{"guid": "0f0e3b98-d33a-4193-8c94-e6f87c3dc7b4:aefa5e87-ef39-4c9f-8da1-fdb512a1bf88", "ecli": "ECLI:SK:KSBB:2014:6013201925.1", "spisova_znacka": "20Sd/215/2013", "nazov": "Rozsudok Krajského súdu Banská Bystrica sp. zn. 20Sd/215/2013 z 3. 3. 2014", "citacia": "rozsudok Krajského súdu Banská Bystrica z 3. marca 2014, sp. zn. 20Sd/215/2013, ECLI:SK:KSBB:2014:6013201925.1", "identifikacne_cislo": "6013201925", "sud": {"guid": "sud_138", "nazov": "Krajský súd Banská Bystrica", "typ": "krajsky", "slug": "krajsky-sud-banska-bystrica"}, "sudca": "JUDr. Matúš Kalanin", "sudca_id": 673, "sudca_url": "https://www.kauzis.sk/judikatura/sudca/judr-matus-kalanin-673", "datum_vydania": "2014-03-03", "forma": "Rozsudok", "povaha": ["Zrušujúce"], "oblast": ["Správne právo"], "podoblast": ["Dôchodky"], "merito": null, "pravna_veta": null, "pravna_veta_zdroj": null, "zhrnutie": null, "kolegium": null, "senat": null, "stav": null, "zbierka": null, "predpisy": [{"iri": "/SK/ZZ/2003/461", "nazov": "zákon č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení", "url": "https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2003/461", "judikatura_url": "https://www.kauzis.sk/judikatura/predpis/461-2003"}, {"iri": "/SK/ZZ/1988/100", "nazov": "zákon č. 100/1988 Zb. o sociálnom zabezpečení", "url": "https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/1988/100", "judikatura_url": "https://www.kauzis.sk/judikatura/predpis/100-1988"}, {"iri": "/SK/ZZ/0/0", "nazov": "/SK/ZZ/0/0", "url": "https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/0/0", "judikatura_url": null}], "paragrafy": [], "ma_text": true, "text_zdroj": "dump", "pdf_url": "https://obcan.justice.sk/content/public/item/aefa5e87-ef39-4c9f-8da1-fdb512a1bf88", "zdroj": "infosud", "url": "https://www.kauzis.sk/judikatura/r/ECLI:SK:KSBB:2014:6013201925.1", "api_url": "https://www.kauzis.sk/api/v1/judikatura/ECLI:SK:KSBB:2014:6013201925.1", "text_url": "https://www.kauzis.sk/api/v1/judikatura/ECLI:SK:KSBB:2014:6013201925.1/text", "citacie_n": 1, "text": "Súd: Krajský súd Banská Bystrica Spisová značka: 20Sd/215/2013 Identifikačné číslo súdneho spisu: 6013201925 Dátum vydania rozhodnutia: 04. 03. 2014 Meno a priezvisko sudcu, VSÚ: JUDr. Jarmila Badíková ECLI: ECLI:SK:KSBB:2014:6013201925.1  ROZSUDOK V MENE SLOVENSKEJ REPUBLIKY  Krajský súd v Banskej Bystrici v konaní samosudkyňou JUDr. Jarmilou Badíkovou v právnej veci navrhovateľa Y.. Q. C., nar. XX. Y. XXXX, bytom U. X, XXX XX X. X. proti odporkyni Sociálna poisťovňa, ústredie, Ul. 29. augusta č. 8, 813 63 Bratislava, o preskúmanie rozhodnutia o starobnom dôchodku takto  r o z h o d o l :  Rozhodnutie odporkyne č. XXX XXX XXXX zo dňa 7. októbra 2013 v spojitosti s rozhodnutím odporkyne rovnakého čísla zo dňa 4. decembra 2014 zrušuje podľa § 250l ods. 2 a § 250j ods. 2 písm. a/, c/, d/ O.s.p. a vec vracia odporkyni na ďalšie konanie a rozhodnutie.  Navrhovateľovi nepriznáva právo na náhradu trov konania.  o d ô v o d n e n i e :  Odporkyňa rozhodnutím č. XXX XXX XXXX X z 7. októbra 2013 podľa § 255  zák. č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení a § 21 a § 132 zák. č. 100/1988 Zb. o sociálnom zabezpečení  zamietla žiadosť navrhovateľa o priznanie starobného dôchodku.  