{"guid": "11f3d881-854e-4a28-934b-4b5e0c047d93:7bcdf89e-d931-40fa-ba6f-f89b132834d3", "ecli": "ECLI:SK:KSZA:2013:5013200457.4", "spisova_znacka": "21S/71/2013", "nazov": "Rozsudok Krajského súdu Žilina sp. zn. 21S/71/2013 z 17. 12. 2013", "citacia": "rozsudok Krajského súdu Žilina z 17. decembra 2013, sp. zn. 21S/71/2013, ECLI:SK:KSZA:2013:5013200457.4", "identifikacne_cislo": "5013200457", "sud": {"guid": "sud_130", "nazov": "Krajský súd Žilina", "typ": "krajsky", "slug": "krajsky-sud-zilina"}, "sudca": "JUDr. Viera Bodnárová", "sudca_id": 119, "sudca_url": "https://www.kauzis.sk/judikatura/sudca/judr-viera-bodnarova-119", "datum_vydania": "2013-12-17", "forma": "Rozsudok", "povaha": ["Zrušené"], "oblast": ["Správne právo"], "podoblast": ["Žaloby proti právoplatným rozhodnutiam a postupom správnych orgánov"], "merito": null, "pravna_veta": null, "pravna_veta_zdroj": null, "zhrnutie": null, "kolegium": null, "senat": null, "stav": null, "zbierka": null, "predpisy": [{"iri": "/SK/ZZ/1963/99/#paragraf-250j.odsek-2.pismeno-a", "nazov": "§ 250j ods. 2 písm. a) OSP", "url": "https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/1963/99/#paragraf-250j.odsek-2.pismeno-a", "judikatura_url": "https://www.kauzis.sk/judikatura/predpis/99-1963/paragraf-250j"}], "paragrafy": ["/SK/ZZ/1963/99#paragraf-250j"], "ma_text": true, "text_zdroj": "dump", "pdf_url": "https://obcan.justice.sk/content/public/item/7bcdf89e-d931-40fa-ba6f-f89b132834d3", "zdroj": "infosud", "url": "https://www.kauzis.sk/judikatura/r/ECLI:SK:KSZA:2013:5013200457.4", "api_url": "https://www.kauzis.sk/api/v1/judikatura/ECLI:SK:KSZA:2013:5013200457.4", "text_url": "https://www.kauzis.sk/api/v1/judikatura/ECLI:SK:KSZA:2013:5013200457.4/text", "citacie_n": 0, "text": "Súd: Krajský súd Žilina Spisová značka: 21S/71/2013 Identifikačné číslo súdneho spisu: 5013200457 Dátum vydania rozhodnutia: 18. 12. 2013 Meno a priezvisko sudcu, VSÚ: JUDr. Erika Šobichová ECLI: ECLI:SK:KSZA:2013:5013200457.4  ROZSUDOK V MENE SLOVENSKEJ REPUBLIKY  Krajský súd v Žiline, v senáte zloženom z predsedníčky senátu JUDr. Eriky Šobichovej a členov senátu JUDr. Jany Martinčekovej a Mgr. Nory Tomkovej, v právnej veci žalobcu: C. A., nar. XX.XX.XXXX, bytom G. č. XXX, právne zastúpený: STEHURA & partners, s.r.o., Advokátska kancelária, F. Kráľa 2080, 022 01 Čadca, proti žalovanej: Sociálna poisťovňa - ústredie, ul. 29. augusta 8, 813 63 Bratislava, v konaní o preskúmanie rozhodnutia a postupu žalovanej č.:23799-2/2013-BA zo dňa 24.04.2013, takto jednomyseľne  r o z h o d o l :  Krajský súd v Žiline rozhodnutie žalovanej č. 23799-2/2013-BA zo dňa 24.04.2013, ako aj rozhodnutie Sociálnej poisťovne, pobočka Čadca č. 200-001834-CA06/2013 zo dňa 07.02.2013    z r u š u j e   podľa § 250j ods. 2 písm. a) O.s.p. a vec   v r a c i a  žalovanej na ďalšie konanie.  Žalovaná    je     p o v i n n á  nahradiť žalobcovi trovy konania na účet právneho zástupcu vo výške 135,78 Eur, pozostávajúce v celom rozsahu z trov právneho zastúpenia v lehote do 30 dní od právoplatnosti rozsudku.  