{"guid": "11f80db5-e151-4b2c-b05f-d5ae2a257ef1:ff91d96f-0ff3-419d-b432-fede4d8c210a", "ecli": "ECLI:SK:KSKE:2017:7016200294.3", "spisova_znacka": "10Sp/9/2016", "nazov": "Rozsudok Krajského súdu Košice sp. zn. 10Sp/9/2016 z 8. 1. 2017", "citacia": "rozsudok Krajského súdu Košice z 8. januára 2017, sp. zn. 10Sp/9/2016, ECLI:SK:KSKE:2017:7016200294.3", "identifikacne_cislo": "7016200294", "sud": {"guid": "sud_147", "nazov": "Krajský súd Košice", "typ": "krajsky", "slug": "krajsky-sud-kosice"}, "sudca": "JUDr. Jaroslav Skyba", "sudca_id": 515, "sudca_url": "https://www.kauzis.sk/judikatura/sudca/judr-jaroslav-skyba-515", "datum_vydania": "2017-01-08", "forma": "Rozsudok", "povaha": ["Potvrdené"], "oblast": ["Správne právo"], "podoblast": ["Opravné prostriedky proti neprávoplatným rozhodnutiam správnych orgánov"], "merito": null, "pravna_veta": null, "pravna_veta_zdroj": null, "zhrnutie": null, "kolegium": null, "senat": null, "stav": null, "zbierka": null, "predpisy": [{"iri": "/SK/ZZ/2003/461", "nazov": "zákon č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení", "url": "https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2003/461", "judikatura_url": "https://www.kauzis.sk/judikatura/predpis/461-2003"}, {"iri": "/SK/ZZ/1963/99", "nazov": "OSP", "url": "https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/1963/99", "judikatura_url": "https://www.kauzis.sk/judikatura/predpis/99-1963"}], "paragrafy": [], "ma_text": true, "text_zdroj": "dump", "pdf_url": "https://obcan.justice.sk/content/public/item/ff91d96f-0ff3-419d-b432-fede4d8c210a", "zdroj": "infosud", "url": "https://www.kauzis.sk/judikatura/r/ECLI:SK:KSKE:2017:7016200294.3", "api_url": "https://www.kauzis.sk/api/v1/judikatura/ECLI:SK:KSKE:2017:7016200294.3", "text_url": "https://www.kauzis.sk/api/v1/judikatura/ECLI:SK:KSKE:2017:7016200294.3/text", "citacie_n": 0, "text": "Súd: Krajský súd Košice Spisová značka: 10Sp/9/2016 Identifikačné číslo súdneho spisu: 7016200294 Dátum vydania rozhodnutia: 09. 01. 2017 Meno a priezvisko sudcu, VSÚ: JUDr. Pavol Tkáč ECLI: ECLI:SK:KSKE:2017:7016200294.3  ROZSUDOK V MENE SLOVENSKEJ REPUBLIKY  Krajský súd v Košiciach sudcom JUDr. Pavlom Tkáčom v právnej veci navrhovateľa J. Š. K. S. H. S. Y. R. F. É. P. S. , L. Ž. X, F. proti odporkyni Sociálnej poisťovni, ústredie, Ul.29.augusta 8-10, Bratislava, o preskúmanie rozhodnutia č. 56544-8/2015-BA zo dňa 21.12.2015 takto  r o z h o d o l :  P o t v r d z u j e  rozhodnutie odporkyne zo dňa 21.12.2015 č. 56544-8/2015-BA.  Navrhovateľovi náhradu trov konania  n e p r i z n á v a .  o d ô v o d n e n i e :  1. Napadnutým rozhodnutím odporkyňa  podľa § 88 a § 293o ods. 6 zákona č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov (v ďalšom texte aj : „zákon o sociálnom poistení“) rozhodla, že navrhovateľ, ktorý utrpel  poškodenie zdravia  v dôsledku  pracovného úrazu zo dňa 23.07.1984   nemá nárok na úrazovú rentu.  2.  