{"guid": "0263e9f2-0d07-44e6-8d69-9466ace056ba:cb60fb7e-372e-486e-bc30-616fa6ab12b8", "ecli": "ECLI:SK:KSPO:2016:8016200192.1", "spisova_znacka": "1Sd/18/2016", "nazov": "Rozsudok Krajského súdu Prešov sp. zn. 1Sd/18/2016 z 27. 4. 2016", "citacia": "rozsudok Krajského súdu Prešov z 27. apríla 2016, sp. zn. 1Sd/18/2016, ECLI:SK:KSPO:2016:8016200192.1", "identifikacne_cislo": "8016200192", "sud": {"guid": "sud_155", "nazov": "Krajský súd Prešov", "typ": "krajsky", "slug": "krajsky-sud-presov"}, "sudca": "JUDr. Silvia Izsáková", "sudca_id": 184, "sudca_url": "https://www.kauzis.sk/judikatura/sudca/judr-silvia-izsakova-184", "datum_vydania": "2016-04-27", "forma": "Rozsudok", "povaha": ["Zrušujúce"], "oblast": ["Správne právo"], "podoblast": ["Dôchodky"], "merito": null, "pravna_veta": null, "pravna_veta_zdroj": null, "zhrnutie": null, "kolegium": null, "senat": null, "stav": null, "zbierka": null, "predpisy": [{"iri": "/SK/ZZ/2003/461", "nazov": "zákon č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení", "url": "https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2003/461", "judikatura_url": "https://www.kauzis.sk/judikatura/predpis/461-2003"}, {"iri": "/SK/ZZ/1963/99", "nazov": "OSP", "url": "https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/1963/99", "judikatura_url": "https://www.kauzis.sk/judikatura/predpis/99-1963"}], "paragrafy": [], "ma_text": true, "text_zdroj": "dump", "pdf_url": "https://obcan.justice.sk/content/public/item/cb60fb7e-372e-486e-bc30-616fa6ab12b8", "zdroj": "infosud", "url": "https://www.kauzis.sk/judikatura/r/ECLI:SK:KSPO:2016:8016200192.1", "api_url": "https://www.kauzis.sk/api/v1/judikatura/ECLI:SK:KSPO:2016:8016200192.1", "text_url": "https://www.kauzis.sk/api/v1/judikatura/ECLI:SK:KSPO:2016:8016200192.1/text", "citacie_n": 0, "text": "Súd: Krajský súd Prešov Spisová značka: 1Sd/18/2016 Identifikačné číslo súdneho spisu: 8016200192 Dátum vydania rozhodnutia: 28. 04. 2016 Meno a priezvisko sudcu, VSÚ: JUDr. Viera Zoľáková ECLI: ECLI:SK:KSPO:2016:8016200192.1  ROZSUDOK V MENE SLOVENSKEJ REPUBLIKY  Krajský súd v Prešove samosudkyňou JUDr. Vierou Zoľákovou v právnej veci navrhovateľa T. P., bytom v X., W. XX proti odporkyni Sociálnej poisťovni, ústredie v Bratislave, ul. 29. augusta č. 8, Bratislava, o starobný dôchodok dňa 28. apríla 2016 takto  r o z h o d o l :  Súd     z r u š u j e     rozhodnutie odporkyne zo dňa 7. januára 2016 č. 520 802 0050 0 podľa § 250j ods. 2 písm. c), e) v spojení s ustanovením § 250l ods. 2 a § 250q ods. 2 O.s.p.  a vec    v r a c i a odporkyni na ďalšie konanie.  Náhradu trov konania účastníkom    n e p r i z n á v a .  o d ô v o d n e n i e :  Preskúmavaným rozhodnutím zo dňa 7. januára 2016 č. 520 802 0050 0 odporkyňa podľa § 65 ods. 1 zákona č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení v znení zákona č. 555/2007 Z.z. zamietla žiadosť navrhovateľa o starobný dôchodok zo dňa 9. novembra 2015.  