o d ô v o d n e n i e :  Žalobca sa žalobou podanou v zákonom stanovenej lehote (§ 250b ods. 1 O.s.p.) domáhal proti žalovanej preskúmania rozhodnutia žalovanej č. 23799-2/2013-BA z 24.04.2013, ktorým rozhodnutím žalovaná podľa § 218 ods. 2 zákona o sociálnom poistení zamietla odvolanie žalobcu a potvrdila rozhodnutie Sociálnej poisťovne, pobočky Čadca č. 200-001834-CA06/2013 zo dňa 07.02.2013, na základe ktorého bol žalobca zaviazaný, resp. povinný vrátiť Sociálnej poisťovni podľa § 236 ods. 1 písm. b) zákona č. 461/2003 Z.z. nemocenské za obdobie od 18.07.2011 do 15.07.2012 v celkovej sume 4.649,70 Eur. Žalobca v žalobe namietal, že s rozhodnutím žalovanej nesúhlasí, žalovaná svojím rozhodnutím zakrýva pochybenie svojich zamestnancov na pobočke v Čadci. Žalobca nikomu nič ohľadom svojho starobného dôchodku nezamlčoval, ani ho nikdy nezatajoval. Naopak pri každej návšteve zamestnancov žalovanej zdôrazňoval, že je poberateľom starobného dôchodku v Českej republike, pričom mu vždy tvrdili, že o tejto skutočnosti vedia a hovorili mu, že len pracujte koľko vládzete. On už v roku 2009 požiadal o starobný dôchodok v Českej republike z dôvodu, že v minulosti tam pracoval ako baník. Z ČSSZ obdržal list zo dňa 06.01.2010, že jeho žiadosť o dôchodok postupujú žalovanej z dôvodu čl. 45 ods. 1 Nariadenia Rady EHS. Následne jeho žiadosť o starobný dôchodok bola opätovne postúpená Českej správe sociálneho zabezpečenia. Podotkol, že v roku 2009, keď sa chcel zamestnať, každý svoj postup konzultoval s Úradom práce soc. vecí a rodiny Čadca, ako aj zamestnancami žalovanej v Čadci. Dobrovoľné nemocenské poistenie si priplácal z dôvodu jeho zlého zdravotného stavu. Všetky formuláre vypisovali zamestnanci žalovanej, pričom jeho dôchodok v Českej republike nikdy nikoho nezaujímal. Tieto skutočnosti môže potvrdiť aj jeho manželka. Z uvedeného vyplýva, že žalovanej nikdy nič nezamlčoval. V jeho konaní nevidí žiadne porušenie jeho povinnosti a nikdy vedome nespôsobil výplatu dávky. Z uvedených dôvodov žiadal rozhodnutie žalovanej v spojení s    prvostupňovým rozhodnutím žalovanej zrušiť a vec vrátiť na ďalšie konanie. Zároveň si uplatnil náhradu trov konania.  Žalovaná sa k žalobe vyjadrila písomným podaním, doručeným súdu dňa 07.08.2013, uviedla, že po opätovnom prešetrení skutočnosti uvedených v žalobe žalovaná zistila, že rozhodnutie ČSSZ bolo žalovanej doručené dňa 27.07.2010.  Podľa § 196 ods. 1 posledná veta zákona o sociálnom poistení netreba dokazovať skutočnosti všeobecne známe alebo skutočnosti známe z činnosti Sociálnej poisťovne. Nakoľko sa preukázala, že žalovaná mala vedomosť o tom, že žalobca je poberateľom starobného dôchodku z Českej republiky, pobočka nemala nemocenskú dávku vyplatiť. Pretože ju vyplatila, vznikol preplatok, ktorý však nie je povinný žalobca vrátiť. Vzhľadom na skutočnosť, že druhostupňové rozhodnutie žalovanej je právoplatné a žalovaná ho podľa v súčasnosti platných právnych predpisov sama nemôže zrušiť, navrhla aby Krajský súd v Žiline pri aplikácii § 250j ods. 2 zákona č. 99/1963 Zb. rozhodnutie žalovanej zrušil a vec vrátil na ďalšie konanie.  Krajský súd v Žiline v predmetnej veci vyhlásil rozsudok bez nariadenia pojednávania za splnenia podmienok ustanovených v § 250f ods. 1, 2 O.s.p. v spojení s § 156 ods. 3 Občianskeho súdneho poriadku.  Právny zástupca žalobcu vyjadril súhlas s prejednaním veci bez nariadenia pojednávania podaním zo dňa 15.08.2013. Zároveň vyčíslil náhradu trov konania. Žalovaná dodatočne vyjadrila súhlas s prejednaním veci bez nariadenia pojednávania a to podaním doručeným súdu dňa 15.11.2013.  