Odporkyňa rozhodnutie odôvodnila tým, že navrhovateľ dňa 23.07.1984 utrpel pracovný úraz pri výkone povinnej vojenskej služby,  preto jeho nároky na náhradu škody na zdraví  do 31.07.2006 posudzovalo a uspokojovalo Ministerstvo obrany SR. Pri posudzovaní nárokov navrhovateľa vychádzala z  : - Protokolu č.1 o odovzdaní a prevzatí  spisov podľa § 293o ods.6 zákona o sociálnom poistení zo dňa 25.09.2015 (po podpise zástupcov Ministerstva obrany SR doručený odporkyni dňa 01.10.2015, v ďalšom texte aj „Preberací protokol č.1“),  -  oznámenia o predĺžení konania zo dňa 27.11.2015,  - listu Ministerstva obrany SR č. UPS-OPZ-1887/95-3/III. zo dňa 20.07.2007  označeného „Žiadosť o náhradu straty na zárobku - oznámenie“ adresovaného  navrhovateľovi (ďalej aj „Oznámenie zo dňa 20.07.2007“),  - zápisu zo stretnutia zástupcov Ministerstva obrany SR ( v ďalšom texte aj „MO SR“) a Sociálnej poisťovne, ústredie konaného dňa 28.10.2015 (po podpise zástupcov MO SR doručený odporkyni dňa 02.12.2015) a - listu MO SR č. UPL-1887/1995 zo dňa 08.12.2015 doručeného odporkyni dňa 14.12.2015 - odpoveď (ďalej aj „list MO SR zo dňa 08.12.2015“).  Odporkyňa  ďalej v odôvodnení uviedla, že nárokom poškodeného sa začala zaoberať po jeho prvej návšteve  Sociálnej poisťovne, pobočka Košice dňa 28.11.2013 s tým, že z  predložených  dokladov nebolo možné posúdiť oprávnenosť jeho nároku,  tieto doklady na ich výzvu doplnil  dňa 22.04.2015. Navrhovateľ zároveň žiadal o transformovanie  straty na zárobku na  úrazovú rentu.  Po postúpení spisového materiálu  ústrediu Sociálnej poisťovne  bol medzi zástupcami odporkyne a zástupcami MO SR podpísaný dňa 25.09.2015 Preberací protokol č.1, z obsahu ktorého vyplýva, že predmetom prevzatia bola výlučne dokumentácia súvisiaca s pracovným úrazom, nie výplata plnení vyplývajúcich zo zodpovednosti štátu za škodu na zdraví, ktorá vznikla pred 01.01.2004, a to z dôvodu, že navrhovateľovi takýto nárok na výplatu plnenia nevznikol. Zástupcovia MO  SR poukazovali na Oznámenie zo dňa 20.07.2007, ktorým MO SR reagovalo na podanie navrhovateľa zo dňa 11.07.2007. V oznámení bol navrhovateľ podrobne informovaný o jeho nároku na náhradu škody k 31.12.2003 s poukazom na príslušné ustanovenia Zákonníka práce    ako aj  zákona o sociálnom poistení účinného od 01.01.2004. Osobitne bol upozornený na znenie § 293o ods. 6 zákona o sociálnom poistení,  ktoré sa vzťahuje na bývalých vojakov základnej vojenskej služby, podľa ktorého odporkyňa prebrala od MO SR výplatu plnení vyplývajúcich zo zodpovednosti štátu za škodu na zdraví vzniknutej vojakom základnej vojenskej služby pri plnení služobných povinností alebo v priamej súvislosti s týmto plnením za predpokladu, že boli splnené podmienky vymedzené týmto ustanovením. MO SR v Oznámení zo dňa 20.07.2007 zároveň uviedlo prepočet nároku na náhradu škody na zdraví k 31.07.2006. Z jeho záveru vyplýva, že vzhľadom na dosahované zárobky navrhovateľovi nemohol k 31.07.2006 vzniknúť nárok na náhradu za stratu na zárobku a z tohto podstatného dôvodu  odporkyňa  nemohla prevziať výplatu plnení. MO SR odovzdalo odporkyni len dokumentáciu súvisiacu s pracovným úrazom, nie však výplatu plnení vyplývajúcich zo zodpovednosti štátu za škodu na zdraví. Takýto záver, že navrhovateľovi nevznikol nárok na výplatu plnenia  bol potvrdený  zástupcami  MO SR aj na stretnutí dňa 28.10.2015. Následne odporkyňa listom zo dňa 12.11.2015 požiadala MO SR o opätovné prehodnotenie a písomné potvrdenie údajov týkajúcich sa nárokov navrhovateľa  na náhradu škody na zdraví ,  na základe čoho bol dňa 14.12.2015 odporkyni doručený list MO SR zo dňa 08.12.2015, ktorým potvrdzuje správnosť údajov uvedených v Oznámení zo dňa 20.07.2007,  so záverom, že navrhovateľovi od 01.08.2006 nevznikol nárok na stratu na zárobku po skončení pracovnej neschopnosti, nakoľko jeho mesačný zárobok spolu s priznaným invalidným dôchodkom  