení nárok na mzdu. Argumentoval, že predložil listinné dôkazy (potvrdenie zamestnávateľa z r. 2016, výpisy z účtu žalobcu, výplatnú pásku), z ktorých vyplýva, že žalobca má neuspokojené nároky z pracovnoprávneho vzťahu u zamestnávateľa za mesiac máj 2016, kedy mu nebola vyplatená mzda v celom rozsahu. Tvrdil, že mu nebola vyplatená odmena, ktorá sa podľa § 119 ods. 3 Zákonníka práce považuje za pohyblivú časť mzdy. Uvedený nárok podľa žalobcu vyplýva aj z pracovnej zmluvy a dohody o skončení pracovného pomeru. Žalobca súčasne namietal, že žalovaný nesprávne vychádzal výlučne z potvrdenia ostatného správcu konkurznej podstaty, ktorý podľa žalobcu vydal nesprávne potvrdenie, keď v ňom uviedol, že neboli u žalobcu preukázané žiadne neuspokojené nároky z pracovnoprávneho vzťahu), neprihliadol pritom k ostatným dôkazom predloženým žalobcom k žiadosti, o.i. potvrdenie prokuristu zamestnávateľa z 24.08.2016, potvrdenie predchádzajúcej správkyne konkurznej podstaty), pričom z rozhodnutia nie je vôbec zrejmé, ako sa orgány verejnej správy vysporiadali so žalobcom    predloženými dôkazmi, a preto rozhodnutia súčasne považoval za nepreskúmateľné pre nedostatok dôvodov.  29. Podľa čl. 46 ods. 1 Ústavy SR každý má právo domáhať sa zákonom ustanoveným spôsobom svojho práva na nezávislom a nestrannom súde a v prípadoch ustanovených zákonom na inom orgáne SR. Podľa čl. 6 ods. 1 Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd (ďalej len „Dohovor“) každý má právo na to, aby jeho záležitosť bola spravodlivo, verejne a v primeranej lehote prejednaná nezávislým a nestranným súdom zriadeným zákonom (právo na spravodlivý súdny proces). Slovenská republika je právny štát a musí presadzovať súladnosť správania orgánov verejnej správy so všetkými právnymi predpismi v intenciách čl. 2 ods. 2 Ústavy SR a princípmi dobrej správy. Uplatnenie týchto princípov v praxi znamená, že každé rozhodnutie orgánu verejnej správy musí byť náležite odôvodnené, aby bolo transparentné a preskúmateľné. Uvedená požiadavka na riadne odôvodnenie rozhodnutia vyplýva z čl. 46 ods. 1 Ústavy SR a čl. 6 ods. 1 Dohovoru, ktoré je možné subsumovať pod právo na spravodlivý súdny proces. Súčasťou práva na spravodlivý súdny proces podľa cit. čl. 46 ods. 1 Ústavy SR a čl. 6 ods. 1 Dohovoru je v zmysle judikatúry Ústavného súdu SR i ESĽP aj právo účastníka konania na také odôvodnenie súdneho rozhodnutia alebo rozhodnutia orgánu verejnej správy, ktoré jasne a zrozumiteľne dáva odpovede na všetky právne a skutkovo relevantné otázky súvisiace s predmetom konania. Podľa konštantnej judikatúry ESĽP (napr. Garcia Ruiz vs. Španielsko, rozsudok z 21.01.1999) pre správne súdnictvo vyplýva záver, že na každý relevantný argument účastníka musí orgán verejnej správy primerane reagovať, tzn. vo svojom odôvodnení musí presvedčivým spôsobom ponúknuť účastníkovi konania odpoveď, či je jeho argument dôvodný a aký záver z toho pre konanie vyplýva. Rovnako na každý irelevantný argument musí orgán verejnej správy reagovať minimálnym spôsobom, tzn. stručne objasniť, prečo je argument nedôvodný. Obdobne aj Najvyšší súd SR prostredníctvom svojej judikatúry vytýčil nasledujúcu definíciu minimálnych kritérií odôvodnenia orgánu verejnej správy: „Odôvodnenie rozhodnutia orgánu verejnej správy ... musí obsahovať logickú, právnu a presvedčivú argumentáciu o ... splnení formálnej a materiálnej podmienky v dostatočnom rozsahu, tzn. že priemernému adresátovi je daná možnosť z jemu predloženého odôvodnenia pochopiť, na základe akých skutočností (dôkazných prostriedkov) a v akom rozsahu bol zistený skutkový stav, správnosť právnych noriem aplikovaných na skutkový stav a právne závery