Krajský súd v Žiline po preskúmaní napadnutého rozhodnutia žalovanej, vrátane prvostupňového rozhodnutia, ako aj ich postupov v rozsahu danom žalobnými dôvodmi mal za to, že rozhodnutie žalovanej, ako aj rozhodnutie prvostupňového správneho orgánu bolo potrebné zrušiť pri aplikácii ust. § 250j ods. 2 písm. a) Občianskeho súdneho poriadku a to pre nesprávne právne posúdenie veci, čo nakoniec žalovaná ani sama vo svojom vyjadrení k žalobe nerozporovala a vo vyjadrení k žalobe sama žiadala svoje rozhodnutie zrušiť.  Podľa § 236 ods. 1 zákona č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení príjemca dávky je povinný vrátiť dávku alebo jej časť odo dňa, od ktorého mu nepatrila alebo nepatrila v poskytovanej sume, ak b)prijímal dávku alebo jej časť, hoci vedel alebo musel z okolností predpokladať, že sa vyplatila neprávom alebo vo vyššej sume ako patrila.  Podľa § 293cb zákona č. 521/2011 Z.z. dobrovoľne nemocensky poistenej osobe, ktorej toto dobrovoľné poistenie malo trvať po 31.01.2012, dobrovoľné poistenie zaniká od 01.02.2012, ak odsek 2 neustanovuje inak.  Podľa čl. 2, 4 a 5 Nariadenia (ES) Európskeho parlamentu a Rady č. 883/2004 z 29.04.2004 o koordinácii systémov sociálneho zabezpečenia v znení Nariadení Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 987/2009 zo dňa 16.09.2009, fyzická osoba, ktorá poberá dávku - starobný dôchodok, z členského štátu, sa považuje za fyzickú osobu, ktorej bol priznaný starobný dôchodok rovnako ako podľa právnych predpisov Slovenskej republiky.  Podľa § 293bq ods. 1 zákona č. 461/2003 Z.z. dobrovoľne nemocensky poistenej osobe, ktorej bol pred 01.01.2011 priznaný starobný dôchodok, predčasný starobný dôchodok alebo invalidný dôchodok z dôvodu poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 70%, zaniká nemocenské poistenie tejto osoby dňom 31.12.2010.    Podľa § 31 ods. 1 písm. a) a ods. 3 zákona č. 461/2003 Z.z. dobrovoľne nemocensky poistená osoba má nárok na nemocenskú dávku, ak tento zákon neustanovuje inak, ak splnila podmienky ustanovené na vznik nároku na nemocenskú dávku počas trvania nemocenského poistenia aj vtedy, ak vznikol dôvod na poskytnutie nemocenskej dávky po zániku jej nemocenského poistenia v ochrannej lehote.  Podľa § 227 ods. 2 písm. a) zákona o sociálnom poistení poistenec a poberateľ dávky sú povinní preukázať skutočnosti rozhodujúce na vznik, trvanie, prerušenie a na zánik sociálneho poistenia.  Podľa § 227 ods. 3 prvá veta zákona o sociálnom poistení poistenec je povinný príslušnej organizačnej zložke Sociálnej poisťovne preukázať skutočnosti rozhodujúce na vznik nároku na dávku, trvanie nároku na dávku, zánik nároku na dávku, nárok na jej výplatu a jej sumu.  