prevyšovali sumu valorizovaného priemerného mesačného zárobku pred vznikom škody. Odporkyňa v rozhodnutí ďalej citovala ustanovenie § 83, § 88 ods.1, § 272 ods.1,3, 5, § 293o ods.6 zákona o sociálnom poistení a uzavrela, že navrhovateľovi k  01.08.2006 nevznikol nárok na stratu na zárobku po skončení pracovnej neschopnosti ( z dôvodu, že jeho mesačný zárobok spolu s priznaným invalidným dôchodkom prevyšovali sumu valorizovaného priemerného mesačného zárobku pred vznikom škody), preto  navrhovateľ nemá nárok na úrazovú rentu.  4. Proti tomuto rozhodnutiu  podal navrhovateľ včas opravný prostriedok  a žiadal, aby bolo o jeho nároku na náhradu za stratu na zárobku opätovne rozhodnuté, tak že sa bude vychádzať z priemerných zárobkov pred vznikom škody a aby sa neprihliadalo na nevyplácanie náhrady za stratu na zárobku  k 31.07.2006.  Ďalej uviedol, že nárok a prípadná výška nároku na náhradu za stratu na zárobku sa v jeho prípade neodvíja od jednej konkrétnej sumy, ktorú mu priznalo, či nepriznalo MO SR k 21.07.2006,  ale jeho  nárok sa posudzoval priebežne, v závislosti od valorizácie príjmov, vychádzajúc z jeho priemerného hrubého mesačného zárobku pred vznikom škody v roku 1984 vo výške 3.179,- Sk. Na základe toho v rôznych obdobiach náhradu za stratu na zárobku poberal v rôznych výškach, alebo nepoberal vôbec. Tvrdil, že ak k 31.07.2006  nepoberal žiadnu náhradu za stratu na zárobku, neznamená to, že  mu v budúcnosti nevznikne nárok na náhradu za stratu na zárobku, a to na základe zodpovednosti MO SR a ich rozhodnutia a záväzku o odškodňovaní.  5. Odporkyňa v písomnom vyjadrení  zo dňa 03.03.2016 k opravnému prostriedku navrhovateľa žiadala napadnuté rozhodnutie ako vecne správne potvrdiť. Zhodne s odôvodnením napadnutého rozhodnutia argumentovala, že nároky navrhovateľa na náhradu škody na zdraví z dôvodu jeho pracovného úrazu zo dňa 23.07.1984,  ktorý utrpel ako vojak povinnej základnej služby posudzovalo a plnilo do 31.07.2006 MO SR a  vzhľadom na zmenu  právnych predpisov  bol  dňa  25.09.2015  medzi zástupcami  odporkyne a MO SR  podpísaný Protokol č.1 o odovzdaní a prevzatí spisov (podľa § 293 o ods. 6 zákona o sociálnom poistení), kde v prílohe č.1 je uvedený aj navrhovateľ.  Pri samotnom prevzatí prípadu  bola predmetom prevzatia výlučne dokumentácia súvisiaca s pracovným úrazom, nie však výplata plnení vyplývajúcich zo zodpovednosti štátu za škodu na zdraví, ktorá vznikla pred 01.01.2004, a to práve z dôvodu, že navrhovateľovi nárok na výplatu takéhoto plnenia nevznikol, pretože k 31.07.2006 mu nebola vyplácaná náhrada za stratu na zárobku. Uvedené skutočnosti boli  oznámené navrhovateľovi v písomnom oznámení MO SR zo dňa 20.07.2007.  Týmto oznámením bol navrhovateľ  veľmi  podrobne informovaný  o jeho nárokoch na náhradu škody k 31.12.2003 s poukazom na § 201 zákona č. 311/2001 Z.z. Zákonník práce ako aj na ustanovenia zákona o sociálnom poistení účinného od  01.01.2004. Navrhovateľ bol upozornený aj na znenie § 293o ods.6 zákona o sociálnom poistení,  vzťahujúce sa  na bývalých vojakov základnej vojenskej služby, podľa ktorého  odporkyňa  prevzala od MO SR výplatu plnení vyplývajúcich zo zodpovednosti štátu za škodu na zdraví, ktorá vznikla vojakom základnej vojenskej služby pred 01.01.2004 pri plnení služobných povinností alebo v priamej súvislosti s týmto plnením, za predpokladu, že boli splnené podmienky vymedzené v tomto