{"guid": "0e55f9d9-12f6-4ac3-a2c1-3ecdbf60f118:79c82d6a-82e2-4c00-ab3e-134b146983e2", "ecli": "ECLI:SK:KSKE:2016:2014200790.3", "spisova_znacka": "9Sd/39/2015", "nazov": "Rozsudok Krajského súdu Košice sp. zn. 9Sd/39/2015 z 14. 1. 2016", "citacia": "rozsudok Krajského súdu Košice z 14. januára 2016, sp. zn. 9Sd/39/2015, ECLI:SK:KSKE:2016:2014200790.3", "identifikacne_cislo": "2014200790", "sud": {"guid": "sud_147", "nazov": "Krajský súd Košice", "typ": "krajsky", "slug": "krajsky-sud-kosice"}, "sudca": "JUDr. Oľga Lichnerová", "sudca_id": 290, "sudca_url": "https://www.kauzis.sk/judikatura/sudca/judr-olga-lichnerova-290", "datum_vydania": "2016-01-14", "forma": "Rozsudok", "povaha": ["Zrušujúce"], "oblast": ["Správne právo"], "podoblast": ["Opravné prostriedky proti neprávoplatným rozhodnutiam správnych orgánov"], "merito": null, "pravna_veta": null, "pravna_veta_zdroj": null, "zhrnutie": null, "kolegium": null, "senat": null, "stav": null, "zbierka": null, "predpisy": [{"iri": "/SK/ZZ/2003/461", "nazov": "zákon č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení", "url": "https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2003/461", "judikatura_url": "https://www.kauzis.sk/judikatura/predpis/461-2003"}, {"iri": "/SK/ZZ/1964/40", "nazov": "OZ", "url": "https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/1964/40", "judikatura_url": "https://www.kauzis.sk/judikatura/predpis/40-1964"}], "paragrafy": [], "ma_text": true, "text_zdroj": "dump", "pdf_url": "https://obcan.justice.sk/content/public/item/79c82d6a-82e2-4c00-ab3e-134b146983e2", "zdroj": "infosud", "url": "https://www.kauzis.sk/judikatura/r/ECLI:SK:KSKE:2016:2014200790.3", "api_url": "https://www.kauzis.sk/api/v1/judikatura/ECLI:SK:KSKE:2016:2014200790.3", "text_url": "https://www.kauzis.sk/api/v1/judikatura/ECLI:SK:KSKE:2016:2014200790.3/text", "citacie_n": 0, "text": "Súd: Krajský súd Košice Spisová značka: 9Sd/39/2015 Identifikačné číslo súdneho spisu: 2014200790 Dátum vydania rozhodnutia: 15. 01. 2016 Meno a priezvisko sudcu, VSÚ: JUDr. Juraj Tymko ECLI: ECLI:SK:KSKE:2016:2014200790.3  ROZSUDOK V MENE SLOVENSKEJ REPUBLIKY  Krajský súd v Košiciach samosudcom JUDr. Jurajom Tymkom, v právnej veci navrhovateľa W. K., bytom K. XX/XX, Z., Č. L., proti odporcovi Sociálnej poisťovni, ústredie, Ul. 29. augusta č. 8 - 10, Bratislava, v konaní o invalidnom dôchodku, takto  r o z h o d o l :  Podľa § 250q ods. 2 O.s.p. v spojení s § 250j ods. 2 písm. c/ O.s.p. za použitia § 250l ods. 2 O.s.p.    z r u š u j e     rozhodnutie odporcu č. XXX XXX XXXX X zo dňa 20.05.2014 a vec    v r a c i a      odporcovi na ďalšie konanie.  Navrhovateľovi    n e p r i z n á v a    náhradu trov konania.  o d ô v o d n e n i e :  Odporca rozhodnutím č. XXX XXX XXXX X zo dňa 20.05.2014, podľa § 70 ods. 1 a § 71 ods. 1 zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov a podľa čl. 46 nariadenia (ES) Európskeho parlamentu a Rady č. 883/2004 o koordinácii systémov sociálneho zabezpečenia, zamietol žiadosť navrhovateľa o invalidný dôchodok zo dňa 18. apríla 2012.  V odôvodnení napadnutého rozhodnutia odporca citoval § 70 ods. 1, § 71 ods. 1 zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov a uviedol, že podľa posudku posudkového lekára sociálneho poistenia pobočky Sociálnej poisťovne Trnava zo dňa 16. mája 2014 navrhovateľ nie je invalidný podľa § 71 ods. 1 zákona č. 461/2003 Z. z., lebo pre dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav nemá pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 40 % v porovnaní so zdravou fyzickou osobou.  Konštatoval, že posúdenie zdravotného stavu navrhovateľa, ktorému zodpovedá percentuálne vyjadrenie miery poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť, je obsahom pripojeného odborného posudku o invalidite zo dňa 16. mája 2014, ktorý tvorí neoddeliteľnú súčasť odôvodnenia tohto rozhodnutia a sú v ňom uvedené všetky rozhodujúce skutočnosti, ktoré boli podkladom na vyhotovenie posudkového záveru o tom, že navrhovateľ nie je invalidný podľa § 71 ods. 1 zákona č. 461/2003 Z. z..  