nevybočujúce z logiky aplikácie práva a vedúce k myšlienke obsiahnutej vo výrokovej časti“. Pokiaľ preskúmavané rozhodnutie orgánu verejnej správy nebude spĺňať uvedenú definíciu, potom je nepreskúmateľné, čo môže byť zapríčinené tak nedostatkom dôvodov alebo zmätočnosťou (nezrozumiteľnosťou) vzťahu výrokovej časti k odôvodneniu rozhodnutia. V tejto súvislosti je nutné zdôrazniť, že aj keď z ust. § 172 ods. 1 Zákona o sociálnom poistení vyplýva, že na konanie podľa tohto zákona sa nevzťahuje všeobecný predpis o správnom konaní (Správny poriadok), ktorý stanovuje podrobné náležitosti rozhodnutia orgánu verejnej správy (§ 46 a § 47 Správneho poriadku), vo svojom ustanovení § 209 ods. 4 Zákon o sociálnom poistení formuluje náležitosti rozhodnutia tak, že v odôvodnení rozhodnutia musí byť uvedené, ktoré skutočnosti boli podkladom na rozhodnutie, akými úvahami bol orgán verejnej správy vedený pri hodnotení dôkazov a pri použití právnych predpisov, na ktorých základe rozhodoval. Pre naplnenie kritérií stanovených na riadne odôvodnené rozhodnutie je súčasne nevyhnutné, aby bolo z odôvodnenia rozhodnutia žalovaného ako odvolacieho orgánu verejnej správy zrejmé, ako sa žalovaný vysporiadal s odvolacími námietkami žalobcu uvedenými v odvolaní proti prvostupňovému rozhodnutiu orgánu verejnej správy. Odôvodnenie rozhodnutia žalovaného ani odôvodnenie rozhodnutia prvostupňového orgánu verejnej správy nemožno v zmysle vyššie uvedených kritérií a zákonom stanovených náležitostí považovať za riadne odôvodnené. Odôvodnenie rozhodnutia prvostupňového orgánu verejnej správy, ani rozhodnutie žalovaného neobsahujú úvahy, ktorými boli orgány verejnej správy vedené pri hodnotení dôkazov, ktoré boli žalobcom predložené v konaní a ktorými preukazoval oprávnenosť svojou žiadosťou uplatneného nároku na dávku garančného poistenia. Tieto dôkazy neboli v rozhodnutiach ani označené. Prvostupňový orgán verejnej správy v odôvodnení rozhodnutia uviedol ako jediný podklad rozhodnutia Potvrdenie ostatného správcu konkurznej podstaty z 01.02.2018. Rozhodnutie žalovaného síce okrem vyššie uvedeného potvrdenia ostatného správcu konkurznej podstaty obsahovalo aj údaje o obsahu potvrdenia predloženého predchádzajúcou SKP (z 29.09.2017), avšak žalovaný neuviedol, ako posúdil údaje osvedčené v potvrdení predchádzajúcej SKP (výška neuspokojených nárokov 1.478,- €, špecifikácia týchto nárokov, vrátane zahrnutia sumy odstupného do príjmov žalobcu za mesiac máj 2017), neuviedol ani, v čom spočívali žalovaným konštatované „nezrovnalosti“ uvedené v potvrdení predchádzajúcej SKP, ktoré mali viesť prvostupňový orgán verejnej správy k zaslaniu výzvy novoustanovenému SKP o opravu, resp. doplnenie potvrdenia. Bez toho, aby žalovaný skutkovo i právne vyhodnotil žalobcom predložené dôkazy, o.i. pracovnú zmluvu a dohodu o    skončení pracovného pomeru vo vzťahu k údajom uvedeným v potvrdení predchádzajúcej správkyne, nie je možné zistiť, akou úvahou sa žalovaný spravoval pri hodnotení týchto dôkazov vo vzťahu k posúdeniu splnenia podmienok stanovených v § 102 ods. 1 písm. a/ Zákona o sociálnom poistení na priznanie dávky garančného poistenia žalobcovi. Napriek tomu, že žalobca v odvolaní namietal nesprávne právne posúdenie veci a tvrdil, že nevyplatená odmena je súčasťou, resp. formou mzdy, žalovaný na túto odvolaciu námietku nereagoval a neuviedol úvahu, ako posúdil žalobcom uplatnené pracovnoprávne nároky z hľadiska aplikácie ust. § 102 ods. 1 písm. a/ Zákona o sociálnom poistení. Nestačí totiž, ak žalovaný svoju úvahu uviedol až v písomnom vyjadrení k žalobe, resp. na pojednávaní. Rovnako žalovaný nereagoval na žalobcom k odvolaniu predložené Potvrdenie