ustanovení. Navrhovateľovi bol  uvedený výpočet jeho nároku na náhradu škody na zdraví k 31.07.2006 a zo záveru toho oznámenia vyplýva, že vzhľadom na dosahované zárobky s pripočítaním invalidného dôchodku, ktorý poberal k 31.07.2006 mu nemohol vzniknúť nárok na náhradu za stratu na zárobku (ktorá bola zákonom    premenovaná na úrazovú rentu) a z toho dôvodu  odporkyňa nemohla prevziať výplatu plnení. Práve z týchto dôvodov  odporkyni  bola odovzdaná  len dokumentácia súvisiaca s pracovným úrazom navrhovateľa a nie výplata plnení vyplývajúcich zo zodpovednosti štátu za škodu na zdraví.  Takýto záver  vyplýva aj z následnej komunikácie odporkyne a MO SR.  K námietke navrhovateľa, aby sa pri posúdení jeho nároku na náhradu za stratu na zárobku vychádzalo z priemerných zárobkov pred vznikom škody a aby sa neprihliadalo na nevyplácanie náhrady z stratu na zárobku k 31.07.2006 odporkyňa uviedla, že pri posúdení jeho  nároku  na úrazovú rentu v zmysle § 293o ods.6 zákona o sociálnom poistení sa vychádzalo z dokumentácie, ktorá jej bola odovzdaná MO SR k 01.08.2006. Do tohto dátumu nároky navrhovateľa posudzovalo a plnilo MO SR,  preto nie je v právomoci odporkyne preskúmavať rozhodnutia iného štátneho orgánu. Ku dňu 31.07.2006  navrhovateľovi podľa vyššie uvedeného nevznikol nárok na výplatu  plnení (a ani mu žiadne plnenie v tom čase nebolo poskytované), preto v zmysle vyššie označeného ustanovenia zákona odporkyňa výplatu plnenia neprebrala.  Uzavrela, že o nárokoch  navrhovateľa bolo postupované v súlade so zákonom, na základe náležitého zistenia skutočného stavu veci, a preto nie sú dané dôvody na zrušenie napadnutého rozhodnutia v rámci konania  odporkyne o opravnom prostriedku navrhovateľa.  6. Podľa § 491 ods.1 zákona č. 162/2015 Z.z. Správneho súdneho poriadku (SSP) účinného od 01.07.2016 konania podľa tretej hlavy piatej časti O.s.p. začaté predo dňom nadobudnutia účinnosti tohto zákona sa dokončia podľa doterajších predpisov.  7. V danej veci ide o konanie podľa tretej hlavy piatej časti O.s.p., t.j. o konanie o opravnom prostriedku proti neprávoplatnému rozhodnutiu správneho orgánu (podľa § 250l a nasl. O.s.p.) začaté predo dňom nadobudnutia účinnosti SSP, a to podaním opravného prostriedku , ktorý bol doručený odporkyni dňa 28.01.2016, preto toto konanie sa dokončí podľa procesných ustanovení O.s.p.  8. Súd v konaní podľa § 250l a nasl. O.s.p. po preskúmaní napadnutého rozhodnutia a  po oboznámení sa s administratívnym spisom odporkyne dospel k záveru, že opravný prostriedok navrhovateľa zo dňa 26.01.2016 doručený odporkyni dňa 28.0.12016 nie je dôvodný.  9. Preskúmavaným rozhodnutím odporkyňa  podľa § 88 a § 293o ods.6 zákona o sociálnom poistení rozhodla, že navrhovateľ, ktorý utrpel poškodenie zdravia v dôsledku pracovného úrazu zo dňa 23.07.1984  nemá nárok na úrazovú rentu.  10. Odporkyňa tak rozhodla z dôvodu, že navrhovateľ utrpel pracovný úraz dňa 23.07.1984 pri výkone povinnej vojenskej služby a z tohto dôvodu jeho nároky na náhradu škody na zdraví titulom pracovného úrazu boli posudzované a uspokojované do 31.07.2006 Ministerstvom obrany SR. Vzhľadom na dosahované zárobky navrhovateľa, navrhovateľovi nemohol k 31.07.2006 vzniknúť nárok na náhradu za stratu na zárobku a z toho dôvodu nemohla odporkyňa prevziať výplatu plnení. MO SR odovzdalo  odporkyni len dokumentáciu súvisiacu s pracovným úrazom navrhovateľa, nie výplatu plnení vyplývajúcich zo zodpovednosti štátu za škodu na zdraví.  