Navrhovateľ sa včas podaným opravným prostriedkom zo dňa 09.06.2014 domáhal preskúmania zákonnosti citovaného rozhodnutia odporcu. Uviedol, že zamietnutie jeho žiadosti bolo vykonané na základe znaleckého posudku zo dňa 22.08.2012, pričom v tomto posudku nebol posudzovaný „posudok o invalidite“ súvisiaci s infarktom myokardu, ktorý sa nepochybne podpísal na jeho celkovom zdravotnom stave, pričom hodnotenie jeho zdravotného stavu nebolo vtedy úplné. Mal za to, že posudok o invalidite zo dňa 11.03.2014 pozmení celú vec v jeho prospech. Z uvedených dôvodov navrhol, aby jeho zdravotný stav bol opätovne preskúmaný a prehodnotený, lebo je presvedčený, že podmienky pre priznanie invalidného dôchodku spĺňa.    Na základe podaného opravného prostriedku bol zdravotný stav navrhovateľa opätovne posúdený posudkovým lekárom sociálneho poistenia Sociálnej poisťovne, ústredie, vysunuté pracovisko v Bratislave, dňa 23. októbra 2014. Posudkový lekár sociálneho poistenia v tomto posudku vyhodnotil z medicínskeho hľadiska lekársku správu zo dňa 08.10.2014, pľúcne vyšetrenie zo dňa 15.07.2014, diabetologické vyšetrenie zo dňa 20.06.2014. Za rozhodujúce zdravotné postihnutie posudkový lekár sociálneho poistenia považoval choroby obehovej sústavy zaradené do kapitoly IX., oddiel A. - srdcové choroby, položka 1 - ischemická choroba srdca, stavy po srdcovom infarkte, písmeno b/ - s poklesom výkonu pri stredne ťažkom zaťažení, ktorým zodpovedá miera poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť 40 %. Za iné zdravotné postihnutie - diabetes mellitus typ II., chronická obštrukčná choroba pľúc, astma bronchiale, hypakusis, presbyopia, posudkový lekár sociálneho poistenia zvýšil percentuálnu mieru o 10 % s tým, že celková miera poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť je 50 % a dátum vzniku invalidity je 11.12.2013. Takto vypracovaný posudok posudkového lekára sociálneho poistenia Sociálnej poisťovne, ústredie, vysunuté pracovisko v Bratislave, bol doručený Sociálnej poisťovni, ústredie, odbor opravných prostriedkov na ďalšie konanie.  Následne odporca vydal dňa 11. novembra 2014 rozhodnutie č. XXX XXX XXXX X, ktorým podľa § 70 ods. 1 zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov zamietol žiadosť navrhovateľa o invalidný dôchodok.  V odôvodnení citovaného rozhodnutia odporca uviedol, že navrhovateľ bol uznaný za invalidného z dôvodu, že má pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o 50 % v porovnaní so zdravou fyzickou osobou. Poukázal na to, že potrebný počet rokov obdobia dôchodkového poistenia na vznik nároku na invalidný dôchodok poistenca vo veku nad 45 rokov je najmenej 15 rokov a zisťuje sa z obdobia pred vznikom invalidity. Pred vznikom invalidity, pred 11. decembrom 2013, navrhovateľ získal 4 244 dní obdobia dôchodkového poistenia, pričom presný rozpis je uvedený v priloženom osobnom liste dôchodkového poistenia. Uviedol, že pri posúdení nároku na dôchodok boli zhodnotené všetky preukázané obdobia dôchodkového poistenia (vrátane dôb, ktoré sa za obdobie dôchodkového poistenia podľa zákona č. 461/2003 Z. z. v znení neskorších predpisov považujú). Konštatoval, že ku dňu vzniku invalidity navrhovateľ získal 11 rokov a 229 dní obdobia dôchodkového poistenia, čím nesplnil podmienku potrebného počtu rokov obdobia dôchodkového poistenia na vznik nároku na invalidný dôchodok.  Z dávkového spisu súd zistil, že rozhodnutie odporcu č. XXX XXX XXXX X zo dňa 11. novembra 2014 nebolo navrhovateľovi doručené, nakoľko táto zásielka sa vrátila odporcovi späť s uvedením, že adresát je neznámy. Z tohto dôvodu žiadal súd odporcu o oznámenie, na základe akých skutočností dospel k záveru, že citované rozhodnutie odporcu bolo navrhovateľovi doručené.  Následne odporca v písomnom podaní zo dňa 01.12.2015 doručenom tunajšiemu súdu dňa 07.12.2015 oznámil, že vzhľadom k tomu, že rozhodnutie č. XXX XXX XXXX X zo dňa 11. novembra 2014 nebolo navrhovateľovi doručené, žiadal odporca v preskúmavacom konaní, aby súd napadnuté rozhodnutie č. XXX XXX XXXX X zo dňa 20. mája 2014 potvrdil.  