Odporkyňa v odôvodnení okrem iného uviedla, že navrhovateľ dôchodkový vek podľa § 21 ods. 1 písm. e/ zák. č. 100/1988 Zb. o sociálnom zabezpečení dosiahol dovŕšením XX  rokov veku dňa XX. Y. XXXX. Odporkyňa tiež uviedla, že navrhovateľovi bol priznaný invalidný dôchodok od 3. mája 1997 podľa V. časti zák. č. 100/1988 Zb., ktorý bol podľa § 126 ods. 1 zák. č. 328/2002 Z.z. pretransformovaný na invalidný výsluhový dôchodok. Na záver odporkyňa  uviedla, že navrhovateľ ku dňu XX. Y. XXXX  získal 1 885 dní obdobia dôchodkového poistenia čo je 5 rokov  a 60 dní a ide o dobu poberania  invalidného dôchodku  do 30. júna 2002.  Navrhovateľ podal voči uvedenému rozhodnutiu opravný prostriedok, v ktorom uviedol, že má nárok na starobný dôchodok v XX  rokoch veku t.j. dňa XX. Y. XXXX, pretože z potvrdenia Ministerstva vnútra SR zo dňa 20. júna 2013 vyplýva doba služobného pomeru od 1. apríla 1965 do 31. decembra 1985 v trvaní 20 rokov v I. kategórii funkcií.  Navrhovateľ ďalej uviedol, že jeho služobný pomer bol ukončený na jeho žiadosť dňa 31. decembra 1985 a v súlade s vtedy platným zákonom mu bol priznaný príspevok za službu. Na základe zhoršenia zdravotného stavu bol navrhovateľovi priznaný invalidný dôchodok od 3. mája 1997, ktorý bol následne pretransformovaný na invalidný výsluhový dôchodok.  Navrhovateľ namietol aj správnosť výpočtu jeho dôchodkového veku v napadnutom rozhodnutí, pretože fyzický vek XX  rokov dovŕšil pred 1. januárom 2004 a mal byť počítaný dátum XX. Y. XXXX. Navrhovateľ    namietol, aj započítania doby dôchodkového poistenia, pretože ako samostatne zárobkovo činná osoba podnikal už aj v roku 1999, odvody platí 12 rokov a obdobie do roku 2006 nebolo v osobnom liste zohľadnené.  Navrhovateľ v opravnom prostriedku cituje aj rozsudok Najvyššieho súdu SR č. 9So/138/2011  z 22. augusta 2012.  Na záver navrhovateľ navrhol krajskému súdu, aby napadnuté rozhodnutie zrušil, vec vrátil odporkyni na nové prerokovanie a rozhodnutie.  Počas odvolacieho konania odporkyňa  vydala ďalšie rozhodnutie č. XXX XXX XXXX X zo dňa 4. decembra 2013, ktorým opätovne zamietla žiadosť navrhovateľa o priznanie starobného dôchodku podľa § 21 ods. 1 písm. e/ zák. č. 100/1988 Zb. a podľa § 255 a § 259 zák. č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení a ktorým zmenila svoje rozhodnutie zo dňa 7. októbra 2013.  Odporkyňa v odôvodnení rozhodnutia okrem iného citovala § 255 ods. 7 zák. č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení, podľa ktorého za obdobie dôchodkového poistenia sa nepovažuje zamestnanie a náhradná doba získané pred 1. januárom 2004, ktoré boli zhodnotené na nárok na invalidný dôchodok, ktorý bol prekvalifikovaný na invalidný výsluhový dôchodok. Navrhovateľ bez obdobia dôchodkového poistenia získaného pred 1. januárom 2004, ktoré bolo zhodnotené na vznik nároku na invalidný dôchodok a určenie jeho sumy nezískal potrebný počet rokov obdobia dôchodkového poistenia pre vznik nároku na starobný dôchodok, nebolo možné hodnotiť ani obdobie dôchodkového získaného za dobu od 1. júla 2006 do 3. júla 2010, počas ktorého navrhovateľ bol samostatne zárobkovo činná osoba.  