Navrhovateľovi  od  01.08.2006 nevznikol nárok na stratu na zárobku po skončení pracovnej neschopnosti, resp. nárok na úrazovú rentu  pretože jeho mesačný zárobok spolu s priznaným invalidným dôchodkom prevyšovali sumu valorizovaného priemerného mesačného zárobku pred vznikom škody, tak ako tieto skutočnosti vyplývajú  z listu Ministerstva obrany SR č. UPS-OPZ-1887/95-3/III. zo dňa 20.07.2007  označeného „Žiadosť o náhradu straty na zárobku - oznámenie“ adresovaného  navrhovateľovi.  12.  Na pojednávaní konanom pred súdom dňa 30.05.2016  navrhovateľ  zotrval na podanom opravnom prostriedku a doplnil, že v minulosti  dostával  odškodnenia, pôvodne od Federálneho ministerstva obrany a neskôr po rozdelení Československa  aj od Ministerstva obrany Slovenskej republiky. Vypovedal, že  poberá invalidný dôchodok a je zároveň aj živnostník. Jeho zdravotné problémy naďalej pretrvávajú, pretože pri úraze  mu boli amputované  prsty  na pravej ruke a časť dlane.   Všetky doklady, ktoré mal  k  dispozícii, ako aj doklady týkajúce sa jeho nároku na finančné plnenie preložil odporkyni. Vyslovil názor, že v budúcnosti, pri prípadnom poklese  jeho príjmov by mu mohol vzniknúť  nárok na finančné plnenie v súvislosti s  úrazom, preto  potrebuje poznať  orgán, s ktorým by mal komunikovať za účelom  vyplácania odškodnenia.  Zhodné tvrdenia zopakoval aj na pojednávaní pred súdom  konanom dňa 05.12.2017.    13.  Na uvedené skutočnosti reagovala zástupkyňa odporkyne na pojednávaní  pred súdom dňa 05.12.2016 tak, že  v budúcnosti  môžu vzniknúť  nároky navrhovateľa  a to okrem úrazovej renty, kde je rozhodujúce posúdenie zmeny jeho zdravotného stavu, aj   nároky súvisiace s prípadnou reoperáciou a pod., ktoré však bude navrhovateľ povinný preukázať odporkyni, pretože táto prevzala základ nároku,  nie však finančné plnenia ku dňu  jeho prevzatia, pretože v tom čase  žiaden finančný nárok navrhovateľovi nebol plnený.  Ak by  navrhovateľovi v budúcnosti vznikal nejaký finančný nárok v súvislosti s jeho  úrazom počas základnej vojenskej služby, bude teda povinnosťou navrhovateľa  takýto nárok odporkyni  aj  preukázať.  14. Z obsahu administratívneho spisu  odporkyne bolo zistené, že v tomto spise sa nachádza Protokol o odovzdaní  o prevzatí spisov podľa § 293 o ods.6 zákona č. 461/2003 Z.z. č. 44950-1/2015-BAM, z obsahu ktorého vyplýva, že podľa  označeného ustanovenia zákona o sociálnom poistení v znení zákona č. 310/2006 Z.z. odovzdávajúci, t.j. MO SR, Úrad legislatívy a práva, Kutuzovova 8, Bratislava, odovzdáva agendu výplat plnení  vyplývajúcich zo zodpovednosti štátu za škody na zdraví, ktorá vznikla pred 01.01.2004 vojakom povinnej vojenskej služby pri plnení služobných povinností  alebo v priamej súvislosti s ich plnením. Protokol bol podpísaný dňa 25.09.2015 a podľa Prílohy k preberaciemu protokolu č.1 bol prevzatý aj spis navrhovateľa.  