Výrok rozhodnutia odôvodnila tým, že navrhovateľ dôchodkový vek dosiahol 2. augusta 2014. K tomuto dátumu získal 1448 dní obdobia dôchodkového poistenia, t.j. 3 roky a 353 dní obdobia dôchodkového poistenia, ktorého presný rozpis je uvedený v osobnom liste dôchodkového poistenia. Z uvedeného vyplýva, že nesplnil podmienku potrebného počtu rokov obdobia dôchodkového poistenia na vznik nároku na starobný dôchodok, preto bola jeho žiadosť zamietnutá. Ďalej poukázala na to, že rozhodnutím OSZZ č. GRŽP-76-59/2004 z 18. októbra 2004 mu bol priznaný výsluhový dôchodok od 1. júla 2004 podľa zákona č. 328/2002 Z.z. o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov. Nakoľko pre určenie sumy výsluhového dôchodku mu bola zhodnotená doba základnej vojenskej služby od 2. apríla 1971 do 10. apríla 1973, doba služobného pomeru príslušníka Zboru národnej bezpečnosti od 23. mája 1973 do 30. júna 1980, doba zamestnania v Zbore ozbrojenej ochrany železníc od 5. januára 1982 do 28. mája 1992, ktorá sa na základe § 44 zákona č. 230/1992 Zb. považuje za služobný pomer v ozbrojenom bezpečnostnom zbore Českej a Slovenskej federatívnej republiky pred 1. januárom 1993 a doba služobného pomeru Príslušníka Železničnej polície od 29. mája 1992 do 30. júna 2004, nie je možné považovať uvedené obdobia za obdobie dôchodkového poistenia pre nárok na starobný dôchodok.  Proti tomuto rozhodnutiu podal navrhovateľ návrh na jeho preskúmanie, ktoré odôvodnil tým, že rozsudkom Krajského súdu v Prešove č. 5Sd/3/2009-56 zo dňa 24. apríla 2009 bolo potvrdené rozhodnutie odporkyne zo dňa 6. novembra 2008 č. 520 802 6050 0, hoci vznik invalidity je datovaný dňom 09.10.1998 s poklesom pracovnej neschopnosti 55 % a dňom 01.07.2004 došlo iba k zmene na 75 %. Krajský súd potvrdil omyl odporkyne, čím bol porušené jeho práva poistenca podľa § 81 ods. 1 zákona č. 461/2003 Z.z., teda priznanie dávky, poberanie invalidnej dávky a následne prechod na    dávku starobného dôchodku. Odporkyňa keď zistila, že pochybila vyzvala ho, aby požiadal o starobný dôchodok dovŕšením 55 rokov, ale následne žiadosť zamietla s tým, že služba v Zbore ozbrojenej ochrany je pracovný pomer a Krajský súd v Prešove rozsudkom č. 4Sd/56/2014 dňa 08.10.2015 napriek dôkazom potvrdil rozhodnutie odporkyne, ktorá ho znovu vyzvala, aby požiadal o starobný dôchodok dovŕšením 62 rokov. Teraz opätovne preskúmavaným rozhodnutím už dobu zamestnania v Zbore ozbrojenej ochrany železníc považuje za služobný pomer, keďže zámerne uviedla do omylu príslušný Krajský súd v Prešove. Ak mu odporkyňa podľa § 65, 82 a 114 ods. 1 zákona č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov priznala starobný dôchodok, nemôžu mu byť na ujmu, ak služobný orgán, alebo štátny orgán zle rozhodne či už vedome alebo nevedome, lebo odvádzal do Sociálnej poisťovne, a preto mu vznikol aj nárok. Z dôvodovej správy k zákonu č. 222/2003 Z.z. vyplýva, že nárok vznikne dovŕšením dôchodkového veku podľa všeobecných predpisov o sociálnom zabezpečení (poistení). Právne predpisy SR pri rozhodovaní výške starobného dôchodku zo všeobecného systému sociálneho zabezpečenia (poistenia) neupravujú, akým spôsobom zabezpečiť od dovŕšenia dôchodkového veku podľa všeobecných predpisov o sociálnom zabezpečení (poistení) poskytnutie sumy starobného dôchodku len za doby zabezpečenia (poistenia), ktoré sa neprekrývajú s dobou výkonu služby, za ktorú už bol poskytnutý výsluhový dôchodok. Preto je potrebné podľa čl. 7 ods. 5 a čl. 154c Ústavy Slovenskej republiky pre zachovanie získaných nárokov od dovŕšenia dôchodkového veku podľa všeobecných