Odporkyňa ďalej uviedla, že navrhovateľ ku dňu XX. Y. XXXX  získal 5 rokov a 60 dní dôchodkového poistenia, čo je doba poberania invalidného dôchodku do 30. júna 2002; presný rozpis je uvedený v osobnom liste dôchodkového poistenia, ktorý bol priložený k rozhodnutiu  zo dňa 7. októbra 20013.  Navrhovateľ podal voči uvedenému rozhodnutiu opravný prostriedok z dôvodov, ktoré uviedol aj v predchádzajúcom opravnom prostriedku.  Navrhovateľ opätovne namietol, že odporkyňa  v napadnutých rozhodnutiach nezohľadnila skutočnosť, že navrhovateľ ako samostatne zárobkovo činná osoba je u odporkyne evidovaný od 1. januára 1995 bez prerušenia až doteraz. Odporkyňa bezdôvodne vynecháva obdobie od 1. januára 2001 do 30. júna 2006 a túto nezrovnalosť navrhuje odstrániť prešetrením podkladov v príslušnej pobočke.  Navrhovateľ na záver žiadal priznanie starobného dôchodku za obdobie 3 roky spätne od podania žiadosti dňa 26. júla 2013.  Odporkyňa vo veci podala písomné stanovisko zo dňa 15. novembra 2013, v ktorom uviedla právne a skutkové dôvody a žiadala napadnuté rozhodnutie zo dňa 7. októbra 2013  potvrdiť ako vecne správne.  Krajský súd preskúmal napadnuté rozhodnutia na pojednávaní dňa 4. marca 2014  v zmysle § 250l O.s.p., oboznámil sa s pripojenými listinnými dôkazmi, vypočul  účastníkov a napadnuté rozhodnutie zrušil podľa § 250l ods. 2 a § 250j ods. 2 písm. a/, c/ a d/ O.s.p. a vec vrátil odporkyni na ďalšie konanie a nové rozhodnutie.  Navrhovateľ trval na dôvodoch uvedených v opravnom prostriedku a uviedol, že spĺňa všetky podmienky vzniku nároku na starobný dôchodok, vek, dobu dôchodkového poistenia a aj podmienku služobného pomeru. Navrhovateľ zdôraznil, že od roku 1995 dodnes platí poistné ako samostatne zárobkovo činná osoba, čo znamená, že spĺňa nielen podmienku 10 resp. 15 rokov doby dôchodkového poistenia, ale    podľa jeho názoru mali by byť započítané aj roky, ktoré boli započítané Ministerstvo vnútra SR pre vznik nároku na invalidný dôchodok a vtedy by splnil podmienku nároku na starobný dôchodok už XX. roku veku z dôvodu, že získal 20 rokov služby v I. kategórii funkcií.  Na záver navrhovateľ žiadal zrušiť napadnuté rozhodnutie, vec vrátiť odporkyni na ďalšie konanie a nové rozhodnutie, v ktorom odporkyňa prizná navrhovateľovi starobný dôchodok 3 roky spätne.  Odporkyňa na pojednávaní žiadala napadnuté rozhodnutie zo dňa 7. októbra 2013 v spojitosti so zmenovým rozhodnutím zo dňa 4. decembra 2013 potvrdiť ako vecne správne. Poukázala na písomné stanoviská Sociálnej poisťovne z 15. novembra 2013, z 21. januára 2014 a z 29. januára 2014. Pokiaľ ide o dobu zisťovania obdobia dôchodkového poistenia navrhovateľa ako samostatne zárobkovo činnej osoby poukazujem na to, že navrhovateľovi vzniklo poistenie od 1. januára 1995 do 31. decembra 2000 a od 1. júla 2006 doteraz.  Podľa § 132 O.s.p. dôkazy súd hodnotí podľa svojej úvahy, a to každý dôkaz jednotlivo a všetky dôkazy v ich vzájomnej súvislosti; pritom starostlivo prihliada na všetko, čo vyšlo za konania najavo, včítane toho, čo uviedli účastníci.  Súd mal v konaní preukázané, že navrhovateľ žiadosťou zo dňa 26. júla 2013  požiadal  o priznanie starobného dôchodku od XX. Y. XXXX  s výplatou 4. júla 2010 podľa zák. č. 100/1988 Zb. o sociálnom zabezpečení z dôvodu uplatnenia služby I. kategórie funkcií  dovŕšením veku XX  rokov.  