15. Z obsahu listu Ministerstva obrany SR, Úrad právnych služieb v Bratislave zo dňa 20.07.2007 SR č. UPS-OPZ-1887/95-3/III adresovaného navrhovateľovi označeného ako „Žiadosť o náhradu straty na zárobku - oznámenie“ vyplýva, že na základe žiadosti navrhovateľa z 11.07.2007 o náhradu straty na zárobku, resp. o prehodnotenie  a prípadné opätovné vyplácanie predmetnej náhrady po tom, čo navrhovateľ k 30.06.2007 zrušil živnostenské oprávnenie a tým aj ukončil  živnostenskú zárobkovú činnosť a dňom 01.07.2007 nastúpil do pracovného pomeru do firmy ROPS, s.r.o. Kamenica nad Cirochou,  bolo navrhovateľovi oznámené, že spôsob výpočtu tejto náhrady do 31.12.2003  upravovalo ustanovenie § 201 ods.1 Zákonníka práce. Podľa ustanovenia § 272 ods. 1 zákona č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov sociálna poisťovňa od 01.01.2004 preberá od zamestnávateľa výplatu plnení vyplývajúcich zo zodpovednosti zamestnávateľa za škodu pri pracovnom úraze a chorobe z povolania, ktoré vznikli pred 26.11.1993 a od zamestnávateľa, ktorý mal podľa osobitného predpisu postavenie štátneho orgánu, nároky vzniknuté pred 01.04.2002 vyplývajúce zo zodpovednosti zamestnávateľa za škodu pri pracovnom úraze a chorobe z povolania. Podľa ustanovenia § 272 ods.5 zákona o sociálnom poistení v konaniach o náhrade za stratu na zárobku po skončení pracovnej neschopnosti alebo pri uznaní invalidity alebo čiastočnej invalidity a o náhrade za stratu na dôchodku,  ktoré neboli právoplatne skončené do 31.12.2003, sa po tomto dni rozhodne za obdobie do 31.12.2003 podľa predpisov účinných do 31.12.2003 a za obdobie po 31.12.2003 ako o úrazovej rente podľa tohto zákona. To platí aj na konanie o týchto náhradách, na ktoré vznikol nárok pred 01.01.2004 a žiadosť o ich priznaní  a vyplácanie bola podaná po 31.12.2003. Toto ustanovenie sa však nevzťahovalo na bývalých vojakov základnej vojenskej služby, pretože až od 01.08.2006, a to v zmysle §  293o ods.6 zákona o sociálnom poistení sociálna poisťovňa definitívne prebrala od Ministerstva obrany SR výplatu plnení  vyplývajúcich zo zodpovednosti štátu za škodu na zdraví,  ktorá vznikla pred 01.01.2004 vojakom povinnej vojenskej služby pri plnení služobných povinností alebo v priamej súvislosti  s ich plnením. Z uvedeného vyplýva, že prípadný nárok navrhovateľa na poskytovanie náhrady za stratu na zárobku po skončení pracovnej neschopnosti v dôsledku pracovného úrazu sa do 31.07.2006 posudzoval podľa predpisov platných do 31.12.2003, teda podľa ustanovenia § 201 ods.1 Zákonníka práce, podľa ktorého náhrada za stratu na zárobku  po skončení pracovnej neschopnosti alebo pri uznaní invalidity alebo čiastočnej invalidity sa poskytne zamestnancovi v takej sume, aby spolu so zárobkom po pracovnom úraze alebo po zistení choroby z povolania s pripočítaním prípadného invalidného dôchodku, alebo čiastočného invalidného dôchodku poskytovaného z toho istého dôvodu, sa rovnala jeho priemernému zárobku pred vznikom škody. Pritom sa neprihliada na zárobok zamestnanca, ktorý dosiahol zvýšeným pracovným úsilím. Náhrada za stratu na zárobku po skončení pracovnej neschopnosti tak predstavuje rozdiel medzi zamestnancovým zárobkom pred pracovným úrazom, valorizovaným podľa príslušných valorizačných predpisov a invalidným alebo čiastočne invalidným dôchodkom, ktorý je vyplácaný  z dôvodu tohto pracovného úrazu a zárobkom zamestnanca po pracovnom úraze. MO SR v liste navrhovateľovi ďalej  oznámilo, že v zmysle valorizačných právnych  predpisov, a to konkrétne z.  