Z obsahu administratívneho spisu mal súd preukázané, že Sociálna poisťovňa, pobočka Čadca rozhodnutím č. 200-001834-Ca06/2013 zo dňa 07.02.2013 rozhodla podľa § 236 ods. 1 písm. b) zákona č. 461/2003 Z.z. tak, že žalobca je povinný vrátiť nemocenské za obdobie od 18.07.2011 do 15.07.2012 v celkovej sume 4.649,70 Eur. V odôvodnení rozhodnutia poukázala na to, že žalobca bol dobrovoľne nemocensky poistená osoba prihlásený od 21.01.2009 do 22.08.2012. Nárok na nemocenskú dávku ako dobrovoľne nemocensky poistená osoba si uplatnil od 18.07.2011 do 21.08.2012. Nemocenské bolo priznané rozhodnutím č. 200-012798-CA02/2011 zo dňa 12.08.2011. Nemocenská dávka bola vyplatená od 18.07.2011 do 15.07.2012, kedy bolo skončené podporné obdobie. Dňa 10.01.2013 oddelenie poistného pobočke zaslalo informáciu o zmene období poistenia, že žalobcovi bolo dňa19.11.2012 vydané rozhodnutie vo veci zániku dobrovoľného  nemocenského poistenia dňa 31.12.2010 poistenie zaniklo. Na základe rozhodnutia Českej správy sociálního zabezpečení má žalobca priznaný starobný dôchodok od 01.11.2009. Z uvedeného dôvodu vznikol preplatok na nemocenskej dávke.  Proti predmetnému rozhodnutiu zo strany žalobcu bolo podané odvolanie, o ktorom rozhodla žalovaná tak, že rozhodnutie prvostupňového správneho orgánu bolo potvrdené a odvolanie žalobcu bolo zamietnuté. V odôvodnení rozhodnutia žalovaná poukázala na to, že tým, že žalobcovi bol priznaný od 01.11.2009 starobný dôchodok z Českej republiky, zaniklo mu dobrovoľné nemocenské poistenie k 31.12.2010 zo zákona a nemocenské pri dočasnej pracovnej neschopnosti vzniknutej dňa 18.07.2011 nemalo byť navrhovateľovi priznané z dobrovoľného nemocenského poistenia. Vzhľadom na uvedené skutočnosti s poukazom aj na čl. 2, 4 a 5 Naradenia ES Rady č. 883/2004 z 29.04.2004 a § 236 ods. 1 písm. b) zákona o sociálnom poistení, keďže žalobca vedel, že mu bol priznaný starobný dôchodok od 01.11.2009 rozhodnutím Českej správy sociálneho zabezpečenia a uvedenú skutočnosť rozhodujúcu pre zánik dobrovoľného poistenia k 31.12.2010 a pre nepriznanie nároku na nemocenskú dávku pri dočasnej pracovnej neschopnosti vzniknutej dňa 18.07.2011 neoznámil, spôsobil, že mu bolo nemocenské z dobrovoľného nemocenského poistenia vyplatené neprávom. Žalobca musel z okolností predpokladať, že mu nemocenské bolo vyplatené neprávom a preto je povinný predmetné nemocenské za obdobie od 18.07.2011 do 15.07.2012 vrátiť.  Z rozhodnutia Sociálnej poisťovne, pobočky Čadca č. 200-012797/CA02/2011 zo dňa 12.08.2011 bolo zistené, že predmetným rozhodnutím bolo priznané žalobcovi nemocenské za obdobie od 28.07.2011 do zániku nároku na nemocenské vo výške 5,951990 Eur za deň.  Rozhodnutím zo dňa 12.08.2011 pod č. 200-012798-CA02/2011 zo dňa 12.08.2011 bolo vo vzťahu k žalobcovi priznané podľa § 34 ods. 1, § 37 ods. 2 a § 55 zákona č. 461/2003 Z.z. nemocenské vo výške 5,831800 Eur za deň a za ďalšie dni dočasnej pracovnej neschopnosti do zániku nároku na nemocenské vo výške 12,829960 Eur za deň v dôsledku vzniknutej pracovnej neschopnosti od dňa 18.07.2011.  Ďalej rozhodnutím č. 18267-4/2012-CA zo dňa 19.11.2012 bolo vo vzťahu k žalobcovi rozhodnuté tak, že mu nevzniklo dňa 01.02.2012 dobrovoľné nemocenské poistenia a dobrovoľné poistenie v nezamestnanosti.    Ďalším rozhodnutím Sociálnej poisťovne, pobočka Čadca č. 18267-3/2012-CA  zo dňa 19.11.2012 bolo vo vzťahu k žalobcovi rozhodnuté tak, že zaniklo dobrovoľné poistenie dňa 31.12.2010.  