Podľa § 259 ods. 1 255  zák. č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení v konaniach o nárokoch na dávky a ich výplatu z dôchodkového zabezpečenia, ktoré vznikli pred 1. januárom 2004 a o ktorých nebolo do tohto dňa právoplatne rozhodnuté, sa rozhodne podľa predpisov účinných do 31. decembra 2003. Z uvedeného dôvodu súd posudzoval nárok navrhovateľa podľa zák. č. 100/1988 Zb. o sociálnom zabezpečení.  Podľa § 21 ods. 1 zák. č. 100/1988 Zb. o sociálnom zabezpečení občan má nárok na starobný dôchodok, ak bol zamestnaný najmenej 25 rokov a dosiahol dôchodkový vek.  Vo veku 55 rokov podľa  písm. a/ a b/ citovaného ustanovenia vzniká nárok na starobný dôchodok pracujúcim v baníctve; podľa písm. c/ ako bol občan zamestnaný najmenej 20 rokov v zamestnaní uvedenom v § 14 ods. 2 písm. b/ až h/.  Podľa § 14 ods. 4 citovaného zákona ako zamestnanie zaradené do I. (II.) pracovnej kategórie sa za dobu pred 1. januárom 1999 hodnotí služba vojakov z povolania (§ 129) zaradená do I. (II.) kategórie funkcií, ak nevznikol nárok na dôchodok podľa piatej časti tohto zákona. Služba zaradená do I. kategórie funkcií sa v týchto prípadoch hodnotí ako zamestnanie I. pracovnej kategórie uvedené v § 14 ods. 2 písm. b/ až h/.  Súd z potvrdenia Ministerstva vnútra SR zo dňa 20. júna 2013 mal  preukázané, že navrhovateľovi bol priznaný invalidný dôchodok od 3. mája 1997 podľa § 134 a § 135 zák. č. 100/1988 Zb. o sociálnom zabezpečení, ktorý sa do 1. júla 2002 podľa § 126 ods. 1 zák. č. 328/2002 Z.z. považuje za invalidný výsluhový dôchodok;  pre nárok a výšku ktorého bola navrhovateľovi zhodnotená nasledovná doba:  - od XX. Y. XXXX  do XX. C. XXXX  v III. pracovnej kategórii  - od XX. C. do XX. U. XXXX  v I. kategórii funkcií - základná vojenská služba  - od XX. U. XXXX  do XX. U. XXXX  v III. pracovnej kategórii  - od X. C. XXXX do XX. T. XXXX v II. kategórii funkcií    - od X. H. XXXX do XX. J. XXXX v I. kategórii funkcií - L. Z.  - od X. Y. XXXX do XX. U. XXXX v III. pracovnej kategórii  - od X. T. XXXX do XX. T. XXXX v III. pracovnej kategórii  - od X. H. XXXX do XX. T. XXXX v III. pracovnej kategórii  - od X. Y. XXXX do X. T. XXXX v III. pracovnej kategórii  - od X. T. XXXX do XX. Y. XXXX v III. pracovnej kategórii  Podľa § 132 ods. 1 zák. č. 100/1988 Zb. o sociálnom zabezpečení vojak z povolania má nárok na starobný dôchodok, ak bol zamestnaný najmenej 25 rokov a dosiahol vek aspoň  a) 55 rokov, ak vykonával najmenej 20 rokov službu zaradenú do I. kategórie funkcií,  b) 57 rokov, ak vykonával najmenej 20 rokov službu v ostatných prípadoch.  Podľa § 174 ods. 2 zák. č. 100/1988 Zb. o sociálnom zabezpečen pre nárok na starobný dôchodok podľa odseku 1 je potrebné, aby služba I. resp. II. kategórie funkcií trvala ku dňu 31. decembra 1999.  Podľa § 255 ods. 5 zák. č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení za obdobie dôchodkového poistenia sa považuje aj obdobie výkonu služby policajta, profesionálneho vojaka a vojaka prípravnej služby získané do 31. decembra 2003, ak toto obdobie policajt, profesionálny vojak a vojak prípravnej služby nezískali v rozsahu zakladajúcom nárok na výsluhový dôchodok podľa osobitného predpisu a nebol im priznaný invalidný výsluhový dôchodok, invalidný dôchodok alebo čiastočný invalidný dôchodok podľa osobitného predpisu.  