č. 297/1991 Zb. o úprave náhrady za stratu na zárobku po skončení pracovnej neschopnosti  vzniknutej pracovným úrazom alebo  chorobou z povolania, z. č. 320/1993 Z.z. o úprave náhrady za stratu na zárobku po skončení pracovnej neschopnosti vzniknutej pracovným úrazom alebo chorobou z povolania,    opatrenia Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR č. 132/1995 Z.z., opatrení ministerstva č. 120/1998 Z.z., č. 125/1999 Z.z., č. 194/2000 Z.z., č. 235/2001 Z.z., č. 340/2002 Z.z. a č. 199/2003 Z.z.., ktorými došlo k zvýšeniu (k valorizácii) priemerného zárobku navrhovateľa pred vznikom škody o 135,2 %, teda valorizovaný priemerný zárobok navrhovateľa pred vznikom škody predstavuje 7.477,- Sk (3.179,- Sk + valorizácia 135,2 % = 3.179,- Sk +4.298,- Sk = 7.477,- Sk) s tým, že v rokoch 2004 až 2006 ministerstvo nevydalo už žiadne opatrenia ani iný právny predpis, ktorým by došlo k ďalšiemu zvýšeniu (k valorizácii) priemerného zárobku pred vznikom škody. Z kópie karty zamestnanca, ktorú navrhovateľ zaslal MO SR  vyplýva, že zárobok navrhovateľa predstavuje sumu 9.120,- Sk brutto a z kópie rozhodnutia Sociálnej poisťovne, ústredie z 09.06.2006 vyplýva, že invalidný dôchodok bude navrhovateľovi od 01.06.2006 (do júla 2007) poukazovaný vo výške 4.092,- Sk. Z toho potom vyplýva, že mesačný zárobok navrhovateľa spolu s invalidným dôchodkom v celkovej výške  13.212,- Sk (9.120,- Sk + 4.092,- Sk = 13.212,- Sk, t.j. 438,55 eur) prevyšuje sumu  7.477,- Sk, t.j. 248,19 eur  predstavujúcu valorizovaný priemerný mesačný  zárobok, a teda nárok na náhradu za stratu na zárobku navrhovateľovi nemohol vzniknúť. Z týchto dôvodov preto nemôže odporkyňa prebrať odškodňovanie navrhovateľa v súvislosti s označeným  pracovným úrazom.  16. Podľa § 83 zákona č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov poškodený na účely poskytovania úrazových dávok je zamestnanec zamestnávateľa podľa § 16 a fyzická osoba uvedená v § 17 ods.2, ak utrpeli pracovný úraz alebo sa u nich zistila choroba z povolania.  17. Podľa § 88 ods.1 zákona o sociálnom poistení má poškodený nárok na úrazovú rentu, ak v dôsledku pracovného úrazu alebo choroby z povolania má viac ako 40 % pokles schopnosti vykonávať doterajšiu činnosť zamestnanca alebo činnosť osoby uvedenej  v § 17 ods.2  (ďalej len „pokles pracovnej schopnosti“) a nedovŕšil dôchodkový vek alebo mu nebol priznaný predčasný starobný dôchodok.  18. Podľa § 272 ods.1 zákona o sociálnom poistení sociálna poisťovňa od 01.01.2004 preberá od zamestnávateľa výplatu plnení vyplývajúcich zo zodpovednosti zamestnávateľa za škodu pri pracovnom úraze a chorobe z povolania, ktoré vznikli pred 26.11.1993 a od zamestnávateľa, ktorý mal podľa osobitného predpisu postavenie štátneho orgánu, nároky vzniknuté pred 01.04.2002 vyplývajúce zo zodpovednosti zamestnávateľa za škodu pri pracovnom úraze a chorobe z povolania.  19. Podľa § 272 ods.3 zákona o sociálnom poistení náhrada za stratu na zárobku po skončení pracovnej neschopnosti alebo pri uznaní invalidity alebo čiastočnej invalidity a náhrada za stratu na dôchodku, ktoré sa vyplácali k 31.12.2003 a nárok na ich výplatu trvá aj po tomto dni, sa považujú od 01.01.2004 za úrazovú rentu, a to v sume, v akej patrili do 31.12.2003.  20. Podľa § 272 ods.5 zákona o sociálnom poistení v konaniach o náhrade za stratu na zárobku po skončení pracovnej neschopnosti alebo pri uznaní invalidity alebo čiastočnej invalidity a o náhrade za stratu na dôchodku, ktoré neboli právoplatne skončené do 31.12.2003, sa po tomto dni rozhodne za obdobie do 31.12.2003 podľa predpisov účinných do 31.12.2003 a za obdobie po 31.12.2003 ako úrazovej rente podľa tohto zákona. To platí aj na konanie o týchto náhradách, na ktoré vznikol nárok pred 01.01.2004 a žiadosť o ich priznanie a vyplácanie bola podaná po 31.12.2003.  