zamestnávateľa z 24.08.2016, ktorým žalobca preukazoval existenciu deklarovaného záväzku zamestnávateľa voči žalobcovi z dôvodu nevyplatenej mzdy za mesiac máj 2016. V tejto súvislosti správny súd poukazuje na skutočnosť, že z odôvodnenia rozhodnutia žalovaného nie je zrejmé, akým spôsobom bol odstránený rozpor údajov uvedený v potvrdení predchádzajúcej SKP a novoustanoveného SKP, navyše ak ani z potvrdenia novoustanoveného SKP nie je zrejmé, na základe čoho a ako boli posúdené žalobcom uplatnené pracovnoprávne nároky (napr. vo vzťahu k odmene resp. odstupnému).  30. Pokiaľ je rozhodnutie nepreskúmateľné pre nedostatok dôvodov, takýto nedostatok bráni posúdeniu dôvodnosti meritórnej námietky nesprávneho právneho posúdenia veci vo vzťahu k aplikácii ust. § 102 ods. 1 Zákona o sociálnom poistení, resp. k námietke nedostatočne zisteného skutkového stavu veci. V tejto súvislosti poukazuje správny súd na judikatúru NS SR, z ktorej vyplýva, že pokiaľ správny súd vysloví zrušujúci dôvod podľa § 191 ods. 1 písm. d/ SSP (nepreskúmateľnosť rozhodnutia pre nedostatok dôvodov alebo pre nezrozumiteľnosť), tento zrušujúci dôvod vylučuje súčasne vysloviť aj zrušujúci dôvod pre nesprávne právne posúdenie veci.  31. Pokiaľ žalobca namietal nezákonnosť napadnutého rozhodnutia žalovaného i prvostupňového rozhodnutia orgánu verejnej správy z dôvodu porušenia procesných predpisov s odôvodnením, že ani v konaní prvostupňového orgánu verejnej správy, ani v konaní žalovaného nebola žalobcovi daná možnosť, aby sa pred vydaním rozhodnutí mohol vyjadriť k jeho podkladu a k spôsobuje jeho zistenia, prípadne navrhnúť jeho doplnenie (§ 33 Správneho poriadku), táto námietka nezákonnosti nie je dôvodná. Správny súd poukazuje na ust. § 172 ods. 1 zák. č. 461/2003 Z.z., v zmysle ktorého sa na konanie vo veciach sociálneho poistenia nevzťahuje všeobecný predpis o správnom konaní (Správny poriadok) a ani zo žiadneho ustanovenia zák. č. 461/2003 Z.z. takáto povinnosť pre orgán verejnej správy nevyplýva. Pokiaľ žalobca považoval rozhodnutie žalovaného i prvostupňového orgánu verejnej správy za nezákonné z dôvodu, že orgány verejnej správy nedodržali, resp. nerešpektovali základné zásady konania, keď nezistili riadne skutkový stav, pretože vychádzali výlučne z potvrdenia ostatného správcu konkurznej podstaty a neprihliadli na potvrdenie predchádzajúcej správkyne, ani na potvrdenie zamestnávateľa (prokuristu) z r. 2016, túto námietku nebolo možné preskúmať vzhľadom na nedostatok odôvodnenia napadnutého rozhodnutia žalovaného i prvostupňového orgánu verejnej správy.  32. Správny súd po preskúmaní napadnutého rozhodnutia žalovaného (i prvostupňového rozhodnutia orgánu verejnej správy) dospel k záveru, že rozhodnutie je v namietanom rozsahu nepreskúmateľné pre nedostatok dôvodov, a preto rozhodnutie žalovaného i jemu predchádzajúce rozhodnutie prvostupňového orgánu verejnej správy zrušil a vec vrátil prvostupňovému orgánu verejnej správy na ďalšie konanie a nové rozhodnutie. V ďalšom konaní prvostupňový orgán verejnej správy opätovne posúdi žalobcom uplatnený nárok na dávku garančného poistenia podľa § 102 ods. 1 zák. č. 461/2003 Z.z., vyhodnotí žalobcom predložené dôkazy i dôkazy zabezpečené orgánom verejnej správy, uvedie, ktoré skutočnosti z týchto dôkazov zistil a ako ich právne posúdil pre účely rozhodnutia o uplatnenom nároku žalobcu na dávku garančného poistenia z hľadiska splnenia podmienok stanovených v § 102 ods. 1 SSP a svoje rozhodnutie náležite odôvodní tak, aby spĺňalo náležitosti stanovené v § 208 Zákona o sociálnom poistení a aby bolo v súlade s požiadavkami na riadne odôvodnenie rozhodnutia vyplývajúcimi z práva účastníka konania na spravodlivé súdne konanie v zmysle čl. 46 ods. 1 Ústavy SR a čl. 6 ods. 1 Dohovoru.  