Z dôvodu, že navrhovateľovi bol priznaný invalidný výsluhový dôchodok v zmysle citovaného ustanovenia obdobie, ktoré bolo navrhovateľovi započítané pre získanie tohto dôchodku, pre potrebu zistenia doby dôchodkového poistenia pre vznik nároku na starobný dôchodok nie je možné zhodnotiť.  Navrhovateľ nespĺňa ani druhú podmienku pre započítanie tejto doby do doby dôchodkového poistenia pre vznik nároku na starobný dôchodok z dôvodu, že jeho služobný pomer netrval ku dňu 31. decembra 1999.  Navrhovateľ v žiadosti o starobný dôchodok uviedol aj dátum 4. júla 2013 ako dátum uplatnenia nároku na starobný dôchodok.  Odporkyňa v napadnutých rozhodnutiach posudzovala nárok navrhovateľa k dátumu XX. Y. XXXX (rozhodnutie zo 4. decembra 2013) a k dátumu XX. Y. XXXX  (rozhodnutie zo 7. októbra 2013). Odporkyňa pri posudzovaní doby dôchodkového poistenia zhodnotila navrhovateľovi len obdobie poberania invalidného dôchodku a vôbec sa nezaoberala obdobiami, kedy  navrhovateľ platí poistné ako samostatne zárobkovo činná osoba.  Na základe vykonaného preskúmania súd napadnuté rozhodnutia zrušil z dôvodu nesprávneho právneho  posúdenia veci, nedostatočne zisteného skutkového stavu a z dôvodu ich nepreskúmateľnosti pre nezrozumiteľnosť a pre nedostatok dôvodov.  Odporkyňa v ďalšom konaní opätovne posúdi nárok navrhovateľa na starobný dôchodok  k dátumu XX. Y. XXXX  podľa zák. č. 100/1988 Zb. o sociálnom zabezpečení a k dátumu XX. Y. XXXX, kedy navrhovateľ dosiahol dôchodkový vek podľa zák. č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení.    Súd náhradu trov konania posúdil podľa § 250l v spojitosti s § 250k O.s.p., navrhovateľ v konaní bol úspešný, ale náhradu trov konania si neuplatnil, a preto mu   súd  nepriznal právo na náhradu trov konania.  Poučenie:  Proti tomuto rozhodnutiu je prípustné odvolanie do 15 dní odo dňa  jeho doručenia, písomne vo dvoch vyhotoveniach, prostredníctvom  konajúceho súdu na Najvyšší súd SR v Bratislave.  Odvolanie je možné podať len z dôvodov uvedených v ust. § 205  ods. 2 O.s.p.  V odvolaní sa má popri všeobecných náležitostiach (§ 42 ods. 3  O.s.p.) uviesť, proti ktorému rozhodnutiu smeruje, v akom roz-  sahu sa napáda, v čom sa toto rozhodnutie alebo postup súdu  považuje za nesprávny a čoho sa odvolateľ domáha.", "vazby": {}, "cituje": [{"guid": "328d9722-f817-486f-9046-272eae6f7f25:1b1fdf90-710d-4d91-b3c3-4b7c2142f8bb", "ecli": "ECLI:SK:NSSR:2012:5011200213.1", "spisova_znacka": "9So/138/2011", "nazov": "Rozsudok Najvyššieho súdu SR sp. zn. 9So/138/2011 z 21. 8. 2012", "sud": "Najvyšší súd SR", "datum_vydania": "2012-08-21", "citacie_n": 0, "url": "https://www.kauzis.sk/judikatura/r/ECLI:SK:NSSR:2012:5011200213.1"}], "citovane_v": [{"guid": "ca1280b7-3445-4516-b292-feb2deafefd1:f4de9aa0-4421-4c90-b246-994227f99ca6", "ecli": "ECLI:SK:KSBB:2015:6014201436.1", "spisova_znacka": "20Sd/317/2014", "nazov": "Rozsudok Krajského súdu Banská Bystrica sp. zn. 20Sd/317/2014 z 5. 5. 2015", "sud": "Krajský súd Banská Bystrica", "datum_vydania": "2015-05-05", "citacie_n": 0, "url": "https://www.kauzis.sk/judikatura/r/ECLI:SK:KSBB:2015:6014201436.1"}]}