Z rozhodnutia Českej správy sociálního zabezpečení Praha 5 pod č. 5610017578-151 zo dňa 29.06.2010/VOC bolo zistené, že Česká správa sociálního zabezpečení žalobcovi podľa ust. § 31 ods. 1 zákona č. 155/1995 Sb. o dúchodovém poištení s prihliadnutím k čl. 45 až 46 ods. 2 Nariadenia Rady (EHS) č. 1408/71 počnúc od 01.05.2010 i s prihliadnutím Nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 883/2004 a k Nariadeniu Európskeho parlamentu a Rady (ES) č. 987/2009 sa od 01.11.2009 priznala  starobný dôchodok vo výške 5.875 korún českých mesačne. Z tohto rozhodnutia je zrejmé z prezenčnej pečiatky, že Sociálnej poisťovni, ústredie, Bratislava toto bolo doručené dňa 27.07.2010.  Hlavným žalobným dôvodom v predmetnej veci bola tvrdená skutočnosť, že žalobca si vôbec nie je vedomý, že by nejakým spôsobom zamlčal, že poberá starobný dôchodok z Českej republiky. To znamená, že podľa názoru žalobcu nie je povinný vrátiť príslušnú nemocenskú dávku s poukazom na znenie § 236 ods. 1 písm. b) zákona č. 461/2003 Z.z.. Pre uloženie povinností vrátiť predmetnú nemocenskú dávku s poukazom na § 236 ods. 1 zákona č. 461/2003Z.z. aj podľa názoru súdu musí byť splnený ten predpoklad, že žalobca prijímal dávku alebo jej časť hoci vedel alebo z okolností daného prípadu musel predpokladať, že táto dávka sa vyplatila neprávom alebo vo vyššej sume. Tieto skutočnosti podľa názoru súdu (čo nepoprela nakoniec ani samotná žalovaná) neboli pre vrátenie vyplatenia dávky naspäť vo vzťahu k žalobcovi splnené.  V predmetnom prípade bolo preukázané, že žalovaná mala vedomosť už od 27.07.2010, kedy jej príslušné rozhodnutie Českej správy sociálneho zabezpečenia bolo doručené, o tom, že žalobca je zároveň poberateľom starobného dôchodku z Českej republiky a z tohto dôvodu prvostupňový správny orgán, resp. Sociálna poisťovňa, pobočka Čadca nemala vôbec k pristúpiť k vyplateniu nemocenskej dávky z dôvodu práceneschopnosti žalobcu v uvedenom období - od 18.07.2011 do 15.07.2012, ktorá nemocenská dávka bola žalobcovi vyplatená v celkovej sume 4.649,70 Eur. Keďže teda neboli splnené zákonné predpoklady na vrátenie predmetnej sumy, aj keď teda žalobcovi vo vzťahu k tejto dávke vznikol tzv. preplatok, ani podľa názoru súdu nie je povinný vrátiť túto vyplatenú nemocenskú dávku.  Vzhľadom na uvedené skutočnosti teda došlo k zrušeniu rozhodnutia žalovaného, ako aj rozhodnutia prvostupňového správneho orgánu pre nesprávny právny záver vyslovený vo veci správnymi orgánmi ( § 250 j ods. 2 pís. a) O.s.p.).  Žalobca bol v predmetnom konaní úspešným účastníkom konania, a preto má pri aplikácii ust. § 250k ods. 1 O.s.p. právo na náhradu trov konania. Tieto si uplatnil prostredníctvom právneho zástupcu vo vyčíslení trov konania prijatom na tunajšom súde dňa 20.08.2013 a keďže vec bola rozhodnutá bez nariadenia pojednávania, súd upustil od výzvy podľa § 151 ods. 4 O.s.p. Trovy konania boli vyčíslené v celkovej výške 429,07 Eur, pozostávajúce z trov právneho zastúpenia za dva úkony právnej služby, a to:  1/ prevzatie a príprava zastúpenia dňa 20.05.2013 vo výške 170,97 Eur,  2/ žaloba zo dňa 24.05.2013 vo výške 170,97 Eur;  a ďalej z režijného paušálu k jednotlivým úkonom 2 x 7,81 Eur, spolu 15,62 Eur a 20 % DPH k všetkým odmenám a náhradám v celkovej výške 71,51 Eur.  Súd preskúmal písomnú špecifikáciu uplatnených trov konania predloženú právnym zástupcom žalobcu a priznal žalobcovi náhradu trov konania pozostávajúcich  z trov právneho zastúpenia za dva úkony právnej služby, hotové výdavky podľa špecifikácie a DPH.  