predpisov o sociálnom zabezpečení aplikovať dohovor o invalidných, starobných a pozostalostných dávkach (č. 128), ktorý bol Československou socialistickou republikou ratifikovaný 11. januára 1990 a vyhlásený pod č. 416/1991 v Zbierke zákonov. / Uvedený dohovor má charakter medzinárodnej zmluvy, ktorá priamo zakladá právo fyzických osôb na zachovania nároku na starobný dôchodok, a preto na jeho vykonanie nie je potrebné prijať osobitný zákon. Príslušné ustanovenia uvedeného dohovoru majú prednosť pred zákonmi o sociálnom zabezpečení, preto je nimi Sociálna poisťovňa viazaná pri určení sumy starobného dôchodku poistenca, ktorý je poberateľom výsluhového dôchodku za tú istú sociálnu udalosť, ktorou je prežitie zákonom stanoveného dôchodkového veku na vznik nároku na starobný dôchodok. Pretože dovŕšením dôchodkového veku podľa všeobecných predpisov o sociálnom zabezpečení (poistení), ktorý bol určený v súlade so za- chovaním   nárokov vyplývajúcich zo zaradenia zamestnaní vykonávaných v služobnom pomere nastala situácia, že ml vznikol nárok na starobný dôchodok a tiež výsluhový dôchodok, je potrebné na určenie sumy starobného dôchodku aplikovať aj čl. 33 ods. 2 Dohovoru. Podľa § 60 ods. 8 Zákona o sociálnom poistení získal viac ako 31 rokov obdobia dôchodkového poistenia a od 01.07.2004 do dôchodkového veku je invalidný, a táto doba sa zaratúva, preto navrhol súdu, aby príslušné rozhodnutie po preskúmaní zrušil a rozhodol v prospech neho.  Odporkyňa v písomnom vyjadrení k opravnému prostriedku uviedla, že  rozhodnutím OSZZ č. GRŽP-76-59/2004 z 18. októbra 2004 bol navrhovateľovi priznaný výsluhový dôchodok od 1. júla 2004 podľa zákona č. 328/2002 Z z. o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov. Nakoľko pre určenie sumy výsluhového dôchodku mu bola zhodnotená doba základnej vojenskej služby od 2. apríla 1971 do 10. apríla 1973, doba služobného pomeru príslušníka Zboru národnej bezpečnosti od 23. mája 1973 do 30. júna 1980, doba zamestnania v Zbore ozbrojenej ochrany železníc od 5. januára 1982 do 28. mája 1992, ktorá sa na základe § 44 zákona č. 230/1992 Zb. považuje za služobný pomer v ozbrojenom bezpečnostnom zbore Českej a Slovenskej federatívnej republiky pred 1. januárom 1993 a doba služobného pomeru príslušníka Železničnej polície od 29. mája 1992 do 30. júna 2004, nie je možné podľa citovaných ustanovení považovať uvedené obdobia za obdobie dôchodkového poistenia pre nárok na starobný dôchodok. K námietke navrhovateľa tykajúcej sa uplatnenia čl. 33 Dohovoru č. 128 o invalidných, starobných a pozostalostných dávkach uvádzame, že vzhľadom k tomu, že navrhovateľ nezískal najmenej 25 rokov obdobia dôchodkového poistenia a z uvedeného dôvodu mu nevznikol nárok na starobný dôchodok podľa § 21, § 132 zákona č. 100/1988 Zb. o sociálnom zabezpečení a ani podľa § 274 zákona, nie je možné v jeho prípade rozhodnutie č. 55/11 Najvyššieho súdu SR a určiť sumu starobného dôchodku podľa čl. 33 Dohovoru č. 128.  Na pojednávaní vo veci navrhovateľ predložil súdu rozhodnutie Ministerstva vnútra SR zo dňa 12.11.2013, z ktorého vyplýva, že pri počítačovom vyhotovení napadnutého rozhodnutia došlo v dôsledku administratívnej chyby k nesprávnemu údaju o dobe trvania služobného pomeru 16 rokov. Služobný pomer menovaného vrátane doby výkonu základnej vojenskej služby trval 31 rokov a 234 dní.    