19. Ustanovenia § 272 ods.1,3 a 5 zákona o sociálnom poistení sa nevzťahovalo na vojakov povinnej vojenskej služby, ktorým vznikla škoda  na zdraví pri plnení služobných povinností alebo v priamej súvislosti s ich plnením do 31.07.2006.  20. Podľa § 293o ods.6 zákona o sociálnom poistení (účinného od 01.08.2006 na základe z. č. 310/2006 Z.z.) sociálna poisťovňa od 01.08.2006 preberá od Ministerstva obrany SR výplatu plnení vyplývajúcich zo zodpovednosti štátu na zdraví, ktorá vznikla pred 01.01.2004 vojakom povinnej vojenskej  služby pri plnení služobných povinností alebo v priamej súvislosti s ich plnením.  21. Krajský súd na základe vykonaného dokazovania v súdnom preskúmavacom konaní dospel k záveru,  že rozhodnutie  odporkyne ktorým  vyslovila, že  navrhovateľ nemá nárok na  úrazovú rentu je vecne správne a preto toto rozhodnutie potvrdil.  Odporkyňa pri rozhodovaní vychádzala zo skutkového stavu  ohľadom finančných nárokov  navrhovateľa na poskytovanie plnení v súvislosti s jeho pracovným úrazom počas trvania základnej vojenskej služby, ktorý medzi účastníkmi správneho konania nebol sporný.  Z  Oznámenia zo dňa 20.07.2007  adresovaného  navrhovateľovi vyplýva, že  navrhovateľ  v    uvedenom období nemal nárok na náhradu  za stratu na zárobku vzhľadom na výšku jeho aktuálnych príjmov  a takýto nárok navrhovateľovi nevznikol ani ku dňu 31.07.2006.  Odporkyňa tak  prevzala od MO SR  v rámci  platného právneho stavu ( ust. § 293o ods.  6 zákona o sociálnom poistení)  spisový materiál týkajúci sa nárokov  navrhovateľa  v súvislosti s jeho pracovným úrazom,  výplatu finančného plnenia však nemohla prevziať, pretože  navrhovateľovi takéto plnenie v tom čase nebolo vyplácané. Vo vzťahu k námietke  navrhovateľa,  že v budúcnosti mu môže vzniknúť nárok na finančné plnenie následkom zhoršenia jeho zdravotného stavu  prípade pri poklese jeho príjmu,  je potrebné uviesť, že v takom prípade  bude povinnosťou odporkyne po predložení požadovaných  dokladov a potvrdení preukazujúcich tieto skutočnosti  nároky navrhovateľa prehodnotiť.  22. Súd preto zvážil všetky uvedené  skutočnosti a na ich základe a v súlade s citovanými zákonnými ustanoveniami podľa § 250q ods.3 O.s.p. napadnuté rozhodnutie odporkyne zo dňa 21.12.2015, ktorým rozhodla, že navrhovateľ nemá nárok na úrazovú rentu v dôsledku pracovného úrazu zo dňa 23.07.1984 ako vecne správne potvrdil.  23. Náhradu trov konania súd v súlade s ustanovením § 250k ods.1 O.s.p. s použitím § 250l ods.2 O.s.p. navrhovateľovi nepriznal, pretože tento v konaní nebol úspešný a odporkyni podľa tohto ustanovenia právo na ich náhradu neprislúcha.  Poučenie:  Proti tomuto rozsudku je prípustné odvolanie do 15 dní odo dňa jeho doručenia na Najvyšší súd SR v Bratislave prostredníctvom Krajského súdu v Košiciach, a to písomne v dvoch vyhotoveniach.  V odvolaní sa má popri všeobecných náležitostiach (§ 42 ods.3 O.s.p.) uviesť, proti ktorému rozhodnutiu smeruje, v akom rozsahu sa napáda, v čom sa toto rozhodnutie alebo postup súdu považuje za nesprávny a čoho sa odvolateľ domáha.  Odvolanie možno odôvodniť len tým, že v konaní došlo k vadám uvedeným v § 221 ods.1 O.s.p., konanie má inú vadu, ktorá mohla mať za následok nesprávne  rozhodnutie vo veci a rozhodnutie súdu prvého stupňa vychádza z nesprávneho právneho posúdenia veci.", "vazby": {}, "cituje": [], "citovane_v": []}