A/ Podľa § 1 ods. 3 vyhlášky MS SR č. 655/2004 Z. z. o odmenách a náhradách advokátov za poskytovanie právnych služieb vždy v znení ku dňu vykonania úkonu  (ďalej len vyhláška) je výpočtovým    základom na účely tejto vyhlášky priemerná mesačná mzda zamestnanca hospodárstva Slovenskej republiky za prvý polrok predchádzajúceho kalendárneho roka.  Výpočtový základ pre rok 2013 predstavuje sumu 781 Eur.  Podľa § 11 ods. 4 vyhlášky je základná sadzba tarifnej odmeny za jeden úkon právnej služby jedna šestina výpočtového základu vo veciach zastupovania v konaniach podľa piatej časti Občianskeho súdneho poriadku. V dávkových veciach sociálneho poistenia, vo veciach sociálnych služieb a vo veciach preskúmavania rozhodnutia o priestupkoch patrí odmena za jeden úkon právnej služby vo výške jednej trinástiny výpočtového základu.  Jedna trinástina výpočtového základu pre rok 2013 predstavuje sumu 60,08 Eur.  V predmetnej veci sa jednalo o prieskum rozhodnutia o dávkovej veci sociálneho poistenia (ktorými sú dávky nemocenského poistenia, dôchodkového poistenia, úrazového poistenia, garančného poistenia a poistenia v nezamestnanosti), keďže sa jednalo o prieskum zákonnosti rozhodnutia o povinnosti vrátiť neprávom vyplatenú dávku. Právny zástupca nesprávne vychádzal pri určení základnej sadzby tarifnej odmeny za jeden úkon právnej služby vo výške 170,97 Eur z hodnoty veci (§ 10 vyhlášky), pričom správne je potrebné aplikovať § 11 ods. 4 vyhlášky.  Súd priznal odmenu za dva úkony právnej služby, a to za:  1. prevzatie a prípravu zastúpenia vrátane prvej porady s klientom zo dňa 20.05.2013, ako vyplýva z plnomocenstva doloženého k žalobe v súlade s § 14 ods. 1 písm. a) vyhlášky v znení účinnom do 01.07.2013 vo výške 60,08 Eur,  2. písomne podanie na súd - žalobu zo dňa 24.05.2013 v súlade s § 14 ods. 1 písm. c) vyhlášky v znení účinnom do 01.07.2013 vo výške 60,08 Eur; odmena za úkony právnej služby spolu vo výške 120,16 Eur.  B/ Podľa § 16 ods. 3 vyhlášky možno od klienta požadovať na náhradu výdavkov na miestne telekomunikačné výdavky a miestne prepravné sumu vo výške jednej stotiny výpočtového základu za každý úkon právnej služby - tzv. režijný paušál. Túto sumu môže advokát požadovať aj vtedy, ak sa na jej náhrade s klientom osobitne nedohodol.  Súd v súlade s § 1 ods. 3 a § 16 ods. 3 vyhlášky priznal ako trovy konania aj režijný paušál za rok 2013 2 x 7,81 Eur; režijný paušál spolu 15,62 Eur.  Súd nepriznal v súlade s § 18 ods. 3 vyhlášky DPH (20 %), o ktorú sa zvyšuje súdom priznaná odmena za úkony právnej služby a náhrady, keďže mal preukázané podľa osvedčenia o registrácii pre daň z pridanej hodnoty pre identifikačné číslo 2023723878, že právny zástupca žalobcu je platiteľom dane až od 01.06.2013.  Uvedený sumár úkonov právnej služby a ich hodnoty považuje súd podľa konkrétnych okolností predmetného prípadu za účelný a hospodárny (z hľadiska odmeňovania) pre uplatňovanie príslušného práva.  Poučenie:  Proti tomuto rozsudku je prípustné odvolanie do 15 dní odo dňa jeho doručenia písomne trojmo prostredníctvom Krajského súdu v Žiline na Najvyšší súd Slovenskej republiky v Bratislave.    Odvolanie musí spĺňať náležitosti ust. § 205 O.s.p..", "vazby": {}, "cituje": [], "citovane_v": []}