Z judikatúry Najvyššieho súdu SR vyplýva, že pokiaľ nebolo účastníkom doručené rozhodnutie vo veciach dávok dôchodkového zabezpečenia, nemôže byť súdom vecne preskúmavané. Z uvedeného dôvodu preto súd v preskúmavacom konaní preskúmal napadnuté rozhodnutie č. XXX XXX XXXX X zo dňa 20. mája 2014 tak, ako to aj požadoval odporca v jeho písomnom podaní zo dňa 01.12.2015.  Súd v konaní podľa § 250l a nasl. O.s.p. preskúmal napadnuté rozhodnutie odporcu č. XXX XXX XXXX X E. X. XX.XX.XXXX, oboznámil sa s pripojeným dávkovým a posudkovým spisom odporcu a dospel k záveru, že návrh navrhovateľa je dôvodný.  Súd za splnenia podmienok vyplývajúcich z ustanovenia § 250f ods. 1, 2 O.s.p. aplikovaným na základe § 250l ods. 2 O.s.p. vo veci rozhodol bez pojednávania s tým, že tento postup nie je v rozpore s verejným záujmom.  Podľa § 250l ods. 1 O.s.p., podľa ustanovení tejto hlavy sa postupuje v prípadoch, v ktorých zákon zveruje súdom rozhodovanie o opravných prostriedkoch proti neprávoplatným rozhodnutiam správnych orgánov.    Podľa § 70 ods. 1 zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov (ďalej len „zákon č. 461/2003 Z. z.“), poistenec má nárok na invalidný dôchodok, ak sa stal invalidný, získal počet rokov dôchodkového poistenia uvedený v § 72 a ku dňu vzniku invalidity nespĺňa podmienky nároku na starobný dôchodok alebo mu nebol priznaný predčasný starobný dôchodok.  Podľa § 71 ods. 1 zákona č. 461/2003 Z. z., poistenec je invalidný, ak pre dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav má pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 40 % v porovnaní so zdravou fyzickou osobou.  Preskúmavaným rozhodnutím č. XXX XXX XXXX 0 zo dňa 20.05.2014 odporca podľa § 70 ods. 1 a § 71 ods. 1 zákona č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov a podľa čl. 46 nariadenia (ES) Európskeho parlamentu a Rady č. 883/2004 zamietol žiadosť navrhovateľa o invalidný dôchodok zo dňa 18. apríla 2012. Podľa posudku posudkového lekára sociálneho poistenia pobočky Sociálnej poisťovne Trnava zo dňa 16. mája 2014 navrhovateľ nie je invalidný podľa § 71 ods. 1 zákona č. 461/2003 Z. z., lebo pre dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav nemá pokles schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 40 % v porovnaní so zdravou fyzickou osobou.  Ako už bolo vyššie uvedené, na základe podaného opravného prostriedku navrhovateľa bol zdravotný stav navrhovateľa opätovne posúdený posudkovým lekárom sociálneho poistenia Sociálnej poisťovne, ústredie, vysunuté pracovisko v Bratislave, ktorý vo svojom posudku zo dňa 23. októbra 2014 stanovil celkovú mieru poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť 50 % s tým, že navrhovateľ je invalidný od 11.12.2013.  Keďže z rozhodnutia odporcu č. XXX XXX XXXX X zo dňa 20.05.2014 vyplýva, že žiadosť navrhovateľa o invalidný dôchodok bola zamietnutá z dôvodu, že navrhovateľ nie je invalidný podľa § 71 ods. 1 zákona č. 461/2003 Z. z., pričom z posudku posudkového lekára sociálneho poistenia Sociálnej poisťovne, ústredie, vysunuté pracovisko v Bratislave, zo dňa 23. októbra 2014 vyplýva, že navrhovateľ je invalidný podľa § 71 ods. 1 zákona č. 461/2003 Z. z. od 11.12.2013 so stanovou mierou poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť 50 %, preto zistenie skutkového stavu odporcom, z ktorého vychádzalo napadnuté rozhodnutie, bolo nedostačujúce na posúdenie veci.  Z uvedených dôvodov preto súd napadnuté rozhodnutie odporcu č. XXX XXX XXXX X zo dňa 20.05.2014 podľa § 250q ods. 2 O.s.p. v spojení s § 250j ods. 2 písm. c/ O.s.p. za použitia § 250l ods. 2 O.s.p. zrušil a vrátil vec odporcovi na ďalšie konanie.  V ďalšom konaní je odporca viazaný právnym názorom súdu (§ 250r O.s.p.).  Navrhovateľ bol v konaní úspešný, preto mu vzniklo právo na náhradu trov konania podľa § 250k ods. 1 za použitia § 250l ods. 2 O.s.p.. Pretože navrhovateľ si výšku trov konania neuplatnil a tieto trovy nevyplývajú ani zo spisu, súd navrhovateľovi nepriznal náhradu trov konania.  Poučenie:  Proti tomuto rozsudku odvolanie nie je prípustné (§ 250s O.s.p.).", "vazby": {}, "cituje": [], "citovane_v": []}