Navrhovateľ na pojednávaní uviedol, že vzhľadom na uvedené rozhodnutie odporkyňa pri vydaní preskúmavaného rozhodnutia vychádzala z nesprávnych údajov v predchádzajúcich rozhodnutiach, a preto opätovne posúdila jeho nárok vzhľadom na rozhodnutie zo dňa 12.11.2013 č. SPOU- OEZ-76-37/2013-VZ. Trvá na tom, že vzhľadom na uvedené rozhodnutie má byť posudzovaný podľa čl. 33 Dohovoru č. 128, keďže získal viac ako 25 rokov obdobia dôchodkového poistenia.  Podľa § 60 ods. 2 zákona č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení v znení zákona č. 334/2011 Z.z. obdobie dôchodkového poistenia je aj obdobie výkonu služby policajta, profesionálneho vojaka, ak toto obdobie policajt a profesionálny vojak nezískali v rozsahu zakladajúcom nárok na výsluhový dôchodok podľa zákona č. 328/2002 Z.z. o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a nebol im priznaný invalidný výsluhový dôchodok, invalidný dôchodok alebo čiastočný invalidný dôchodok podľa § 40 až 45 a § 101 zákona č. 328/2002 Z.z. v znení neskorších predpisov.  Podľa § 255 ods. 5 zákona č. 461/2003 Z.z. o sociálnom poistení za obdobie dôchodkového poistenia sa považuje aj obdobie výkonu služby policajta, profesionálneho vojaka prípravnej služby získané do 31. decembra 2003, ak toto obdobie policajt, profesionálny vojak a vojak prípravnej služby nezískali v rozsahu zakladajúcom nárok na výsluhový dôchodok podľa osobitného predpisu a nebol im priznaný invalidný výsluhový dôchodok, invalidný dôchodok alebo čiastočný invalidný dôchodok podľa osobitného predpisu.  Preskúmaním veci súd dospel k záveru, že opravný prostriedok navrhovateľa je dôvodný. Vzhľadom na odôvodnenie rozhodnutia Ministerstva vnútra SR zo dňa 12.11.2013 č. SPOU-OEZ-76-37/2013-VZ možno predpokladať, že pri rozhodovaní o nároku navrhovateľa došlo k takej chybe v konaní, ktorá má vplyv na zákonnosť rozhodnutia.  Vzhľadom na uvedené súd rozhodnutie odporkyne podľa § 250j ods. 2 písm. c), e) O.s.p. pre nedostatočne zistený skutočný stav veci a vyššie uvedenú vadu konania, ktorá má vplyv na zákonnosť rozhodnutia v spojení s ustanovením § 250l a § 250q ods. 2 O.s.p. zrušil a vec vrátil odporkyni na ďalšie konanie.  Bude povinnosťou odporkyne opätovne preskúmať nárok navrhovateľa, zohľadniť rozhodnutie Ministerstva vnútra SR zo dňa 12.11.2013 č. SPOU-OEZ-76-37/2013-VZ, dôsledne zistiť skutočný stav veci a vo veci opätovne rozhodnúť.  O trovách konania súd rozhodol podľa § 250k ods. 1 O.s.p. v spojení s ustanovením § 250l ods. 2 O.s.p. a úspešnému navrhovateľovi náhradu trov konania nepriznal, pretože tento si neuplatnil nárok na náhradu trov konania a odporkyňa zo zákona nemá nárok na náhradu trov konania.  Poučenie:  Proti tomuto rozsudku odvolanie nie je prípustné.", "vazby": {}, "cituje": [{"guid": "6aac96d6-c7e7-4899-84ae-01e641de5c31:fe0d1985-5d78-4062-954c-55a3bc0cbaf7", "ecli": "ECLI:SK:KSPO:2015:8014200823.2", "spisova_znacka": "4Sd/56/2014", "nazov": "Rozsudok Krajského súdu Prešov sp. zn. 4Sd/56/2014 z 7. 10. 2015", "sud": "Krajský súd Prešov", "datum_vydania": "2015-10-07", "citacie_n": 0, "url": "https://www.kauzis.sk/judikatura/r/ECLI:SK:KSPO:2015:8014200823.2"}], "citovane_v": []}