33. O náhrade trov konania správny súd rozhodol podľa § 167 ods. 1 SSP a žalobcovi, ktorý bol v konaní úspešný, priznal voči žalovanému právo na úplnú náhradu dôvodne vynaložených trov konania. Výška trov konania bude určená samostatným rozhodnutím, ktoré po právoplatnosti tohto rozsudku vydá súdny úradník (§ 175 ods. 2 SSP).    Poučenie:  Doručený rozsudok je právoplatný (§ 145 ods. 1 SSP). Proti tomuto rozsudku je prípustná kasačná sťažnosť, ktorú môže podať účastník konania, ak bolo rozhodnuté v jeho neprospech (§ 442 ods. 1 SSP). Kasačná sťažnosť musí by podaná v lehote jedného mesiaca od doručenia rozhodnutia Krajského súdu v Banskej Bystrici oprávnenému subjektu (§ 443 ods. 1 SSP). Kasačná sťažnosť sa podáva na krajskom súde, ktorý napadnuté rozhodnutie vydal (§ 444 ods. 1 SSP). Kasačnú sťažnosť možno odôvodniť len tým, že krajský súd v konaní alebo pri rozhodovaní porušil zákon tým, že a) na rozhodnutie vo veci nebola daná právomoc súdu v správnom súdnictve, b) ten, kto v konaní vystupoval ako účastník konania, nemal procesnú subjektivitu, c) účastník konania nemal spôsobilosť samostatne konať pred krajským súdom v plnom rozsahu a nekonal za neho zákonný zástupca alebo procesný opatrovník, d) v tej istej veci sa už skôr právoplatne rozhodlo alebo v tej istej veci sa už skôr začalo konanie, e) vo veci rozhodol vylúčený sudca alebo nesprávne obsadený krajský súd, f) nesprávnym procesným postupom znemožnil účastníkovi konania, aby uskutočnil jemu patriace procesné práva v takej miere, že došlo k porušeniu práva na spravodlivý proces, g) rozhodol na základe nesprávneho právneho posúdenia veci, h) sa odklonil od ustálenej rozhodovacej praxe kasačného súdu, i) nerešpektoval záväzný právny názor, vyslovený v zrušujúcom rozhodnutí o kasačnej sťažnosti alebo j) podanie bolo nezákonne odmietnuté. (2) Dôvod kasačnej sťažnosti uvedený v odseku 1 písm. g) až i) sa vymedzí tak, že sťažovateľ uvedie právne posúdenie veci, ktoré pokladá za nesprávne, a uvedie, v čom spočíva nesprávnosť tohto právneho posúdenia. Dôvod kasačnej sťažnosti nemožno vymedziť tak, že sťažovateľ poukáže na svoje podania pred krajským súdom. V kasačnej sťažnosti sa musí okrem všeobecných náležitostí podania podľa § 57 uviesť: a) označenie napadnutého rozhodnutia, b) údaj, kedy napadnuté rozhodnutie bolo sťažovateľovi doručené, c) opísanie rozhodujúcich skutočností, aby bolo zrejmé, v akom rozsahu a z akých dôvodov podľa § 440 sa podáva, d) návrh výroku rozhodnutia. Sťažnostné body možno meniť len do uplynutia lehoty na podanie kasačnej sťažnosti. Kasačnú sťažnosť je potrebné predložiť v potrebnom počte rovnopisov s prílohami tak, aby sa jeden rovnopis s prílohami mohol založiť do súdneho spisu a aby každý ďalší účastník konania dostal jeden rovnopis s prílohami. Ak sa nepredloží potrebný počet rovnopisov a príloh, správny súd vyhotoví kópie podania na trovy toho, kto podanie urobil. Sťažovať alebo opomenutý sťažovateľ v prípade konania o správnej žalobe podľa § 6 ods. 2 písm. c/ (správne žaloby v sociálnych veciach) nemusí byť v konaní o kasačnej sťažnosti zastúpený advokátom (§ 449 ods. 2 písm. b/ SSP).", "vazby": {}, "cituje": [], "citovane_v": [{"guid": "126c2af7-1509-4e48-ab31-fe325780fdb3:a917cac2-60e9-4239-a220-ca9e2150a17a", "ecli": "ECLI:SK:KSBB:2019:6018200501.1", "spisova_znacka": "27Sa/10/2018", "nazov": "Rozsudok Krajského súdu Banská Bystrica sp. zn. 27Sa/10/2018 z 1. 4. 2019", "sud": "Krajský súd Banská Bystrica", "datum_vydania": "2019-04-01", "citacie_n": 0, "url": "https://www.kauzis.sk/judikatura/r/ECLI:SK:KSBB:2019:6018200501.1"}]}